Temperatură, umiditate și folosit aparatul de aer condiționat pentru dezumidificare

Mă uitam azi la comentariile de la Cetin pe tema dezumidifcatoarelor și încercam să îmi aduc aminte ce aparate de aer condiționat am. Am săpat un pic prin comenzile de pe eMAG (ce bună ar fi funcție de căutare acolo) și am găsit: Whirlpool SPIW 409L.

Întâi de toate, sunt foarte mulțumit de el, luat acum doi ani pe vremea asta, venit a doua zi, instalat a treia zi. L-am luat pentru bucătărie, unde caloriferele nu fac față, pentru a-i da drumul când petrecem mai mult acolo (mese de familie, oaspeți). Faza e că am doi pereți exteriori, opuși, și doar pe unul am calorifer, iar pe celălalt se face un pic de umezeală (nu încă mucegai), puțin mai multă pentru un aparat din ăla cu pastile. Umiditatea în bucătărie e 59%, în restul casei 64%.

Și mă gândeam să pun aparatul de aer condiționat să funcționeze o jumătate de oră pe zi pe dezumidificare. A făcut cineva asta până acum? Nu vreau un aparat dedicat dacă pot rezolva problema așa.

Altceva. Care e umiditatea ideală? Am găsit un singur articol care spune că între 40 și 60%, dar aș vrea să citesc mai mult pe tema asta.

Altceva: voi în ce temperatură stați? Că mă uita la comentariul de mai jos și mă gândesc și sper că omul nu voia să stea în 32 grade în casă. Eu țin 21 constant, când văd că crește la 22 sau 23 dau centrala mai încet. Mi-am luat niște termometre simple prin casă pentru că sistemul cu wireless e greu de implementat când ai pereții groși de 1 metru.

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

87 comentarii

  1. Dacă umiditatea scade prea mult lasa loc bacteriilor. Eu acum stau pe 24 de grade cu umiditate până în 40%. As lua un umidificator…

    02
  2. Eu am termostatul ambiental pus pe 26°C. Asta înseamnă că temperatura oscilează între 25.5~26.5° C în casă.

    Pentru unii probabil ar fi prea cald, dar am marmură pe jos și se încălzește destul de greu.

    Caldura radiantă e mai importantă decât temperatura ambientală – pot fi 21°C, dar mori de cald dacă ai pereții foarte calzi, sau 26°C și mori de frig dacă ai pereții foarte reci.

    Pe temperatura asta nu am probleme cu umiditatea excesivă, mai degrabă cu lipsa ei – mă trezesc uneori „uscat” deși beau apă suficientă.

    • In camerele unde ai marmura si incerci senzatii de cavou poti incerca sa-ti pui un panou radiant cu infrarosii de 400-700W, eventual orientat catre suprafetele care ti se par „reci” (pe tavan). Efectul e rapid si… destul de impresionant.
      Astfel vei putea cobori temperatura catre una mai „normala” – 21-23°C.

      00
    • Cum sa nu fii „uscat” cand nici vara nu ai temperatura asta in casa.

      01
    • Si eu am marmura pe jos dar centrala este setata pe 35C si termostatul ambiental pe 22C ( incalzire in pardoseala )

      00
    • @Gabi: eu vara in casa, daca nu pornesc AC, am 28°C sau chiar mai mult. Nu știu în ce beci locuiești tu.

      @ivanG: stau în chirie, deci nu mă agit să investesc.

  3. E bine când se pot pune toți ai casei de acord. La mine este imposibil. 21 de grade nu am cum să las, pentru că recește cel puțin o persoană. Undeva pe la 24-25 e compromisul.
    Referitor la umiditate: la mine este aer uscat în casă mai tot timpul anului. Una din camere are un perete pe exteriorul cladirii. Acolo mereu se lasă cu nas înfundat. Caloriferul este ginormous, iar ferestrele sunt Veka, cu multe camere. Dacă nu oprești caloriferul, e cald de behăi. N-am reușit să descifrez misterul. Ce umidificatoare am avut, toate au dat greș acolo. AC am doar într-una din camere.

    00
    • Ideea asta cum că răceşti dacă e temperatura camerei puţin mai mică mi se pare aproape la fel de nocivă ca antivaxerii. Nu e deloc o problemă dacă ţii termostatul la 20 de grade sau mai puţin, nu o să moară nimeni, indiferent ce zice bunica, iar factura la gaze o să fie sigur mai mică.

      01
    • @Bogdan – ba, te contrazic, dacă nu răcești la 20 de grade în casă, sigur te va deochea careva și o să fie mult mai rău!

      00
    • Leo, news alert. Oamenii racesc de la virusi nu de la temperatura. Temperatura foarte scazuta pentru un timp mai mare poate afecta mecanismele de aparare ale corpului dar in niciun caz nu-i 21 temperatura aia. Nici macar 18.

      00
    • @Bogdan – Nu stiu de unde ai scos faza cu bunica. Nu toti locuim cu familia, ca tine.
      @George – Deocheat? Esti de la Buzau cumva?

      00
    • @big0ne – Exista persoane pentru care temperatura de confort nu este 21 de grade.

      00
    • Stiu, nevasta-mea. Eu ziceam de treaba cu racitul.

      10
    • @big0ne – Da, unii din astia cu temperatura de confort peste 21 de grade, racesc pana la punctul la care fac infectie. Vorbesc de cazuri reale.

      00
  4. 20 sau 21 de grade pe termostat, cu parchet pe jos si centrala cu calorifere. De la 23 in sus nu dorm bine noaptea (ma trezesc cu gura uscata)

    00
    • 22 ziua si 20ish noaptea. Nu stiu umiditatea ca n-am probleme (gura uscata sau mucegai sau mandarie). Ca idee, AC ul poate dezumidifica foarte bine, da-i bice.

      PS: raceala e o viroza, deci cauzata de virus. Restul se regleaza din imunitatea fiecarui individ, nu din termostat

      00
  5. Important nu-i cât de frig e în casă ci cât de cald e în beci.

    00
  6. Normele de protecția muncii zic undeva între 20-24 de grade ar trebui să fie într-un birou, și umiditatea între 30 și 70%. Nu sunt niște norme idioate – din punctul meu de vedere temperatura ideală se învârte în jurul lui 21-22 de grade. Iarna e ok. Vara sufăr, că nu am fost suficient de strângător cât să-mi iau AC.

    00
  7. NOU
    #22

    Ziua temperatura este setata la 23 de grade, iar noaptea la 21 de grade. La varianta cu folosit aparatul de aer conditionat pentru dezumidificare m-am gandit si eu insa in beci.

    00
  8. Sunt cu incalzirea la comnun si pe timp de iarna avem caldura seara intre 18 si 8. Blocul e de 4 etaje, 2 apartamente pe scara, anveloat si tine foarte bine. Cand e frig mai serios in casa sunt undeva la 20 grade ziua si 24 noaptea. De umezeala nu prea am tinut cont ca nu s a simtit dar de cand a venit si prichindelul am luat asa ceva
    ca sa ne ghidam dupa el. La el in camera temperatura sta undeva intre 23 si 25 de grade iar umiditatea undeva pe la 80% noaptea. Am luat si un dezumidificator cu pastila de la ceresit, aduna apa dar nu a scazut umiditatea daca e sa ma iau dupa aparat.

    00
  9. La mine, daca las aerul pe dezumificare, la a doua folosire pute de nu poti sa stai in casa.
    In dreptul peretelui care se umezeste poti sa pui un calorifer electric pe ulei si sa lasi liber peretele ca sa circule aerul pe baza fenomenului de convectie, sau eventual de pus un ventilator care sa forteze aerul cald sa circule paralel cu peretele.
    Am un aparat de dezumificare cu compresor luat acu 2 ani. L-am folosit de cateva ori, isi face bine treaba, adica scade umiditatea din aer pina in intervalul recomandat 40-60, dar umezeala de pe peretele care da catre exterior tot nu dispare in totalitate.

    00
    • La mine mirosea pentru că nu avea filtrele curățate. Se spală ușor cu un jet de apă.

      00
    • Umezeala de pe perete nu va dispărea și pentru că sursa de umezeală nu este umiditatea aerului ci însuși peretele, fiind mai rece cu 10 grade, sau mai mult de 10 grade, decât aerul din încăpere. Dealtfel cu cât diferența dintre temperatura aerului și temperatura de la suprafața unui corp solid este mai mare cu atât șansele de formare a condensului cresc. Gândiți-vă că vara după ce turnați un lichid rece într-un pahar, când afară sunt 35 de grade, în mai puțin de un minut suprafața exterioară a acestuia se umple de broboane de apă (condens). Acum comparați suprafața paharului cu peretele din camera voastră. Veți scăpa de condens abia când conținutul paharului (a.k.a. masa interioară a peretelui) va ajunge la aceeași temperatură cu a aerului. Idem pentru pardoselile reci. E posibil, dar, vă întreb, merită costurile?
      Dacă zoso are un perete mai cald și unul mai rece, cel din urmă e cauzat puntea termică generată în zona aia (structură de beton, grindă, orientare pe nord etc) pentru că un calorifer (chiar dacă cele din tablă se numesc radiatoare) nu furnizează căldură radiantă, ca o sobă, ci convectivă. Aerul cald din interiorul caloriferului se ridică în tavan și pe măsură ce se răcește în contact cu acesta va coborî încet în toată încăperea. Aici bătrânii știu ei, chiar dacă nu în aceeași termeni explicați de mine, că căldura sobelor de teracotă e „sfântă”. Pentru că are în componența ei (căldura, zic) și componenta radiațiilor infraroșii, atât de benefice stării de bine, care cam lipsesc (infraroșiile) pe perioada iernii.
      Inverterul e bun, însă el rezolvă doar efectul condensului, nu și cauza lui.
      P.S. Doar eu am termostatul setat la 19 grade?
      Ca să nu mai zic că noaptea centrala pornește doar dacă temperatura din dormitor scade sub 16 grade.
      Citesc pe aici și: „Temperatura în birou 24 de grade”…!? Păi, ce, te duci (generic vorbind) la muncă să dormitezi alene? WTF – dacă am în dormitor mai mult de 25 de grade, vara, mă trezesc cu perna, pieptul, spatele și ceafa ude.
      P.S.2 M-am uitat de curiozitate pe prognoza meteo din următoarele 10 zile pe litoral – exceptând ziua de azi, în nici o altă zi umiditatea relativă nu scade mai puțin de 80%. Și uite ce plăcut e afară. Asta vizavi de umiditatea perfectă.

      00
  10. Noi doar ce ne-am înhămat la un credit. Casă nouă, ale ale. Temperatura e pusă pe 22°, deci îmi oscilează între 21,5° și 22,5° (a trebuit să umblu un pic la termostat); Termostatul e pus în camera cea mai recentă cu 2 pereți exteriori și 2 geamuri.

    Umiditatea e undeva între 55° și 60°, care e cea mai indicată, mai ales pentru mogâldeața noastră:)

    00
  11. Bloc, parter sufragerie pe colt, deci doi pereti expusi exterior: aveam umiditate, se forma mucegai.
    In prima faza am izolat pe interior peretii respectivi (blocul nu permite izolatie exterioara). Cumparat um dezumidifactor Budget, 450RON cu capacitate 10L/24h, si-a facut treaba de minune.
    La temperatura de 23-24 de grade umiditatea e sub 40%. Mai rece, creste umiditatea.

    00
  12. Problema cu mucegaiul de pe perete (odata aparut) e greu de administrat numai din AC sau dezumidificator.
    Aparitia mucegaiului intr-o zona arata ca exista o punte termica (coeficientul de izolatie al peretelui muta punctul de condensare catre interior) si/sau o problema de permeabilitate a zidului (vopsele/folii/izolatii/tencuieli care nu permit migratia naturala a vaporilor catre exterior).
    În plus fata de masurile ce rezulta din ce am zis mai sus, pentru eliminarea mucegaiului TREBUIE respectati urmatorii pasi (mucegaiul nu dispare spontan si forever – doar apare asa :) ):
    – curatata si dezinfectata zona afectata – clorul e singura chestie care functioneaza. Daca tencuiala este exfoliata, se curata, se dezinfecteaza si se reface tencuiala/glet;
    – pastrata umiditatea relativa a aerului in incapere in plaja 40-60% SI temperatura in jur de 22-24°C.

    De la aceasta ultima conditie rezulta diferenta majora dintre AC si dezumidificatoare.

    AC-ul dezumidifica aerul trecandu-l peste schimbatorul de caldura rece si dându-l afara la temperatura schimbatorului (adica cca 10°C!). El nu are control al nivelului umiditatii, in cel mai fericit caz avand implementata o oprire a procesului cand temperatura aerului scade sub 15-18°C.
    Dezumidificatorul face cam acelasi lucru dar 1) aerul il evacueaza trecandu-l peste polul cald al schimbatorului de caldura, temperatura aerului la iesire revenind la temperatura de la intrare si 2) monitorizeaza si controleaza precis umiditatea relativa*, cea care ne intereseaza de fapt.

    Valorile ideale ale umiditatii depind de context. Standardele sunt pentru anumite spatii/domenii.
    Chiar in locuinta, de exemplu, pentru confort, iti doresti o umiditate mai scazuta in living (30-40%) si una mai ridicata in dormitor (50-70% – fara futai; pentru futai 30-40% e mai buna :) ). Ce trebuie retinut este ca statul cu o umiditate scazuta timp mai indelungat, chiar daca aparent creste gradul de confort termic usuca mucoasele (nas, gura, ochi dar si piele), crescand mult riscul infectiilor.

    ______________________
    */e o functie complexa legata de umiditatea efectiva a aerului, temperatura si presiunea lui si e cea care ne da gradul de confort termic. Mai multe detalii aici https://en.wikipedia.org/wiki/Relative_humidity :) .

    00
    • știu de puntea termică. dar soluția trebuie să mai aștepte un an sau doi, că trebuie convinsă nevasta că trebuie dată jos toată tencuiala/gresia din bucătărie și pusă alta (că asta e coaptă), ocazie cu care voi face și o izolație pe podea.

    • @vali – vorbeai de izolatie la podea, sfatul meu este sa nu faci izolatie la interior. Izolatia se face in exterior, altfel risti sa dezvolti un mucegai la interior de toata frumusetea. Daca totusi vrei sa faci izolatie la podea, sfatul e sa dai jos din podea tot cat poti (daca e casa veche, si pana la pamant poti da, daca nu pana la placa de beton), si apoi sa incepi refacerea straturilor. Ultimele 2 trebuie sa fie un extrudat de 10cm si apoi neaparat o sapa. Sau poti opta pentru o sapa usoara (perlitica) de 15cm pentru o izolatie buna.

      10
    • @zoso: fii mai convingator cu colega de ap pentru ca dezumidificarea pe baza de ac sau chiar si aparat dedicat nu va da rezultatele dorite.
      Da, va usca aerul din camera dar atata timp cat vei avea chiar si 10% umiditate vei avea si condens pe acel perete mai rece si neincalzit.
      Ca sa rezolvi problema fara sa incalzesti peretelw ar trebui sa ai 0% umiditate sau vacuum in camera.
      Ceea ce nu se poate.
      Acestea sustin, declar si semnez.

      00
    • La casele vechi vine umezeala de jos din fundatie. Nu exista metode viabile sa scapi de asta, decat sa refaci fundatia (unde e posibil). Acum se pun bariere termice si se face hidroizolatie intre fundatie si zid, tocmai pentru a nu mai exista infiltratii din sol. In urma cu 50 de ani se zidea direct pe piatra. E inutil sa pui izolatie pe podea, atata timp cat umezeala iti urca prin perete.

      00
    • @vali
      Contrar parerilor larg raspândite, nu exista vreo regula care sa stabileasca ca izolatia se face numai la exterior sau numai la interior.
      Termoizolatia este o solutie tehnica care implica mai multe materiale, puse in mai multe straturi, dupa oarece calcule si dupa analiza situatiei existente. :)
      Cand vei face reabilitarea vorbeste NEAPARAT cu un arhitect sau cu un inginer constructor (proiectant) care iti fac impresia ca sunt cu mintea la ei si ca stiu despre ce vorbesc. Cel ales :) va trebui sa vada situatia la fata locului si iti va putea propune o solutie viabila pe termen lung.

      00
    • @ivang ai grija ce zici ca se poate lua lumea dupa tine. Defapt pozitia termoizolatiei e esentiala si se pune catre partea rece, adica catre exterior si nu catre interior din cauza condensului si a unei chestii ce se numeste ‘punct de roua’. Materialele sunt diferite si izoleaza diferit, implicit scade diferit temperatura prin sectiunea de perete. Daca punctul in care condenseaza se produce unde nu trebuie ai probleme. Exemplu, pui termoizolatie la interior si faci mucegai in spatele ei

      https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Principiul_evit%C4%83rii_condensului

      00
  13. AC pornit doar jumătate de oră pe zi favorizează dezvoltarea bacteriilor în aparat.
    Utilizarea AC când afară sunt temperaturi negative poate crea surpize: la mine s-a format dop de gheață pe furtunul de evacuare a condensului și apa curgea pe perete.
    Problema aici sunt pereții exteriori, ce au preluat rolul de de umidificator. Soluția e termoizolarea lor pe interior sau exterior. Altfel e posibil ca umiditatea să scadă sub limita recomandată, iar pe pereți să se formeze condens în continuare, în funcție de cât sunt de reci.

    00
  14. 5 termostate in casa, cu media de 21 de grade.
    Avand incalzire prin pardoseala nu trebuie mai mult – la nivelul pardoselii temperatura e mai mare si aerul e incalzit relativ uniform.

    Pentru carcotasii cu „se ridica praful in aer”, faceti un simplu exercitiu fizic: praful se ridica acolo unde e gradientul de temperatura mai mare. Asadar, unde e viteza de ascensiune mai mare: la caloriferul cu temperatura de 65 de grade sau la pardoseala cu temperatura de 30-35 ?

    00
    • Unde e suprafata radianta mai mare (adica printre altele si mai mult praf depus)? Pe calorifer sau pe podea? Hmmm… asa-i ca da cu virgula?

      00
  15. Temperatura generala 21,5 deci temperatura oscilează între 21 și 22
    Pentru a uniformiza temperatura între încăperi am montat pe fiecare calorifer robineți termostatati. Dacă nu bat sistemele clasice wireless de termostat, vezi ca exista sisteme wi/fi. Dacă nu bate routerul peste tot, poți folosi range extender, nu sunt scumpe.
    Iar in bucătărie nu scapi fără AC sau dezumificator. Alternativ poți face un perete ventilat din rigips astfel încât umezeala din casa sa nu mai găsească peretele rece și sa condenseze.

    00
  16. Temperatura e relativa, depinde de cum iti place sa stai imbracat. Daca vrea sa stau in tricou, pun pe 23-24, daca iau si o bluza pe mine imi ajung 21-22. Alta problema e sursa frigului. Unde stau acum e foarte prost izolata pardoseala si daca stau la birou simt frigul la picioare imediat si nici 23-24 nu imi ajung.

    Referitor la umiditate, ce imi aduc aminte din scoala, trebuie sa fie undeva intre 40-60%.

    Urmeaza sa ma mut in apartament nou. Sunt curios ce probleme o sa am pe partea cu umiditatea si daca reusesc sa o rezolv doar cu AC.

    00
  17. Eu n-am centrală iar când dă frigul și încă nu dau ăștia drumul la căldură, dau drumul la Ac la 32 de grade. E un aparat de 10+ ani, durează ceva până începe să facă cald, însă funcționează. Altfel, când e căldură, am termostatele la 24 de grade. E ok în toată casa mai puțin pe hol unde e frig de behăi dintotdeauna și nu-mi dau seama de ce, în ideea că nu am pereți exteriori. Probabil că lipsa unei surse de căldură…
    Mă gândeam să mă documentez despre încălzirea în pardosea, însă până nu fac un copil nu cred că mă voi deranja.

    00
  18. Termostatul sta pe 21.5 umiditatea e 40-50. Fara aparat că mă enervează sunetul, doar aerisire.

    Ia o statie cu fir și pune-l prin termopan, eu așa am pentru temperatura interioara exterioara.

    00
  19. „Umiditatea în restul casei 64%”. E mult si intrebarea e de ce ? Eu zic ca trebuie sa elimini cauza umezelii mai intai. Prima chestie, nu mai usca haine pe calorifer, ia-ti un uscator de rufe. In bucatarie daca toata ziua fierbeti, tine usa inchisa. Aeriseste bine dimineata chit ca e iarna. Dupa dus tine usa la baie inchisa si deschide geamul la baie.Dezumidificatorul ar fi ultima solutie.

    00
    • nu usuc haine pe calorifer.
      in baie am ventilator care funcționează când se aprinde lumina și îl las pornit și după duș.

  20. 22 grade am învățat noi la facultate ca ar fi temperatura optima iarna, iar dr spun ca umiditatea pe la 60% e cea mai benefica copiilor, și cam pe acolo o ținem

    00
  21. După mai multe teste, 21.5 grade pe termostat mă aranjează cel mai bine.
    Sunt genul care urăște căldura în exces 😀

    00
  22. Iarna intre 21 si 23-24 (copil mic) si umiditate in limite. Aerisesc des si nu e o problema.

    Vara 25-28 in functie si de cum e afara.

    Daca tot faci ceva la bucatarie poate e mai practic sa pui si o incalzire in pardoseala (daca ai spatiul necesar). In cazul in care o sa pui si mergi pe electric, recomand Devi ca si brand.

    00
  23. Numai la noi sta lumea la 30*C, nu inteleg de unde avem frigul asta in oase si cand iesim afara ne racim instant.
    Cand se fac calculele de incalzire ale unei incaperi se fac pentru o temperatura de aproximativ 21*C, depinde de ce deserveste acea incapere

    00
    • Sper că nu ai scris la mișto.
      Pentru că, altfel, în prima frază ai și explicația fenomenului pe care nu-l înțelegi. Păi, de-aia „vă răciți instant” când ieșiți afară – pentru că în casă corpurile voastre, biologice, sunt învățate (antrenate) să stea la 30 de grade.
      La polul opus, vara, există turiști care refuză cazarea la particulari pe motiv că nu au aer condiționat, asta în timp ce la începutul verii sunt 23-24 de grade. Cine să vă mai înțeleagă…?

      00
  24. Trebuie sa iti pui termostat, asta cu reglatul centralei manual in functie de temperatura din casa nu e ok, ca noaptea spre ex. nu te trezesti sa o reglezi.

    Eu am 4 programe setate in termostat (dim, amiaza, seara, noaptea), cu temperatura maxima de 21 pe timpul noptii. Umiditatea o reglezi in functie de ce iti este tie comfortabil, eu prefer sa o tin in jur de 50%. Inainte de a avea dezumidificator, era pe la 70% in anumite perioade si inflorea de mucegai un colt la intersectia a 2 pereti exteriori, acum e ok. Ala cu 32 grade in comentariu probabil ca e typo, la 23 deja nu poti respira bine in timpul noptii.

    00
  25. Casa noua, centrala fara condensatie tinuta pe 55C unde are randament maxim, aproape de condensatie, termostat Salus wireless controlat prin internet, cu program pe ore, 23C pe timp de zi, 24C seara cand suntem acasa, 23C in timpul noptii. Umiditatea relativa 50-60%, masurata la mod general la parter.

    00
  26. până ce repari situația (cu dat tencuiala jos până la perete și izolată bine toată zona), soluția cea mai simplă e să cureți periodic zona cu clor și să aerisești camera cât mai mult. restul sunt doar complicații inutile.

    00
  27. Eu am problema inversa – aer prea uscat.
    In casa totul sta cam pe la 22-23 de grade (in functie de cand prinde nevasta termostatul ca sa-l dea „mai tare”).

    00
  28. Temperatura economica o am setata la 20.8 grade iar temperatura de confort la 21.8 grade.
    O regula generala spune ca orice grad in plus peste valoarea de 21 grade inseamna o crestere cu 3% a consumului de gaz.
    Absolut toate termostatele au un histerezis,adica la o temperatura setata de 21 grade el va opri centrala termica cand se ating 21.4 grade si o va porni cand temperatura scade la 20.6.
    Diferentele de temperatura intre acasa si birou / zi si noapte sau alte intervale nu e bine sa depaseasca 2 grade.Daca in perioada de lucru,cand esti la birou,lasi temperatura in casa la 18 grade si cand vii seara vrei 23 centrala va merge mai mult si vei consuma mai mult gaz decat daca setezi de exemplu 20 si 22 grade.Nu e bine o camera sa o tii cu robinetii inchisi (faci economie) si in camera de langa (unde stai/dormi) sa ai 24 grade.Vei pierde mare parte din caldura prin peretele catre camera alaturata unde ai inchis caldura/radiatorul.

    00
  29. Termostatul are setate 2 temperaturi, 22 si 20.5 grade. In timpul saptamanii l-am programat 3h dimineata pe 22 apoi pana la 16:oo pe 20.5. Seara, pana la 22:oo, sta iarasi la 22, apoi revine la 20.5. In weekend e setat si in timpul zilei pe 22 grade. Cu umiditatea inca nu ne-am pus problema mai serios.

    00
  30. funcția de dezumidificare la AC este utilă în zonele cu umiditate mare a aerului (asia) la noi nu se simte nici o diferență, pereții umezi trebuie încălziți și cel mai bine se face asta cu un calorifer care să îi mențină cât mai uscați, inclusiv în cazul transpirației termopanelor

    00
  31. centrala de bloc, mie mi se pare frig in casa dar temperatura sta pe la 20.5 seara tarziu, si dimineata, iar pe dupa-amiaza urca pe la 21.

    cu umiditatea mi-a povestit un cunoscut cum si-a rezolvat-o. statea la casa, iar un perete genera permanent igrasie. a gasit o firma (nu stiu numele) care a venit si a facut tot felul de masuratori prin casa, apoi au oferit o proforma de ~ 3000 Euro. in casa au pus o panglica metalica de 1-2 cm latime undeva la inaltimea de 1M pe toti peretii din camera respetiva (a trebuit sa gletuiasca peste ea). panglica respectiva conectata la ceva echipament alimentat electric. din momentul ala nu au mai avut nici urma de igrasie. din ce am inteles este o chestie de schimbare a eclectrizarii produse de apa care forteaza apa sa nu se „lipeasca” de perete.

    descrierea facuta de mine e mai plastica pentru ca doar mi-a fost povestit de persoana care avea problema si si-a rezolvat-o asa. (ps. zona maior cranta – brasov)

    00
  32. 23.5 dimineata cand ma trezesc. sa pot face si umbla in prosop lejer.
    22.5 cand stau prin casa in mod normal
    21.5 pentru somn
    Dimineata fix inaine sa plec din casa toate geamurile deschise 5-6 minute, dupa care termostatul ramane pe 21.
    Umiditate no idea ca n-am cu ce masura dar dimineata e un pic de condens in partea de jos a sticlei de la geamuri.

    00
  33. Temperatura optima pentru mine iarna e de 22-23 grade.

    00
  34. Stiti ca umiditatea depinde de temperatura, da? Deci cu aceeasi cantitate de vapori in aer, la 22 de grade ai o umiditate iar la 24 ai alta. Umiditatea asta de care vorbim noi eate umiditate relativa (la temperatura).

    Eu am 23 de grade si umiditate in jur de 50%.

    Si eu aveam umiditate mare (peste 60% la 23 de grade) si am rezolvat-o montand un ventilator in bucatarie. Ulterior l-am legat la un controler de temperatura/ umiditate de pe ebay si porneste automat doar cand e cazul.

    00
  35. degeaba îşi dă lumea cu părerea despre temperatură, dacă nu precizează orientarea ap, izolaţia, câţi pereţi exteriori, etajul, temperatura turului pe centrală sau pe coloană şi locaţia termostatului-într-o cameră cu calorifer sau nu.

    00
  36. in orele cand suntem acasa si suntem activi temperatura este 23 de grade acum cat este mai cald afara,cand va veni frigul o sa o cobor la 21-22 de grade, in orele cand suntem la munca centrala nu porneste, iar noaptea temperatura minima este 20 de grade. De umiditate nu stiu ca nu am cum sa o masor, dar aerisim bine toata casa dimineata inainte sa plecam la lucru.

    00
  37. Umiditatea relativa influenteaza printre altele schimburile de caldura dintre organism si mediul inconjurator.
    Specialistii (britanici) recomanda o RH intre minim 30% si max 70%.
    Dar indiferent de temperatura si RH e extrem de importanta ventilatia incaperilor; lipsa acesteia plus temperaturi peste 20C si RH peste 70% favorizeaza aparitia mucegaiului.

    L-V
    – oprim centrala la 8 am si ventilam tot etajul (dormitoarele).
    – repornim centrala la 3 pm, setata pe 18C (iarna) si eventual facem focul in semineu in jurul orei 6
    – pe timpul noptii (9PM – 7AM) temperatura la etaj se pastreaza in zona 18-20.

    S-D daca suntem acasa ~18C. Daca nu, ~14.

    Cu exceptia a cateva zile de vara, umiditatea in interiorul casei nu a iesit din intervalul 30-70.

    00
  38. Umiditatea excesiva (peste 60%) are doua efecte negative si unul pozitiv: scade temperatura ambientala perceputa, favorizeaza dezvoltarea microorganismelor (in special fungi), dar reduce acumularea de sarcina electrica (neplacut, atunci cand te atingi de oboecte metalice sau alte persoane).
    Valoarea exacta tine de confortul personal: prea multa, simti „racoare”, prea putina, ti se infunda nasul si se usuca sinusurile (dureri de cap), prea multa si rufele nu se usuca complet, prea putina si odorizantele sunt mai eficiente, prea multa si cand gatesti cu gaz generezi monoxid de carbon, prea putina si ciorba la fiert scade mai repede. Nu exista o cifra perfecta universala. Totul depinde de temperatura, numarul de persoane, cantitatea de plante vii din casa sau animalute, de cat gatesti folosind gaz (arderile, inclusiv respiratia, cresc umiditatea).
    Eu urmaresc permanent sa fie in jur de 50%. Prea mare, pornesc aerul conditionat (toate au dezumidificator, fiind principiul de baza in functionare) sau reinoiesc rezerva de Ceresit si daca e prea mica, deschid un geam si aerisesc (aerul de afara e de cele mai multe ori umed) sau pornesc umidificatorul (care are dezavantajul de a elibera particule de apa cu calcar, care se depune pe obiecte).

    00
  39. Casa de cărămidă, centrală în condensatie, temperatura setata la 23 grade ziua și 21 noaptea, umiditatea pe undeva pe la 45%. Mai jos de 23 am reclamații de la partea mai bună a familiei.

    00
  40. Nu inteleg de ce lumea pune temperatura mai mare ziua. Eu stau la casa si ziua tot ies afara si deschid usile plus ca tin geamurile deschise sau crapate pentru aerisire. Ziua tin centrala oprita si am 20 de grade. Noaptea porneste de la pe la 7 seara la 7 dimineata si face un 21, afara fiind mai frig chiar lucreaza. Eu cred ca noaptea trebuie sa ai confort cand dormi, sa nu te trezesti tremurand in pat. Ziua esti mai imbracat si faci si miscare. Umiditatea o am vara pe la 45-50% iar iarna 55-62%. Nu folosesc AC.

    00
    • Ziua, dupa ce ajungi de la munca, preferi sa stai in chiloti prin casa si sa lenevesti, nu sa pui suba pe tine si sa faci miscare..

      00
  41. Temperatura medie in camera de 13-14 grade iarna, calorifere oprite si stat in pantaloni scurti si tricou, racit de 2 ori in 14 ani de cand dorm asa, la 22-23 grade chem salvarea ca ma sufoc.

    00
  42. In hotelul la care am stat in Suedia temperatura era setata la 19.5 grade, nu era frig dar nici nu era temperatura de stat in tricou.
    21 de grade este o temperatura ok, dar as opta pentru un 20.5.

    00
  43. Senzorii aia de temperatura (cel putin ala din poza) nu e deloc precis.
    Sa ai o eroare declarata de +-2grade mi se pare foarte mult, temperatura aia o estimez si cu degetul, nu am nevoie de un aparat.

    00
  44. Noi avem pus pe termostat 21 noaptea și 23 ziua – cu copil <1 an, centrala merge efectiv doar dimineața (când trebuie să recupereze temperatura pierdută peste noapte) și seara (când nu mai beneficiem de soare și lumină), în rest se menține din inerție. E nevoie să fie afară sub -10 grade ca să bage vreun pic noaptea, ziua nu cred că am observat să funcționeze niciodată, avem expunere pe sud și lumina ajută, chiar dacă nu e o zi însorită. Vara e mai dificil să păstrăm ziua sub 27 de grade.

    Referitor la umiditate, ea trebuie să fie între 45 și 60%, sub 30 și peste 70 apar probleme de sănătate – la umiditate prea mică se favorizează uscarea excesivă a mucoaselor nazale, la umiditate prea mare se favorizează dezvoltarea bacteriilor, mucegaiurilor si ciupercilor de tot felul. Aerul condiționat vara și încălzirea iarna usucă aerul foarte mult și rareori e suficientă aerisirea zilnică a camerelor. Problemele de umiditate peste limită vine mai mereu de la probleme de izolație.

    00
  45. La noi umiditatea e foarte jos in casa, tot timpul, 30%. Singura explicatie pe care am gasit-o e ca peretii interiori sunt toti placati cu rigips, si rigipsul cumva absoarbe umiditatea si o transmite spre exterior?Am incercat cu umidificator in dormitor, ca aveam gatul si nasul super-uscate dimineata si era neplacut, n-a facut mare diferenta, sincer, maxim a urcat la 35%, dar ma enerva sunetul noaptea, asa ca am renuntat. Chestia e ca ne-am obisnuit cu aerul uscat, nu ne mai deranjeaza deloc, si acum, cand mergem in vizita la ai mei, de ex., mi se pare aerul super umed in casa, parca respir aburi.

    00
  46. Niciun dezumidificator nu te va ajuta!!! Poate cel mult sa atenueze efectele problemei.
    Peretele trage umezeala de afara. Daca trage din pamant, ai pus-o. Trebuie sapat pana la baza fundatiei si facuta hidroizolatie. Poti incerca si cu ceva solutii de impermeabilizare – gen Sika, dar trebuie sa gasesti un constructor care sa stie sa lucreze cu ele, altfel sunt bani aruncati.

    Ca temeratura acasa, 22 grade. Am probleme cu umidificarea aerului, la mine e prea uscat. Dar astea se rezolva mai usor.

    00
  47. din cate stiu umiditatea interioara trebuie sa fie in functie de temp exterioara.
    https://www.joneakes.com/jons-fixit-database/1626-What-is-the-proper-level-of-humidity-for-a-house-in-the-winter

    probleme date de umiditate prea mare sau prea mica
    https://www.energyvanguard.com/blog/24336/The-4-Factors-of-Comfort

    din experienta (in bloc vechi) 1-2 pereti afara :
    – vara umidiatatea optima 45%-55% ; o pastram spre 45%-50%
    – iarna intra -5 – +5 ~ 40%-45% ; o reglam prin aerisit mult si pana la o ora si jumate daca e necesar.
    – iarna asa pe la -10C mai spre 35%-40% tot asa aerisit mult.

    centrala pe max 22 C emp constanta cand merge si nu aerisim ~ 21.5 C

    00
  48. 21,6 când sunt acasă, 21,2 când suntem plecați. Anul ăsta am scăzut de la 22 la 21,6 și în noiembrie am economisit 20 m3, vedem la primăvară date mai exacte.
    Am termostat cu PID, Siemens, cu autotunning.
    Există o relație strânsă între umiditatea ideală și temperatura, mai târziu o să trimit un Excel care calculează zona de confort.

    00
  49. Treaba cu Whirpool( nu mai are fabrica de AC de cel putin 10 ani, isi lipeste eticheta pe aparate care sub alt brand costa cu 20%-30% mai putin) sau orice AC nu merge. Iti trebuie un dezumidificator, trebuie sa mearga tot timpul.
    Daca chiar iti trebuie, iti zic ce sa iti iei, ieftin si bun

    00
  50. Apartament 4/4. Majoritatea pereților exteriori, doar unul bate în uscătorie si casa scărilor, niciuna încălzite.
    Temperatura e undeva pe la 22.5 ziua, 21.5 noaptea… Femeia asta a mea e friguroasa, din partea mea puteam și mai puțin.
    Căldură e ok, problema e umiditatea… Constant avem peste 70%, din ce știu eu e ca trebuie sa fie între 40 și 60. Aveam un termopan la balconul închis (asa l-am preluat de la fostul proprietar) care transpira foarte tare și curgea pe perete. Acolo făcea mucegai.
    În primul an nubam făcut nimic… Am curățat mucegaiul și am înjurat :)).
    În al doilea an am luat dezumidificator. Mult mai bine, dar tot curgea geamul.
    Anul acesta am schimbat toate termopanele cu unele de calitate. Nu mai avem nicio problema :).
    Umiditatea încă creste. Aerisim des, pornim dezumidificatorul și deocamdată e bine.

    00
  51. 18.09.2018
    Salut. Doar o parere!
    Bacterile pe fondul umezelii in casa sunt periculoase referitor la bolile pulmonare.
    Aer conditionat cu ozonare, plasma sau alte tipuri care pretind indepartarea mirosurilor nedorite (*eventual si ionizare)din casa sunt o buna alegere. Totusi functionarea eficienta a acestora depinde de intretinere si umiditate.
    Aerul uscat este ideal pentru generarea de plasma, ozon..
    Aerul conditionat e bine a se folosii ca aer conditionat nu ventilator cu are racit.
    Pornesti aerul conditionat si il mentii in functiune pe ”automat”, reglat la temperatura dorita pentru 4-5 ore cel putin continu. Nu genul … e cald hai sa pornim AC o ora, doua pana ne racorim. Temperatura constanta(24C) in casa este cuvantul cheie. Clarificarea acestui detaliu ne ajuta in atingerea comfortului dorit.
    De la exterior(mediu) spre interior(corp fizic). Variatile de temperatura tensioneaza psihic si fizic omul in efortul involuntar de adaptare la mediu.
    Merci. O zi minunata in continuare va doresc.

    00
  52. Eu am o mare problema in subsol/pivnita veche a casei.M am gandit eu ca e timpul sa o renovez si sa fac sala de sport.toate bune si frumoase pana cand, peretii au inceput sa se umezeasca.am luat AC, dezumidificator si ventilator cu indicutie de caldura si nimic.mentionez ca nu am niciun geam, doar ventilatorul cu inductie ce aduce aer proaspat.acum problema e, ce ma fac, se pare ca nu am scapare

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)