Uneori fierul folosit în construcții e așa

Dacă ați căutat casă în ultimii ani ați auzit zvonurile: ba fierul băgat e prea subțire, ba e turcesc, ba stâlpii de rezistență sunt slabi, ba pereții sunt așa și pe dincolo, ba pereții sunt la mișto. Iată un clip cu fier de pus la structură.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

51 comentarii

  1. Acolo nu e otel, e fonta. Au gresit „reteta” in furnal.

    00
  2. bre, ai citit comentariile la un articol de-al lui petreanu

    00
  3. eh, alea se intampla in Iran. Zic un Inshallah si totul e bine.

    00
  4. L-am vazut ieri. Cred ca tot pe la tine.
    La cat de casat e mai bine pui sarma;tine mai bine.

    00
  5. Am auzit ca unii foloseau și cutii de ulei…
    S-a dovedit a nu fi o idee foarte bună.
    Doamne ferește sa aflam câți dezvoltatori romani au utilizat aceasta metoda.

    00
  6. -Boss, cat carbon bagam?
    -Cam atat.

    00
    • nu cat bagam…ci cat scotem….

      00
    • Bagam, ca ala îl face mai casant.

      00
    • Fugi inapoi la licei, asta daca ai luat capacitatea. Continutul mare de carbon dicteaza un material casant, dar extrem de dur, pe cand unul mic un fier mealeabil, dar nu foarte rezistent. De aia un calorifer din fonta se sparge, nu se indoaie, desi fonta e mult mai rezistenta decat otelul la compresie.

      00
  7. bine ca nu folosesc fierul ala la gratiile din puscarii… :)

    00
  8. Eu personal astept cutremurul ala mare inainte sa-mi iau casa. Dupa ce-o cadea ce-o fi de cazut, o sa vad ce pot alege din alea care au supravietuit doar cu pagube minore si mai mult cosmetice si nu de structura.

    00
  9. Eu sper ca dezvoltatorii din Popesti Leordeni sa nu fi facut asa ceva, ca mi-am luat apartament acolo. Si cunosc o gramada de oameni care si-au cumparat apartamente in Popesti, Chiajna (Militari Residence) si blocurile lui Negoita.

    00
  10. Putin off-topic: trebuie sa ma mut in curand si am de ales intre mai multe apartamente iar decizia ma afecteaza pe termen lung.

    Pe langa alte diferente pe care le-am luat in considerare am o nelamurire: care este mai ok, o cladire din caramida sau una din placi de beton?

    As fi ales din start caramida dar cladirea din beton este mult mai noua, din 1990. Nu ma pricep la subiect, mereu am avut impresia ca betonul nu este prea ok si caramida izoleaza mai bine.

    00
    • Prea puţine detalii pentru a forma o părere. Ce regim de înălţime au? Aş prefera o casă fie ea şi multifamilială de cărămidă în locul unui apartament de beton la bloc. Presupunând că zona este ok.

      La mine în sat blocurile de cărămidă au de regulă suprafeţe mari, mult mai mari decât coteţele comuniste de beton. Şi ziduri de peste jumate de metru grosime. Plus mai puţine etaje, deci mai puţini vecini. Cu cât ai mai mulţi venici într-o scară, cu atât creşte probabilitatea de a nu vă putea înţelege când este ceva de făcut.

      Apoi starea imobilului nu are neapărat legătură cu vârsta. În ultimii ani ai comunismului, pentru îndeplinirea planului cincinal, au fost oraşe în care s-a construit fără întrerupere, zi şi noapte. Pot să-ţi arât poze cu blocuri din astea făcute în grabă care deşi sunt cele mai noi din tot oraşul, au nişte crăpături urâte de tot în structură. Nu mai vorbesc estetic, când te uiţi în sus şi fiecare balcon este strâmb în altă parte.

      Ca idee, şi betonul se poate izola termic (preferabil pe exterior) şi este ok, foarte ok. Sunt 1001 de alte detalii mai importante la care trebuie să fii atent. Dacă ai restrâns lista la doar două opţiuni, ar merita să plăteşti un specialist pentru consultanţă. Nu costă prea mult și merită, pentru că cum spui și tu, decizia te va afecta pe termen lung.

      00
    • Mai OK ca si ce???? Izolatie? Caramida. Rezistenta? Betonul (daca e turnat cum trebuie). Ideal ar fi caramida cu goluri (tip porotherm) care sa aiba stalpi de beton. Stalpii aia insa se calculeaza corect, nu dupa ureche cum mai fac unii si altii.

      00
    • Daca vrei sa spargi prin casa ceva cladirea cu pereti de beton nu e indicata.

      00
    • Nu sparg prin casa, nu este zona seismica, practic ma intereseaza cat de bine izoleaza termic, eventual si fonic.

      Multumesc de raspunsuri, inclin spre caramida.

      00
  11. Se sparge ca fonta…

    00
  12. Mai bine faci case din chirpici decat cu fier beton d’asta, ultracasant.

    00
  13. Iran….se simt anii aia sub embargou.

    00
  14. 1. In constructii, calitatea este in acte. Atata timp cat ai certificate/declaratii/avize, esti 50% nevinovat. Restul de 50% e responsabilitatea ta (punerea in opera)
    2. Exista firme si firme. Daca constructorul doreste sa realizeze o treaba de calitate, asa se va realiza. Daca constructorul este dubios, atunci dirigintele (reprezentantul beneficiarului pe santier) trebuie sa fie acolo atata timp cat este si constructorul. Dar lasa ca avem diriginte, ii dau 4 milioane pe luna, trece de 5 ori / luna si totul e ok.
    3. Cei care „pun fier de 10 in loc de 8 ca e mai bine” sufera de multe complexe si retard mintal. Daca structura este calculata corect (aici e datoria proiectantului) tu nu trebuie sa modifici nimic. Orice modificare a structurii rezulta in comportament DIFERIT LA SEISM/TASARI fata de ce a calculat proiectantul. Dar toata lumea are un unchi Mitica care a armat el cu sina de cale ferata …
    4. E vorba de logica si educatie. Vrei calitate, dai bani. Vrei ieftin, atunci asteapta-te la ieftin (un triunghi cu 3 laturi: COST, CALITATE, TIMP. alegi doar 2). Constructiile sunt o investitie pe termen lung, de aceea este recomandat sa EVITI absolut tot ce este ieftin!

    00
    • in afara ce unele cazuri particulare, faptul ca supraarmezi nu poate avea urmari negative.

      00
    • In Romania in constructii vinovat e constructorul. Ca asa e e legea.
      Ai cumparat fier si e prost, constructorul e de vina ca nu l-a dus la laborator. A facut proiectantul un proiect de rahat e ” obligatia ” constructorului sa sesizeze si sa trimita la refacut. Sunt constructor si stiu ce spun, Prin alte parti unde chestiile astea au o vechime neintrerupta de microbul comunistilor responsabilitatea nu e toata la constructor, e multa la investitor pentru ca el da banul si el are castigul comercial din ” economii” , constructorul este obligat sa respecte proiectul si raspunde in limita asta adica a respectarii proiectului. La noi inca nu s-a trecut intr-aoclo, asta si pentru ca se lucreaza inca mult in „regie proprie” si in foarte multe cazuri constructorul este si investitor, si al doilea motiv e ca sunt mult mai multe sanse ca muncitorii sa faca greseli si sa strice treaba, asa ca una peste alta daca e sa faca cineva buleli o va face constructorul.

      00
  15. Acum niste ani de zile imi povestea un prieten care era sef de santier ca intr-o zi a intarziat la munca (de fapt s-a dus pe la mijlocul zilei c-a avut treaba) si i-a gasit pe salahori morti de beti dar niciun pet/sticla/whatever in zona. L-a prins la inghesuiala pe unu’ din ei si a dat ala din casa: au ascuns pet-urile de bere in cofrajele de la stalpii de rezistenta si au turnat beton peste. Well…

    00
  16. Eu ma intreb cum dracu au descarcat fierul ala fara sa se faca bucati.
    Cit despre contructori adevarati am auzit povesti misto cum ca prin Constanta aruncau aia sute de sticle de plastic in fundatie sa intre mai putin beton.

    00
    • daca e vorba de un idiot care a aruncat o sticla de pepsi o data ca era amuzant, poti pfi linistit. daca insa e vorba de o activtate intentionata, constanta si dusa pana la nivelul in care se realieaza o economie, autorul nu ar trebui sa mai vada lumina soarelui vreodata…

      00
  17. Prin pruncia mea lucram in contructii vara, am prins intr-un an in Floresti/Cluj cateva strazi de duplexuri unde in placa (parter/etaj 1) puneau BCA sa intra mia putin beton :))

    00
  18. În România se merge pe cel mai mic preț, conform legii. Ei, unii importatori de materiale de construcții importă și din China, sau Iran astfel încât nu am niciun dubiu că materiale neconforme au fost omologate și în România și că ele s-au folosit în România.

    00
    • Norocul nostru este ca UE ne obligă sa folosim materiale de provenienta din uniune in proiectele pe fonduri europene.

      00
  19. Este fonta trasa in forma de fier beton. Diagrama fier-carbon…si smenari iranieni.

    00
  20. Materialul pare a fi fonta nu otel.

    00
  21. Pentru toti care-si dau cu parerea mai sus sa zica cineva ce fel de PC este ala.
    Sunt 3 variante PC 52; PC 60 sau PC 80. Pe urma mai vorbim de rezistenta si alte alea.

    00
  22. teroristi iranieni

    00
  23. Doar mie nu mi se incarca embed-ul cu video? Oricum, uitandu-ma in sursa linkul este http://www.facebook.com/video/embed?video_id=1585366855085016

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube