Ce urmează pentru companii: managementul reputației, employer branding și altele

Din când în când primesc câte un mail de la LinkedIN ca să nu uit că există, cu locuri de muncă. Ieri n-aveam ce face și m-am apucat de scrollat. Sunt locuri de muncă neocupate de ani de zile.

Și nu știu dacă la toate salariul e problema. La unele este, fără dubii, dar de multe ori oamenii se întreabă “băi, cât de rău să fie acolo să nu se ocupe postul ăla în atâtea luni”.

Folosesc un exemplu și apoi extind generalizarea: am un supermarket în apropiere, pe care îl vizitez cam de trei ori pe săptămână. În afară de doi manageri de tură și de câteva casiere, restul personalului care e prin supermarket fluctuează destul de mult. Da, OK, se lucrează în ture sau nu toți fac față, știu motivele astea, dar, din ce văd, supermarketul are o problemă în a reține angajații. Dincolo, printre cumpărători, reputația de care se bucură e impecabilă (mă rog, tot timpul vor fi paranoici, dar overall, reputația e foarte bună). Inerent, după câteva luni au început să dea anunțuri prin presa locală, LInkedIN și alte medii că angajează oameni, iar reputația lor printre oamenii care ar putea lucra acolo nu e tocmai bună, pentru că oamenii plecați vorbesc, și detalii generale despre condițiile de muncă circulă (“da, salariile sunt bunicele, dar nu ai un minut liber, e muncă non-stop 8 ore, pleci de acolo frânt, managerii sunt mereu cu gura pe tine” și alte asemenea).

Știți când auziți de companii care nu găsesc angajați, deși oferă salarii motivante? Poate avansăm ca societate și nu mai e mereu vorba de bani. Da, angajatul mai uită o perioadă că lucrează în rahat e dacă îi mai arunci niște bani, dar la final tot îl doboară mirosul.

Știu că sunt frecvent campanii din astea în companii, dar majoritatea sunt la nivelul de “o tipă de la HR a avut o idee complet stupidă” sau “să facem un teambuilding ieftin”, activități la care angajații participă fără vreo tragere de inimă, pentru că altfel sunt considerați concediabili.

Partea proastă e că majoritatea conceptelor ăstora sunt străine oamenilor care ar trebui să le aplice în companie.

Dar piața muncii e o zonă mișto de urmărit.

fun-spanzurat

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

43 comentarii

  1. Legat de ce zici tu, am vazut recent Job-ul asta la ING… „Manager Application Infrastructure Services”
    Cred ca este deschis permanent…

    • și digital manager la altex.

    • Manager Application Infrastructure Services

      digital manager

      Sunteți siguri că lumea, pur și simplu, se uită lung și nu înțeleg descrierea jobului? Ce înseamnă „manager application infrastructure services”? Sau „digital manager”?

      Și cu dicționarul în mână, ce dracului se așteaptă să facă cineva în pozițiile ăstea?

    • Altex sunt speciali. Nu au bunul simt sa raspunda la un mail. Suni, se face introducere, zice: „da pe mail” si dupa pauza, nu mai raspunde la telefon, la mail, nimic.

    • Talent Manager, nu spui unde.

    • Si asociatia noastra (de proprietari) se chinuie sa angajeze, pe salariu bunicel, director departament curatenie. Dar multi cred ca-i vorba de teste microbiologice, poate ceva dezinsectie si deratizare cind de fapt e vorba doar de o femeie de serviciu ptr maturat/spalat scarile…

    • @alupigus
      „Manager Application Infrastructure Services” – daca nu intelegi despre ce e vorba, in mod cert jobul ala nu e pentru tine.
      @M
      nu cred ca il au deschis permanent. cei de la ing marseaza destul de tare pe partea de infrastructura IT pentru eficientizare (citeste concediat lucratori bancari si inlocuit cu AI/soft), asa ca din ce stiu si-au crescut in ultimii ani numarul de angajati IT.

    • digital manager e un tip care are grijă de prezența online a companiei și/sau de campaniile de reclame ale companiei.

  2. Eu tot imi mentin ideea ca management-ul ar trebui sa fie promovat din interiorul companiei. Cat despre departamentele de HR, trebuie sa fie cat mai departe de tot ceea ce inseamna civilizatie, sunt o specie aparte.

    • Din fericire pentru tine nu lucrezi in management. Si eu sunt tot in zona de executie, dar cu manageri nepregatiti veniti din zona de executie, mai bine iti dai demisia direct – majoritatea sunt total nepregatiti. Practic tu ai vrea sa se promoveze doctorii dintre personalul de curatenie al spitalului. Ntz.

    • Bogdan: Managementul curateniei nu e tot una cu doctori.
      Dar intradevar, cateodata se promoveaza pentru ca angajatul are X ani, loialitate si pentru ca alt punct de avansare nu exista.

  3. Atunci cand vezi astfel de „posturi libere”, poti cauta si pe un site de review-uri despre angajatori (acolo unde cineva a scris cineva ceva). Iti formezi repede ideea si descoperi de ce au un flux mare de angajati.

  4. Am luat de la americani tot ce înseamnă toxic în mediul corporației, în special HR-ul care trebuie să dispară.

    Teambuilding? Mai bine acasă și-ți recuperezi energia.

    • De la americani? Poate ideea, implementarea este pur romaneasca.

      In alte parti HR-ul are un rol pur administrativ.

  5. Multe companii publica anunturi, dar nu cauta oameni cu adevarat, ci doar sondeaza piata. Cati aplica, ce profil au, etc.

    • Ce mizerie…

    • Sau pentru diverse jocuri interne:
      – am o pozitie libera pentru care nu vrea sa angajez acum, ci poate la anul. Ca sa n-o pierd dau anunt si zic ca nu gasesc
      – vreau sa angajez pe cineva intern, dar regulamentul firmei / legislatia ma obliga sa dau anunt
      – etc.

  6. Corect. Basini de hr cu alte basini innl cap. Greu sa gasesti mediu ok. Daca mai adaugi si hipstereala din IT…chiar ca iti vine sa ti bagi…

  7. Ma uitam, acelasi lucru la curieri. Avand contact cu cateva persoane care au lucrat sau lucreaza pe asemenea pozitii, am auzit motivele pentru care foarte putini stau pe asemenea posturi considerate „proaste”. Toti care se angajeaza casieri, la aranjat marfa, curierat, o fac in speranta ca se vor specializa in ceva, vor face niste cursuri si se vor angaja pe o pozitie mai buna sau prind ceva de plecat in afara.

  8. Sunt joburi la care nu aplica nimeni pt ca pur si simplu nu exista candidati sa-si schimbe jobul.
    La ce job am eu stiu ca au venit 11 candidati, doar 4 care stiau despre ce e vorba. Au avut anunt 6 luni pana sa ma ia, ca l-am tot vazut si nu era asa nasol inca cat sa ma hotarasc sa ma duc la interviu.

    Si cum e a fost la mine e in multe locuri -o profesie super nisata care are 10 oameni care ar putea candida.

    Digital manager la altex insa nu stiu cine ar vrea. Sa vinzi cel mai ieftin si sa ajungi sa vinzi prin emag marketplace e cam nasol – imagineaza-ti ca ai main

  9. NOU
    #21

    Cum spunea și Tulburel Toadel, „poti sa alergi singur si sa ajungi al doilea”

  10. Nu totdeauna un anunț de angajare vrea să angajeze. Sunt companii care tatonează piața muncii să evalueze direct salariile din piață, să afle informații despre concurență, să compare proprii angajați cu ce este disponibil pe piață…

    Pe poziții de entry-level, turnoverul de personal ajunge și la 50%. Ca idee, o practică a multor necalificați: stau 3 luni de zile la o firmă, fac credit la bancă, după care pleacă ;)

  11. In timp ce citeam articolul, mi-au venit instant in minte doua companii care posteaza pe site-urile de recrutare anunturi de angajare aproape non stop: musette exim si autonet. De ce naiba ai vrea sa sclavagesti la astia ca lucrator in depozit pe 1500 de lei, cand, facand ceva similar in UK sau in aproape orice alta tara din vestul Europei castigi mult mai mult?

  12. @Teniescu, daca la mine te referi, sa stii ca eu nu sunt in U.K., sunt (inca) in Romania. Daca nu eu sunt vizat, imi cer anticipat scuze.

  13. “activități la care angajații participă fără vreo tragere de inimă, pentru că altfel sunt considerați concediabili”
    … ma intreb cand dracu’ iesim din mentalitatea asta de sclavi

    • NOU
      #28

      Niciodata. Pentru ca suntem un popor care are ‘coloana vertebrala a fecalei’. (Patapievici?)

  14. activități la care angajații participă fără vreo tragere de inimă, pentru că altfel sunt considerați concediabili

    Nu am inteles niciodata treaba asta cu team buildu’ lu’ peste pajit. Tu companie imi ceri sa particip la team building in week-end, pe timpul meu liber, de care sunt liber sa dispun cum vreau eu? Pai ok, ponteaza bildingu’ respectiv ca timp lucrat, ca doar e pentru intarirea echipei de la job, nu aleia de acasa. Nu vrei sa pontezi si insisti ca trebuie venit pe timpul meu liber, dar e obligatie de serviciu? OK, multa bafta atunci si sa imi spuneti si mie cum a fost. :D

    • pe la 20 de ani mergi de placere, mai o betie, poate bombardesti ceva nou,
      Pentru ca legislatia muncii in Romania e facut asa pe picioare, poti muncii ore suplimentare sa fii platit cu 5 lei pentru 50 de ore suplimentare pe saptamana, apoi ca angajator nu poti scapa de angajatii toxici care pierd vremea fara sa faca nimic.

  15. Firmele nu au o strategie pentru integrarea angajaților; nu intereseaza pe nimeni cum se simte angajatul, ce probleme are, etc.
    Consideră că angajatul este dator să suporte orice fantezie, ca daia e plătit.

  16. Nu isi bat capul cu asta. La Profi la sediul din Timisoara sunt tot timpul 5-10 tristi cu CV-uri de un sfert de pagina asteptand sa se angajeze manipulanti, casieri, etc. Nici nu mai trebuie sa suni, te duci si daca nu au azi, te angajeaza maine sau poimaine. lectia de baza aici e sa invatati din scoala sau pe langa scoala sa faceti ceva util, sa nu ajungeti in coada tristilor fara calificare si competente.

  17. Am fost sunat de o firma de IT, People Centric sau asa ceva, tipa de la HR nu știa mai nimic despre proiect sau ce tehnologii se folosesc dar dorea sa știe ce salariu vreau, am luat-o la rost si mi-a mărturisit ca este noua și colegii au pus-o sa sune programatori ca sa afle și ei care mai sunt salariile în piață.

    • pe vremuri doar o futeau. acum o pun la muncă. trist.

    • Caută să vezi cu ce se ocupă firma asta de IT.

    • pentru ca angajeaza pentru potentiale proiecte sau suna pentru a descoperi persoane potential interesate in viitor.

      de asemenea la people centric sunt cele mai mici salarii, ca sunt un fel de spin-off de la o companie franceza de IT, nu au cum sa plateasca pentru profesionalism.

  18. Fara suparare, dar sa citesti niste anunturi pe linkedin, dupa care sa iti inventezi singur niste povesti despre ce ar sta in spatele lor…nu e „urmarire a pietii muncii”. E doar un joc de imaginatie facut la plictiseala. Cand pleci de la 5% realitate si mai completezi cu 95% fictiune inchipuita…poate semana cu nebunia/schizofrenia.

  19. E o problema mare si pe zona de recrutari si nu doar din partea personalului din HR. Dai peste tot felul de mici dumnezei care fac rahatu praf si apoi se mira ca nu gasesc personal. Cazuri concrete:
    -mers la interviu tehnic cu CTO-ul, orice ii ziceam ca am facut in proiectele anterioare el stia o metoda mai buna s-o faca, cand am intrebat care mi-a zis ca stie el ca este; misto, pa.
    -mers la interviu pentru post de test automation, au inceput cu chestii de developer destul de avansate ca sa aflu ca „vrem pe cineva care sa lucreze si ca developer si ca test automation”. mult noroc, pa
    -aceeasi companie dar un prieten: dupa ce l-au purtat o luna prin 4 interviuri tehnice, si 2 de hr l-au sunat car ar mai vrea un interviu tehnic; intre timp acceptase la alta firma. Nu, nu e vorba de google, facebook etc ci de o companie multinationala cu birou si in Cj.
    Pe langa toate astea mai ai problema vesnica a companiilor cu manageri romani: birouri de cacat, scaune de cacat, monitoare de ieftine laptopuri invechite si „it managers” batuti in cap.

  20. @Teniescu. Am muncit in strainatate (nu in UK) si am castigat mai multi bani decat in Romania, „facand ceva similar”. Acum sunt temporar in Romania pentru a-mi rezolva ceva probleme personale si ma voi intoarce curand in vestul Europei. Multumit de raspuns, sau doresti sa iti detaliez?

    • si am castigat mai multi bani decat in Romania, “facand ceva similar”

      Cum sunt taxele, TVA-ul, impozitele, ratele/dobânzile ș.a. unde lucrezi?

  21. @Alupigus, poate nu ma crezi, dar sunt mai mici decat in Romania! Si nu imi pare rau deloc ca le platesc deoarece acei bani sunt (in cea mai mare parte a lor) investiti, nu furati! Acolo vezi infrastructura, educatie si sanatate si celelalte lucruri normale care fac o tara prospera, bine dezvoltate. Nu e „xenophilie” ci doar bun simt ceea ce iti relatez.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile