E noua sperietoare. Nu ştiu voi, dar eu nu îi spun scăderea consumului, ci chivernisire. Trebuie să devenim mai responsabili financiar, şi asta de la vârste din ce în ce mai mici. Ştiu că e amuzant să ai telefon de 2.000 lei la 16 ani, dar parcă e şi mai amuzant să înveţi valoarea banului înainte să îl cheltui. Deci, cum facem?
Evidenţa finanţelor. Cât cheltuiesc, unde şi pe ce. Atunci când vezi că dai pe benzină la fel de mult ca pe mâncare, poate e cazul să mergi mai des cu metroul. Pe hârtie sau online, o imagine a lucrurilor pe care se duc banii ajută să ne dăm seama unde trebuie să facem economii.
Chestii mici, dar importante. Chiar avem nevoie de televizor în fiecare cameră? Nu se poate să mâncăm fără să avem un televizor în bucătărie? Trebuie neapărat să bem Guiness? Sunt întrebări de bun simţ. Stiu, e dreptul tău de a bea o bere în fiecare zi, după ce ai venit de la serviciu, dar asta nu înseamnă că trebuie să abuzezi de acest drept. O bei dacă ţi-au rămas bani de luna trecută. Dacă nu, si apa e bună (mă rog, nu aia care curge în Bucureşti la robinet, dar vă prindeţi voi). Cu ţigările e aceeasi teorie.
Mica risipă. Totul se poate ajusta. De la cumpăratul de unde este mai ieftin până la cumpăratul cât e necesar. Consumul nu trebuie să scadă, ci trebuie să se transforme în mai puţină risipă. Nemţii sunt exemplari. Nu cumpără decât cât au nevoie, nu fac risipă, nu aruncă mâncare. De banii economisiţi astfel îşi cumpără maşini la 3 ani sau merg în excursii. Nu îşi fac credite pentru perdele şi nu se înrobesc pentru o casă al naibii de mare sau o maşină care nu se potriveşte poziţiei lor în societate şi veniturilor pe care cu onor le au.
Marea risipă. Când căutam maşină, aveam de ales între a cumpăra ceva decent şi a sparge toţi banii pe care îi aveam economisiţi (cuvantul credit nu există în vocabularul meu când e vorba de achiziţii) pentru că nu mă mai suportam fără un 330xd cu neoane!! Şi fără casco, desigur. După cum zicea Fluture acum vreo 4 ani, o maşină îşi justifică banii doar dacă te ajută să faci mai mulţi bani. Dacă nu, merge şi o Nova cinstită şi muncită, dacă asta înseamnă mai puţine rate la bancă şi mai multă libertate.
Economisirea se învaţă. Poate că nu cu frumosul, poate va merge mai bine cu forţa împrejurărilor. Poate nişte ani în care vom avea burta lipită de şira spinării ne vor învăţa sa trăim fără să ne îndopăm de sărbători sau să ne cumpărăm televizor în fiecare cameră. Poate civilizarea românului va începe cu cureaua strânsă. Poate atunci vom pune în perspectivă consumul, risipa, cheltuielile, veniturile şi fericirea.
un optimist…
Da, dar mai raman cei care nu au facut abuzuri, ca daca esti profesor si ai 15 milioane, nu stiu ce risipa de bani sa faci, ca si asa d’abia iti permiteai o vacanta la munte pe an, si sa-i cumperi lu’ ala micu o bicicleta ca nu a ramas repetent. Omul asta trebuie sa stranga acum din buci ca are cu 25% mai putin. Da, ai dreptate pe de alta parte in ceea ce ii privesti pe aia care aveau 2 lei salariu si faceau imprumut sa-si ia teveu, masina si casa, astia sunt prosti si merita ca acum nu mai au bani de dat la banci.
Oare cand iesa oamenii in strada ca nu mai au haleala?!?
de bun simt post
Sau: daca esti primar in sect.3 si ai asfaltat in 2009 aleile in parcul IOR, nu pui dale pe aceleasi alei in anul de criza 2010. Si daca esti primar de Bucuresti, poate ai altceva de facut cu banii decat sa cumperi ceasuri aurite. Sau daca esti guvern sau parlament sau cine vrei tu, poate numeri cate servicii secrete ai si poate mai reduci din ele.
Ce spui tu e perfect corect. Dar asta corelat c-o corecta cheltuire a banilor publici de catre guvernanti. Caci altfel, e ca si cum ai economisii, iar banii economisiti i-ai baga frumos intr-un buzunar care e spart, si astfel te trezesti dupa 20 de ani, ca ai facut economii, ca te-ai chinuit, ai stat cu burta lipita de spate fara absolut niciun folos.
Si-ar mai fi ceva. Tot cei care au sarit calul, toti cei care s-au indatorat nespus de mult vor plati, esti constient de asta. Ca niciunul nu va scapa de furia bancilor. Vor fi executati si li se va lua pana si pielea dupa ei. Toti o vor duce greu, toti vor suferi consecintele faptelor lor nesabuite. Cu o singura exceptie. Binenteles, stii despre cine-i vorba.
@zetu: eu care mi-am vazut de treaba mea de ce trebuie sa sufar? am inteles, tu esti pesedist, voi meritati arsi pe rug, dar restul de oameni care nu si-au lut q7 in leasing?
Nu am nici o treabă cu Nova omului, dar dacă mașina aia nu îți permite să parcurgi decât jumate din autostradă până la mare și apoi îi fierbe antigelu, sau îi bubuie motorul când ești în creierii munților, atunci e clar că îți trebuie o altă mașină. Nu neapărat scumpă, dar măcar una care nu se strică atât de des.
Viața trebuie să fie o plăcere, doar să avem grijă să nu devină un chin.
daca gandesti asa cred/sunt sigur ca esti un mare zgarcit…..
ce economisire frate: maine mor si nu pot sa ma bucur de viata
traieste clipa (decat o viata sclav mai bine o zi rege)..
@cristina: ai 12 ani?
Eu am economistit de mic si tot ce mi-am luat pana acum a fost cu banii jos, fara credite. Ma amuza „bietii” functionari de la diverse banci care vor sa imi ofere diverse credite, iar eu nu am nevoie. Pe de alta parte indatorarea unui mare procent al poplatiei are consecinte si asupra celor care nu s-au indatorat: a se vedea criza de care in prezent suntem, mai mult sau mai putin, afectati cu totii.
In afara cazului in care ai un job care implica folosirea masinii, cum anume poti face bani de pe urma ei?
16
Parca ti-am mai zis in vreo doua randuri, ca n-am nicio apartenenta politica. Ca-i prefer pe unii, in detrimentul celorlalti, asta da, recunosc.
Dar pana una-alta, vezi sa nu fii tu cel ars pe rug de cei care or sa moara de foame in iarna, dupa ce ti-au urmat indemnul si l-au votat pe Basecu.
@zetu:
mica si subtila diferenta e facuta de faptul ca eu n-am indemnat pe nimeni sa voteze cu cineva. am indemnat doar sa voteze si le-am spus cu cine votez eu. sesizezi diferenta ?
cristina, Vezi-ti de papusile tale.
Ce vorbesti ma…optimistule!? Nu a mai avut romanul burta lipita de spate? A avut. Si ce a facut? A facut pe dracu’ sa-l ia. Stai flexat ca o sa treaca si asta si o luam de la capat.
Cand o veni neamtu’ si o sa-ti incalece muierile precum romanii odinioara, atunci mai vorbim.
Eu zau ca nu sunt foarte optimista in aceasta privinta. Convinsa fiind ca daca nu reusesti sa economisesti de unul singur, e bine sa arunci un ochi la altii, am invatat de pe unele bloguri dinafara cativa pasi simpli, care au dat si rezultate.
Cand am incercat sa scriu despre asta, m-am lovit de oameni din jurul meu, de cunostinte, rude, prieteni, care mi-au spus ca toate astea sunt niste porcarii.
Cu aceste porcarii in cap am ajuns insa sa nu ma mai imprumut de la salariu la salariu, sa am un cont la care sa apelez atunci cand nu am bani, unul pe termen mai lung, pentru casa, pentru mai stiu eu ce o sa avem nevoie la un moment dat…
xenon
nu coane, nu toti profesorii dau meditatii. si aia care dau presteaza o munca suplimentara, pe linga cele 4-5-10 ore la scoala, deci sunt platiti suplimentar. iar declararea veniturilor din meditatii e mai frecventa decit crezi.
treaba asta cu nu iti convine salariul-pleci este potrivita alte activitati decit cele pedagogice.
@all
lasati-o pe cristina in pace. la 16 ani are in fata o viata plina de oportunitati. e normal sa gindeasca asa cind poate oricind sa suga pla pt un bigmac daca ii e foame, sau pt o cola in club cind ii e sete. voi sunteti invidiosi ca nu puteti, d-aia va luati de ea.
@Video Tutoriale: nu te obliga nimeni taticule sa stai profesor pe 15 milioane; poti sa iti faci o firma si sa dai meditatii, sunt si scutite de tva; dar stati… ca majoritatea profesorilor dau meditatii, pe care nu le declara, pentru care nu platesc dari la stat; daca nu platesc dari la stat, de unde sa le dea statul bani mai multi la salarii?
e simplu: nu iti convine salariul, pleci!
@Video Tutoriale & cristina: poate nu realizati ca sunteti drogati cu acest „traieste-ti viata”, pt. a va potrivi ca o rotita bine unsa intr-o masinarie care macina bani. Exista un bun documentar pe care daca aveti rabdare sa-l vedeti, poate veti intelege ca aici s-a vrut sa ajungem si ca nu faceti decat sa dati din cap in ritmul impus de hipnotizator: The Century of the Self.
Paul Mazer, a Wall Street banker working for Lehman Brothers in the 1930s:
„We must shift America from a needs- to a desires-culture. People must be trained to desire, to want new things, even before the old have been entirely consumed. Man’s desires must overshadow his needs.”
@PCH: exact asta fac la 16 ani; pla, cluburi, cola, bigmac, etc….
Unii se plang, dar nu sunt constienti de fapt ca situatia altora este mult mai grava. Altii stau pe un salariu de 800 ron lunar, pentru ca nu isi gasesc altceva de munca. Altii chiar o duc mai rau.
reguli logice și de bun simț, e firesc să nu cheltui mai mult decât câștigi și să nu te întinzi mai mult decât îți permite plapuma. un pic off-topic – un progrămel util pentru contabilitatea personală este și gnucash
În ultimii ani, ne cam învăţaserăm să ne întindem mai mult decât ne e plapuma. Bine că a venit criza şi ne-a dat una peste bot. Din păcate, unii s-au afundat deja destul de tare în rahat. Mai ales cei care-au luat credite. Băncile din România nu sunt decât nişte cămătari cu acte în regulă.
Valoarea banului se invata prin palme dupa ceafa. Ramai fara bani, cu rate in banca, te ameninta banca ca iti ia casa, vine firma de leasing si iti ia masina, camatarii iti bat la usa, nu mai ai bani de mancare si faci foamea, etc. Astea sunt niste palme pe care le tii minte toata viata, data viitoare te gandesti de doua ori cand faci rate pt. un telefon de fite pe care le-ai scapat pe jos in prima saptamana sau pt. perdele cum spui tu.
Romanii nu prea au primit palme dupa ceafa dar lucrurile au inceput sa se schimbe.
Mie imi trimite banca extarsul de cont, unde pe prima pagina scrie cati bani au intrat luna asta si cati au iesit. Daca e cu minus, atunci e o problema si trebuie analizat pe ce s-au dus (o vacanta, vreun aparat electrocasnic, perdele din Practiker, din astea).
Eu folosesc de vreo doi ani Microsoft Money
Nu economisesc nimic dar stiu ce cumpar.
Guinness
scruge, esti un zgarcit :)))
Bravo zoso. Misto indemn. Eu unul sunt economisitor profesionist.
@ Toți ăia care se iau de @cristina (de 16 ani):
Bre… voi trăiți într-o realitate alternativă… nu în spațiul carpato-danubian contemporan. Ea e cu mințile-n cap… voi cu mințile împrăștiate în comentarii pă gloabe.
– Economisim… punem la bancă… banca dă faliment… pla economii… statu’ ridică din umeri… „pățăști!”
– Economisim… nu punem la bancă… ținem sub saltea… într-o noapte… te calcă suedejii… pla economii… statu’ ridică din umeri… „pățăști!”
– Economisim… nu punem la bancă… ținem sub saltea… NU te calcă suedejii… într-o noapte… guvernu’ schimbă banii… pla economii… statu’ ridică din umeri… „pățăști!”
– Economisim… investim în ceva, casă, teren… guvernu’ schimbă legile peste noapte… pierdem tot… statu’ ridică din umeri… „pățăști!”
Să continui?
Tot ce am exemplificat s-a ÎNTÂMPLAT in trecutul apropiat… deci, nu-i mai logic să trăiești de azi pe mâine?
Vorbesc serios, lăsați fata-n pace, sfertodocților care sunteți!
Foarte bun articolul, sunt 100% de acord cu tine. Poporul asta are o nevoie uriasa sa-si schimbe mentalitatile din „vreau ceva, dati-mi bani, si apoi vedem” in „vreau ceva, pun osu la munca, bag la ciorap, si apoi vedem”.
Pentru cei sceptici: treaba asta chiar functioneaza, dar trebuie sa faci un efort
De acord Zoso, imi pare bine ca mai vede cineva chibzuinta cu ochii buni. Mai toti oamenii, cand zici pe langa vreun raft din magazin „Luam d-asta ca e mai ieftina.” te sageata cu niste priviri de parca esti ultimul amarat ca nu te stergi la turec cu zewa. Mai nou eu am o regula: in hypermarketuri, nu mai iau caruciorul mare decat daca iau apa si iau pentru mai multe zile in rest ma duc cu o sacosa si cumpar cat pot sa duc, sa vezi atunci cat tai din lista.
Cat despre masini…am un Golf3 simplut fara fitze, l-am oprit printre blocuri si imi striga cucoana de la balcon: „Ia-ti cosciugul ala pa roti de acolo, ca barbatu’meu parcheaza acolo de ani de zile.” Asa k thanx tanti ptr votul de incredere ca nu mi-am luat Suv!!N-ai cu cine.
Chibzuinta, munca, economie…invatati de la baietii de Dorobanti unde au ajuns daca au respectat aceste precepte. Si mai lipseste aia cu „cine are carte are parte” si o poza a lu’ Becali ca exemplu.
Cine mai crede in d-astea e mai aproape de lumea papusilor decat Cristina de mai sus.
La o adică, şi cu un Oltcit vechi de mama lui îţi faci treaba. Asta a fost prima mea maşină, după-aia prima casă (nu confundaţi!), acum prima a doua casă… Mai am, aşa, o melancolie când îmi văd Oltcitul albastru (metalizat!) stând cuminte în şopron. Ţin minte cum mi se sprijinea cu genunchii, din spate, scaunul dezmembrat, al şoferului, pe care acţionam eu…
lmao ce ma distreaza copilasii astia care vor ei sa traiasca o zi ca un rege, ca dupa aia sa faca foame o luna pana cand mai vad ceva bani.
Dupa cum a zis cineva pe aici, Microsoft Money e destul de util dar daca nu ai programul ala , excelul tot face minuni. Eu de exemplu stiu cati bani iau la salariu, cat ia si sotia, calculam ce cheltuieli avem pe luna respectiva : chirie, sala de sport, asigurari, benzina, mancare si alte alea. Daca raman ceva bani, ii punem deoparte (eventual lasam un fond de 100-200 de dolari pentru iesit in oras).
Pt. Cristina – la cei 16 ani ai tai normal ca vrei sa traiesti ca un rege pentru o zi, ca doar mama si tata platesc pentru tot … ia sa muncesti si tu si ai sa vezi ca atunci cand primesti salariul parca te gandesti de 5 ori inainte sa il cheltui …
Sunt bune recomandarile. Oricum, fata de incont.ro, care se considera site de profil, esti bun. De ce spun asta? Pentru ca ei ne dadeau sfaturi de genul „Nu cumpara aia, cumpara cealalta ca e mai ieftina”, sau „Reincarca telefonul mai rar”.
traiesc cum vreau;
cineva mai de sus a scris ca sug pla..fac si de astea
cine nu face….
Ca sa descoperim cine ne-a condus si ce au in creier, e suficient sa citim replica lui Vosganian de azi din ZF: Vosganian: Ei si? Da, am dat salarii mai mari. Daca am avut de dat am dat!” Se refera la salariile de la stat, car eu depasit cu 375 EUR salariul mediu pe economie.
ASTA DA populism politic.
Din cauza lui si a altor „mari economisti” suferim si vom mai suferi mult timp de acum inainte.
aia cu q7 in leasing sunt clar votantii pd-ului (iti dai seama duma manelele vesele ce se aud in urma brandului cu pricina).
Cand haleam azi masa de pranz (aleasa cu grija sa nu depasesc bugetul zilnic de 20 lei) ma uitam la TV si am vazut un reportaj cu pensionarii. Filmau in frigiderul unei batrane – mi-am dat seama ce zgarca sunt, atunci cand am observat ca era mai plin decat al meu (care de exemplu azi e gol si scos din priza).
– cand merg la piata imi iau fix cat mananc (ex. 3 mere masa de seara, o paine – imi ajunge 3 zile deci maine imi permit alte „excese” :D, etc)
– masina(noua, marca decenta) o folosesc extrem de rar (economie, miscare); cand toti traiesc o drama daca nu merge metroul sau e blocat traficul, eu merg pe jos si 2-3 ore cu mare placere in orice zi obisnuita.
– pana la 30 de ani am avut 2 mobile, al doilea l-am luat pentru ca dadea rateuri primul si nu stia sa faca poze/play mp3… asta o sa-l tin pana crapa.
– a avea un tv in fiecare camera mi se pare ridicol
– ca si castig sunt in zona medie spre low dar pana la 35 de ani mi-am propus sa am casa pe pamant fara credite. Pana acum am pamantul si banii pt. 50% din casa.
– cu o familie marita cresc cheltuielile, dar probabil si veniturile.
Mergeam pe strada zilele trecute si am auzit intamplator o pizduta de scoala generala sau poate gradinita care vorbea cu un coleg: ” am minute in toate retelele”. Wtf? Eu am acelasi abonament de cand a aparut telefonia mobila, nici nu mai stiu cum ii zice acum sau cate minute are.
Tragedia este ca au scazut pensiile. Cei batrani vor lua medicamente, mancarea din parti. oricum mai trebuiau sa se curete. Dupa conceptiile actuale ale guvernantilor, nu aduc plus-valoare, sunt o paguba. Ii radem de tot.
In rest e bine. Doamna Udrea vrea sa bage achizitiile publice la secret. Fraierii vor avea veniturile reduse, clientela politica aka grasul care cocoseaza privatul va prospera. Astept marirea TVA si a taxei unice. macar sa fie tabloul complet.
@Ovidiu: saracii de ei, cum sufera ei in 3 camere fara incalzire…
Targoviste – Cu o situatie financiara dezastruoasa,
Termica, in faliment, 10.000 de abonati, la dusuri reci!
❚ Ce culoare politică are apa caldă, asta este întrebarea de pe buzele târgoviştenilor ❚ Lideri PSD şi PNL au pus pe tapet problema gravă în care se află societatea de termoficare, dar şi situaţia de plâns în care vor intra târgoviştenii cu facturile la zi şi care nu-şi permit luxul unei centrale termice
Si tu crezi ca polonezii au avut singura crestere economica din Europa in 2009 si probabil cea mai mare in 2010, datorita chivernisirii poplatiei SAU datorita unor lideri politici competenti care au luat deciziile corecte?
Asta cu scaderea consumului a aparut ca o stafie prin sutele de tari cu imprumuturi la FMI, poate nu stii istoricul camatarilor de la ei …
zoso, in practica nu e nici o diferenta, si, sa fim seriosi, ai pus pe aici un interviu cu Zeus in ziua alegerilor, plus ca erai foc si para si atunci pe moguli si televiziuni anti-putere. Poti fi sigur ca au fost destui de pe aici care ti-au urmat exemplul, sper ca sunteti mandri macar un pic de realizarea voastra.
@Keos: şefu, asta stiu, dar nu am indemnat pe nimeni sa voteze cu unu sau cu altul, cum ma acuza pesedistul.
Scaderea consumului in Romania are si o alta radacina, una de sorginte comunista. Cumpar o pereche de pantofi => o tin cinci ani (si o mai si carpesc pe unde pot) , indiferent ca s-a facut zob materialul, schimbat seria, etc. Aici ar fi ”micul consum”, adica schimbarea obiectelor de uz imediat in momentul in care li s-a terminat ciclul de utilizare. Paradoxul e ca unii isi permit sa conduca SUV dar nu-si permit sa schimbe instalatia sanitara.
Romanii inca mai sunt speriati ca vine foametea, de aia isi cumpara cate 2 cartoane de oua si 15 kile de branza la sare, sa fie acolo.
Plus de asta parca iti e si tarsa sa mergi la alimetara sa pleci cu doar 6 oua si 5 felii de salam, ca zic vanzatoarele ca esti sarac, conceptie pur comunista.
Stiti ce bine e in Italia ? ma duc imi iau 6 oua, iau 4 felii de mortadela feliata de citesti ziaru prin ea, ca atita incape intr-un sandwich, maine ma duc si mai iau 4 felii de ce sa umplu frigideru ca doar nu fac poze la el si le pun pe facebook sa ma dau centaur.
Stiti care e cea mai buna bere ? aia la sticla de 330 ml, in Romania e mai buna aia la 2 litri, dupa ce bei 1 litru juri ca restu din bidon e pisat de fata @cristina, nu au scos inca berea la bidon de 1 deca ?
Mentalitatea asta face diferenta intre noi si vest.
Decat mult si prost mai bine putin si bun.
@ACM
aia care ne-au futut femeile prin razboaie si ne otraveau fantanile erau rusii nu nemtii, pe nemti chiar ii astept pe rusi fac pipi.
Deci nu cred ca te-a deranjat asa mult ultimul meu comentariu in cat sa nu il poti publica, wtf ?
@Trefla: si de ce mi-ar pasa de ce zic vanzatoarele? (de parca ar fi si cea mai nobila meserie din lantul trofic)
Probabil ca multi si-ar reduce cheltuielile simtitor daca nu ar mai trai pentru imagine.
ma apa din bucuresti e buna de baut. Bine, nu aia din militari sau alte zone puternic industrializate cu tzevi vechi, dar in principiu e foarte buna
pe langa kilele alea de cola io`s dovada vie :))
@grumpy
Majoritatea Romanilor sufera de durerea in cur fata de aproapele lui
Am lucrat multi ani in colectiv, ne strangeam in jur de 10 persoane la pauza de masa, erau cateva catze care se uitau ce maninci si intotdeauna isi faceau meniul de a doua zi dupa al tau, in sensul ca daca tu azi mancai legume cu pulpa de pui ea adoua zi aducea 2 pulpe, legumele erau pentru fraieri si nu o garnitura.
In ce privesc comentariile pentru @cristina le consider niste mizerii.
Cati dintre voi la 16 ani isi faceau planuri marete pentru viitor iar banii primiti de la parinti erau calculati cu abacul si faceati economii.
Eu nu ii condamn mentalitatea la varsta asta, e un copil si copii nu ai griji indiferent din ce patura sociala vin, toti viseaza cu ochii deschisi.
E ca si cum i-ai zice unui copil.. tata nu iti pot cumpara masinuta aceasta sau perechea de role, stii… bani astia o sa-i pun deoparte si o sa te ajute cand vei fi mare, va asteptati ca un copil sa zica, da tata ai perfecta dreptate viata este grea si trebuie sa facem economii, sa fim seriosi.
Inainte sa postetai asemenea mizerii de comentarii ganditi-va ce faceati voi la 16 ani.
Teoria mea suna cam asa : Daca nu traiesti mult , iti ajunge toata viata !
@Trefla Bah, eu cand aveam 7 ani si vroiam o papusa ai mei ziceau sa astept pana la sfarsitul anului scolar. Daca terminam cu medie mare, imi luau papusa. Ce e atat de greu?
@ Bah
Ia si citeste de la inceput toate cometariile si poate ai sa intelegi sensul discutiei si ce am vrut sa punctez daca ai trecut de cei 7 ani, ce e atit de greu ?
@ trefla: mdeah, unii dintre noi la 16 ani faceam revolutia aia băşită ca s-aveti voi acu minute in retea si bani primiti de la parinti in liceu si sa va traiti viata invatand sa fiti oi, spre deosebire de noi care aveam mai mult teme pt. acasa. sau parca era din alt motiv? uite c-am uitat. las’, urmatoarea revolutie s-o faceti voi, eventual pt. ca vi s-au interzis conturile de facebook sau vi s-a retras una din multele „indemnizatii”.
/behehe, vreau sa-mi traiesc viata si sa cumpar reclame colorate.
@trefla
Am citit absolut toate comentariile la articolul asta (nu doar pe ale tale) si am inteles perfect ce vroiai sa zici. Tu crezi ca e OK sa lasi tinerii sa viseze la toate tampeniile pentru ca, deh, sunt tineri, lasa-i sa fie naivi, doar am fost si noi tot la fel.
1) Nu toti am fost atat de naivi, unii dintre noi am invatat din copilarie/adolescenta sa fim responsabili cu banii.
2) Iresponsabilitatea nu trebuie incurajata in randul tinerilor (ceea ce faci tu). Tu chiar nu-ti dai seama ca oameni ca si cristina, cand ajung adulti, isi iau rate la banca pentru perdele si alte tampenii, apoi ies in strada sa ceara guvernului sa-i scoata din rahat?
@ femeie
Afirmatia mea de mai sus, mai exact asta: „Am lucrat multi ani in colectiv ”
iti zice ceva ?
Ce motivatie aveai tu la 16 ani sa participi la revolutie ? aaa…. ai realizat ca ti-au fost ingradite drepturile la libera exprimare si galantarele alimentarilor erau goale.
Ai fi si tu vreo revolutionara care s-a impedicat de linia de tramvai in timp ce venea de la o zmeurata sau inghetata polar.
La 16 ani daca vedeai un Tab in fata si auzeai cartusele iesite dintr-un kalasnicov te ascundeai sub pat.
@ femeie
Afirmatia mea de mai sus mai exact asta: „Am lucrat multi ani in colectiv” iti zice ceva ?
Ce motivatie aveai tu la 16 ani sa participi la revolutie ? aaa… ti-ai dat seama ca ti-a fost ingradit dreptul la libera exprimare si galantarele alimentarilor erau goale.
La 16 ani daca vedeai un TAB in fata si auzeai zgomotul cartuselor iesite dintr-un kalasnikov fugeai si te ascundeai sub pat.
Ai fi si tu o revolutionara care s-a impedicat de linia de tramvai in timp ce se intorcea de la o zmeurata sau o inghetata polar.
@zoso
Mane, nu mie tre’ sa-mi dai explicatiile astea, pastreaza-le pentru gloana infometata care te va alerga pe strazi.
@zetu: pai tu esti prima care sare la cap ca am indemnat lumea la una si alta. in rest, am adapost la beiuş si nagyvarad daca se intampla ceva.
@Trefla:
Nu băh… nu se ascundea sub pat… aduna cartușe goale… le punea la ciorap… că știa ea că se vor vinde ca suvenire…
Pla mea… n-ai cu cine… tu nu vezi?
Revoluționari economi… să moară tanța…
meh, aia e, daca n-am prins si io certificat de revolutionar, ca acusica ti-l aratam ca pe agheasma, tie si fiscului…. desigur ca mint, nimeni n-a fost la revolutie, a ba nu, au iesit cativa pensionari si au pichetat intens.
ce vreau sa spun dincolo de orice ad hominem este ca daca la varsta de 16 ani iti traiesti viata din plin si inghiti cat cuprinde din/cu orice organ nimeresti, umplandu-ti golul interior cu shopping, te prostesti cu libertati prost intelese de dragul unui carpe diem si nu te pregatesti pt. un drum destul de lung (facand teme in loc de sex pe rupte, ca alea au un randament mai bun pe termen lung de cand cu decaderea imperiilor), la varsta de 30 ajungi sa plangi in pumni ca reduc astia salariul minim si somajul si sa traiesti mai rar, asa, mai cand apuci.
si vorba celui de mai sus, dupa ce si-au trait viata, p-astia ajungem sa-i „salvam” noi, ca nah, suntem fiinte sociale, cum pot eu sa ma bucur singura in mod individualist-extrem de rezultatul muncii mele, cand fatuca aia care la 16 ani isi traia viata (eu invatam), si la 30 si-o traia si mai vartos (eu aveam doua servicii), are acu trei copii si are nevoie de pampers, cafea, si oja, iar ajutoru social e prea mic pt. carpe diem? sau cand nenea ala si-a facut, saracu, credit pt. perdele, in timp ce prostii munceau pe branci ca sa intretina un sistem falimentar de bunastare a lenesilor ? cum sa-i lasam sa moara de foame??? ti se rupe inima de oile astea, pe bune.
si toate astea de la rahaturile alea cu meritatu, fiecare crede ca „merita” sa mosteneasca pamantu in virtutea faptului ca respira si merge pe doua picioare.
NE TREBUIE MAI MULTE BISERICI ! ţarcuri ne trebuie, s-avem unde sa ne adunam sa le plangem astora de mila cand renunta la responsabilitatea pt. propria viata, fac credite ca sa moara vecinu de ciuda si isi pun speranta in dumnezei, stat si alti tatici binevoitori. dupa sau in timp ce si-au trait viata din plin, desigur. ce altceva ar putea insemna carpe diem si fericirea decat sa consumi isteric? am vazut io in reclame ! pentru ca merit.
aide ca ma duc sa plang.
@O femeie: nu stii nimic! e scarpe diem si e o marca de pantofi, blondo!
pai ce plm, nu sunt pline evidentele fortelor de muncă de şomeri care au trait viata din plin si acum stau cate 5 in doua camere si isi poartă tricourile de 7 milioane, ca doar cu alea au mai ramas?
@ o femeie:
Ia elaborează-ne tu… sistemu’ tău de economie și planificare… ăla pe care îl aveai la 16 ani.
un mare sistem ce aveam sa stii, o filosofie unica si irepetabila: un bunic plimbat pe la securitate pana a murit, o gramada de case confiscate si multe spume pe comunisti asa la modu generic. alte intrebari tampite legate de subiect?
@o femeie:
Da, dacă nu ție cu supărare: Ce-are bunicul plimbat la securitate, averile confiscate și spumele generice pe comuniști de-a face cu:
Citat:
„…noi la 16 ani faceam revolutia aia băşită ca s-aveti voi…”
Și:
„…Cati dintre voi la 16 ani isi faceau planuri marete pentru viitor iar banii primiti de la parinti erau calculati cu abacul si faceati economii.
Eu nu ii condamn mentalitatea la varsta asta, e un copil…”
(citatele sunt din comentarii diferite)
Recunosc, e o întrebare multiplă tâmpită… posibil să fie greu de răspuns.
Simte-te în dreptul tău să nu mă bagi în seamă.
„…aide ca ma duc sa plang…”
Io zic că asta e o rezolvare ieftină… tragem un bocet și gata.
De ce spui sa economisim? Nu ca ar fi bine sa nu se faca excese-sunt adepta echilibrului, dar nimeni nu se uita de ce ar trebui sa facem economie? Nu ma refer la lux sau alte nebunii, pt ca sa fim sinceri, cei mai multi dintre noi nici macar nu-si permit sa faca un mic exces si au fiecare ban calculat. Ma refer la cei ce nici minimul nu si-l pot permite.Dar nimeni nu se intreaba de ce. Stam ca niste oi resemnate, se reduc salariile, cresc impozitele etc, porcii de la putere fura..iar romanul..ce face? SE RESEMNEAZA si strange cureaua…fara macar sa isi puna intrebarea ” de ce?”
@zoso, eu nu inteleg o chestie. Scopul MyCash. Sincer, tot ce face, face si excelul, chiar mai bine. Si in plus idea de a-ti tine evidenta banilor online, e relativ problematica. Apropo, iti multumim pentru butonul de preview
@Emil: eu am doua laptopuri si scriu si de pe alte doua computere. unde tin excelul? in google apps?
de ce e problematica?
mai subtire cu masinile din germania luate din economii o data la 3 ani. in germania 70% din masinile de pe soselele alea care iti plac tie sunt proprietatea firmelor de leasing si a bancilor. cu mancarea o fi cum zici, dar ca sa se intample si la masini, tre sa te duci ori in austria ori in olanda ca sa „sesizezi diferentza”.
@zoso: Da, șomerii ăia de 16 ani… claie peste grămadă în 2 camere… ia mai spune-ne despre ei.
@Blegoo: tu n-ai treaba la ora asta? te cam doare la glanda, socialismul a fost deja construit, poţi să trândăveşti…
@blegoo: de data asta am sa hijack blogul lui zoso, dar am sa raspund totusi cu scuzele de rigoare fata de el, doar pt. comentariile care sunt ale mele, din cele citate de tine:
scurt: bunicu luat de securisti => explicatii multe in familie pe tema ideilor, ce e minciuna etc. => ideile si intelegerea lucrurilor au devenit mai importante + ura de comunisti mai mare => in numele unei idei (probabil prost intelese la varsta aia) m-am dus sa ma scalambai fara sa stiu ca asist la o inscenare acu dooj de ani => acu sunt amara pe tema faptului ca unii au primit-o de-a gata, libertatea de a gandi, si in loc sa o foloseasca, tot oi prefera si ALEG sa ramana.
de asta am zis „s-aveti voi”: shoppingu ca expresie a libertatii…. nu este „libertatea” la care m-as fi gandit ca sa ma duc sa ma piş pe mine de frica noaptea in strada: acum asistatii sociali si consumeristii de ieri beneficiaza de libertatea de a le plati altii greselile, in loc sa beneficieze de libertatea de a alege incotro merge viata lor.
„revolutia aia basita” – ironie. orice copil poate acum demonta revolutia: a fost inscenare (si cine zice c-a fost acolo e un mincinos, ofc). Aia cu plansu era o ironie mult prea subtila presupun (?) (si aia cu bisericile).
Cand nu ai atat de multe preocupari consumeriste, mai citesti si mai afli ca scoala iti ofera OPTIUNI. Si ideile te fac sa gandesti, dincolo de obiecte si de posesie, si iti permit sa iti conturezi singur viitorul. Nu zic sa stea tot omu inchis si sa citeasca toata tineretea si apoi sa munceasca toata viata fara sa cumpere NIMIC, dar daca ar mai SI citi ca sa inteleaga ca sunt maniplati, daca ar mai SI economisi cand toarna cinci copii si au salariul minim, daca s-ar limita putin fiecare din acesti iresponsabili, cred ca noi ca societate am plati mai putin pt. ca nu s-ar duce chiar pe marginea prapastiei, ar vedea dezastrul mai din timp si n-ar mai ajunge la hybris si la frecusuri sociale.
Obiectele nu pot umple decat temporar si ineficient un gol inerent uman. Cu cat esti mai educat, cu atat iti dai mai bine seama de asta. In plus, mai ales la varsta adolescentei de ex., daca esti ocupat cu carpe diem in loc sa vezi ce OPTIUNI ai pt. viitor, vei cadea prada reclamelor care iti vand povesti si stari de spirit, si vei ajunge intr-o turma de consumatori care isi iau HDTV nici ei nu stiu de ce, dar feelingu ala din reclama…. poate pot sa-l cumpar pe ala? asa gandesc ei fara sa vrea.
repet ce am zis mai sus:
“We must shift America from a needs- to a desires-culture. People must be trained to desire, to want new things, even before the old have been entirely consumed. Man’s desires must overshadow his needs.” – Un om educat (as opposed to unul care si-a petrecut vremea cu carpe diemu) va cadea mai greu in plasa unei libertati care sa-l lase falit, stafidit si plin de plasme.
(stafidit = golul interior nu se umple cu lucruri cumparabile, v. Gogu lu papini)
aceasta libertate pe care o traim acum este un dezmat si o razbunare intarziata a unei generatii care nu vrea nimic, dar crede ca i se cuvine totul: eu una sunt amara ca e ca si cum ar fi venit capitalismu sa zica na ma, asta ati vrut? luati de aci libertate, sa n-o puteti duce. Acest capitalism/consumerism desantat vorbeste prin faptele celor ce consuma iresponsabil crezand ca asa vor evita abisul si vor uita de moarte si da, o sa rada toata lumea de mine, dar chiar asa cred: de ce e carcera o pedeapsa? pt. ca omul de rand uraste sa fie cu sine insusi… SI oamenii astia nu stiu ca au alte optiuni pt. ca atunci cand ar putea afla despre ele (de ex. in scoala), se duc la shopping for fun (si au multe mijloace de a comunica fix nimic cu un noian de alti oameni, prin intermediul unor chestii care la randul lor costa bani). Unii din noi simtim destul de acut cum platim aceasta iresponsabilitate a altora.
d-aia eram amara. da-n fine, tl;dr: daca asta e democratia, tu iti cumperi si intri-n default ca nu stii ce sa faci cand esti singur cu tine insuti, iar mie-mi, desi economisesc si nu fac credite, imi cresc impozitele pe venit ca sa compensam social, am inteles eu gresit acu dooj de ani frate, credeam ca e alta treaba, o fi putintel overrated, stiu eu…
A brave new world va urez si o seara buna.
@zoso:
Tocmai mi-au tăiat gazu’… (pe bune, fără mișto)
Cică n-am plătit factura…
D-aia stau cu ochiu’ pă tine, na!
:))
Daca ai Word 2007 de exemplu, poti sincroniza orice document automat. Si google app ar fi o solutie, alta e Evernote, care e un soft super smart.
Favorita mea e insa cea cu Outlookul. Poti sa ai tot felul de aplicatii cool si macrouri, gen grafice pe evolutia banilor, sincronizare automata cu cursul BNR sa iti vezi fondurile in diverse valute, chiar cu ebankingul daca vrei ceva hardcore
@ o femeie:
Deci…
Eu am înțeles ironia ca fiind un sarcasm… mă rog, diferența e mică.
Oricum, am priceput.
Nu garantez pentru alții.
Școala nu îți oferă opțiuni… aici mă cert cu tine până poimarți… poate să-mi dea globfazăr ban indefinit… eu o latru p-a mea.
Școala … îți oferă un mediu social de dezvoltare personală… nimic altceva.
„…mai citești…”
Ca să ajungi să „mai citești” implică o anume curiozitate; unii au, alții nu. Egalitatea nu există… nu suntem toți la fel. Asta nu înseamnă că ăia care au citit MULT trebuie să-i desconsidere pe cei care nici măcar nu știu să se semneze ca lumea.
Același lucru e valabil și la chestia cu:
„…ideile te fac sa gandesti…”
_____
„…noi ca societate am plati mai putin…”
Aici deja derapezi, cred eu… și te apropii periculos de eugenie, totalitarism și alte bălării d-astea.
Deja o dai în elitism.
Valoarea societății de care tu te ferești ca dracu’ de tămâie…
(„…People must be trained to desire, to want new things, even before the old have been entirely consumed. Man’s desires must overshadow…”) constă tocmai în acceptarea tuturor opțiunilor, tuturor oamenilor.
Aș putea să elaborez cale de foo’… să zi… 14 pagini pe tema asta… dar te întreb un singur lucru:
Mersul înainte al societății umane globale… în ultimii 200 de ani… e dat de ce fel de sistem?
Ăla care vrea „lucruri noi”?
Ori ăla care vrea să îmbunătățească industria de potcoave și caiele?
Hai, sincer: câte laptop-uri europene ai folosit tu? Cu procesoare proiectate în Europa?
Deviez de la subiect… dar mă obligi prin comentariul tău.
„…eu una sunt amara ca e ca si cum ar fi…”
Da, înțeleg că nu e cum ai visat/crezut/gândit.
Dar… spun că nu e bine să țipi la copii… din frustrare, din necaz.
La 16 ani… ești copil… asta spunea Trefla… și întâmplător, agreez cu ce spune.
Știi de ce?
Fiindcă… îmi aduc aminte PERFECT cum eram la 16 ani…
Democrația… capitalismul… sunt doar termeni, cuvinte. Spunem că avem democrație în România… pariez c-ai fost și prin alte locuri care pretind că au democrație… oare sunt la fel?
„…Unii din noi simtim destul de acut cum platim aceasta iresponsabilitate…”
Iresponsabilitatea COPIILOR???
Prin definiție… copiii sunt iresponsabili. Treaba ta… de adult… nu e să le dai în cap cu toporul… ci să-i accepți așa cum sunt… ei vor crește indiferent de cât de tare țipi la ei.
În 10 ani… „cristina” o să fie pe muncă… în 15 ani, cu 2 copii, o să te pomenească pe bloaga lui zoso…
Dă-i timp să crească, zic.
Iresponsabilitatea nu e a copiilor… e a noastră, a maturilor, dintre care unii sunt la conducerea unei țări din sud-estul Europei…
@zoso:
În afara subiectului: acuma… blogul se încarcă ca și înainte… 1-2-3 secunde… (depinde de câte comentarii sunt la un anume post) .
Declar revizia de motor satisfăcătoare…
:)))
A scazut consumul? Rabdare, dragilor, the worst is still to come. Zoso, mai pune bre mana pe o care si vezi ce relatie e intre consum si bunastarea unei societati, dupa care mai e de discutat. Asta ca sa ai o baza de pornire.
http://homebank.free.fr/en/index.php merge foarte bine pe orice sistem de operare si in orice limba inclusiv cea romana ( ca am avut si eu grija de asta )
Spor
Guinness nu e cel mai bun exemplu: berea neagra irlandeza nu are un produs alternativ mai ieftin pe piata!
@licaon, imi place ca e offline Frumos soft, mersi mult.
Hai sa iti arat insa unul relativ periculos. Mint.com. Acolo iti bagi datele bancare si in functie de asta citeste evolutia fondurilor. Sunt curios ce se intampla daca au o vulnerabilitate si se pierd toate datele astea.
Domle nush ce atata zarva cu scaderile astea! Mai facem si noi economii si gata
ghinesu ii o basinuta de bere orcum
pfoaaaaaaaaa hijack starting…
La 14-16 ani, sunt necopti ca sa-i protejam de invatatura + responsabilitati, dar destul de copti ca sa faca sex si sa experimenteze gustul proprietatii ? Cat ii cocolosim, proiectandu-ne asupra-le tineretea proprie ? Bineinteles ca vorbesc de iresponsabilitatea copiilor, recte a adolescentilor: sa puna mana pe carte in loc sa se invete sa ceara, ca li se va da. Sau pe unelte, sa puna mana sa invete sa faca ceva in viata. Distractia nu e exclusa, doar nuantata.
Responsabilitatea la ce varsta este deja a ta, si nu a altora pt. tine? Vrem sa perpetuam acest model de de-responsabilizare in virtutea dezideratului de a lungi pelteaua copilariei ? O societate infantilizata de prea multe drepturi si prea multa permisivitate, in numele consumului suveran care-nvarte roata morii si al nerepetarii unor experiente totalitare ajunge usor la mana tiranului de maine, care e victima cocolosita a lui ieri. cat despre copii… se plictiseste? spend some time with him, nu-i lua inca o masinuta.
Acceptarea fara discriminare, cum se zice mai sus, a tuturor optiunilor nu este o valoare in nicio societate, altfel nu am avea legi. „Discriminarea” trebuie nuantata, ca si „elitismul”: e un concept negativ in „discriminare rasiala” si un concept de bine, asociat cu „discernamantul”, in expresia „fara discriminare”.
Scoala ofera optiuni tocmai prin faptul ca te dezvolti personal si incepi sa gandesti/discriminezi/discerni, sa intelegi, te formezi. Adolescenta e un sol fertil, de ce sa plantam doar buruieni si sa ne vaitam peste 15 ani ca uite ce-au ajuns? Ca-s copii ? Poate tre sa ne uitam inspre noi sa vedem de ce ne induioseaza atat copilaria lor, in loc sa proiectam en masse. Nu-s curiosi? pai stii, multi nu sunt curiosi nici sa invete sa citeasca, ii lasam asa, analfabeti? io zic ca-i punem sa citeasca manualele si sa vina cu idei chiar daca nu-s curiosi, si rezolvam o treaba inainte sa explodeze, in loc s-o carpim cand au deja obiceiuri formate si cinci copii cu care santajeaza societatea in numele unei nesigure viitoare forţe de munca pe care o alapteaza la sânul lor cel patriot.
despre eugenie… ok, nu educam si nu responsabilizam, nu ne atingem de drepturile nimanui, pt. ca am fi asociati cu nazistii si elitistii, dar societatea e fix in partea opusa acum: viata in societate NU E DOAR DESPRE DREPTURI, CI SI DESPRE OBLIGATII, multa lume are prea multe drepturi comparativ cu cate obligatii sunt dispusi sa isi asume.
Educarea si responsabilizarea oamenilor de tineri (13-16 ani) mi se pare singurul remediu impotriva saraciei sufletesti perpetuate, care-i impinge ulterior la saracie materiala dupa ce si-au satisfacut poftele. Noi ca societate am plati mai putin, nu financiar, ci in costuri sociale si acu o sa zici ca vreau sa-l domesticesc pe borges sau pe cine stie ce alt artist creativ, genial si ne-responsabilizabil.
Sistemul american doar pare a functiona mai bine, e ca o cocota mai tanara, mai bine fardata si cu un magnum .44 (i.e. o combinatie periculoasa de putere si imagine). stii prolly ca america tocma ce-a deschis o linie de credit pt. europa. tocma pt. ca societatea bazata pe consum merge atat de bine si acolo
Societatea de consum + lacomia au functionat pana sa cada-n prapastie, si dai exemple. De aici eu nu concluzionez neaparat ca asta este cel mai bun sistem social (si Titanicul a functionat perfect pana a dat de un aisberg, ii lipseau de ex. barcile de salvare, un detaliu). Poate unii din ei vor reforma aceste sisteme sociale, daca le punem cartile-n mana in loc de carduri de credit, ca sa continue sa viseze netulburati si noi sa continuam sa producem (mana invizibila fiind cam paralitica deja).
daca elitism-nazism-eugenie se cheama cand zic ca trebuie educati si responsabilizati, fie, sunt nevasta lu hitler, pupa-i-as moastele ! (cand zice lumea sa impuscam suedejii, nu mai e elitism-eugenie, e „limita suportabilitatii” i assume, una sunt suedejii cei rai, alta bietii copii pe care vreau eu sa-i bag in abatoru nemilos al scolii). Propune tu o alta solutie contra acestui welfare global village. CAT TIMP LE DAM SA CREASCA? PANA LA CE VARSTA sunt copiii copii? a cui e responsabilitatea cand unul esueaza la ruleta vietii? ca nah, si-a pariat viitorul pe care acum nu vrea sa-l sacrifice, ci imi cere mie sa contribui din norocul meu la nesansa lui ASUMATA. Cum decidem daca a facut-o din rea-vointa sau din prostie, si daca il ajutam si data viitoare? Educatia si responsabilizarea lor de tineri ar rezolva partial problema, de la cauze, nu de la simptome. Dar nu vrea nimeni asta, si d-aia ma oftic.
– daca spui disciplina, esti nazist
– daca spui obligatii, esti tortionar
– daca spui educatie, esti elitist si vrei sa desfiintezi transhumanta
– daca spui responzabilizare, esti un macelar, un crud dictator
– daca spui idei, esti dusmanul clasei muncitoare
de frica unei extreme (ingradirea drepturilor), s-a dus caruta in extrema opusa (ia frate entitlementu si cu stanga, si cu dreapta, ia drepturi d-aci, c-avem si inventam).
Cine munceste/invata/e responsabil/economiseste, se cheama ca are noroc, cine e lenes si smecher, cand nu-i ies tertipurile, e un dezmostenit al soartei, meh… egalitatea exista si este a sanselor (stie sa comenteze pe-un blog si sa-si faca un cont pe facebook, da’ sa dea search dupa cuvintele grele din contractu de credit si sa imparta in subordonate frazele alea nu stie? pai pt. ca la orele de gramatica isi traia copilaria probabil. Egalitatea sanselor, eu imi citesc contractele si impart in subordonate).
(si nu, n-am prea calatorit pt. ca sunt un dinozaur. prefer sa citesc, n-am teve si nu stiam ca e boom economic pana n-a venit criza, am strans bani ca sa nu stau la pensia statului, si ca sa nu devin pensionarul cel afurisit/uitat de societate, bodoganind forever cu mare spor)
hijack complete, downloading database.
/gone for good, sorry zoso pt. acest cearceaf pe blogul tau.
@ o femeie:
În contextul actual… național… aș zice 18 ani la fete… și 22 la băieți.
Am citit tot ce-ai scris… chiar am procesat cu capu’… da’ nu crezi că-i dăm deja prea multe idei de subiecte lui zoso?
Cu alte cuvinte… cât de mult vrei să dezbatem „în afara subiectului” ceva la care e clar că suntem la extreme?
Zoso a fost răbdător… suficient, zic. Vrei să dezbatem pe mai departe?
Fă un blog…îți ia 5 minute… promit că vin să combat ideile, conceptele și filozofia „unei femei” fără să folosesc aiureli ori înjurături în loc de argumente.
Clar, există argumente solide în prezentarea ta… nu neg asta, dar trebuie balansate cu idei opuse, zic.
hmpf
fair enough.