Știți fraza aia cu “trebuie să vorbesc cu șefa” pe care o spun bărbații când vor să dea impresia că și nevasta lor are un cuvânt de spus în decizia X. Nu doar că e mizerabil, dar e și sexism din ăla jegos. Nu poate să fie “nevasta”, “soția” sau “proasta aia”, trebuie să fie “șefa”, ca un fel de subliniere că femeia aia nu înseamnă nimic pentru cel care o rostește.
Trei scuze mai bune:
- “mă consult cu soția”
- “îți spun mâine”
- “trebuie să văd dacă poate sta cineva cu copilul”
Depinde. Si eu zic asa, dar la mine e real, eu chiar fac cum zice ea.
Same here
Normal. În relația de cuplu nu merge prea des ca-n politică: ”consultăm, dar nu ținem cont de răspuns”!
fa, altfel no pussy
problemele existentiale ale barbatilor insurati
Ăștia cu șefa nu sînt decît niște copii în corp matur rămași fără mamă naturală și își caută surogatul.
Mda, nu toti au colege de apartament!
eu o folosesc pe asta: „trebuie sa vad ce zice capul la familie” pentru ca trăiesc in matriarhat…
Mai urasti si alte sabloane de limbaj, gen „scarbiciu” in loc de „serviciu” sau „gume” in loc de „anvelope”? Daca da, putem sa facem un club…
salar. e moartea pasiunii.
unde ma inscriu?
Mai adaug una: „sa vorbesc cu al meu”
chestii de genul asta ma dispera la proaspetele mamici:
– „piticul” (sau mai rau: „pitica”) cand vorbesti despre propriul copil
– „al meu copil”, „al tau copil” in loc de „copilul meu”, „copilul tau” etc.
– vorbitul la plural cand e vorba de copil („astazi ne-am trezit, am facut baita, noua ne cresc deja dintisorii”)
Sa nu uitam de „Bucale”…
Eu inca am cosmaruri cu „faculta” si cu „stai si mâncă ceva” … mori ma !!
@Becks: „Curesti” suna mai bine? Oricum e acelasi fund.
@corcodusul: eu am ce am cu „mamici”…
Gravidute, miresici, căcuța, lunițe, căpuț, bebe folosit nearticulat ca subiectul propoziției… Nu mai continui ca altfel nu-și mai fac efectul filmulețele cu cățeluși și o sa strâng vreo doua specimene de gat!!
În Suedia, colegii se adresează unui altuia sau managementului într-un mod cazual. Pronumele de politețe gen “dumneavoastră”, “dumneaei” sau “dumnealui” sunt de domeniul trecutului. Angajați și angajatori, studenți și profesori, pacienți și doctori – toată lumea se adresează unul altuia după numele mic, inclusiv pe durata interviurilor de angajare. La fel este și stilul vestimentar: deseori conservator, dar cazual. S-ar putea să vezi angajați care poartă sandale sau pantofi sport în birou, dar care își schimbă încălțămintea înainte să plece acasă.
Am scris aici un articol pe tema asta:
https://www.romaninsuedia.ro/sosete-cu-sandale/
Chestia cu adrestaul pe numele mic era de asteptat ,cica mai toti se cheama mahomed pe acolo .
Tare m-aș bucura să văd și comentarii avizate și de bun simț, nu doar troll-uri. Că la troll și mișto-uri ieftine suntem buni!
Se intampla mai peste tot. Din ce am vazut eu, doar in Romania – pe la companii de stat – directorul a ramas „dom’ director”. In rest, chiar si VP-ului te adresezi cu numele mic, nu cu „Mister X”.
Un articol despre Malmö si integrarea musulmanilor (care au ajuns la un procent de 40% din popendulatia orasului) gasim la tine pe site?
Ierarhia a ramas si in multinationalele romanesti, insa se folosesc numele mici atunci cand te adresezi unui manager. La stat e cu totul alta poveste, da…
Stii ca casual!=cazual,nu?
@romaniasuedia: esti liber sa porcesti si sa faci troll cat vrei la tine in Facebook, blogul meu e mai de dreapta.
No hard feelings , abdul . La nevoie il poti chema pe Captain Sweden oricand. He’s so tolerant!
la sintagmele enervante poti sa adaugi si „cazual”, impreuna cu toate romglezismele care par a insemna ceva, dar inseamna de multe ori exact opusul (si pt. care exista cuvinte romanesti cel putin la fel de bune)
Troll – LOL. Nenea, talica chiar traiesti in Suedia sau scrii despre ea doar din auzite?
Uite 2 servite (proaspete):
1. Malmö:
https://www.youtube.com/watch?v=Bs3gGostYFI
2. Stockholm:
Mi-am corectat articolul. E bine sa imi semnalizati greselile din articole, ca au trecut 5 ani de cand am plecat din Romania, asa ca mai fac greseli.
Vedeti? Nu m-am suparat!
„Cazual” är inte bra kanske „informal”
Mie mi se par pupincuristi…. Zic una de fata cu tine si acasa stau sub pres
acu, depinde si cum te lasa sefa sa zici
De acord 100%. Mi se dau ochii peste cap cand aud ceva de genul.
Cred ca cea mai buna varianta din alea 3 pe care le ai dat e a doua si a treia.
Altfel nu inteleg de ce tre sa dai raportul cuiva cu cine cand si despre ce tre sa te consulti?
Raspunde ca nu poti sa zici pe moment si revii a doua zi si cu asta basta.
Dar cred sincer ca unii barbati sunt mandri (??) ca au cu cine se consulta si simt nevoia sa mpartaseasca cu toata lumea, ca altfel nu nteleg
Dar de ce naiba nu te-ai consulta cu sotia inainte de a accepta un program pt o anumita data?!
Poate are program pt ziua aia (sa zicem o chestie cu musai, gen delegatie, team-building, ora la dentist, nu neaparat iesit la cafea cu fetele) si tre’ sa stai cu copilul, poate tu ai program in ziua aia (programare la medic) si uiti, poate amandoi aveti program (nunta, botez, cumetrie, excursie nu stiu unde) si esti destul de cascat sa uiti.
Numa’ zic.
@A: nu ai inteles. n am zis sa nu te consulti. Am zis ca nu nteleg de ce tre sa dai raportu: „Tre sa ma consult si cu sotia” cand poti doar sa zici: „Revin maine si ti confirm”
4. „Trebuie sa intreb colega de apartament”
in afara de nevasta unii mai norocosi au si cate o colega de apartament
E o fucking gluma. Evident ca decizia se ia in familie…
Asta e mangleală de 2 lei. Respectivul vrea să cîştige timp pentru a inventa un refuz. În asta constă, după părerea mea, lipsa de coaie.
Pe mine ma dispera cuplurile care se adreseaza unul celuilalt cu „mami” si „tati” dupa ce li se nasc copiii. Ca si cum, nah, odata ce am procreat, nu mai suntem barbat si femeie, sot si sotie, suntem doar mami si tati….
Și mai respingători sunt ăia care fac același lucru deși nu au copii.
Și mămicile de pe grupurile de Facebook cu mămici se alintă așa una pe alta, ”mami” și nici măcar nu se cunosc.
mi-ai readus in minte imaginea lui arsinel adresandu-i un „mami” libidinos stelei popescu… bleah
Când barbatul amână ceva sub pretextul că trebuie să se consulte cu „șefa „este clar că nu vrea să facă acel ceva. 😂
Ai dreptate, si eu fac la fel, daca ma invita cineva unde nu am chef sa merg, incearca sa imi vanda ceva ce nu doresc sa cumpar etc., raspund si eu intotdeauna ca trebuie sa-l intreb pe sotu’ prima data. N-aveti idee ce repede inchide fraza asta gura chiar si oamenilor celor mai insistenti….
E alta nuanta aici, la faza cu sotul. Multi isi inchipuie ca femeile sunt mai usor de prostit, iar consultarea cu sotul inseamna apelul la glasul ratiunii. Cam ca atunci cand eram copii si-l prosteam pe careva sa ne dea la schimb o masinuta contra a doua cutii de chibrituri, intelegerea era ca si parafata, dar apoi zicea „stai intai sa-l intreb si pe taica-meu”. Era clar in momentul ala ca nu mai are rost.
Exact, total de acord. Eu mai urăsc fazele alea în care un grup de ”prieteni” discută despre un cuplu despre cine pe cine ține sub papuc și fac glume de prost gust pe seama asta. De parcă aia e cel mai important într-o relație, cine pe cine ”ține sub papuc” și cine ”cântă” în casa aia.
Mie asta imi suna mai degraba a: „Nu te refuz acum, dau vina pe soţie, eu nu ies din vorba ei atunci când îmi convine”
„sexism” e un cuvant murdar, provenit din aberatia numita „political correctness”. Hai sa nu il folosim, ca sa nu ne tampim si noi.
Evident, sexismul nu exista. Femeile au aceleasi drepturi ca barbatii si daca nu le au, nu le au pentru ca nu le merita.
Daca se supara ea, trebuie sa o impac, daca ma supar eu, trebuie sa o impac, mai bine intreb inainte sa fac vreo prostie.
Eu ma refer la ea cu „jumatatea mea mai buna”. Aia cu „al meu/a mea” mi se par cele mai penibile.
normal ca-i mai buna. ca tu ca mascul esti oricum de cacat. toti stiu ca posesia de pizda te face superior.
da asta nu-i sexism. ca plm, numa barbatii-s sexisti. nici asta nu-i.
eu spun: ”o sa ma consult cu consoarta”
o fi bine, o fi rau…
sau „colega de apartament”
puteai să anunți altfel că ești cu muia. kthx.
cum plm sa fie sexista? ba de unde le scoateti? cu mintea asta de „american-liberal” prajit nu mai poti spune nimic nimanui fara sa fii rasist, sexist, fascist, extremist si toate alea.
Eu nu sunt rasist dar am observat ca ai doua polițiști homosexuale la avatar.
*Articol scris de Valentina Petcu
„sefa” e un pic prea mult dus in extrem. Imi si imaginez cam cine foloseste expresii de genul asta probabil ori da de colac toata ziua ori e murdar de var din cap pana in picioare… n-am nimic cu oamenii daca muncesc, dar exista „educati” si „ne-educati” pam pam
Eu ce sa mai zic ? Partroana firmei unde lucrez este sotia.
Va trebui să ai ultimul cuvînt: „Da, şefa!”
Heh, stii ce misto e sa poti spune nonsalant ” nu-mi fac griji, ma culc cu producatorul de vreo 5 ani , suntem casatoriti doar de 2″ ?
Trustory.
Mie nu mi se pare deloc mizerabil si nici macar un pic „sexism de-ala jegos.Mai urat mi se pare proasta aia.Mult mai urat. Poate ca reprezentantele sexului frumos ar putea spune daca le deranjeaza expresia.
Parerea mea personala e ca gravitatea unei expresii difera de la cuplu la cuplu. Daca intr-un cuplu „sefa” e privit cu amuzament poate in altul e luat ca o jignire.Si asta se poate aplica la orice de la „pisi” pana la fir-ar ma-ta a dracu” Oricum sunt sigur de 2 lucruri: 1.orice barbat casatorit se consulta cu jumatatea. 2.Cei ce spun ca nu se consulta de fapt spun asta pt ca asa le-a zis „sefa”.
Luand in considerare cele 2 puncte expuse mai sus am o intrebare pt Vali: Te-ai consultat cu „sefa” inainte sa pui articolul asta?