Testele antigen sunt o treabă românească…

Ce nu vrea nimeni să spună e asta: nu se știe ce trebuie făcut cu ele. Au fost livrate școlilor, s-a semnat pentru recepția lor, dar mai departe e neclar. Nu doar că părinții trebuie să își dea acordul să le fie testați copiii, asta e cea mai simplă și mai evidentă. Dar cine le administrează. Au cadrele didactice calitatea asta? Asistenta școlii? În cât timp poate administra teste câteva sute de copii? Cum nu vor fi contaminate aceste teste? Ce va face mai departe cu testele astea? Unde se vor arunca? Ce se va întâmpla cu rezultatele?

Și ceva adorabil, Geeks for Democracy strânge date personale, sub ce pretext nu știm.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

63 comentarii

  1. Mai am și eu, că efectiv nu știu: le-a achiziționat statul român direct sau sunt luate prin vreo firma? Cine a câștigat licitația ? A fost publică ?

    • Firma lui botezatu a prins lotul cel mare de 5(?) Milioane de teste

    • Si a lu recentu mega-star de librarie, parnaiasu nutu camataru.

    • Dacă ar fi sa pariez as zice ca Botezatu e ori „acoperit” ori spala bani pt suedejii de sus și asa a ajuns sa aibă spate. Oricare l-a auzit vorbind își da seama ca omul nu e eminența cenușie care sa îl recomande ca mare și abil om de afaceri. Sa nu uitam ca a mai dat un tun și cu măștile în perioada în care se cumpără orice, din disperare…

    • Decât să facă [] cămătărie sau chiloțereală mai bine legal, totu’ la vedere…e și ei oameni, ce dracu’…

    • @Andrei – jur ca am crezut ca e o gluma Times New Roman. Voi vorbiti serios cu Camataru si Botezatu?

    • Intr-o tara normala, DNA ar fi intrat pe fir. Intr-o tara ca a noastra, PNL se uneste cu PSD si se pisa pe toti.

    • @S. Din pacate da. I-ar un client de-al meu care cu asta se ocupa ca domeniu de activitate al firmei (teste de tot felul, de dinainte de pandemie) a fost respins la aceasi licitatie.

    • @Victor i-a-i completat tu, cererea de participare la licitație? Poate fi un motiv al respingerii…

      @Mosopinca…. Nici una, nici alta! Sunt sclavii lui ginerica bombardierul… Ati fi surprinși să aflați ca baiatul ala se află în spatele tuturor afacerilor de pe dorobanti, Alba Iulia sau Herastrau!! Ala spune cand, cui, cum se vind afacerile cu restaurante/cluburi…

  2. Cred ca daca se face un instructaj de 10 min oricine il poate administra.
    Program decalat la clase. Testat la intrare in scoala. Daca iese pozitiv trimis acasa-> nervi mari pentru parinti.
    Dar scopul testelor a fost atins deja. Tun financiar pt Nutu Camataru si Botezatu.

    • Nici măcar atât nu s-au obosit, noi am primit o procedură operațională unde la responsabilități apar școlile și DSP-urile nicidecum părinții

    • Ce naiba, vrei să moară profii de oboseală dacă muncesc mai mult de 4 ore pe zi? Dar salariul îl vor întreg și la valoare de Luxemburg, cum behăia un sindicalist șef aseară…

    • Pe la cehi , scoala primara, au zis asa. Lunea (saptamanal) veniti cu 30 min mai devreme, se fac teste. Cine nu vrea , il lasa pe ala micu acasa.

    • Profesorii sunt singurii care nu pot sa faca nimic, nu sunt in stare de nimic. Lasa ca se pricep parintii sa fie si asistente medicale si profesori la 16 materii si IT-sti pt online.

    • Si unde scrie in fisa postului de profesor sa faca teste medicale?
      Nu sunt profesor, dar mi-as baga plua in ele de teste instant… Sa imi scuipe in fata 30 de copii o data la doua zile, sa mori tu?

      Sa bagam asistente in scoli, asta e soluția
      Nu sunt bani? Ghinion, plătiți mai multe taxe, nu alegeti PSD/PNL, etc
      Ar trebui sa ne bazam pe profesori ca sa spele pe jos in scoli, sa mentina instalatia electrica, sa varuiasca?

      Nu comentez de Nutu camataru, sau de Botezatu, ca mi se umfla o vena… Ala care nu a scris in caietul de sarcini ca tastele trebuie sa fie la kit-uri gata de utilizat (deci nu pe sistem ikea) trebuie sa zboare

  3. Inspectoratul școlar și grădinița de care aparținem a spus sec: „am luat decizia de a le face părinții acasă”.
    Amuzamentul mare este pe grupurile de whatsapp ale unora din grupe.. cerându-se ordinul în baza a ce s-a luat această decizie, discuții că nu suntem cadre medicale etc.. e de râsu plânsu
    E mai bine să le facem acasă.. dacă le făceau la grădiniță săreau toți ca arși că „vor să ne închidă ăștia”…

    • Iar acasă iei și pui un pic de apă în test, eventual faci citeva poze cu el aparent negativ, le editezi cit sa fie macar o duzina, apoi le trimiti cind ti se cere rezultatul. Inca o romaneasca, successfully completed. Apropos de grupurile de parinti de WhatsApp, eu cind le-am zis ca bai, nu voi rageati de educatie sexuala in scoli, ca nu se poate asa ceva, iar acum vi se pare ok sa giram tunul dat de proxenet si pidosnic, mi-au sarit in cap ca cum ca eu sint mereu impotriva, plm. cc @MaiaSandu #vreaucetatenieRM

  4. Nu stiu la voi, dar la noi (S6 – Buc) le-au dat ieri ambilor copii kituri (de fapt lego-uri, ca trebuie asamblate de noi), aseara facute sedinte de explicare montaj si procedura (luni si joi cica trebuie sa ii testam si sa trimitem rezultatele dirigintelui). Ce sa zic , „super deal” facut de statul roman cu firmele lui Nutu Camataru si Botezatu.

  5. Poate cineva sa imi explice cum au ajuns cei de la g4d sa dețină platforma de care răspunde DSP? Sau nu raspunde DSP de platforma si implicit de datele colectate si de statistica rezultata? Am intrat si acolo e secțiune de încărcat CI. Numarul de la pantofi si lungimea p..ărului vad ca le-au omis sa le solicite. Poate repara greseala.

    • Din cate stiu g4d au lucrat „pro bono” pentru ca statul roman …

    • Foarte simplu. Presedintele Geeks for Democracy e parlamentar USR incepand cu 2020 si owner TreeWorks. Gurile rele spun ca e o companie IT care plateste la plic.

      Scenariu:
      1. Impui un ONG (politic in general) sa atace o nisa „Nu costa nimic dom’le, ne ajuta baietii aia”
      2. Dezvolti o aplicatie cheie de 3 lei (nu ma refer la calitatea ai, aplicatia e f ok , functioneaza bine da nu e rocket science => nu costa mai nimic dezvoltarea ei).
      3. Aplicatia are nevoie de mentenanta „Eu v-am facut-o, restul va priveste” =: recomanzi o companie externa pentru asta (ai prieteni in IT, nu?) => fun an profit cel putin o legislatura.

      Ta daaaaa!!!!

  6. plm…..nu imi dau seama cum de s-ar fi gandit cineva si la alta varianta decat „tun, teapa, am luat banii” cand s-a zis de la inceput ca scolile sunt raspunzatoare de proces

    parca n-am fi trecut si noi prin scoala, parca n-am mai sti cat de greu gaseai asistenta la cabinet.

    incerc sa inteleg frica asta prezenta de 2 ani, cu „ne mor bunicii, ne mor copiii, murim noi, ne moare vlaga” da’ sa mor de pot intelege cum de ne-am tampit in halul asta si cum de am uitat tot ce-am trait pana acum

  7. acum niste ani, la școala lui fi-miu al mare, aveam printre părinți niște demente care, cum tușea unul din clasă sau avea 2 muci, începeau panica pe grupul de WhatsApp „acum, pe loc, să mergem toți să facem copiilor exudate faringiene să nu aibă streptococi beta hemolitici că e satana” . Asta se întâmplă la aproape fiecare două săptămâni.
    Am plecat de mult dar aș putea paria că aceleași demente sunt azi cu „nu ne testează nimeni copiii noștri în școală, dictatura sanitară, abuz, vrem libertate” etc

  8. Dialog real, nu inventie, purtat ieri 2Decembrie:
    Profesorii intreaba
    „-Ce facem cu elevii al caror parinti nu fac testul sau il refuza?”
    Raspuns de la inspectorat
    „-Pai, aaa, convigeti-i sa-si faca testul! Daca nu, sa dea o declaratie pe propria raspundere, sa … stiti voi. Trebuie sa faca toata lumea test!”

    • Noua ne-a zis gradinita ca daca nu face testul nu este primit la gradinita.Poate cineva de pe aici priceput la legislatie sa ne spuna in baza carei legi sau HG se poate interzice accesul la scoal /gradinita daca nu faci testul asta rapid ? Asa ,mai mult de curiozitate.

    • @gigi
      De la Bucuresti s-a transmis la judete si apoi la directorii de scoli ca testele trebuiesc facute. Diresctorii de scoli arunca apoi acest cartof fierbinte in mana profesorilor/educatorilor.
      Acum cadrele didactice trebuie sa se lupte cu antivaxerii. Evident, directorii, inspectorii si cei de la minister sunt numiti politic , ceea ce nu e neaparat rau, dar sunt si prosti de bubuie. Totul e vag, ambigu, fara cap si fara coada.

    • Vad ca am primit o gramada de minusuri.
      Hai sa stabilim niste chestii.
      1.Nu sunt antivaccin, eu am facut inclusiv boostarul de la Pfizer sau doza 3.
      2.Cu prima ocazie o sa imi vaccinez si copilul in varsta de 5 ani.
      3. Am intrebat punctual si destul de clar , care este legea sau HG-ul care interzice accesul in gradinita sau scoala daca nu faci testul rapid .
      Psionics sa stii ca asa cred si eu , fix cum ai spus tu ca stau lucrurile, dar eram curios baza legala in care gradinita/scoala interzice accesul fara test rapid.

    • nu exista baza legala

    • @Psionics
      „nu exista baza legala” – ar trebui sa fie noul motto al justitiei romane

  9. Circ pe bani publici, nu a gândit nimeni mai departe de tunul financiar. Oricum e un stat eșuat, inclusiv interlopii sunt reprezentați în parlament de Laura Vicol și alții…

  10. Primit ceva instructiuni de la gradinita + un filmulet care se contrazice cu instructiunile, 2 teste pe saptamana, tre sa le fac eu.
    Oricum il testam pe asta micu o data pe saptamana, saliva, am inceput de ceva vreme sa iesim in gasca la diverse cabane sau plimbari in fiecare weekend, aproape ca in vremurile bune, copii de abia asteapta sfarsitul de saptamana.

  11. Astea-s teste tip “scuipi matale aici si astepti 5 minute”? Pe care le poti lua din farmacie sa le faci acasa? Daca da, intr-adevar, pare ca e nevoie de cineva cu minim 3 specializari in medicina sa le aplice.

    • si zici ca tu faci acasa teste pentru 30 de necuniscuti? si zici ca-ti schimbi manusile la fiecare test? sa nu contaminezi nici proba si nici pe tine? zici ca arunci saliva aia in tomberonul de substante periculoase?

    • Mi se pare mie sau subestimezi capacitatea romanului de a strica 2 bile. Ai mei (oameni cu facultate) au uitat sa puna reactivul cand s-au testat prima data. Cred ca de stres ca altfel nu imi explic. I-am intrebat logic, n-ati vazut ca v-a ramas o „piesa in plus” cand ati deschis pliculetul, nu v-ati gandit ca ar trebui folosita si aia? NU.

    • Asta se incadreaza la categoria analfabeti functionali, suntem toba de carte si experti in medicina, mai buni ca aia de au facut vaccinurile dar nu stim sa manipulam niste obiecte si sa facem un test (cu sau fara specificatii).

    • eu vreau să ştiu unde spanac arunc eu un kit d-ăla de test folosit. eu, AB, cumpăr de la farmacie un test, de nas sau de salivă, îl fac acasă, că am 2 muci şi-s ipohondră.
      unde arunc tot ce rezultă din problemă?

      acum câteva luni m-am plimbat 2 săptămâni cu tot gunoiul rezultat pus într-o pungă pe la toate farmaciile. am întrebat dacă au ceva pt materiale biologice. nuuuu, nu au, nimeni n-avea. m-am dus inclusiv la farmacia de unde cumpărasem testul. săreau de cur în sus de parcă voiam să arunc uraniu îmbunătăţit sau pansamente cu sânge de drogat infectat cu hiv şi hep c.
      le-am aruncat şi eu la gunoiul menajer, că doar nu era să fac stoc de gunoi în casă.

  12. A venit fii-mea a mare ieri acasă cu doua teste într-un plic făcut de mâna din hartie, duminica seara cică sa i le fac și luni sa meargă cu ele la scoala.
    Asta in Suceava.

  13. Domeniul g4d.ro e înregistrat pă persoană fizică.

  14. La scoala unde invata ficamea in Germania primim testele acasa. Trebuie facute duminica si miercuri seara. Completam un biletel ca a fost negativ si trimitem copilul la scoala cu el. Modul de utilizare a testului e tiparit pe ambalaj.

    • In Hamburg, la liceu (clasa a 7a) copiii isi fac singuri testul – teste nazale – de 2 ori pe saptamana si profesorul ii verifica. La gradinita, am primit de la ei o cutie cu 25 de teste parca – teste nazale de asemenea, facem noi acasa de 2 ori pe saptamana si tot asa, anuntam daca e o problema.
      La nemti merge sa isi faca in nas la toate varstele, in Ro e greu sa si scuipi intr-o eprubeta…

    • Idem, singura diferența e ca trebuie sa dam rezultatul testului pe mail la diriginte :)

    • Idem si in plus primim si noi, adultii, teste. Trebuie facut test inainte de scoala, munca sau iesiri cu mai multi oameni.

      Romanului ii place mura-n gura.

      PS: camataria si santajul functioneaza si la guvern.

    • PPS: nu trebuie sa trimiti rezultatul nimanui, nu-l verifica nimeni.

  15. Asta e și un pic de victimizare. Pentru că dacă după 2 ani nu știi să te descurci cu un test rapid antigen, plm, nu prea mai e de vina corupția.

    • trebuie efectiv doar sa scuipi intr-o trebusoara. eu zic sa-i lase pe copii sa si le faca singuri, am un feeling ca pe multi ii duce capu’ mai mult decat pe parintii, profi, directori, etc. si cred ca-s si mai responsabili.

    • sincer, nu cred că e vorba de a ştii efectiv cum să faci un test d-ăla. aşa cum zici, cei mai mulţi adulţi fie ştiu deja, fie pot învăţa foarte rapid cum se procedează.
      problema e cum gestionează un om (educatoarea/învăţătoarea/profesorul/asistenta) toată treaba pentru zeci de copii (sunt clase şi cu 30 de copii, chiar şi la grădiniţă sunt cu minim 20) într-un timp foarte scurt şi foarte des (zilnic sau de 2-3 pe săptămână).
      sau în cazul asistentei, cum pzm, face un om asta în cca 30 de minute (să zicem), pt câteva sute de copii.
      cu ăia de gimnaziu hai să zicem că se mai poate (dacă nu-s copii de daci liberi, antivaxxeri, etc), dar cu cei de grădiniţă sau primară…..
      dacă aţi făcut un test d-ăla şi aveţi copii, imaginaţi-vă că supravegheaţi 15 copii de 3-4-5 ani să facă un test.

      v-am mai zic că taică-meu e prof şi maică-mea a fost educatoare. acum foarte mulţi ani, când eram studentă, o mai vizitam între 15 septembrie şi 1 octombrie, şi acum îmi amintesc o vizită, avea o grupă de 5 ani, toţi copiii mai fuseseră cel puţin 1 an la grădiniţă, ora de pictură: doamnaaaa, veniţi să vedeţi, doamnaaaa, cutare mi-a vărsat apa, doamnaaaaa, cutare îmi face nu ştiu ce, doamnaaaaa, cutare îmi stropeşte pictura, doamnaaaa, aia, doamnaaaaa, aialaltă. sunt 20 de ani de atunci şi mă trece un fior când îmi amintesc.
      efectiv îmi crăpa capul de durere la plecare. când i-am zis maică-mi, „ah, păi acum au fost chiar liniştiţi”.
      eu personal pot să-mi imaginez cum îşi trântesc recipientele alea, cum îşi scuipă unul în recipientul celuilalt, cum se scuipă unul pe altul, cum aruncă cu recipientele şi/sau testele unul în altul şi alte drăcii.

  16. Care asistenta medicala?
    Sunt scoli care nu au asa ceva.

    Teste facute de antivaxeri la antivaxeri?
    Nu toti profii sunt vaccinati, iar pe ei ii punem sa faca teste?
    Bine gandit.

    Revin cu ideea propusa in alte comentarii: terminati cu vrajeala asta de pandemie.
    Cine vrea sa se vaccineze, bine, cine nu, iar e bine.
    Cine e vaccinat si ajunge la spital e bine primit, cine nu e vaccinat si ajunge la spital, e trimis sa se trateze acasa.

    Altfel, vom tot avea tunuri din astea pe banii nostri.

  17. E pe youtube instructajul, am primit linkurile de la gradinita. Hai ca nu e asa complicat. Se face super usor. Bascalie :)

  18. mai trebuia si numar de la papuc…..

  19. S-au luat teste antigen pentru că nu mai puteau lua tablete și anul ăsta.

  20. E un tun pe bani publici, asta e clar. Ca sa nu para chiar bani aruncati pe fereastra si la final sa ramana niste sute de milioane de teste nefolosite, de sus in jos s-au dat aceste ordine ca ar fi si obligatorii. Praf in ochi.
    Nu sunt greu de folosit pentru cineva care e in stare sa inteleaga niste instructiuni. Pentru restul de 40% o sa fie ceata totala.
    Problema insa este relevanta lor, caci din cate stiu au rata de succes sub 50% – practic 1 din 2 pozitivi scapa nedetectati.
    Plus ca nu stiu cine dracu o sa verifice daca parintii chiar au facut testul

  21. La o scoala in provincie, au dezinfectat libraria scolii, asistenta impreuna cu 2 angajati au dezinfectat niste pungi in care au pus cate 3 – 4 – 5 teste rapide pentru fiecare copil pentru ca testele au venit intr-o singura punga. Care contaminare vorbesti tu? :))

    Sa nu vorbim de faptul ca testul asta trebui facut ideal dimineata cand copilul inca nu a baut si mancat nimic si nici nu a spalat dintii altfel contaminarea e aproape 100%. Intreb si eu daca testele vor fi efectuate la scoala copilul merge nespalat, nemancat si nespalat la scoala?

    Asta e clasicul circ si paine. Botezatu si Camataru au luat fiecare cateva zeci de milioane, sa fie o treaba buna.

  22. NOU
    #55

    @florin. corect, se admite că, în funcție de context, rata de false-negative la testele rapide se poate duce până la 50%; nu sună deloc grozav, dar, la sfârșitul zilei ai de făcut o alegere simplă: între o imagine neclară a evoluției epidemiei – și o imagine deloc. niciun sistem medical nu își permite (logistic, financiar, tralala) să testeze PCR en-masse. și atunci?

    • Testele au rata de fals pozitiv ceva mai mare (adica desi nu esti bolnav, ele pot indica ca ai fi, pt precizie se face si RT-PCR), rata de fals negativ tinde spre zero (adica aproape imposibil sa te arate negativ daca esti bolnav). De ex, la scoala fiului meu, in ultimele luna pe tot liceul le-au iesit 22 de teste rapide pozitive. Copiii au fost trimisi imediat acasa, sa faca RT-PCR, si sa revina doar dupa ce RT-PCR iese negativ. Din 22 de pozitivi in urma testelor rapide, doar 1 sau 2 au iesit pozitivi la RT-PCR. Este un liceu cu peste 1000 de copii.
      De vreo 3 saptamani, au inceput sa le recolteze la scoala probe pt RT-PCR celor cu suspiciune, pentru a nu se mai pierde timp.
      (Hamburg, DE)

    • PS: Din clasa lui fi-miu, aproape toti sunt vaccinati deja cu 2 doze.

  23. Noi am fost anuntați (ca părinți) că azi trebuie ridicate testele pentru fiecare copil și NOI trebuie sa le facem lunea și joia dimineța testele și să anunțăm noi rezultatele mai departe.

  24. Pentru cei care fac testul acasa, ne prezinta procedura cei 2 ministri aici: https://www.youtube.com/watch?v=6OrBMotw3eI Trecem peste filmarea asta enervanta de la stanga la dreapta si urmarim procedura ca luni fiu-miu trebuie sa mearga cu testul efectuat.

  25. Din punctul meu de vedere problema nu tine de teste ci de predictibilitate.

    Adică toată ideea vaccinării a fost că le facem că să avem o viață oarecum normala.

    Copii de peste 12 ani sunt și ei vaccinați (sau ar trebui sa fie), in clasa poarta masca, pe strada poarta mască, petrecerile sunt interzise, peste tot trebuie certificat verde – in urma cu 7-8 luni asta ar fi fost maximul de protecție posibil.

    Acum constatăm că trebuie să se și testeze de 2 ori pe săptămână – care este scopul testării la fiecare 3 zile pentru un copil de peste 12 ani care este vaccinat, ai carui părinți sunt vaccinați ?

    Și spun asta pentru că din câte știu în momentul de fata dacă de exemplu eu sunt vaccinat iar copilul meu are Covid și eu nu am niciun simptom – eu nu pot sta acasă, nu sunt considerat contact direct, tocmai pentru că m-am vaccinat și nu am simptome.

    • Dacă din fiecare clasă cu copii peste 12 ani sunt vaccinați măcar 50%, eu….. eu îmi mănânc toate căciulile.
      Poate doar prin vreo școală, privată sau nu, care, de capul ei, a condiționat participarea la ore de vaccin sau printr-un noroc chior, să găsești vreo clasă în care sunt măcar jumătate vaccinați.
      Nici cu părinții lor sau cu cadrele didactice nu mi-e rușine.

  26. Lol, geeks for democracy e panarama aia de oenge a lu Tenita, grasul ala infect si plin de pareri, mare #rezist.

    GDPR ? Eh, pula.

    Voiculescu a facut la fel, datele personale a milioane de cetateni, la liber.

    Revenind la fituica din articol:

    „SE VOR RAPORTA DOAR TESTELE CU REZULTAT POZITIV”

    si apoi

    „Raportarea va include

    rezultat test confirmat (pozitiv/NEGATIV).

    Bine boss.

    Evident, cele negative nu sunt relevante, important e sa iasa in evidenta ca sunt multi infectati, sa mearga isteria tampitilor inainte, ca e „catastrofala situatia”, vezi doamne, ca crapa o fosila de 85 de ani.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile