Tati te ajută să ai un business, tu muncești să îl faci business pe bune?

Să zicem că ești un tânăr peste medie, cu aspirații mari. Norocul tău că ai un tată care e foarte bine înfipt în mediul de afaceri și după facultate te înfige undeva unde ai posibilitatea să avansezi. Și o faci, pentru că nu ești prost și mai ai și pile, spre deosebire de colegii tăi.

După 10 ani de sclavagit, vrei propriul tău business. Tati e din nou acolo, îți aranjează să ai primii clienți, prin aranjează însemnând că firmele respective au realizat brusc că au nevoie de un nou furnizor de iepuri vii, au făcut o licitație și te-au ales pe tine.

După 1-2-3 ani, toți vin la tati cu aceeași placă: fi-tu e extrem de mediocru, noi avem nevoie de mai mult și în trei ani n-a învățat nimic. Și pleacă.

Întrebare: când ai deja clienți care îți asigură un trai bun, te mai deranjezi cu detalii stupide cum ar fi “hai să devin bun și să îmi găsesc eu clienți pe bune” sau mergi așa? Pentru că aparent nu se practică munca, dar se practică lauda pe la conferințe pe tema succesului personal. Și tati nu e mereu tatăl biologic, poate fi și un protector/acționar din umbră.

Sau aștepți până la final și apoi te plângi că ți-au fugit clienții și lumea e rea și invidioasă pe succesul tău?

Vikings

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

14 comentarii

  1. nu, nu te deranjezi cu detalii stupide gen „sa ofer servicii (mai) bune”.
    un exemplu de care te-ai lovit si tu, pozele de la gradinita. pozarul e pe pile acolo, are clienti fara sa se chinuie prea mult si ia preturi mai mari decat daca te duci in oras la studio foto.
    are un business lejer si cu toate astea nu e in stare sa faca niste poze decente. si mai greseste si numele copilului.

    • Nici nu ai idee ce se ascunde in spatele bussiness-ului cu fotografii pentru gradinite. Fotografi foarte prost platiti, tot timpul pe fuga pentru a putea acoperi multe gradinite (scoli, licee).
      De cele mai multe ori fotograful nu este implicit si cel care realizeaza albumele finale, deci este gresit sa il invinovatesti ca a gresit numele copilului.
      Preturile nu sunt facute de fotograf, ci de firma care il angajeaza, si aici este un monopol pe piata, firmele mici nu au cum sa prinda contracte pentru ca ele nu dau spaga la educatoare, profesori si directori, pentru a fi bagati in fata si deci nu o sa auzi de ei la sedinta cu parintii.
      Vina o poarta atat parintii pentru ca nu se intereseaza de odraslele lor cat si educatorii, profesorii, directorii care prefera sa ia 5 lei spaga de copil decat sa prezinte un portofoliu de firme din care parintii sa poata alege ofertele cele mai bune in functie de pret/calitate.

  2. Parca ai vorbi de PDSR ! Cum Iliescu l-a facut premier pe Nastase in 2000. Iar 4 ani mai tarziu s-a dus totul pe lupa!

  3. succesurile,bre

  4. La fiecare poveste de succes dau un search pe google sa vad cine este tata/matusa etc.

    Aia de un afacere pe bune nu au timp de iesit la TV / radio.

  5. cine munceste, nu vorbeste.
    cine vorbeste, nu munceste.

    o perioada m-am invartit prin mediul business din Romania, nu liga mare ci divizia B – etapa IMM-uri, apoi am trecut in corporatie…
    In atatia ani nu am intalnit O singura afacere construita de la zero, cu bani putini dar cu multa munca, seriozitate si sacrificiu.
    Toate erau rodul unor „tatici”, toate erau mosteniri de familie sau in cel mai bun caz, produse ale unor corporatisti care au avut salarii suficient de mari (top manageri, ceo) incat sa poata puna deoparte 100 kE pentru o firma de consultanta de exemplu.

    Insa acum vine din spate un business muncit cu care se fac bani buni.
    Eu ii zic „MEGA PI*DA de pe FACEBOOK”. adica fetele alea de in general le vezi dansand in Bamboo, care au devenit peste noapte instructoare de fitness si care isi fac profile de facebook unde pun poze cu tzatzele la vedere. Foarte rapid aduna 100.000 followeri si atunci devin bloggerite. Unele cu pretentii de intelectuale, altele doar de lifestyle. Isi gasesc sponsor repede si devin antreprenoare in design vestimentar, parfumuri, manichiura, etc….

    • SI aceste mega tot au in spate cate un nene plictisit, care nu stie ce sa faca cu banii. Exemplu concret: una mirela bucovicean, care are nu stiu ce site de toale.

      Tăti tăti au nevoie de un hobby iar tataia e prea plictisit sa le mai asculte, așa că le dă bani să se joace.

    • deci..daca ai strans o perioada bani, esti rau? Cum se strang banii aia? nu tot cu munca si sacrificii?
      Am lucrat eu pentru o firma de la 0 si e greu. La un moment sefu mare a trebuit sa isi vanda o masina pentru a pastra firma. Asta e sacrificiu?

  6. În poza asta Ragnar ne dă mumu?

  7. Prima generatie face averea, a doua o creste, a treia o face varza :)

  8. Poate ca asta e motivul pt care majoritatea prestarilor la noi sunt facute cu curul. Si nu vb despre practicarea celei mai vechi meserii. Pt ca multe din ele sunt detinute de baieti ce au pornit sa „faca bani” si nu au de gand sa construiasca o afacere. Nu e o pb in a face profit. Parerea mea e ca pb apare cand vrei sa faci doar profit. Iar clientul da-l in pla mea ca mai am 10 ca el la poarta. Ce nu stiu eu e ca asta iese pe aceiasi poarta la carea astapta si ailalti. Si daca se duce vestea-n targ ca sunt naspa atunci greu ma mai ridic.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile