Legat de articolul ăsta:
La Liceul Alexandru Vlahuță din centrul Bucureștiului, învățătoarea care a predat anul trecut la clasa pregătitoare (nefiind titulară) nu poate continua toamna asta cu copiii noștri în clasa 1 pentru ca acum e pe același post vacant cu o doamnă pensionară de 72 de ani. Și s-a întâmplat exact la fel: Consiliul de Administrație a decis împreună cu doamna pensionară că vor continua activitatea.
TOȚI părinții au susținut la directoare și la Inspectorat păstrarea învățătoarei netitulare, dar competentă, entuziastă, în plină putere și iubită de copii. A rămas doamna pensionară.
Inutil să spun că totul este perfect legal: doamna pensionară poate rămâne și până la 100 de ani, dacă doamna directoare o dorește. Cred că pensionarii merită tot respectul nostru, dar tocmai din respect ar trebui să nu fie lăsați să cadă în penibil: ar trebui să existe o limita de tipul "vârsta de pensionare + 7 ani". Sau 10 ani, sau cât o fi, dar nu nelimitat.
Cu respect,
A., părinte la clasa 1
“scoala” via shutterstock
In curand 70 de ani ne va prinde in campul muncii. Alta chestie: prea mare bataie pe locurile de la stat.
Nu mi se pare corect sa-i ingradesti accesul unui om la resurse in functie de varsta.
Asta nu inseamna ingradire. Sunt slujbasi la stat pe care „ii da afara calculatorul”, adica ies la pensie cand au implinit varsta, fara discutie. De exemplu militarii. Doar generalii mai pot fi pastrati pe functii inca 1-2 ani. Adica superspecialistii. Chestia asta trebuie sa se aplice la toti bugetarii. Cei care mai vor sa profeseze, n-au decat sa se angajeze in sistemul privat.
Cred că Zoso a pus problema un pic greșit. Problema nu e vârsta, problema e că părinții copiilor nu o vor. Ei ar trebui să decidă, pentru că ei sunt beneficiarii serviciului pe care îl prestează venerabila doamnă.
Pai ea plateste pensiile altora, ar trebui sa ii multumeasca statul
Cum face de le plateste altora, preda la o scoala particulara si plateste impozite la buget?
@Lucil Daca lucrezi la stat nu platesti sanatate, pensii si impozit? Sa inteleg ca de fapt aia angajati de stat nu platesc impozite CATRE stat? Adica si pentru serviciile tale de sanatate bah!!!!
Sunt cel putin 17 idioti care au citit ce a spus tov Lucile si cred ca unul care munceste la stat NU plateste impozite. Statul nu ia impozite de la angajati cacatilor?? Fraierii care lucreaza cu toti analfabetii care le vin la la ghiseu au negociat 1000 de lei brut si iau in mana 1000 de lei? Popor de idioti obsedati de cei de langa ei!
Asta e o chestiune naţională. Pensionarii sunt acceptaţi în defavoarea unui tânăr absolvent datorită „experienţei”. Dar, nu-şi pune nimeni problema unui atac cerebral în faţa unor copii de 6-7-8 ani care nu ar înţelege ce se întâmplă în acele momente sau a faptului ca aceşti oameni, deşi au cunoştinţe solide în domeniu, nu pot ţine pasul cu noua generaţie de copii, nu cunosc decât teoretic noua programă şi o aplică doar la nivel de „hârtie” ( şi asta foarte rar), folosesc metode învechite de predare, disciplina pentru ei înseamnă statul în bancă cu gura închisă fără ca elevul să aibă posibilitatea să-şi exprime părerile sau nemulţumirile. Practic, învăţătorul pensionar e şef pe tarlaua lui (clasa).
Nu trebuie sa ai 70 ani ca sa faci un atac cerebral, cardiac sau chiar o criza de epilepsie.
Un post vacant se ocupa printr-un proces de testare (sau cel putin teoretic asta ar trebui sa se intample), unde chiar daca o persoana este iesita la pensie are aceleasi drepturi ca orice tanar proaspat intrat in campul muncii.
Un post poate fi ocupat prin concurs/transfer/detasare/continuitate.
Daca totusi postul nu este ocupat scoala poate apela la un pensionar sau la un „tanar” suplinitor care nu a reusit sa ia macar 5 la concurs.
Cei cu note mai mari de 5 se incadrau in una din situatiile de mai sus si aveau prioritate in fata pensionarului.
Ma mir ca o tanara invatatoare nu stie asta.
Da, asta e reversul medaliei privind majorarea varstei de pensionare – mai putine locuri de munca pentru tineri.
Corect, tinerii nu au loc de pensionari.
La 72 de ani o sa rupa tableta in doua
Sau o să scrie cu cretă pe ea, ca-n anii ’40, cînd făceau ei şcoală.
din articol eu înțeleg că e de 72 de ani pensionară baba, deci are măcar vreo 135 de ani!:))))))
OK, incepe si generatia noastra sa descopere „the hard way” ca exista un mediu inchis al cancelariei, un anumit spirit de clan care protejeaza cadrele didactice de orice fel de „agresiune externa”. Si da, ajuta la perpetuarea unor abuzuri. Asa era si cand eram eu copil, asa e si acum. Iar ca sfat pentru alegerea invatatoarei pentru progenitura, intrebati alti parinti din acelasi mediu social. Nu alt cadru didactic, niciodata alta invatatoare!
Caz classic de pila si mai departe caz classic de invatamant la stat unde nu Parintele este vocea care dicteaza ci institutia.
La privat, ca orice alta afacere de altfel, ar fi primat opinia clientului, deci a parintelui.
De ce nu se implementeaza un sistem de feedback? Daca profesorul X e super-iubit de elevi/studenti si faca treaba buna, eu as fi de accord sa ramana pe functie pana la 100+ de ani fara nici o retinere.
pentru ca romanul e las de cand istoria… si aia care ar da feedback negativ, ar fi turnati de aia care mesteresc arta de a „linge curu”. plus ca romanu nu prea stie sa dea feedback sau sa argumenteze ceva, deci avem o problema…
Ai de plm … cum adica „nu Parintele este vocea care dicteaza ci institutia.” Vorbesti serios mane? Adica Guta copilu’ fara puta sa poata sa-si aleaga invatatoare pentru puradel???? Pe ce criterii???? Varsta, culoare, cupa la sutien??? Du-te bah
Tot respectul pentru pensionarii care nu vor sa stea degeaba, dar in situatia asta, cel mai important e ca invatatoarea sa fie indragita de elevii ei.
Macar primele patru clase sa fie cat de cat linistite pentru ei; nu sa li se schimbe invatatoarele de la un an la altul ca a stat doamna la o cafeluta cu directoarea si-au pus ele tara la cale.
Cel mai important e ca invatatoarea sa fie *competenta*. Oricare ar fi varsta.
Zoso, cum a spus și Cosminos mai sus, ai pus problema greșit. Ai amestecat faptul că acea învățătoare era pensionară cu faptul că părinții n-o doresc. Sunt 2 aspecte distincte. Nu poți da afară un om DOAR pentru că e pensionar și stă în calea ălora tineri. Viață de căcat au și ăia tineri pentru că nu se pot angaja, în ciuda competențelor, dar și ăia la pensie pentru că nu mai au resurse. Relevant, în cazul articolului mi se pare lipsa de competență. Apoi, ați acordat o șansă acelei pensionare? O cunoașteți? Știți ce poate?
Când ai un pic de timp, uite-te și la înregistrarea asta: https://www.biziday.ro/ . S-ar putea să te regăsești în ea!
Doar eu văd că articolul e scris de guest_author? De ce puneți voi, Cosminos și Air Max, problema greșit, din acest punct de vedere. Faptul că e găzduit pe blogul lui, nu înseamnă că, automat, e 100% de acord cu cele scrise de autor sau că acesta este și punctul lui de vedere.
Tino, dupa judecata asta, poate sa dea like la Antena 3 pe fb fara sa fie de acord cu ei…
sa discriminezi pe baza de varsta e o prostie. e ca si cum as zice ca daca ai peste 30 de ani, nu ai voie sa iti faci blog, ca nah, sa lasi loc pustilor.
eu am avut in liceu o profa de romana de +60, senzationala.
deci sa nu generalizam de dragul artei.
varsta n-are nimic de aface cu entuziasmul si priceperea.
am avut vreo 3 saptamani o profa de engleza, pana in 30 de ani care era extrem de entuziasta. pacat ca stia mai putina engleza decat mine.
Una e sa ai profesori pensionari din lipsa de personal si alta e sa ai profesori pensionari in locul profesorilor calificati… am trecut si eu prin astfel de situatii ca profesor. Problema e ca legile si metodologiile au urmarit mereu incurajarea practicilor de acest fel, de asta miscarea personalului didactic prevede ca pensionarii sa aleaga inainte detasarilor, ceea ce e total aiurea si fara nici o urma de sens. Pensionarii ar trebui vazuti ca o situatie exceptionala si chemati la catedra doar in situatia in care nu mai exista nici o alta sansa ca pe acel loc sa apara un profesor/educator calificat. La noi in tara insa pensionarii tin de post(asta la matematica) pentru ca astfel mai pisca si ei o meditatie, mari obligatii n-au fata de scoala si copii ca nu prea ai ce sa le faci s.a.m.d.
@Tugurlan – ai impresia că unii nu dau like fără să știe la ce dau de fapt? Fără să citească ce scrie? Acolo sunt unii ce dau like din principiu chiar la ceea ce dau ei like e o tâmpenie. Oricum nu are relevanță. Ideea era că cei doi ante-comentatori au postat comentariile adresândui-se direct lui Vali ca și cum el ar fi scris articolul. Asta în ciuda faptului că imediat sub titlu scrie clar că e scris de un guest autor. Iar cei ce-l citesc acest blog de ceva timp știu că mai apar articole scrise și de alte persoane nu doar de Vali.
Doamna invatatoare pensionara oricum are pensie daca nu lucreaza. Cea tanara ce sufletu’ are daca nu lucreaza? Pensia fosilei oricum e mai mare decat eventualul somaj pe care-l va lua cea tanara.
Mda, pentru maica-mea azi a fost primul 15 septembrie din ultimii 40 de ani in care nu s-a dus la scoala. A ales sa ingrijeasca parintii ei, amandoi trecuti de 90 de ani si bolnavi.
Si desi si-a dorit pensionarea cu ardoare, de cativa ani incoace, satula fiind de toate rahaturile aduse de reformele invatamantului, o vad acum cum calculeaza cat de mica ii e pensia comparativ cu salariu. Si cred ca s-ar intoarce la catedra doar din acest motiv.
Pe banii pe care ii primeste o invatatoare, doar pensionarii mai stau pt ca isi rotunjesc veniturile din pensie. Un om de 30 de ani nu poate lucra ca invatator si sa si traisca cu banii aia. Omul ala pleaca la capsuni sau se angajeaza la Carrefour…castiga mai bine acolo cu mai putin stress
Inteleg ca tanara doamna dorita de copii nu prea a reusit sa ia examenul de titularizare. Ar putea sa mai invete putin. Sau sa-l dea, caci se poate sa nici nu-si fi dorit asta.
înțelegi tâmp. poți să iei examenul de 12 ori, tre să te titularizeze directorul școlii pe post.
Postul trebuie scos la titularizare, se poate da continuitate pe post, sunt mai multe variante. Ar fi interesant de stiu daca tanara doamna a luat sau nu examenul de titularizare si cand.
nu. tu poți ocupa postul ăla 2-3 ani fără să fii titular pe el, doar temporar, cu contract pe termen fix.
Pe hoasca aia o iubea cam mult directoarea institutiei. Sau asta…sau o spaga grosolana i-a salvat scaunul. De regula, daca esti nou in campul muncii, toti te exploateaza, asta in fericitul caz in care iti gasesti de munca. Altfel, somezi…esti dat la o parte etc. Saraca tanara aia nu avea sustinere, la cine trebuia. Degeaba s-au solidarizat parintii. Si mi se pare corect ca parintii sa aiba un cuvant de spus !
Mama mea a predat 38 de ani. Cand a venit varstA de pensionare, s-a pensionat. Stia ca o sa castige mai putin, stia ca ii e greu sa nu mai faca nimic. Dar a inteles ca orice ciclu are un sfasit si un inceput.
E dificil sa te desparti de un mediu in care ai muncit atatia ani, dar trebuie sa dai dovada de curaj si onoare si sa faci un pas inainte.