Unde sunt medicii?

La Berlin, am avut nevoie de un control de rutina. Asa am cunoscut un doctor neamt, originar din Uzbekistan, cu scoala facuta la Cluj. Era in Germania de 30 de ani.

Ideea e ca medicii buni pleaca. Isi pupa tara care i-a educat pe frunte si se cara spre lumi civilizate, acolo unde castiga bani si respecte. Putini dintre ei raman. Romania are putini doctori buni. Cei pe care ii vedeti la tv nu sunt doctorii buni, sunt ce a mai ramas dintre cei buni, si plang pentru ca nu pot sa ajunga la ciolan.

Medicii romani pleaca. La fel cum pleaca programatorii, ingineri si oricine se poate cara din tara asta o face si e fericit. Sigur, plange in fiecare seara ca nu face o ora in trafic si ca nu poate asculta manele la 11 noaptea. Refuzul si lenea in aplicarea legii a dus la o sila generalizata. Singurii care se simt bine aici sunt parvenitii de toate soiurile si cei rezistenti la a gandi. Copiii de taximetristi cum credeti ca vor conduce? Dar puii de politicieni? Copiii leprelor care taie frunza la caini la stat unde se vor angaja si ce vor face?

Ironic, printre aia care se plang de serviciile medicilor sunt si din aia care ii fac sa plece.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

70 comentarii

  1. Refuzul si lenea in aplicarea legii a dus la o sila generalizata.

    Imi vine sa plang cand citesc asta. Asa este… din pacate.

  2. Este şi recomandarea preşedintelui. Să rămână în ţară doar cei care sunt de aceeaşi formaţie ca şi el.

  3. As vrea să cunosc şi eu omul care să plătească numai taxă pe an 80 de milioane plus alte daraveri specifice formelor de învăţământ româneşti şi după vreo 10 ani de învăţat să dorească să rămână în România pentru sub 1000 de lei pe lună.

  4. Anul asta ma car si eu. definitiv.
    Ironic in Grecia.

  5. La urma urmei de ce nu am importa si noi medici si programatori din alta parte? Din India, Republica Moldova, Albania….. Sunt destule tari care o duc mult mai rau ca noi (cu sau fara manele si cocalari) si nu toti aia de acolo au loc in Germania si Anglia.

  6. In ciuda tuturor bocetelor, continua sa imi placa in Romania. E drept, nu am avut de-a face prea mult cu sistemul medical sau cel judicial. Si in ciuda indemnurilor prezidentiale, nu tin neaparat sa emigrez, poate la batranete sa ma trag in tarile calde si ieftine… Pana atunci, e ok si de fiecare data ma intorc cu placere acasa. Si m-am intors din 75 de tari :)

  7. Garm, ce crezi ca va fi primul lucru pe care il face ala din Albania/India/Somalia dupa ce primeste cetatenia romana?
    …exact, se cara in UE.
    Si mai e o chestie. Chiar crezi ca romanii, la cat se rasisti si xenofobi, i-ar primi cu bratele deschise pe imigranti?
    G.

  8. @Imperator
    si ce sa inteleg cind spui ca te-ai intors din 75 de tari?!
    Ce semnificatie are acel numar?
    Arata cumva ca esti mai istet, mai deosebit?
    Poate ai mers cu vaporul de croaziera sa lustruiesti podeaua navei sau curul la bosorogi si acu vii sa-mi spui ca ai fost in 75 de tari.

    Bai loosere. Du-te-n …..

  9. Bai, nu stiu. Si mie mi-e sila, si eu urasc mizeria in care am ajuns sa traim, da’ nu sunt omu’ care sa plece. Nu-s omu’ sa lase familia deoparte, chiar daca o viata in afara mi-ar fi mult mai buna…

  10. ce se intimpla acum e destul de trist, mai ales dintr-un punct de vedere mai putin comentat: si anume ca se naste un resentiment fata de cei plecati, resentiment ranit dintr-un complex de inferioritate indus de mass media romaneasca.

    Daca in fiecare zi auzi ca „pleaca elitele”, mesajul subteran e ca cei care ramin nu sunt parte din elite si ca nu pot fi astfel capabile de a pleca.

    Acest discurs este unul nociv si neconstructiv.
    Pe de o parte, cei care sunt plecati nu or sa fie bine primiti cind se vor intoarce sau daca intentioneaza sa o faca. Cei din tara, pe de alta parte, vor fi posibil demoralizati.

    Ceea ce ar trebui sa se intimple e o schimbare a naturii si calitatii discursului public. Sa se ajunga de la „Avem o tara, pacat ca-i locuita!”
    la ceva de talia: „Avem o tara, cum o reconstruim?!”

  11. Am si eu 2 frati in bloc , amandoi la medicina la bucuresti. Cand se aproprie vremea rezidentiatului e simplu.
    Pleaca in germania sa il faca primind cazare 800Euro si conditii optime.
    Ramane in romania sa il faca primind doctori jegosi , gandaci , sobolani , infectie aaa si apropo in romania rezidentiatul nu se plateste.
    Ala mare deja e in Germania , ala mai mic viseaza la ziua cand o sa ajunga si el si o sa ajunga pentru ca are de ales.

  12. @GeoAtreides – Una la mana acorzi cetatenia in anumite conditii (dupa un numar de ani de stat in tara…etc). Doi la mana eu ma gandeam la cei care nu reusesc sa ajunga pe cont propriu in ue. Este evident ca aia este prima optiune, dar deh unii poate se multumesc si cu mai putin.

    Hai sa o luam altfel: Daca Mallul ala de la Cotroceni a fost construit cu muncitori chinezi, daca Ponta si-a tras bona filipineza, de ce nu am importa si specialisti in diverse domenii?

  13. Romanii nu sunt mai rasisti/xenofobi decat alte popoare….Stai tu linistit ca si vesticii sunt la fel.

  14. @Emil: dacă e cu adevărat bun, nu trebuie să dea bani pe şcolarizare.

  15. voi va faceti planu de plecat si revenit. aia care pleaca, pleaca de tot. adica nu mai sunt romani, nu mai revin in tara nici morti. daca revii, esti „sezonier”. ce rost are sa pleci ca sa revii? ca sa poti sparge mii de euro in 6 luni de zile? cu ce te deosebesti atunci de cocalarii care raman, daca nu esti in stare sa te adaptezi la o alta tara?

  16. Sunt curioasa cum se sfarseste povestea.

  17. NOU
    #18

    tocmai am luat azi salariu de 8 mii de lire. hai continuati sa faceti misto de moldoveni, olteni, bugetari, merdici si de cine mai apucati, ca sunteti pe val.
    v-am salutat pe toti din departari.

  18. @garm, nu cred ca ai sa gasesti un medic de calitate care sa-ti vina in Ro pe 300-400 EUR, cind stie ca poate mai mult in UE.
    Si apoi, e o mare diferenta intre meseria de bona si cea de medic.
    Daca ar fi fost la fel de usor de ajuns medic profesionist pe cit e de usor sa ajungi bona, nu am fi avut nici noi nici UE o asa numita problema a medicilor.

    Mie mi se pare o miscare defensiva atitudinea asta ca „lasa ca vin altii la noi sa-i inlocuiasca pa astia de plecare”. Implicit spunind ca si noi avem valoare pe care altii o apeciaza si o doresc.

    Cum spuneam intr-un post mai sus, mindria nationala e foarte buna dar trebuie sa fie inclusiva si sa nu puna gruri sociale unele impotriva altora.

  19. Evident ca nu se compara bonele cu medicii, dar la fel de evident este ca si noi avem o valoare pe care altii si-o doresc. Sigur ca este mai bine in UE, dar sunt o multime de tari in care oamenii o duc mai rau decat in Romania.

    Probabil ca am exagerat un pic cu ideea importurilor, dar la fel au exagerat si cei care au spus ca 50% din medici o sa plece.

    In primul rand nu toti viseaza la occident, nu toti s-ar putea adapta acolo (nu e asa de usor pe cum pare la o prima vedere – spun asta din perspectiva omului care desi nu a emigrat, a trait in alte tari), nu toti sunt capabili sa ocupe un post intr-un spital de afara si asa mai departe.

    In al doilea rand tu ca stat nu ai voie sa permiti asta. Am inteles ca cei care pleaca au nevoie de niste formulare din partea statului roman – simplu eliberezi doar un nr limitat de formulare.

    Hai sa fim seriosi nu o sa se goleasca tara de specialisti in niciun domeniu.

  20. NOU
    #21

    Eu zic că prea exagerează şi medicii. Înainte de a-mi sări în cap vreau să zic că ştiu destule cazuri de medici care câştigă foarte bine în România ( 8000-10000 ron/ lună) şi nu sunt în elita salvatorilor de vieţi (vreo 3 ştiu doar în minunata Tulcea). Plus câteva exemple de eşuaţi prin spitale care habar nu au de viaţa lor. O ard câţiva ani cât ţine rezidenţiatul şi apoi o întind ca asistenţi prin Italia. Dar au grijă să zică că ei au terminat Medicina şi că sistemul i-a eliminat. Cred că mitul ăsta al medicului minunat venit din România e la fel de fals ca şi ăla al programatorului rrumân super-căutat. Nu ştii harneala aia obosită că la Microsoft a 2-a limbă vorbită e rrumâna? :D Când o să revenim cu picioarele pe pământ şi o să ne cunoaştem limitele o să putem emite pretenţii. Până atunci … trăim în România (unii) aşa cum putem.

  21. Chestia e ca de la noi din tara sunt alungati toti oamenii care sunt intr-adevar necesar. Politistii nu-s platiti, medicii la fel, si asa deja statul pierde doua servicii sau calitatea acestora. Bineinteles cei din justitie nu pleaca. De ce? Lor nu li se taie de loc din salarii..

  22. @#18-19

    corect, si sunt de acord sa analizam mai atent asa zisa migratie a medicilor.

    Ce nu se aude in media si as fi foarte interesat sa stiu e o analiza cantitativa a acestui fenomen.
    Spre exemplu: o grupare procentuala a medicilor care pleaca dupa numarul de ani de experienta. Citi din cei plecati au doar 1-5 ani experienta? Sau citi au doar 6-10 ani?! Si tot asa.
    In felul asta imi pot da seama ca daca numarul e mare in categoria celor tineri, fara prea mare experienta, atunci e problema in sistemul medical supra-dimensionat, care produce medici la export pt piata europeana.
    Statul roman are chiar interes sa o faca, caci acesti medici vor trimite bani si knowledge in tara. Asa ca din acest punct de vedere nu exista nici o presiune ca statul sa limiteze fabricile de medici. Acest fenomen exista si in India si in Thailanda.

    Dar daca numarul de medici care pleaca e crescut in categoria celor cu experienta: 5-10 sau 11-15 ani, atunci da, stii ca ai o problema structurala si ca risti sa ramii in buda dpdv al serviciilor medicale.

    De asemeni, ar trebui sa vedem ce fel de medici pleaca: de medicina de familie sau specialisti?
    Care e procentul normal/natural de medici de familie si de specialisti la 1000 de locuitori? Citi avem din fiecare categorie acum?

    Dupa cum vezi, e simplu sa strige presa ca „ualeu, pleaca medicii…” cind noi am fi de fapt mai bine serviti de o analiza mai profuna asupra a ceea ce se intimpla in fapt in aceasta industrie.

  23. @moga

    Tocmai din cauza unor guristi ca tine suntem unde suntem. arunca un ochi (30 secunde) pe blog-ul lui imperator si o sa vezi cum a fost el in 75 tari.
    Este un om istet si deosebit de 99% din poplatia acestei tari(inclusiv eu) si care chiar face ceva, nu da doar din gura ca mine si ca tine. Uite de asta emigreaza elitele, ca vin niste dobitoci ca tine si ii insulta fara cea mai mica jena!

    Dupa atata munca pe care a depus-o sa ne arate si noua niste locuri extraordinare in lumea asta, descrieri in romana, cu poze… vine unu si iti zice ca esti un rahat… pai nu-ti vine sa-ti iei lumea in cap si sa pleci mai departe de toti dobitocii tai conationali?

  24. Un medic castiga in Occident mult mai mult decat in Romania. In Romania nu poti sa faci medicina de calitate decat daca te pregatesti continuu : asta inseamna carti ( una ajunge si la 200 eur) , congrese in strainatate, specializari. Plus ca trebuie sa poti aplica in spital tehnici noi. Daca castigi din spagi ramai, daca nu pleci. E simplu. Spre deosebire de profesori, medicii si asistentii medicali sunt foarte cautati ( mai ales anumite specializari) si pot pleca destul de usor. Plus ca afara lucrezi din placere. Stiu multe FAMILII de medici care au plecat recent. Din pacate toti cei care pleaca sunt buni si responsabili. Ceilalti raman, iar sansa sa fii ingrijit bine in Romania scade pe zi ce trece. Pe de alta parte si Base are dreptate. E o lege a cererii si a ofertei : daca poti/ este cerere pleci unde este mai bine.

  25. @miska,

    bai laba, m-am uitat pe site-ul lui Imparatul asta si nu am vazut nimic despre el si despre ce a facut el.

    In afara de faptul ca isi face site de travel pe o platforma free de blogging, ce altceva ai vazut tu acolo?

    Si comentariul meu era legat de lipsa de relevanta a postarii sale. Care e de fapt spam ordinar pt rahatul lui de site de travel pe o platforma de blogging.

    Du-te-n…

  26. Eu vad un pic altfel chestia asta.

    1. Ai facut facultatea pe banii tai. OK, faci ce vrei dupa. E ca si cum ti-ai fi platit niste cursuri de dans. Pe banii tai faci ce vrei. Poti sa pleci si in Africa, cu o misiune ONU daca te tine.

    2. Ai facut facultatea pe banii mei? Nu mai e OK. Daca vrei sa pleci platesti scolarizarea. Si se revine la punctul 1. Nu platesti? Muncesti in tara 10-15 ani si apoi esti liber sa pleci.

    Asta ar treui sa fie valabil pentru oricine, cetateam roman sau chinez, nu conteaza.

  27. maxim de acord.

  28. prothero, ai dreptate intr-un fel, dar nu asa stau lucrurile. pentru ca daca ar fi asa, ca noi sa decidem cine ce face din banii publici proveniti din impozitele platite de noi, as reintroduce pedeapsa cu moarte, ca doar nu-s prost sa-i platesc unui puscarias traiul pentru ca el mi-a omorat prieteni/familie.

    dreptul la invatamant este unu fundamental iar cat timp invat bine, fac ce vreau. este libertatea mea ca om sa ma mut daca doresc, sau sa doresc sa evoluez sau sa lucrez in conditii decente, civilizate. cine mi-a platit scoala nu mai conteaza in momentul acela, eu am platit inapoi prin rezultate bune. pentru ca de nu eram cu nasul in carte, plateam scoala la fel ca restul!

    asa ca nu-mi zi tu mie ca cineva are o datorie, fie ea si morala, fata de un stat care il ia in bataie de joc!

  29. @Prothero aşa se întâmplă în poliţie şi în şcolile „din sistem”. vrei să pleci? ok, plăteşti. din păcate, se întâmplă doar acolo unde există interesul să rămână oamenii în sistem. nu de alta, dar România n-ar arăta deloc ok fără poliţie/jandarmerie/armată. fără un medic, hai că mai treacă-meargă, ajutăm natura să scape de cei slabi, dar fără „organ” mai greu să poţi supravieţui ca guvern fără să ai simpatia poporului.

    ca idee, din câte ştiu eu, sistemul ăsta se utilizează cu succes în UK.

  30. @prothero: dap, noi si suntem un popor foarte preocupat de modul in care se cheltuie banul public… Unii macar fac scoala pe banii nostri, ceea ce sincer prefer decat sa-i fure niste altii si apoi sa-mi zica du-te nene in Strainezia ca e mai, ca noi aici nu avem cu ce sa va tinem, suntem foarte competenti sa conducem o tara si ne doare la basca de profesori si medici, noi protejam manelistii si cocalarii.

  31. ce te mai caci pe tine ca ai fost la berlin :)))))

  32. e tragic ceea ce se intampla, dar oarecum binemeritat. nu se intampla de azi de ieri – vorba lui zoso: inginerii, programatorii si alti specialisti o faceau demult; eu am facut-o acum 11 ani, si nu eram nici de departe printre primii. doar ca acum a capatat aspecte terifiante: pleaca doctorii. cred ca se „incalzesc pe margine” profesorii si invatatoarele.

    dar de ce pleaca? credeti voi ca pentru bani? eu nu cred. eu personal nu cred ca am facut aici unde sunt mai multi bani decat puteam face in romania, dar in mod sigur m-am strofocat de 10x mai putin, am trait o viata decenta, am respectat, am fost respectat, si viata curge in continuare…

    nici casa mea nu a crescut [artificial] in valoare de la 8000USD la 35000EUR si nici eu nu am fost suficient de aventuros sa imprumut aici 30000 cu o dobanda derizorie de 7%/an pe vremea cand o garsoniera in bukale era 7-8 mii, ca in maxim 7 ani sa-mi cvadruplez profitul, cu taxe simbolice.

    imi pare rau? nu.

    imi pare bine? da, pentru alegerea mea, si extrem de rau pentru ce s-a ales de tara numita romania.

    puteam face mai bine pentru romania? da, cu conditia ca romania, clasa ei conducatoare mai precis, sa se fi gandit la cei ca mine atunci cand faceam cozile pe la ambasade. trist ca nu se gandeste nici acum, cand presedintele tarii aproape ca zice „plecati ‘va dreq!” in replica la exodul ultimei redute de specialisti: medicii.

    cineva intreba care e sfarsitul povestii. pai e simplu si a fost formulat de un banc din vremea lui ceausescu: „ultimul sa stinga lumina”.

  33. NOU
    #34

    lucreaza afara in domeniul in care esti pregatit (bine) si pe urma divagheaza
    dece si cum si dece la noi nu e asa..daia! si asa va fi mereu.

  34. @prothero: cand am citit ideea cu platitul scolarizarii la retardul de serghei mizil, am zis iarta-l doamne! pe tine te-as injura de mama, dar mai inainte sa-ti explic si de ce:

    intr-o tara civilizata, eu pot lua un imprumut de studii de la stat -in cele mai multe cazuri este de la stat, si e subventionat asa ca dobanda e infima- care sunt bani publici; apoi imi fac scoala si daca nu am chef sa platesc, declar faliment personal. este legal si ma doare in carici ca 7 sau 10 ani nu mai am credit in tara care m-a imprumutat, fiindca eu ma duc sa practic wodoo in romanika.

    acu intelegi coae de ce vreau io sai umplu matii frigideru?

  35. @Prothero

    Ce frumos e de pe bara sa vorbesti asa.
    Un astfel de sistem in Romania ar fi sclavie.
    Poti obliga pe cineva sa profeseze pt tine daca dupa terminarea studiilor ii poti oferi ceva palpabil, neinjositor.
    La noi dai exemen pe cateva locuri la rezidentiat, dar NU exista posturi dupa terminarea rezidentiatului.
    Deci de ce sunt locuri limitate la rezidentiat?
    De ce nu exista rezidentiat contra-cost?

    Stii cat costa (umflat) un an de medicina? Cca 1000 euro.
    Sa zicem ca ar costa 6-7000 euro. Crezi ca suma asta ar fi de netrecut pentru cei care vor sa plece? Isi vor plati studiile din .ro fara sa clipeasca in 2 ani, daca nu se streseaza, din banii de Coca-Cola si tigari.

  36. @Prothero vezi ca Guvenul Romaniei a cheltuit milioane de euro si a instruit mii de functionari publice la facultati din strainatate pe care i-a obligat sa munceasca un numar de ani in Romania dar din pacate nu le-a oferit si locuri de munca asa ca saraci stau si taie frunza la cain prin tara

  37. Doamne cum le zici, mai ceva ca oracolul din Matrix. :) Din pacate, ai dreptate !

  38. De fapt, lucrurile sunt foarte simple, invatamantul primar, clasele I-IV sa fie obligatoriu, parintii care nu se ingrijesc sa si duca plozii la scoala, sa ia amenzi sau parnaie. Clasele V-VIII sunt optionale, pentru cine vrea sa invete mai mult decat sa numere si sa citeasca. Clasele I-VIII sunt gratuite. Liceul se face gratuit de catre cei care au avut rezultate bune la testul de admintere si pe bani de restul care doresc. Facultatea identic. Punct.
    Si gata, nu mai plange nimeni dupa banii pierduti.

  39. Medicina adevarata se face cu stetoscopul, iar interpretarea tine de har si substanta unui demers profesional de exceptie. Masura echipamentelor nu face decat sa transforme pacientul intr-un self-control operational in care poate avea acces instant la propriul diagnostic. Medicina romaneasca ramane la inaltime pentru ca are puterea de a simti patologicul acolo unde interfata lipseste…

  40. Pai mi se pare normal… Inveti atati ani si pentru ce??? In tara nu ai nici u viitor, te duci undeva unde sa poti primi un salariu pe masura ta.

  41. @Prothero #27 & @zoso #28:
    hehehe…™©
    Exact cum se proceda pe vremea Marelui Împușcat?
    Eh…
    :)

    Problema e alta… de fapt.
    @aoleks a atins-o parțial, când a scris că

    „…aia care pleaca, pleaca de tot. adica nu mai sunt romani…”.

    E o realitate.
    Traiești în altă parte foo… 5 ani… deja ai altă mentalitate… te adaptezi la alt sistem de valori, cultură, alea.
    Adică… mai pe românește… nu mai ești român.

  42. @mogo
    tu ai vazut platoforma free de blogging, eu am vazut continutul unic, necopiat, multa munca, perseverenta. Si ca el mai sunt zeci si sute de oameni care fac ceva bine, si pana la capat.
    Tu poti crea asa content? Sau scuza-ma, tu faci chestii mai importante: iti dai cu parerea! guristi a produs romania in exces… e plin de ei.

    „Care e procentul normal/natural de medici de familie si de specialisti la 1000 de locuitori? Citi avem din fiecare categorie acum?”

    Kkt-uri de intrebari din astea emite orce pizda blonda la tv in talk show-uri.

    „In felul asta imi pot da seama ca daca numarul e mare in categoria celor tineri, fara prea mare experienta, atunci e problema in sistemul medical supra-dimensionat, care produce medici la export pt piata europeana”
    Inca o solutie salvatoare!!!

    Mai vrei sa-ti mai demonstrez ca esti un oarecare neinsemnat care isi da cu parerea, si tii doar umbra pamantului?
    La munca baaaa!!!

    Uite poti sa implementezi un sistem centralizat de HR pentru Min Sanatatii(un „portal” program de management personal, salarii etc), si cu 2 queri-uri sa ai toata statistica de care ai nevoie.
    Cum sa coste 50 milioane!! pai tu cu 20.000 euro faci ce SAP-ul n-a visat ca va ajunge sa faca vreodata….
    Profesionistu’ lu’ peste, sa faci ceva te doare limba…

  43. daca nu s-ar da diplome mai ceva cum se serveste coca-cola la buticu’ de la colt probabil ar fi mai bine pentru toata lumea, dar cum toti vreti sa fiti directori, manageri, manageri asistenti sau mai stiu eu ce functii de conducere ca asa vi s-a spus de mici, asta este; cineva trebuie sa dea si cu matura in strada si faptul ca ai o diploma asta nu-ti da dreptul sa fii seful sefilor si nu e mare tragedie ca ai terminat tu ASE-ul si esti mirobolant de NEDREPTATIT. tocmai d-aia ceea ce se intampla in tara mi se pare pe cat de adevarat pe atat de logic. si despre faptul asta a mai scris zoso de 235252 ori… comunism, oportunism, socialism, pile, cunostinte, relatii.

  44. @prothero:
    la noi toti merg pe burta la cheltuit banii publici. inclusiv facultatile de medicina, unde „doar daca nu vrei nu termini” (citez dintr-o profesoara din anul 2). am colegi, la final de an 6, care nu stiu sa recunoasca o pneumonie. multi colegi. si o gramada dintre ei au medii foarte bune. sa fim seriosi, nu mai sunt facultati in romania care sa te invete ceva, toate sunt imprimerii de diplome. intri, depui un minim efort, ai diploma, poti sa ceri bani pt ca aplici stampila pe care diploma respectiva iti da dreptul sa o ai. in cazul medicinei, injositor de putini bani.
    in al doilea rand, in facultate fiecare profesor are dreptul sa scoata cursul lui si sa ceara orice pret vrea pe el. si sa iti impuna sa-l cumperi pt ca altfel nu treci sau treci cu 5. si nu, la biblioteca nu sunt decat maxim 2-3 exemplare la 300 de studenti. in conditiile astea, eu consider ca mi-am platit destul facultatea.

  45. Problema tine mai mult de mentalitate. Am terminat medicina anul asta si dau licenta in septembrie. Recent m-am intors de la un interviu in Germania. Sincer provin dintr-o familie cu posibilitati materiale (nu medici) deci nu ar fi o problema sa fac rezidentiatul in Romania chiar si cu un salariu de 7 milioane. Facultatea am facut o din pasiune. Eu plec din cauza sistemului. Nu vreau sa ajung sa car mape, sa pup in cur si sa completez fise (da asta face un medic rezident in primul an). Ce m a frapat e atitudinea fata de oameni a nemtilor. Modul de cum am fost primit si tratat ca om. Seful de sectie a vb cu mine ca de la om la om. Domnul coleg bine ati venit. Va oferim asta, asta si asta. Vrem sa va invatam si tot tacamul. Am mers cu el la o consultatie si m-a prezentat pacientei (vi l prezint pe domnul coleg din romania, speram sa se alature echipei noastre). Numai vb de conditiile din spital care sunt la ani lumina fata de ce e in Romania. In 6 ani de medicina si umblat prin zeci de spitale nici macar portarul nu s-a purtat atat de frumos cu mine. Acu sa va intreb la ce sa stau aici. Si nu toti plecam pentru bani eu plec sa invat meserie.

  46. bla, bla bla ….Ironic, printre aia care se plang de serviciile medicilor sunt si din aia care ii fac sa plece

    Ce sa inteleg ca e unul din articolele in care iti faci autocritica sau ca faci ca Basescu care nu recunoaste azi ce facea ieri?

  47. @ Imperator, mai usor cu laudele ca te ia lumea la misto :)

  48. Fratele meu a stat jumatate de an in Turcia, cu bursa Erasmus, si conditiilor lor din spitale si din facultatea de medicina nici nu se compara cu Romania. Dar acolo nu se ducea oricine la medic deoarece COSTA. Asa ca au scapat de bolnavii inchipuiti iar banii platiti pentru servicii medicale se intorc in spital si catre oamenii din spitale. El, cu siguranta, va fi intr-un an unul dintre cei care va lua calea strainatatii pentru ca pentru domenii, precum chirurgia, ajungi la 40 de ani sa tii bisturiul unui mos batran si rablagit care nu vrea sa renunte la postul de chirurg sef. Nu-i problema, altii platesc mai bine, au mai multe conditii si respecta actul medical.

  49. @Prothero – Am facut scoala pe impozitele platite de parinti, asa ca nu simt nici o obligatie fata de statul sau poporul roman. Ca sa nu mai zic ca oricum nu ajungeam unde sunt acum daca nu invatam singur mult mai mult decit ce mi s-a predat in scolile din Ro.

    Hai sa lasam bullshit-ul asta patriotard cu „statul/poporul ti-a platit educatia asa ca trebuie sa ramii sa isi bata joc de tine toti retarzii”. Nu, mersi. Daca o luam asa atunci aia cu nspe copii trebuie sa cotizeze impozite mai mari, ca altfel copiii lor fac scoala pe banii mei, nu ?

    @moga – Dupa ce-l injuri pe ala vorbesti de „schimbarea discursului” ? LOLercoaster.

    Pe de o parte, cei care sunt plecati nu or sa fie bine primiti cind se vor intoarce sau daca intentioneaza sa o faca.

    2 chestii:

    – cred ca aia care se adapteaza si-si fac o viata in alte tari nu se vor intoarce

    – daca au avut succes si au facut bani, cind/daca se vor intoarce vor fi pupati in cur de o circa de atirnache care vor spera ca le pica si lor ceva

  50. „unde castiga bani si respecte” zoso?

    ce sa zic prin clasele a 9-a si a 10-a visam sa ma duc la medicina dar m-am lasat de asta datorita conditiilor economico-sociale si fiindaca nu ma am bine cu cadavrele !
    De sistemul sanitar din Romania ce sa mai zic decat ” se stieeeee!”

  51. @dentist in anglia: Paul, tu esti? Plecasi si ma lasasi cu dintii-n soare. Mi-am facut de curand un detartraj si m-a-ntrebat asistenta: „asta este dintele dvs sau e lucrare? ca nu-mi dau seama”. Era al tau, Paule, ce rau imi pare c-ai plecat.

  52. Nu sunt medic, dar am fost pacient si in Romania, si in Germania. Nu pentru gripa, pentru chestii mai serioase. Asa ca, de cealalta parte a baricadei fiind, indemn din tot sufletul pe toti medicii /absolventii de medicina buni sa plece, daca pot. Si daca sunt buni, pot.
    Unii vor sari in capul meu: si noi, pacientii ramasi in Romania, ce facem? Acelora le voi spune ca am si eu familie in Romania, pe care deocamdata cel putin n-o pot aduce aici. Si-mi pare rau si sper sa nu aiba nevoie de medici prea curand.
    Dar as fi ipocrita sa spun „ramaneti acasa si puneti osul”, in conditiile in care, ca pacient, vii in spital cu fese pentru pansament, calmante, seringi si antibiotice. Asta, repet, dupa ce-am vazut cum e „viata de pacient” in alte parti.
    Iar in astea „alte parti”, ca medic, ai conditiile optime sa te dezvolti. Nu-ti pui problema ca nu ai bani de carti sau cum intri tu in operatie ca nu mai sunt manusi chirurgicale pe stoc. Medicii tineri (34-35 de ani) si-au dat deja doctoratul, ca au toate conditiile sa studieze. Il pregatesc eventual pe-al doilea.
    E adevarat, si responsabilitatea e INFINIT mai mare. Nu mai vorbesc de erori medicale grave, dar cand o asistenta nu a inchis bine branula dupa ce-a injectat antibiotic si pacientul a sangerat (foarte putin, de altfel), a iesit galagie si asistenta a fost aspru mustrata – si nu c-ar fi zis pacientul ceva, ca oricum se simtea tratat regeste chiar si asa, ci ca urmare a sesizarii unei infirmiere, care a observat mica pata de sange.
    Deci, responsabilitatea este cu totul, dar cu totul alta.

    Sincer, imi pare rau pentru toti cei de acasa – pentru pacienti, zic. Nu pentru medici, pentru ca cei care vor sa plece si sunt destul de buni, pleaca. Cei care nu pleaca, fie nu vor – si e treaba lor – fie nu-s destul de buni ca sa faca fata. Asta nu mai e numai treaba lor, ci si a tuturor pacientilor care au ghinionul sa le pice pe mana….

  53. Sub rezerva faptului ca nu am citit toate comentariile, here’s my 2 cents: Nu sunt de parere ca pleaca DOAR medicii buni… elitele. Tocmai am terminat anul 6 la Carol Davila si pot spune ca am o gramada de colegi care pleaca, chiar inainte sa isi dea rezidentiatul. Ei reprezinta cam 20%. Alti 60% se gandesc serios sa plece, dupa 1-2 ani de rezidentiat (din doua motive; firmele de recrutare iti cer aceasta minima experienta si in plus in acest timp poti deprinde tot ce nu ti-a oferit „inalta” educatie din facultate – tehnici si aptitudini practice – mai ales cei pe specialitati chirurgicale.) In categoria lor ma incadrez si eu. Restul de 20% fie au posturi cu dedicatie, fie sunt prea speriati de mirajul strainatatii. Nu cred ca atat de multi aleg sa plece exclusiv pentru ca afara salariul este bun. Cel mai important motiv cred ca este lipsa posturilor dupa terminarea rezidentiatului. Ce poate face un absolvent de medicina la terminarea rezidentiatului? Se reprofileaza la ANOFM? Ma rog. Problema este complexa si nu cred ca va gasi cineva o rezolvare.
    In final repet ca am exprimat o parere PERSONALA.
    Bun articol! GJ.

  54. @Prothero: Chestia aia cu facultatea pe banii statului pe care o propui tu e valabila si pentru alte domenii? Adica – ai facut ASE, Jurnalistica etc si nu lucrezi in domeniu dupa ce termini,platesti scolarizarea?

  55. Raspuns unui medic ,caruia nu-i mai pasa si nu mai vrea sa trateze pacientii,deoarece nu este platit:”D-LE DR. MARIUS,in ultimii zeci de ani am vorbit cu multi medici si din tara si din strainatate si nu-mi place cum abordati problema -sa nu facem nimica si sa nu va tratam. Facultatea ati facut-o ca asa ati dorit sau a fost la dorinta parintilor,sau aspectul pecuniar a primat? Stiati ca facultatea a fost platita de la bugetul statului ,deci si din banii pacientilor ,de care nu va pasa daca traiesc sau mor ?Recunoasteti ca un medic rezident care pleaca nu inapoiaza statului roman ,prin munca prestata nimic din investitia facuta in el?Recunoasteti ca aveti colegi total dezinteresati de meserie care in anii superiori nu stiau nici macar anatomie ,sa nu mai vorbim de chirurgie sau ginecologie?Am vazut studenti care la examenul de chirurgie erau fericiti ca dupa 6 bilete cu subiecte neinvatate la al 7-lea au stiut trasi de limba de profesor si cu ajutor de la asistent ,cu chiu cu vai de nota 5.Ati avut colegi cu mamica ,tatica -medici si ei ,iar progeniturile luau 10 fara sa deschida gura?In cursul anilor v-ati umilit singuri prin pile ,nestiinta si aere ,nu noi pacientii v-am umilit.Stiati ca un stomatolog in Germania lucreaza pana la 16 -18 ore chiar pentru banii care ii ia?Stiati ca la noi un stomatolog chiar privatizat nu lucreaza decat 4-5 ore pe zi,pentru ca el castiga din doua parti multumitor de bine[casa de sanatate si banii pacientului] incat sa-si permita sa-si bata joc de lucrare si meserie?Stiati ca un medic de familie ajunge la 8,30-9 la seviciu si in 2 ore de program este epuizat de scris retete si trimiteri specialisti ,incat nu ia nici tensiunea pacientilor,ci ii someaza pe acestia sa declare ce tensiune au?Pleaca la ora 12 de la serviciu cu motivatia -TEREN si se duc la domiciliul lor nu al pacientilor?Pentru vizita la domiciliu percep taxa de consultatie ,desi sunt platiti de casa de sanatate?Voi medicii sunteti primii care v-ati batut joc de meseria de medic prin indolenta,nepasare nestiinta ,chiul si ciubucareala -nu noi oamenii bolnavi v-am facut sa fiti asa.

  56. Ar trebui totusi sa exista o masura de protectie pt. statul roman. De ce? Pai pt ca sunt scolarizati pe cheltuiala statului, atatia ani de zile. Sa plateasca inainte sa plece, sau sa nu poata pleca decat dupa o perioada. Asa ar fi corect, judecand la rece.
    Mi se pare normal ca pleaca, salariile sunt mult mai mari afara. Dar…sa nu uitam ca nu nemtii i-au scolarizat, nici n-au facut medicina la spiru haret, pe banii lor. :-)

  57. Stiti ca un medic de familie cu vreo 2000 de pacienti pe lista ia vreo…100 de milioane/luna? Asta asa, intr-o paranteza. ;-)

  58. @adi – „Sa zicem ca ar costa 6-7000 euro. Crezi ca suma asta ar fi de netrecut pentru cei care vor sa plece? Isi vor plati studiile din .ro fara sa clipeasca in 2 ani, daca nu se streseaza, din banii de Coca-Cola si tigari.”

    Ok, sa plateasca banii astia. Simplu. Din banii de cola si tigari. 1000 de euro anul? Nu zau? Ce-i aici, Togo? :-)))))
    Da, stiam ca matematica nu e punctul forte al medicilor. Desi la numaratul banilor…nu va ia nimeni. ;-)

  59. Din pacate acest brain drain o sa ne duca tara tare in jos ( se poate mai in jos decit acum?). Sincer, nu cred ca exista un mod de a opri acest fenomen, pana la urma fiind vorba de cerere si oferta. O varianta ar fi ca la randul nostru sa importam mana de lucru din tari mai ieftine decit noi. Da, nu suna bine, insa prefer sa vb cu nepotii lui Cuntachinte decit cu nepotii lui Gutza sau Salam.
    Apoi sa nu uitam de de societatea in care traim. Este o fauna incredibila si din pacate, mi se pare cam tarziu sa fie reeducata. Scoala scoate pe banda tineri habarnamisti cu pretentii de director ( cer scuze celor talentati si muncitori), astfel ca orice vanzator sau spargator de samanta e licentiat in drept sau alte domenii serioase si nimeni nu vrea sa o ia de jos si sa invete meserie.
    Alta problema e ca romanul vrea sa aiba gratis cam tot ce tine de educatie, sanatate samd. Din pacate nu se mai poate asa ceva. Daca se vrea facultate, f bine, se cere o taxa serioasa pentru ca e aberant sa pregatesti specialisti gratis pentru beneficiul altei tari. E o idiotenie crunta.
    Sanatatea ar trebui privatizata 99% si doar pentru 1% din cazuri statul ar trebui sa intervina. Gata cu pomenile pt ca nimeni nu e dator sa duca in carca pe nimeni.
    Sint schimbari dure insa necesare.
    Eu mai sper sa ne vina mintea la cap insa mi-e teama ca o sa raman doar cu speranta.

  60. Ce-mi place mie ca sunt unii care au o minie proletara in ei si pretind ca altii sa munceasca doar asa din dragoste de meserie. Sunt sigur ca daca cineva le-ar pretinde sa faca ei insisi acelasi lucru, atunci punctul de vedere s-ar schimba 180.

    Daca Statul Roman iese in pierdere scolarizind acesti ingrati viitori medici, atunci sa nu mai produca atitia medici pe an. Dar, dupa cum am demonstrat intr-un post mai sus, este in interesul economic al Statului Roman sa produca mai multi medici decit poate absorbi sistemul medical romanesc.
    Cum cineva observa f bine, termini facultatea si intelegi ca sunt locuri pt tine sa inveti si apoi sa practici. Ori Vestul e disperat de mina medicala calificata.

    Iar zgomotul facut in tara ca ne pleaca medicii e facut de cei ramasi tocmai pt a li se creste lefurile. Ceea ce mi se pare normal. Ori platesti un profesionist la nivelul sau ori nu faci scandal ca se bazeaza pe „donatiile” de la pacienti.

    Intr-o nota aparte, cu dedicatie pt luzerul ala cu agentia lui de turism si sistem hr pt nus-ce minister, bai fraiere, si pina la urma ce ai comentat tu legat de sub iect? In afara ca te-ai apucat sa-ti faci reclama la agentia ta de turism si apoi sa spui ca de fapt esti in IT si faci sisteme HR, desi iti tii site-ul pe o platforma publica de blogging, ce ai contribuit la discutia de aici? In basca mea, ce rahat fudul cu pretentii esti.

  61. @dorian, comm 59:
    stiai ca din aia 100 de milioane trebuie platite asistentele, impozitele pt asistente, curent, gaze, telefon, innoite medicamentele din dotarea cabinetului, etc? e minunat sa iei 100 de milioane si sa trebuiasca sa dai 70 din ei in primele 24 de ore…

  62. multi romani au mentalitate de nomad. Va mai mirati ca ne zice lumea suedeji.

  63. prothero vorbeste aiurea fiindca uita ca suntem in UE. Si mai nou medicii vor avea diplome valabile in UE… Prothero este un sofist tipic plaiurilor mioritice.

  64. Ce-mi place chestia asta cu : „sa vina doctori africani, indieni..sa munceasca in spitalele romanesti „. Ha ! Sa va vad pe masa de operatie cu un indian care nu intelege ce spun colegii din operatie sau pe altul in terapie care nu intelege ce-i spuneti sau pe unul de familie care va pune alt diagnostic fiindca a incurcat dreapta cu stanga. Plus ca e tare haios sa vad cum reactioneaza melteanul roman cand are de-a face cu medicul negru- tuci. :)

  65. @27/28 nu sunt de acord. Eu nu accept să fiu sclav 10-15 ani, plătit cât să nu mor de foame doar pt că „tu mi-ai platit:” şcolarizarea. Şcolarizarea mea a fost plătită de părinţii mei în cei 45 ani de muncă, nu de tine in cei 6-7 ani de cand ai carte de muncă. Faptul că sistemul e de cacao e doar cireaşa de pe tort. Ai mei părinti au lucrat şi au plătit în România doar pt ca al lor fiu să îşi bată joc de munca lor, alegand o altă ţară în care să înveţe şi să lucreze, să evolueze să respecte şi să fie respectat.
    PS. Ceea ce vă doresc şi vouă.

  66. @laura, comm 57:
    Iti doresc copil sau, daca esti mai tanara, sot medic in Romania de azi.
    Sa afli vazand cu proprii ochi cat muncesc si cat castiga, nu doar din diverse legende urbane.

  67. Acum, sincer, nu inteleg care e problema.

    Pleaca 4000 de medici anul asta (asa declara secretarul general al Colegiului Medicilor din Romania (CMR), Viorel Radulescu)? Cica atati si-au depus dosarul. Ok.

    Pe de alta parte, Romania are 2.1 medici la mia de locuitori, declara preşedintele Camerei Federative a Medicilor (CFM), dr. Dan Pereţianu. Adica vreo 42.000 (la o poplatie a Romaniei de vreo 20 de milioane)

    Pleaca 10 % din medici? Hmm, ingrijorator. Dar sa vedem mai departe.

    „Cei care aleg sa plece sunt tineri care se plang de salariile mici, dar si de celelalte probleme ale medicinei in regim de stat” declara acelasi Viorel Radulescu.

    Pe de alta parte, in fiecare an, cele 15 facultati de medicină produc circa 7000 de absolvenţi. Cifra e avansata de dr. Dan Pereţianu.

    In concluzie, anul asta 4000 de tineri pleaca, urmand a fi inlocuiti de 7000 de noi absolventi.

    Care e problema?

  68. Asa ca s-o dam din una in alta, voi v-ati duce la o doamna doctor care are adresa de email super_diva_sexy@****.com. Eu parca m-as mai gandi. Mare gradina….

  69. @AdiS nu intele un lucru. Medicii sunt din ce in ce mai slab pregatiti. Multi au inceput sa mai iasa de la particulare ( daca iau licenta ). Intotdeauna pleaca cei buni care se gandesc in perspectiva si care sunt acceptati. Ai vreo problema daca vei ramane in tara cu medici slabi peste vreo 10 ani ? O sari si tu sa zici cat de incompetenti sunt medicii in Romania. Bineinteles, uitand ce ai scris aici…