Dimineața trec mereu pe lângă o școală. Vedeți în prima poză intrarea în acea școală, încape o mașină să intre într-o curte unde pot parca câteva mașini. Părinții care își aduc copiii la școala asta parchează cum pot, pe prima bandă pe un bulevard circulat, intră înăuntru cu mașina, înjură când ies și așa mai departe.
Pentru că nu e treaba nimănui. Ce dacă niște părinți sunt nervoși? Dă-i naibii, trebuia să se gândească la asta înainte să își dea copilul la școala asta.
Și rezolvarea ar fi extrem de simplă: 1-2 persoane (cadre didactice, ingrijitori, elevi mai mari), care să stea unul la intrare pe aleea aia și unul la intrare în școală, să se asigure că copiii intră în școală.
Dar cine să propună asta? Cine să pună în practică? Asta e problema mare a noastră, ca țară. Nu e treaba nimănui să nimic. Chiar dacă vine cineva cu o idee bună, utilă, care ar rezolva ceva, nu se aplică pentru că nu e treaba nimănui.
Boss, cum să stea cadrul didactic în stradă să-ți aștepte odrasla? Ei nu ies în stradă pentru ei (un protest/grevă/etc.) și tu crezi că or să iasă pentru copii? GTFO. Suferi de prea mult wishful thinking.
P.S. Ar fi mișto să vezi un profesor cu stația în mână la stradă gen „Recepție, sunt proful de geografie.”
nu e neaparat sa stea in strada un cadru didactic
daca nu sunt cadre didactice pt asa ceva, parintii elevilor ar fi multumiti sa le bage copilu in curtea scolii si un profesor de liceu sau un profesor universitar (daca chiar arde)
La scoala unde am eu copii directorul scolii iese dimineata sa dirijeze circulatia in parcare.
Ai încercat sa propui asta la școală sau nu e treaba ta?
Eu am invatat la munca sa am grija ce propun, ca de cele mai multe ori tre’ sa ma ocup si de implementare, asa ca daca nu ma afecteaza in mod direct, imi tin ideile pentru mine.
Tot în prima poză nu se vede o demarcare clară a străzii de trotuar. marcaje pe sosea canci, reducerea vitezei în jurul școlilor sunt? Treceri de pietoni cu buton vedem doar la alții… se pot face parcări temporare chiar și pe prima banda în jurul orelor 8.00 și 16.00, parcare CU PLATA dar cine sa se rupă de cafea și birou sa vadă ce e în oraș? Pina și tu, dacă vroiai sa faci un articol calumea, documentat îți rupeai 15 min, făceai niște poze calumea nu capturi din filme, te documentai, identificai probleme veneai cu soluții și apoi postai… Nu am nimic cu tine, foarte bine ca atragi atenția, dar, atenție, și în meseria ta ai dat dovada de delăsare
Pe vremea mea, scoala avea jandarm/paznic la poarta. Cand se dadea ordin ‘de sus’ nu ne mai lasa sa iesim, erau foarte al dracului.
scolile erea un fel de cimitire. aia dinauntru nu putea sa iasa
aia dinafata nu voia sa intre
Acolo e doar o grădiniță cu program prelungit și… o fostă școală în care își desfășoară activitatea ceva legat de inspectoratul școlar Brașov – CJRAE și ceva ONG-uri. Iar grădinița e puțin mai în spate decât fosta școală.
Ideea de rezolvare nu este rea dacă toată lumea ar ajunge punctual într-un anumit interval de timp (15 minute de exemplu) dar copii încep să vină de la orele 7:00 și până la orele 9:00 din simplu motiv că unii părinți preferă programul scurt și vin după ce copii care au ales programul prelungit au terminat de servit micul-dejun.
Și de aici lucrurile se complică…
tu propune. sunt comitete de părinți, sunt părinți în consiliul de administrație a școlii. eu am impus detectoare de fum, deschiderea totală a ușilor de acces în școală, golirea holurilor și a scărilor de toate prostiile inutile ce pot bloca evacuarea, coșuri de gunoi în curte, simulări de evacuare în caz de incendiu sau cutremur cel puțin lunar, cadru didactic la trecerea de pietoni din fața școlii (peste e85), intrarea mașinilor în curtea școlii (era interzis înainte și stătea o curte goală cu minimum 30 de locuri de parcare). insistența mea a făcut și ca școala să solicite poliției rutiere supraveghere accentuată în orele de risc maxim (la 8 și la 12). e drept, e bătaie de cap, prima dată ai impresia că vorbești cu pereții, apoi că te lupți cu morile de vânt, dar am observat că trebuie să te comporți ca un politician: să atragi oamenii de partea ta, mai întâi părinții copiilor din clasa ta, apoi părinții din comitetul de părinți pe școală, profesorii și pe director să-l iei tare și să-l faci să conștientizeze că lucrurile minore nerezolvate, dincolo de tragediile posibile, îi pot ruina lui personal viața și cariera.
și până atunci organizați-vă voi, părinții: în fiecare dimineață, un părinte, pe rând, stă și preia copii din aceeași clasă din mașini și-i bagă în școală. e jumătate de oră pe lună.
Am invatat 8 ani la acea scoala si niciodata nu m-au dus parintii de mana sau cu masina la ore. Oh wait…o fi din cauza ca ai mei nu aveau timp sau masina?
sau poate de mic erai asa urat ca le era rusine sa se afiseze cu tine in public
Pe vremea ta era safe să te duci singur la școală, pentru că nu era atâta trafic creat de părinții care-și duc copiii cu mașina la școală.
Erau granițele închise. Să te ia cine să facă ce cu tine? Organe nu se donau, de alte chestii nu mai zic. Acum e altă marfă!
educatia… din nou ajungem la educatie..
In Italia, am vazut la mine in cartier langa o scoala, la o intersectie in T mai aglomerata, dimineata intre 7-8 stau 3 mosulici la fiecare trecere de pietoni, cu veste pe ei si pancarde dintr-alea de impegat verde/rosu, si de cate ori apare un copil…jap…opreste tot, autobuze, masini. Dupa fata nu cred ca sunt profesori, cred ca niste pensionari voluntari sau ceva part-time.
Cam cat crezi ca ar dura in RO pina sa se dea un ”jmecher” jos din masina sa ii traga vreo doua mosului ca opreste traficul?
Dar pe rand cate un parinte? Primul ar putea sa fie chiar cel care a avut geniala idee
Probabil la cati parinti sunt in respectiva scoala probabil ca odata pe an scolar ar trebuii sa se sacrifice cate un parinte, dar asta e: Țara unde nu se face nimic, pentru că nu e treaba nimănui
„Dar cine să propună asta? Cine să pună în practică? Asta e problema mare a noastră, ca țară. Nu e treaba nimănui să nimic. Chiar dacă vine cineva cu o idee bună, utilă, care ar rezolva ceva, nu se aplică pentru că nu e treaba nimănui. ”
Nu face nimeni si nici nu trebuie sa faca nimeni.
Pentru ca nu e nimeni PLATIT sa faca asa ceva. Intelegi ?
Atat ar mai trebui pt amaratii de dascali, la 1000 de lei pe luna sa mai stea sa faca si pe politia in fata scolii !
In RO, toata lumea da vina pe toata lumea. Mentalitate de popor medieval. E de vina popa, ba doctorul, ba voievodul, etc.
Fiecare munca are rostul ei, si, conform legii, fiecare munca trebuie REMUNERATA.
În Austria, elevii din clasele de liceu dirijează circulația în jurul trecerilor de pietoni pentru școli pentru a-și ajuta colegii din clasele mai mici să ajungă la școală în siguranță. Desigur, 99% din copii vin pe jos la școală (inclusiv când au 7-8 ani), pentru că nimeni nu conduce cu mai mult de 30 km/h în zonele rezidențiale și trecerile de pietoni sunt respectate cu strictețe.
Elevii din clasele mai mari au o vestă reflectorizantă și o paletă cu STOP cu care au dreptul să oprească mașinile la trecerile de pietoni. Niciun șofer nu se enervează sau claxonează așteptând să traverseze un grup de 10 prichindei strada.
asta se facea si pe vremea lu ceasca. eram cativa copii in patrula scolara si exact la fel stateam la trecere cu paletica
Făceați o zi-două pe an, când era inspecție de la partid.
Problema ar fi ca unii parinţi stau aproape de locaţie şi tot ies cu maşina.
Copiilor le cade ghiozdanu daca merg pe jos la scoala?
auzi ma, tu cum ai rezistat mental in nemtia? Ca la astia se parcheaza „am treaba 10 minute aici, deci FIX aici opresc” in mod constant
abonament metrou. 61€ pe lună.
Stai stai, pai nu se face asa si in Romania?
pai da, dar in romania auzi „numa in romania”
61E? Ce vremuri bre
cât e acum, 8 ani mai târziu?
Unde stai tu-n nemtia si se intampla treaba asta constant?
Nu in zone cu turci…
Dusseldorf. Mi se pare ca e vreo 74. Nu il folosesc
Nasol! Eu stau mai spre est, in Franconia, Nbg, si lumea nu face asa. Ba chiar mi-am luat amenda ca am avut cativa cm din masina in zona in care era interzisa parcarea (din ala cu Feuerwehrzufahrt, era partea de dupa rotile din spate, si am hatchback).
Pe o strada plina de turci e mai haos, dar in rest e chill
Eu nu ma plang, imediat ma invat cu haosul.
Vezi, ai pus punctul pe i. Nimeni nu e interesat sa se schimbe ceva. Toti merg pe principiul „merge si asa”.
Uite de exemplu in Germania am vazut sate prin care trecea o sosea circulata, iar locuitorii care s-au saturat au iesit zilnic in strada cu pancarde si cerau ocolitoare. Dupa ceva timp s-a facut ocoloitoarea.
La fel si cu limitarile de 30 in zonele rezidentiale. Ma uit numai la strada unde stau ai mei… am inceput sa ma rog sa apara gropi, ca lumea sa mearga mai incet. Insa nimeni nu ia nicio masura. Am propus sa faca liste de semnaturi si sa-o depuna la primarie. Crezi ca a miscat careva un deget, de plins insa se pling toti ca nu-si mai pot lasa copii pe strada ca se circula ca nebunii.
Copiii nu au ce cauta in strada. Ii duci in parc sau oriunde in alta parte. Nu ai timp, nu iti permiti, nu ai chef, atunci nu nu te puiesti.
In alte parti parintii se organizeaza / asociaza. Un parinte vine mai devreme , care e de rand cu vacile – gen , asteapta acolo sa vina ceilalti si se practica kiss and drop. Opresti, cel de afara deschide usa , desface copilul din centura, „pa-pa”, sut in cur pe poarta scolii si next.
Desigur, contine notiuni ca „asociere”, „organizare” si „punctualitate”. Asa ca dream on si „sa vina cadrele didactice sa ne ia copiii de acasa”, da , da!
‘ai de plm, boss! Mergi cu 5km/h pe banda a doua?!?!?! :)))) Pai daca vin 30 de meseriasi din spate cu 67km/h? :)))
dar daca nu ii duc fix pana in poarta cu masina, ce se intampla??? asa era si la o scoala prin sect 3, loc era cacalau la 50 de m de scoala sa parcheze lumea, dar toti parintii se opreau mot la intrare, unde incurcau circulatia.
Nu vor sa ii puna si in banca, asa sa fie siguri? Am mai vazut o faza, cand ieseau copiii, cum stateau parintii buluc si blocasera iesirea din curtea scolii.
Eu sunt pentru introducerea peste tot a autobuzelor scolare. Elevii oricum folosesc transportul in comun, doar deviezi cateva autobuze. Parintii ii duc pana la cea mai apropiata statie si de acolo pa. Se elibereaza soselele pentru ca nu mai faci un drum in plus si nici nu mai blocheaza nimeni soseaua in dreptul scolilor.
da dar in autobuz daca e frig si raceste copilu sau il bat aia mai mari sa-i fure sandvisu? Lasa mai bine il ducem cu masina la caldurica si in siguranta.
Il duci in caldurica dar la scoala ce faci? Stai in banca cu el sa il pazesti, sa ii pui patura cand e frig sau ai bani sa angajezi BGS-ul sa ti-l pazeasca de polițiști? Crezi ca jegurile care agreseaza pe ceilalti elevi au vre-o retinere sa o faca in clasa?
De cand gatu’ ma-sii nu mai pot ajunge plozii la scoala de unii singuri?
In p*la mea!, in ce tara suntem, Mexic? Columbia?
De cand cacat trebuie sa bagi copchilul in scoala cu masina?
Hai ca m-am enervat.
Peste 15 ani il vezi ca nu stie sa treaca strada singur, iar prostalaii de parinti: „dar cum, ca noi i-am oferit de toate!” PROSTILOR!
nu vreau sa fie luat ca un post de genul „pe vremea mea”, pentru ca sunt cam de varsta celor care activeaza pe aici. dar cum ar fi vali, sa iti lasi copilul la prima trecere de pietoni/parcare, cea mai apropiata de scoala si de acolo copilul sa mearga singur?
ce vina are scoala ca tu vrei sa mergi cu masina acolo? nu vreau sa fiu rau, dar sunt orase cu scoli unde nici nu ai voise sa mergi cu masina si tot sunt oameni si copii care merg la scoala.
la 8 ani aveam cheia la mine si mergeam/veneam singur de la scoala 2 km pe jos, intr-un oras din romania. de la -30 pana pe la 35 grade, nu prea a contat.
de ce nu mai putem in romania sa ne lasam copii sa mearga cateva sute de m pe jos de un loc acceptabil de oprit (parcare, refugiu, etc) ?
chiar nu stiu, lamuriti-ma!
pentru ca romanu „Am zis ca te duc la scoala la scoala te duc de ce sa te las in parcare ce mi-e lene sa mai merg 50 m?”
La noi la scoala chiar se intampla asta, se numeste fast lan, drop and go. Toti profesorii facem de serviciu dimineata si la plecare, vine masina, eu deschid usa, copilul coboara, face cativa pasi pana lamusa scolii si eok. Parintele deja a iesit. E drept ca e o scoala privata, pe curriculum britanic, si am inteles ca la ei e asa peste tot. Oricum se poate, se face. In Romania, in Cluj:)
dar copiii sunt handicapati si nu pot gasi scoala daca ii lasa parintii la 1-500m distanta de scoala?
dimineata se bea cafea, nu se sta in drum…