Au început deja să vină primele facturi la gaze și oamenii sunt șocați și supărați de cât de mari sunt.
Aici văd o oportunitate de business, pentru cine e în domeniu: izolație termică. Încep să încetinească și construcțiile de case, oamenii se vor reconverti la izolat casele cu orice, de la vata de sticlă ordinară la spuma poliuretanică. Aș umple youtube cu clipuri cu “montez vată bazaltică, echipă serioasă, estimare gratis, Dorel, telefon 0722.561.XXX”.
Aici ar fi și logic ca statul să emită niște opinii, cu ce e mai bine, cu ce e recomandat, în funcție de zonă și tipul de casă, dar ISC e ocupat cu făcutul curățeniei în buric.
Îmi place însă că civilii sunt îndărătnici când le spui că
- au casa prea mare,
- să o izoleze mai bine
- să dea căldura mai jos.
Efectele nu le vom vedea acum, ci peste două ierni.
Eu voiam să-mi pun spumă, că arată mișto, dar casa e deja izolată, nu are rost.
Îmi dai te rog numărul întreg al lui Dorel ?
Ai DECAT 1000 variante. Alo,Dorel?
ai minute incluse în abonament și te plângi?
Eu as merge pe 561.561. Sigur Dorel este la varsta a doua, este abonat de cand se numea Connex si inca foloseste telefon cu butoane. Jumatate din agenda lui este inca salvata cu 092.
Primesc facturi mari aia care nu au contracte si inca sunt pe piata libera si cei care nu trimit indexul. E unu’ pe reddit care se plange ca i-a venit factura 7000 lei si nu stie de ce. In comentarii „da’ io nu trimit indexu niciodata”. Pai normal ca aia pun din burta, ca nu-s fraieri.
O data la x luni, unde x < 12, se face ceea ce se cheama regularizare(adica vine un "dorel", citeste valoarea de la contor si urmatoarea factura platesti diferenta intre "estimare" si "real" pe toata perioada lui x). Uneori vine cu minus, alteori vine cu plus.
Acu' factura e mare ca gazul e scump. E atat de scump incat cei de la Engie au trimis ca dubleaza pretul din contract, chiar daca respectivul contract mai are 7 luni pana expira, pentru ca, citez: "intregul context de piata este unul nemaiintalnit, deosebit de dificil…, suntem nevoiti sa actualizam pretul aferent contractului de furnizare incepand cu data de…". Si iti dau dreptul sa denunti "unilateral" contractul, si sa iau oricare alta oferta, care e de 3 ori mai scumpa decat oferta care mi-au facut-o ei.
Practic, situatia e groasa. Da' nu-i bai, noi continuam sa ardem gaz, ca sa producem electricitate, pe care o folosim ca sa "minam" bitcoini, sa ne jucam de-a imbogatitul.
@Cosmo: Ai ceva argumente pentru afirmația „Primesc facturi mari aia care nu au contracte si inca sunt pe piata libera si cei care nu trimit indexul.”? Nu de alta, dar eu ți-aș spune că nu știi ce vorbești, cu argumente de data asta. Prețul gazelor naturale astăzi este de cel puțin 6 ori mai mare decât pe 13.01.2021. Cu schema de plafonare/compensare tot avem un preț de 3 ori mai mare. (de la 0,125 la 0,37. 0,125 era prețul de FUI Engie de anul trecut).
Pai inseamna ca nu ati citit contractele/ofertele. Mie mi-au trimis in toamna contract nou cu oferta de 0.4. Daca nu le raspundeam se considera ca o acceptam tacit. Am intrat frumos la ei pe site, am cautat oferte, am ales oferta care ma avantaja, de 0.160. Intradevar, mai mare decat ce aveam inainte dar nu triplu. Acuma doi ani nu am probleme.
DAR la mine in contract scrie clar ca nu au voie sa modifice pretul unitar. Daca se intampla ceva ne luam la tranta. Trebuie sa si muncesc putin sa nu isi bata joc, nu pot astepta doar dupa stat.
@heto, da. dar oamenii care primesc factura mare acum pt ca nu au dat indexul, nu realizeaza ca acuma la regularizare sunt sanse sa nu mai platesti nimic cateva luni bune. Ei vad suma mare acum pe facuta si dau vina pe guvern.
Case on point : https://reddit.com/r/Romania/comments/s2edma/am_primit_factura_de_gaz_de_7700_de_lei_nu_imi/
@heto
sunt acoperiti de articolul 7 din contract, care zice ca pot modifica unilateral pretul, doar cu o notificare, in cazul in care pretul gazelor de pe piata interna sufera modificari. adica se mareste, ca daca scade, nu iti trimit nimic. la toti e la fel..
Eu pana ieri aveam de la e.on 0.143 lei/kWh pe contract semnat acum 1 an jumatate, dar am primit scrisorica cu cresterea preturilor la 0.26 lei/kWh + crestere la abonamentul zilnic de la 0.3 lei/zi la 0.4 lei/zi.
Probabil nu va fi singura modificare anul asta ..
@cosmo, esti complet rupt de realitate. Daca tie inca nu ti-au venit facturi cu noile preturi, stai linistit c-or sa-ti vina. Mie mi-a venit noua oferta pe firma de la electrica, 3,6 lei/kwh fara taxe, cu taxe ajunge la 5 lei/kwh. Pe site-ul electrica pretul pe kwh, la ofertele de acum, sunt de 1,8 lei/kwh, deci vreo 180 de lei pe kwh. La un consum mediu de 300 de kwh/luna, cat am eu, voi ajunge sa platesc intre 500 si 600 de lei, in conditiile in care pana acum plateam maxim 200 de lei.
Dar hey, sa nu te aud c-o sa chitai pe aici peste niste luni cand vei lua si tu contact cu noile preturi. Pentru ca, un lucru e cert, mai devreme sau mai tarziu vei lua contact.,
Bine fratilor, voi stiti mai bine ce am eu in contract.
E iote ca esti prost.
La energie electrica am facut contract pe piata libera cand m-am mutat in 2017.
La gaz nu, am preluat contractul existent si l-am trecut tot atunci pe numele meu, ii zice eon gas. De jumate de an ma foot aia de la Eon la cap cu oferte una mai minunata decat alta de trecere in piata libera, toate avand puncte comune:
– un pret / kw mai mare decat am acum
– un abonament lunar, acum nu am
De ce as trece?
Evident ca a crescut pretul din 2017 pana acum, insa nu m-a dat peste cap.
Iar citirea, chiar daca nu o dai, se face regularizare, la eon de patru ori pe an, la altii de doua ori pe an.
Poti face conventie de consum.
Sau poti plati vara in plus, si atunci ai sold negativ. Vara cand iti vine factura 50-70 de lei ca e doar apa calda, poti plati 100 – 150 de lei, si atunci iarna e mai usor.
@Cosmo: Baiatul cu factura de 7700 lei – la el e doar eroare de citire contoar. A venit „dorel”, a citit, probabil era 0-ul da-t un pic in jos, astfel incat se vede doar coada de sus(ca se schimba spre unu), ala, neatent, a citit 3866 in loc de 0866. Se face sesizare si se rezolva – n-are legautra cu facturile mari din zilele noastre.
@heto, pe langa energia pe care o folosim ca sa minam bitcoini, mai folosim energie ca sa alimentam si masinile astea electrice noi, care pana acum mergeau aproape gratis ca era curentul ieftin.
mai conteaza si la ce preturi se face regularizarea, ca daca tu ai consumat curent ieftin acu 3 luni si platesti la pretul de acu regularizarea…
O sa fie coada la Hornbach ca la inceputul starii de urgenta la hartie igienica.
Sambata ma duc sa iau vata bazaltica, just in case.
Mi-am comandat niste ”dulapi” de 100x40x3000 mm sa-mi inchid terasa la casuta.
Afara o sa se vada lemnul iar in interior izolatie vata bazaltica si tencuiala din lut.
Eu parțial cu vată și gips carton pe deasupra. N-aveam cum altfel, din motiv de etaj și vecini.
Am vrut să îi răspund lui /meh imediat dedesubt. Dar am băgat degetul în altă parte se pare…
am intalnit oameni care si au izolat cu polisteren expandat la interior, apartament, chestie pe care n as face o, dar a fost un motiv serios tinand cont ca pe exterior nu s a putut sau facut fie si ptr un singur apartament, care izolarea a blocului la exterior este mai scumpa fata de cea la interior.
și eu am izolat cu polistiren de 5cm 2 pereți în apartament în 2005, că erau exteriori și frigul erau la el acasă. blocul nu e nici acum izolat pe exterior.
@/meh – Ceea ce spui tu nu e o solutie chiar gresita. Da, e clar mai bine sa izolezi pe exterior, si intr-o lume ideal s-ar izola tot blocul. Dar cum nu traim intr-o lume ideala, „a man has to do what a man has to do”. Cand copilul iti ingheata, faci ce e necesar, pe baza posibilitatilor pe care le ai. Escobar a pus pe foc cateva milioane de dolari, altii izoleaza aparatamentul pe interior.
Godzilla had a stroke reading that
cumva am dat acum vreo 1-2ani peste niste clipuri pe YT despre spuma si ce nasoala este de obicei, gasiti o gramada daca cautati „foam insulation problems” cu probleme interesante de gen chestii chimice care produc daune majore sanatatii
careva in domeniu care poate sa spuna mai multe ?
Spuma e toxica, dar ce mai conteaza
Cred ca la orice material cu care se poate izola casa am auzit una din astea: ia foc, e toxic, nu e bun in situatia X, e foarte scump, etc.
spuma mai elibereaza formaldehida. la fel ca osb-ul, vata minerala bazaltica sau sticla si altele. dar esti in general safe daca etanseizezi cu bariera de vapori.
sau sunt si produse fara formaldehida, gen knauf ECOSE, dar costa dublu.
https://www.youtube.com/watch?v=7AIIdm9Ki_0
Tipa e arhitect de vreo 10 ani și face niște video-uri foarte bine documentate.
eu acum îmi izolez acoperișul și am așa o chestie cu siguranța. și am tot citit și discutat cu diverși meseriași iar spuma e extrem de inflamabilă. am optat pentru vată bazaltică de 20 cm până la urmă. cică nici nu arde, nici șoarecii nu-și fac cuib pe acolo.
Am prieten in Pennsylvania care si-a pus spuma din asta. Zice ca e OK, ca izoleaza mult mai bine si e multumit de ea. Eu am vata din aia roz in majoritatea casei, in afara de pod (partea de „podea”), unde am scos complet izolatia din motiv de ratoni cacaciosi. Am pus vata bazaltica Rockwool, ca asa a decreatat consortul, pe 2 straturi. Pentru ca abia ne-am mutat in cosmelie si ca m-a costat rockwoolul vreo mie de coco, basca munca depusa, deocamdata lasam asa.
Este extrem de frig (zona de munte), dar avem semineu cu insert si face 26 de grade la etajul de jos, iar sus incalzesc electric (baseboards). Curentul este ieftin, am consumat luna trecuta 1500 de Kw si am platit 200 de dolari.
Cand oi avea chef di bani sa iau la purecat toata casa, probabil as alege si eu spuma aia, plus niste termopane model european, ca ferestrele americane sunt bataie de joc.
Și cei care au blocul deja izolat ce vor face?
Apropo, in Franța de la 1 ianuarie nu mai poți vinde casele clasa energetica f și g. Cool!
Izolezi și mai bine, schimbi ferestrele, dai căldura la 21 de grade ziua și 19 noaptea și pui șosete. Nu e sănătos și normal să stai in pantaloni scurți iarna în casă.
@razvan
Sau mai bine ma mut direct în peșteră. Iarna/vara 11 grade constant.
Acum am alta curiozitate. Oare cum o fi în Ungaria unde cică Orban a făcut rezerve de gaz?
de ce nu e normal sa stai in chiloti iarna in casa?
eu stau la 23 si termostatu e pus pe pardoseala nu la mijlocu peretelui, pt ca… asa vreau eu…
Bine că-mi aduseși aminte să-mi fac curățenie în buric.
Hm, tu încă-ți cureți singur buricul, nu pui pe nimeni să facă asta în locul tău?
B. Caly
Și or sa izoleze fara cap, airtight, n-or să deschidă niciun geam, niciodată, și or sa se întrebe de unde e mucegaiul ala
Un dezumidificator bun este în jur de 1500 lei și face minuni.
Un dezumidificator ieftin e 500 de lei și face treabă la fel de bine. Trust me, I know. Dar e un workaround pentru o problema pe care nu ar trebui sa o ai.
Am dat pe un dezumidificator 8 euro. Mențin părerea că trăiesc în ceva univers paralel. De sărăntoci.
Teoretic daca poluam mai mult in cativa ani iernile vor fi mai blande si implicit facturile vor scadea simtitor. Deci, pentru binele generatiilor ce ne vor urma haideti sa-ncalzim impreuna planeta.
Neaparat cu PET-uri si cauciuc. Se gasesc la liber din belsug pe meleagurile noastre.
ah, ăia de la Sintești erau de fapt ecologiști?
La sintesti nu is ecologisti, ci vizionari.
Oamenii saraci se gandesc la ziua de azi, oamenii destepti la cea de maine iar vizionarii la poimaine. Si am uitat o categorie de oameni, aia prosti, care se gandesc la ziua ieri.
Sunt curios de o statistică în România. Cât la sută dintre locuințe sunt izolate termic?
ia-o la pas pe o strada oarecare si numara casele pe care le vezi izolate. apoi gandeste-te ca 90% din alea izolate sunt izolate insuficient sau prost. si iti dai seama cam unde ne situam.
Multe pot fi izolate pe interior. Personal mi-am izolat apartamentul cu vată de sticlă de bună calitate, 10 cm grosime.
Da, am pierdut puțin din spațiu dar am câștigat la confort.
Spuma pe exterior este cea mai mare mizerie. Dacă o pune un Dorel este ca și cum nu ai avea-o.
Spuma aia e ignifuga? Apoi, cand e sa repari ceva la acoperis, merge?
ce sa mearga, sa-i dai foc?
E oarecum ignifugă și nu merge să repari nimic. Odată ce s-a lipit, aia e. Dacă vrei să repari trebuie să strici totul.
am vz ca izolatul ala cu spuma se practica mult in SUA si peste spuma se pune rigips. sunt curios cum arata spuma aia dupa cativa ani cand dai rigipsul jos. Stiu, da, ca spuma aia nu se degradeaza teoretic daca nu sta in raze UV sau nu ploua pe ea, dar chiar si asa, oare rezista acolo sub rigips bine si o perioada lunga a.i sa ofere aceleasi proprietati izolatoare ca la inceput?
daca nu-i pui bariera de vapori o s-o gasesti plina de mucegai. daca etansezi bine, isi pastreaza proprietatile mult timp. eu n-as pune decat material permeabil, vara sa poata elibera vaporii care trec de folie, ca in realitate nu o sa reusesti sa etansezi perfect. iar spuma nu are permeabilitate buna.
izolatul casei l-as incepe cu montatul ca la carte al ferestrelor termopan. cred ca 80% sunt montate prost.
montatul ca la carte se face in afara zidariei, rama sa vina in izolatie. altfel ai punte termica.
Si se monteaza cu cleme, nu cu suruburi prin gaurirea profilului.
si am vz ca se pune si o banda compresata si nu direct spuma si oricum nu multa spuma
Banii costă, la fel și montarea tâmplăriei ca la carte în 2022.
Parintii au terminat de tencuit casa noua in Octombrie si nu au mai apucat sa si izoleze(la anu’ ca fonduri insuficiente). La masa de craciun am vazut ca au cumparat toata vata bazaltica saptamana respectiva, deoarece un vecin care vinde materiale de constructii i-a zis ca din ianuarie se tripleaza pretul. A platit 9k lei pentru 7 paleti cat are nevoie la casa! Saptamana trecuta a vrut un alt vecin sa-si cumpere aprox aceeasi cantitate…25k lei!
Ai descris perfect ce se intampla cu pretul. Cererea creste in mod nenatural, artificial, deoarece toata lumea care are in plan achizitii de genul cauta sa le faca ACUM.
Socul inflationist trebuie sa treaca prin toata economia, o sa mai tempereze consumul, dar nu acum. Dimpotriva, acesta creste, chiar daca preturile o iau in sus. A-nnebunit lupul…
Va dati seama ce batalie se duce in culise cine cum cat sa exploateze gazele noastre din Marea Neagra? Isi baga unghia in gat dragnea ca nu a luat simultan caimacul frisca si smantana cand era practic Șef de bloc. Cine oare sa fie dealerul acum?
E stire de domeniul trecutului prietene. Asta e stirea zilei chiar dacă are 2 zile. Acum cumpăram înapoi drepturile de exploatare – alea concesionate in 2010. Personal cred ca e o teapa.
https://www.agerpres.ro/economic-intern/2022/01/10/romgaz-pentru-semnarea-contractului-de-achizitionare-a-actiunilor-exxonmobil-explorationproduction-romania-mai-trebuie-clarificate-anumite-detalii–844725
Izolatul unui pod de casa cu vata minerala bazaltica, eventual si cu folie de aluminiu, te va costa aprox 4500 ron. La care eventual adaugi mana de lucru a cuiva priceput, in caz ca nu ai chef tu sa stai sa faci treaba asta. Dar hai sa zicem un 5500 ron pe care trebuie sa-i dai dintr-un foc VS cate 1200 in 4 luni pe an. Pai nu mai bine nu mai izoleaza romanu’ podu’ si plateste cu taraita? Ca 5500 sunt bani multi.
Nu stiu la altii, dar eu dupa ce am izolat bine podul casei, am ajuns la facturi de 200-300 ron pe timp de iarna, la un P+1 cu 4 cam + living, toate incalzite normal. Evident, nu am 25 de grade in casa, dar sub 20,8 nu coboara niciodata pe timpul zilei, si 21,6 noaptea.
f
Foarte ieftin,in special manopera.
Și 21 ți se pare bine? Cînd o să-ți intre romantismul în oase, o să vezi. Ai doar puțintică răbdare…
@caposu: eu am facut lucrarea in vara, acum habar n-am cat ar duce povestea. Daca Vali zice ca s-au scumpit, asa o fi, nu am mai stat sa urmaresc evolutia preturilor.
@marinel: nu-mi zi mie! Zi-le astora din alte tari, care se pare ca’s mai prosti ca noi:
https://stirileprotv.ro/divers/romanii-au-cele-mai-calde-locuinte-din-europa-la-cate-grade-este-bine-sa-setam-termostatul-in-functie-de-camera.html
Dar intra probabil asta cu romantismul in categoria ‘te trage curentul’ :))) chestii romanesti
Cautati o stana, cumparati la un pret modic lana pt ca ciobanii o arunca si va faceti izolatie cu lana. Cum? Pai luati 2 bucati de placaj sau rigups puneti cata lana doriti intre ele le presati si le prindeti una de alta cu 5 suruburi cu saiba. Faceti astfel niste panouri sandwich cu izolatie pe care le puteti pune api pe perete cu dibluri sau adeziv in cazul rigipsului. Succes!
lâna aia trebuie spălată, dărăcită, așezată uniform între panouri: există deja pe piață și e semnificativ mai scumpă fata de materialele tradiționale – polistiren/spuma etc.
cu ciobanii e altă discuție: cine tunde oile de obicei (nu ciobanii) ia si lâna si o trimite in turcia la procesat
Sa te ții cand te invadează mollile!
Lâna aceea nu o speli?
Dacă intră șobolanii sau șoarecii acolo? Cum eviți treabă asta?
lână aia trebuie fiartă și tratată ca să nu mai lucreze. că altfel…
Ce mai conteaza izolatia cand tu iti faci vila la 1 m de casa vecinului?
https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/foto-incendiu-in-valea-adanca-flacarile-au-cuprins-doua-case–311506.html
e unu’ Soflete pe iutub care se chinuie sa informeze masele cum sa-si ridice corect casele. Aruncati un ochi daca aveti planuri dintr-astea. ‘Se merita”!.
Si e unul care s-a certat cu Bufnici, deci are un plus. Probabil are o urma de demnitate.
de ce s-a certat?
Take it with a grain of salt. Baiatu e si el imbibat de publicitate. Cand zice de treburi tehnice e okey. Cand prezinta produse, treceti mai intai prin filtrul mintii voastre
Cat timp primarul de la noi e contra izolarii pe exterior a blocurilor si mai important, nu cunosc pe nimeni sa-mi puna vreo „vorba buna”, tac si platesc gazele la un apartament cu 4 camere – parter si fara vecini. Happy days.
On topic: Succes lui Dorel! :))
Eu mi-as baga puma fara discutie si as izola, ce naiba sa se intample?
A venit fractura!
Cand am izolat casa si bagam izoatie ca la balamuc radeau de mine: tata, socru, muncitorii, pana si cainii de pe strada radeau cu ei.
Acum rad eu.
Referitor la spuma, ca aici vroiam sa ajung, arata misto, se da misto, are niste avantaje pe cateva chestii dar cand vine vorba de cost / beneficiu, este nasolie. Si asta ca se intampla o chestie pe care cetateanul de rand nu o intelege. Ca izolatia are nevoie de grosime. In functie de conductivitate termica, se determina o grosime dorita. La spuma, chestia asta e tabu asa, vine dorel si da cu ceva si rezulta un strat. Cand cautam eu, am sunat la vreo 2 de pe net si cand am intrebat de grosime unul a zis ca nu conteaza, 3 cm este suficient. Lui asta i-am ras in nas si am inchis. Celalalt a zis ca undeva intre 8 si 10 cm.
Acum, pe baza informatiilor urmatoare eu am mers pe vata pentru izolatia la acoperis.
Conductivitate termica spuma λ~0.025 W/(mK).
Conductivitate termica vata minerala 0.038 W/mK
Pret 10 cm spuma = 18 euro / mp
Pret 40 cm vata = 9 euro cu tot cu montaj.
(18 cm polistiren la exterior, 10 extrudat la fundatie, incalzire pardoseala, 180mp utili, 440 lei factura decembrie cu regularizare perioada oct-dec)
150mp construiti, 130mp utili, casa izolata cu 15 la exterior, 25 in pod, 10 sub casa, geamuri bluevolution 92! 4 persoane, temperatura 22-23 grade cost gaze decembrie 89 lei!
Acum un an am avut o discutie cu o ruda care incerca sa ma convinga ca 5cm de polistiren = 15, lui i-a venit gazul 1500 ron pentru o suprafata similara!
Care a fost temperatura de afara? cati metri cubi de gaz ai consumat(pretul difera acum in functie de contract)? Cum aerisesti casa? Ce tip de izolatie ai (polistiren, vata etc)? casa e ferita sau in bataia vantului?
@ion daca ruda lui a pus 5 centimetri de polistiren e clara treaba. Cred ca standardul (a se citi minimul) e 10. Si se recomanda chiar si 15 din ce am mai vazut si eu. Acum eu nu ma pricep nu dati cu parul. Zic si eu ce am auzit din gura altora.
@Iondelaraion, indiferent care a fost temperatura de afară, dacă vorbim de decembrie în emisfera nordică, de la sudul Bulgariei în sus, 89 lei factura la gaze pt 130 mp este de-a dreptul porno, nici măcar sexi.
A mea a fost de 395 lei pt 55 mp (aproximativ) pt decembrie care tocmai s-a terminat în mijlocul bărganului.
Nordul Bucurestiului , vezi pe net ce temperaturi au fost in decembrie, au fost si nopti cu minus. 15 polistiren grafitat pe exterior, bcaa de 30cm, podul este izolat cu spuma, 2 randuri de rigips pe tavan + folie isoflex varianta de 1cm!
Nu știu de ce ai vrea sa izolezi cu spuma. Dacă faci un calcul câte tuburi ai nevoie, este extrem de scumpa. Cred ca polistirenul extrudat cu rigips sau lambriu de lemn peste este e o varianta destul de ok.
încetează cu trollingul.
„Dacă faci un calcul câte tuburi ai nevoie” ha ha ha, la mine au venit cu 1 butoi! Costa 1 euro/ grosime 1 cm/mp, e mai ieftin ca vata, si spuma intra prin orice gaurica!
Ignifug?
hai sa iti zic eu ce se va intampla toti gigeii vor astepta eficientizare de la stat sau macar subventionarea partiala a eficientizarii.
Ca tot vin scheme de caze cu 0 sau near 0 emisii.
No ne gandeam de ceva timp sa facem o hala din panouri ca tot discutam cu diversi constructori si toti mustacea la spatiul pe care il avem acum. Amuzant la cat au ajuns acum panourile, cat e costul energiei, cat te costa 2 suedeji sa iti izoleze sandramaua cu scart.
Spatiul actual are pereti de 1m+. 2 Straturi de caramida si paianta intre. Fundatie de beton de si-a zdruncinat creierii omul venit sa ne bage 2 sifoane de pardoseala. Parca nu e asa rau.
Acum in alt birou la etajul 2 cu soseste de merino si in ghete captusite imi ingheata picioarele, dincolo stau lejereanu direct pe placa de beton peste care am pus doar vopsea epoxidica.
Prin iarna am lucrat la niste proiecte de cercetare, interes maxim in domeniu sa redescoperim roata, tot 0 sau near 0: senzori/smart/ materiale sustenabile, mhm.
Constructie casa structura metalica 2021 de ~140 m2 utili incalziti:
– Izolatie exterioara din polistiren grafitat 15 cm.
– Folie aluminizata pe toti peretii interiori ai casei cu cat mai putine strapungeri.
– Izolatie in peretii exteriori 20 de cm vata bazaltica.
– Izolatie vata bazaltica / vata sticlata in peretii despartitori din casa – exemplu: perete camara despartitor cu bucataria sau peretele despartitor dintre garaj si casa sau
„placa”.
– Izolatie 30 cm in tavanul de la mansarda.
– Tamplarie Salamander 8 camere, 3 sticle cu baghetele dintre sticle de teflon.
– Tamplaria pozitionata pe polistiren extrudat de 5 cm in soclu pentru a nu face contact direct cu metalul + benzi speciale de interior plus exterior lipite 3 cm pe tamplarie si restul de 8 peste soclu / perete in incercarea de a rupe puntile termice.
– Fundatie izolata cu polistiren extrudat 5 cm pe ochiuri.
– Peste fundatie s-a venit cu inca 3 – 5 ( nu mai retin exact ) cm polistiren extrudat + polistirenul de la placa cu nuturi de la incalzirea in pardosea.
Incalzirea este prin pardosea cu ajutorul unei pompe Aer-Apa. Factura pe noiembrie – decembrie a fost de fix 1020 RON cu absolut tot curentul consumat in casa, nu exista gaz in comuna. Temperatura ambientala e de 23 de grade constant in toata casa.
Cu gerul de ieri si azi am un consum de aproximativ 40-50 kW strict incalzirea.
Consumul strict pentru incalzire pe saptamana trecuta a fost 150 kWh.
Incalzirea apei menajere e maxim 3 kW zi la doua persoane cu temperatura setata la 41 de grade.
Sincer, fie nu sunt obisnuit, fiind prima iarna cu preturile crescute aici fie mi se pare destul de multicel.
Nu dati cu pietre.
Cu stima, Toni.
Si mie mi se pare multicel. Totul pare făcut ca la carte, nu ai puncte termice, nu?
@Ionut – sincer nu stiu. Sper sa nu am. Trebuie sa caut pe cineva sa faca un profil cu camera termica. Mai mult ca sigur este ceva pierdere pe undeva.
Dacă tot ai investit atâta, după ce verifici să nu ai punți termice pe undeva, cred că ar trebui să mai pui deoparte 10-15k euro să instalezi și un sistem de panouri solare.
Atat vreau sa zic Anul trecut cand pomeneam de standardul NZEB imi luam minusuri la greu. Acum ce pot sa zic decat HAHAHAHAAHA. Luati de cititi si va informati my friends.
mai zis și acum, că nu te doare tastele
La inflatia asta, o sa izolez cu teancuri de bani!
Cum e mai bine? Cu vata minerala sau spumă in pod?
Spunea cineva mai sus ca spuma e mai scumpa, dar e mai performanta energetica. Daca tii la inaltimea libera din pod, poti merge cu o grosime mai mica de spuma, care ar fi echivalenta cu o grosime mai mare de vata.
Exista si varianta de panouri de spuma poliuretanica, eventual cu imbinare cu nut si feder pentru zone circulabile. pretul e destul de piperat, dar esti sigur ca grosimea e constanta.
Eu una am o problema cu polistirenul, celuloza si spuma deoarece au clasa de rezistenta la foc mai slaba decat vata minerala (care e cea mai buna din puncul asta de vedere) . Daca mai ai si casa/planseul din lemn si nimic pe partea de prevenire/stingere… mi se pare riscant, nu recomand.
Pe ansamblu cred ca iesi mai ieftin cu vata, dar pierzi mai mult din inaltimea libera pentru aceeasi performanta energetica.
eu am dat 1 euro pe 1 cm grosime/mp (manopera inclusa), trebuie sa fiti atenti ca incearca sa te fure la mp, am pus la 2 case in interval de 5 ani si la ambele masurau in plus! Grosimea ar trebui calculata astfel incat sa acoperi si grinzile (capriorii) cu minim 5cm.