De ce ne trage curentul și nu ne place aerul condiționat

Nu mai știu unde am citit că noi suntem singura țară unde locuitorii se plâng că îi trage curentul. Și nici aerul condiționat nu ne place. Acasă l-am pus, dar îl pornim rar, pentru că consumă. Iar la muncă e și mai interesant: de obicei ăla din fundul grădinii îl dă pe maxim, că lui îi e cald, iar ăla care e fix sub el îl dă pe minim, că îi bate în cap și îi provoacă amețeli.

Pentru că la noi nu se fac birouri cu aer condiționat integrat. Pe afară, de aceea au tavanul ăla fals, în spatele lui există un sistem de aer condiționat industrial, care are găuri din loc în loc și suflă aer cald sau rece, după dorința poporului. Nu ca la noi, un AC din ăla banal, dar puternic, pus într-un colț.

Iar acasă, am văzut în două locuri cum se procedează și am rămas uimit: cât e afară, 45 de grade? Să punem AC-ul pe 15, să sufle tare de tot jumătate de oră, să facă rece în cameră, și după aia oprim de tot. Am încercat să le zic de un 25 constant, dar vorbeam cu pereții.

Plus, asta.

zapada-01

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

73 comentarii

  1. A. Am lucrat în birouri cu aer condiționat integrat în România.
    2 probleme:
    – Eu stăteam fix sub gura de ventilație din tavanul fals și totuși pe toate doamnele și domnișoarele din vecinătate ( sau nu) le trăgea curentul. Sub fuste, probabil.
    -Rumanii sunt zgârciți, foloseau foarte tare funcția de recirculare, ca e mai „eco”, scădea sensibil nivelul de oxigen, la modul te lua somnul, și aerul se vicia ( miros).
    B. In Germania e asa cum spui. Avem super ventilatoare cu picior în birou, 35 de grade, dar trebuie sa te prezinți în cămașă, ca asa e business. Și dacă am cămașă am și tricou, ca nu sunt cocalar sa curgă valuri de transpirație pe cămașă și sa storc apa din ea, ca alții – gen. Da, nemții sunt handicapati la treaba asta.

    C. Acasă merge aerul pana îl oprește careva, de regula 23. În masina la fel. Mi se rupe de consum.

    D. Din motivul asta și altele, ma întreb dacă nu cumva cinstit ar fi sa aplic pentru o viza….

    Asta ca sa exprim un: da, da, e fix asa cum spui mata’.

    10
    • Eu cand ma duc la serviciu in sandale sau balerini si AC-ul este pornit, ma trezesc cu picioarele inghetate. Si nu e deloc amuzant. In general femeile sunt mai friguroase pentru ca au circulatia periferica mai slaba, sunt mai micute si mai slabute si au mai putine resurse pentru incalzire.

      20
    • Bine, nu comentam ca managerii care organizeaza birourile in modul asta in care tu stai fix sub gaura sunt idioti. Birourile ar putea fi ca laturile unui patrat si gaura fix in mijloc. Ar ajuta si la team-building sa te vezi face to face si sa chat si sa evitam „monitor peeking” cand ala ii spune lu’ nevasta-sa cum o violeaza diseara ca cei 7 pitici din Vaslui, un lucru dealtfel normal …

      Dar bugete, cladire, cacaturi si alte bazaconiii de sweat shop multinational.

      00
    • Man, eu lucrez intr-un birou de cam 200mp, open space, suntem vreo 20 de persoane, aparate de ac industriale in tavan, sunt vreo 6 controlere pe pereti si probabil la fel ca si guri de ventilatie, sau mai multe.
      Problema este ca nu se seteaza la 25 constant toate, plus ca poti varia viteza si atunci se intampla ce a descris omu mai sus, pe unu il bate incap de il rupe iar altuia mia incolo ii este cald.
      Sigur per total inauntru se raceste rau de tot fata de 45 afara, ceea ce inseaman ca sunt bune functioneaza doar ca nu merg cumva sa nu te deranjeze….

      00
    • Sau poate nu te duci la birou in sandale sa iti inghete picioarele ca restul nu trebuie sa sufere pentru faptul ca tu crezi ca este cool sa te duci in slapi la birou. Ce zici de asta?

      00
    • Diana, am 60 de kile îmbrăcat. Deci subțirele și micuțe, nu tine.
      Aia cu circulația periferica mai slaba la femei, nu știu ce sa zic, dar suna a găselniță.

      Voturile voastre îmi confirma ca -Da, dacă vreau aerul condiționat ca standard trebuie sa aplic pentru viza.

      Va urez călătorie plăcută în RATB :)

      00
    • In Germania nu e nevoie de aer conditionat. Nu e niciodata extrem de cald ca la noi si altii.

      00
    • Stau si ma intreb cum mama naibii mai supravietuiresc asiaticii astia, asa micuti cum sunt ei si cu circulatie periferica proasta.
      Pentru cine a avut curiozitatea sa viziteze partea aia de lume, aerul conditionat functioneaza la putere maxima la temperatura minima 100% din timp in magazine, mijloace de transport si orice spatiu public. Iar temperatura de afara e intre 30-40 grade cam tot timpul anului.
      La fel la arabeti, aer conditionat dat la maxim peste tot in spatiile publice, pana si in cabinele cu bancomate de pe strada.
      Si acolo nu e lumea trasa de curent, nu se imputineaza asiaticii din cauza aerului conditionat, dimpotriva se inmultesc ca ciupercile.
      Nimeni nu se plange de socuri termice sau alte gogorite servite de „specialisti” autohtoni. Cea mai tare mi s-a parut „regula” de a nu avea in interior o diferenta mai mare de 10 grade fata de exterior pentru ca „se face soc termic” si moare romanu. Sunt curios cum se aplica regula asta cand sunt afara 38 grade la umbra si vreo 50 la soare. Dam aerul conditionat la 30 grade ca sa nu avem „soc termic”?

      01
    • birourile open space sug.
      Si da, femeile sunt mai friguroase, chiar si alea care nu-s micute si slabute. E o chestie de metabolism. Dar daca stii ca esti in birou pune niste sosete in picioare, si balerinii aia chiar sunt foarte aiurea pentru talpi.
      Esti la munca, da? Daca esti intr-unul din domeniile in care tre’ sa te imbraci business, imbraca un costum pantalon etc si pune toalele de oras cand iesi de la munca.

      din nefericire sunt o gramada de companii proaste care merg pe open space pentru ca nu-i asa hai sa facem economii si sa lasam un bou galagios sa deranjeze 20 de oameni care tre’ sa fie atenti la ce fac.

      00
  2. Si culmea, daca te uiti la un bloc e puzderie de aparate montate. Decat montate si lasate ca ornamente pe pereti.

    00
    • NOU
      #11

      „Decat”?! Poate ai vrut sa folosesti „Doar”. Vanghelie chiar a predat gramatica?

      00
    • Nu, a vrut sa spuna „decat montate si lasate ca ornamente pe pereti, mai bine fara”, dar a uitat ultimele 3 cuvinte deci e typo, nu vorbire de cocalar coclit :D

      00
  3. Ce fain e cand ai colegi care urla si daca pornesti ventilatoru…care-i in celalalt colt fata de ei. Futa-i Ponta in buric… De-al dracu’ pornesc si aerul conditionat. Si inca nu stiu care-i explicatia pentru curentul la ureche sau masea. Ce naiba se intampla de sufera astia?

    00
  4. Aerele conditionate e unealta diavolului si daca stai in el te umpli de cancer la creer. Na

    00
  5. Foarte multi uita sa curete filtrul de AC, care retin praf, mucegai, spori si provoaca alergii (asa cum mi s-a intamplat mie, am stat aproape 2 saptamani cu ochii umflati si senzatie de mancarime, stranut continuu), iar AC-ul care imi sufla fix in cap imi provoaca migrene puternice. Plus ca urasc senzatia de rece pe piele.

    20
    • *retine. Am uitat sa mentionez de cei care au rinite alergice si nu tolereaza deloc AC-ul. Iar femeile sunt in general friguroase, din cauza asta 90% din persoanele care comenteaza la serviciu ca AC-ul bate prea tare sunt femei.

      00
    • Trebuia sa incepi raspunsul cu ultima propozitie.

      00
    • Teasigur ca nu ai migrene, draga mea utilizatoare de cuvinte placute la scriere.
      Ai niste simple dureri de cap.
      Nu mai vorbiti cu cuvinte complicate fara a stii ce inseamna. Intreba pe cineva care chiar sufera de migrene cum e, si o sa intelegi ca ai niste triviale dureri de cap si atat.

      00
    • Logic ca voi comentati, ca va credeti la plaja la birou.

      10
  6. Să mai adaug și faptul că modul ăla de dezumidificare (sau cum se scrie corect) e mai practic și dpdv energetic și dpdv confort?
    Cum să explici cuiva că degeaba ține aerul la 20 de grade dacă e umiditate 70-80% în casă? Și nu transpiri că aerul e deja ud…
    Prost de tot e când găsești „ingineri” care modifică și ei clima, pentru ca știu cum să o modifice! Noroc că la sistemele de birouri poți să blochezi unele modele de „telecomenzi”. Și îi vezi că încearcă, încearcă și apoi renunță :-)

    00
  7. Si deci de ce ne trage curentul?

    00
  8. Eu am o alta problema. Am luat un LG fitzos cu o gramada de functii, printre care si functia de recirculare aer. Adica un banal ventilator in interiorul aparatului care trage aer pe sus si il scoate pe jos. Buuun.
    Problema e ca aparatul nu stie sa comute automat dupa x minute pe ventilator, indiferent ce setari i-as face, desi este ideal pt temperatura din camera. 10 minute de AC pe 25 de grade, 10 minute cu ventilator. Din pacate trebuie un Gigel (eu) sa apase pe un buton odata la 10 minute.

    00
    • Daca ti-ai luat aparat „fitos”….asa iti trebuie.
      Daca luai unul fara fite nu mai aveai nevoie de Gigel :)

      00
    • Ce model e acel aer conditionat de apartament care nu recircula aerul cand e dat pe AC? Din cate stiu toate modelele de apartament, recircula aerul in interior racindu-l mai mult sau mai putin cu radiatorul rece din aparatul din casa.

      00
  9. Cred ca o vara intreaga m-am tot chinuit sa imi dau seama cum sa setez aerul in asa fel incat sa putem dormi noaptea fara sa ne trezim cu spinarile inghetate sau cu ochii cat cepele. L-am tot sucit si butonat pana am ajuns la concluzia ca 26 de grade sunt ideale pentru noi. Si da, il tinem pornit toata noaptea cand e nevoie. Si nu, nu ne trage curentul. Im masina e altceva si eu si nevasta dam aerul cat mai tare si la o temperatura cat mai mica. Cred ca e chestie de perceptie pana la urma.

    00
  10. NOU
    #28

    Am stat la coada la magazin si unitatea de AC batea fix pe mine (am prins un prost care nu gasea buzunarul sau ceva de genul) am stat vreo 3-4 minute in acelasi loc.
    Am ajuns acasa cu dureri de cap si ameteli, greata.

    In locurile publice, unde se strang zeci de oameni care nu au nici macar 1mp de caciula, este absolut necesar aerul conditionat. Inca sunt cladiri ale institutilor care sunt renovate fara sa fie prevazute cu tubulatura pentru AC.

    La bucale n-am fost vara pe cod galben, dar prin ardeal nu cred ca e neaparat nevoie de AC in locuinte, am un ventilator de camera, e suficient.

    00
  11. Aerul conditionat de apartament doar recircula aerul si il raceste/incalzeste. Aerele conditionate din cladirile de birouri fac la fel, unele mai destepte trateaza aerul respectiv cu lampi uv sau alte giumbuslucuri si cateodata le mai suplimenteaza cu aer din exterior sa nu moara sobolanii dinauntru de la lipsa de oxigen. Mare parte din aerele conditionate dezumidifica aerul destul de mult incat sa produca un disconfort prin uscarea mucoaselor nazale, iar altele nu reusesc sa purjeze apa rezultata din condensarea pe vaporizator ceea ce da rezultat mucegaiului si altor lucruri placute. Din pacate nu este foarte sanatos dar senzatia de racoare e placuta mai ales in zilele caniculare. Si nu e confortabil sa bata ventilatorul cu aer rece pe tine, racirea e placuta atunci cand e facuta prin convectie nu prin ventilatie.
    Cat despre trasu curentului nu e altceva decat racirea tesuturilor si ale muschilor prin evaporare, datorata fluxului de aer mai rece, lucru care duce la dureri, crampe si intinderi musculare.
    Acum fiecare face cum crede, nu consider ok nici sa stai la caldura sa mustesti de transpiratie dar nici in frig doar pentru ca unii mai inapoiati au descoperit tehnologia. O temperatura placuta si acceptabila este intre 25 si 27 de grade fara curenti de aer (wind chill).

    00
  12. Oriunde ai „citit că noi suntem singura țară unde locuitorii se plâng că îi trage curentul”, ai citit prostii. Nu suntem singurii. Nu ştiu dacă fiecare naţie are o expresie echivalentă, dar ştiu foarte sigur că nu suntem singurii.

    00
    • Nu suntem singura tara. Tind sa cred ca sunt tarile din fostul bloc comunist. Cu siguranta ca la est de noi peste tot e la fel – lucrez cu doamne din multe natii din fostul bloc sovietic si toate, de la 20 de ani la 60, sar sa inchida geamurile la prima briza, sau ma pun sa inchid aerul conditionat. Am insa noroc acum, stau in birou cu o spanioloaica care seteaza aerul pe atit de rece incit trebuie sa stau cu sacoul pe mine si cind sunt 30 de grade afara :) mai bine asa, creste productivitatea!

      00
    • Nemtii au expresia „es zieht”…Adica e curent, te trage curentul. Si ei nu sunt din fostul bloc comunist.

      00
    • @Cam: nu toti…

      00
  13. Aerul conditionat nu merge pe 15 grade sau 25. El are o singura treapta de racire si baga asa pana senzorul de temperatura ii zice ca a ajuns la 25 sau 15 grade si il opreste sau mentine. La fel e si cu boilerele electrice. Nu merg mai tare sau mai incet. Merg la 2000 W de ex pana apa atinge temperatura setata.

    00
    • Right. Vorbim ca sa nu tacem, scriem ca sa parem interesanti.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Air_conditioner_inverter

      00
    • Eu as zice ca la modelele inverter nu se aplica ce zici tu.

      00
    • Wrong, Ionut. Very wrong.
      Cele cu inverter au compresor cu viteza variabila. Adica atunci cand e nevoie de racire merg pe maxim racind ca atare iar atunci cand nu mai ai nevoie de racire maxima isi reduc turatia( implicit eficienta) si astfel aerul care iese din unitatea interioara este un rece mai putin rece ( sa ma expeim mai atehnic asa).
      La unitatile de tip on/off da se comporta asa cum spui tu.
      La automobile de exemplu(tot pentru eficienta cat mai buna) compresoare sunt cu volum variabil care este ajustat de o valva (care se mai buleste si costa cat un compresor second). Mai multe detalii la auto ai aici

      00
    • Stick to boilere, ca nu intelegi nimic dintr-un aparat de aer conditionat! Acolo e mai simplu: rezistenta, termostat si apa.
      Sau, daca tu vorbeai pentru posesorul ultimului aparat fara inverter din Romania, ok, atunci imi retrag cuvintele.

      00
    • Orice aer condiționat are o singură treaptă, dată de temperatura de destindere a agentului frigorific utilizat. Diferența între cele două modele este data de modul în care puterea este livrată pompei de frig. On off la cele clasice, continuu variabil la cele cu invertor.
      Dacă agregatul care la toată puterea răcea aerul de la 30 la 10 grade, răcește doar până la 20 mergând la putere redusă, asta este pentru ca cantitatea de frig pompata este la jumate, și aerul, evident se încălzește.
      RACIREA PRODUSA de agregat e aceeași! CANTITATEA este mai mică, și de aici iluzia ca are trepte.
      Fapt divers: orice frigider cu freon (chiar și alea fără congelator, doar frigider) produce de fapt aprox -24 de grade (la punctul de destindere). Aveți totuși +4 în frigider pentru ca o lingura de apă fiartă nu încălzește o cadă întreaga.

      00
  14. Tare afirmatia cu afara. La nemti sunt rare birourile cu AC. Toti au ventilator pe birou si dau drumul cind e cald. Niciodata n-am inteles de ce romanii au impresia ca afara e altfel. Ce e altfel este domeniul public si mediul inconjurator, fiindca afara omului ii pasa, nu ca romanului, da-l incolo, nu e al meu. O singura intrebare pun mereu cind aud trolli cu afara: De cite ori ai iesit sa dai o matura in fata blocului?

    00
  15. Mergeti prin Italia si vedeti cati au aer conditionat. In fara de sedii de firme si de hoteluri, cam nimeni. Si in Italia e mai greu cu caldura decat la noi.
    Nu ca eu nu as fi fan aer conditionat; m-a surprins tare cum de reusesc sa tina piept tentatiei de a-si monta. :)

    00
  16. Aerul conditionat e unealta diavolului! Atunci de ce-si pun toti?
    P.S. In Romania vara e uscata. Umeda e in Cuba unde la 10 dimineata stai la umbra fara sa misti si simti cum incepi sa transpiri de la umiditatea din aer.

    00
  17. Nemtii nu au aer conditionat din mai multe motive:
    – isi fac case pasive sau macar mai bine izolate
    – au recuperatoare de caldura in loc de AC
    – isi fac beciuri sau demisoluri care sunt racoroase pe timp de vara
    – in anumite zone temperatura medie/maxima e sub limitele care sa necesite AC (3 zile pe an cu 30 de grade poti sa suporti)
    – sunt zgarciti :P

    00
  18. In Hong Kong au AC la metrou. Atat statii cat si trenuri.

    00
  19. Da’ ce zici de aia care, desi exista instalatie de climatizare, deschid „doar un pic” si geamul, ca „sa vina aer proaspat”. Si degeaba le zici ca ba, merge instalatia de climatizare de-ampulea (si la capacitate maxima) daca geamul e deschis, pai cum dom’le, nu vrei aer proaspat?

    Si imi plac si trepanatii care-si seteaza aerul conditionat in masina la minim, chiar daca fac drumuri scurte. Si apoi se mira de ce racesc si de ce-i ia cu lesin cand ies din masina.

    00
    • da, aia cu AC/ul pornit și deschis geamul e mișto de tot, am văzut-o și prin ratb.

      la mașină am văzut-o pe aia cu „dăm pe 15 când ne suim și apoi pe 25, ca să se facă răcoare mai repede”. dacă le spui de „clima pe auto„, te injură de mamă.

    • Sabotor, tu cam cât rezişti cu o pungă de plastic trasă peste cap, legată bine la gât? Când te afli într-o cameră, punga este mai mare, timpul mai lung, dar nu infinit. De asta aerisirea este obligatorie. Există nişte normative legat de câţi mc de aer/persoană trebuie să existe într-o încăpere pentru a se putea desfăşura acolo activitățile în siguranță. Aerul se consumă, el trebuie înlocuit.

      Este încă un motiv pentru care orice clădire nerezidențială ar trebui să aibă obligatoriu climatizare centralizată, unică pe toată clădirea. Pentru că acele sisteme respectă niște normative. Ele recirculă atât de mult aer cât se poate pentru economie energetică, dar și introduc permanent în clădire aer proaspăt exact cât este necesar pentru a păstra calitatea aerului în parametri optimi.

      În cazul apartamentelor sunt aceleaşi necesităţi. Când tâmplăria era de lemn şi se închidea destul de bine cât să nu intre păsările, nu conta. Acum cu geamurile de termopaie care se închid perfect aerisirea a devenit mult mai importantă. Dacă susţii că într-o încăpere nu ai nevoie de aer proaspăt, eşti la fel de bou ca şi cei care au proiectat şi montat un sistem de încălzire sau răcire fără sisteme de ventilaţie cu recuperare de căldură.

      00
    • Eu merg cu AC pe 20°C dar dat pe jos (pe la picioare), și cu geamul deschis… Sunt coca?

    • tu ești coca pentru că umbli cu o mașină mai mare ca tine.

    • inginereste vorbind, cand intri in masina deschizi geamurile si pornesti clima inspre picioare, sa iasa grosul aerului fierbinte, nu ?

      00
    • @Sakura
      vorbeam de o cladire de birouri, cu instalatie de climatizare centralizata, care nu doar recircula aerul din cladire. Acolo se gasesc trepanati care sa deschida geamul „ca sa intre aer proaspat”. Drept urmare, se intampla niste chestii misto – temperatura din interior creste, instalatia de aer conditionat porneste la capacitate maxima, racind bine aerul, ca sa compenseze. Iar nefericitii care stau chiar sub gurile de ventilatie stau sub un jet constant de aer rece, se duc sa opreasca instalatia, dupa care se iau la harta cu aia care stau mai departe de gurile de ventilatie, pentru ca la aia e chiar cald, datorita aerului ce intra pe geamurile deschise. Si toata lumea sufera, pentru ca exista cativa idioti care vor „aer proaspat” si bun de afara, dinala de 40 de grade, intr-un openspace cu instalatie de climatizare ok.

      Si chiar si la apartament, inteleg ca e nevoie de aer proaspat. Da’ atunci opreste in pastele ma-sii instalatia de aer conditionat cand deschizi geamul, ca e inutila.

      @Znuff
      daca vrei doar niste aer rece la picioare, e ok. Daca vrei o temperatura constanta de vo’ 22 de grade in masina, aia n-o obti cu geamuri deschise.

      @Gupi
      dupa ce masina a stat in soare, si eu fac la fel: o pornesc, deschid geamurile si stau cateva minute langa ea, pana se racesc conductele de la climatizare si se „aeriseste” masina. Dupa care ma sui in masina, inchid geamurile si ma bucur de 22 de grade celsius. Dar nu merg si cu climatizarea setata pe 22 (sau mai putin) si cu geamurile deschise pentru ca e absolut inutil (ii excludem pe aia care vor doar niste aer rece la picioare).

      00
  20. in malaezia nu se putea merge cu autobuzul in tricou. Lasau aia aerul la 15grade. Stiu, e amuzant. Dar cand mergi toata noaptea e haios sa vezi cum te imbraci…desi tu ai haine de vara.

    00
  21. Faza e simpla: aerul/curentul nu ‘te trage’ decat daca ai o problema, deseori la dinti, dar posibil si la urechi/nas. Daca esti sanatos, n-ai nici pe dracu’, explicatie a faptului ca, in majoritatea cazurilor, babele sufera de chestia asta, nu tinerii….

    00
    • Daca esti transpirat, aerul rece + evaporarea de la nivelul pielii, dau naspa.
      Eu nu stiu cum e la altii, dar batrana mea insista „sa fie curent” cand e cald afara. Toamna, dimpotriva, vrea sa NU fie „curent”.
      Astia de fac misto de romani nu i-au prins vara, poate doar toamna/iarna. Unde da, aerul rece nu e chiar ok, combinat cu microtranspiratia de la nivelul pielii.

      00
    • Da multe explicatii savante pe aici legate de trasul curentului. Am dat vina pe aerul condtionat. Dar…

      Curentul ne tragea si pe vremea lui Ceausescu cind nu existau aparate de aer conditionat in Romania. Atunci nu deschideai geamul ca „e curent”. Mergeam cu trenul de la Cluj La Bucuresti si geamul nu se deschide ca era unul pe care-l „tragea” curentul chiar daca erau 40C in vagoane.

      00
    • Uite o chestie pe care am păţit-o de mai multe ori când eram copil. De ex. în tren mă trăgea uneori curentul de la geam/uşi, orice că nimic nu se închidea pe vremuri la vagoane. Şi pe partea pe care se întâmpla asta, când stânga, când dreapta, mi se înţepenea gâtul. Câteva zile nu puteam întoarce capul în direcţia aceea, pentru că mă loveam de o senzaţie extrem de dureroasă. Apoi trecea treptat, puteam întoarce capul tot mai multe grade, iar în cam 2 săptămâni trecea de tot. Dar primele zile erau teribile pentru că este imposibil ca din când în când să nu mişti capul în direcţia greşită.

      Când suflă constant un curent de aer pe o porţiune a pielii, temperatura acelei zone este coborâtă. Senzaţia de ventilare. Când se întâmplă pentru minute, e plăcut. Când se întâmplă pentru ore, pot apărea inflamaţii în locul respectiv. Orice parte a corpului poate fi vizată, nu doar zona capului – dinţi, urechi, nas sau gât. Lumea se plânge cel mai frecvent de aceste zone doar pentru că, întâmplător, acestea sunt cele mai expuse curentului. Dar la fel de bine poţi trage curent la spate, în unele profesii. Problema vine de la curentul de aer care bate constant multe ore în acelaşi loc, mai puţin contează temperatura.

      00
  22. Nu suntem nicidecum singurii.
    UK, anii ’70:

    QED

    00
  23. poza 12 din WP: nao pule, na aqua.

    00
  24. vin si eu cateva specii de romani, ca in alte tari nu stiu daca exista.

    vesnic nemultumitele (ca astea sunt exclusiv femei). la 26 e mult prea cald. la 25 e mult prea frig. si tampitii aia de coreeni nu au facut aparatul sa mearga la 25.5.
    autodidactii. unii au auzit ei ceva de alergii. altii au vazut un documentar pe discovery despre legionella.
    ciudatii. iarna, toate aparatele de climatizare sunt setate de la 35 in sus, ca deh, afara sunt -15. cand intri, te ia cu lesin. vara, cand afara sunt 40, aceleasi aparate sunt puse la 16… cand intri in baraca paralizezi instantaneu. si aceeasi paralizie, te apuca si cand iesi.

    si mai e o specie pentru care nu am un nume. idiotii care deshid geamurile in masina daca pui aerul conditionat. nu au aer, se sufoca.

    00
  25. legat de treaba cu birourile din afara. Am fost luna trecuta vre-o 3 saptamani juamte la Solihull, la uzina Land Rover. Au aparate de aer conditionat (in cladirea de birouri) de-alea banale, tip de apartament.
    Si da, afara ploua (clima de anglia) si temperatura era de vreo 13-15 grade, aerul conditionat mergea pe vreo 10 grade (am iesit la un moment dat afara si era mai cald decat in birou)
    Si da (numarul 2) aparatele erau amplasate deasupra geamurilor, geamurile deschise si aparatele mergeau. Si dupa, cand am inchis geamul de langa mine, se uitau urat la mine…

    00
    • Aerul conditionat era pornit pentru a elimina umiditatea din aer. La aceeasi temperatura o umiditate mai ridicata iti da senzatia de caldura.

      00
  26. … dacă doriți să vedeți și alte păreri:

    Comparație antropologică între mai multe țări, pe baza răspunsurilor unor români expați:
    https://dilemaveche.ro/sectiune/tilc-show/articol/corentu-in-lume

    … și o părere a antropologului în sine:
    https://dilemaveche.ro/sectiune/tilc-show/articol/scutecele-natiunii

    00
  27. De ce sa pornesc clima pe Q7, vrei sa stric consumul de 5% ?

    00
  28. compania pentru care lucrez detine cladirea unde avem birourile. suntem 18 persoane in spatiul nostru, birourile sunt amenajate open-space. avem instalatie de climatizare instalata in toata cladirea iar in spatiul nostru de birouri sunt 5 guri pe unde sufla aer rece/cald in functie de anotimp. pot sa va spun ca filtrele ce trebuie sa fie schimbate odata la 6 luni costa 20.000 euro pentru toata cladirea. de mai bine de 3 ani acestea se aspira si se pun la loc. despre colegi nu mai are sens sa va povestesc…

    00
  29. se pare ca totusi este o chestie stiintifica, femeile sunt mai friguroase ca barbatii. Am observat si eu asta

    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-20337553-ingheata-femeile-cladirile-birouri.htm

    cel mai mult ma enerveaza cei care dau drumu la aer pe temperatura minima, ventilatia la maxim si doamne fereste sa-l lasi pe termostat pentru ca acest cuvant insemna ca nu da destul de mult frig.
    Acelasi lucru si iarna…dam totul la maxim si cand se incalzeste prea tare oprim aerul si deschidem geamul. Dupa 10 min repetam.
    Eu nu am mai schimbat temp in masina de 3 luni, a ramas pe 23

    00
  30. Eu am la birou un scelerat termic care iarna da caldura pe 28 de grade, iar vara se plange ca ii ingheata picioarele in pantofi, de la AC. Am auzit si femei plangandu-se, dar el depaseste orice asteptari ati avea:)) Prin urmare, exista si barbati sensibili:) Acelasi individ afirma ca il trage curentul de la coolerul pc-ului…

    00
  31. Esti ‘tras’ deja daca te imbolnavesti de la ac! Si mie imi place sa fie racoare in incapere, masina etc… dar urasc ventilatia care iti usuca mucoasele!!! Cu o deviatie de sept intracraniana, inoperabila, care imi provoaca o teribila sinuzita sfeno-etmoidala, este imposibil sa stai cu ventilatorul in cap… fie el si de la cel mai smecher ac! Orice ‘draft’ insistent ma trimite la rmn…

    00
  32. În India au o chestie de bun venit cum e la noi cu cinstitul(vin, țuică) și te roagă să faci duș la ei. Ăia fac duș non stop, găleată afară cu cap duș.
    În RO nu am intalnit femeie să folosească aerul la job. Toate urlă la el, dar sunt ude la subraț și gaoaza.
    Acasă 25c aircoon până mai îl oprește muierea, pe care am învățat-o cam greu cu el.
    În oraș pt băieți șapca e ideală, ex eu nu transpir decât pe cap, șapca oprește transpirația de a ajunge pe față, gât etc.

    00
  33. daca ar fi dupa mine as desfiinta aceasta gaselnita nenorocita numita AC care*ti sulfa direct in freza. Cand m*am angajat n*aveam nici pe dracu, dupa 3 ani de stat in „suflatoarea” cu AC direct in freza, m*a terminat din om am ajuns (ne)om m*am sensibilizat la capitolul ochi, urechi, nas gat, si tot ce presupune ap. respirator, horcai ca un apucat, nevralgii, torticoles la ordinea zilei, cat e vara de lunga… o fericire, ce sa zic…si credeti*ma nu tine neparat de varsta, daca as putea, as da in judecata p*al de*a inventat mizeria asta si mai ales pe cel care a ales sa introduca in spatiile destinate birourile aceasta mizerie, I*as cere daune fizice pana si*ar vinde tot arborele genealogic…nu murea nimeni daca in birouri existau ventilatoare individuale care sa fie ajustate si si orientate in functie de nevoi. Incaperile sunt prost gandite, acest AC nu ar tb sa „bata” direct in podea ar tb facute la nivelul gurilor de suflare niste „sicane” astfel ca aerul sa fie directionat inteligent. Ceea ce nenoroceste nu este tocmai temperatura scauzuta ci curentul de aer rece suflat prin duze direct in „freza” angajatilor sau a celor aflati in incaperile cu pricina.

    20

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)