Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$
71 comentarii
NOU
#1
casnica
chiar trebuie sa luam in serios orice prostie de pe youtube?! doar pentru ca are romania in titlu nu inseamna ca nu mananca rahat. asa s-a ajuns sa se creada prostiile despre daci si tuneluri si patriotismul lu’ ceausescu!
Comentariu apreciat.14221
NOU
#2
Octtavyan
Stii cum e. Nu vezi padurea de copaci , eu daca imi numar amicii doar si cunostiintele, sunt oameni care fac de la2000e la milionari. Da e si saracie da asta nu inseamna ca romanii nu o dic mai bine dinncauza de…. afaceri, indistrie , manufactura etc…
Am.fost joi la Coresi in bv toata lumea la terase, plina parcarea de masi i scumpe…
Indecis. Tu ce zici?2235
NOU
#3
Dan
Semnul superm al bogatiei: stai la terasa la Coresi
242
NOU
#4
Boris
Pe scurt, e despre bucuresti si cluj.
Si da, in zonele astea, oricum ai calcula-o ai nivel de trai peste cel putin jumatate din regiunile din europa de vest.
Acu’ daca s-ar mai dezvolta macar inca un oras la fel de mult ar fi chiar frumos, cum le-a palcut romanilor mereu. La oras (alea 2-3) boierie la tara (orice altceva) ev mediu. Este fix cum era si in glorioasa si prea laudata perioada interbelica.
Cu sclavetii exploatati si cu protipendada puratand domnitele in priapism la sosea.
Indecis. Tu ce zici?7984
NOU
#5
Iulian
Fals.
Indecis. Tu ce zici?2028
NOU
#6
Arădean
@Boris: „în București și Cluj…oricum ai calcula-o ai nivel de trai peste cel putin jumatate din regiunile din europa de vest.”
Cum ești cunoscător a peste cel putin jumatate din regiunile din europa de vest te rugăm să ne dai contraexemple. Ca sa nu discutăm doar de dragul de a discuta.
Indecis. Tu ce zici?5448
NOU
#7
Ioan
M-am mutat în orașelul de provincie Malmö, și în ciuda reputației cu interlopi arabi de 18 ani, din păcate dansează cercuri în jurul megalopolisului Cluj, respectiv capitalei europene București.
Ambele orașe sunt un jeg în care se construiește aiurea, urat și de proasta calitate, investiții făcute cu fundul, spatii verzi înlocuite cu rezidențiale chibrit, trafic îngrozitor din cauza primelor puncte.
Din capul locului nu ai cum sa trăiești bine în orașe ghetou.
Comentariu apreciat.11231
NOU
#8
sfatuitoru
@Boris, lasa ca si in tarile vestice arabii si africanii fac ce vor ei, is mai ceva ca suedejii. Nu mai zic de britanici care conduc drogati si omoara (caz cu care ma confrunt si eu, si britanicul dupa ce a omorat un roman, e bine mersi, nu a patit nimic…asta ca sa o dau cu justitia lor impecabila)
Financiar, o categorie de oameni o duc peste multi din vestul europa. Financiar eu o duc mai bine fata de un italian, spaniol, portughez, grec, austriac, francez mediu, obisnuit, cu aceeasi meserie si calificare…sa zic asa.
Vestul europei e prea ridicat in slavi, cand realitate (mai buna ca aici din multe motive) e diferita. Ca sa dau o statistica legata de spitale:
In Germany, an estimated 400,000 to 600,000 patients suffer a hospital acquired infection each year; 10,000 to 15,000 of them die.
Contraexemple ca ce? Urmareste grupul asta pe facebook LondonCrimewatch de exemplu.
Sa iti dau cateva titluri de saptamana asta: Grim week on London’s streets sees 15 stabbings, boy hit by car and police chase ending in crash
Man stabbed to death in the neck in East London club after ‘row with 5 men’
Boy, 15, pushed off scooter then robbed by two teens in Croydon
Sau un citat despre Brussels Midi – Recently, one visitor unaware of the disastrous security situation in and around the station was trying to find his way around and entered what regulars refer to as „the corridor of evil.” „He came out without his money and papers, but with a black eye,” said Ahmed from the Taxis Verts company, half amused, half dismayed.
ma opresc ca intru in spam.
Oricum, ala din video n-are de unde sa stie ca pute a mort la cluj, cum nici tu nu ai de unde sa stii cum e de fapt prin multe parti pe baza catorva weekend trips.
Comentariu apreciat.537
NOU
#10
ionut
@Ioan, ce e asa frumos in Malmo asta? Explica-ne si noua te rog.
Comentariu apreciat.4313
NOU
#11
Marian
La o postare anterioară se argumenta că în Europa Occidentală trăiește mai bine decât în State, aici că în România e mai bine decât în Vest. Deci…
Comentariu apreciat.580
NOU
#12
Arădean
@Boris: de fapt faci exact ceea ce face și restul. Ne dai exemple din capitale. Știi orașe din Occident sau doar cele cu echipe de fotbal din UEFA CL? 🤭 De ce faci comparații între metropole de 9-10 milioane de locuitori cu orașe ca, Cluju’ cu 300 de mii? Sau chiar București care e un sfert cât Londra…se pot compara?
Nivelul de trai nu înseamnă venitul câtorva români din 3 orașe mari. Ți-a explicat și Vali. „la statistică stăm bine: eu am doi pui, tu nu ai nici unul, statistic avem câte un pui fiecare. Un ITist are salariu 3.000 și o casieră 1.800 lei, statistic salariul mediu în România e la cer.” E atât de greu?
Ce faci tu după ce îți dau linku’ ? Îmi dai statistici. Well…
Apoi man…eu nu apăr metropolele din vest. Ducă -se pe pustii. Multe nații și-au creeat cu mâna lor problema migranților, dar aia e o problemă și un subiect care nu are legătură cu acest articol. Ți-am scris doar pentru că tu spuneai că jumătate din occident trăiește mai nasol decât ăia din Cluj sau București. Faptul că un suedez se plimbă fără permis e ok, se poate întâmpla oriunde in Europa. Dar sa fie prins de 11 ori și tot de atâtea ori sa fie lăsat liber…well, aici îți ceream contraexemplele. Încearcă să înțelegi înainte să te arunci să scrii până intri în spam. 😉
Comentariu apreciat.688
NOU
#13
Boris
Aradean, eu nu fac apologia traitului in romania sau in alta parte. Eu doar am raspuns la intreabrea din post. Despre asta vorbeste baiatul ala. Cat despre logica ta, plm bruxellesul e juma de bucuresti ca populatie, normal ca compari capitale cu capitale. Voiai sa iti dau exemplu din Birmingham pentru cluj? Scuza-ma eu oricum nu ii inghit pe fosti sclavi ai vienei, dar oricand as prefera sa traiesc in cluj decat in manchester, liverpool si alte echipe de UCL.
1514
NOU
#14
Arădean
@Boris: fă un exercițiu de imaginație: imaginează-ți că ești un necalificat (sau insert here orice job cu venitul minim spre mediu) în București sau Cluj. Da? Pe chirie. Vezi ce bine trăiești. Sau du-te și spune-i majorității care locuiește acolo că viața e așa cum zici și că ei de fapt sunt peste mulți și ar trebui să fie mai happy. Cunoști pe cineva din Colentina, Militari de exemplu sau orice cartier de căcat cu blocuri comuniste? Ai fost să vezi costurile unei vieți de om de rând ? Nu faci apologie…pai o cam faci și ești și pe lângă.
Cum puii mei să fii luat în serios(bine pe lângă faptul că ai Nick de rus)când eu îți spun o treabă iar tu mă întrebi dacă vrei să compari Birmingham (1milion două sute)cu Cluj? 😂 Vezi stimabile, orașul ăla îl poți compara cu București. Numărul de spitale. Prezența miliției pe străzi, dacă sunt sau nu în slujba cetățenilor, școli și calitatea lor, dacă au apă caldă și căldură peste tot, în tot orașul, dacă se dau permise pe bani, dacă Au parcagii. Etc.
Nu aberații și insulte din secolele trecute, că suntem sătui și nu mai pune botu’ nime’ la ele. Mai ales că Aradul e plin de olteni, moldoveni și srilankezi. 😂
PS: băiatul ăla din clip ne spune tigrul alb Europei😂și tu-l iei în serios. Dacă nu vorbea atât de bine engleza îl bănuiam de relații du d-na Viorica Dăncilă.😂
Indecis. Tu ce zici?2211
NOU
#15
Ioan
@ionut
Nu e nimic special. Este efectiv decent. Si atat.
Viata in oras nu te frustreaza si nu te apuca lehamitea de fiecare data cand esti nevoit sa iesi din casa. Nu te freaca vecinii la melodiecu bormasina. Nu iti sunt bombardati creierii cu cladiri absolut oribile, construite fara sa se tina cont de nicio norma de inatime, si armonie arhitecturala, nu esti bombardat cu enspe mii de panouri cu reclame la pacanele si imobiliare de rahat. Ai transport public si infrastructura buna pentru biciclete. Efectiv, doar daca iesi din oras ai nevoie de masina, dar si acolo depinde de ce vrei sa faci, pentru ca trenul e mai rapid si mai ieftin. Ai locuri de parcare supraetajate sa iti pui si in cap.
Nu traiesti in blocuri de gunoi, fie ca sunt comuniste, fie rezidentiale ce iti aduc aminte (in mod negativ) de viata din camin, in studentie. Scoala pentru copil este excelenta, si la doi pasi. Serviciul medical pentru copil este excelent, si nu e nevoie sa astepti cu lunile, sau sa platesti un pumn de bani pentru un consult, sau un vaccin (care nu e niciodata in stoc, daca nu vii cu roaba de bani cu tine).
Nu te fluiera idioti pe strada pentru ca te-ar f*te cu p*ta lor microscopica. Lumea opreste intodeauna la trecere. Nu te claxoneaza nimeni pentru ca nu te misti suficient de repede cu copilul pe trecere. Nu parcheaza nimeni aiurea ca sa faci slalom pe trotuar. Lumea nu se ia la bataie in magazine. Iar politia vine in grupuri de 4-8 in 2-3 minute daca cineva e pus pe scandal sau pe cersit.
Poti avea un job decent (intre 2500 si 4000 euro pe luna) fara sa fii nevoie sa fii bugetar sinecurist sau ITist.
Cu toti arabii vietii (pe care nici eu nu reusesc sa ii inghit, desi conteaza foarte mult de unde vin, asa cum si noi, romanii ne impartim in gunoaie sau oameni decenti), nevasta-mea se simte mai in siguranta noaptea pe strada decat in Bucuresti, Drumul Taberei.
Altfel absolut nimic special cu orasul de rahat Malmo, care este net inferior metropolelor de lux Cluj si Bucuresti, unde se invart bani cu lopata, infrastructura este impecabila, planul urbanistic este incredibil, cu spatii largi, pt ca oamenii sa nu se sufoce si sa se calce in picioare, si pompierii pot interveni pentru stingerea incendiilor, si traiul este absolut fantastic, si deloc frunstrant, pentru o bula minuscula de oameni necasatoriti, fara copii, si care traiesc in cutii de chibrituri in partamente de maxim 70 mp, care se invart 20 de minute in jurul blocului pentru un loc de parcare, si sunt in general complet rupti de realitatile comunitatii in care traiesc.
Comentariu apreciat.4518
NOU
#16
Johnnny
@Ioan
Care e treaba cu bauturile alcoolice in Suedia? Ca stiu ca nu se cumpara decat in magazine speciale…nu exista nimic alcoolic in supermarket.
E cu buletinul…e contorizat undeva…iti creste asigurarea medicala in functie de cate vizite ai la magazinul ce vinde alcool…?
Magazinele si buticurile nu au voie sa vanda decat bere cu o alcolemie de 3.5% (gasesti orice brand iti vine in cap, dar e 3.5%).
Altfel, la orice bar, restaurant, sau magazin de stat, deobicei exista unul langa orice supermarket, poti cumpara alcool suficient ca sa te imbeti cu prietenii in weekend.
Daca nu ai in plan sa cumperi intreg magazinul, nu pari sa fii in stare de ebrietate si cu ochii impuscati, sau nu esti mai tanar de 25 de ani, nu te intreaba nimeni, nimic.
Am vazut o singura data acum cateva luni, unul mort de beat pe strada, insa cineva s-a oprit, a sunat la urgente, si cateva minute mai tarziu, au venit doua masini de politie si o ambulanta, si dus a fost.
121
NOU
#19
silicon_v
Aradean: „Cunoști pe cineva din Colentina, Militari de exemplu sau orice cartier de căcat cu blocuri comuniste?”
Pe mine, pe mine! Ma cunosc pe mine. Eu stau in Colentina de 20 de ani. Si stiu cum e, cu bune si cu rele.
Apropo, tu cunosti pe cineva care sta in orice cartier de blocuri similare din super-dezvoltatul oras italian Milano? Eu am cautat vara o garsoniera acolo (la bugetul minim dublu fata de Bucuresti, de fapt mai mult triplu decat dublu) si iti spun ca am gasit o gramada de apartamente, blocuri si cartiere de-a dreptul sinistre la banii aia. O zona similara cu Colentina ar fi fost o optiune mai mult decat decenta acolo – ma refer la utilitati, transport sau spatii verzi.
Pentru cine crede ca fabulez: sa bage un Google Maps pe Colentina din Obor spre iesire din oras. Pozele sunt recente, facute in august 2023.
Ca sa intelegi, adiacent cu zona Colentina-Mosilor ai Magazinul Obor, Piata Obor,Veranda Mall, Kaufland, Carrefour, Dedeman, plus o mie de alte magazine si chestii. Toate pe o distanta de 4,5 km. Plus, relativ in zona scoli sau licee bune (Cosbuc, Cantemir, Iulia Hasdeu, chiar Mihai Viteazu e relativ accesibil). Plus linie de tramvai complet separata de traficul auto (21) care merge bine, pana exact in centrul orasului Plus metrou in Obor. Plus parc (Plumbuita, legat practic de Parcul Tei). Plus pomi, pomi, frate, peste tot. Zic de pomi pentru ca Milano e plin de strazi si bulevarde complet chele, din lipsa de spatiu (trotuare de maxim 1,5 metri latime si alea ocupate cu motociclete)
Departe de mine gandul ca e Colentina (sau Bucurestiul, prin extensie) buricul universului. Zona stanga a Colentinei, pana in parcul Plumbuita, e un dezastru de urbanism, pentru ca niste idioti au ridicat acum 50 de ani jdemii de turnuri unul langa altul, fara sa cugete la nevoie de parcari, spatii verzi sau alte spatii necesare intre blocuri. Si asta nu se mai poate repara decat prin demolari, ceea ce nu se poate. Sau nu acum.
Ce incerc sa zic, de fapt, ca deja bat campii: un pic de echilibru nu strica nimanui. Ori, cele mai multe judecati pe aici cam asa sunt, complet duse la extrem. Ori suntem buricul universului ori suntem groapa de gunoi a universului. Cale de mijloc nu exista.
208
NOU
#20
Arădean
@silicon_v: cine a zis ceva de groapa de gunoi. Era vorba despre nivelul de trai. Putere de cumpărare. Despre faptul că un bou a făcut un clip super mega exagerat. Etc.
Ai dat exemplu Milano. Pe bune? Ce înseamnă Milano pe plan mondial? Dar European? Câți turiști are?… și nu acum cu pandemie și căcaturi ci în general? De ce au prețurile alea la chirii pentru orice cutie de chibrituri? Nu mai bine vb atunci de Tokio, New York sau Paris? De chiriile de acolo și cam ce poți lua de banii pe care ii dai in Colentina. Eu nu știu…sincer. Vă orbește ce? De nu vedeți esențialul dintr-o discuție? Te duci ca cu un pumn de bani într-un oraș imens, unde știi că nu-ți vei putea permite mai mult de o cabină de lift infectă dar… în fine. Nu-mi spune că aveai mai mult pt că, dacă aveai alte posibilități nu căutai acolo chirie.
…de dragul discuției ce venit ai? Cât plătești chirie și după toate cele cu cât rămâi? Dacă ți-a rămas apartament de la părinți sau ești proprietar și m-ai făcut să scriu atât, îmi schimb părerea despre tine să stii…😂
76
NOU
#21
Miau
Pe scurt, e un video de prooagandă (probabil rusă) cu informații false, menite să bătăorească încet, dar sigur, terenul spre RoExit.
Penibil de false informațiile din video… Una din informațiile din video e legată de cei „doi mari producători din industria auto care exportă: Dacia și Roman”. :))))
Roman, fosta întreprindere de camioane din Brașov, glorie a comunismului nu mai există, după Revoluție nu a mai produs camioane :)))) si a intrat în faliment.
Dacia este parte a grupului francez Renault. :)))
00
NOU
#22
zedicus
autorul videoului e un aerian si nu cred ca este roman. Ala ce stie el despre realitatile din tara?
Comentariu apreciat.359
NOU
#23
Ciprian
Pai degeaba a zis Papa Ioan Paul al II-lea ca Romania e gradina maicii Domnului sau calugarul indian Sadhu Sundar Singh ca suntem protejati de fecioara Maria?!
#itisknown ca suntem binecuvantati.
Indecis. Tu ce zici?2514
NOU
#24
Sorin-P
Între amabilitățile diplomatice și realitate e o mare diferență.
Comentariu apreciat.281
NOU
#25
Red
Ceausescu nu s-a imprumutat de prost. Si pe vremea aia se faceau strategii economice si erau oameni capabili. Problema a fost externa, cererea de petrol a crescut mult in SUA, Canada, Europa de Vest, Australia in anii 1970 asa ca planul lui Ceausescu de a manufactura produse petroliere bazate pe petrol ieftin a esuat. Avea cineva sa stie? Probabil cei care stiau de criza din 2008 sau de COVID in 2020.
Apoi, Romania nu a mizat pe ceva strategie dupa 1990. Oamenii au strigat ca „Nu ne vindem tara” si Iliescu a executat. Asa ca in 1996 Constantinescu l-a luat pe Ciorbea, un om care categoric nu era cel mai bun, si au mai dres busuiocul esuand total. In rest politica a fost mereu despre popularitate. Cum Nastase sau Gioana au fost uimiti ca au pierdut alegerile: oamenii voiau justitie, chestie care pe noi ne-a surprins. Victor Ponta nota: Oamenii se schimba, parintii mei voiau mancare, eu am avut mancare, am vrut masini si case. Acum copiii mei au masini si case, ceea ce vor ei e mult mai abstract (libertate, oportunitate, dreptate, etc.)
La fel si Vanghelie spunea: Era ciudat sa fii urmarit penal ca esti politician si ai afaceri. Asa am crescut noi, era normal ca politicul sa spuna justitiei si presei ce sa faca/sa scrie. Faptul ca lumea dorea justitie si ca felul in care noi am crescut este acum ilegal, e o lume de neinteles pentru noi.
Iar romanii iarasi nu au nici o identitate sau strategie. La alegerile prezidentiale Viorica Dancila a strans 3,339,922 de voturi. O persoana care nu are nici o abilitate. Cum a fost spus: in politica doar oamenii care au esuat profesional intra, pentru ca efectiv nu mai au nici o alta optiune sa supravietuieasca.
Faptul ca Romania manufactureaza ceva necesita o sintagma de genul „In ciuda felului in care populatia voteaza si apoi cum tara este guvernata, Romania reuseste si sa exporte produse manufacturate national”.
Indecis. Tu ce zici?4346
NOU
#26
Sorin-P
„Dancila a strans 3,339,922 de voturi. O persoana care nu are nici o abilitate.”
Păi Iohanis a strâns mult mai multe voturi și nici el nu a știut aria cercului când a fost întrebat.
Comentariu apreciat.619
NOU
#27
Giany Fortza
„se făceau strategii economie erau oameni capabili”
Ba baiatule tu crezi ca e ușor sa furi fără sa te prindă, crezi ca e așa ușor sa împărți banii de autostradă cu colegii de partid?
263
NOU
#28
enzo
Oamenii au strigat ca „Nu ne vindem tara”
This is a lie.
Acest argument a pornit de la politic si in realitate au vrut sa spuna:
Nu ne vindem tara, o taiem bucatele si o vindem la fier vechi!
Ceea ce s-a si intamplat LITERALMENTE.
Comentariu apreciat.354
NOU
#29
mac gregor
„Nu ne vindem tara” a fost sloganul FSN.
Au avut doua, „Ratiu si Campeanu n-au mancat salam cu soia”.
201
NOU
#30
Red
Politicul vine doar cu ce vrea populatia sa auda. Acest „nu ne vindem tara” a fost dorinta electoratului si nu invers. Daca maine incep oamenii sa strige „Vrem piste de drifting in fiecare oras” oare despre ce va fi campania electorala din 2024?
114
NOU
#31
silicon_v
„Ceausescu nu s-a imprumutat de prost. Si pe vremea aia se faceau strategii economice si erau oameni capabili.”
Gemea partidul comunist de genii, in frunte cu Ceausescu, Verdet, Dascalescu si Bobu. Fostii cizamari, strungari si lacatusi faceau strategia economica a tarii.
Ceausescu s-a imprumutat prost, pentru ca atat stia el si ai lui, ce vazusera la fratele URSS: industrie grea, furnale si combinate uriase, consum urias de energie, materii prime si manopera. Chestii care aveau logica in 1950 nu mai aveau de mult logica in 1970.
Oricum, nici macar asta nu era principal problema, ci faptul ce economia de stat planificata de geniile de mai sus nu avea nicio sansa in fata „bestiilor” capitaliste. In materie de cercetare, management si investitii era ca si cum concura un Lastun cu un Ferrari. Tehnologia cumparata in anii 60-70 era ok, pana la urma, vestul ne-a dat ce era disponibil atunci si la ei. Problema e ca noi utilizam exact acea tehnologie si in 1990, in timp ce aia trecusera de mult la urmatorul nivel (calculatoare, automatizari, electronica de putere, microprocesoare intregrate industrial, etc)
Falimentul era inevitabil in conditiile date.
202
NOU
#32
Ioan
Nu a existat nicio strategie. Ceaușescu, idiot voia industrializare „multilateral dezvoltata” pentru ca suna bine în capul lui sec, și avea apucături fasciste. 90% din banii împrumutați au fost risipiti pe proiecte megalomane stupide care nu țineau cont de cerere: canalul Dunăre marea neagra, combinatul siderurgic Galați, mine de cărbuni de unde era extras cărbune de proasta calitate, etc.
Cei care au ne-au vândut tehnologii (BAC, Renault, Citroen, Aerospatiale SA, etc), ulterior s-au retras după ce Răposatul si- a irosit capitalul de imagine, prin politicile externe și interne stupide (cultul personalității, represiune și cenzura).
Orice producem în anii 80, după criza de energie, nu prea voia nimeni, pt ca era depășit tehnologic și scump. Astfel s-a folosit metoda schimbului pt energie cu diverse dictaturi din orientul mijlociu asupra cărora erau impuse embargouri și unde și astăzi (deși nu asta a fost intenția) România are o reputație bună.
Problema cu aceste schimburi a fost ca erau dezastruoase. Trimiteam echipamente și mașini pt care primeam petrol și gaze ca sa producem în continuare echipamente industriale și mașini. Salariile le acopereau cele câteva sectoare profitabile (agricultura și industria chimica).
România era amorsata de idiot pt colaps economic și fără sa fi făcut acele împrumuturi și fără sa fi existat criza energetica și a prețului energiei din anii 70 și 80. Acestea doar au accelerat falimentul tarii.
@Ioan: nu uita si aberatii tip „producem energie din ars piatra”. Unde au bagat 1mld $ si au obtinut o pula
Mereu cand aud asta cu ” da a platit imprumuturile” ma ia cu strechea. Cine a facut imprumuturile alea si pentru ce mortii matii????
10
NOU
#34
adyzah
Când omul desenează jumătate de plăcintă şi zice că aia e 71%, e clar că ştie ce spune.
Comentariu apreciat.491
NOU
#35
Necris
Statistic are dreptate.
Dar statistic doua persoane mananca 4 mici si beau 2 beri, dar in realitate 1 persoana mananca 4 mici si bea 2 beri, iar a 2a persoana saliveaza.
De fapt asta e povestea celor 2 Romanii.
Una care a acumulat capital si una care a acumulat frustrari.
Ar trebui sa incepem sa vorbim de urmatorul model de dezvoltare al Romaniei.
Modelul actual e integrarea in supply chainul german, de aceea si ponderea mare a Germaniei in exporturile romanesti.
Ar trebui sa diversificam gama de bunuri si servicii pe care o exportam si tarile catre care exportam.
Nu e chiar asa rau ca ne plangem de Romania si ca vrem sa indreptam lucrurile.
Poate ca si birocratia are rolul ei in a frana schimbarile, care potential ar aduce cresteri economice mai mari in anumite zone ale tarii, dar ar crea prapastii economice intre diferite zone.
Am închis la “one of the most energy independent country in the world”
Man’s on crack
Indecis. Tu ce zici?4224
NOU
#37
Tudor
Aici cam are dreptate. Uita-te la consumul intern vs productia de gaze de exemplu. Au aparut multe statistici pe tema asta cand s-a pus problema taierii dependentei de gazul rusesc. Anul trecut se estima ca importam in jur de 8%-15% din consumul intern, mult mai putin decat majoritatea tarilor.
Comentariu apreciat.366
NOU
#38
Rumbu
In raportul UE, noi si estonienii stam intr-adevar cel mai bine la independenta energetica.
Ca din ratiuni economice sau ca sa faca baietii destepti profit mai importam gaz sau electricitate, nu ne face dependenti. Si americanii importa petrol desi stau pe dit-a-mai balta.
221
NOU
#39
alexnicolae
Romania are potential sa se dezvolte mai mult dar are cateva limitari:
1. accesul la rutele comerciale semnificative.
2. populatia redusa
3. lipsa libertatii (economica, de expresie, adunare, etc)
Zonele care sunt dezvoltate sunt cele unde oamenii se simt mai liberi (in orasele mari e mai greu sa aplici feudalismul), e o densitate mai mare si este access la o piata globala (IT sau servicii financiare de exemplu).
Se pot rezolva toate astea, exista retete deja aplicate in alte tari. Realist vorbind, poate sa ajunga undeva putin peste media europeana, undeva pe la 50-60% in conditii ideale, inainte sa fie blocata de restrictiile de populatie, geografie. Nu cea mai bogata din UE, dar confortabila. O tara unde sa parcheze la pensie 10 miloane de germani si francezi.
Cum sa parcheze aici ? Cand vad primul spital fug instant inapoi.
Comentariu apreciat.292
NOU
#41
enzo
Gresit!
Romania are access la rute comerciale FOARTE seminificative, trebuie doar sa arunci o privire pe harta.
Populatia pleaca din cauza mediului socio-politicc (sa nu uitam ca asta se impute de la cap). Daca s-ar face treaba serioasa la noi, oamenii nu ar pleca, ba chiar s-ar intoarce.
Lipsa libertatii? dar pentru ce am murit la revolutie???
Eu cred ca trebuie sa cauti foarte bine prin UE sa gasesti o tara mai libertina ca Ro. Aici faci absolut ORICE doresti fara sa fii in pericol prea mare de a fi arestat/tras la raspundere.
Indecis. Tu ce zici?2111
NOU
#42
urweiss
ilumineaza-ne @enzo – care sunt rutele alea?
55
NOU
#43
vali
populatia redusa
populație productivă redusă. 50% încă se ocupă cu agricultura de subzistență.
NOU
#44
alexnicolae
Densitatea 86 /km2 fata de o tara serioasa ca Polonia (134) ca sa nu zic Italia (200).
La 20 mil locuitori, ne lipsesc 11 milioane de romani ca sa fim la acelasi potential uman dpv al densitatii ca Polonia. Sau 46 milioane daca am vrea sa fim ca Italia.
Marimea pietei interne (1) si densitatea populatiei (2) sunt doi factori mari si lati. Apoi urmeaza si daca e educata, disponibila pentru munca, activa, etc.. dar Romania are populatie putina si rara.
Cand o sa ajunga populatia Romaniei peste 50 milioane de locuitori vom putea spune ca sunt sanse sa atingem potentialul de dezvoltare.
162
NOU
#45
cineva`
Aplica metoda de la AGVPS, dar pe youtube?
60
NOU
#46
xixache
daca ala din poza e bloggerul, il cred, pentru el chiar e un loc linistit.
70
NOU
#47
Pixel
Țara în care am propriul micro-reactor nuclear în curte.
Mersi, aveam nevoie sa-mi dau ochii peste cap azi.
201
NOU
#50
Phaff
Uau, bugetele de propagandă sunt pe necst levăl: acum plătesc content creators din afară să facă propagandă.
183
NOU
#51
cineva`
Si are mai putin abonanti decat, seful de aici.
91
NOU
#52
Liviu
„Tigru din est” am râs toți cu lacrimi. Sunt la Cluj și mi se pare că este elefantul blocat în trafic. Mai am puțin și ies spre Baciu, dar este dezastru. Mă întreb dacă băiatul ăsta și-a luat ca$ de la prea măreții rromâni.
Comentariu apreciat.261
NOU
#53
Red
Cred ca la Cluj se sta de fapt in Floresti/Gilau ca sa ai iesire rapida la autostrada si se lucreaza la distanta. Ai un Mega/Profi in apropiere si nu ai nevoie de masina decat pentru concedii.
Sa iesi din casa, sa mergi in Cluj, sa o faci zi de zi, e inuman.
220
NOU
#54
neaorin
Eu zic că putem spera măcar să ajungem din urmă grupul Vișegrad. Deja pe unguri aș zice că aproape i-am ajuns (pentru că au cam stat ei pe loc); până la cehi și polonezi mai avem ceva. N-o să avem niciodată avantajul de a fi gard în gard cu Germania dar poate ne-am putea orienta mai mult spre Turcia, nordul Africii etc.
104
NOU
#55
IonutO
Omu zice ceea ce trebuia sa se intample in tara daca eram baieti destepti. Nu ceea ce se intampla in realitate. E amuzant.
Pe scurt manca cacat. Amesteca niste jumatati de adevaruri cu exagerari si omite chestiile negative complet. Nu a zis nimic de gaurile negre din economie de dupa 90, de mineriadele ce ne-au tras ani multi in spate, de migrarea masiva a populatiei(a doua dupa Siria). Si ce nu zice e ca investitiile au fost intr-adevar mari dar prognoza se va inrautati legat de investitii. Ne-am cam dat „capatul” legat de investitii. Orasele mari(Buc, Cluj, Timisoara, Iasi, Brasov, etc) au devenit scumpe la investit si in rest ai doar infrastructura precara si populatie imbatranita.
@Alexnicolae ma faci sa rad. Cunosc romani care au lucrat in strainatate, au iesit la pensie si s-au intors in tara. Dar au luat-o la fuga inapoi in maxim un an de zile. Cum spune si un alt comentator, starea sistemului sanitar romanesc e unul dintre motivele pentru care s-au reintors in Occident.
@neaorin Nu imi dau seama, de ce sa ne orientam spre Turcia si nordul Africii?
Pana una-alta Romania importa rosii din Turcia si cartofi din Egipt, crezi ca vom putea produce mai ieftin decat ei si sa exportam acolo?
161
NOU
#60
Rumbu
Putem sa importam rosii si sa le vindem bulion, de exemplu. In realitate stam prost, suntem pe minus 3 miliarde euro la balanta import-export
Deocamdata importam de la ei autobuze si le livram masini, seminte si grane. Si aproape un milion de romani se duc anual la all inclusive si asta nu apare in balanta comerciala, dar daca punem 1000 de euro medie, 1 miliard de euro lasam doar la hotelurile lor.
160
NOU
#61
alexnicolae
@XYZ Daca vor veni 10 milioane de pensionari nemti si francezi in Romania ca sa stea la pensie isi vor face orasele lor paralele, complet de la zero, cu aeroport, autostrada privata, spital, hotel, statiune balneo, case, politie, functionari si primari nemti si francezi. Vor angaja romani desigur, si multi romani vor alege sa se mute in orasele astea noi.
Desigur, daca vom vrea noi romanii sa le luam banii. Daca nu, se vor duce in alta tara mai primitoare.
103
NOU
#62
XYZ
@alexnicolae Visezi frumos. Spui „10 milioane de pensionari occidentali”, sa vina in Romania? Pai nu sunt atatia pensionari britanici si germani retrasi prin Spania, si spaniolii au infrastructura,, cel putin in comparatie cu noi.
61
NOU
#63
TheBlackAce
Tara asta are mai putini muncitori decat Zoso cititori
110
NOU
#64
Concursoman
Nu a mers sa postez la prima incercare, e
doar o teorie:
alo, domnu’ Documentary Insights? De la peneleu va sun, am auzit ca vreti sa faceti un video despre Romania, aveti Patreon?
Îmi place menționarea repetată a cuvântului „secret”, ca și cum Ro are un plan de prosperitate secret, și l-a aplicat brici până acum. :))
30
NOU
#68
vosidit98
Planul a fost redactat de extratereștrii din Ancient Aliens.
40
NOU
#69
vosidit98
Ar fi păcat să zic că o duc rău. Un om cu probleme de sănătate și mobilitate ca ale mele acum 20 de ani ar fi făcut foamea pe stradă. Măcar am șansa de a lucra în mare parte remote, și pe un salariu mai mult decât decent pentru condiția în care mă prezint.
Nu spun acum că mă țin patronii pe ochi frumoși. Sunt sigur că în secunda 2 când nu mai au nevoie de mine îmi pun în mână demisia de comun acord, gata tipărită, datată și ștampilată, lipsindu-i doar semnătura.
Iooooiiiiii, ma omorati cu Clujul asta si cu megalomania toata legata de Cluj. Un oras dezvoltat cu forta, intr-o caldare, intre dealuri, fara prea multe posibilitati de extindere, exact cum spune Ioan, sunt perfect de acord cu ce spune. Exact cum zice, cu constructii facute aiurea, cu o aglomeratie de nedescris, cu o imposibilitate de-a exista si circula in orele de varf si de fiecare data cand se face un eveniment. Deci in Cluj nu poti exista, cand se inchid stradutele acelea inguste cu sens unic. In acele momente simti ca mori, stai blocat in centrul acela imposibil al Clujului si turbezi in masina. Am fost nevoita sa stau o noapte in Cluj, a doua zi luam avionul spre Antyalya. Din cauza centrului inchis, a trebuit sa-mi parchez masina pe un bulevard, unde am parcat cu plata si sa ma duc cu taxiul inapoi la hotel. Dimineata taxi, recuperat masina, si aeroport. Nu inteleg de ce tinem atat de mult de megalomania asta a Clujului ?! Io mi-s ardeleanca, dar cu tot patriotismul ardelenilor, o spun ca, Clujul a fost dezvoltat fortat, pe o infrastructura invechita, fara un plan de sistematizare facut cu cap si inteligent. Clujul la ora actuala nu are infrastructura la nivelul faimei si spoielii artificiale care i s-a dat in mod absolut fake. Parerea mea este ca Brasovul este un oras mult mai frumos, mult mai bine organizat, ne vorbind de Oradea care este o bijuterie. Subliniez nu sunt oradeanca.
00
NOU
#71
Miau
Un video de propagandă rusă, cu informații false, dar pe care neodacii liberi vorbitori de engleză nu le verifică. Le iau de bune și crește pipota în ei, iar peste un an doi, alimentați de aberații de genul, o să ne zică și ășia tineri cum că e mai bine să ieșim din UE.
Pe același sistem de propagandă la toate nivelurile s-au pus bazele Brexitului. Își dau votantii pro Brexit pumni în cap, dar efectiv nu mai au ce să facă.
România nu e o țară care duduie de exporturi, cum lasă să se înțeleagă videoul. România crește economic pe consum. Consum al multor produse importate. Statistici verificabile, dar cine să facă un pic de research când tot ce zboară pe YT e adevărat.
România nu e o țară neîndadorată, așa cum lasă materialul să se înțeleagă. La ora actuală România are gradul cel mai mare de îndatorare din UE, practic politica de „creștere” a economiei s-a bazat pe împrumuturi peste împrumuturi de la CE, de aici și povara fiscală din ce în ce mai mare și disperarea guvernanților care nu mai au surse de bani. E amuzant cum videoul induce ideea că UE ne face rău și RO e mega putere independentă în regiune, când de fapt țara trăiește din imprumuturi din Comunitatea Europeană. :))) Că atât au putut guvernanții noștri: să stimuleze economia de consum mărind salarii in sistemul bugetar, pe datorie.
România nu a adoptat moneda Euro pentru că e prea puternică economia, așa cum zice videoul. :))) Din contră, moneda națională e mai „lame” chiar și decât leva bulgărească, noi nu ne-am atins niciodată de fapt indicatorii de țară pentru a putea trece la Euro. Suntem plătiți în lei, dar creditele, vacanțele și casele ni le cumpărăm în Euro de „puternic” ce e RON-ul în regiune. But wait, videoul a omis să zică asta, iar mulți dintre noi pare că nu reușim să facem legătura. Niciun neodac nu se întreabă de ce pe card îi intră RON-ul puternic, dar la agenția de turism își plătește vacanța după ce se verifică cursul valutar.
Dacă locuiți în București, Cluj, Brașov și vă vin idei cum că în România se trăiește mai bine decât în Vest, faceți-vă un pustiu de bine și mergeți în vizită prin Vaslui sau Botoșani. Oh, wait…Ajungeti greu, da știu, pierdeți o zi întreagă conducând pe DN sau schimbați 3-4 trenuri…
Terasele și parcările pline ale câtorva mall-uri din 3 orașe din țară sunt un indicator de bunăstare globală a țării la fel de bun ca epatarea oligarhilor ruși. Dacă i-ai vedea pe ăia și ai corobora cu PIB-ul Rusiei de dinainte de război ai zice că era numai lapte și miere pe acolo.
chiar trebuie sa luam in serios orice prostie de pe youtube?! doar pentru ca are romania in titlu nu inseamna ca nu mananca rahat. asa s-a ajuns sa se creada prostiile despre daci si tuneluri si patriotismul lu’ ceausescu!
Stii cum e. Nu vezi padurea de copaci , eu daca imi numar amicii doar si cunostiintele, sunt oameni care fac de la2000e la milionari. Da e si saracie da asta nu inseamna ca romanii nu o dic mai bine dinncauza de…. afaceri, indistrie , manufactura etc…
Am.fost joi la Coresi in bv toata lumea la terase, plina parcarea de masi i scumpe…
Semnul superm al bogatiei: stai la terasa la Coresi
Pe scurt, e despre bucuresti si cluj.
Si da, in zonele astea, oricum ai calcula-o ai nivel de trai peste cel putin jumatate din regiunile din europa de vest.
Acu’ daca s-ar mai dezvolta macar inca un oras la fel de mult ar fi chiar frumos, cum le-a palcut romanilor mereu. La oras (alea 2-3) boierie la tara (orice altceva) ev mediu. Este fix cum era si in glorioasa si prea laudata perioada interbelica.
Cu sclavetii exploatati si cu protipendada puratand domnitele in priapism la sosea.
Fals.
@Boris: „în București și Cluj…oricum ai calcula-o ai nivel de trai peste cel putin jumatate din regiunile din europa de vest.”
Domnule dragă îți recomand:
https://zoso.ro/bine-iesi-casa-papahagi/
Papahagi like’s your comment anyway .🥹
Aaaa era să uit. Io-te frate Cluju’ de care zici:
https://www.libertatea.ro/stiri/un-interlop-din-cluj-prins-de-11-ori-fara-permis-si-condamnat-cu-suspendare-s-a-urcat-iar-la-volan-si-a-omorat-un-om-intr-un-accident-cu-8-victime-4658076
Cum ești cunoscător a peste cel putin jumatate din regiunile din europa de vest te rugăm să ne dai contraexemple. Ca sa nu discutăm doar de dragul de a discuta.
M-am mutat în orașelul de provincie Malmö, și în ciuda reputației cu interlopi arabi de 18 ani, din păcate dansează cercuri în jurul megalopolisului Cluj, respectiv capitalei europene București.
Ambele orașe sunt un jeg în care se construiește aiurea, urat și de proasta calitate, investiții făcute cu fundul, spatii verzi înlocuite cu rezidențiale chibrit, trafic îngrozitor din cauza primelor puncte.
Din capul locului nu ai cum sa trăiești bine în orașe ghetou.
@Boris, lasa ca si in tarile vestice arabii si africanii fac ce vor ei, is mai ceva ca suedejii. Nu mai zic de britanici care conduc drogati si omoara (caz cu care ma confrunt si eu, si britanicul dupa ce a omorat un roman, e bine mersi, nu a patit nimic…asta ca sa o dau cu justitia lor impecabila)
Financiar, o categorie de oameni o duc peste multi din vestul europa. Financiar eu o duc mai bine fata de un italian, spaniol, portughez, grec, austriac, francez mediu, obisnuit, cu aceeasi meserie si calificare…sa zic asa.
Vestul europei e prea ridicat in slavi, cand realitate (mai buna ca aici din multe motive) e diferita. Ca sa dau o statistica legata de spitale:
In Germany, an estimated 400,000 to 600,000 patients suffer a hospital acquired infection each year; 10,000 to 15,000 of them die.
Aradean, du-te si sorteaza tabelul asta dupa a 5-a coloana: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_Union_regions_by_GDP
Contraexemple ca ce? Urmareste grupul asta pe facebook LondonCrimewatch de exemplu.
Sa iti dau cateva titluri de saptamana asta: Grim week on London’s streets sees 15 stabbings, boy hit by car and police chase ending in crash
Man stabbed to death in the neck in East London club after ‘row with 5 men’
Boy, 15, pushed off scooter then robbed by two teens in Croydon
Sau un citat despre Brussels Midi – Recently, one visitor unaware of the disastrous security situation in and around the station was trying to find his way around and entered what regulars refer to as „the corridor of evil.” „He came out without his money and papers, but with a black eye,” said Ahmed from the Taxis Verts company, half amused, half dismayed.
ma opresc ca intru in spam.
Oricum, ala din video n-are de unde sa stie ca pute a mort la cluj, cum nici tu nu ai de unde sa stii cum e de fapt prin multe parti pe baza catorva weekend trips.
@Ioan, ce e asa frumos in Malmo asta? Explica-ne si noua te rog.
La o postare anterioară se argumenta că în Europa Occidentală trăiește mai bine decât în State, aici că în România e mai bine decât în Vest. Deci…
@Boris: de fapt faci exact ceea ce face și restul. Ne dai exemple din capitale. Știi orașe din Occident sau doar cele cu echipe de fotbal din UEFA CL? 🤭 De ce faci comparații între metropole de 9-10 milioane de locuitori cu orașe ca, Cluju’ cu 300 de mii? Sau chiar București care e un sfert cât Londra…se pot compara?
Nivelul de trai nu înseamnă venitul câtorva români din 3 orașe mari. Ți-a explicat și Vali. „la statistică stăm bine: eu am doi pui, tu nu ai nici unul, statistic avem câte un pui fiecare. Un ITist are salariu 3.000 și o casieră 1.800 lei, statistic salariul mediu în România e la cer.” E atât de greu?
Ce faci tu după ce îți dau linku’ ? Îmi dai statistici. Well…
Apoi man…eu nu apăr metropolele din vest. Ducă -se pe pustii. Multe nații și-au creeat cu mâna lor problema migranților, dar aia e o problemă și un subiect care nu are legătură cu acest articol. Ți-am scris doar pentru că tu spuneai că jumătate din occident trăiește mai nasol decât ăia din Cluj sau București. Faptul că un suedez se plimbă fără permis e ok, se poate întâmpla oriunde in Europa. Dar sa fie prins de 11 ori și tot de atâtea ori sa fie lăsat liber…well, aici îți ceream contraexemplele. Încearcă să înțelegi înainte să te arunci să scrii până intri în spam. 😉
Aradean, eu nu fac apologia traitului in romania sau in alta parte. Eu doar am raspuns la intreabrea din post. Despre asta vorbeste baiatul ala. Cat despre logica ta, plm bruxellesul e juma de bucuresti ca populatie, normal ca compari capitale cu capitale. Voiai sa iti dau exemplu din Birmingham pentru cluj? Scuza-ma eu oricum nu ii inghit pe fosti sclavi ai vienei, dar oricand as prefera sa traiesc in cluj decat in manchester, liverpool si alte echipe de UCL.
@Boris: fă un exercițiu de imaginație: imaginează-ți că ești un necalificat (sau insert here orice job cu venitul minim spre mediu) în București sau Cluj. Da? Pe chirie. Vezi ce bine trăiești. Sau du-te și spune-i majorității care locuiește acolo că viața e așa cum zici și că ei de fapt sunt peste mulți și ar trebui să fie mai happy. Cunoști pe cineva din Colentina, Militari de exemplu sau orice cartier de căcat cu blocuri comuniste? Ai fost să vezi costurile unei vieți de om de rând ? Nu faci apologie…pai o cam faci și ești și pe lângă.
Cum puii mei să fii luat în serios(bine pe lângă faptul că ai Nick de rus)când eu îți spun o treabă iar tu mă întrebi dacă vrei să compari Birmingham (1milion două sute)cu Cluj? 😂 Vezi stimabile, orașul ăla îl poți compara cu București. Numărul de spitale. Prezența miliției pe străzi, dacă sunt sau nu în slujba cetățenilor, școli și calitatea lor, dacă au apă caldă și căldură peste tot, în tot orașul, dacă se dau permise pe bani, dacă Au parcagii. Etc.
Nu aberații și insulte din secolele trecute, că suntem sătui și nu mai pune botu’ nime’ la ele. Mai ales că Aradul e plin de olteni, moldoveni și srilankezi. 😂
PS: băiatul ăla din clip ne spune tigrul alb Europei😂și tu-l iei în serios. Dacă nu vorbea atât de bine engleza îl bănuiam de relații du d-na Viorica Dăncilă.😂
@ionut
Nu e nimic special. Este efectiv decent. Si atat.
Viata in oras nu te frustreaza si nu te apuca lehamitea de fiecare data cand esti nevoit sa iesi din casa. Nu te freaca vecinii la melodiecu bormasina. Nu iti sunt bombardati creierii cu cladiri absolut oribile, construite fara sa se tina cont de nicio norma de inatime, si armonie arhitecturala, nu esti bombardat cu enspe mii de panouri cu reclame la pacanele si imobiliare de rahat. Ai transport public si infrastructura buna pentru biciclete. Efectiv, doar daca iesi din oras ai nevoie de masina, dar si acolo depinde de ce vrei sa faci, pentru ca trenul e mai rapid si mai ieftin. Ai locuri de parcare supraetajate sa iti pui si in cap.
Nu traiesti in blocuri de gunoi, fie ca sunt comuniste, fie rezidentiale ce iti aduc aminte (in mod negativ) de viata din camin, in studentie. Scoala pentru copil este excelenta, si la doi pasi. Serviciul medical pentru copil este excelent, si nu e nevoie sa astepti cu lunile, sau sa platesti un pumn de bani pentru un consult, sau un vaccin (care nu e niciodata in stoc, daca nu vii cu roaba de bani cu tine).
Nu te fluiera idioti pe strada pentru ca te-ar f*te cu p*ta lor microscopica. Lumea opreste intodeauna la trecere. Nu te claxoneaza nimeni pentru ca nu te misti suficient de repede cu copilul pe trecere. Nu parcheaza nimeni aiurea ca sa faci slalom pe trotuar. Lumea nu se ia la bataie in magazine. Iar politia vine in grupuri de 4-8 in 2-3 minute daca cineva e pus pe scandal sau pe cersit.
Poti avea un job decent (intre 2500 si 4000 euro pe luna) fara sa fii nevoie sa fii bugetar sinecurist sau ITist.
Cu toti arabii vietii (pe care nici eu nu reusesc sa ii inghit, desi conteaza foarte mult de unde vin, asa cum si noi, romanii ne impartim in gunoaie sau oameni decenti), nevasta-mea se simte mai in siguranta noaptea pe strada decat in Bucuresti, Drumul Taberei.
Altfel absolut nimic special cu orasul de rahat Malmo, care este net inferior metropolelor de lux Cluj si Bucuresti, unde se invart bani cu lopata, infrastructura este impecabila, planul urbanistic este incredibil, cu spatii largi, pt ca oamenii sa nu se sufoce si sa se calce in picioare, si pompierii pot interveni pentru stingerea incendiilor, si traiul este absolut fantastic, si deloc frunstrant, pentru o bula minuscula de oameni necasatoriti, fara copii, si care traiesc in cutii de chibrituri in partamente de maxim 70 mp, care se invart 20 de minute in jurul blocului pentru un loc de parcare, si sunt in general complet rupti de realitatile comunitatii in care traiesc.
@Ioan
Care e treaba cu bauturile alcoolice in Suedia? Ca stiu ca nu se cumpara decat in magazine speciale…nu exista nimic alcoolic in supermarket.
E cu buletinul…e contorizat undeva…iti creste asigurarea medicala in functie de cate vizite ai la magazinul ce vinde alcool…?
Aradean, stiu ca tie nu iti place cu cifre si dovezi ca „guts feeling” dicteaza, dar ideea era ca in birmingham criminalitatea e mult mai mare ca in londra. Asta incercam sa iti zic:
https://www.numbeo.com/crime/compare_cities.jsp?country1=United+Kingdom&city1=London&country2=United+Kingdom&city2=Birmingham
@Johnny
Magazinele si buticurile nu au voie sa vanda decat bere cu o alcolemie de 3.5% (gasesti orice brand iti vine in cap, dar e 3.5%).
Altfel, la orice bar, restaurant, sau magazin de stat, deobicei exista unul langa orice supermarket, poti cumpara alcool suficient ca sa te imbeti cu prietenii in weekend.
Daca nu ai in plan sa cumperi intreg magazinul, nu pari sa fii in stare de ebrietate si cu ochii impuscati, sau nu esti mai tanar de 25 de ani, nu te intreaba nimeni, nimic.
Am vazut o singura data acum cateva luni, unul mort de beat pe strada, insa cineva s-a oprit, a sunat la urgente, si cateva minute mai tarziu, au venit doua masini de politie si o ambulanta, si dus a fost.
Aradean: „Cunoști pe cineva din Colentina, Militari de exemplu sau orice cartier de căcat cu blocuri comuniste?”
Pe mine, pe mine! Ma cunosc pe mine. Eu stau in Colentina de 20 de ani. Si stiu cum e, cu bune si cu rele.
Apropo, tu cunosti pe cineva care sta in orice cartier de blocuri similare din super-dezvoltatul oras italian Milano? Eu am cautat vara o garsoniera acolo (la bugetul minim dublu fata de Bucuresti, de fapt mai mult triplu decat dublu) si iti spun ca am gasit o gramada de apartamente, blocuri si cartiere de-a dreptul sinistre la banii aia. O zona similara cu Colentina ar fi fost o optiune mai mult decat decenta acolo – ma refer la utilitati, transport sau spatii verzi.
Pentru cine crede ca fabulez: sa bage un Google Maps pe Colentina din Obor spre iesire din oras. Pozele sunt recente, facute in august 2023.
Ca sa intelegi, adiacent cu zona Colentina-Mosilor ai Magazinul Obor, Piata Obor,Veranda Mall, Kaufland, Carrefour, Dedeman, plus o mie de alte magazine si chestii. Toate pe o distanta de 4,5 km. Plus, relativ in zona scoli sau licee bune (Cosbuc, Cantemir, Iulia Hasdeu, chiar Mihai Viteazu e relativ accesibil). Plus linie de tramvai complet separata de traficul auto (21) care merge bine, pana exact in centrul orasului Plus metrou in Obor. Plus parc (Plumbuita, legat practic de Parcul Tei). Plus pomi, pomi, frate, peste tot. Zic de pomi pentru ca Milano e plin de strazi si bulevarde complet chele, din lipsa de spatiu (trotuare de maxim 1,5 metri latime si alea ocupate cu motociclete)
Departe de mine gandul ca e Colentina (sau Bucurestiul, prin extensie) buricul universului. Zona stanga a Colentinei, pana in parcul Plumbuita, e un dezastru de urbanism, pentru ca niste idioti au ridicat acum 50 de ani jdemii de turnuri unul langa altul, fara sa cugete la nevoie de parcari, spatii verzi sau alte spatii necesare intre blocuri. Si asta nu se mai poate repara decat prin demolari, ceea ce nu se poate. Sau nu acum.
Ce incerc sa zic, de fapt, ca deja bat campii: un pic de echilibru nu strica nimanui. Ori, cele mai multe judecati pe aici cam asa sunt, complet duse la extrem. Ori suntem buricul universului ori suntem groapa de gunoi a universului. Cale de mijloc nu exista.
@silicon_v: cine a zis ceva de groapa de gunoi. Era vorba despre nivelul de trai. Putere de cumpărare. Despre faptul că un bou a făcut un clip super mega exagerat. Etc.
Ai dat exemplu Milano. Pe bune? Ce înseamnă Milano pe plan mondial? Dar European? Câți turiști are?… și nu acum cu pandemie și căcaturi ci în general? De ce au prețurile alea la chirii pentru orice cutie de chibrituri? Nu mai bine vb atunci de Tokio, New York sau Paris? De chiriile de acolo și cam ce poți lua de banii pe care ii dai in Colentina. Eu nu știu…sincer. Vă orbește ce? De nu vedeți esențialul dintr-o discuție? Te duci ca cu un pumn de bani într-un oraș imens, unde știi că nu-ți vei putea permite mai mult de o cabină de lift infectă dar… în fine. Nu-mi spune că aveai mai mult pt că, dacă aveai alte posibilități nu căutai acolo chirie.
…de dragul discuției ce venit ai? Cât plătești chirie și după toate cele cu cât rămâi? Dacă ți-a rămas apartament de la părinți sau ești proprietar și m-ai făcut să scriu atât, îmi schimb părerea despre tine să stii…😂
Pe scurt, e un video de prooagandă (probabil rusă) cu informații false, menite să bătăorească încet, dar sigur, terenul spre RoExit.
Penibil de false informațiile din video… Una din informațiile din video e legată de cei „doi mari producători din industria auto care exportă: Dacia și Roman”. :))))
Roman, fosta întreprindere de camioane din Brașov, glorie a comunismului nu mai există, după Revoluție nu a mai produs camioane :)))) si a intrat în faliment.
Dacia este parte a grupului francez Renault. :)))
autorul videoului e un aerian si nu cred ca este roman. Ala ce stie el despre realitatile din tara?
Pai degeaba a zis Papa Ioan Paul al II-lea ca Romania e gradina maicii Domnului sau calugarul indian Sadhu Sundar Singh ca suntem protejati de fecioara Maria?!
#itisknown ca suntem binecuvantati.
Între amabilitățile diplomatice și realitate e o mare diferență.
Ceausescu nu s-a imprumutat de prost. Si pe vremea aia se faceau strategii economice si erau oameni capabili. Problema a fost externa, cererea de petrol a crescut mult in SUA, Canada, Europa de Vest, Australia in anii 1970 asa ca planul lui Ceausescu de a manufactura produse petroliere bazate pe petrol ieftin a esuat. Avea cineva sa stie? Probabil cei care stiau de criza din 2008 sau de COVID in 2020.
Apoi, Romania nu a mizat pe ceva strategie dupa 1990. Oamenii au strigat ca „Nu ne vindem tara” si Iliescu a executat. Asa ca in 1996 Constantinescu l-a luat pe Ciorbea, un om care categoric nu era cel mai bun, si au mai dres busuiocul esuand total. In rest politica a fost mereu despre popularitate. Cum Nastase sau Gioana au fost uimiti ca au pierdut alegerile: oamenii voiau justitie, chestie care pe noi ne-a surprins. Victor Ponta nota: Oamenii se schimba, parintii mei voiau mancare, eu am avut mancare, am vrut masini si case. Acum copiii mei au masini si case, ceea ce vor ei e mult mai abstract (libertate, oportunitate, dreptate, etc.)
La fel si Vanghelie spunea: Era ciudat sa fii urmarit penal ca esti politician si ai afaceri. Asa am crescut noi, era normal ca politicul sa spuna justitiei si presei ce sa faca/sa scrie. Faptul ca lumea dorea justitie si ca felul in care noi am crescut este acum ilegal, e o lume de neinteles pentru noi.
Iar romanii iarasi nu au nici o identitate sau strategie. La alegerile prezidentiale Viorica Dancila a strans 3,339,922 de voturi. O persoana care nu are nici o abilitate. Cum a fost spus: in politica doar oamenii care au esuat profesional intra, pentru ca efectiv nu mai au nici o alta optiune sa supravietuieasca.
Faptul ca Romania manufactureaza ceva necesita o sintagma de genul „In ciuda felului in care populatia voteaza si apoi cum tara este guvernata, Romania reuseste si sa exporte produse manufacturate national”.
„Dancila a strans 3,339,922 de voturi. O persoana care nu are nici o abilitate.”
Păi Iohanis a strâns mult mai multe voturi și nici el nu a știut aria cercului când a fost întrebat.
„se făceau strategii economie erau oameni capabili”
Ba baiatule tu crezi ca e ușor sa furi fără sa te prindă, crezi ca e așa ușor sa împărți banii de autostradă cu colegii de partid?
Oamenii au strigat ca „Nu ne vindem tara”
This is a lie.
Acest argument a pornit de la politic si in realitate au vrut sa spuna:
Nu ne vindem tara, o taiem bucatele si o vindem la fier vechi!
Ceea ce s-a si intamplat LITERALMENTE.
„Nu ne vindem tara” a fost sloganul FSN.
Au avut doua, „Ratiu si Campeanu n-au mancat salam cu soia”.
Politicul vine doar cu ce vrea populatia sa auda. Acest „nu ne vindem tara” a fost dorinta electoratului si nu invers. Daca maine incep oamenii sa strige „Vrem piste de drifting in fiecare oras” oare despre ce va fi campania electorala din 2024?
„Ceausescu nu s-a imprumutat de prost. Si pe vremea aia se faceau strategii economice si erau oameni capabili.”
Gemea partidul comunist de genii, in frunte cu Ceausescu, Verdet, Dascalescu si Bobu. Fostii cizamari, strungari si lacatusi faceau strategia economica a tarii.
Ceausescu s-a imprumutat prost, pentru ca atat stia el si ai lui, ce vazusera la fratele URSS: industrie grea, furnale si combinate uriase, consum urias de energie, materii prime si manopera. Chestii care aveau logica in 1950 nu mai aveau de mult logica in 1970.
Oricum, nici macar asta nu era principal problema, ci faptul ce economia de stat planificata de geniile de mai sus nu avea nicio sansa in fata „bestiilor” capitaliste. In materie de cercetare, management si investitii era ca si cum concura un Lastun cu un Ferrari. Tehnologia cumparata in anii 60-70 era ok, pana la urma, vestul ne-a dat ce era disponibil atunci si la ei. Problema e ca noi utilizam exact acea tehnologie si in 1990, in timp ce aia trecusera de mult la urmatorul nivel (calculatoare, automatizari, electronica de putere, microprocesoare intregrate industrial, etc)
Falimentul era inevitabil in conditiile date.
Nu a existat nicio strategie. Ceaușescu, idiot voia industrializare „multilateral dezvoltata” pentru ca suna bine în capul lui sec, și avea apucături fasciste. 90% din banii împrumutați au fost risipiti pe proiecte megalomane stupide care nu țineau cont de cerere: canalul Dunăre marea neagra, combinatul siderurgic Galați, mine de cărbuni de unde era extras cărbune de proasta calitate, etc.
Cei care au ne-au vândut tehnologii (BAC, Renault, Citroen, Aerospatiale SA, etc), ulterior s-au retras după ce Răposatul si- a irosit capitalul de imagine, prin politicile externe și interne stupide (cultul personalității, represiune și cenzura).
Orice producem în anii 80, după criza de energie, nu prea voia nimeni, pt ca era depășit tehnologic și scump. Astfel s-a folosit metoda schimbului pt energie cu diverse dictaturi din orientul mijlociu asupra cărora erau impuse embargouri și unde și astăzi (deși nu asta a fost intenția) România are o reputație bună.
Problema cu aceste schimburi a fost ca erau dezastruoase. Trimiteam echipamente și mașini pt care primeam petrol și gaze ca sa producem în continuare echipamente industriale și mașini. Salariile le acopereau cele câteva sectoare profitabile (agricultura și industria chimica).
România era amorsata de idiot pt colaps economic și fără sa fi făcut acele împrumuturi și fără sa fi existat criza energetica și a prețului energiei din anii 70 și 80. Acestea doar au accelerat falimentul tarii.
@Ioan: nu uita si aberatii tip „producem energie din ars piatra”. Unde au bagat 1mld $ si au obtinut o pula
Mereu cand aud asta cu ” da a platit imprumuturile” ma ia cu strechea. Cine a facut imprumuturile alea si pentru ce mortii matii????
Când omul desenează jumătate de plăcintă şi zice că aia e 71%, e clar că ştie ce spune.
Statistic are dreptate.
Dar statistic doua persoane mananca 4 mici si beau 2 beri, dar in realitate 1 persoana mananca 4 mici si bea 2 beri, iar a 2a persoana saliveaza.
De fapt asta e povestea celor 2 Romanii.
Una care a acumulat capital si una care a acumulat frustrari.
Ar trebui sa incepem sa vorbim de urmatorul model de dezvoltare al Romaniei.
Modelul actual e integrarea in supply chainul german, de aceea si ponderea mare a Germaniei in exporturile romanesti.
Ar trebui sa diversificam gama de bunuri si servicii pe care o exportam si tarile catre care exportam.
Nu e chiar asa rau ca ne plangem de Romania si ca vrem sa indreptam lucrurile.
Poate ca si birocratia are rolul ei in a frana schimbarile, care potential ar aduce cresteri economice mai mari in anumite zone ale tarii, dar ar crea prapastii economice intre diferite zone.
Am închis la “one of the most energy independent country in the world”
Man’s on crack
Aici cam are dreptate. Uita-te la consumul intern vs productia de gaze de exemplu. Au aparut multe statistici pe tema asta cand s-a pus problema taierii dependentei de gazul rusesc. Anul trecut se estima ca importam in jur de 8%-15% din consumul intern, mult mai putin decat majoritatea tarilor.
In raportul UE, noi si estonienii stam intr-adevar cel mai bine la independenta energetica.
Ca din ratiuni economice sau ca sa faca baietii destepti profit mai importam gaz sau electricitate, nu ne face dependenti. Si americanii importa petrol desi stau pe dit-a-mai balta.
Romania are potential sa se dezvolte mai mult dar are cateva limitari:
1. accesul la rutele comerciale semnificative.
2. populatia redusa
3. lipsa libertatii (economica, de expresie, adunare, etc)
Zonele care sunt dezvoltate sunt cele unde oamenii se simt mai liberi (in orasele mari e mai greu sa aplici feudalismul), e o densitate mai mare si este access la o piata globala (IT sau servicii financiare de exemplu).
Se pot rezolva toate astea, exista retete deja aplicate in alte tari. Realist vorbind, poate sa ajunga undeva putin peste media europeana, undeva pe la 50-60% in conditii ideale, inainte sa fie blocata de restrictiile de populatie, geografie. Nu cea mai bogata din UE, dar confortabila. O tara unde sa parcheze la pensie 10 miloane de germani si francezi.
Cum sa parcheze aici ? Cand vad primul spital fug instant inapoi.
Gresit!
Romania are access la rute comerciale FOARTE seminificative, trebuie doar sa arunci o privire pe harta.
Populatia pleaca din cauza mediului socio-politicc (sa nu uitam ca asta se impute de la cap). Daca s-ar face treaba serioasa la noi, oamenii nu ar pleca, ba chiar s-ar intoarce.
Lipsa libertatii? dar pentru ce am murit la revolutie???
Eu cred ca trebuie sa cauti foarte bine prin UE sa gasesti o tara mai libertina ca Ro. Aici faci absolut ORICE doresti fara sa fii in pericol prea mare de a fi arestat/tras la raspundere.
ilumineaza-ne @enzo – care sunt rutele alea?
populație productivă redusă. 50% încă se ocupă cu agricultura de subzistență.
Densitatea 86 /km2 fata de o tara serioasa ca Polonia (134) ca sa nu zic Italia (200).
La 20 mil locuitori, ne lipsesc 11 milioane de romani ca sa fim la acelasi potential uman dpv al densitatii ca Polonia. Sau 46 milioane daca am vrea sa fim ca Italia.
Marimea pietei interne (1) si densitatea populatiei (2) sunt doi factori mari si lati. Apoi urmeaza si daca e educata, disponibila pentru munca, activa, etc.. dar Romania are populatie putina si rara.
Cand o sa ajunga populatia Romaniei peste 50 milioane de locuitori vom putea spune ca sunt sanse sa atingem potentialul de dezvoltare.
Aplica metoda de la AGVPS, dar pe youtube?
daca ala din poza e bloggerul, il cred, pentru el chiar e un loc linistit.
Țara în care am propriul micro-reactor nuclear în curte.
stai la dragodana?
Mersi, aveam nevoie sa-mi dau ochii peste cap azi.
Uau, bugetele de propagandă sunt pe necst levăl: acum plătesc content creators din afară să facă propagandă.
Si are mai putin abonanti decat, seful de aici.
„Tigru din est” am râs toți cu lacrimi. Sunt la Cluj și mi se pare că este elefantul blocat în trafic. Mai am puțin și ies spre Baciu, dar este dezastru. Mă întreb dacă băiatul ăsta și-a luat ca$ de la prea măreții rromâni.
Cred ca la Cluj se sta de fapt in Floresti/Gilau ca sa ai iesire rapida la autostrada si se lucreaza la distanta. Ai un Mega/Profi in apropiere si nu ai nevoie de masina decat pentru concedii.
Sa iesi din casa, sa mergi in Cluj, sa o faci zi de zi, e inuman.
Eu zic că putem spera măcar să ajungem din urmă grupul Vișegrad. Deja pe unguri aș zice că aproape i-am ajuns (pentru că au cam stat ei pe loc); până la cehi și polonezi mai avem ceva. N-o să avem niciodată avantajul de a fi gard în gard cu Germania dar poate ne-am putea orienta mai mult spre Turcia, nordul Africii etc.
Omu zice ceea ce trebuia sa se intample in tara daca eram baieti destepti. Nu ceea ce se intampla in realitate. E amuzant.
Ăla are mai putini abonați decât tine.
Pe scurt manca cacat. Amesteca niste jumatati de adevaruri cu exagerari si omite chestiile negative complet. Nu a zis nimic de gaurile negre din economie de dupa 90, de mineriadele ce ne-au tras ani multi in spate, de migrarea masiva a populatiei(a doua dupa Siria). Si ce nu zice e ca investitiile au fost intr-adevar mari dar prognoza se va inrautati legat de investitii. Ne-am cam dat „capatul” legat de investitii. Orasele mari(Buc, Cluj, Timisoara, Iasi, Brasov, etc) au devenit scumpe la investit si in rest ai doar infrastructura precara si populatie imbatranita.
Țara condusă de: Blocul democratic
https://www.libertatea.ro/stiri/alegeri-2024-negocieri-pnl-psd-4658367
Politicos:
https://www.facebook.com/barbu.mateescu/posts/6902278439796150/
Nepoliticos: …în democrația voastră.
@Alexnicolae ma faci sa rad. Cunosc romani care au lucrat in strainatate, au iesit la pensie si s-au intors in tara. Dar au luat-o la fuga inapoi in maxim un an de zile. Cum spune si un alt comentator, starea sistemului sanitar romanesc e unul dintre motivele pentru care s-au reintors in Occident.
@neaorin Nu imi dau seama, de ce sa ne orientam spre Turcia si nordul Africii?
Pana una-alta Romania importa rosii din Turcia si cartofi din Egipt, crezi ca vom putea produce mai ieftin decat ei si sa exportam acolo?
Putem sa importam rosii si sa le vindem bulion, de exemplu. In realitate stam prost, suntem pe minus 3 miliarde euro la balanta import-export
Deocamdata importam de la ei autobuze si le livram masini, seminte si grane. Si aproape un milion de romani se duc anual la all inclusive si asta nu apare in balanta comerciala, dar daca punem 1000 de euro medie, 1 miliard de euro lasam doar la hotelurile lor.
@XYZ Daca vor veni 10 milioane de pensionari nemti si francezi in Romania ca sa stea la pensie isi vor face orasele lor paralele, complet de la zero, cu aeroport, autostrada privata, spital, hotel, statiune balneo, case, politie, functionari si primari nemti si francezi. Vor angaja romani desigur, si multi romani vor alege sa se mute in orasele astea noi.
Desigur, daca vom vrea noi romanii sa le luam banii. Daca nu, se vor duce in alta tara mai primitoare.
@alexnicolae Visezi frumos. Spui „10 milioane de pensionari occidentali”, sa vina in Romania? Pai nu sunt atatia pensionari britanici si germani retrasi prin Spania, si spaniolii au infrastructura,, cel putin in comparatie cu noi.
Tara asta are mai putini muncitori decat Zoso cititori
Nu a mers sa postez la prima incercare, e
doar o teorie:
alo, domnu’ Documentary Insights? De la peneleu va sun, am auzit ca vreti sa faceti un video despre Romania, aveti Patreon?
Acum o luna a mai facut un canal un video cu thuumbnail asemanator:
https://www.youtube.com/@financialfrenzy
Chiar sunt 2 clipuri diferite… Am crezut că e același clip pentru un moment.
Tot asta care e făcută de râs aici https://www.youtube.com/watch?v=IDrIQgbb6TQ
Îmi place menționarea repetată a cuvântului „secret”, ca și cum Ro are un plan de prosperitate secret, și l-a aplicat brici până acum. :))
Planul a fost redactat de extratereștrii din Ancient Aliens.
Ar fi păcat să zic că o duc rău. Un om cu probleme de sănătate și mobilitate ca ale mele acum 20 de ani ar fi făcut foamea pe stradă. Măcar am șansa de a lucra în mare parte remote, și pe un salariu mai mult decât decent pentru condiția în care mă prezint.
Nu spun acum că mă țin patronii pe ochi frumoși. Sunt sigur că în secunda 2 când nu mai au nevoie de mine îmi pun în mână demisia de comun acord, gata tipărită, datată și ștampilată, lipsindu-i doar semnătura.
Iooooiiiiii, ma omorati cu Clujul asta si cu megalomania toata legata de Cluj. Un oras dezvoltat cu forta, intr-o caldare, intre dealuri, fara prea multe posibilitati de extindere, exact cum spune Ioan, sunt perfect de acord cu ce spune. Exact cum zice, cu constructii facute aiurea, cu o aglomeratie de nedescris, cu o imposibilitate de-a exista si circula in orele de varf si de fiecare data cand se face un eveniment. Deci in Cluj nu poti exista, cand se inchid stradutele acelea inguste cu sens unic. In acele momente simti ca mori, stai blocat in centrul acela imposibil al Clujului si turbezi in masina. Am fost nevoita sa stau o noapte in Cluj, a doua zi luam avionul spre Antyalya. Din cauza centrului inchis, a trebuit sa-mi parchez masina pe un bulevard, unde am parcat cu plata si sa ma duc cu taxiul inapoi la hotel. Dimineata taxi, recuperat masina, si aeroport. Nu inteleg de ce tinem atat de mult de megalomania asta a Clujului ?! Io mi-s ardeleanca, dar cu tot patriotismul ardelenilor, o spun ca, Clujul a fost dezvoltat fortat, pe o infrastructura invechita, fara un plan de sistematizare facut cu cap si inteligent. Clujul la ora actuala nu are infrastructura la nivelul faimei si spoielii artificiale care i s-a dat in mod absolut fake. Parerea mea este ca Brasovul este un oras mult mai frumos, mult mai bine organizat, ne vorbind de Oradea care este o bijuterie. Subliniez nu sunt oradeanca.
Un video de propagandă rusă, cu informații false, dar pe care neodacii liberi vorbitori de engleză nu le verifică. Le iau de bune și crește pipota în ei, iar peste un an doi, alimentați de aberații de genul, o să ne zică și ășia tineri cum că e mai bine să ieșim din UE.
Pe același sistem de propagandă la toate nivelurile s-au pus bazele Brexitului. Își dau votantii pro Brexit pumni în cap, dar efectiv nu mai au ce să facă.
România nu e o țară care duduie de exporturi, cum lasă să se înțeleagă videoul. România crește economic pe consum. Consum al multor produse importate. Statistici verificabile, dar cine să facă un pic de research când tot ce zboară pe YT e adevărat.
România nu e o țară neîndadorată, așa cum lasă materialul să se înțeleagă. La ora actuală România are gradul cel mai mare de îndatorare din UE, practic politica de „creștere” a economiei s-a bazat pe împrumuturi peste împrumuturi de la CE, de aici și povara fiscală din ce în ce mai mare și disperarea guvernanților care nu mai au surse de bani. E amuzant cum videoul induce ideea că UE ne face rău și RO e mega putere independentă în regiune, când de fapt țara trăiește din imprumuturi din Comunitatea Europeană. :))) Că atât au putut guvernanții noștri: să stimuleze economia de consum mărind salarii in sistemul bugetar, pe datorie.
România nu a adoptat moneda Euro pentru că e prea puternică economia, așa cum zice videoul. :))) Din contră, moneda națională e mai „lame” chiar și decât leva bulgărească, noi nu ne-am atins niciodată de fapt indicatorii de țară pentru a putea trece la Euro. Suntem plătiți în lei, dar creditele, vacanțele și casele ni le cumpărăm în Euro de „puternic” ce e RON-ul în regiune. But wait, videoul a omis să zică asta, iar mulți dintre noi pare că nu reușim să facem legătura. Niciun neodac nu se întreabă de ce pe card îi intră RON-ul puternic, dar la agenția de turism își plătește vacanța după ce se verifică cursul valutar.
Dacă locuiți în București, Cluj, Brașov și vă vin idei cum că în România se trăiește mai bine decât în Vest, faceți-vă un pustiu de bine și mergeți în vizită prin Vaslui sau Botoșani. Oh, wait…Ajungeti greu, da știu, pierdeți o zi întreagă conducând pe DN sau schimbați 3-4 trenuri…
Terasele și parcările pline ale câtorva mall-uri din 3 orașe din țară sunt un indicator de bunăstare globală a țării la fel de bun ca epatarea oligarhilor ruși. Dacă i-ai vedea pe ăia și ai corobora cu PIB-ul Rusiei de dinainte de război ai zice că era numai lapte și miere pe acolo.