Suvenirurile românești și turismul…

A venit căldura, Brașovul s-a umplut de turiști. Am făcut câteva drumuri prin centru, mă simt ca în Viena, germană și engleză peste tot, ba chiar și un pic de japoneză.

Pe Republicii, bulevardul pietonal al Brașovului, sunt câteva librării și câteva magazine de artizanat, unde atmosfera e la fel ca în teren: nimic de vânzare sau chestii foarte scumpe. Ori, neamțul vrea un magnet, o carte poștală, un atlas, ceva de 2-3-5 euro, nu cărți poștale de 30 de euro, cum vor românii noștri să vândă.

În ultimul an am cumpărat 3 cărți.

  1. Brasov: Atmosfera, Arhitectura Si Spatiu Urban” e un altas gros, în trei limbi, care tratează amănunțit câteva elemente istorice ale Brașovului.
  2. Cetati medievale din sudul Tansilvaniei” e o cărticică mică și ușoară, cu cetăți istorice din Aiud, Alba Iulia, Brașov, Dumbrăveni, Făgăraș, Mediaș, Orăștie, Sebeș, Sibiu și Sighișoara. Foarte bună.
  3. Brasov – carti postale de la inceputul secolului XX” sunt cărți poștale de mărimea unei bancnote, bune de dat oamenilor care vin în vizită.

 

carti-brasov

Știu de ce nu există prea multe suveniruri de vânzare prin România. Valoarea mică înseamnă profit mic și clienți mulți, ceea ce nu place comerciantului român. Cele scumpe nu se vând. Cele bune și ieftine nu se găsesc.

O soluție ar fi automate de suveniruri, amplasate pe lângă obiective. Bagi acolo 5 tipuri de vederi, o carte, două monede și gata. Scoți din ecuație vânzătorul român și statul român (în multe locuri nu se vinde nimic pentru că statul nu e comerciant), dar ai nevoie de o sumă inițială foarte mare la început.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

47 comentarii

  1. adica romanii sunt prosti si nu stiu sa faca turism? you don’t say

    00
    • nu românii, doar comercianții respectivi. Poate efortul e prea mare pentru profitul respectiv dar e ciudat să nu găsești magneți sau cărți poștale ieftine într-un oraș turistic.

      00
    • Da Dan, romanii nu stiu sa faca turism. Vin de 6 ori mai multi turisti in Ungaria si de 4 ori mai multi in Bulgaria. Tarile astea doua au impreuna mai putin decat suprafata romaniei, mai putine potentiale atractii dar au de 10 ori mai multi turisti.
      sursa: https://www.e-unwto.org/action/cookieAbsent

      00
    • @ dan
      asa e peste tot. Nu e ca bai numai acesti comercianti nu stiu sa faca turism, e „romanii nu stiu sa faca turism”.
      Stii cand mi-am dat io seama de asta? cand am fost prima data in Cipru acu fo’10 ani. Deci rahat, hotel misto civilizat pe malul marii, cu cea mai de rahat plaja din lume. O fasie de nisip ud si urat si ingust. Rahat.
      Si? pai simplu: pusesera astia peste tot sezlonguri si umbrele etc, de nici nu vedeai ca de fapt plaja era un rahat, pentru ca nu aveai nevoie sa stai pe nisip.

      In Romania? acum 3 ani am umblat o ora prin mamaia sa gasesc un loc care vindea sunscreen. Atat. Da, sunt gherete pe si pe langa plaja pentru toate cacaturile posibile- hai sa facem un magazin de pantofi italieni langa plaja ca aia le trebuie oamenilor- dar pana am gasit unul care sa vanda sunscreen… am umblat o ora.
      Deci cat poti sa fii de prost, tu ca comerciant si tu ca rahat primarie sa nu te gandesti bai” oamenii astia, la plaja, ce le trebuie lor? slapi, sunscreen, palarii, ochelari de soare jucarii, bautura, inghetata sa pantofi italieni de dama?” Vederi? din parti. Brelocuri etc? din pendula.

      anul asta, turcia, grecia, etc sunt pline de refugiati. O gramada de oameni care de obicei mergeau acolo nu mai au unde sa mearga?
      Bravo lor, sper sa le placa Bulgaria. Pentru ca autorirtatile romane sunt proaste. Pentru ca romanii sunt prosti

      Exemplu: majoritatea englezilor isi iau vacanta de vara in ultima saptamana din august, cand e bank holiday. DE obicei oamenii astia se duc la 4 stele all inclusive.
      Ofera in Romania ppentru asa ceva??
      ZERO
      ce inseamna asta? Ca ai o caruta de oameni care vor sa se duca la mare in perioada aia. Care nu se pot duce unde vor ei sa mearga in mod normal.
      Si tu-i lasi sa se duca la Varna pentru ca esti prost.
      Romania.

      00
    • deci chedarco tie ti-a placut la plaja ca erau numa sezlonguri? Tare. O sa iti placa in Romania acum.

      Zici ca nu gaseai crema de plaja, deci e de cacat? bah nene..ce sa mai zic de barcelona. nu aveau nici sezlonguri nici sunscrini daia. Deloc futu-le rambla mamei lor.

      nu. la noi litoralul e cam plin. Cu de-ai nostri. Ce nu fructificam noi este restul de turism. Pentru ca ne lipseste infrastructura. Si pentru ca scopul de baza e teapa nu continuitatea.

      00
    • @animaloo:
      chestia cu sezlongurile era o solutie misto pentru o problema, Are si dezavantaje, dar in contextul ala era o rezolvare eleganta. Una pe care n-ai fi vazut-o in Romania.

      eu stiu ca e vineri samd, dar mai uita-te bre gigele la ce zic eu, nu la ce iti imaginezi ca zic. E o diferenta acolo, si tu chiar nu esti suficient de prost ca sa nu stii sa citesti.
      Si nu zice nicaieri in postul ala ” mie imi plac sezlongurile”, nu? Mortii ma-sii, daca tu, care chiar nu esti bou, ai probleme cu cititul, la ce dracu sa ma mai astept de la restul?

      00
    • nu bre. Eu iti explicam ca problemele sunt mult mai sus de atat. Adica tu ai mentionat doar praful de pe cacat. Ar fi SUPERB daca astea ar fi problema: sa nu gasesti crema de plaja dar sa gasesti papuci italienesti.

      Bulgarii nu sunt nici ei mai destepti decat noi. Doar ca au ajuns la fundul sacului si i-au acaparat nemtii.

      00
    • pai si io ce zisai mai sus bre? Cam ce zisasi si tu.

      Daca sistemul ar fi bun sau macar nemizerabil, s-ar intampla asa, cum se face in partile oarecum mai civilizate ale planetei:

      Biroul de Turism cheama patronii de hoteluri, agentii, si alti d-astia cu for 6 luni inainte de inceputul sezonului si le zice:
      „ba boilor,
      VIne sezonul. Trimiteti si voi lista cu numarul de camere , oferte etc incoace, coordonati-va la preturi etc ca uitem, e o sansa misto pentru noi anul asta ca la aia nu se mai poate”.

      Si cand are ala lista aia, se uita la preturi, , ce e disponibil etc, se duce ala de la Biroul de turism la primarie daca nu e parte din primarie si zice :
      „bai vasile vezi ca asteptam turisti etc, putem sa avem 20 de autobuze pe zi in loc de 10 in timpul sezonului?”

      si in functie de asta nea cartof de la ministerul turismului da telefon la ryanair si easyjet si le zice
      ” ba boilor, stiti si voi ca nu se duce lumea in turcia si grecia in vara asta, cum facem sa punem mai multe zboruri catre romania ca sa castigam si voi si noi?”

      si cand toate cacaturile astea sunt reglate ala de la minister plus agentii de turism da drumul la reclame prin ianuarie februarie-

      „vreti la mare? veniti in Romania ca avem nisip, muieri la tatele goale si bere ieftina”.

      si bineinteles mai tre’ sa te si gandesti-
      ” bah io ce vreau sa am la mare in sezon, turisti straini care cheltuie 3-400 de euro pe saptamana sau pensionari care cheltuie 5 lei pe zi”.

      Pensionarii poa’ sa mearga si in septembrie, nu? Dar sa umpli statiunea in sezon de pensionari subventionati si sa n-ai loc pentru turisti inseamna ca esti prea prost ca sa existi.

      00
    • in statiunile mari nu au acces pensionarii in sezon full. Se sparg multi bani. Intr-un fel e bine ca ramane banul in tara. Dar…la cum arata acum, eu nici in vama nu mai calc. Sau dorm la camping ca ultimu sarantoc. Motivul: teapa. toti vor sa dea teapa.

      asa ca la vara conduc pana imi ies ochii din cap pana in norvegia. Muie litoral :D

      00
    • @animaloo
      zi-le ca esti refugiat somalez. Poate te cred.

      00
    • Nu e, bre, toți românii proști… Ia merji matale la Harsenie Boca și-ai să vezi că găsești suveniruri cît nu poți duce. Made in China, dar sfințite!

      00
  2. Exit through the gift shop – in n locuri prin care am fost asta era aranjamentul. Nu poti sa iesi din muzeu, cetate, castel, etc decat prin magazinul de suveniruri, unde ai de la pixuri si brichete de 2 euro la haine de 200.

    00
    • NOU
      #13

      Singurul loc in care am vazut „exit through the gift shop” la noi e la Dino Parc Rasnov. Sigur, si la castel si la cetate au, dar oarecum mai dosite. Strategie slaba pentru ei, sincer, mai ales cand esti cu copii tot timpul vor cate un nimic ieftin.

      00
    • Nu mi se pare vreo mare scofală daca ieșirea se face doar prin magazinul de cadouri dacă în el se găsesc doar chestii scumpe, dar nu si mărunțișuri (un magnetel, o carte postala, etc de câțiva lei).

      00
  3. Ah, Brasovul…. cel mai frumos oras din Moldova! :D

    00
  4. Vanzatorul roman iti va vandaliza din prima seara automatul de magneti & carti postale pentru ca ii iei painea de la gura. El cum isi mai vinde „suvenirurile” de 50-100 de lei daca vine turistu’ la automat si ia rahatisuri de 1-2 euro?

    00
  5. NOU
    #20

    Ca nu se vand am inteles, nu sunt magazine si aia e. Dar face cineva magneti d-aia ca sa putem face magazim si sa ii vindem?

    00
  6. NOU
    #23

    Ceva similar dar diferit:

    Acum 2 luni am revenit in tara pentru cateva probleme administrative. Voiam sa trimit o felicitare de ziua cuiva. Eu locuiesc in Anglia, tara unde magazinele cu felicitari sunt mai mari decat Beraria H. In fine, am cautat in 6 locuri diferite niste felicitari. Aceleasi felicitari peste tot, fara farmec, lipsite de inspiratie si scumpe ca naiba.

    Asa ca nu ma mira ca ori nu avem ori avem dar scump, pentru cei 3 oameni care cumpara intr-un an.

    00
  7. si pe magneti ce scrii? Kronstadt sau Brassó?

    00
  8. Turismul si romanii, baba si mitraliera ….

    00
  9. Sunt o mulțime de vânzători de magneți și chestii mici, îi simți mai mult în weekend

    00
  10. 1. Turismul anual din Brașov e cat într-o săptămână aglomerata dintr-un oraș cu adevărat turistic
    2. Turiștii cumpara chestii „scumpe” fără probleme. 30 euro sunt bani de dat cerșetorilor și artiștilor stradali.
    3.mie îmi plac autocolante de pus pe cutii. De obicei costa intre 1-5 euro în funcție de locație. Anul asta nu am gasit. Probabil ca lumea nu mai cauta asa ceva, habar nu am, insa și eu duc lipsa micilor suveniruri.

    00
    • 1. irelevant in context.
      2. eronat. turiștii care vin incoa vor ieftin.

    • omul are problema sa cheltuie 30€ pe 1 lucru. Asa functioneaza creierul omului, dar o sa cheltuiasca 50€ pe 15 chestii.

      00
    • @Cosmin
      pentru ca e organizat prost, promovat din parti etc. Adica, pentru ca e in Romania.
      daca faci un spot simplu de 2 minute- „veniti sa vedeti muntii carpati, ursii si castelul lui Dracula” si investesti doua milioane de dolari sa-l ai peste tot? banii aia se vor intoarce in economie insutiti. Nu cacat cu frunze. Transilvania, Dracula.
      Tu iti dai seama ca articolul ala cu „e de vanzare castelul lui Dracula” a facut mai multa reclama turismului din Romania decat a facut ministerul turismului lu peste prajit in ultimii 15 ani?

      00
    • datul cu tesla-n coaie ar trebui sa fie sportul national romanesc.

      00
    • @cheddar: Cea mai buna reclama este a clientului multumit, dar la romani din parti.

      00
  11. Week-endul trecut am fost la Sighisoara si am cautat mult un suvenir dragut si accesibil ca si pret. M-am inspaimantat de tonele de rahaturi chinezesti de cea mai proasta calitate, toate magazinele (mai putin unul) aveau aceleasi produse. Magnetii aia sunt hidosi. Era un singur magazin, imi pare rau ca nu mai tin minte numele, care avea lucruri dragute, autentice, atent selectionate. Cam scumpe, dar daca au oamenii monopol pe giftshop decent, asta e. In piata ceasului era un pseudoartist care picta niste mizerii, avea o atitudine super aroganta si avea un semn mare cu NO PHOTOS la operele lui de arta. In Bucuresti e la fel cu suvenirurile. In concluzie, m-am apucat de planul de business.

    00
  12. Eu sunt sigur ca are legatura cu faptul ca cei care coordoneaza aceste atractii turstice nu sunt evaluati dupa performanta. De fapt, asta e problema majoritatii funtionarilor publici si tot din cauza asta majoritatea nu ar supravietuii intr-o piata a muncii reala.

    00
  13. Te-ai simțit ca în Viena? Ce drăguț! Anul trecut în Viena în august,se vorbea românește, în față la Sacher,o „cucoană ” racnea cât o țineau bobocii la telefon fericită că o invidiază rudele,3 taximetriști romani și un vânzător de ziare ambulant

    00
  14. Sincer, in materie de prostioare si suveniruri ce mi-a placut cel mai mult din Romania a fost automatul ala de la Bran unde iti faci singur medalioanele alea din monede. Iti iei o banda din aia de magnet, cu adeziv pe o parte si ti-ai facut magnetul.

    00
  15. cel mai tare magnet l-am cumparat in Bran, cu inscriptia „Castelul BraBn”

    00
  16. Sunt in Cinque Terre acum, si as vrea sa fac un articol numit „Pentru ca romanii sunt prosti, de aia”, in care sa dezbat cum italienii taxeaza 7.5 euro ca sa mergi 3 ore printre vii.
    Stiti cât trafic e? OM LANGA OM!!!
    Daca zoso imi va gazdui un guest post, m-as apuca sa-l scriu. :) In plus, pozele mele NU sunt ca cele de pe net, pozele mele arata realitatea.
    Si realitatea spune ca romanii sunt prosti. Ce avem noi, potențial turistic, e… NICI NU NE TREBUIE MAI MULT. Dar suntem prosti. In frunte cu autoritatile, bineînțeles. :(

    00
  17. Off-topic: ori=sau; or=însă. Cele bune!

    00
  18. Acum ceva ani eram la mamaia nord.Adica navodari.am la un magazin alimentar sa cumpăr ceva .un borcan de castraveciori era 8 lei .i-am zis vînzătoarei de pret si s-a înfuriat.a zis ca ei trăiesc numai vara din vanzare si i-am zis ca este nu e o scuza sa ne intepe in asa hal.

    00
  19. @Vali – la Cărturești (fără intenția reclamei) în mall băneasa aveau o paletă bunicică (cantitate și calitate) de suveniruri gen.

    dar, da, ar trebui promovate în standuri dedicate

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube