Telefoanele din închisoare și munca la români

Clasica mișcare: ce faci când te doare capul? Te legi la picior! Administrația Penitenciarelor vrea să cumpere aparate de bruiat pentru a opri pușcăriașii să mai dea telefoane.

Metoda „Accidentul” ar putea fi istorie dacă oficialii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor vor băga sisteme de bruiaj în penitenciare. Numai în 2015 peste 4.500 de telefoane mobile au fost găsite în celule, se arată în raportul ANP. Pentru acest proiect sunt deja prevăzute 10 milioane de lei pentru următorii 5 ani. Oficialii ANP spun că în primă fază vor experimenta în 4 sau 6 penitenciare, iar dacă rezultatele sunt bune, 25 de penitenciare ar putea avea astfel de sisteme. (sursa)

Știu. Orice om normal ar crede că e destul de ușor de găsit într-o pușcărie un obiect pe care nu-l poți băga în fund când vine controlul. Pentru că nu au unde să îl ascundă în altă parte, sub saltea sau sub haine. E la mintea cocoșului. Plus că poți cumpăra detectoare de obiecte electronice, care sunt mai ieftine și mai eficiente.

E logic.

Dar nu, hai să nu punem românii angajați să facă o treabă să și-o și facă, ar fi prea nedemocratic să îi punem la muncă. Hai să cumpărăm niște tehnică inutilă, care oricum o să fie scumpă și o să poată fi scoasă din priză de aceiași imbecili care nu sunt în stare să găsească un telefon.

Și știți de ce?

Deşi deţinuţii nu au voie cu telefoane în închisoare, şefii ANP au dat mereu vina pentru situaţie pe lipsa personalului calificat.

Ce naiba calificări ai nevoie ca să găsești un telefon? Diplomă de Spiru Haret? Pun pariu că, dacă își pune cineva mintea, toți rahații ăștia de gardien care sunt prea proști să găsească un telefon au sporuri pentru că au studii superioare și sunt remunerați în plus.

Din nou, cât de prost să fii să nu fii calificat să găsești un telefon? Și cât de greu e să angajezi gardieni? Nu sunt destui picați la școala de poliție pentru asta?


Și da, asta e clasică pentru noi. Ignorăm soluția cea mai simplă și cea mai eficientă și ne săpăm și inventăm soluții complicate și costisitoare.

 

fun-inima

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

39 comentarii

  1. Bai, tu stii ce salarii au agentii aia si ce concurenta e pe locurile alea?

    00
  2. Si sincer, nu stiu cat sunt de legale. Universitatea Cuza din Iasi cumparase niste aparate de bruiat pentru examene, au fost folosite de cateva ori pana companiile de telefonie s-au sesizat ca le este bruiat semnalul.

    00
    • Pai si care ar fi problema … eu tot nu ma prind. Pe o proprietate privata, pot bruia semnalul cum vrea muschiul meu. Mai ales daca nu afctezi pe nimeni din afara proprietatii …

      00
    • Corect, doar ca acele unde de bruiaj nu ramaneau doar pe proprietatea privata. E drept, ei foloseau ceva mobil ce se baga pe loc in priza. Posibil o solutie mai avansata si permanenta sa permita utilizarea doar pe spatiul dorit.

      00
    • o cusca faraday, ceva

      00
    • Nici macar nu e asa de greu de facut, Puscariile de obicei au garduri metalice. Pui o plasa deasupra- nici macar atat, niste bare sunt de ajuns, si gata.

      Si de asta se invata fizica in scoala.

      00
  3. (In)Competenta gardienilor este una din probleme. Cealalta problema, poate mai importanta, ar fi legata de cat de „dedicati” sunt jobului pe care il au.
    Un om mai suspicios ar putea spune ca gardienii trec cu vederea telefoanele mobile. But that’s just my 2 cents.

    00
    • O tigara la gardian, o zi de demnitate. La fel e si cu telefoanele mobile. Sau gandesti tu ca vreun lache de gardian s-ar risca sa-i bage bete in roate vreunui interlop?

      00
  4. Bos, din controlat detinutii de telefoane nu iese bani de spaga.
    Stii care e deviza coruptilor in Romania? „Cumpara si tu ceva!”

    00
  5. E interesant de urmărit subiectul ca să aflăm cine le vinde.

    00
  6. Cred ca de fapt altceva se spune prin asta: „nu avem incredere in angajatii nostri sa se ocupe de perchezitii asa cum trebuie, pe toate traseele din penitenciare, asa ca suntem nevoiti sa cumparam niste dispozitive de control de la distanta, unde cineva calificat si de incredere (speram ca) isi va face treaba cum trebuie”

    00
  7. E ultima solutie,cred ca au incercat toate variantele pana acum.Cu bruiajul degeaba mituiesti gardienii..

    00
  8. dar aia care vand aparate de bruiat si-s prieteni cu politicienii sau sunt de la partid, cum vrei sa castige un ban cinstit?

    00
  9. Chestia cu bruiajul nu stiu cat de eficienta este, in sensul ca daca poate bruia pe o raza de 300 m o sa fie bun, ca daca e mai mult bruiajul poate incurca pe cei din afara insectarului, care locuiesc in zona si nu o sa accepte sa nu-si poata folosi telefoanele in casa. Referitor la telefoanele ascunse, nu te gandi ca sunt aifoane si s-uri mari, ci unele de dimensiunea unei brichete sau cutii de chibrituri, si locuri unde sa le ascunda, ai fi suprins cate se pot gasi intr-o cladire veche. Si nu stiu cat de motivati sunt gardienii sa le gaseasca. Referitor la sporurile pentru diploma, iti dau dreptate. Cred ca ANP, MAI si administratiile locale conduc detasat la personal cu studii superioare dar carora nu le sunt de folos in desfasurarea activitatii dar primesc sporuri.

    00
  10. Operatorii de telefonie mobila sunt complici la incarcarea cartelelor prin inselaciune… mama mea a sunat imediat la orange sa anuleze o tranzactie si operatorul lor a dat din umerii satisfacut de o incasare de 100 eur bonus pt companie! Mama si a asumat imediat prostia, ei nu isi asuma complicitatea la infractiune!

    00
    • Esti sigur ca vrei sa aiba grija operatorul de ce faci tu la telefon ? Ai vrea ca Dacia sa angajeze un om sa te asiste cand parchezi Loganul ?

      00
  11. O singură condiție să fie îndeplinită și eu unul aș fi de acord: să poată fi monitorizată buna funcționare de la centru în timp real. Altfel agaricii de paznici se vor împiedica de cablu de fiecare dată când e nevoie la fel cum acum închid ochii la telefoane și nu numai.

    00
  12. Nu exista niciun fel de control in penitenciar pentru telefoane, exista doua taxe pe care le platesti. Una in tigari la baieti, una in bani la gardian. Despre ce vorbim? Toata lumea are telefon in puscarie, si nu doar la noi, si pe afara.

    00
  13. Pun pariu ca o sa vina vreun ONG dupa. Care sa spuna si sa dovedeasca („studii”, etc): la loc comanda, tovarasi! Aparatele de bruiat nu sint sanatoase pentru detinuti!
    Dar nu-i bai, pina atunci se mai imbogatesc citiva crocodili.

    00
  14. de ce ar vrea sa le gaseasca? 90% din telefoanele din celule sunt introduse de catre gardieni

    00
  15. Cred ca e o falsa problema. Se da o lege, ca in permimetrul respectiv sa nu existe semnal, si ai mutat problema de pe umerii contribuabililor pe umerii digitistilor, vodafonilor, portocaliilor si magentistilor. Si credeti-ma pe cuvant, nu o sa-i coste nici o zecime, din cat o sa ne coste pe noi, aparatele de bruiaj.

    00
  16. Partea cu personalul calificat s-ar rezolva usor. Ar putea angaja chirurgi proctologi pe post de gardieni. Au aia tot felul de instrumente de bagat in cur de-ti vad tot pe dinauntru. Si sigur i-ar atrage si partea financiara pt ca in spitale salariile sunt de rahat dar, la bulau se castiga bine. Singura problema ar fi ca oportunitatile astea de castig i-ar putea face sa dea rateuri:
    „Vai, domnule MM Stoica! Initial am crezut ca aveti un iPhone 6 plus in fund dar, daca ma uit mai bine cu rectoscopul, cred ca e doar un hemoroid.”

    00
  17. Cred ca esti putin prost informat despre ce se intampla in penitenciare :)
    Lipsa personalului calificat nu inseamna neaparat incompetenta agentilor de penitenciar ( sau gardieni cum iti place tie sa le spui ) ci poate inseamna lipsa fizica a personalului calificat . Candidati pentru posurile de agenti exista, nu exista posturi create de catre ANP.

    Cel mai pertinent exemplu pe care ti-l pot da : Urmareste detinutii scosi la munca si ai sa observi ca la 20 de puscariasi vezi un agent …. daca unu` fuge ce faci ca agent ? fugi dupa el si lasi 19 nesupravegheati?

    Dar na… e parerea ta…

    00
  18. Solutia si mai simpla e „fara priza in celula”. Unde pana mea isi incarca telefoanele?

    00
  19. Stiam de un profesor de prin Poli care avea un electromagnet sau ceva asemanator pe care il pornea la fiecare examen pentru bajetzii cu casti bluetooth (asta se intampla acum multi ani) si nu mai avea nimeni semnal in clasa respectiva.

    Pune cateva din’astea mai puternice in fiecare etaj si sa vezi ca ii termini pe parnaiasi. Asta pe langa faptul ca nici nu scump sa faci ceva de genul deci…

    00
  20. Am si eu o curiozitate: un inspector de la fisc, un controlor de orice fel din aparatul de stat, un agent din asta de penitneciar si altii care sunt pusi sa gaseasca diverse nereguli, primeste vreunul vreun bonus pentru ce gaseste in neregula?

    Caci dupa mine e o problema relativ simpla – voi platiti, platim si noi…

    00
  21. Există prize în „camere” sau cum își reîncărcă șmecherașii ăștia telefoanele? Powerbank, baterii de rezerva? E cam greu să le ascunzi și să nu le depisteze, teoretic

    00
  22. Păi nu e vorba de neinstruire, a pus ăla problema prea delicat, e vorba de sistem, ca restul „sistemelor”.

    Gardianul ăla cu salariu de 1200 de lei pe lună, va fi mai mult decât încântat să primească 100 de lei de la un interlop pentru a-i pune la dispoziţie un telefon sau pentru a închide ochii la asemenea abateri.

    Telefoanele alea crezi că se aruncă peste gard sau se bagă în pâine? Ajung prin gardieni. Nici s-o dăm deontologic, că na, dacă nu poate să-şi facă meseria, să fie dat afară nu prea merge. Nu au salarii, nu au echipament, nu sunt destui numeric, normal că apar probleme şi încălcări ale regulamentelor.

    Sistemele de bruiaj se vor folosi la fel, doar că acum o să-i doară undeva dacă au telefoane. Îi lasă cu telefoane, pentru că na, au sisteme de bruiaj, dar gardienii „sunt şi ei oameni”, aşa că pot dezactiva sistemele de bruiaj între anumite ore, contra unor sume de bani, bineînţeles.

    00
  23. Au fost instalate aparate de bruiaj acum vreo 5 ani in Penitenciarul Rahova.Dupa vreo saptamana,aproape toti parnaiasii aveau greata,varsaturi,dureri de cap,pierderi de memorie,pierderi de echilibru,de la „radiatiile” aparatului de bruiaj.Aproape ca s-a ajuns chiar si la o revolta a detinutilor.Cateva zeci de parnaiasi chiar au deschis actiune in instanta(au acest drept),impotriva ANP,pe motiv ca le sunt puse vietile si sanatatea in pericol.Drept urmare a fost dezafectata instalatia de bruiaj.Am vrut democratie,o avem din plin.

    00
  24. Nu e vorba de calificari si mistouri tinere.E vorba de MITA care e de neoprit in puscarii.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube