Unelte mai bune?

Asta e o banală perie de zăpadă, de 10 lei. Avea în vârf o racletă, dar era mică și improprie, așa că am luat una mai solidă. Și am făcut asta pentru că la Brașov ninge destul de des și destul de puternic.

perie-zapada

Am ieșit azi din casă în același timp cu vecinul meu, după ce azi noapte ninsese un pic. El avea o racletă cât palma și o periuță de dinți cu care dădea zăpada, eu cu ale mele.

Nu mă prind de mentalitatea asta: ai nevoie de o unealtă mai bună, mai mare, mai verde, și ai nevoie de ea frecvent, de ce să nu ți-o cumperi? De ce să te chinui cu ceva inadecvat? Și asta nu se întâmplă doar la perie și racletă, ci la orice poate fi catalogat unealtă.

Și mai avem o mentalitate păguboasă vizavi de unelte. Le păstrăm inclusiv pe cele rupte, că nu se știe. Când eram mai mic, îmi plăcea electronica, lipeam chestii, reparam chestii, stricam chestii, și aveam discuții de genul cu tata:

– Prietene, avem o șurubelniță mare în cruce?
– Da, vreo trei!
– Bun, unde sunt?
– Una e la serviciu, una are mânerul rupt și una am pierdut-o.
– Bun, mă duc să cumpăr una.
– Nu, bă, că avem, tu n-auzi?
– Păi dă încoa…
– Stai să vezi, una e la serviciu, una nu poate fi folosi…
– Deci n-avem!
– Ba nu, avem!

Teoretic, aveam 3 șurubelnițe, practic nici una.

Arunc tot ce nu îmi folosește. La ce bun să păstrez un topor de 7 lei, dacă nu taie ca lumea nici după ce l-am ascuțit? Mă duc sa îl iau pe cel de 31 de lei, poate ăla știe mai multă meserie. Cuțitul ăsta s-a strâmbat și nu poate fi ascuțit? La gunoi!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

26 comentarii

  1. Din lipsă de bani. Nu-s așa bogați oamenii, deci o unealtă nouă nu are mare prioritate, dacă încă merge cea veche cu un pic de chin.

    00
  2. Ai mai scris exemplul asta cu surubelnitele.

    00
  3. nu ai mentalitatea potrivita.
    toporul ala de 7 lei poate fi folosit pe post de minibaros.
    cutitul ala strambat il tai/reascuti la flex/polizor de banc, obtii unul mai mic si bun. depinde unde e stambatura. in lama ramasa dai 2 gauri si il folosesti pentru o punte de imbinare cu suruburi.
    sau daca e lung il reformezi o ideea mai curb, ii adaugi inca un maner si il folosesti pe post de cutitoaie.
    sau ii tragi cateva lovituri cu minibarosul de mai sus, il indrepti, dai manerul jos, il infigi intre 2 bucati de lemn pe care le bagi in pamant si iti cureti papucii de noroi. sa iti mai zic ce poti sa faci si cu un aparat de sudura ?
    nu zic ca nu trebuie sa arunci unele chestii, dar nici in extrema cealalta nu e bine. mai ales cand stai la casa si iti permiti sa tii un dulap metalic cu diverse tampenii asazis inutile.

    00
  4. Eu ca sa nu le mai arunc la gunoi nici nu le mai cumpar.
    Mai simplu sa „comanzi” o persoana de pe net care poate sa faca treaba. Un profesionist adica.

    00
  5. 1. toporul il ascuti doar daca nu stii cum se foloseste un topor.
    2. niciodata n-ai destule surubelnite in casa.
    3. nu arunci nimic. pentru ca o sa ai nevoie de obiectul respectiv sau de niste piese fix a 3-a zi dupa ce l-ai aruncat. si nu gasesti in magazin. sau nu merita sa dai bani.
    4. gadeste-te ca sunt foarte multi care prefera sa-si faca singuri decat sa dea bani. pentru ca n-au sau pentru ca pot face mai bine decat ce gasesc in magazin.

    @user, topoarele au prostul obicei sa crape daca le folosesti ca baros. stiu din experienta.

    00
    • stiu, „banda” de fier care inconjoara manerul e prea subtire si calita pentru socuri tapene. dar daca il folosesti pentru tarusi de lemn de exemplu care absorb socuri e cat de cat ok. sau pui o placa de lemn peste parul de metal. bineinteles, in ideea ca nu ai un baros normal pe langa tine si nu ai nevoie sa batii 100 de stalpi. in nici un caz nu inlocuieste un baros sau ciocan.

      de acord si cu ascutitul, eu ascut toporul doar daca se ciobeste urat sau se indoaie lama in vreun ciot batran. cedeaza ea inaintea mea :)). singura chestie ce o ascut cat de cat regulat din categoria topoarelor e o barda cu lama lata cu care operez la gaini.

      00
  6. Cum ii zice localitatii unde ai vazut lumina zilei ? M-ai facut curios…

    00
  7. Un cuvant: Horder. Si eu ma atasam de obiecte, dar dupa am intrat la gradinita si am trecut peste.

    00
  8. un criteriu sănătos, pe asta mă bazez de fiecare dată când îmi cumpăr o nouă bormașină cu percuție … mai mare, mai puternică, mai … :)

    00
  9. Eu folosesc o racleta mica, gen cat palma de mica, pentru a freca la geamuri pentru ca impart timpul in care curat masina cu o tigara. Se mai si incalzeste inauntru pana gat. Racleta mai mare = rispipa tutun. Plus ca e singurul model care sterge parbrizul inghetat la o trecere, nu la 100.

    In extrema cealalata, in timp ce asteptam la o spalatorie, unul si-a curatat masina de zapada in mai mult de 30 de minute. A sters inclusiv cu carpa ce resturi de zapada topita mai erau.

    00
  10. Parca suntem la „Daca doriti sa revedeti/recititi”. :-)

    00
  11. Am vazut la altii care dadeau zapada si cu maturica de aia din malai …sa stii ca e mai ieftina si faci treaba mai buna cu ea :)))

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Alte linkuri (mostly NSFW)