De trei zile umblu cu plasticele în portbagaj…

De vreo cinci ani, am luat în serios faza cu reciclarea. Am un sistem, am spațiu, funcționează: am redus gunoiul la 1/3 din ce aruncam înainte.

Eh, de trei zile, de sâmbătă mai precis, umblu cu plasticele și hârtia în portbagaj și nu găsesc un tomberon dedicat gol. Toate cele 3 din zona mea sunt pline.

Pentru că așa facem noi: întâi nu credem în proiect, după aia îl lăsăm în paragină și când el ia avânt, noi deja renunțasem la el.

update: am găsit un container gol de plastice și de hârtie, acum caut unul de sticle. 

reciclare.jpg

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

50 comentarii

  1. te anunt cu placere ca degeaba le reciclezi, in romania nu exista groapa de gunoi sau masini de gunoi dedicate. tot la un loc ajung si sunt sortate pe marginea gropii, de suedeji

    00
    • Well, la mine in sat nu le mai pun in containerele alea dedicate de la Urban, Rosal sau cine le mai detine.
      Le pun in niste locuri amenajate de niste oameni care se ocupa cu reciclarea si aia chiar au cam tot ce le trebuie si cu asta se ocupa.
      Asta e una.
      A doua e ca groapa de gunoi speciala pentru deseuri reciclabile nu exista si nu vad rostul ei. Tot ce se incarca se duce la procesator.
      Acum multi ani, in Militari, nevasta-mea a stat intr-o seara sa vada cum incarca alea. Culmea, luau doar cite una la un moment dat. Nu amestecau. Si nu cred ca ar fi facut asa daca tot la groapa de gunoi ajungeau.
      Cit despre masini dedicate, situatia e asa. Se ia un camion cu macara si se incarca. Nu e cine stie ce aventura o masina din asta. Nu e cu niminc mai speciala decit altele.
      Dar e bine ca exista oameni care inca mai recicleaza. :) Eu cred ca am redus cantitatea de gunoi menajer cu minim 50%. (beau multa bere,da!?).

      00
    • Da, dar in teorie separi Plastic, Sticla, Fier, Aluminiu, Hartie – si apoi fiecare pe culori etc.. (Plastic se separa pe 7 culori)
      E mult mai greu sa separi Plastic, de pisica moarta, de pepene verde, de cutie de Cola, de burete de vase, de paine veche, de ambalaj de carne, de cutie creioane.
      De aceea nu conteaza daca sunt puse impreuna cand le incarca.

      00
    • te anunț cu plăcere că deși nu greșești, aberezi.
      Plasticele nu ajung la groapa de gunoi și nici nimic altceva ce este reciclabil când vorbim despre deșeuri colectate selectiv.
      Nu există mașină de gunoi dedicată hârtiei, dar asta nu înseamnă că este amestecată și cu alte deșeuri. Într-o zi se golesc pubelele de hârtie, în alta plasticul, în alta sticla.
      Bonus, la descărcare toate deșeurile ajung pe o bandă de sortare, unde lucrătorii muiesc toți cetățenii care aruncă metale la hârtie. Astea fiind făcute, fiecare deșeu are de acum drumul său către reciclare.
      Bonus, exemplu de succes: companie mare din comerț care reciclează tot înseamnă plastic și carton, își plătește toți salariații doar din banii scoși de pe vânzarea deșeurilor sortate. Sigur, vorbim de cantități mari și un sistem de colectare perfect.

      00
    • Ionut, lasa-ma sa ghicesc, esti ardelean? Esti foarte violent in spatele computerului, asta te da de gol. Probabil ai citit mult pe tema reciclarii, dar ai omis sa verifici in teren:). oricum, mai relaxeaza-te, e posibil sa faci un anevrism, doamne fereste

  2. treaba sta cam asa: toti marii producatori si importatori de produse ambalate sunt obligati sa colecteze selectiv si sa sorteze deseurile pentru reciclare. marile companii si-au turnat cate o societate mare ( gen ecorom ambalaje, green session etc) care „se ocupa” de acest aspect, avand alocat un buget consistent din cifra de afaceri a companiilor asociate… este un procent minim impus, nu mai retin exact cat.

    desigur totul facut la misto, forma fara fond… in Romania se recicleaza real circa 1%, in restul Europei 25% :)

    PS: meanwhile in Bucuresti si alte 11 judete : https://www.mediafax.ro/social/perchezitii-in-bucuresti-si-11-judete-la-firme-de-reciclare-a-deseurilor-de-ambalaje-14889278

    00
  3. Io am umblat cu plasa in mana dupa un centru de deseuri electrocasnice. N-ai cu cine.

    00
  4. In Bucuresti sunt toate de plastic goale. Le golesc niste oameni in haine ponosite care se duc si le vand la centrele de colectare

    00
  5. In Timisoara vin si le pun pe toate la un loc chiar daca sunt separate si reciclate.

    00
  6. Trist! Foarte trist! Te demotiveaza complet.

    00
  7. La Carrefour in Brasov nu au aparat in care bagi plasticaraile? In Cluj au pus de ceva vreme, in parcarea Polus.

    00
  8. si totusi nu ai reusit sa contribui la reducerea spatiului ocupat de gropile de gunoi. pentru asta, orice sticla de platic trebuie pliata inainte de a o arunca. e bine si se poate si mai bine.

    00
    • Eu le pliez si tot nu am unde sa le arunc. Numai eu stiu de cate ori m-am plimbat cu sacosele pline intre containerele colorate.

      00
  9. NOU
    #17

    carrefour are un spatiu unde poti recicla.

    00
  10. In sectorul 3 – la primarul Betonita – au disparut tomberoanele speciale. Recycle that.

    00
  11. @Zoso – A trecut termenul de valabilitate la stingătorul de la mașină. Am cumpărat unul nou. Unde duc stingătorul vechi că aleargă în continuare prin portbagaj.

    00
    • Eu l-am pastrat si pe ala expirat. Daca e expirat nu inseamna cu nu functioneaza, in caz de doamne fereste.

      00
    • cel putin teoretic, poate fi re-incarcat.
      mai practic, cei care se ocupa de normele PSI in compania in care lucrez ne ofera altele noi in schimbul celor vechi.

      00
  12. Eu le duc la remat.
    Anul trecut am strans 93 de kg de plastic :D
    Pe 2015 reciclez peste 100 kg de plastic.
    Solutii sunt.
    Acum depinde de fiecare ce scuza isi gaseste pentru a nu-si face treaba.

    00
    • Stai la bloc? La casa? Le duci des? Odata pe an? In ce oras?
      Si eu caut solutii de reciclare, insa nu imi permite timpul sa ma duc saptamanal cu sacul de peturi la REMAT. Am fost odata si am stat la coada dupa „ecologisti” vreo 40 de minute. Pentru un saculet cu 100 de peturi :))
      Soltuia misto pe care am gasit-o ar fi fost Ecollect, insa dupa ce am facut contract si aranjat totul am aflat ca ei nu vin decat daca umplu 4 saci mari (~120L). Intrucat nu am spatiu pt asa ceva ma vad nevoit sa renunt…

      Ca tot se discuta de tari straine, in Bruxelles, hartiile, peturile si cutiile metalice se arunca selectiv la gunoi (fiecare in saci separati, culori diferite), insa sunt ridicate tot de gunoieri, amenzile fiind mari daca nu le arunci selectiv. Singurele cu care trebuie sa umbli sunt ambalajele din sticla, insa si pt acelea am gasit multe locuri de reciclat.
      Alternativ, poti sa le duci pe toate personal la reciclare si sa primesti niste $$$$.

      00
  13. sa vezi cum e cu sticlele „de sticla” de vin sau conexe….
    Le-am strans si in bucatarie si in masina in ideea ca am sa gasesc candva un spatiu destinat sticlei.
    N-am gasit
    Drept pentru care, in jur de 100 de sticle si-au gasit obsescul sfarsit in ghena facandu-se tandari.
    Habem guvernus!

    00
  14. eu tot astept sa se instaleze si in UK masinariile alea minunate pe care le-am vazut in Germania, bagi in pet si-ti da 5 centi. Si sunt si-n cele mai amarate sate- in Aldi in Suessen care e un fel de Cotofenii din Fata al baden Wuerttembergului tot e unul.
    Pana atunci, separi cum poti dar din fericire sunt niste containere de-astea plasate strategic peste tot- plastic, sticla, haine, pantofi, hartie- astia de la consiliul local au decis ca e o idee buna sa le puna pe langa supermarketuri.
    Of course din cand in cand vezi unii din refugiatii lu’ peste scormoning prin numitele containere pentru ca tocmai au aflat ca in UK e frig si laptele si mierea nu prea mai curg pe strada.

    00
  15. toate ca toate, da’ bidonu ala de 5 litri din poza e numa’ bun sa tii zeru pentru o zi in el

    00
  16. Laudabil gest al celor ce recicleaza din proprie initiativa.Sunt din pacate o minoritate.Pe de alta parte pana nu vor primi o recompensa financiara corespunzatoare care sa-i motiveze sa stranga si sa duca la recuperare deseurile cetatenii nu vor face mare lucru.Marii reciclatori nu vor sa imparta cu nimeni castigul asa ca o sa mai treaca timp destul pana or sa se miste lucrurile in directia cea buna.Si cine isi inchipuie ca niste amenzi vor face ordine se inseala.

    00
  17. In Bucuresti le duceam in s1 sau s6. Acum le las strivite in saci de gunoi langa ghena (activitate de weekend cu copiii) si le colecteaza femeia de serviciu, ea mai face un ciubuc, eu nu ma mai stresez, copiii invata, toata lumea e castigata.

    00
  18. La noi la bloc femeia de serviciu e cel mai tare reciclator ever. Aduna saptamanal toate sticlele si bidoanele de platic, inclusiv pe cele de la detergent lichid si ulei si le strange in niste saci uriasi pe care ii preda in fiecare sambata unor baieti cu un camion ce aduna de pe la toate blocurile din sectorul lui Betonita. Aduna si cartoane. Toate astea, cartoane, cutii de carton si sticle de plastic noi, locatarii, nu le mai aruncam pe tubul ghenei ci le lasam langa astfel incat femeia le preia mai usor si mai curate, neumplute de zoaie de gunoi. Win-win situation. Noi ne simtim mari reciclatori si salvatori ai planetei si femeia face si ea un ban.

    00
    • Inseamna ca femeia de serviciu de la mine de la bloc e idioata. Ea face scandal cand mai lasa cate unul o sticla/bidon langa ghena. Ca nu-i treaba ei sa le care.

      00
  19. Cata benzina suge Subaru si cat polueaza ca sa umbli dupa containere goale? :P

    Daca te dai ecologist, ia-o frumos pe jos, cu gunoiu’ in mana si lasa masina :P

    00
  20. Mă mut în Pantelimon, și încep reciclarea. Strângeam toate plasticele într-o sacoșă, și muierea le arunca pe ghenă……. Caz real.

    00
  21. las ca am luat tomberon dedicat pentru reciclabile si sarguinciosi le strangem frumos pe categorii, ca la sfarsitul lunii sa vina „baetii” sa le ia impreuna cu menajerele, cum ca „n-avem masina speciala pentru reciclabile”

    00
  22. Sticlele de plastic si dozele de aluminiu le duc la Cora. Cam de 3 ori pe an merg cu câte doi saci mari plini (nu intra mai mult în portbagaj).
    Pentru sticle n-am soluție, dar nici sticle prea multe n-am. Mai pun bulion în unele și le refolosesc.

    00
  23. Eu am fost foarte dezamagita de cei de la sigurec (http://www.sigurec.ro/ro/aplicatia-sigurec). Este un centru la Carrefour Galati. Cand am ajuns acolo mi-au zis ca doar anumite sticle pot fi reciclate. Daca a avut detergent nu le primesc, daca au avut ulei nu le primesc. Pana la urma i-am intrebat ce primesc. Si a fost ceva de genul: sticle curate si fara sa fie mototolite. Mi se pare o bataie de joc. Eu vin sa iti aduc plasticaraie sa scap de ea si tu vii cu conditii?! Nu merci! Ma duc la cele 3 dughene pentru reciclare decat sa stau sa bibilesc fiecare sticla de plastic.

    00
  24. Raluca, eu nu sunt din Galati, insa cred ca e acelasi sistem. Eu stau in Iasi. Am fost, dar nu am intampinat situatia asta. Aparatul acela care recicleaza sticlele de plastic primeste doar PET, borcane si aluminiu. eu am dus mai multe, ptr ca nu folosesc sticle de 2 l, am bidoane de 5 l, sampoane, sticla de detergent vase si acestea se baga in celelalte locuri (sunt niste recipienti separati, au niste guri sa bagi acolo, ai vazut doar). Si te contrazic, ca vad ca ai pus link pe site, ai vazut ca scrie acolo ca ideea e sa vina deseuri curate pentru ca ajung la reciclat. Cred ca asta era si ideea, sa nu ajunga la tomberon, de acolo murdare si apoi la reciclat. Sincer, si pe mine ma preocupa sa colectez selectiv si am dus inclusiv hartie si carton. Pai ori colectezi, ori faci treaba pe jumatate, de ce sa le duc la ghena cand macar stiu ca aici sunt deja impartite pe categorii? in fine…

    00
    • Le aveam impartite pe categorii. Dar cand a inceput ala sa imi spuna ca trebuie sa spal sticlele, ca trebuie sa le duc intregi, sa x, sa y. Pai 1 la mana: daca las sticla de plastic intreaga ocupa spatiu. 90% din sticle (pet-uri) erau de la lapte sau apa plata. 2 la mana in nio alta tara nu iti cer asemenea aberatii. Daca in Elvetia nu ti le primesc intregi, ci cat mai stranse ca sa fie cat mai multe … la noi se cer intregi ca sa ce?!

      Adica se bat lucrurile cap in cap cand vine vorba de reciclat.
      Zic si eu

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile