În ţările civilizate…

…întâi faci drumul până la locul de casă şi abia apoi te apuci de construit. Imaginea de mai jos este din Rancho Cucamonga, California, dar probabil că ăia sunt proşti şi nu ştiu că întâi faci rezidenţialul cât mai la noroi şi abia apoi aştepti primăria să îţi facă drum până la el. Sau, ca să fii şi mai econom, faci strada îngustă, că oricum nu trebuie să treacă două maşini în paralel, ca în Prelungirea Ghencea.

În ţările civilizate…

Şi apropo de imobiliare, ştiţi prostiile pe care le spuneam aici? Se întâmplă.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

25 comentarii

  1. adica se transforma primaria in colac de salvare pentru tot felul de proiecte prin care unii vroiau sa faca sexu’ mare si pentru care acum risca sa faca foamea?

  2. @vanda ala e gazon (adus fasii-fasii in tractor) si o sa arate curand ca pustietatea aia, fiindca nu o sa-l ude nimeni.
    G.

  3. NOU
    #3

    100% au si canalizarile si conducetele de apa si gaza finalizate. La noi fie nu se fac drumuri decat in ultima etapa, fie se fac si pe urma se sparg pentru a se lucra la conducte, cabluri subterane si canale.

  4. Mda , acest subiect „piata imobiliara” in Ro e miezu . Mai ales asamblurile rezidentiale din Bucuresti . @Daniel Buca , asa e , dar vezi tu , upscale NY , e un fel de Cocarlatii din vale , si Bucuresti sau Pipera e un fel de Buckingam romanesc …

  5. In acelasi set de fotografii mai este una foarte interesanta de la o licitatie de apartamente din NY unde s-a cumparat un apartament de 200mp cu 12500 USD :)

  6. incredibil… au si spatii verzi pe margine… in pustietatea din jur… wow

  7. Exact asa ceva am observat si eu in Austin. M-am ratacit pe la marginea orasului cu masina si am dat peste o gramada de stradute noi, intortocheate, cu canalizare, lumina, trotuar, pista de biciclete etc si ZERO case.

    Parca eram in Dogville :D

  8. poate stii tu vreun caz – nu zic ca nu se poate – dar eu n-am auzit ca primaria sa faca vreun drum care sa deserveasca direct o investitie privata. motivul pt care la noi drumurile se fac la sfirsit este ca sa le faca proaste, sa nu coste. daca le-ar face la inceput proaste, din cauza santierului s-ar strica si ar fi probleme cu clientii care nu isi vor conduce masinile prin gropi. asa ca se face drumul la sfirsit, si macar o luna este asfaltul bun si da bine.

  9. @PCH: nu e investitie privata, e urbanizare.

  10. Tot în setul acela de poze sunt două blocuri frumoase din Kazahstan, nu sperietori ca la noi.

    @PCH: Dacă oamenii ăia plătesc impozit la Primărie pentru proprietăţi cred că este normal să aibe şi infrastructură. Desigur, într-o ţară civiloizată.

  11. geo,

    ba da, o sa-l ude tot cei care au si plantat gazonul

    succes :)

  12. robintel
    ai dreptate – trebuie sa aiba infrastructura, nu contest asta. numai ca in cazul unui drum pt invest private, nu doar dreptul unora de a-l avea este hotaritor, ci si procedura necesara construirii acestuia. o procedura care sa permita interventia statului in asemenea probleme ar fi aproape sigur motiv de coruptie: adica se vor face drumuri pe banii primariei doar acolo unde se cotizeaza. statul ar trebui sa intervina altfel decit direct: prin reduceri de taxe, impozite, eventual deduceri de cheltuieli eligibile, asistenta la proceduri de avizare, etc. daca statul roman ar avea cel mai mic interes de a sprijini asemenea investitii, crede-ma, ar putea s-o faca fara sa dea simplu bani, ci prin mijloace mai putin coruptibile. insa asta e cu munca, cu efort, cu inteligenta – ceea ce e complicat in rro.
    succesuri.

  13. @Mossad: asa e, orice om intreg la cap si-ar dori sa vina in Pipera sau Baneasa :)

  14. NOU
    #14

    Nu au fost chiar primii(inst. bancara), sa nu uitam ca dacii erau barbari cand a aparut Zalmoxe; acesta fiind unul din discipolii lui Pitagora. Oricum, nu despre asta vorbim.
    Mi se pare de bun simt sa faci prima data drumul macar pana la 20 metri de casa. Dar la noi se practica treaba cu primaria. „las’ domle ca ma duc eu la primarie, am niste relatii, dau cate ceva in stanga si in dreapta si se rezolva, de ce sa dam noi bani ?”. Asta e mentalitatea ! Parerea mea e ca mai trebuiesc vreo 4-5 generatii pana ca lucrurile sa intre cat de cat pe fagas normal la noi in tara.

  15. Si ne intoarcem din nou la discutia despre mentalitati. Toate detaliile astea, precum cel de mai sus, sunt cele care fac diferenta intre noi si ei. De asta ei pot si noi nu. Poate peste 20-30 de ani, cineva se va gandi sa faca la fel si la noi. Desi, ar parea singurul fraer intre hoti si tepari.

  16. … asa faceau si romanii pe cand tabarau pe bietii daci

  17. asta a fost sub centură :(

  18. dar si dacii treceau dunarea iarna pe gheata si pradau imperiul.

  19. @PCH: nu prădau, luau pe credit

  20. deci iata ca, pe linga scris, telecomunicatii, legaturi cu extraterestii, noul ierusalim si briliante strategii militare – amintiti-va povestea cu dacii care au taiat o padure intreaga si au imbracat trunchiurile de copaci in haine dacice, totul pt a intirzia avansul armatei romane (ce idiotenie!) – dacii au fost primii care au folosit si institutia bancara. niceeeee…

  21. In tarile civilizate faci mai intai drumul si apoi pui taxa pe el.
    In tarile conduse de prosti, mai intai introduci taxa de drum in benzina, apoi rovinieta si apoi nu faci nici o autostrada.
    Simplu, nu?

  22. Si inca o chestie .. pariu ca drumul ala nu se strica dupa juma’ de an ca a nins vezi doamne si ca de la inghet s-a dus in ma-sa. Ca ma tot mir de hartoapele de la noi si cuget ca probabil de la unguri incolo o fi vara permanent, de nu se rup drumurile lor.

    Atat timp cat primarii nostrii au ‘miscarile” lor cu firme care nu sunt tinute in frau ca deadline si garantii, vom avea in continuare drumuri ca in Albania.

  23. Ei sunt lumea, noi suntem Romania. Pana si iluminatul stradal l-au facut

  24. NOU
    #24

    Nu mai vorbiti de drumuri. Locuiesc in Floresti, Cluj de 2 ani, oras care se vrea sa fie european, si drumurile sunt in continuare praf, nimic nu a facut primarul Vancea

  25. Si in Spania e la fel. Primariile pregatesc terenul pe care se vor construi locuinte, fac drumurile, aduc utilitatile „la botul calulului”, se ocupa de iluminatul public si dupa aceea scot la vanzare terenul pentru dezvoltari rezidentiale.
    La noi exista cazuri in care locuintele sunt gata si inca nu s-a organizat licitatia pentru realizarea lucrarilor de bransare la utilitati.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile