Un răspuns la “noii sclavi”

Iuliana Alexa, 36 ani, absolventă de litere și redactor șef al revistei Psychologies, scrie despre cum suntem submisivi și ne e frică să protestăm, pentru că oricum nu se va schimba nimic:

Recent am predat un curs de jurnalism digital, și am avut între cursanți câțiva studenți de la facultățile de jurnalism. Captivați de noutatea informației pe care le-o serveam, mi-au spus că ei, în trei ani de facultate, află doar chestii vagi despre digital, că au o bibliografie atât de veche de râd și curcile, că tot anul e traversat de o blazare intelectuală fără margini, că „noi ne facem că citim cursurile și profii mimează și ei că ne dau note“, și toată lumea speră să se termine odată simularea asta generală. Că sistemul e greșit, nu le oferă nimic util după facultate și sunt dezorientați profesional.

I-am întrebat pe cei de la cursul meu de ce nu fac ceva, de ce nu protestează, de ce nu-și strigă frustrarea. Pentru că asta ar însemna restanțe, persecuție adică. Probleme la licență. Vor să termine și gata, or să vadă ei ce fac… Mi se pare mult mai trist în acest caz, pentru că sunt tineri sub 25 de ani, la o facultate al cărei crez, în teorie, este adevărul. Te faci jurnalist pentru că ai curaj, pentru că nu ți-e frică.

Sunt câteva răspunsuri la ce spune dânsa.

Primul ar fi că a uitat, trecând atât de mulți ani, cum e să fii student. Nu s-a schimbat nimic de atunci până acum. Studenții sunt tratați în continuare ca mici infractori, dar nu prea tare, că profesorii câștigă bani de pe urma lor. Dar nu sunt luați prea tare în serios, pentru că sunt loaze oricum, toți.

Plângerile, de orice fel, orale sau scrise, sunt luate la mișto în orice facultate. Agresiunile sexuale la fel. George Pruteanu, un ilustru cadru didactic, se muta din facultate în facultate și a murit liniștit, fără să fie deranjat vreodată de plângerile depuse de studentele din fiecare clasă pe care a avut-o că le hărțuia sexual. Și ca el sunt alții care profită de studentele slabe de înger și nesigure pe ele. Nu veți vedea niciodată un profesor concediat în urma unor plângeri.

Pentru că mafiile din facultăți funcționează. Se acoperă între ei, se intimidează elevii și studenții care au curajul să ridice capul și se ascunde totul sub preș. Aveam un director adjunct care era pâinea lui Dumnezeu când era treaz. Rezolva probleme, se lupta pentru elevii săi, avea și metode mai neortodoxe (a ieșit la un moment dat și a căpăcit trei luzeri care stăteau în fața liceului așteptând să bată pe cineva). Dar după ora 3 și prima sticlă de vodcă era deja în altă lume. Și știam ce bea pentru că ne trimiteam să îi cumpărăm. Ce puteam zice? Ce puteam face? Venea la oră, bălmăjea ceva ținându-se cu greu de catedră, la un moment dat îi ziceam că s-a sunat, el pleca și noi ne vedeam de ale noastre. A plecat să fie inspector școlar.

Credeți că nu au fost plângeri împotriva profesorilor incompetenți?

Problema e că îți riști 4 ani de școală aiurea cu o plângere. Nu doar din partea profesorului pe care îl reclami, ci a tuturor profesorilor. Iar la particular e cu dus și întors. Îl sună decanul pe părinte, ăsta vine și te întreabă “coae, de asta îți plătesc facultatea, să faci probleme” și te calmezi. Eu am avut noroc, am făcut vreo două plângeri și i-am zis decanului să nu mai insiste cu telefoanele, că nu e problema lu’ tata, ea a profesorului incompetent și a lui, decanului, că nu îl dă afară.

Gândiți-vă câți studenți sunt ținuți la facultate cu eforturi. Credeți că părinții lor vor să afle că au fost zburați din facultate pentru că au fost nemulțumiți de profesori?

Și la inspectoratele școlare e la fel. Se merge pe principiul “ei tre să asculte și să învețe, nu să comenteze”.

 

city-5

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

44 comentarii

  1. hmm, noutate, in (orice) facultate e la fel ca in urma cu 5-10-15-20 de ani
    fix la fel, „vor să termine și gata, or să vadă ei ce fac…”
    rareori se invata ceva util, hartia aceea galbena pe care scrie diploma e importanta

    00
  2. Am cautat pe net ce inseamna submisiv.
    Am gasit, dar partea proasta este ca tocmai am descoperit ca sunt si eu la randul meu submisiv.
    Vand Opel Astra G 2002, 150.000km, impecabila.
    Rog un alt submisiv sa ma contacteze.

    00
  3. Mda, când tre’ să scrii doar ca să umpli niște rânduri, începi să emiți astfel de judecăți. Am terminat tot jurnalismul și confirm că da, în principal înveți chestii vechi, care nu mai sunt chiar de actualitate. De pildă, acum aș ști să fac și machetez un ziar cap-coadă, dar nu m-a învățat nimeni în facultate cum să administrez un site de știri. Ar fi fost, poate mai util. Da’ am deprins cunoștințe din astea singură.

    Cu toate astea bibliografia aia veche de râd și curcile este crucială dacă vrei să practici meseria. Are și aia rostul ei, nu poți să înveți ceva fără context. Așa că, dacă facultatea îți dă bazele, pune mâna și caută să înveți tu ce mai trebuie ca să poți profesa. Dacă ești la jurnalism cred că research-ul, curiozitatea și dorința de a afla cât mai multe tre’ sunt un must. Dacă stai ca mămăliga în amfiteatru și când ieși de-acolo te scarpini în cap și te-ntrebi dacă acum poți fi jurnalist, răspunsul este NU. Pune mâna și muncește și pe barba ta, practică, voluntariat, INTERNET!!! că e la îndemâna prostului, și lasă dracu’ smiorcăielile. Un domeniu care se schimbă atât de rapid de la an la an nu o să poată fi cuprins niciodată în totalitate în cursurile de la facultate. Înveți mereu, pe parcurs.

    00
    • Stai putin ce ziare fizice mai exista in Romania ? Ziarul Finaciar, ca la Libetatea si Click (daca mai exista) nu stiu cine face macheta dar nu prea cred ca clientul tine cont.

      Adica mai pe romaneste taci si indura programul de la ora 9 pana la ora 7,8,9,10 seara, salariul de nici 300 de euro, mananci ce prinzi cand prinzi, si nici macar nu faci jurnalism deaorece tie ti se cere trafic nu pareri ca esti junior si nu prea ai cum sa ai o parere relevanta la 21 de ani, ajungand sa fii platit la cantitate, nu exista corectura/editor pe sub-sectiunea ta, si iti dai seama ca e mai simplu sa traduci articole ca e mai usor, google translate si dupa corectura sa pocneasca si gata articolul bagi un schedule si te bati pe umar cu jurnalismul.

      A da si salariul nu e ca in restul domeniilor cu avans si lichidare, e asa la cu 2 luni retroactiv.

      Practica da, iti trebuie in orice domeniu, dar voluntariat in presa din romania ? Pui in interviu 3 luni voluntariat, te cheama la interviu si iti propune alte 3 luni de voluntariat, desi tu ai aplicat pentru job, junior/intern si peste luni se fac 5 luni.

      00
    • In orice facultate inveti si chestii vechi, pentru ca de la ele porneste totul. Nu ai cum sa construiesti un bloc de la etajul trei in sus, nu? Trebuie sa incepi cu fundatia, apoi parterul si abia la urma urci. La medicina se invata despre Hypocrat si despre ceaiuri.

      00
  4. Foarte corecte observatiile asupra textului, daca insisti sa vorbesti despre o plangere facut ‘in sistem’. Dar si eu pot raspunde cu 2 idei:

    1. daca esti convins ca facultatea in sine nu e asa de utila (doar existenta diplomei e ceva), atunci care e de fapt riscul? Ca nu ajungi (sau ajungi tarziu) la hartia pe baza careia poti la final lua un salariu de mizerie intr-un mediu compromis atat moral cat si deontologic? Ca poate vei prinde ceva invatat pe cont propriu?

    2. in toate cazurile de plangeri in care respectivii au obtinut ceva, toata lupta s-a dat inafara sistemului. Articole publicate pe bloguri sau in presa din strainatate, denunturi pe la DNA, lucru cu organizatii studentesti locale sau in strainatate, etc. Da, esti in fata unei oarecare persecutii, dar lupta cu ‘sistemul’ e indirecta dar pe masura ce se accentueaza contactele cu sistemele educationale din alte tari, ca si ‘protestatar’ ai mai multe parghii pentru ca din fericire altii incep sa-si puna intrebari pe masura ce aceste tipuri de scandaluri ies la suprafata. Pentru incep sa loveasca la buzunar. Universitatea X va ajunge pana la urma la concluzia ca nu-si poate permite sa piarda ceva finantare externa suspendata pentru ca niste europeni vor clarificari legate de cele 50 de cazuri de hartuire sexuala. Pentru ca acolo unde se aude de unul sigur sunt si altele si in cele din urma si loazele lenese isi dau seama ca au o sansa daca pun mana la mana.

    Ok, sigur, improbabil si momentan nu reprezinta realitatea ‘din teren’. Dar pana la urma lucrurile se mai schimba.

    00
  5. Acum vreo 10 ani am avut eu o buba sa dau la Psihologie. Am picat cu nota 4. Cum nu cred ca sunt chiar ultimul prost, m-am gandit ca a fost o greseala de-a mea in abordarea subiectului. Am mers la secretariat și am cerut sa vad o lucrare de nota 10, sa vad exact cum trebuia facuta, ce am gresit asa grav incat sa iau 4?
    Secretariatul a spus ca lucrările sunt „secrete” si nu imi pot arata.
    Apoi am aflat cum trebuia sa fac: trebuia sa reproduc cuvânt cu cuvânt din manual. Din care? Nu stiu din care, ca erau 4 manuale dupa care invatam.
    Colega cu care studiam a luat 9+. Era singura din grupul nostru de patru oameni (ma pregateam de examen cu un profesor, care profesor avea un „simultam” cu patru elevi) putea recita toata cartea. Da, recita.

    00
    • Macar colega respectiva recita proza. Eu am avut colegi care recitau demonstratii matematice.
      Stiu pe cineva la o facultate, tot pe real, care avea un coleg de grupa din asta, cu talente de recitare. Colegii de grupa i-au luat cursurile si i-au scris „nord-vest” in mijlocul cursului (cursul era mate, nu geografie). La examen omul a spus inclusiv „nord-vest” in timp ce facea demonstratia la tabla, desi nu avea niciun sens in context. Si ce e mai grav e ca proful nu s-a prins.

      00
  6. In teorie toti suntem tari insa practica ne omoara.

    00
  7. De fapt, menirea scolii,ca vorbim de generala,gimnaziu,liceu,facultate,master, e sa te invete sa…..inveti.Atat.Asta nu inteleg,atat profesorii de azi ,cat si cursanti.Da,profii sunt blazati,sunt interesati doar de bani,iar elevii-studentii fura-plagiaza de pe net,comentarii,eseuri,lucrari de diploma,dizertatii de masterat,chiar si teze de doctorat.Deci cam asta-i treba,draga Iuliana.
    Si chiar ai scris „jurnalism digital”?Asa ceva nu exista.Proba’ ca te refereai la jurnalism virtual.Adecatelea pe ………net?
    Si mi-a placut mult sfarsitul:Te faci jurnalist pentru că ai curaj, pentru că nu ți-e frică.
    Serioux?Traiesti in Romania, sau in lumea ta ideala?In toata lumea,in prezent,jurnalistilor le este frica.Jurnalistii mor asasinati de mafii politico&financiare,in teatre de razboi,in sinistre naturale,in banale deplasari in regiuni salbatice-doborati de foame,boli,animale,indigeni-in accidente aviatice,sau de masina,otraviti,opariti,injunghiati,decapitati,ingropati de vii!
    Din ce scrii tu,inteleg ca n-ai inteles nimic din ceea ce inseamna a fi jurnalist.Nu este vb. de frica sau curaj.Este despre talent si devotament pt. o cauza nobila.

    00
  8. nu mai este delaleru ala de Maserati la parterul cladirii de birouri din poza ; e un Mega Image acum :-) …..criza …. :-)

    00
  9. Am facut eu o reclamatie la decanat in legatura cu modul in care s-a desfasurat prezentarea mea de masterat. Doar 3 din cei 7 profesori care m-au notat erau in sala. Seful de catedra lipsea si el.

    Raspunsul a venit de la seful de catedra care spunea sec „Studentul a fost notat corespunzator.”

    Asta a fost tot, bine pa.

    00
  10. pariez ca o sa fie articolul cu cele mai puține comentarii. pune și tu o poza cu tate, ceva..

    00
  11. Uneori am impresia ca se doreste ca o facultate sa fie cumva o scoala de meserie. Nu e. :) E altceva. Ar trebui sa avem scoli de meserii serioase in care efectiv sa inveti sa lucrezi.

    00
  12. Chestia asta îmi aduce aminte de un episod din „The good wife” unde o clienta îşi dă universitatea în judecată că pe timpul petrecut acolo nu şi-a insuşit cunoştinţele necesare pentru un trai decent…adică avea o diplomă cu care nu făcea nimic…cît de neaoş sună asta, nu?

    00
    • @Honorius imi amintesc episodul. Nu era vorba de o universitate ci de colegiu. In America sunt multe scoli de genul care culmea sunt super scumpe si nu sunt acreditate la fel era si in film, aici intra in schema statul care ofera ceva bani de scoala dar si scoala impreuna cu banca ofera credit sa termini scoala, e ceva gen 9 luni pentru asistent dentist, make up artist, frizer….. si tot scoala te abureste ca iti gasesc ei loc de munca.
      Creditul de studii are dobanda mare si ( 7-10%, da pare mic, pentru o masina e sub 2%, pentru casa 30 de ani e la 4% fix ), la faliment personal ( bankruptcy) scapi de casa, masina, credit carduri dar de „student loan” nu scapi veci la fel ca si taxele.
      Apoi aceste „universitati ” ofera de fapt niste cursuri de calificare, sunt date in judecata pentru ca nu au acreditare si aproape nimeni nu le recunoaste.
      In California frizerul are nevoie de liceenta, electricianul la fel, samd. S
      Un electrician trebuie sa faca scoala si sa aiba 8,000 de ore muncite( aproape 5 ani)ca ajutor de electrician ca sa poata merge la examen pentru liceenta.

      00
  13. Eu nu lucrez în sistemul de educație, iar după ce am terminat studiile, am avut doar contacte episodice cu zona universitară.
    Dar, la capătul unui traseu care s-a încheiat cu doctoratul, concluzia mea este că, în universitățile românești, studenții și profesorii se merită unii pe alții.
    Mulți dintre profesori au impresia că studenții sunt niște idioți care ar trebui să se uite la ei ca la sfintele moaște și să le soarbă cuvintele, inclusiv atunci când vorbesc cu greșeli gramaticale.
    Mulți dintre studenți au impresia că profesorii ar trebui să facă în așa fel încât să compenseze toate lipsurile intelectuale adunate în mintea tinerilor în precedenții 12 ani de școală și educație în familie – și asta, please, fără să citească mai mult de o pagină, eventual ceva on-line, cu multe poze…

    Acum vreo câțiva ani, m-a invitat o amică să le vorbesc studenților ei de anul III de la o facultate de științe umaniste a Universității din București. Într-un dialog despre comunism și cum se trăia înainte de 1990 în România și Europa de sud-est, am descoperit că existau studenți care nu știau (printre altele) următoarele:
    – că a existat un stat numit Cehoslovacia.
    – că din el au rezultat Cehia și Slovacia, nu Cehia și Slovenia.
    – că Cehoslovacia nu a fost niciodată vecină cu (ex-)Iugoslavia.
    – că Ucraina a fost stat membru al URSS.
    – că nici România, nici Austria (?) nu au făcut parte din URSS.
    – că Pactul Ribentropp – Molotov a fost numit așa după numele celor doi diplomați (german și sovietic) care l-au semnat, nu după orașul (?) unde acest pact ar fi fost semnat…

    Și exemplele ar putea continua…

    00
  14. Poate că profesorii nu sunt concediați, însă șocul pe care-l au atunci când primesc o contestație pentru examen sau când sunt convocați de comisia de etică e priceless. Sigur, asta se întâmpla la Facultatea de Lb. Străine (UniBuc).
    În plus, am descoperit cu mare bucurie că taman studenții care-și permiteau cu greu să stea la facultate erau cei cu pretenții mari de la profesori.

    00
  15. Dupa mine se rateaza punctul cel mai important: dupa ce esti invatat 7 ani acasa si 12 ani de scoala ca trebuie sa te supui, ca tu esti mic si prost si nu ai nimic de spui dar ai o groaza de invatat, de unde dracu sa apara brusc la 20 de ani puterea asta de a schimba ceva si curajul de a fi impotriva curentului?

    Spiritul de initiativa al copilului este primul lucru pe care scoala il distruge si asta pentru ca acest lucru este tratat cu prioritate de sistem. De la cacaturi ca stai in banca, unde-i uniforma, nu vorbi in ore, nu te intoarce la vecin, nu alerga in pauza, nu deschide geamul pana la chestii ca te dau afara, stai jos, ai 2, amenintari cu teme duble, extemporal neanuntat etc.

    Asa ii crestem, asa ii avem, asa am crescut noi, asa ii crestem si pe cei care vin dupa noi.

    00
  16. Asta explica de ce elevii buni pleaca la facultati afara, pe acolo exista facultati unde chiar se invata noutatile in domeniu.
    Pe la noi parca cele tehnice, de informatica incep sa mai reinoiasca materia, in special in centrele universitare mari.
    Ceilalti folosesc alta smecherie, schimba numele facultatilor cu denumiri ‘capcana’ pompoase: „roboti industriali” – fosta sudura, „stiinta materialelor” – fosta metalurgie, „inginerie” – fosta mecanica, „arhitectura navala” – fosta nave.

    00
    • In mare ai dreptate, cu o mica precizare: nu poti invata DOAR noutatile in domeniu, iar niste principia al meseriei nu se schimba asa de rapid.

      00
  17. Adevarul e ca toti asteapta ceva de la „altii”, mai ales tineret mandria tarii. Nu-i vezi pe nicicare sa fie autodidacti, sa caute sa invete, sa-si bata capul, sa traga sa munceasca, nimic. Scoala trebuie sa-i invete pe ei meserie, statul sa dea prima casa, firma sa-mi dea 3000 de lei din start.

    00
  18. În 2004 eram student căminist în anul 2 la Facultatea de Info din Iași care la momentul respectiv nu se încumetase să re-instaleze net în cămine (e o poveste lungă). Ne-am strâns o serie de oameni și am mers la decan cu jalba în proțap să îl rugăm să facă lobby-ul necesar pentru asta. La un moment dat când îi spuneam noi că ar fi normal să fie net în cămine se oftică brusc și ne spune următoarea replică (citez din memorie pentru că n-am să uit niciodată) :
    – Dragi studenți, voi aveți un viitor strălucit înainte. De ce vreți să vi-l stricați? Vă rog ieșiți.
    Mdeah, cam asta a fost…

    00
  19. Rant:
    Sunt un tip sub 30 de ani care a calatorit ceva la viata lui, lucrat pe cateva continente, si in general am incercat sa experimentez viata. Ce mi-am dat seama despre sistemul educational din Romania in drumetiile mele?
    1. e vorba de niste concepte pe care societatea si le-a asumat de zeci de ani aici. sa nu comentezi in fata profesorului e din anii ’30. si da, e o prostie retrograda.
    2. liceul e cel mai rau deoarece putini au peste 18 ani. in timp ce la facultate se presupune ca esti major, la liceu se invata: batai, baute, si fete. caci programa tot irelevanta e.
    3. nimanui nu-i pasa de elevi/studenti pentru ca societatea e complet indiferenta la clasa asta de oameni. nimeni nu e surprins cand pleaca tinerii din Romania, deoarece scoala practic ii pregateste pentru o ura si o delasare masiva a Romaniei. vrei sa pleci din tara scarbit? inscrie-te in scoala romaneasca in 2016 AD
    4. sa fim seriosi, scoala romanesca e proasta spre foarte proasta. nu avem o facultate care sa dea lideri internationali sau nationali. nu avem vreo facultate care sa anunte noi descoperiri stiintifice majore. ca idee, comparati Stanford cu Politehnica.
    5. romanii nu stiu sa aiba grija de copiii lor. o zic p-asta de ani de zile, si da, generalizez. dar cand vezi haitele de parinti care isi trimit copiii la cele mai proaste scoli, ii tin in casa pana dupa 20 de ani si incearca tot ce e posibil ca ei sa nu lucreze, e clar ca lucrurile nu sunt OK; desi sentimentul parintilor e sanatos la suprafata (protectie, educatie, etc), ei au dezavantajul de a nu intelege ce inseamna o educatie serioasa, o viata sanatoasa. ei nu inteleg ca omul trebuie sa sufere dezamagiri ca sa creasca, trebuie sa se loveasca constant de lucruri dificile pe care sa le treaca. cel mai important: parintii nu inteleg capitalismul.
    6. romanii sunt nostaligici intr-un mod negativ pentru ei si pt societate. inca cred ca Politehnica si ASE sunt doua facultati serioase („pt ca si ei le-au facut”). ei inca cred ca romgleza e un lucru rau si ca dacii sunt stramosii nostri. probleme de genul „brain drain”, faptul ca nu o sa mai existe natia romana in vreo 50 de ani, sau faptul ca inca avem fosti securisti schingiutori printre noi nu intereseaza pe nimeni. Daca zice Basescu ceva de cacat apare la stiri, altfel „meh”.

    Romania e o tara peticita de falsuri istorice comuniste (vezi falsurile comunistilor despre: daci, Burebista, Stefan cel Mare, etc, etc), presarata pe alocuri cu acte de barbarie ascunse (romanii au schingiuit mii de alti romani in timpul comunismului), si inglobata intr-o neintelegere completa a sistemului actual care guverneaza planeta.

    Partea cea mai trista e ca potentialul nostru e imens. Dovada sta in romanii care pleaca si fac succes, si strainii care vin in tara si o lauda peste tot. La naiba, noi suntem singurii carora chiar nu ne place in tara aia.

    Gata, terminat rantul.

    P.S. Imi zicea un amic din Hong Kong ca noi romanii ne asemanam foarte mult cu nord-coreeni: ei cand reusesc sa plece din Coreea de Nord le e rusine cu ce sunt si de unde sunt, asa ca fac orice ca sa se integreze in alte grupuri sociale, si cand ii intrebi de unde sunt iti raspund simplu „Korea”. Singura problema la ei e ca arata diferit fata de sud-coreeni: mai scunzi, mai nemancati. Din fericire noi nu avem problema asta, si renuntam la Romania in secunda 2.

    00
  20. La fel si cu romanii mei de aici, am inceput in acelasi timp, ei se trag pe cur. Eu mi-am vazut interesul si am tras sa vad daca iarba nu e mai verde in alta parte si am cu 10k mai mult ca ei acuma, daca ma duc si la urmatorul interviu nici nu vreau sa ma gandesc… :)))

    00
  21. studenta la stomatologie. din 8,9 cursuri intr-un semestru… poate se fac 2. de ce? nu le pasa. nu le pasa ca ei au treaba la cabinetele lor, ce sa ne-nvete ca oricum nu stim nimic. daca ai noroc si mai prinzi cate un medic bun sa te invete ceva la cabinetul lui e ok, daca nu… aveti grija la cine calcati in cabinet. nu mai e nici medicina ce era.

    00
  22. Las’ ca merge si asa.

    00
  23. Mie mi s-a cam acrit de chestii cu „de ce nu fac”, „de ce nu ies” sau „de ce nu protestează”
    Nu ca nu ar avea dreptate, dar influenta, nepăsarea, durerile de cot, vin si de la ei, de aia as vrea sa-i vad prima data pe cei critici cum se dau drept exemplu, și după aia sa vina cu „de ce”. Altfel, nu vad nici o justificare sa critici de-an p…a, când tu însuti procedezi exact la fel

    00
  24. Judecati la rece, ai nevoie de o meserie, de o diploma, o calificare ceva. Experienta o capeti in momentul in care incepi sa practici acea meserie. Sunt relativ tanar, dar de fiecare data cand mai discut cu vreun pustan de liceu il sfatuiesc sa alea un profil tehnic, sau medicina si sa lase dracu economia, psihologia sau alte nebunii de genul asta. Eu sunt inginer, in facultate eram mediocru, era sistemul despre care se vorbeste in articol, nu imi placea sa tocesc, dar exact asta se vroia. Mi-a fost foarte greu sa termin cu zeci de piedici puse, dar am facut-o. Cei mai buni din clasa au salariu de 2500 lei iar eu am in jur de 4000 euro, bineinteles in afara granitelor tarii.

    00
    • asa si? Eu am 6000 EUR net in romania, e irelevant. Si am terminat psihologia la Spiru.Unii prind altii nu.

      00
    • Si Becali are milioane si e doar cioban. Teminati, va rog, cu exceptiile. Da si tu exemplu de vreo 2500 de absolventi de psiho la Spiru cu salarii de 2000 de euro plus si dupa aia discutam.
      BTW, tu practice meseria de psiholog si ai 6000 euroi?

      00
  25. Acest articol re-descopera gaura de la macaroana. E arhi, cvasi cunoscut ca peste 90% din absolventii de facultate sunt convinsi dupa terminarea studiilor si debutul in job ca, grosul invataturii din facultate nu le foloseste la absolut nimic, in afara de a putea argumenta patetic la cate o shueta, cu prietenii sau cu familia pe diverse teme profesionale, cam singurul prilej in care pot face pe desteptii fara sa isi ia un sut in cur de la un sef.

    00
  26. Totul e o mafie.. Și o să tot fie, pentru că cei care vin la putere văd că merge așa. Banul vine, de ce să schimbe ceva când riscă să nu mai vină banul? :))

    00
  27. Cand am facut facultate, aveam un prof care lua spaga. Putina, dar de la mai multi. I-a facut o colega o bucurie, flagrant cu politia. A luat 2 ani cu suspendare si a continuat sa predea. Ca si cum nu s-a intamplat nimic. Colega a fost aproape linsata de „colegii” ei, ca le-a stricat mersu’, normal. Profesorii au inceput sa o „trateze” altfel. A renuntat la falculate. Morala: te faci frate cu draq ca sa treci puntea! Da, ai nevoie de hartia aia galbena, chiar daca 80% din ce ai invatat nu iti foloseste la nimic.

    00
  28. Nu vreau sa par grammar Nazi, dar nu e corect „sumisiv” de la „sumisiune”?

    https://dexonline.ro/definitie/sumisiune

    00
  29. Ce să mai vorbim despre sistemul feudal în care toată familia predă în aceeași universitate ,toți au luat doctorate și n-au inovat nimic în domeniul lor de activitate.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube