Trebuie să îmi pun un gard de 4 metri. E singura soluție la care m-am gândit că ar funcționa. Momentan am un gard de vreo 2 metri jumate, peste care animale cu două picioare aruncă constant gunoaie. Cutii de bere. Ambalaje de orice (de obicei de la dulciuri). Un ceas. O cutie de telefon. Ieri mi-a aruncat cineva în curte un cauciuc de băț de mers.
Și nu sunt localnici. Mă uit pe camere, sunt numai turiști. Aș putea să zic că e din cauza AirBNB-urilor sau a pensiunilor din zonă, dar oamenii de căcat sunt de căcat indiferent unde se cazează.
Și mereu mă întreb același lucru: oare oamenii ăștia nu fac legătura dintre “orașul e curat și mișto” și “eu arunc gunoaie pe jos ca un jeg”? Deloc deloc?
Daca gardul e deja de 2.5m, cat de inalti sa fie turistii astia ca sa poata arumca *peste* el? Sau poate fac efortul de a arunca gunoaiele cu bolta…
PS: Ceasul poti sa-l dai la un giveaway, zici de el ca e din ala „vintage”.
*arunca
De ce sa faca gardul mai inalt? Pai n-auzi ca vin turistii special sa arunce gunoaie in Brasov, e pacat sa le faca viata grea…
Plus ca unii sa-si cumpere telefon din Brasov, ca sa aiba cu ce filma ursii, si arunca nenorocitii cutia in curtea lui Vali. Sau poate vin cu ea de acasa…
e GIVEAWAY pt tine din partea turistilor… :)))
Sunt cosuri in zona?
Daca nu, pui unu pe gardu tau si ai scapat.
S-o crezi tu. Or să arunce gunoiul lângă coș și mizeria se va muta pe trotuar. 😁😁😁
Nu scapă, doar trăiește în România
vrei sa-si ia amenda de la primarie ca a montat cos de gunoi neautorizat?
Pe de alta aparte, la romanki functioneaza amenintarea cu amenda/bataie/ceafalata.
Am la Tartasesti pe o straduta laturalnica cumva dar care duce in cap, deci o gramada de trafic de bastinasi cu carute, tractoare etc, am fcut curat la mien in fata portii peste drumunde e un fel de padurice, strans molog gunoaie etc… Dupa o luna era la fel.
Pus caemre si semene mari cu amenda/camera desenata si cat e amenda, articol din lege. ! an a fost liniste acuma s-au sters semenel au mai cazut de pe gard, s-a intors mizeria….
Pai ei au vazut orasul curat si misto si le-a placut, asa ca nu au mai aruncat gunoaiele pe jos pe strada, ci dupa gard, unde nu se vede. Asa au impresia ca au facut ce trebuie.
Sunt bucureșteni sigur. Probabil vecinii mei care aruncă gunoaie si chistoace pe geam. Am pus un bilet pe ușa de la intrare in bloc in care îi făceam nesimțiți că aruncă gunoaie pe geam. A dispărut în 30 de minute. Am pus hârtie autocolanta. A dispărut până a doua zi. Am pus autocolant de plastic. A dispărut în 3 zile. Am căutat un autocolant care se dezlipește foarte greu spre deloc la firmele de print. Am pus unu in care îi rugăm frumos să nu mai arunce gunoaie. Pentru că nu au reușit să dezlipească au spart geamul de la ușă.
Fenomenal…
Te rog frumos nu renunta. Pune pe zid, pune intre etaje, pune pe geamurile ferestrelor intre etaje, oriunde.
Ii deranjeaza ca le reamintesti ca sunt niste tarani jegosi, asa le freci nervii si poate fac greseli de se aleg cu dosare la politie.
Teoria ferestrelor sparte spune să continui.
Citește teoria, și continua ce faci.
Apoi fa un guest-post la zoso, e important să aflăm de bine, dacă a funcționat.
Eu aveam o baba la etajul 4 care tinea un maidanez mic pe balcon.. si spala aproape zilnic balconul de dejectii .. care binenteles curgeau in gradina. Ce miros suav venea vara cum deschideam geamurile. Nici plangerele la asociatie, nici vorba buna nu au ajutat.
Eu găsesc pe aerul condiționat în mod constant mucuri de țigară, dar și coji de ouă sau banane, șervețele etc.
Am vrut să pun un anunț la intrarea în bloc, dar am realizat că ar fi futil. Civilizarea nu se face cu vorba bună, ci cu forța (amenzi aplicate repetat până când oamenii pricep că nu e ok ce fac). Dar asta nu se va întâmpla la noi prea curând.
*bucuresteni transplantati din Romania profunda
Autocolantul bun pe usa lor?
Pui pe poarta „Atentie bloger rau!” si ai rezolvat problema.
bloagār
E rau ca nu papa tot, uite ce slabut e.
Ieri pe la prânz s-au consumat următoarele frânturi din neant:
Eu dau să deschid poarta, mă uit în dreapta, vreo 50 de metri mai încolo el închidea înspre trotuar ușa de la mașină, aruncă o hârtie pe jos, lângă mașină, dă să plece relaxat.
– Hei, nu așa, avem și coșuri de gunoi!
– (se uită la mine, face ceva semne)
– Nu mai arunca gunoi pe jos!
– I can’t understand…
– DON’T THROW GARBAGE AROUND, MOTHERFUCKER!
S-a întors și a luat-o de jos instant. În rest, eu am niște mușterii care lasă o dată la trei zile o doză de bere Argus, din când în când un pet mic de Neumarkt, la mine lângă poartă și unii al căror loc preferat unde să-și cace câinii e la stâlpul de la poarta mea. Am avut mult timp un semn ”acces auto, nu parca” pe poartă. Acum o săptămână cineva la smuls și mi-a făcut semnul lui Zorro mișto cu cheia în loc. Am avut două stickere pe poartă – date jos cu cheia și ălea. Ce să mai și zici…
Mx
Așa e viața la țară, trebuie să te comformezi și cu aceia, că doar ai vrut să fii în aer liber…
Ăla era pliznoc.
S-a speriat de engleza ta. Don’t litter. Sau ii dai si un pliz inainte, ca ejti domn.
Desfiinteaza gardul de 2 m! Daca se vede in curte, nu vor mai arunca. Mai ales ca nu se vede, in curte, majoritatea spun.. ..ăl in pla mea!
Am și eu o întrebare pt cei cu curte.
Dezavantajul posibilelor furturi sau gunoaie e mai mare decât avantajul de a avea un orizont vizual mai larg, poate mai multă lumină uneori?
@cristian de obicei orizontul de care vorbesti e ocupat cu alte cladiri sau drumuri. Lumina este cu sau fara gard. Daca simti lipsa luminii din cauza gardului mai inalt, atunci locul casei e prost ales.
ai mei, în oraș mic, au gard de peste 2,5 m pus pe un postament de beton de vreo 10-20 cm (să nu putrezească gardul), scândurile gardului aproape lipite între ele. acum găsesc mai puține gunoaie în grădină, dar le găsesc. restul gunoaielor le găsesc pe trotuarul de lângă casă, în rigolă și mai ales în zona/grilajul de scurgere a apei pluviale din colțul străzii.
înainte au avut un gard mai mic și cu scânduri o idee mai depărtate, gen o femeie putea băga degetul printre scânduri. când s-au mutat s-au apucat de pus livadă, cu un sistem de irigație ingenios și o grădină mișto cu flori, în special trandafiri (butași cumpărați de la diverse firme, o cârcă de bani), trecea tata spre casă cu mașina și găsea neni și tăntici aplecați cu curul în sus, uitându-se în curte/grădină printre uluci. sau p-aia mai sprinteni cățărați pe gard. vecinii lor de cartier, că în oraș turiștii sunt mai rari ca pinguinii în Sahara.
obiceiul n-a dispărut nici după ce ai mei și-au tras mega gard, astfel că de disperare au pus rolete super-mate la toate geamurile casei.
au găsit urme în pământul ud de lângă gard, acolo unde între zid/geam și gard e o distanță de vreo 3-4 m și au găsit urme inclusiv în curte, sub același geam. aa, și mucuri de țigară.
nu este suficient sa pui un sticker incredibil de greu de dezlipit si practic sa distrugi un geam, atata vreme cat pe el scrii un mesaj in care tu crezi cu adevarat. Atata vreme cat ii salvam pe altii de la nesimtirea lor de bucuresteni sudisti, orice mijloc se justifica. Pentru ca cine poate sti cel mai bine de ce au nevoie vecinii in viata lor, daca nu noi?
Si cum zicea un preopinent, trebuie lipit si pe toate ferestrele. Toate ferestrele dintre etaje. Oriunde. Cred ca se refera si la cele de la parter, pt ca intra in categoria celor accesibile si ar fi pacat sa nu le onorezi: cat sa dureze? 1 minut in plus? Sa scrijelesti si cu briceagul in lift, daca este necesar. Si daca simti ca nu sta nimeni sa citeasca ce scrie in lift pe pereti, ei, poate atunci chiar este cazul sa iei in considerare oglinda. Nu poti da gres niciodata cu ceva formidabil de greu de dezlipit plasat strategic pe proprietatea comuna.
E pacat si de tot spatiul ala neutilizat de pe usa blocului. E un loc cu vizibilitate, cu potential, pe care il poti inveseli cu un sticker extraordinar de greu de dezlipit, practic iti poti surprinde vecinii cu un mesaj-flegma care sa li se lipeasca de suflet fix atunci cand vin de la munca si deschid usa.
Sau ha, de ce nu, public shaming, zucc shaming, dati share sa il prindem neaparat cine il cunoaste pe netrebnic. Camere, urmate de afise puse peste tot in cartier de catre ecologistul blocului, inscriptionate cu prezentari si indemnuri penetrante: “EL este aruncatorul de chistoace pe jos”, “prindeti chistocarul” etc. “Cine azi arunca un chistoc in scara blocului sau pe geam, maine va deversa acolo deseuri radioactive”
Ecologia, acest nou comunism care asmute om contra om.. :/
cred ca cel mai bine ar functiona asta cu „cine arunca pe jos, ma-sa-i curva!”
Te-ai gandit vreodata cât ai câștiga daca închiriezi casa pe AirBnB?
Un prieten mi-a zis ca a închiriat anul trecut un apartament în TM: nu foarte central, dar în bloc nou si finisat de calitate. A pus un pret ușor mai mic decât piata sa faca niste review-uri: a fost instant rezervat complet din noiembrie până în februarie. Unii pur si simplu refuzau pentru ca era prea mic pretul.
De atunci face o tonă de bani cu apartamentul, undeva de 3-4x ori peste chiria lui. Ma gandesc ca în Bv ai face si mai multi bani.
și el unde stă?
Si-a luat duplex în Dumbravita ca e IT-ist.
la asfalt?
in beci
Da, la „se va asfalta in 6 luni”.
apropo, dupa cum spui ar trebui sa fie fezabila urmatoarea schema
1. luat apartament in rate intr-un oras turistic
2. pus pe air bnb
3. mutat in chirie
4. din cei 3-4*peste chiria platesti si rata si chiria unde stai
sa-l inchirieze si pe ala. sunt multi dezaxati in vest care vor sa faca turism agricol. „cazare la porumb”.
Întreținerea și pregătirea apartamentului pentru noii vizitatori, cât costă pe lună?
Timpul gagiului e calculat? (mai ales că e IT, deci ar fi plătit mult pe oră)
Luând și astea în calcul, care e profitul final?
@manole
dezaxati ca vor sa stea in natura? sau dezaxati pt ca natura in romanica e plina de tarani si gunoaie?
@Cristi
Ai fi surprins ce putin timp e necesar. Majoritatea clienților fac self-check in, are multi clienti care vin relativ des, sunt de încredere ce fac si self check-out.
Are mereu 5 rânduri de așternuturi, si sunt puse la uscat undeva în living unde nu incomodeaza trecerea dintre camere. Iar aspiratorul si solutiile de curățat sunt mereu în stand-by. Deja e expert, în 25 minute a terminat curățenia.
Vezi ca iti fac farmece.
Ca fapt divers, cat am fost in brasov am umblat cu un sac de gunoi 20 de minute pana am gasit tomberoanele de la bloc. Desigur, la brasov s-ar parea ca nu exista indicatoare care sa indice spre tomberoane. Cat despre gard ar trebui sa stai cu furtunul de apa rece pe cei ce arunca gunoaie in curtile oamenilor
Unde exista indicatoare catre tomberoanele zonale ?
Stai in zona, sti unde sunt. Nu stai, eventual intrebi.
Usor de zis dar greu de facut la 2 dimineata cand nu e nici satana pe strada…
@Verdenpom, mai bine întrebai urșii. erau șanse să fie la 2 noapte pe stradă și sigur știau unde sunt tomberoanele.
Eu am stat o perioada la parter la bloc. Nu in Romania. Apartamentul avea gradina proprie si 3 etaje deasuprea. Dezavantaje:
1.Gasit doze goale si pungi in gradina
Hai ca pungile au zburat, dar dozele?
2. Vecinii scrumau de la balcon si aruncau chistoacele jos. Nu erau romani.
3. Vecinii scuturau diverse de la geam (de exemplu… parul de pe prosop dupa epilare. Gasit pe rufele puse la uscat)
4. Vecini buni la suflet aruncau paine la porumbei. Calcat pe bucati de paine la iesirea afara
5. Alti vecini si mai buni la suflet puneau mancare pt pisici in apropiere. Se stransesera toate pisicile cartierului
Solutia: camera video fake!
Totul e fake acum!
Daca pui camere fake, iti vor arunca gunoaie fake.
Asa este daca iti iei casa in Bucuresti.
Aș fi zis că majoritatea sunt aduse de vânt, dar dacă zici că îi ai filamți când aruncă… :/
se mătură de 3 ori pe săptămână pe stradă. greu să îmi aducă vântul o cutie de bere sau un cauciuc de 20-50 grame in curte.
De ce nu te-ai bucurat pt ceas?
că era din ăla ieftin.
Se zice „eftin”, nu „ieftin”…. mai pune mâna și tu pe-o carte și învață.
Atat s-a putut pt Brasov daca vrei sa gasesti ceasuri Rolex aruncate in gradina muta-te in Dubai!
Pune afis pe gard ca esti expert in topoare (de crapat tzeste de turisti)…
Ce zici tu, sau ei stiu ca locuiești acolo.
impotriva cacatillor de caini, lasati de unii care isi aduc patrupedele sa se cace in fata casei tale, ce solutii aveti?
îl iei in șervețel și îl arunci la ei în curte.
pei da, dar nu stii cine sunt. si oricum, asta inseamna abuz. el daca face.cacutza e o nevoie biologica. tu, daca arunci rahatelul la el in curte, este abuz. si va cantari in defavoarea ta. intr-un moment viitor, sigur ca producere. data mai ramane incerta, dar o stiu altii