Ce sunt și ce nu sunt IDN-urile .ro

Definiții: masini.ro = NON-IDN și mașini.ro = IDN

Sunt

  • perfecte pentru cei care dețin business-uri în nișe cu CPC mare, dețin domeniul .ro NON-IDN și vor să redirecteze IDN în NON-IDN. Pentru că o singură conversie pe an le poate amortiza rapid investiția.
  • perfecte pentru SPAM – prefer să nu vă învăț chestii aici si sa nu detaliez însă se pot face niște chestii nasoale rău de tot. Un singur exemplu: este inacceptabil ca ROTLD să permită înregistrarea domeniului ghișeul.ro unde se fac toate plățile către autorități.
  • perfecte pentru Brand Protection (dacă deja ai NON-IDN), probabil nu vrei ca IDN să fie deținut de alții.
  • O cale validă a registrarului de a stoarce bani de la deținătorii de NON-IDN, pentru că, pe termen lung, pe măsură ce IDN-urile vor pica, singurii pentru care ecuația jocului va avea sens sunt deținătorii de NON-IDN echivalente.

Nu sunt

  • toate egale. Tot ce este cu î â se descalifică din start. Probabilitatea de a căuta încărcătoare și âncărcatoare, deși sună trist, e cam la fel.
  • variante de a prinde trafic ușor. De când cu penalitățile (sau hai să le numim reduceri de ranking score) pe EMD, diferența între cânepa.ro si topcanepa.ro e mica ca și poziționare stricta avand ca și cauzalitate domeniul în sine. Ca Branding, numărul 2 bate în 100% cazuri numărul 1. Deci varianta de a dezvolta pică din vreo 5 motive (cost mare de intrare în SERP, cost mare de achiziție, lipsa brandabilității, confuzie, mobile-ul care e vreo 20-50% trafic în multe nișe devine ZERO). Dacă nu mă credeți, încercati să vizitați cânepa.ro de pe telefon.
  • monetizabile direct. Majoritatea userilor nu știu să scrie URL-ul în URL TAB, ci navighează scriind siteul in Google. Nu le poți cere să înțeleagă diferența dintre masini.ro și mașini.ro.
  • profitabile pentru parking. Mai ales pentru că, spre deosebire de .com, costul de menținere (post 30 zile) e mare, e 59$ adică de 8 ori .com.
  • vandabile. Pentru că mașini.ro are tot interesul să te lase să îți dezvolți site pe acel domeniu. Îi vei trimite toți vizitatorii recurenți în masini.ro. Iar în online recurență = profitabilitate, pentru că deseori prima vizita nu aduce o conversie în majoritatea nișelor (pe românește: românii caută, revin, se mai gândesc, se consultă, se răzgândesc, se sucesc până comandă).
  • profitabile pentru ROTLD. Până la ora 03.00 AM se înregistraseră 646 domenii.ro cu diacritice. Până ieri la ora 22 erau înregistrate 1985. Ce ne spune asta alături de structura de înregistrare API vs. DIRECT și a unui sampling aleator pe baza de date? Majoritatea domeniilor .ro IDN s-au înregistrat cu plata la 30 de zile. Dacă deținătorii le vor vinde în 30 de zile, le vor înregistra și transfera imediat. Dacă nu, peste 32 de zile toate se vor șterge. Estimez că sub 20% vor rămâne (și sunt optimist). Deci discutăm de circa 200 IDN, care la 59$ înseamnă puțin peste 10.000 USD, suma infimă. Pe cifrele astea (super mici) avea zic eu sens ca ROTLD să joace super profesionist și să lanseze landrush, permițând deținătorului de NON-IDN ca în 1-2-3 ani să achiziționeze și varianta IDN, care între timp să fie blocata (vezi .eu și .co.uk).
  • de viitor (tindem către internaționalizare, nu ne mai lipim ă și ț pe tastatură, așa cum făceam în clasa 4-a). A da, ne putem minți frumos că vrem diacritice, că românește se scrie cu ă ș și așa mai departe, însă realitatea practică e alta. La .DE si .PL e alta discuție, pentru că acolo diacriticele modifică major sensul cuvântului. ÎIn .RO și mașini.ro și masini.ro tot aia înseamnă.

Autorul dorește să rămână anonim.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

19 comentarii

  1. Nu pricep eu Tibi drags la ce bun e IDN.
    Pe domeniul din ala io as putea ajunge numai dand click pe linkul respectiv.
    Totusi pentru phising este ideal. Sau nu?

    00
  2. Ca idee, legat de DE / AT, vezi de exemplu tuev.at, tuev-sued.de, sueddeutsche.de – ca si char replace method.

    00
  3. ânca nam ânteles de ce nu e bune domeni astea ;)

    00
  4. Ma asteptam sa inceapa cu IDN vine de la…

    00
  5. O prostie care va genera confuzie, phishing,dificultate in utilizare.
    N-am in pendula mea tastatura romaneasca, ca sa dau un singur exemplu.

    00
  6. tate.ro = țațe, țâțe, tăte
    tot aia :)

    00
  7. sunt si la noi perechi de cuvinte care au alt inteles cu si fara diacritice in genul

    pături – paturi

    00
  8. AADR care are in subordine ghiseul.ro a avut ocazia sa rezerve domeniul ghișeul.ro inainte de lansarea oficiala. AADR a înregistrat elicitație, e-licitație (vezi , nu si ghiseul.ro. Alegerea lor, nu a ROTLD.
    Sunrise in Romania este greu de facut. Alte registre au facut acest lucru si s-au ales cu procese si contestatii. La noi pe langa procesele care ar fi existat, ar mai fi fost si problema angajarii unei firme specializate in analiza marcilor…operatie scumpa si mai ales contestabila de contribuabili (orice asociere intre o firma si stat la noi este vazuta in primul rand ca o forma de scurgere a banilor).
    Se face prea mult tam tam pe IDN…gradul de folosinta al acestora pe termen lung va fi plafonat la cateva mii de domenii, lucru demonstrat de celelalta registre de pe langa noi.
    SPAM pe IDN? Nu exista nici o diferenta fata de non-idn. Pana la urma poti sa impersonezi ghiseul.ro atat cu ghiseu.ro cat si cu ghișeul.ro

    00
    • deci….

      Nume Domeniu: ghișeul.ro
      Data Înregistrării: 2015-06-04 14:56:41

      Nume Deţinător: Rezervat pentru Administratia Publica Centrala si Locala

      Adresă#1: Pentru activare, contacteaza Registrul de Domenii .ro (www.rotld.ro)
      Adresă#2: Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica – ICI Bucuresti
      Registrar: ICI Bucuresti RoTLD

      00
  9. „de viitor (tindem către internaționalizare, nu ne mai lipim ă și ț pe tastatură, așa cum făceam în clasa 4-a). A da, ne putem minți frumos că vrem diacritice, că românește se scrie cu ă ș și așa mai departe, însă realitatea practică e alta. La .DE si .PL e alta discuție, pentru că acolo diacriticele modifică major sensul cuvântului. ÎIn .RO și mașini.ro și masini.ro tot aia înseamnă.”

    N-are dreptate. Exista si in limba romana al caror sens se modifica major. Gâscă cu gaşcă.

    00
    • Exact.

      Îmi aduc aminte de vremea în care în firma pentru care lucram funcţiona un newsgroup intern, pe diverse teme. Oamenii scriau de obicei fără diacritice. Un coleg pune un anunţ, ceva de genul:

      Ofer mere din gradina proprie, naturale, netratate chimic. Unele s-ar putea sa aiba pete negre de la gazele care s-au plimbat pe ele.

      Printre primele reacţii, una de la un alt coleg revoltat:

      Pai cum adica spui tu ca sunt naturale dak au fost expuse la gaze?

      Ale draq gâze de eşapament, cum strică ele reclama omului…

      00
  10. NOU
    #16

    De la a detine mașini.ro si pana a-l clasa pe aceeasi pagina de Google cu masini.ro e cale luunga si multa, dar multa munca.
    Daca as fi fost proprietarul masini.ro, n-as fi luat mașini.ro nici gratis.. pentru acelasi motiv pentru care n-as fi luat rnasini.ro, masimi.ro sau masini.ro. Iar pentru spam si scam variante de genul asta au fost disponibile si pana acum.

    00
  11. Eu tot mai astept ca domeniile RO sa expire. Sunt foarte multe nume frumoase pe care nu se afla nimic iar pe domenii de genul eInfoiMasini.ro gasesti un site functionabil, responsive … etc.

    00
  12. de vânzare zoșo.ro

    00
  13. Toata lumea da exemplu cu masina.ro, eu am cumparat 11 domenii cu diacritice foarte bune. 9 din aceste domenii nu au concurent pe domeniul fara diacritice pentru ca alea sunt nefolosite (probabil asteapta sa le vanda pe bani buni sau le tin blocate pur si simplu). Nu stiu daca ati observat dar domeniile bune in general sunt blocate/nefolosite, acum poate fi momentul celor cu diacritice.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile