Pentru că acum ceva timp v-am dat o rețetă de tartă cu gem cu care să-i dați gata pe musafirii neanunțați, m-am gândit că n-ar fi rău să vă arăt și altă variantă a rețetei, numai bună de făcut pentru zilele de sărbători ce vor urma, mai ales că-i răcoroasă și ușoară.
Pentru rețetă avem nevoie de ingreientele de data trecută, doar că tăiem ceva de pe listă, mai adăugăm câteva ingrediente și ceva muncă în plus. De data asta vom avea nevoie de: 2 ouă, o ceșcuță cu zahăr, o ceșcuță cu untură (eu n-am mai avut și-am înlocuit-o cu 3/4 dintr-un pachet de unt), 350g făină, un praf de copt, doua pliculețe de tort gelee, o cutie de cremă pentru cremșnit și 750ml lapte. Din poza lipsește laptele și în loc de tort gelee apare gelatina, dar nu vă sfătuiesc s-o folosiți, e esențial să aveți 2 liculețe de tort gelle.
Se bat bine ouăle cu zahărul, se adaugă untul, făina și praful de copt stins cu oțet și se frământă o cocă elastică. Fac aici mențiunea că din coca asta vă ies două tarte, așa că dacă vreți doar una înjmătățiți ingredientele.
Se întinde, așadar, jumătate din coca obținută în tava pentru tartă și se dă la cuptor pentru 20-25 minute la 200-220 g. Tradiția spune că, dacă dorim o tarta cu pereții înalți să presărăm pe toata suprafata ei boabe de fasole, care nu-i va da voie să crească în timpul coacerii decât pe margini. Eu, de lene, nu mai fac treaba asta, dar dacă vreți să vă iasă ca la carte ar fi bine s-o faceți.
Se scoate tava din cuptor și cât timp se răcește puțin, preparăm crema așa cum scrie pe cutie cu cei 750ml lapte. Crema trebuie făcută cu foarte puțin timp înainte de a fi pusă pe tartă, pentru a o putea întinde uniform.
Se însiropează foarte puțin blatul cu câteva linguri de sirop din compoturile de fructe, după care se întinde crema uniform pe toată suprafața tartei. Se ornează apoi prăjitura cu fructe după gustul fiecăruia și se prepară tort gelee-ul exact după instrucțiunile de pe pachet. Se toarnă așa cald peste fructe, din centru spre margine, până se acoperă toate.
Mare atenție la prepararea tort gelee-ului, că aici se poate strica totul. Dacă vedeți că gelatina formată în urma preparării nu e transparentă și uniformă, n-o turnați peste tartă, mai bine mai prăpădiți două pliculețe și preparați alta. Nu vă doresc asta, numai că mie, care am făcut de peste 200 de ori rețeta asta, mi s-a întâmplat de vreo două ori să mi se strice tort gelee-ul, mai ales atunci când îl aveam de ceva timp în bucătărie, de asta vă spun că trebuie să fie proaspăt.
Se dă apoi la rece pentru o oră după care se poate servi. Sper că n-a fost greu, vă doresc poftă bună și așa arată la sfârșit tarta cu fructe:
Da, ultima dată am făcut 6 pentru un bazar la școala fetelor mele.
Noah… asta-i un pic mai complicata pentru mine, dar ii arat sotiei reteta. Sper sa mi-o faca mai ales ca avem jaluzele curate.
@Radu-Mihai- spune-i ca nu-i asa de complicata, ii ia maxim o ora s-o pregateasca. In plus, daca ai curatat jaluzelele, atunci chiar meriti.
@Cosmin- Nici vorba. E mult pana incepi cu reteta in mana sa strangi ingredientele pe masa. Apoi, cu un mixer, un castron si-o tava actiunea porneste de la sine si se termina cu un desert delicios. De fiecare data.
Nina, oricât mi-ar placea să gătesc, prăjiturile rămân un mister pentru mine. Şi ceva irealizabil. Reuşesc să setez din prima VCR-ul, după prima lectură a instrucţiunilor.
Orice reţetă de prajituri rămâne, în schimb, criptică… Is it some kind of art?
Pozele astea is facute in ciuda omului ce nu poate sa fuga pana la cofetarie!! :))