Valoarea adevărată a unor servicii…

Poate ați văzut clipul cu tipul ăsta plângând că viața e grea și că nu face bani. Între timp, problema lui s-a rezolvat, au donat oamenii și nu mai moare de foame.

Dar problema rămâne. Undeva, cineva, pe lanțul ăsta, pierde bani într-o formă sau alta. Ăsta e prețul capitalismului sălbatic/amuzant. Ca noi să avem produse la botul calului, șoferul își uzează mașina pe 4 lei. Știu, ideea generală e că vom avea roboți care vor face livrări și totul va fi ok, dar mai sunt 20 de ani până atunci, și nu se știe dacă oamenii/piața poate susține sistemul ăsta atâția ani.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

54 comentarii

  1. Atunci cand vom avea roboti care sa faca X,Y,Z s-ar putea ca oamenii de genul asta sa nu mai aiba loc de munca. Si nu, nu se pot transforma toti in ITisti sau influenceri…

    • pe ce baza spui tu ca nu vor mai avea de munca oamenii astia?
      rapid iti pot da niste exemple de joburi simple pe care le pot face oamenii astia, dar te las pe tine sa le gasesti. si chiar dimpotria, o sa fie la fel de multe joburi sau poate chiar mai multe cand multe task-uri costisitoare dpdv uman sunt robotizate.

    • cand masinile se vor conduce singurea
      90% din it-isti vor smiorcai ca asta.

    • @wtf Pe ce te bazezi cand spui asta? Ce usor e sa arunci o vorba.

    • Nu stiu cat de mult e asta loc de munca si cat e sclavagism…

      @Noname:
      Din pacate, daca un job e simplu, cel mai adesea poate si va fi automatizat.
      Si tura asta se schimba regulile jocului si nu mai apar suficient de multe locuri de munca sa le inlocuiasca pe cele care dispar. Mai multe detalii si exemple, aici:
      https://www.youtube.com/watch?v=WSKi8HfcxEk

      @wtf:
      In momentul de fata, majoritatea programatorilor au un loc de munca pentru ca AI-urile existente inca au dificultati mari in a interpreta limbajul uman. Pentru ca deja exista software capabil sa scrie software mai bine decat oamenii doar ca e foarte greu sa ii spui ce vrei sa faca :).

    • cand masinile se vor conduce singurea
      90% din it-isti vor smiorcai ca asta.

      La inceput se programa in binar. Efectiv cu 0 si 1. Si erau niste tatici pe acolo, care erau in stare sa faca chestii. Si apoi s-a trecut la assembler. Aia care programau cu 0 si 1 nu s-au smiorcait, si au trecut la assembler. Apoi au aparut limbajele de programare. Aia care inainte au programat in assembler au trecut la cobol si fortran apoi la basic si pascal, apoi la C si C++, apoi la java si c#. Aia care acu 15 ani erau sysadmini, odata cu automatizarea asta ai zice ca si-au pierdut jobul, dar nu, s-au adaptat si au devenit devops. Ei, exact asa o sa fie si cu masinile singure de care povestesti tu. Joburile evolueaza, se schimba o data cu tehnologia – nu mai e nevoie acum de bice pentru cai, dar avem nevoie de cineva care sa faca volanele pentru masini.

    • @Sabotor
      ala din videoclip nu se plange ca isi pierde locul de munca.
      plange din alte motive.
      motive pentru care or sa urle cam 90% din it-isti (ma refer la batatorii de tasete)
      dar ce stiu eu …

    • Așa, ca să îmi exprim părerea.
      Eu văd că omul nu e supărat că are un job de rahat. Nu e supărat că Uber îl plătește de 2 lei. E supărat că ăia de comandă mâncare nu îi lasă lui minim 5 dolari, e supărat pe oameni că nu dau tips.
      Bă boss, e ca și cum eu mă supăr, că după ce ii termin omului de făcut treaba, plătește cât face lucrarea, dar nu îmi dă tips, că i-am schimbat lustrele pentru care sunt plătit încă odată. E noaptea minții.
      E mișto să lași bacșiș pentru faptul că băiatu urcă la ușă și se comportă frumos. E o apreciere a felului cum omul își face treaba. Dar treaba să și-o facă oricum. Nu poate să îi pună clientului preventiv floci in pizza, pentru că e posibil să nu îi lase nimic.
      E trist când se întâmplă tragedii genul și omul nu are unde locui, dar nu poate să îi facă pe alții vinovați de așa ceva. Și alții la rândul lor muncesc.

    • @wtf sa inteleg ca te roade ca IT-isti au scutire de impozit?

    • SirNeo
      da, ma roade sistemul asta al privilegiatilor din romania

      si in mod special asistatii social de lux.
      ca de era vorba de aia care n-au ce manca, hai fie.

  2. Corect. As adauga 2 lucruri:

    1 – Ce repede da el vina pe client ca nu ii da tip mai mare fara sa zica nimic de companie. In mod clar clientul are si el o parte din „vina”. Nu poti sa ceri haine ieftine la rupere si sa protestezi ca este sclavie in tarile din Asia pentru hainele tale.

    2 – uber/doordash si restul nu sunt gandite sa fie full time employment. Ideea de la care a pornit este sa faci in spare time daca vrei sa faci un ban in plus / sa pleci de acasa sa … nush. Daca mai putini se arunca acolo compania incepe iar cu bonusuri si recrutari (cum a facut cand a intrat pe piata si Yango si Golovo si toti), mareste comisioanele etc. Acum sunt prea multi curieri si isi permit sa tina preturile / plata jos.

    • Cam care e partea de „vină” a clientului? Scrie undeva că trebuie neapărat să dai tips pentru un serviciu pe care-l plătești?

      Nu mă înțelege greșit, eu sunt printre clienții care dau tips mereu, dar pentru că așa vreau eu. În secunda în care m-aș simți „obligat” să fac asta m-aș opri.

    • la 2. – cand vezi ca compania pune niste bonusuri, astfel incat sa devina rentabila lucratul pentru ei decat dupa ce ai inceput sa depasesti 8 ore de munca pe zi, timp de 2 saptamani, nu mai cred ca „nu sunt gandite sa fie full time employment”.

    • @baliverne, daca ar fi gandite ca full-time atunci compania ti-ar da salariul minim pe ora din start+ diverse bonusuri pentru numarul de comenzi livrate ca sa te ambitioneze sa lucrezi mai mult.

    • @lrpx sau, sau, fi atent la schema asta: daca muncesti mai putin de cum am configurat eu aplicatia, ajungi homeless. Ce zici te ambitioneaza sa uncesti mai mult is sa faci mai bine? Uite acum 2 saptamani ai strans 100$ in plus si ai avut bani si de cauciucuri, inca 3 comenzi azi si poti atinge all time high, uite deja ti-am alocat urmatoarea comanda inainte sa o livrezi pe precedenta.

  3. Nu asta e logica atunci cand statul decide:
    salariu minim $x pe ora(maxim 8 ore)+pensie+asigurari de sanatate+bani pentru 2 zile pe luna de concediu cu plata+masina se uzeaza cu $n pe km?

    Adica mai ieftin, e imposibil, daca e mai ieftin de atat, cineva e abuzat.
    Cineva il face mai ieftin.
    Oameni abuzati&clientii: „surprised Pikachu”

    • @Balieverne @lrpx nu m-ar mira să aflăm că toti curierii nu-s angajați de fapt, ci sînt cu pfa/srl. deci argumentul ăla cu nu e full time employment pentru că altfel ți-ar da un salar minim + bonusuri nu ține. De fapt, nu ești angajat ca să nu plătească angajatorul taxe la stat cam cît salariul (minim) pe care ți-l dă. Și de aici, liber la „capitalism” sălbatic, cu influențele balcanice de rigoare. Undeva tot se va rupe (după ce mulți curieri fac burn-out).

    • @L, pana nu ii boicoteaza careva nu se intampla nimic, in stilul mlm fraieri care sa intre in ‘afacere’ sunt mereu.
      Mie mi s-a luat de uber si curierii lor, cel putin aici unde sunt e jalnic, de fapt daca ma gandesc peste tot cand e vorba de curierat se bat pe cel mai mic pret si are toata lumea de pierdut

  4. Viața americanilor pare de-a dreptul nasoala când vezi abuzurile la care sunt supuși de către companiile pentru care lucrează. Cât e Romania de shit-hole, tot e multe nivele peste mizeria din SUA.

    Pe de altă parte…omul nu are din ce să își plătească chiria, nu are ce mânca și e la un pas sa fie (iar) homeless, dar are airpods în urechi și belciuge la nas. Sărăcia la ăia arată altfel decât sărăcia la noi.

    • Lipsa de educatie financiara e motivul pentru care si la noi plata se facea de 2 ori pe luna, nu toti banii odata la sfarsit de luna. Sa nu ai angajati morti de foame si cu datorii in ultima saptamana a lunii.

    • Belciugul ala e fondul de rulment pentru chirie.

    • @Baliverne: de aia au americanii salariul săptămânal, că au o educație financiară…

    • ma uit la suedejii romani plecati in america pe tik-tok ….au geamantane de bani
      traiste din alea chinezesti de bagi doua plapumi in ele

      iar astia se plang ca nu se descurca in america.
      normal ca un anumit procent din populatie e retarda si nu s-ar descurca nici daca ar avea totul de-a gata. cati miliardari n-au dat faliment, sau cati castigatori la loto au intrat intr-o gaura si mai mare dupa doar cativa ani.

      unii chiar trebuie lasati sa „moara”

    • Exact, sa fii in murica land of all opportunities si sa plangi ca ultimul retard, poate iti meriti soarta, pai daca ar veni in romania ce ar face? Si-ar pune streangul de gat instant!😵

  5. viata de antreprenor nu e usoara.
    pana la urma gig economy asta iti vinde antreprenoriat pe bani putini.
    unii reusesc altii nu.

    in toata povestea asta cu uber.
    cel mai periculos mi se pare ideea de a introduce o noua forma de „angajare/a face bani”
    daca acum avem angajat vs antreprenor

    astia vor acum struto-camila, exact pentru uberisti&co.
    ceva gen. sa plateasca taxe de antreprenor
    dar sa beneficieze somaj/sanatate/medical etc. ca un angajat.

    • Chestia asta cu taxele ar trebui pentru toti, si pentru aia de se bat cu pakistanezii pe upwork, la fiecare job sau gig o parte din bani se duce automat la stat … ca la TVA

    • ok, sa explica diferenta dintre impozit si restul taxelor
      – impozitul e procentul pe care statul ti-l ia pentru ca iti desfasori activitatea pe acest teritoriu. de unde si termenul de asistati de lux pentru itisti
      – taxele sunt bani pe care ii platesti statului pentru anumite servicii contractate de la stat: pensie, somaj, concediu medica, etc.

      antreprenorul plateste impozit 16%
      angajatul plateste taxe (aprox 40%) plus impozit aprox 10%

      problema e ca se doreste introducerea unei noi categorii care sa plateasca 16% dar sa beneficieze de serviciile sustinute din taxele de 40% platite de angajati.

      totul se rezuma la bani.
      toata lumea vrea socialism (sa fie bine sa nu fie rau) dar sa nu plateasca impozite.

    • nu mai e de ceva ani 16%. e 10.

    • cristi 10 la angajat 16 la business

    • NOU
      #30

      wtf, ca sa stim de unde plecam cu discutia, esti cumva bugetar?

    • nu doamna, nu-s bugetar 🤣

  6. Bre de aia ne serveste uber/bolt/glovo cu reclame de angajare ca e usor de intrat si nu necesita efort. sau cel putin asta e mirajul, simplu de facut, te ajutam noi, bani faci repede cand ai chef, esti seful tau.

    Tre sa fie un catch.

    • Cum românul are talente de șef și foame de bani, își alocă 100% din timp gig-ului, banii apoi se împuținează, intră în burnout, etc.
      Aici e catch-ul, că targetul lui uber nu are cunoștinte de management și merge la rupere. Nu știu personal, dar cred că asta e singura metodă în care ajungi în situația de mai sus.

  7. E nasol sa-ti bazezi venitul in zona de baza pe o variabila: cheful clientului de a lasa tip.
    Veniturile variabile ar trebui sa existe doar ca supliment dupa ce se acopera nevoile primare din venituri garantate.

    • Da, ia gândește-te cum ar fi sa angajeze doar pe aia cu job si contorizat sa nu il poti face full time iar daca poti sa fii angajatul lor??! Ar rezolva toata prostia cu ‘sclavagism’ si gig economy, sincer nu inteleg de ce nu vor. Si in plus nici macar nu trebuie ei sa vrea, sa iasa biden, johanis, plm sa spuna de maine avem legea asta, hopa tzopa rezolvat problema

    • Problema principala este ca oamenii astia cum este baiatul din filmare sunt atat de indoctrinati incat nu mai vad adevarata problema.
      Comentariul corect ar fi: „Angajatorul meu, Uber, ma plateste atat de putin incat dupa 60 de ore de munca pe saptamana nu-mi permit sa platesc chiria si voi ramane pe strazi.”
      In schimb el vine si spune ceva de genul asta: „Clientul, cel cu care nu am nici-un contract, s-a gandit ca merit un bonus din partea lui de 1,5 dolari. Ar fi fost frumos din partea lui sa-mi dea macar 5 dolari, adica de 2 ori mai mult decat imi da angajatorul. Asa… din bunatatea inimii.”

  8. E usor sa comentezi cu burtica plina in timp ce te uiti multumit la trotineta si aspiratorul xiaomi. Omul daca putea mai mult probabil facea. Dupa infatisarea exterioara presupun ca e vorba de cineva care nu are cea mai buna stare psihica si probabil nu cel mai bun istoric cand vine vorba de angajare. Pt el nu sunt asa multe optiuni. Faptul ca Uber&Amazon&co. profita de pe urma lui e ceva care este moral rau. Solutii insa nu sunt asa multe si facile.

    Cat despre tefeleii care explica mai sus cum oamenii care programau pe cartele au invatat limbaj de asamblare dupa care fortran dupa care C++ dupa care Python dupa care Julia … ei e tineri si nu au trecut inca printr-un singur ciclu de tehnologie ca sa stie despre ce vorbesc. Nu e vina lor. Toti am fost acolo. Ke boomer sunt …

  9. Si ce bani buni se facea din munca asta … te duceai acasa cu 1000$ în buzunar dupa maxim 40 de ore … da s-a umplut de români si alte natii mai disperate si s-a dus plata în jos.
    Si el ar putea sa faca ce fac si colegii lui, pune masina pe avarie si îi arunca mancarea în fata usii sau îl suna, îi spune ca nu are unde parca si daca nu coboara clientul marcheaza ca livrat/clientul nu a fost de gasit si ramâne si cu mâncarea si cu banii … asta ca sa stiti ce va asteapta pe voi clientii care vreti ieftin … si nu, la ubereats sau doordash nu le pasa si ori ai sa eviti sa , si-asa esti un zgârcit sinistru, ori ai sa astepti comanda afara la strada

    • S-au dus romanii sa se angajeze la Amazon si daca tot statea nevasta acasa au luat-o sa ii ajute. El conduce, ea sorteaza si livreaza pachetele. Algoritmu a vazut ca se poate mai mult, ca exista varfuri si a crescut norma tuturor…

    • @xxx, tare frustrat mai esti.
      Cum ai concluzionat tu ca serviciile Uber Eats si restul sunt ieftine?

      Sa presupunem ca sunt singur acasa si vreau sa comand ceva de mancare in valoare de 50 de lei. Cred ca sunem cu totii de acord ca asta este o suma peste medie. Daca adaugam si transportul ajungem la 55 de lei. Plus un bacsis considerat mic de 5 lei, platesti in total 60 de lei.
      Din cei 50 de lei incasati de restaurant, cel putin 30% este comisionul Uber.

      Concluzia: restaurantul (cel care produce mancarea) primeste 35 de lei, iar livratorul (Uber si angajatii/colaboratorii) primeste 25 de lei, adica aproape 42% din suma totala platita de client.
      Nu stiu care consideri tu ca ar fi pretul corect pentru livrarea unui produs, indiferent de valoarea acestuia, dar mie 42% mi se pare mult.

  10. De la ce ii curg aluia lacrimile?De la belciugul din nanau?

  11. Imi pare rau pentru el dar bacsisul e optional. Problema e la compania de livrare care isi bate joc de angajati.

  12. Asta cu tipsurile ține și de cultura americana unde e aproape obligatoriu să lași tips pt. unele servicii.

    Faza e că livratorii și chelnerii și-au cam dat singuri cu tesla-n ouă fiindcă ei sunt plătiți sub salariul minim cu gândul că primesc tips și dacă nu merge treaba cam mor de foame. Pe de altă parte nici nu se organizează să ceară salarii decente fără bacșiș iar dacă nu lași tip te spurcă pe social media fără nicio jenă.

    Asta e ca un fel de „Polițiștii nu vor tolera așa ceva” varianta din ospitalitate.

    • Chiar daca primesti bacsis, ar trebui ca salariul oferit de angajator sa-ti acopere nevoile zilnice de baza (macar alimente, haine si locuinta). Ulterior ce primesti din bacsis sa fie bani pe care ii poti folosi pentru hobby-uri, vacante, etc.

  13. Tamplar, electrician, instalator, etc. In SUA exista programe (apprenticeship, journeyman) pentru aceste meserii. Nu putem fi toti arhitecti software pe Azure. Cineva mai trebuie sa traga priza si aer conditionat pentru „norisor”.

    • Salariile pentru electricienii care îți alimentează norișorii sunt foarte bune.
      Pentru că nu orice găină e capabilă și se poate autoriza pentru a face tipul ăla de lucrări. Dar e mai ușor să plângă, că clienții e răi și nu dă tips. Dar sta cu airpods pro in ureche.

    • usor de vorbit, greu de realizat, pentru meseriile astea trebuie sa mergi 2 ani la scoala, apoi incepator pentru 5 ani, dupa care ajungi sa faci bani daca muncesti prevailing wage. Din 52 $/ora , 20$ merg pentru pensie, vacanta, asigurare medicala, traininguri, apoi din cei 32$ vin taxele vreo 30%, ramane cu 23$/ora in mana. Au fost vremuri cand se faceau bani din Uber si servicii de genul asta. Companiile au scapat dupa noua lege in state, nu trebuie sa ii plateasca cu salariul minim pe ora ca sunt considerati sub-contractori, si asta acuma se extinde si in alte ramuri ale economiei.

  14. Aceste joburi de food delivery nu sint concepute ca ceva din care poti trai ci doar un venit suplimentar. Apoi daca ai o comanda de 10$ cit poate fi tipsul? Daca lasi 3$ deja inseamna 30% din comanda.

    In alta ordine de idei eu cred ca inainte se faceau bani frumosi din delivery cind trebuia sa platesi in momentul livrarii: ieseai cu banconta de 20 si cind vedeai ca costa doar 17 lasat restul ca tips. Acum ca tranzactia finainciara o faci electronic, in momentul livrari trebuie sa ai cash pentru tips (daca ai).

  15. Daca nu ai o calificare in viitor vei fi un semihandicapat.

  16. Imi pare rau pt tip ca plange si e disperat dar m’a pierdut la partea cu bacsisul, pentru ca in cultura mea bacsisul nu e obligatoriu si firma ar trebui sa ii asigure un salariu corespunzator, nu sa se bazeze pe bacsisuri ca sa traiasca. Alea sunt optionale si reprezinta o completare la salariu. Asa vad eu treaba. In rest, sper ca respectivul tip sa vada zile mai bune.

    • Asa ar trebui sa fie peste tot.
      Bacsis merita ospatarul/ospatarita care mi-a zambit si mi-a vorbit frumos, care mi-a facut recomandari legate de produsele din meniu sau care mi-a luat comanda si mi-a adus mancarea foarte repede.
      La fel in cazul livratorilor, bacsis merita cei care imi dau mesaj ca au ridicat comanda de la restaurant si ajung in X minute, cei care ajung cu mancarea calda si in stare buna (nu cu sucurile sau ciorbele varsate jumatate in punga).

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile