Una cu grădini și influenceri

Când văd poze cu grădini de genul asta mă apucă spumele pentru că știu cât de greu de crescut sunt plantele de orice fel.

Am pus niște agățătoare anul trecut, i-am pus ațele pe care să se întindă, merge în orice direcție mai puțin pe ațele alea nu.

Am o magnolie care de 5 ani nu vrea să crească sau să facă ceva. E verde, nu s-a uscat, dar nu s-a înălțat, nu s-a îngroșat, nimic. Cred că îmi iau până la urmă una din aia de 2.000 lei gata crescută.

Și asa zic, când știu câtă muncă e în spatele creșterii unei grădini mișto, când văd din ăștia care vin și-și fac poze lângă ele parcă îmi vine să îi invit la curățat. Și udat zilnic. Și strâns frunze.

Cred că de aia au sărit mulți în sus când le-a zis Peterson să-și facă patul. Că majoritatea nu vor să facă curat la ei în casa, dar vor să își facă poze frumi pe unde merg.

1gradina

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

61 comentarii

  1. Azi am pus găinaț de pasăre (fermentat) la rosii si la copacii de prin curte. Asta e activitate la care sa inviți oamenii. :)

    10
  2. Magnolie care iubeste caldura si clima mediteraneeana? Brasov? Ceva nu suna bine.

    00
  3. Ete pl efort Groaznic. Cere planificare ca orice lucru in viata.

    Efort depui cat ai chef, fie sa iasa arta ca la japonezi sau ardeiasi si rosioare ca la romani. Jumatatea mai buna a ramas masca dupa ce a vizitat toata japonia rurala si a vazut cum arata orice centimetru patrat verde la aia. Ala e targetu nostru.

    Setup-ul a fost mai greu da pe urma lucrurile recurente sunt minimale si le faci asa pe post de yoga pentru relaxare. Asta in conditiile in care la bloc noi avem perdea de bambusi de privacy si aia lasa frunze in draci. Plm am fost in total 1 luna maxim acasa la bloc anu asta si avem sistem de drip, pornesti dim la 7, avem camera vdm ce si cum merge fiecare. Toamna bagam in casa, primavara scoatem.

    Anu trecut pe pandemie am facut si o pergola, anu asta jumatatea mai buna a zis ca vrea si niste umbra mai serioasa si s-a pus sa traga niste cabluri de otel si o wisteria. Cat consuma, 15 minute la 2 sapt sa redirectionezi crengile sa creasca frumos.

    Da apropo de magnolii si mizeria din bucuresti, Cele mai superbe magnolii din tara le vad la casele din zona aviatorilor. Anul stand mai mult in nordul tarii am observat ca alea din bucuresti erau bine inflorite pana cand astea de la curte abia faceau boboci. Poate ca nici brasovu nu e oras de magnolii.

    00
  4. Fix ce am terminat de rupt iedera si adunat gunoaiele din fata :)))

    Hai sa facem concursu’ ala cu gradini.

    Cu magnolia am si eu probleme, am pus-o in semi umbra si vad ca isi revine. O mancau si niste melci dar pe aia i-am linistit cu zat de cafea).

    00
  5. Eu i-am luat magnolie la Brasov maica-mii si e destul de ok. Nu ca astea din Bucuresti dar infloreste in fiecare an.

    In plus, gradinile misto nu sunt chiar un vis imposibil. Bani sa ai, sa angajezi un peisagist la inceput, apoi gradinar care sa stie meserie sa vina periodic sa curete, trateze etc. Stiu cateva gradini asa. Asta in timp ce eu, pe balcon, nu reusesc sa fac iedera (da, planta parazita) sa imbrace balustrada si tot ce e planta in afara de muscate moare in chinuri. La fel si in casa, putine plante le am de mai bine de 5 ani.
    Dar, in afara de bani sa dau pe ele cand incerc in fiecare an, n-am nici chef sa citesc pentru fiecare, nici sa umblu sa caut substante de deparazitat, nici ingrasaminte specifice, nici sa le ud pe fiecare cand in functie de specie, nici, nici… Doar chef sa le cumpar si sa le omor.

    00
    • Same, dar am niste ghivece asa faine :))) acum am inceput sa am o pasiune pentru a avea plante “carnivore”. Am omorat o specie, acum sunt la a2a.

      00
  6. tu-ti dai seama ce umbra si igrasie ara ala din poza in casa?

    00
  7. Am o magnolie care de 5 ani nu vrea să crească sau să facă ceva.

    Am o magnolie de circa 6 ani. Are fix 1m inaltime. Face flori in fiecare primavara, dar atat. Ma gandesc ca poate nu e soiul care trebuie, nu e plantata unde trebuie… anyway, e ok, o las sa-si vada de treaba

    Am pus niște agățătoare anul trecut, i-am pus ațele pe care să se întindă, merge în orice direcție mai puțin pe ațele alea nu.

    La agatatoare am invatat ca trebuie sa le directionezi treptat, nu se duc ele gen „coaie, uite atza aici, hai sa crestem in directia aia…”. Am pus acum niste agatatoare pe pergola noua, dar nu i-am pus suport decat pana la jumatea stalpului. Cand ajunge acolo o sa ii fac alt suport.

    00
    • Agatatoarele si nu doar ele, se duc in principiu după lumină. Daca ața nu le duce la lumină, zic pas. Am o viță de vie pe care ma chinui o sa intind pe un gard, gard care e sub un cais. Numai pe gard nu se duce vița, ci fix in cais, in sus spre lumină.

      00
    • Haivas, pai pui ața spre cais, o lasi 2,3 ani sa creasca in lumina cum vrea ea apoi dai ața cu planta pe gardul tau si varful spre cais.

      00
    • Nicu, teoretic ar merge. N-are nevoie de ață că se foloseste de crengile caisului și se încâlcește printre ele. Practic am struguri in cais. :) In 2-3 ani devine lemnoasă si e mai putin flexibilă. Am rupt câteva până acum încercând să le cobor. Am reușit cu ceva vlăstari sa acopar partea de sus a gardului, dar in jos unde e mai umbră, chiar nu vrea. E ok, nu-mi bat capul cu ea. Doar așa de fun. :)

      00
    • @Haivas: tai caisul, la toamnă pui altul și până creste mare, se duce via unde vrei tu. Zi că nu te-am rezolvat 😅

      00
  8. Pentru orice probleme cu plantele, aruncati niste vermicompost :) face minuni la orice

    00
    • E bun caca de râme. :)

      00
    • Ai reușit să faci o cutie de vermicompostare?

      Any tips?

      00
    • Eu sunt o lepra si pentru ca imi doream un recipient cu evacuare pentru pipi am cumparat de pe un site si sunt ff multumit (il poti tine si in casa, arata foarte bine, nu elimina mirosuri).

      Pentru exterior am vazut efectiv cutii de lemn in care arunci resturile. Pui niste aerisiri pe ici colo si totul o sa fie ok. Sunt incredibil de rezistenti viermii astia, le-am pus niste prafuri, naturale, dar prafuri, si desi mirosea a excremente si-au revenit dupa vreo 2 luni si mancare mai buna.

      Daca ai timp si esti crafty, il poti face lejer intr-o zi (repet, daca nu esti lenes ca mine). Mai nou ii pun direct in pamant ,pe unde e pamant, si ii hranesc acolo cu resturi. Se pare ca le place si asa.

      00
    • Mulțumesc.

      Din câte am înțeles e mai convenabil în cutie decât în pământ fiindcă poți să scoți compost fără alți gândaci și dăunători.

      00
    • Daca as avea o curte mare mi-as face de ambele feluri, sincer sa fiu, dar am vreo 40mp asa ca trebuie sa fiu eficient. Problema noastra era ca aruncam multe resturi vegetale si am eu un fix cu recirculatul/reciclat.

      Din ce am citit pana acum, ele sunt diferite in compozitia finala ( compostul facut cu acelasi proces dar materiale diferite va avea alte calitati). Overall, cu cat e mai diversificat materialul pe care il pui in compost, cu atat va fi mai bun rezultatul, indiferent de proces.

      Mie sincer viermii mi se par caterinca tare si acum incerc o cheatie numita ‘living soil’ iar viermii sunt destul de importanti acolo.

      Bafta la gradinarit

      00
  9. Confirm cu magnolia. Am două care stau pe loc. Anu ăsta nici măcar o floare nu am văzut la ele.

    00
  10. Nu cresti planta care trebuie…

    00
  11. Sa se uite la Clarkson’s Farm pe Amazon Prime, ca sa inteleaga intr-un fel haios cit de serioasa e treaba cu agricultura, gradina, etc. Mie mi s-a parut o serie excelenta pentru generatia care crede ca laptele e facut la magazin.

    00
  12. Pun pariu că nu ai dus niciodată un preot să sfințească casa și la Bobotează te faci că n-auzi soneria.

    00
  13. Floarea aia din poza articolului… practic creste singura. Nu ii trebuie multa apa si nici ingrijire.
    Aici nu este considerata vreo floare deosebita. Infloreste de cateva ori de an, iar cand se usuca, este dezastru – ma refer la mizeria generata de caderea florilor – care sunt foarte usoare cand se usuca si sunt purtate peste tot de vant.

    Dar da, arata spectaculos. Mai ales daca „ai” si pe alte culori.

    00
  14. NOU
    #36

    „Când văd poze cu grădini de genul asta mă apucă spumele pentru că știu cât de greu de crescut sunt plantele de orice fel. ”

    De fapt te apuca spumele pentru ca nu esti in stare sa ai o gradina asa de frumoasa si aranjata.

    00
  15. 1. Daca poti sa cumperi plante deja mari, fa-o. Valabil la copaci ca poti sa te bucuri de ei incapand cu anul doi in cel mai rau caz. Altfel suferi pana cresc si apoi o iei razna cand ii pisa cainii si se usuca.
    Cu magnolia am patit-o si eu. Cinci ani nu a crescut deloc. Si asta in zona unde magnoliile cresc de zici ca sunt pe steroizi. Dupa care a pisat-o cainele si aia a fost.
    2. Plantele alea agatatoare sunt probabil cel mai simplu de intretinut. Daca uiti de ele un an, nu se intampla nimic. Insa startul e greoi la ele. Am si eu luleaua turcului ceva si in primii ani nimic. Acum e de capul ei si trebui sa o tai anual ca altfel se duce peste tot.
    Si desi arata bine plantele pe pereti, mai bine nu.
    Si nu recomand iedera. Am pus eu si acum e mai dificil de scapat de ea. Am dat inclusiv cu Total si nimic.

    00
  16. Asta e o poza din gradina mea, de acum cateva saptamani. Trandafiri, rododendron si magnolie (fara flori).

    https://mobile.twitter.com/mad_dame/status/1417831207908397056

    Trebuie un pic de incercari sa vezi ce merge unde, dar daca iti place gradinaritul, nu e mare efort.

    Pe gard am caprifoi, iasomie, forțesii și clematite. Mai am in fata cativa metri cu flori inghesuite ca intr-un cottage garden: lavanda, digitalis, margarete, clopotel, eucalipt si inca vreo 10, toate la gramada. Acolo supravietuieste cine poate, si eu sunt curioasa ce va iesi.

    00
    • @maddame e gata porumbul de fiert?

      00
    • Haaaa, înțeleg spiritul, dacă vezi cerul din casă și în spate nu se îngrămădesc rezidențialele, înseamnă că stai la porumb.

      Doar că nu.

      00
    • E ok la porumb daca nu esti cityboy/girl cu „alergii” la gâze și praf. :) Restul mofturilor ți le faci singur.

      00
    • @maddame nu stiu cum e la voi acolo la
      BV la oras… la mine la tara porumbul incepe putin mai incolo de gard. Dupa gradina de legume. Dupa livada. Dupa pajiste. Dinco de rau ;)
      Vrea cineva caise?

      00
  17. Bine, precum casa aia din poză, mai greu. Plus că are câteva secole, la cum arată.

    00
  18. Acum 9-10 ani i-am trimis pe ai mei la stațiune prin iulie și eu mi-am făcut concediul acasă având grijă de flori, livadă și păsări.
    Ai mei locuiesc în sudul extrem (al țării, nu al pământului), mai la sud de atât nu se poate, în iulie-august între orele 11-12 și 20 nu poți să ieși din casă că mori.
    Mama are flori, multe flori, în ghivece și ronturi, pe sezoane.
    În fiecare zi udam ghivecele cu stropitoarea, de la 7 la 10, că are 6426132 ghivece, nu joacă bambilici. La 2 zile udam cu furtunul și ronturile, în grădină și la stradă, în zilele astea de la 7 la 12 era treabacu udatul..
    În program, înghesuit în orele astea era și udatul livezii unde era un sistem de țevi conectate la hidrofor, dar trebuiau manevrați niște robineți pe ici pe colo, o zi udam jumătate, a doua zi cealaltă jumătate, a treia zi o luam de la capăt. Nu mai știu ce făceam cu gazonul.
    Când vă citesc pe câte unii cu „20-30 de minute la câteva zile” mă întreb unde locuiți și ce „grădină” aveți, că dacă n-aș fi udat în halul ăsta mureau toate.

    Trebuie să recunosc că grădinăritul nu e printre hobby-urile mele. :)

    00
    • NOU
      #48

      Cei care lucrează 20-30 de minute sunt mai înțelepți si și-au instalat un sistem de irigare automata, mai alea daca locuiesc in zonele alea, ca sa nu piardă ore întregi din viața zilnic

      00
    • Îmi explici cum instalezi sistem de irigare automatizată în ghivece? D-alea de le muți din casă afară și invers, în funcție de anotimp și unele le mai și agăți pe ici pe colo…..

      00
  19. Am niste caprifoi crescuti cu chiu cu vai in niste ghivece mai mari (curte mica, betonata). Nu prea mai facea flori.

    La un moment dat a venit o pisica si-si facea nevoile in ghivecele alea. Initial m-am suparat, am pus ceva craci ca sa nu mai poata sa sape .. dar! In urmatoarele luni, a inflorit caprifoiul ceva de speriat, si mirosea foarte frumos!

    Am luat cracile, pisica insa n-a mai venit. Insa mi-a dat un hint, gratis.

    00
  20. Eu am niste liliac coreean care refuza de 3 ani sa faca vreo floare. Se intinde peste tot, mai rau ca vita de vie, dar flori din parti.

    00
  21. „E verde, nu s-a uscat, dar nu s-a înălțat, nu s-a îngroșat, nimic.”
    Dupa o anumita varsta…

    00
  22. Am o magnolie cumpărată anul trecut de la firma de dupa MOL pe dreapta spre Stupini. Avea un metru cînd am luat-o, anul asta a înflorit și acum are cam 1.8 m, specia Sunsation.
    Tuia Brabant am luat în toamna din Hornbach s-au prins toți și au crescut puțin. Gazonul cu bani se tine și ăla evident. Daca vrei sa faci sa arate cît de cît trebuie bani și timp de studiat.

    00
  23. Or fi modificate genetic. Cum sunt semintele de la Monsanto, ce produc fructe ale caror seminte nu mai germineaza in urmatorul an. Ca sa cumperi tot de la ei.

    00
  24. Apropo incearca tulipanfera daca vrei copac cu flori, nu or fi prosti nici ai de la brukenthal de au pus tulipanfera nu magnolii la domnu conte in gradina. Avrig, Brasov, cam pe acolo.

    00
  25. NOU
    #59

    Am in gradina o magnolie soulangeana, a cescut pe la 4 m in 5 ani, nu a avut niciodata flori, tot sper ca anul urmator …

    00
  26. Eu momentan mă ocup de „grădină”, de zona din față după ce voi termina casa.

    00
  27. Pățit și eu treaba cu magnolia, 5 ani fără o floare, luat alta. Nu-i chiar 2000, am dat 400 pe una la 4m, de la un tip din Sinaia. Pare că s-a prins, să vedem dacă mai înflorește și la anul, că anu’ ăsta era înflorită când am cumpărat-o.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube