Supraimpozitarea clădirilor nerenovate: bun sau rău?

Oradea a făcut de mult pași în direcția asta, centrul orașului schimbându-se destul de mult în ultimii ani. Nu știu pe interior cum arată, dar pe exterior clădirile sunt o încântare. Acum, pasul următor a fost simplu: supraimpozitarea clădirilor nerenovate, lucru nu tocmai pe placul tuturor locuitorilor.

Bucureștiul ar vrea și el să facă la fel, dar timid, momentan sunt la stadiul de propunere. Cum ar fi identificarea proprietarilor clădirilor dărăpănate și amendarea lor atât de usturător încât fie le repară, fie le vând cuiva care vrea să le repare și să le întrețină, cum fac italienii?

Ar fi distractiv.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

44 comentarii

  1. sa se mute babele si mosii din apartamentele lor vechi din centru! zic! :)

    o sa fie foarte interesant ma Zoso! nu toate cladirile vechi si darapanate sunt in proprietatea unor bashtani care le-au cumparat si le-au lasat asa. multe sunt locuite in majoritate de pensionari care se chinuie de la o zi la alta.

    00
    • stând in centru. chinuială, nu glumă…

    • Pot foarte bine sa vanda apartamentul sau in ce stau ei acolo; se muta in drumul taberei sau militari si le mai raman bani si de o croaziera pe Mediterana.

      Dar cum sa te muti cand ‘locuiesc acolo de o viata’.

      00
    • …sau 10 croaziere

      00
    • Saracii pensionari de centru , majoritatea fosti nomenclaturisti/securisti/activisti de partid…sincer mi se rupe sufletul de mila…..

      00
    • Saracii

      00
    • păi da, locuiesc acolo de-o viață, se știe, in alte cartiere nu există magazine sau piețe sau vecini.

    • Vorbiți de vândut și mutat ca și cum ar fi ceva banal și nu o corvoada în care toți încearcă sa te fure, de la imobiliari la notari, stat, mutații mobila etc. Sa va vad eu la 70 de ani dacă mai sunteți în stare sa vindeți măcar o placa video pe olx.

      00
    • tu nu poți face asta nici acum, de aia stai la mâna PSD să îți scape niște mărunțiș… :P

    • Așa avem în Oradea încă pensionari care stau în zona 0, central, si se plang de cafenele și restaurante că fac gălăgie.

      Deci o casă sau apartament din ăla se vinde lejer cu prețul a 3 apartamente de 2 camere sau vreo 4-5 garsoniere.

      Dar ce zici, ai cu cine?

      Sau dacă nu vor să se mute, pot da în chirie și de banii aia iau 2 apartamente in chirie.

      Dar ei au stat acolo de o viață și asta e. Nu îi mută decât cutremurul.

      00
    • Inca nu am gasit macar un singur motiv pentru care cineva ar vrea sa locuiasca in centrul unui oras. Dar la gramada imensa de motive pentru care sa nu locuiesti in centru (cu atat mai mult cand e vorba de cladiri istorice)…oricum decizia oricarui om normal ar fi sa stea cat mai departe de astfel de apartamente/cladiri.

      00
    • NOU
      #12

      @Misu: doua mici exemple:

      1. acum cativa ani, eram in cautare de apartament. am nimerit in schimb pe dr felix, fix in buricul targului. casa darapanata, 1 dormitor, o baie de mai bine nu era. avea potential ori de renovat, ori de daramat si reconstruit de la zero.
      proprietara era o doamna onorabila la 100+ani, care ne zice ca sub 100.000 euro nu are cum sa dea casuta aia, ca a aflat ca asta e pretul pietei si numa’ terenul valoreaza dublu. dar ca ea nu face asta pentru bani, ci ptr ca nu mai are pe nimeni si vrea sa se mute undeva mai linistit.

      ma interesez de variante de creditare, se punea problema sa se vanda apartamentul alor mei, sa se mute in alta parte la 2 camere si diferenta sa o pun la avans etc…si urma sa daram si sa reconstruiesc peste cativa ani.

      peste 2 saptamani mergem din nou in vizionare, doamna onorabila ne zice scurt: dupa matale, am mai avut 2 potentiali clienti, unul din ei cu banii jos. acum daca e cerere, discutam de 150.000 euro. in 2 saptamani 50% crestere!

      trec 5 ani, zilele trecute ajung fix in dreptul casei respective, doamna onorabila isi uda florile din gradina. nici pana acum nu a vandut, in ciuda ‘potentialului’ client dispus sa dea toti banii pe loc.

      2.: piata amzei, apartament 2 camere din 1900 toamna, potential de renovare (avea terasa superba). proprietarul, 90+ani, a scos bulina rosie de pe scara blocului, pentru ca stia ca venim la vizionare. ne cere transant 75.000 de euro, pentru ca e piata amzei si nu poate vinde mai ieftin, nu are ce sa isi mai gaseasca la banii astia etc.
      la vreo 2 ani de la vizionare il vad carand pungile de mega image in aceeasi scara a blocului, care avea celebra bulina rosie. nu a reusit sa vanda.

      asa ca te rog sa ma lasi cu pensionarii care se chinuie de la o zi la alta.

      00
  2. Nu stiu cum e in alte parti, dar in Bucuresti multe cladiri sunt inca in litigiu. Sau au fost in litigiu zeci de ani, proprietarilor obtinandu-le dupa multi ani de procese (si extrem de multi bani cheltuiti), eventual CEDO.
    Iar compensatia prin Autoritatea lu’ peste se acorda in transe anuale. Si unele se impoziteaza.
    Desi, in principiu sunt de acord cu supraimpozitarea, pt genul asta de cladiri (in cazul fericit cand retrocedarea s-a finalizat)(care sunt cele mai degradate) statul ar trebui sa ofere compensatiile in intregime, neimpozitate, plus toate cheltuielile de judecata cu dobanda si apoi sa aiba pretentii la supraimpozitare.
    Ca sa nu mai zicem de cele sunt ale statului si sunt pline de tot felul de indivizi care le devasteaza. Chiar tu ai publicat un caz din Iasi zilele trecute.

    00
    • exact aici e cheia. multe clădiri. nu absolut toate. dacă te uiți în bucurești, rar găsești una renovată în ultimul deceniu.

    • Pai daca litigiul s-a terminat abia in ultimii 5-6 ani si oamenii si-au cheltuit toate resursele financiare si mentale in 20 de ani de procese!
      Cat despre alea din centrul vechi cred ca nici acum nu e rezolvata problema.

      00
  3. Nu atata timp cat e tzatza la primarie. Plus ca la cate cladiri are primaria in patrimoniu care sunt avariate… in primul rand s-ar amenda pe ea…

    00
  4. Majoritatea cladirilor abandonate au un regim juridic incert, nu e clar cine este proprietarul pentru ca mostenitorii sau detinatorii drepturilor litigioase se judeca de ani de zile. Pe cine taxezi extra daca ei nici asa nu si-au platit taxele? Tot in cazul acestor cladiri, terenul este miza nu sandramaua de pe el, daca sandramaua se prabuseste de la sine cu atat mai bine. :)
    Ca sa nu mai spun ca multe din cladirile ruinate apartin chiar statului care nu face absolut nimic pentru a le salva / repara / intretine. Acolo ce face statul? Isi da singur amenda si muta banii dintr-un buzunar in altul si zice ca a facut incasari?

    Pe strada mea sunt cel putin 4 cladiri de genul asta care stau asa de ani de zile, unul singur a demolat tot ca sa nu mai stea suedejii in cladirea darapanata, (si probabil umbla sa dea spaga pentru un bloculet) restul sunt abandonate si aduna mormane de gunoi.

    Normal ar fi ca primaria sa ia fonduri europene sa repare macar cladirile istorice in pericol iar pentru cele private sa stimuleze proprietarii sa le repare prin deducerea costurilor de reparatie a fatadelor din impozitul anual al cladirii. Daca am avea o primarie decenta in Bucuresti s-ar putea face un parteneriat cu primaria prin care o firma agreeata de primarie ar face reparatiiile iar proprietarii ar plati in rate pe parcursul mai multor ani reparatiile. Dar aici intervine decisiv incompetenta primariei si lacomia firmelor.

    00
  5. perfect de acord cu supraimpozitarea clădirilor nerenovate la fel cu impzoitarea diferențiată în funcție de zonă.

    00
  6. și în cluj se întîmplă asta. însă este vorba doar de fațadă, nu te întreaga clădire. chiar și așa se rezolvă o problemă, pentru că s-a întîmplat să cadă bucăți de tencuială și să rănească trecători.

    00
  7. Impozitul pe un ap intr-o casa dintr-asta sa zicem ca e 100-200 de lei ? O sa-i ceri 400 de lei ? Wow, l-ai convins. Sigur o sa bage si pana la 20000 de euro in renovarea fatadei. Costa enorm sa o faci cum era inainte cu toate bliz-blizurile(nu e ca si la casele normale). Va zic eu o solutie decenta si putin umana: aceste imobile sa nu se poata instraina daca nu sunt renovate(ceri ceva aviz cum e cel termic). Mosii mor, cine cumpara ar trebui sa fie tineri si cu posibilitati financiare care sa poata repara fatadele daca vor sa stea in ele sau sa le inchirieze la firme. Eventual ar fi si de bagat ceva fonduri europene, ajutat, etc. Ideea e sa fie constrangere serioasa si nu barbi.

    00
    • faza e că ăia care cumpără spune „da, renovăm” și apoi o lasă așa până se dărâmă și pun un bloc in loc. uite, asta era casă locuibilă acum câțiva ani. au scos acoperișul, au mai lăsat să plouă, au mai mișcat ceva la ea și tot așa. acum toarnă un bloc in curtea ei

    • Mda insa aici mai trebuie luate in considerare anumite aspecte. Nu chiar orice catacomba poate fi considerata monument istoric. Trebuie facuta o lista clara, nu cate o zona. Intr-un oras ca si Bucuresti as zice sa fie 200 max de cladiri ce intr-adevar merita restaurate, in oras de genul Timisoara/Brasov si Iasi pana in 100. Ce vad in poza aia ? Nu chiar orice rapgiuca de 100 de ani o conservi.

      00
    • nu e vorba de „valoarea istorică”, ci de aspectul imobilului.

  8. eu cred ca sunt mai multe situatii:
    1. Administratia locala isi va da amenzi daca ei nu respecta aceasta directiva?
    2. ce faci cu cladirile in litigiu cand se judeca valabilitatea unui contract de cumparare vanzare?
    3. ce faci cand cladirea e in constructie, nu mai ai bani, o lasi in conservare si vin boschetarii/hotii/persoane binevoitare si iti fura panourile/gardul care inconjurau cladirea iar Politia ridica din umeri?

    Esenta este buna, numai ca trebuie gandita.

    00
  9. Am vazut recent un reportaj realizat in Iasi unde primarul vrea sa darame cladirile vechi unde acum locuiesc minoritarii. Era si un interviu al unei femei cu 7 copiii, vecina avea 12 , a zis ca pleaca dar sa le dea alta casa. Se plangeau ca nu au caldura si apa calda dar ei nu si-au mai plătit facturile de ani buni insa au bani pentru abonamentul pentru TV si telefonul mobil.

    Treaba e simpla, in centru sa vina investitorii care repara si isi amenajeaza magazine sau cafenele care aduc bani la buget.

    00
  10. NOU
    #26

    In Iasi nu s-a putut renova Palatul Braunstein folosind bani europeni pentru ca o familie nu a acceptat locuințele oferite de primarie pe motiv ca fie sunt prea departe de centrul orasului fie au vecini suedeji, asta in condițiile in care palatul este plin de gunoaie si este debarasat de la utilități.

    00
  11. Ar trebui supraimpozitate și apartamentele cu balcoane închise aiurea. Să vină minusurile!

    00
    • defineste inchis aiurea, ca sa stiu daca-ti dau plus sau minus.

      00
    • Un balcon nu este închis aiurea dacă restul balcoanelor sunt închise exact la fel (fie din proiectul inițial fie în urma restaurării).

      Alternativ, nu este (foarte) aiurea dacă este singurul închis cu condiția să fie închis *extrem* de discret. Doar foi de sticlă transparentă fără stâlpi; ideal parțial (doar pe direcția vântului or whatever).

      00
    • defapt ce zici tu e ca sa fie ceva unitary, nu unul termopan alb, altul termopan maro, altii geamuri cu rame de la ratb, samd

      la noi inchisul balcoanelor vine din lipsa de spatiu de depozitare in case si cred eu si din cauza prafului din oras.

      00
    • Eee, alo, unde te crezi? Vorbești de parcă arhitectul ăla a avut o viziune…

      00
  12. Nu se mai poate nici să le lăsăm să cadă pe noi. Am văzut cum a căzut tencuiala de pe Prefectura Cluj pe o mașină și pe trotuar. Tabla de pe mașină s-a îndoit puțin + zgâriat. Asta era anul trecut.
    Aici care mai e scuza? Nu găseau proprietarul clădirii unde era Prefectura?
    Dacă șoferii nu au voie să umble cu mașini care pun viața celorlalți în pericol, nu văd de ce ar avea unii dreptul de a deține imobile care fac tot asta.
    Hai cu demolarea (sau cu bani pt renovare, ăia care urmează să dea minus și sunt fani clădiri istorice) :)

    00
  13. Imi trece prin cap exemplu celor de la mega image cu o cladire luata in chirie probabil (intersectia dintre Schitu Magureanu si Regina Elisabeta) care-e cum trebuie la interior dar exteriorul e jalnic.

    https://www.google.ro/maps/@44.4345943,26.0896293,3a,29.4y,332.38h,83.44t/data=?dg=dbrw&newdg=1!3m5!1e1!3m3!1sJN2nWXtW6RmaMgy-SEhSAg!2e0!6s%2F%2Fgeo0.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3DJN2nWXtW6RmaMgy-SEhSAg%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dsearch.TACTILE.gps%26thumb%3D2%26w%3D392%26h%3D106%26yaw%3D340.4095%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100?hl=en

    E de bun simt care nu se aplica: exteriorul nu ma deranjeaza de ce sa-l refac ca doar nu e cladirea mea si peste cativa ani ma mut, asa mai vine un client, ii cade ceva in cap dau vina pe proprietar etc.

    00
  14. Orice idee buna este implementata prost in Romania prin urmare si in Oradea. Astfel, au primit instiintari de supraimpozitare toti cei de la o adresa unde este curte comuna. Adica si cel din fundul curtii sa plateasca impozit marit daca cel care are fatada la strada nu si-a facut renovarea. Apoi au primit aceasta somatie si cei care aveau deschisa o autorizatie de constructie tocmai pentru renovarea fatadei. Nu au bazele de date corelate. Pe urma mai exista si mizeria de hotarare de consiliu local prin care daca unul doreste sa-si renoveze fatada proprie il obliga sa renoveze si fatada vecinilor (daca este o cladire cu mai multi proprietari).

    00
    • Impozitul este pe imobil, nu pe fațădă! De aia e afectat și cel din fundul curții pentru că și el stă într-o clădire dărăpănată, doar ca la el nu se vede din stradă.

      00
  15. problema cu unele contestatii a fost ca oamenii voiau sa renoveze dar nu erau de acord toti vecinii si din cauza celor „rau voitori” se bloca lucrarea si erau taxati toti.
    paradoxul era ca omul se plangea ca nu are bani sa plateasca pt renovare in timp ce locuia intr-un apartament/casa de 100k+ euro in buricul targului.
    de ex. se plangea o batranica de faptul ca nu are bani de renovare, dar se dadea mare ca apartamentul ei valora 200k+ euro
    nu iti permiti viata ultracentral? vinde nene, si iei 2-3 apartamente mai la marginea orasului si traiesti decent din chirii

    00
    • de obicei așa se întâmplă. casa mea valorează milioane, dar după ce bagă cineva 30% din suma asta în ea ca să o facă locuibilă, că eu n-am.

  16. Mai este un aspect pe care il impartasesc din proprie experienta. Bunica mea si-a cumparat apartamentul in care statea in chirie, de la fostul ICRAL, intr-o casa nationalizata, nimic special si cu o dispunere a camerolor de ma doare mintea(dar nu asta conteaza aici)-ca fapt divers statul roman, desi era proprietar, in afara de mici interventii gen curata cos de fum si schimat o tigla-si astea inainte de ’89 nu a investit un ban in acest imobil.
    Ideea ar fi ca statul(prin ICRAL) cand le-a vandut le-a instrainat intr-o stare cel putin indoielnica imobilele, nu contesc ca ar trebui orice proprietar sa-si refaca fatada, dar pe acelasi principiu ar trebui refacute fatadele si la toate blocurile.

    PS: si are o pensie de 800lei deci nu e vreo magnata si nici fosta nomenclaturista, si conform majoritatii opiniilor ar trebui sa vanda si sa se mute din centru, dar daca am impune si la bloc sa se refaca pe cheltuiala proprietarilor fatadele probabil ca mai mult de 30% ar trebui sa vanda si sa plece

    PS2: si ca fapt divers, nu cred ca un apartament de 2 camere intr-un imobil in centrul vechi la ultimul etaj (3) cu structura tip vagon , hol comun adica sa ajungi la baie si la camara te poti intalni cu vecinul , valoreaza macar cat o garsoniera.

    00
    • Mai sunt si niste alte aspect pe care nu le-ai mentionat:

      1. Nu vreau sa para ca o atac pe bunica ta, dar apartamentul ala e asa de prost organizat pentru ca, cel mai probabil, tot imobilul era o vila care a fost confiscata de la proprietar, care – din nou, cel mai probabil – a fost mutat cu forta ca sa se instaleze noii locatari, printre care si bunicii tai. Cand pui asa problema parca nu iti mai pare chiar atat de rau de bietii locatari din centrul vechi.

      2. Cand bunica ta s-a mutat in imobil, era acesta in starea in care se afla acum? Nu crezi ca starea jalnica a imobilului se datoreaza si locatarilor care au tot asteptat ca ICRAL-ul sa faca si sa dreaga pe gratis, desi uzura cladirii se datora si lor?

      3. Apartamentele comuniste s-au cumparat prin 1990 si un pic, deci acum vreo 25 de ani. Tu spui ca in timpul asta cladirea nu s-a stricat deloc si ca toate stricaciunile au avut loc cat timp ICRAL-ul era proprietar?

      4. In imobiliare conteaza doar 3 lucruri: locatia, locatia si locatia. Un locatar din centrul vechi, spre deosebire de unul de la periferie, nu trebuia sa stea cu orele in transportul in comun ca sa ajunga la magazinul Unirea sau Cocor si ce dracu mai exista pe vremea aia, de fapt orice destinatie importanta in magnifica noastra capital era relativ in centru. Ani si ani de zile bunicii tai s-au bucurat de avantajul asta, spre deosebire de aia care stateau la periferie. Si orice avantaj se plateste.

      5. Ca si avantajul de a sta intr-o zona mai sigura decat – sa zicem – Prelungirea Ferentari unde un unchi de-al meu a primit locuinta de la acelasi ICRAL si unde nu putea intra in bloc daca nu platea taxa de protectie clanului de minoritari cu care era vecin.

      6. Nu in ultimul rand, se impune reparatia cladirilor vechi care au nevoie de asa ceva. De ce ai cere renovarea fatadei unui bloc relativ nou, a carui fatada se tine inca bine? Doar asa sa moara si capra vecinului?

      00
  17. care este termenul limita prin care pot sa vand casa? 5-6 ani? o casa in centru nu se da asa usor, lumea nu isi permite sa dea sa zic 1milE.Bucuresti
    ce inseamna a se repara? sa dea cu trafeltul pe fatada? care sunt normele pe care trebuie sa le respecte o cladire de genul acesta? trebuie doar sa o fac sa nu cada sau cum?
    cine garanteaza reparatia lucarii? eu dau 100mii Euro ca sa refac fatada la o casa, care este termenul maxim de exploatare? am vazut case renovate care dupa doi ani arata mai rau ca inainte, statul poate sa garanteze reparatia unor lucrari? ca in firme care dau faliment si oamenii care lucreaza pe sistemul in spania sunt alte preturi si alte chestii, acolo e lux cand lucram eu.. bla bla bla.
    si multe alte probleme….

    00
  18. O sa prospere frumusete de mafie care va cumpara cladirile de la batrani pe bani putini. Plata cash, pe loc.

    00
  19. Asa ar fi trebuit sa se intample de mult! Sa speram ca nu se vor muta in centru toti bulibasii si toti cei care nu pot justifica veniturile!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile