Cred că e al treilea articol pe care îl citesc despre cum Veneția e sufocata de prea mulți turiști, care aglomerează mica insulă. Aglomerația a crescut în ultimii ani, pentru că oamenii sunt triști și își dau seama că pierd timpul aiurea, așa că ar fi cazul să călătorească un pic. De prin iunie e full și pur și simplu nu ai loc să te miști pe străduțe, mai ales în zonele mai atractive.
Dar…
Dacă nu sunt turiștii ăștia, insula aia moare în 5 ani, pentru că banii pe care îi lasă turiștii acolo se folosesc pentru a ține insula în viață. Da, nu toți profită direct de pe urma turiștilor, dar asta e o falsă revoltă. Nu îți place, te muți pe continent, sunt 15 minute cu autobuzul, nu e un capăt de lume. Am mai auzit asta și la Brașov, și la Sighișoara și prin alte colțuri ale lumii.
Cum ar arăta Brașovul sau Sighișoara fără turiști? Ca Făgăraș, probabil, cu străzi fără asfalt, cu blocuri jegoase, cu case dărăpănate, fără buget pentru nimic. E plină România, ca și Italia, de orașe ruinate, pe unde nu calcă turiști și unde nu lasă nici măcar un cent. Plin de oameni care nu profită de pe urma turismului.
First world problems.
E induiosatoare naivitatea unora. Oricum, nici Vama nu mai este ce a fost.
Locuitorii sunt suparati pe turistii de o zi. Aia care vin cu mancare la pachet si nu cumpara nici macar o apa si lasa o gramada de mizerie in urma. Acesti turisti de o zi au alungat turistii cu bani pe care cei din Venetia ii iubeau.
Adica un fel de „Nici Vama nu mai e ce-a fost” versiunea italiana.
pai nu se ia taxa de oras? pe zi
@add ba da.
Dar taxa se duce la primarie si e asta:
Hotel 5 stelle 5 Eur
Hotel 4 stelle 4 Eur
Hotel 3 stelle 3 Eur
Hotel 2 stelle 2 Eur
Hotel 1 stelle 1 Eur
Casa d’Época 4 Eur
Bed & Breakfast 3 Eur
Camera in affitto 1ª Cat 2.50 Eur
Camera in affitto 2ª Cat 2 Eur
Camera in affitto 3ª Cat 1 Eur
Si de aia care vroiau sa interzica trollerele ca zangane prea tare nu zici nimic? Ca nimeni nu merge cu trollerul dupa el ca turist de o zi.
ăia sunt turiștii care se cazează in oraș. e un trafic de trollere de zici că cară droguri.
Eu am fost anul trecut, dar erau inundate strazile de au ajuns aia sa mearga cu barca si nu am vazut nimic. Ma duc la anul poate nu prind inundatie.
verifica sa nu te duci iarasi in plin sezon de maree
Sa nu exageram. Orasele nu sunt in ruina din cauza lipsei turistilor, ci din lipsa unor fabrici/firme care sa angajeze oameni pe salarii bune. Nu te poti astepta de la orice oras sa traiasca din turism. Daca brasovul nu ar avea parcul industrial si sutele de firme/corporatii…ar fi la fel de falimentar ca fagarasul.
dacă cererea’i atât de mare, de ce dracu nu măresc prețul?
undeva, ceva, nu bate
pentru ca Venetia deja e scumpa in draci…
Pretul e mare ca dracu’. E mai scump decat in Londra (ba e chiar mai scump decat pe Otopeni ) – 10 euro o bere locala. 5 euro o cafea. 50 de euro o friptura (nu prea buna) intr-un pub. 580 de euro cazarea pe 2 nopti intr-un hotel de 3 stele. 120 de euro jumatate de ora de plimbare cu gondola – iar gondolierii stand pe margine comentau aiurea ca uite la zgarcitii astia de turisti, doar intreaba cat e pretul si pleaca.
@Sabotor, exagerezi putin Sunt mari, dar nici chiar asa. 40 de minute sunt 80 de euro ziua si 100 de euro seara. Asta e tariful standard pe care il afiseaza toti (eu nu am vazut sa fie mai scump vreunul) si la care mai poti negocia. Iar pretul la friptura pe care l-ai pomenit este, la fel, putin exagerat. Ideea ramane totusi, Venetia deja e scumpa in draci…
@costin
cand am fost eu, astea erau preturile, fara nici cea mai mica urma de exagerare. Doar la hotel e pretul actual, ca asta poate fi verificat pe booking.
Daca pretul e prea mare ramai hotelurile goale pentru ca majoritatea se cazeaza in localitatile invecinate si nu iei nici un ban de pe urma lor. Turistii vin dimineata (eventual mancare si apa la pachet) si pleaca seara. Primaria incaseaza din taxe foarte putin de pe urma lor insa are o multime de platit la intretinut strazi/cladiri/canale.
well, da. cazarea pe insulă e pentru oameni care au ani. eu m-am cazat in mestre la juma de preț și mă duceam cu autobuzul acolo ziua. 3€. dar mâncam de prânz acolo, cumpăram suveniruri, cumpăram intrări la obiective, cumpăram plimbări cu barca…
Asteptam turistii in insula Ferentari… Avem all-inclusive…
Sunt din Sighișoara și n-am auzit pe nimeni vreodată să se plângă că sunt prea mulți turiști. Oare unde stau turiștii ăștia mulți? Din 2000 – 2003 Sighișoara a murit treptat, vizibil și simțitor. O simt comercianții, dar și autoritățile. În ultimi ani Sighișoara se bucură de un alt fel de turiști, din aceia pentru care s-au montat plăcuțe care te îndeamnă să nu oferi bani.
la fel si in Santorini, cele 2 mari orase de acolo mi s-au parut un mare magazin de suveniruri.
Am vazut zilele trecute The Venice Syndrome care documenteaza modificarile sociale aparute in urma turismului. Desi pozitia regizorului este de partea problemelor locuitorilor, cred ca orasul sufera o transformare naturala inevitabila. Un element principal fiind banii, se invart extrem de multi bani. Pozitia partilor implicate este ca in cazul acela, depinde la care capat te afli. Oricum, mie ca turist mi-a pierit cheful de a ma duce acolo.
Chestia e ca venetienii ar prefera sa vina turistii, sa decarteze banu’ gros, da’ sa stea inchisi in camera de hotel si sa nu iasa pe strada sa-i incurce.
Dacă îl pun primar pe Mazăre rezolva problema. Taxa pe stațiune și bariere pe străzi, canale, culoare de zbor, etc
Cam asta are de gand primarul orasului sa faca. Taxa de intrare in oras la turisti plus mutat vapoarele de mari dimensiuni in port apropiat. Locuitorii nu sunt suparati pe turisti ci pe nesimtirea lor, celor care fac baie in canale se usureaza pe unde apuca si arunca mizeria acolo unde mananca
Pentru ca sunt la fix 15 min de Mestre, multi venetieni muncesc acolo dar locuiesc in Venetia. Iar salariul e de Mestre, nu de Venetia. Si multi nu-si pot vinde mizeria de locuinta si sa se mute in M. Cine vrea casa in V nu o sa cumpere baracile lor de cacat pe jdemii, bani care le-ar permite sa cumpere ceva in M.
Aglomeratia mare e pe traseul Piazzale Roma – San Marco, in rest e destul de ok.
Nu am fost în Veneția încă dar cam aceeași supărare o au și locuitorii din Mallorca. În plin sezon Mallorca își dublează numărul de locuitori datorită turiștilor, economia bubuie și totuși localnicii sunt nemulțumiți și fac proteste să nu se amenajeze câteva plaje rămase ”virgine”, să nu se mai construiască hoteluri, proteste împotriva cluburilor etc., uită că turiștii le dau de mâncare și că în extra-sezon toți cei care lucrează în turism (hoteluri, restaurante, parcuri acvatice, cluburi etc.) sunt în șomaj tehnic. Fără turiști, șomajul ăla ar fi permanent. În septembrie s-a deschis un mega centru comercial pentru că centrul comercial din port nu mai făcea față când ancorau 3-4 vase de croazieră în port. S-au creat sute de locuri noi de muncă plus alte servicii în folosul tuturor (benzinării low cost care nu existau înainte). Csf, n-ai csf…
Am fost, nu mi-a placut, mult prea aglomerat si eu am fost acum 6 ani cand nu cred ca era acelasi volum de turisti. Dupa mine, maine poate sa dispara de pe harta si nu plang.
Venetia ar fi sub apa fara banii turistilor. Aia ar vrea ca turistii sa vina la ei, sa le lase o gramada de bani (pentru ca in Venetia e scump!), dar sa stea undeva inchisi si sa aiba grija sa nu deranjeze pe cineva.
Ce nostimi sunt venetienii. Orasul va fi sub ape constant in cativa ani (zeci de ani?) din cauza incalzirii globale, si astfel vor fi necesare evacuari imense ale milioanelor de cetatenilor din orasul lor, si din multimile de orase de pe coasta Italiei. Dar sunt curios ce o sa zica acesti cetateni atunci cand vor citi despre cum erau ei impotriva turistilor in timp ce orasul lor se scufunda incet dar sigur.
bai nu-i chiar cum zici tu. turismul in exces dauneaza comunitatii. e lucru studiat si demonstrat.
de exemplu francezii s-au prins de chestia asta si au blocat toata dezvoltarea turistica de prin anii ’80. foarte greu mai primesti autorizatie sa-ti faci un hotel in chamonix. sau in manigod. pentru ca ei nu vor sa-si schimbe stilul de viata pentru a primi mai multi turisti. ei vor sa-si valorifice stilul de viata si prin turism. e mai sanatos asa. pastrezi si meseriile traditionale (la manigod de exemplu, se cresc multe vaci), primesti si turisti. dar mai putini turisti. ca poate vine unu si da cu o bomba in chamonix si timp de 3-4 ani scade incomingul cu 30%.
o comunitate care depinde de o singura industrie (turism, sau cresterea vacilor, sau minerit) va fi tot timpul vulnerabila.
asta fac si astia de la viscri. ei primesc aproximativ 15.000 de turisti / an. e cam limita de sus pe care si-au propus-o. asa ca acum incearca sa redirectioneze turisti catre alte sate din comuna Bunesti (de exemplu Crit). asta e marea lor problema. nu cum sa dezvolte viscri, pentru a primi mai multi turisti. (au facut francezii un studiu prin anii ’90 care zice cati turisti poate primi o comunitate pana sa inceapa sa apara transormarile. parca era 30 de turisti pe an / locuitor).
pe de alta parte uita-te la moeciu/bran. ce intelegi tu din comunitatea aia? pentru ca eu nu pricep absolut nimic. vad doar tone de pensiuni si aproape nimic altceva. e doar inca o zona foarte aglomerata. la fel si pentru busteni si azuga. comunitati care traiesc ok-ish doar pentru ca au un munte langa.
in zona aia (bran moeciu) sunt multe case de vacanță. dacă te apuci de treabă duminică seara, vineri seara când vin proprietarii pot găsi multe televizoare lipsă.
faza, in general, cu turismul „clasic” este ca profiturile alea mari, banii multi, nu raman in comunitate, ci se duc la agentiile de turism, la lanturile de hoteluri, la lanturile de fastfooduri sau restaurante etc.
Idioti.
Moșu, turismul aduce la Brașov sub 3% din buget, despre ce vorbești aici?
Ba Zoso, ce-ai ba cu Fagarasu’, e peste Giurgiu oricum
nici in giurgiu, nici in făgăraș nu s-a inventat asfaltul turnat drept.
Fix acuma în septembrie am dat o scurtă tură prin Veneţia.
Problema e că mai mult de o zi nu ai ce vedea sau ce face, iar orice serviciu este groaznic de scump.
Totul e pentru turişti americani, elveţieni, nemţi, din cei care se respectă şi plătesc cât li se cere fără comentarii.
În general cei care se plâng sunt bătrâni senili de 80-90 de ani care vor să moară în linişte unde au trăit 80 de ani şi nu vor să înţeleagă că lumea se schimbă şi cu ei, şi fără ei.
Să ai casă/apartament în veneţia şi să nu-l vinzi ştiind că poţi face juma de milion sau chiar milionu de eur cash, şi să te plângi că e plin de turişti, mi se pare culmea prostiei.
De banii ăia îţi iei casă oriunde în italia şi trăieşti bătrâneţile liniştit (+ pensie să nu uităm).
Dacă vor să facă ceva serios, ar trebui taxă de intrare în oraş şi gata. Pentru că neavând ce vedea mai mult de 1 zi, e plin de turişti zilieri, care vin dimineaţa şi pleacă seara. Aceştia au sandwich la ei, sau mănâncă o pizza cu 15 eur şi la revedere.
Ei vor şi turism de masă, şi scump. Apoi vor şi să fie turism, dar să fie linişte dom’le că ei vor să doarmă de după-masă.
Au şi italienii pensionarii lor senili aşa cum avem noi care stau în centru în case comuniste de sute de mii de eur, dar nici nu le vând nici nu le renovează că n-au bani, iar apoi urlă că de ce toată lumea e în centru în weekend.