Verdeață la casă…

Am văzut ieri un reportaj care pornea de la faptul că au crescut căutările pe termenul “casă pe pământ” sau ceva de genul ăsta, că bucureștenii care stau la bloc sunt sătui de cutii și vor să se mute la casă.

Și reiau una din temele mele favorite: bă, nu poți ieși o dată pe lună să tunzi boscheții ăla din fața casei tale? Da, teoretic ar trebui să o faca primăria, dar dacă nu o face la timp, nu ai 5 minute să o faci tu? Să nu mai arate mizerabil în fața casei tale?

Cine vede cel mai des mizeria aia? Primăria sau tu?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

114 comentarii

  1. Asta cu sa faca primaria nu mi se pare ok. Cat iti ia sa tai iarba aia? 20j de minute odata pe luna? La fel si cu zapada din fata portii iarna, nu e mare branza sa iti faci loc sa iesi cu masina, nu trebuie sa astepti „sa se faca”

    00
    • 20 de minute? o tai cu forfecuța?

    • Am zis ca poate nu are omu’ bani de motocoasa si o taie cu sapa

      00
    • ba chiar e treaba primariei. Nu e bucata ta de pamant, nu ai nici un drept pe ea, dar ai obligatii. Cum plm vine asta?

      50
    • Daca e jeg pe scara in fata usii, nu trebuie sa strang eu, e problema administratiei. Chiar daca imi pute in apartament, nu am nici o obligatie.

      00
    • si uite asa unu’ mai ‘gospodar’ taie iarba azi.. maine pune un gardut, poimaine instaleaza un cotet cu 2-3 gaini, sapt. viitoare e posibil sa apara si un porc..

      00
    • @animaloo, nu esti obligat sa tunzi iarba, dar este de bun simt sa faci asta.

      Daca discutam de lucruri care sunt obligatorii, ce parere ai despre obligatia de a curata zapada de pe trotuarul aferent imobilului unde locuiesti sau despre obligatia de a pastra igiena si curatenia pe trotuare si spatiile din jurul acestora (inclusiv spatiile verzi din jurul blocurilor)?
      https://adps6.ro/beta/wp-content/uploads/2019/03/11-Anexa-1-la-HCGMB-nr-120-din-2010.pdf

      00
    • animaloo, definiatia putorii clasice care e campion la gasit motive sa nu faca nimic…

      00
    • unu taie iarba, unu da copacii cu var, altu vopseste bordurile, si uite asa la anul il votam din nou pe primar, ca uite ce gospodar e..

      10
    • Eu tund iarba de langa gard ca nu imi place cum arata, ca e treaba primariei sau nu. Dau zapada la o parte daca nu pot iesi cu masina sau daca am chef, ca altii nu umbla pe acolo. Trotuar nu am.

      Pe de alta parte primaria nu are si ea obligatii?
      – drumuri, marcaje, pwla
      – utilitati pwla, bagati-le voi, pe banii vostri, apoi le cedati eon/electrica/apaX
      – curatenie pwla
      – stropit impotriva tantarilor, pwla

      In schimb, noi platim impozite.

      20
    • @animaloo: sînt o grămadă care se iau de oricine își parchează mașina pe iarba din fața casei lor.Nu au nici un drept dar sînt capabili să scuipe cu rahat?Interesant.
      Am văzut pe unul care și-a fixat 2 bucăți de bordură pe partea „lui” de iarbă ca mașinile să nu calce pe acolo.S-a făcut stăpîn și nu achită impozit pe pămîntul acela.

      00
    • Sunteti sclavii perfecti. In loc sa faceti scandal ca primaria nu isi indeplineste rolul pentru care o platiti iesiti afara sa tundeti iarba.
      La fel si cu datul zapezii. Stiu, e lege, dar e o lege de cacat. Platesti taxe pentru zapada, trebuie sa intrebi primaria de ce nu isi face treaba.
      Nu sunteti de acord cu mine? Incercati sa faceti frumos in fata curtii. Uite, puneti niste marmura pe jos, sa fie frumos sa nu fie urat. Ia vedeti, se poate?
      Legea aia e un fel de a zice „daca nu mergem sa scoatem cadavrele din beciu lu zoso riscam amenzi, da, e treaba lui sa ascunda cadavrele, dar daca pute?”

      20
    • @Sly, dar tu ce cauti pe partea lui de „iarba”? Nu poti sa parchezi pe partea carosabila sau pe partea ta de „iarba”?
      Parca nici mie nu prea mi-ar conveni sa vina cineva sa urce cu masina pe trotuarul idn fata casei.

      00
    • Animaloo, ideea articolului e destul de simpla și clară, stai la casa, ai câțiva mp de iarba(e mult spus gazon) in fata casei, te lupți cu legea ca nu e treaba ta, dar rămâi cu bălării sau 20 minute pe luna tunzi iarba. Tu o arzi cu marmura și zăpada și proteste la primărie ca ești politically corect.

      00
    • Pai si daca nu mai locuiesc acolo? Ma asteapta primaria sa tai iarba eu sau cum?

      00
    • @unu’ – muti jegul pe alt etaj. Simplu si usor.

      00
    • Sunteti sclavii perfecti. In loc sa faceti scandal ca primaria nu isi indeplineste rolul pentru care o platiti iesiti afara sa tundeti iarba.
      La fel si cu datul zapezii. Stiu, e lege, dar e o lege de cacat. Platesti taxe pentru zapada, trebuie sa intrebi primaria de ce nu isi face treaba.

      @animaloo, e vorba și de riscuri aici. Ce faci dacă -Doamne Ferește!- copilul îți calcă în ceva fierotanie ruginită din bălării sau se alege cu vreo căpușă ? te judeci cinci ani cu primaria numai pentru a-ți hrăni orgoliile, între drumurile la spital cu copilul nenorocit?

      Dă-o dracului de treabă, e vorba de o juma’ de oră de sport cu coasa clasică, alții dau bani grei să-și modeleze colăceii!

      01
    • si ce sa mai facem boss? Curatam si prin centru?? poate aluneca ala mic intr-o sarma ruginita.
      Intrebarea pe care as pune-o e alta: ok, ai iarba aia marita in fata casei. Ai dat 10000 de telefoane catre adp sa vina sa o curete?

      00
    • re-boss, eu sunt un biet țăran departe de ADP, până vine ăla cu trimmerul am tăiat iarba și-am dat-o la capre!

      01
    • … ca să nu mai zic că ălea 1000 de telefoane mă costă (în timp pierdut) infinit mai mult decât un tango cu coasa printre buruieni

      01
  2. E spatiul primariei ala, pui 1 leu un plus la gunoi si poate gasesti pe cineva care sa taie si iarba aia

    00
    • De acord. Dar asta cu “gasesti pe cineva” e mai greu. Nu gasesti zilieri, necalificati etc. Alerg cu bani in mana dupa 3 oameni sa imi curete curtea de moloz si sa imi care ceva chestii ramase dupa excavare. Nimic. Toti vor, pana ce le zici despre ce e vorba. Atunci nu, ca har, ca mar, ca nu azi, sunati-ma maine, din astea. Si nu e vorba de bani mai putini, ci chiar mai mult cu ceva decat se da in mod normal pe zi. Dar tot singur ajung sa le fac.

      00
    • @Adrian, mergi la firma de salubritate, platesti un container de gunoi (moloz) si ai rezolvat.

      00
    • Nu poate fi mai mult decat se da in mod normal pe zi, pentru ca atunci ai gasi cu siguranta persoane care sa te ajute.
      Este o activitate pe care nu vrea nimeni sa o faca, asa ca este greu de cuantificat pretul corect.

      00
    • m-am exprimat gresit si nici nu pot edita, poate baga boss conturi premium cu optiunea de editare comentarii (si istori sa vada lumea greseala)
      Ce vroiam sa zic e ca Primaria poate sa ceara 1 leu în plus pe gunoi si sa gaseasca ei pe cineva sa taie iarba aia … au astia din uk niste scule la taiat iarba, dureaza 3 secunde sa termine zona aia… dar si impozitul e masiv la ei
      Acuma, tu cât crezi ca e o zi de munca în România de zici ca nu gasesti pe nimeni?!

      10
  3. unora asa le place, tufiș bine crescut. anii ’70-80 încep să revină la putere

    00
  4. E ilegal sa tunzi iarba de pe proprietatea altuia (statul acum), sa toaletezi copaci, sa plantezi flori, sa iti repari trotuarul din fata casei sau din fata blocului, sa repari un pod, sau un drum sau acoperisul vecinului.

    00
    • Interesant – poți să dai mai multe detalii?

      Eu chiar aseară am ieșit să smulg buruienile crescute între asfalt și bordură, pentru că acum câteva zile a trecut mașina de măturat (pe care n-am mai văzut-o de săptămâni), și m-am gândit că dacă nu sunt buruieni curăță aia mai bine data viitoare (când o fi). Așadar mă pot aștepta la amendă? Nu e plantat de flori sau reparat de trotuar – pe ăla tot eu l-am pavat, btw, acum mulți ani, probabil nu era legea asta încă – dar poate mă bagă la toaletat copaci…

      00
    • Adevarat :)))))) dar nu cred ca o sa vina cineva sa-ti planteze boscheti in fata casei pentru ca i-ai taiat tu pe aia vechi. Si nici nu cred ca o sa sune cineva la politie sa te reclame ca tunzi iarba :)))

      00
    • Dar e ok sa iau amenda ca nu am curatat trotuarul de langa gardul meu….

      00
    • @alexnicolae, unde scrie asta? Chiar sunt interesat, nu vreau sa-mi iau amenda pentru ca imi ingrijesc constant bucata de pamant din fata portii.

      00
    • Am doi vecini nebuni pensionari,nu au luat nici o amenda desi au reparat toate scarile de intrare in bloc, trepte balustrade turnat-completat ciment beton facut la mana, absolut laudabil daca nu ar bate cu bormasina picamerul sambata la 8 dimineata.

      00
    • la Sibiu face primaria un fel de reabilitare in cartiere si in unele locuri ia cu excavatorul spatii verzi de pe langa blocuri, spatii intretinute voluntar de locatari. sa-ti mai bati capul sa muncesti cand stii ca pot sa vina oricand sa remodeleze zona?

      00
    • niste linkuri rapide; nu stiu exact bucata de lege dar cred ca la nivel de consiliu local. Dar stiu si din experienta personala a unor prieteni care au reparat trotuarul din fata casei lor si au trebuit sa il aduca la starea initiala (cu gropi) plus amenda. Legat de curatat santul e alta mancare de peste. Si curatatul zapezii iarasi e alta. Astea esti obligat sa le faci.

      https://www.tion.ro/stirile-judetului-timis/timisoreni-amendati-pentru-ca-si-au-amenajat-spatiul-verde-din-fata-imobilului-politia-l-a-vazut-parcare-61994/

      00
    • cel mai probabil nu o sa vina nimeni sa te amendeze pentru tuns iarba din fata curtii. cel mai probabil.

      insa stiu caz pe malul oltului, drumu judetean plm13, teleorman. in reabilitare de vreo 3 ani, ma rog, in reabilitare vreo 6 luni acum 3 ani, de atunci abandonat in stadiul respectiv, racordarile laterale varza, santurile pline de moloz si balast, cateva curti blocate, cateva canale acoperite elegant cu craci, ma rog, santier romanesc. si vine primarul nou ales si zice, oameni buni, cumpar eu pe primarie niste lopeti, tarnacoape, vopsea, capace, beton, haideti si voi cu o caruta, o zi de munca, un ceva de mancare la aia care sapa, sa scoatem treaba la capat. culmea, oamenii au venit. nu toti, nici macar multi, dar au venit. si dupa 2 zile a trecut pe acolo un reprezentant cnadnru local, a notat si a amendat + cum zice cineva mai sus obligatia de a readuce la starea initiala cu pasibilitate de amenda si mai mare plus penal, puscarie bla bla in caz ca nu. justificarea fost ca lucrarea era in toi, avusese doar o mica hiba, dar in mare se desfasura conform graficului si tocmai se pregateau sa finalizeze. la urmatoarele alegeri drumul era in aceeasi stare.

      si fututi si cu banii luati.

      00
    • as said. Ai obligatia sa dai zapada, dar cam atat. Ai dreptu sa mergi pe acolo.

      00
    • Tund iarba din fata casei, primesc pedeapsa munca in folosul comunitatii, apoi tund din nou iarba din fata casei , dar legal :-)).

      00
    • @Nicu, scările de la intrarea în bloc sunt proprietatea indiviză a tuturor proprietarilor care au apartamente, spații cu altă utilitate în blocul ăla. Nu sunt proprietatea primăriei.

      00
    • Inca un exemplu perfect:
      „Câţiva locatari cu iniţiativă din strada Fundătura Brazilor au pus mână de la mână şi cu hărnicie au amenjat spaţiile verzi din jurul blocului. Spaţiile sunt domeniu public, dar Primăria Sibiu nu a amenajat nimic ani de zile. Aşa că oamenii, cum se vede în fotografii, au curăţat buruienile, au vopsit, au amenajat bănci. Dar în România, nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită. Acţiunea locatarilor a fost rapid reclamată de un alt vecin. Probabil tipologia puturosului care aruncă chiştoace sau sticle goale de băutură de la balcon şi căruia mizeria îi face o reală plăcere. Şi a venit Poliţia Locală şi a pus în vedere ca până mâine locatarii să aducă locaţia la starea iniţială. Aşa au spus poliţiştii verbal. Ne întrebăm cum vor pune buruienile la loc…”
      Sursa: https://sibiuindependent.ro/2020/07/07/sibiu-cand-puturosul-castiga-si-harnicul-plateste/

      00
    • @alexnicolae, initial spui ca este ilegal sa tunzi iarba si apoi cand te intreb unde scrie asta spui ca de fapt ai un prieten care a turnat asfalt sau a inlocuit trotuarul si a luat amenda.

      00
  5. Cred ca sunt de genul ala care si-au betonat toata curtea.

    00
  6. Cred ca iti dai seama cat de gospodar e locuitorul casei. Daca e gospodar, isi pune flori, copacei, trandafiri si acolo, ca e pasionat si ingrijit.
    Daca nu, cum crezi ca e dincolo de gard?

    00
  7. La mine la taranoaia primaria a transmis ca toata lumea sa taie iarba cat tine gardul fiecaruia/sa curete santul. Asta acum cativa ani, ca intre timp am vândut.
    La chestia cu zapada parca era obligat fiecare sa curete poleiul din fata casei/blocului/magazinului.
    Pana la urma e lege? Hotarare locală? În sarcina cui cade? Vorbesc dpdv oficial.
    Ca ar fi bine sa faci tu daca primaria se scarpina in fund, asta e altceva. Dar romanul poate lăsa si un morman de gunoi sub geam, ca nu e treaba lui. Ce daca pute de cate ori deschide fereastra.

    00
    • Chiar daca nu e hotarare locala bla bla bla e vorba de esteticul casei tale. Degeaba ai frumos in curte daca in fata ei trebuie sa sari ca o caprioara peste boscheti:)))

      00
  8. întâmplarea face ca primarul meu să aibă o bucată de pământ fix peste stradă (e stradă pentru că așa scrie pe tăblița de la intersecție, atât) de mine. teren abandonat de vreo 15 ani, de fapt, deși ar lua o mică avere pe el a doua zi după ce l-ar scoate la vânzare. asta face că eu, săptămânal primăvara și lunar vara și toamna, tund frumos și iarba (acum, acum câțiva ani doar buruieni) de pe vreo 50 de metri pătrați din proprietatea primarului, ca să fie, totuși, frumos când deschid poarta. cum mai strâng săptămânal și gunoaiele de pe toată strada mea, toți vecinii sunt convinși nu că urăsc mizeria din spațiul public din românia, ci sunt convinși că am un aranjament cu primarul.

    00
    • Foarte ciudat, de obicei casa, curtea si strada primarului arata impecabil. Se asfalteaza, se baga utilitati, se face trotuarul, se tund boschetii, se planteaza iarba si flori.

      00
    • da, bineînțeles. numai că terenul în discuție nu e cel pe care are casa. iar utilitățile le am pe toate datorită faptului că un consilier stă pe strada mea.

      00
  9. Prin unele parti, oamenii chiar se supara daca intervine primaria pe spatiul unde au pus flori, pomi etc

    00
    • Eu sunt unul din aia, sa iti zic si de ce. Stau undeva la 10 km de municipiul resedinta de judet, unde m-am mutat in 2014. Am luat un lot de teren si am amenajat in fata lui cu pomi, gazon si flori – le intretin identic ca pe cele din gradina, caci dpdv vizual, pt mine, strada e oglinda curtii. Si e cartea de vizita a casei, primul lucru pe care-l vezi cand vi sa ma vizitezi, chiar inainte de a-ti deschide poarta. Acum sa vina primaria si sa taie tot ce am plantat si sa puna stiu eu ce… da, m-as supara. Adica n-ai dat 2 bani de cand e terenul ala, n-ai plantat pomi ornamentali cand ai hotarat ca aia e strada, ai asfaltat fix acum inainte de alegeri si apari acum sa-mi distrugi munca? Lucrarile edilitare nu se pun (gaz, apa, canal, trotuar, etc), ca nu-s absurd.

      00
    • @Arthur: e acelasi lucru cu „asta e locul meu de parcare ca parchez aici de 10 ani”. Nu te-a pus nimeni sa muncesti pe terenul altuia, ai facut-o de capul tau. Repeta seara inainte sa adormi: „Nu e terenul tau! nu e terenul tau! Nu e terenul tau!”

      00
    • @Arthur: in loc sa muncesti de gratis pt primarie mai bine te-ai duce sa le zbieri sa-si faca treaba. Ai fi mai util asa. Ca d-aia ii doare in pula pe alesii locului, ca le faceti voi treaba.

      00
  10. Poate in stanga stau mai multi – iar in dreapta doar 1 singura familie…
    Ca de obicei – unde sunt multi, nu face nimeni.

    Toti astia care vor casa pe pamant habar n-au ca viata e complet altfel decat la bloc. Lenea se vede instant ( ca in pozele de mai sus). Eu am vecini care nu fac nimic uneori nici macar in curtea lor. Ii depaseste. Pe domeniu comun ( avem un drum privat cu iarba pe mijloc) – nici atat. Nimic. Fac 13 ani de cand m-am mutat aici. Nimic – daca fac eu e ok. Daca nu – asta e.

    00
    • Exact!
      Putini sunt pregatiti sa faca trecerea de la bloc la casa.
      De regula, cine are boscheti sau mizerie in fata casei nici nu curata zapada.

      00
    • Pai poate nu s-a inteles corect: iti iei casa pe pamant ca sa scapi de „parti comune”, de asociatii de loca/proprietari, de sedinte de bloc, de „sa decida altii pentru tine”… Daca ai drum in coproprietate se cheama ca trebuie administrat la comun (de principiu se infiinteaza celebra asociatie de proprietari); in speta „asociatia” nu este interesata de drumul vostru comun si daca vrei tu sa faci ceva, pe banii si pe timpul tau, poti sa faci atata vreme cat nu depasesti notiunea de administrare a bunului comun. Totusi, aici vorbim de o proprietate privata. Dincolo de limita proprietatii tale este proprietatea publica a statului administrata de primarie. Tu ixulescu nu ai o cota parte pe persoana fizica din proprietatea publica prin urmare nu ai dreptul de a face acte de administrare asupra sa. Altfel, s-ar trezi toti cretinii sa faca diverse ca asa s-au gandit ei ca e bine si ca aduce plus valoare pentru toata lumea.

      00
  11. si teoretic si practic ar trebui sa o faca proprietarul, nu primaria.
    si asta se intampla si in tari cu apa mai calda decat a noastra.

    00
  12. Vrem o țară ca afară!!!

    Fostul socru’, fiind locatar al satului românesc, își toaletează copacii din fața casei (pe care el i-a pus în urmă cu 25 ani), tunde iarba, desfundă șanțul. Din păcate, vecinii-s niște putori extraodinare care n-au făcut niciodată nimic. Alora și gardul le era praf, iar curtea era un haos total.

    00
    • Eu care stau ”afara” iti spun ca nu mai este eco sa tunzi iarba. Primaria a pus si niste panouri cu ”aici natura isi face de cap” si uite asa ai niste balarii de un metru pe marginea drumului in fata caselor…

      00
    • @Connex: și eu tot „afară” stau (Austria) și vreau să-ți spun că natura nu-și face de cap. Totul este toaletat și tuns ca la carte.

      00
    • depinde de zona. si aici in Brussels sunt zone unde nu se tunde iarba ( e interzis) si zone unde se tunde.

      00
    • la mine la apa calda
      – la apartament asociatia face curat pe spatiile comune (taiat iarba and shit), dar aparent nu tund gardu viu din fata balconului meu, ceea ce e genial ca a crescut si imi ofera intimitate
      – la lotul de pamant – ce e in interiorul gardurilor e treaba noastra, a oamenilor care avem loturi, sa taiem iarba, sa ingrijim mobilierul. ce e afara e treaba primariei

      00
  13. Cei mutați în București preferă militari residence. Totul betonat, bloc vagon lângă bloc vagon, iar pe terenul liber moloz și praf. București style.

    Nici buruienile nu cresc acolo, nu se pune problema să tai iarba vreodată ori să vezi vreun copac în acel cartier.

    00
    • Am stat un an acolo. 1 an nu am auzit pasarile…. n-am vazut albina, nimic. Nu zic de fluturi sau altceva. Doar sobolani. Ah si pe masina era un praf…oh lord daca nu o spalam imi crestea consumul cu 1% din cauza greutatii prafului (/jk).

      Lasand caterinca la o parte groaznica experienta.

      00
  14. Daca tai boschetii faci locuri de parcare.

    00
  15. Si legatura intre cei care vor sa se mute la casa si cei care au casa dar nu intretin spatiul verde din fata casei ar fi ca ?

    01
  16. La o cautare rapida

    LEGE nr. 24 din 15 ianuarie 2007

    Articolul 5
    Pentru protecția și conservarea spațiilor verzi, persoanele fizice și persoanele juridice au următoarele obligații:

    c) să nu producă tăieri neautorizate sau vătămări ale arborilor și arbuștilor, deteriorări ale aranjamentelor florale și ale gazonului, distrugeri ale mușuroaielor naturale, cuiburilor de păsări și adăposturilor de animale, ale construcțiilor și instalațiilor utilitare și ornamentale existente pe spațiile verzi;

    00
  17. filtreaza praful, boss. si zgomotul.

    00
  18. Si cand faci tu, de capul tau, vine primaria si se autosesizeaza ca nu ai autorizatie si ca nu e spatiul tau. Deci unde e adevarul? Am fost intr-un mic concediu zilele astea, prin zona Cazanelor si, la o pensiune, intrarea se facea pe un drum pietruit. Proprietarul era dezamagit pentru ca acolo turansera ( el si alti cativa din zona ) ciment de 50 cm. Acum ceva timp, poate un an, a venit primaria si a spus ca ala e pus ilegal si ca o sa-l sparga si ca vin ei sa asfalteze. Ei bine, un an mai tarziu, inca e pietris acolo. Deci cum facem?

    Totodata, daca tot platim atatea taxe la primarie, n-ar putea sa se ocupe macar de spatiile care sunt in proprietatea lor si nu a cetatenilor? Adica da, ar arata mai frumos, dar nu prea ai voie sa umbli acolo, pentru ca e spatiul primariei, dar primaria nu face, desi ar face pe banii din taxele tale, deci cum ar trebui procedat?

    00
  19. Dacă stai la casă, e evident că trebuie să cureți boscheții din prejurul casei, însă oamenii nu mai au energia necesară pentru a face asta. De ce? Cum s-a ajuns aici? Omul, o specie cu abilități extraordinare, nu mai are energia necesară ca să-și curețe boscheții de pe trotuar?

    Poate că zahărul și carnohidrații contribuie direct la lipsa noastră de energie. Văzusem într-un podcast de-al lui Joe Rogan că zahărul și carnohidrații nesănătoși ne obosesc, pentru că, astfel de alimente conțin calorii goale.

    E clar că un om care renunță la zahăr o să se simtă mai bine, mai energic și mai plin de viață. Însă până atunci, dacă ai obiceiuri proaste de a mânca, n-o să poți fi un om productiv niciodată.

    Alimentația și stilul de viață nu-s lucruri banale, ci chiar importante când vine vorba de vitalitatea unui om.

    Exemplul cu boscheții din fața casei e unul singur. Gândiți-vă cât de nedisciplinați sunt acești oameni și în alte aspecte ale vieții lor. Nu-i vorba doar de boscheți.

    00
  20. O scurta istorioara din perioada recenta a Romaniei. Se aduna intr-o primavara, de Pasti, toata floarea cea vestita a constructorilor si santieristilor din Italia, Spania, Franta si Anglia intr-un satuc din Maramures. Ca in orice primavara mai si ploua, iar ulita din sat s-a facut toata un lac de noroi in care s-au impotmolit masinile castigate cu multa sudoare si pantofii sotiilor castigati asijderea. Flacaii au facut sedinta, au stabilit cine cu ce contribuie, bani, materiale, utilaje etc. S-au reunit flacaii in August cand se stie ca in Europa de Vest nu se mai lucreaza si s-au apucat de pus borduri, facut rigole, betonat drumul (cu finisare elicopterizata – ca aveau si scule si cunostinte). Au terminat lucrarea, au facut o masa publica sa consfiinteasca un lucru bine facut, si au inaugurat drumul. La masa a venit si primarl care le-a spus ca n-ar fi chiar bine, ca nu au avut proiect pt drum. I s-a transmis discret (asa ca intre santieristi de discret) ca daca nu-si vede de treaba, il maninca ciorile pe vreun deal, asa ca mai bine sa manince si sa bea la masa si sa-si vada de treaba.

    00
    • Bravo lor! Tot respectul pentru astfel de oameni.

      00
    • nu știu dacă mai ține minte cineva, acum vreo 12-13 ani, după o inundație serioasă în marginea, sat de prin bucovina, înstărit datorită căpșunarilor, sătenii au decis să repare podul din mijlocul satului (pod care, de exemplu, e singura legătură directă între mănăstiri precum putna și sucevița, în lipsa lui ocolul fiind de peste 100 de km), pod distrus de ape (ape care au venit mari și pentru că mărginenii, ca toți mândrii bucovineni, au tăiat și taie păduri în neștire). vajnica lor faptă a fost răsplătită cu o urmărire penală, în stilul tipic românesc, procesul nefiind finalizat nici acum.

      00
    • @berenger: asta pentru că statul român e cel mai mare infractor în România.

      00
    • Un alt exemplu cu inundatii – de data asta in Bistrita-Nasaud. Situatia in teren: in planul indepartat o casa mare si relativ bine facuta din care mai ramasesera 2 pereti, in prin plan, o batranica cu o batista pe care o framnta in maini, un caine si reporterita. Intrebarea pusa spre a stoarce lacrimi si a rasuci cutitul in rana ” …si ce veti face acum, ca ati ramas fara agoniseala de o viata, asa pe drumuri?” la care babuta raspunde „mi-oi repara casa cu ajutor de la familie si vecini si oi vedea eu ce mai fac” La care reporterita „…de la autoritati nu asteptati ajutor?”, iar babuta „…pe aia nu ma bazez mai mult decat pe cainele asta, ca numa el mi-o mai ramas” Astea sunt crampeie din Romania reala si perceptia „autoritatii” si a „statului” daca tot vin alegerile locale.
      Nu ma pot gandi la imaginea asta decat in paralel cu celebra imagine a sinistratilor care beau la crasma cu picioarele in apa.
      https://evz.ro/wp-content/uploads/2019/10/Inundatii-1.jpg
      https://cetin.ro/poze/2011/10/inundatii-la-Romani.jpg

      00
  21. Clarificarea e in HCL-153 din 2010, cap V, art. 43.
    „Asociatiile de proprietari, societatile comerciale, alte persoane fizice si juridice administratori legali sau proprietari de imobile, sunt obligate sa efectueze curatenia si intretinerea zonelor verzi aferente acestora (prin zone versi aferente intelegandu-se perimetrul din jurul imobilului delimitat de gardurii vii, caile de acces, trotuare, alei, strazi, etc).”

    Sunt mentionate si situatiile in care ai nevoie de autorizatii, ce anume poti face tu pe spatiul ala verde, ce poti taia si ce trebuie sa faca primaria.

    De aici: https://politialocalabrasov.ro/hcl/HCL-153.2010.pdf

    Daca te uiti pe Street View la strada aia, in august 2018 situatia era invers – in stanga iarba tunsa, trandafirii ingrijiti si infloriti, iar in dreapta niste iarba crescuta aiurea.

    00
    • Poate vecinul care in 2018 nu tunsese iarba a luat amenda si acum a devenim mai harnic.

      00
    • @ AndreiG ai citit ce am scris? Ne-am luat avertisment e drept verbal, dar de la un funcționar al primăriei ca am curățat niste beldii care ieșeau in stradă printr-un gard improvizat. Nu era proprietatea noastră, nu aveam dreptul să facem treaba asta, trebuia să chemăm primăria să facă ea. Apoi ti-am explicat cu alte exemple cat de repede și cum lucrează la mine in sat edilii. Noi știam de asta am si făcut curățenie, ca nu aveam chef de șerpărie! Deci caz concret, la subiect și cu ce am pățit personal, nu o cunoștințe! Crezi că acum ai înțeles său trebuie să vin cu poze si prezentare in PowerPoint

      00
    • @AndreiG

      quote ‘@VuAd, data viitoare cant te mai intalnesti cu persoanele respective poti sa le spui in fata ca mint cu nerusinare. Niste lepre care nu vor sa faca nimic si si-au gasit o scuza proasta.’

      Poate nu m-am exprimat eu bine. E vorba de o cunostinta (prietenul unui prieten care locuieste in sectorul 4) la care am fost la un gratar acum cativa ani buni. Palma de verdeata din fata curtii era foarte bine ingrijita , plantase si ceva flori acolo , deci nu stiu cat de ‘lepra’ este respectivul.
      Amenda si-a luat-o el si vecinul de vis-a-vis , tot ‘lepra’ si el.Din ce tin minte amenda a fost parca 100 de lei .Acum daca m-a mintit inseamna ca mint si eu , dar nu inteleg de ce m-ar fi mintit ………

      00
  22. Toti aia din poze, plus cativa ce comenteaza pe aici, cauta scuze sa NU faca nimic. Oricine sa faca – primaria, guvernul, Trump, martienii – numai noi nu, ca n-avem act de proprietate pe terenul ala.

    00
    • Asa e legea , nu se cauta scuze. Cunosc doua persoane care au luat amenda ca au amenajat palma de iarba din fata curtii. CUNOSC personal , nu din AUZITE.
      Sesizare la primarie si vin cei de la ADP sa toaleteze spatiul verde.Cel putin in sectorul 3 in maxim 2 zile de la sesizari vin .

      00
    • @VuAd, data viitoare cant te mai intalnesti cu persoanele respective poti sa le spui in fata ca mint cu nerusinare. Niste lepre care nu vor sa faca nimic si si-au gasit o scuza proasta.

      Si daca insista ca ei au luat amenda, poti sa le arati articolul 9, punctul 2. h) de aici:
      https://adps6.ro/beta/wp-content/uploads/2019/03/11-Anexa-1-la-HCGMB-nr-120-din-2010.pdf

      00
    • Andrei, poate ar fi cazul sa citesti si articolul 2, punctul 2.

      00
    • Imi place ca am primit thumbs down, probabil de la cei carora le-a fost lene sa acceseze link-ul.

      Este ca in bancul ala cu „Ioane, tu crezi ce vezi sau ce iti spun eu?”.
      Nu poti sa strici o poveste buna, daca cineva CUNOASTE 2 persoane, atunci sigur primesti amenda ca tunzi iarba.

      00
    • Ne-am luat noi ca asociație avertisment. Primăria are un lot fix in fața blocului pe care il administra ilegal un pensionar. Venea cu Loganul, muncea 4-6 ore, încuia poarta improvizată la împrejmuirea tot improvizată și pleca in treaba lui. Dupa doi ani nu a mai apărut. Ce a îngrijit el acolo a făcut niște bălării prin care nu mai trecea nici pisica si care acum iesieau prin gard ca niște veritabile falange. Si pe astea le-am tăiat. Plm era ceva de genul ori noi ori bălăriile. Yrece un inspector de la Primărie cu ceva sistematizare observa că e toaletat locul și ii explica ca avem un avertisment. Nu se complică cu mai mult că nu de aia a venit și in fond nu e treaba lui. Deci totul la nivel de gargară cu posibilitatea de a escaladă rapid. Între timp găsim o soluție la a plomba găurile din asfalt cat de cât. Aici avem hârtie oficială de la Primărie sa nu ne mănânce in cur sa facem ceva. Au ei prinsa strada in programul de asfaltare. Cand? Pai cand o sa se facă, in nici in caz mai devreme! Așa ca un vecin a fcut rost de niste saci cu griblura de asfalt, fostul dezvoltător care mai are in apartament a trimis doi oameni, închiriat un compactor o zi si in doua ore se putea circula normal. Evident apar inspectorii de la Primărie si de data asta vor să dea direct amendă. Un vecin ia o bară metalică da de de două bori in groapa, sare griblura aia. Le explica ca asa s-a strans in gropi, fenomen natural, trafic intens, s-a tasat singura umplutura. In fond nu s-a modificat nimic, gropile Primărie sunt tot acolo. Mai primim tot un nana verbal și scăpăm neamendati!
      Acum vrem pubele pentru separarea deșeurilor. Polarus zice ca nu poate că trebuie o rampa, platforma veva de genul. Am scris la Primărie. Cica au ei un program, dacă facem noi e ilegal. Ne gândim cum să le explicăm că platforma aia a apărut in mod natural.
      Ar mai fi iluminatul. Ăsta nu există că stradă nouă. Un stâlp era. Nefuncțional. Are primăria un program. Sa așteptăm. Cât? Păi până se face! Intre timp stalpul de la ploi si vijelii se înclină. Din nou poze si reclamație. Vine firma care are contract cu Primăria îl dă jos și….. săptămâna următoare pune unul nou. Da a fost atât de simplu. Și noi proști nu am știut cum să facem. Chestia e ca ăia doar au pus stâlpul, nu l-au și racordat la rețeaua de iluminat stradal. Facem sesizare din nou. Primim răspuns. Primăria nu are niciun stalp pe strada respectivă, nici nu a trimis pe cineva să remedieze problema, iar in fond strada respectivă nici măcar nu e racordata la sistemul de iluminat public stradal. Concluzia noastră a fost ca cel mai probabil cei de la firma care l-au montat au făcut antrenament. Și fa le-am trimis poză cu stâlpul iar cei de la Primărie ne-au asigurat ca nu există sistem de iluminat public stradal pe strada respectivă! Ne gândim ca trăim
      o anomalie de tip Matrix!
      Altfel da nu există asa ceva, mint ăia de spun ca si-au luat amendă. Fiex precum Covidu! Nu l-am văzut eu deci nu există și suntem mințiți!

      00
    • @thebblack, poti te rog sa-mi spui ce am gresit?
      Am notat mai jos articolul la care faci tu referire, precum si clarificarea legata de categoriile de deseuri. Cred ca peste 99,9% din populatie produce deseuri casnice intr-o masura mai mare sau mai mica.

      Art.2 Notiunile specifice utilizate in prezentele norme se definesc dupa cum urmeaza:
      2) Producator de deseuri: orice persoana din a carei activitate rezulta deseuri […]

      Art.4 Deseurile produse in Municipiul Bucuresti se clasifica astfel:
      a) Deseuri menajere: deseuri provenite din activitati casnice […]

      00
    • @Doru Vlad, tu vorbesti de pubele de separare a gunoiului, de platforma de beton, de turnat zgriblura in gaurile din carosabil, de imprejmuit si incuiat terenul.
      Discutiile la articolul asta erau legate de tuns iarba din fata curtii, nu de alte constructii.
      Sunt lucruri total diferite.

      00
    • @AndreiG: in hcgmb- ul ala e vorba de deseuri nu de buruieni. Deci sa cureti spatiul verde de deseuri nu sa tai buruienile de pe el. Am totusi o idee pentru tine, ca te vad harnic si le ai si cu legea: hai la mine in sat si rezolva buruienile de pe strazi. Promit ca te votez primar dupa aia.

      00
    • Andrei, eu doar locuiesc acolo, nu prestez nici o activitate, producatoare sau nu de deseuri. sau poate prestez o activitate, dar nu produc deseuri.

      iar daca locuitul inseamna o activitate, atunci separarea respectiva nu are sens pentru ca toata lumea locuieste undeva, deci toata lumea este producatoare de deseuri deci toata lumea este obligata sa faca curat.

      00
    • „Oricine sa faca – primaria, guvernul, Trump, martienii –”
      Apai, cum ar veni tu cand te duci in bar te duci sa iti faci singur mancarea in bucatarie. Mergi si iti iei si berea de la bar. Dupa lasi si spaga la chelner

      00
    • @thebblack, special ti-am notat si Art.4 litera a), ca sa intelegi ca la producerea de deseuri se incadreaza si deseurile menajere produse de cei care locuiesc acolo, fara sa desfasoare o activitate economica.
      Scrie clar: „provenite din activitati casnice”

      Art.4 Deseurile produse in Municipiul Bucuresti se clasifica astfel:
      a) Deseuri menajere: deseuri provenite din activitati casnice […]

      Dar ai ales sa ignori aceasta informatie, pentru ca nu se potriveste cu restul comentariilor.

      00
    • andrei, iar tu alegi elegant sa ignori logica. avem cateva articole care se contrazic reciproc, deci ori legea devine nula, ori fiecare poate alege ce articol sa respecte.

      si iti mai pun o problema de logica. daca toti cetatenii sunt obligati sa faca curat conform legii si articolelor stipulate de tine, care mai este scopul existentei companiilor de salubritate si a platii taxelor pentru aceasta?

      repet, care e logica, nu scopul romanesc de a mai scoate niste bani din buzunarul cetateanului si a-l baga in buzunarul politicienilor.

      00
  23. Există riscul sau posibilitatea ca pe acel teren să figureze in actele primăriei drept parcelă cu lalele de 500 de euro, să te apuci de curățenie (ca un bun gospodar) și să te trezești că poți fi amendat. Mă gândesc aici la exemplele cu cei care astupă gropile din asfalt și sunt apoi trași la răspundere pentru executarea de lucrări ilegale asupra domeniului public.

    00
  24. Am un prieten care sta in 23 August, Constanta. Toti cetatenii au primit o scrisoare de la primarie cu ceva timp in urma in care li se explica cum ca sunt responsabili cu curatenia din fata portii, mai ales cei care au case la DN39 trebuie sa intretina spatiul din fata portii iar daca au nevoie de sprijin pot solicita de la primarie, primaria le-a pus la dispozitie trandafiri si diferite flori pe care sa le planteze si intretina.

    https://www.google.com/maps/@43.9213694,28.584252,3a,75y,25.17h,80.64t/data=!3m6!1e1!3m4!1sM28t6FPu268_BBpSMMfK6A!2e0!7i13312!8i6656

    00
  25. Probabil din cauza educației proaste de pe vremuri, oamenii în vârstă din blocul meu dar și de la cele din jur, întrețineau grădinile într-un mare fel. Nu prea vedeai grădină de bloc in Giulesti sa nu fie aranjata.
    Primăvara curatenie generala, văruit pomi, tuns gardul viu care avea aproape 2 metri, restul anului mentenanță, sa zic asa. Nu le zicea nimeni nimic, se anunța din ușă în ușă, bă care veniți Sâmbăta la gradină și aia era. Noi că eram mici, asistam cu „strânge crenguțele alea de acolo”
    La fel și la curțile din spatele blocurilor. Insa na. Cum ziceam, educatie proastă învechită…

    00
  26. Alt exemplu despre traiul comunitar/proprietatea de grup. In fata blocului e grija „scarii”, a unui grup, deci a nimanui („ce? sa mai iasa si Mitica de la 2, io am iesit ultima oara”). In fata casei tale stii ca e datoria ta si numai a ta.

    00
  27. Pai in momentul in care te deranjeaza ca iarba din fata casei creste dezordonat ai alte probleme de care sa te ocupi, nu sa tunzi iarba.

    00
  28. Exact treaba asta mă întrebam eu anul asta, trecând prin satele din Germania (sunt uimit de fiecare data) unde nu prea vezi om pe strada și te intrebi dacă firul ierbii e programat genetic sa crească pana la o anumită înălțime.
    Și apoi am intrat in Romania unde tineri și bătrâni stau in fata casei la spart semințe printre bălării.

    00
    • Din câte știu, ultima oara când am vorbit cu mama și tata, încă locuiau în România, iar satul în care stau ei este foarte îngrijit. La fel și cele din jurul lor, ba chiar cochete as putea spune.
      Luând ca model felul tău de a te exprima, as putea spune deci ca în toată România e la fel, nu?

      00
    • @Ioana… Ahhhh… nu știu ce înțelegi tu prin cochete, dar chiar m-ai făcut curios. Da-mi te rog locația de care vorbești.

      Și da, bineînțeles ca nu toată Romania e cum am spus mai sus dar chiar trebuia sa subliniez asta ?

      Bunica-mea la 86 ani in fiecare primăvara grija ei era sa văruiască copacii din fata casei și toaletarea lor.
      Suntem o nație de puuuuuutori !

      00
    • in satele din germania probabil e ca in astea din suedia. Primaria are masinuta de tuns si din cand in cand se baga cu ea pe coclauri.
      zic si io

      00
    • animaloo – fusai iarna prin germania o saptamana si ceva, au tuns miristea cu motocoasa dar au tuns-o cand nu ajungea iarba nici macar la glezne… la noi te bucuri daca o tunde cand are un metru

      00
  29. Astia-s fosti proprietari de apartamente de bloc, care se simt proprietari doar pe interiorul apartamentului si pentru exterior (reabilitare fatada, vopsit etc) stau cu mana intinsa la primarie “sa faca cineva”.

    00
  30. in fata portii am cam 10-12 metri liniari in care cresc buruienile (strada mea e una dintre putinele strazi pavate cu piatra de rau, inca), cam odata la o luna si jumatate- doua punem sfanta sapa in functiune si apoi dam cu ierbicid. Si da imi place ca pe trotuarul din fata casei , iarna cand ninge, sa se poata circula in conditii optime.

    00
    • Ai grija ca sunt niste baieti mai sus prin comentarii care CUNOSC ei personal, nu din AUZITE, cazuri in care oamenii au primit amenda pentru ca au indraznit sa tunda iarba.

      00
  31. Valea Nasaudului, mergi de la Năsăud spre Rodna, trotuare pe kilometri întregi. Făcute din dale, bordurate, aduse la nivel, canale aduse la nivel, drepte, lătuțe… ca la oraș. Am zis „kilometri întregi” și asta înseamnă zeci de kilometri adunați, uneori pentru o casă la dracu în praznic, au facut 3-4 sute de metri de trotuar. Vorbim de mutalăi care au crescut în mocirlă, flegmează pe stradă, se cacă caii în drum, etc. Le aua făcut primăriile trotuar. PSD sau cine morți o fi. Nu i important asta. Important e că țăranul român civilizat umblă tot pe drum și printre dale (da, prin fața gardului și a porții la mutălăul de la țară) s-a ițit buruiana. Pădurea e la doi pași, e normal să apară semințe de păpădie și pir care au germinat sub dale și acum ies. Pe toate zecile de kilometri, e trotuar nou, prin sate și comune, trotuar îngropat în buruieni fiindcă jegurile nu s capabile să își plivească sau să ierbicideze în fața porții. Au, nu folosesc. Pe alocuri, tractoare și remorci lenevesc pe trotuar și carosabil, mutălăii umblă pe șosea, totul e ca înainte.
    Și tu te miri de două rigole?

    00
  32. „Plătesc impozite, e treaba primăriei”. Romania are printre cele mai mici impozite pe proprietate din U.E. La țară la vreo sută-doua de lei pe an, la oraș probabil ceva mai mult dar tot pe acolo. Față de 1-2% din valoarea proprietății in alte tari, adică un cool 1000-2000 de euro pe an la o casa de 100.000 de euro – nu cine știe ce palat. Presupun că nu vrea nimeni să plătească banii ăștia in speranța că îi gestionează primăria giugiuc. Pai atunci hai sa nu fim căcănari și să o dăm în aberații. Aberații fiind – platesc, să se facă – adevărul e că la capitolul ăsta nu plătești practic nimic. Sau – au primit amendă unii că au amenajat spațiul verde, uite articolul – și în articol scrie că amenajarea insemna că unii cu sediu de firmă au pus pavele și „angajați ai firmei se asigurau că nu e folosit drept loc de parcare de cetățeni” – știm cu toții ce înseamnă asta, că suntem români ce naiba. Sau aberația că e slippery slope și dacă tunzi o fâșie de teren de un metru lățime și 10 lungime transmiți semnalul că îți asumi și asfaltarea străzilor din oraș în locul primăriei.
    Nu bre, e vorba că ești ok cu a sta in jeg, dacă a nu sta in jeg înseamnă să depui un efort de 5 minute odată la o lună. Ceea ce spune ceva despre tine, nu despre primărie, țară sau umanitate.

    00
  33. Este o chestiune ce tine de alegeri, din punctul meu de vedere, poti sa stai cu balarii la poarta si sa iti plangi de mila ca nu a facut primaria nimic, sau, pentru un efort minim poti sa ai ceva frumos in fata portii…

    00
  34. Locuiesc in Cluj de 10. Mai bine spus am un apartament in Floresti de 8 ani. Originar sunt din Rm Vâlcea. Zilnic aud tot felul de ardeleni vorbind despre cât de lenesi sunt oltenii (și moldovenii). In Floresti încă mai sunt câteva câmpuri, chiar și in fata blocului meu unde împreuna cu vecinii am amenajat o grădinița. Deși stau la bloc am o motocoasa pe care o folosesc sa mai tai iarba (și buruienile) din jurul blocului și din împrejurimi. Ciudat lucru însă e ca pe rețele mai toți se plang ca primăria nu le taie ambrozia (sau proprietarii pământurilor încă lăsate libere), dar unul nu ar mișca ceva. Luna trecută după ce am tăiat ditamai la câteva blocuri distanța de mine (pentru ca ma deranja vizual când eram in zona) ma oprește un tip sa ma întrebe cât ii iau pentru stufărișul din fata blocului. I-am
    Zis ca îl fac gratis, tocmai pentru ca vreau sa arate bine zona. In timpul asta el a plecat cu copilul și cu niște vecini care mâncau semințe și povesteau. Prietene, dacă aveam bălării in fata blocului, cu Unghiera și tot le tăiam. Dar revin, cel
    Mai rău ma supăra faptul ca lenesii ăștia se pun pe diferite platforme online și încep sa-și exprime părerile despre “viniturile” din diferite alte regiuni.

    00
  35. Boscheţii ăia zici că sunt nişte floci şi e o reclamă la un aparat de ras inghinal. :-D

    00
  36. Românul este prostul perfect. În loc să facem reclamații, proteste și să alegem alți conducători mai buni noi nici măcar nu mergem la vot ca “toți sunt la fel”. Mai mult decât atât, facem noi treaba primăriei. Dacă tot ne-am apucat de întreținut spații verzi pe proprietate publică de ce nu ne apucam și de asfaltat, acoperim câteva găuri, un alta. Doar tot noi folosim drumul ăla, nu?

    Și @Johnny nu mă lua ca în străinătate e 1-2k euro impozitul. În străinătate salariul minim nu e 400 euro sau un 700 undeva “bine”. OK? Bun, mai departe. “Aberațiile fiind – plătesc sa se facă” ești ok? Ce părere ai dacă mă chemi sa îți tund iarba din curte și după ce îmi dai bani îți spun “Ce aberații vorbești? Vrei sa îți tund iarba după ce ai plătit?

    Impozitul de mic? Să mărească impozitul atunci. Simplu. Dar nu, ei tot la evazioniștii dau bani, ca așa e cool. Exemplu cu ajutoarele “Co-Vid”: Dețin un SRL, fără angajați, activitatea mea presupune interacțiunea cu clientul Face2Face și nu mi-am putut face treaba in perioada de stare de urgentă. Delaratii la zi, impozite plătite și declarate real, nu măsluite. Am primit ceva ajutor? NU. PFA-urilor cărora nu le merge casa de marcat și au venituri de 1000lei pe an ca sa plătească 10 lei impozite au luat 4000lei/luna pe perioada de stare de urgentă. Aia, in acte nu făceau 4000 lei nici in 4 ani. Corectitudine, nu?

    00
  37. Si mie mi-ar place la casa, dar nu ma tine sa fac toate task-urile necesare.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)