Sunt patriot de supermarket

Ce am cumpărat zilele trecute de la supermarket? M-a mâncat la ovare să notez ţara de provenienţă a unui cărucior de cola şi alte produse irelevante:

  • bere cehească adusă din Spania
  • cola îmbuteliată în Cehia (fabrica din România se închide, parcă)
  • struguri din Peru
  • ciocolata elveţiană ambalată în Ungaria
  • prosoape de hârtie româneşti
  • croissante produse în unitatea proprie
  • husă cameră video adusă din China
  • teneşi din Bangladesh
  • roşii din Italia
  • unt din Cehia
  • castraveciori din Bulgaria (cu etichetă românească)
  • Hohes C din Germania
  • pui Fragedo româneşti

Şi stau acum pe un scaun de birou din Polonia şi mă întreb cât de greu e să pui nişte roşii la borcan. Sau nişte castraveciori. Sau nişte…la preţuri decente.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

26 comentarii

  1. Teneşii aia suna interesant, Cosmopolitule.

    00
  2. ai uitat tara din care este supermarketul, sau mai bine zis unde ajung banii de pe produsele astea.

    00
  3. Din intamplare am prins ieri cateva minute din „Viata satului” pe TVR. Se facea o comparatie intre un producator turc de rosii si ardei si unul roman. Turcul folosea chimicale in prostie, avea subventie de la stat si scotea cam 15kg de rosii pe fir, fata de 2kg cat scotea romanul! Avand parte si de o clima favorabila, prima recolta a turcului (pt. ca obtine mai multe recolte pe an) e gata de vanzare cu vreo doua-trei luni inainte sa se coaca rosiile romanesti. Pana la sfarsitul lui mai, cand iese romanul pe piata, turcul a facut deja o gramada de profit si isi permite sa scada drastic preturile, astfel incat romanul e nevoit sa vanda chiar si in pierdere. In supermarketuri e mafie, nu ai sanse sa intri decat pe bani grei. Etc. etc. In concluzie, e greu sa pui rosii la borcan in Romania.

    00
  4. Ăia au preţuri competitive pt. că producţia lor este subvenţionată. Altfel, gogoşarii noştri vor fi mereu mai scumpi decât ai lor

    00
  5. Usor de gandit, greu de realizat… stim ca suntem deficienti la capitolul organizare. Totusi, as vrea sa cred ca prin vara-toamna, vom avea fructe si legume romanesti.

    00
  6. parca ma simt la PIC pe Borsului … acolo ai fost ?

    00
  7. Afacerea cu Supermaketuri e de departe cea mai profitabila…
    Acolo nu se intra decat cu preturi ultra mici ( da, nu va mirati ca nu vedeti preturile astea la rafturi… producatorii stiu ce vb) si cu termen de plata de minim 90 de zile…
    Deci de ce gasiti voi 80% din produse din afara RO? Pentru ca producatorii din RO nu mai vor sa vanda in supermarketuri… NU MAI VOR… pentru ca ii omoara pur si simplu…
    Cum pana mea, sa vrei termen de plata de 90 de zile la un salam de ex, care expira in maxim 30 de zile si pe care il dai inapoi daca e expirat si nu l-ai vandut?!?

    00
  8. In aceeasi nota, eu observam ieri ca produsele Ikea sunt un lant nesfarsit al globalizarii. Am in sertarul de la bucatarie jumatate din globul pamantesc. Farfurii din Turcia, lingurite din China, furculite din India, pungi din Norvegia, servetele din Polonia, pahare din Romania, strecuratoare din Franta, tocator din Irlanda si lista ar putea continua. Luna viitoare nu-mi mai iau vacanta. Ma duc la Ikea sa vizitez Suedia!

    00
  9. Anul asta ma fac gradinar :D

    Deja am facut prima investitie, am luat din Baumax o pompa de gradina marca OK, cu etichete numai in nemteste scrise, dar made in China. Rasaduri este… mai iau seminte de legume care se pun direct in pamant – majoritatea importate – imi iau palarie de paie si gata :)
    Si asta pentru ca nu mai vreau sa dau 8 lei pe kilu de rosii in Carrefour sau in piata, 5 lei pe castraveti, 3 lei pe kg de cartofi noi. Toate importate, din Turcia sau din Ungaria. Pana si mere din Polonia aducem, ca am avut grija sa taiem si sa punem pe foc livezile noastre.

    O sa consider actiunea asta o victorie daca in toamna nu mai dau bani pe legume pentru a le transforma in diverse sucuri, zacusti, tocanite si pungi de pus la congelator.

    Tineti-mi pumnii.

    00
  10. Fabrica din Iaşi se închide uşor, uşor; se mută la Chişinau, acolo fiind costuri mai mici….

    00
  11. ce-s aia tenesi??? :-S

    00
  12. Sfatul meu: ganditi-va bine si luati in consideratie si alte surse atunci cand faceti cumparaturi. Stiu ca la supermarket e cel mai usor, te duci si pui totul in cos. Exista piete unde poate majoritatea produselor sunt tot aduse din turcia, dar macar acolo e diversitatea foarte mare, si mai gasiti si cate ceva de buna calitate. Probabil nu o sa gasiti niciodata in mai rosii romanesti in piata, dar o sa gasiti produs in romania ce e de sezon, ceapa verde, salata, ridichii, cartofi, etc. Iar atunci cand ies rosiile bune pe piata, sariti pe ele, apoi vine lubenita, si tot asa.

    Legumele si fructele nu ar fi singura categorie unde preturile din supermarket sunt mai mari iar produsele mai de proasta calitate. Va pot da exemplu si carnea, inclusiv cea de peste, in supermarket e cu 20% mai scumpa. Nu o sa se oboseasca niciodata sa scada preturile in supermarket, pentru ca merg pe urmatoarea logica: „clientul e toata saptamana ocupat, e la munca, vine obosit si nu are chef sa stea sa se plimbe prin piata sa faca cumparaturi, asa ca vine la noi si gaseste de toate, nu o sa il intereseze ca da 20% mai mult pentru ceva mai prost”. E adevarat, poate pentru unii acei bani nu reprezinta prea mult, insa cel putin eu, in loc de schimbarile bruste de temperatura atunci cand trec pe langa frigiderele supermarketurilor, prefer o plimbare prin piata.

    Si supermarketurile sunt bune, dar pentru celelalte produse, detergenti, baterii, becuri, etc.

    00
  13. untul merita sa fie romanesc…e bun :P

    00
  14. NOU
    #15

    @Zoso: uiti ca dupa 1989 99% din fabrici au fost distruse? Unde mai vrei sa se imbutelieze rosile sau castravetii? Ca sa nu mai zic ca Baraganul e in paragina …

    00
  15. Fabrica de la Oradea s-a inchis insa a ramas cea de la Iasi, Timisoara si Ploiesti parca.

    00
  16. Eu am propus ceva, dar momentan sunt încă prea mic pentru a fi şi băgat în seamă de cine ar trebui. Link nesimţit.

    @aoleks: Probabil eşti mai tânăr(ă). Voi le spuneţi converş sau mai ştiu eu cum…

    00
  17. Nu înţeleg agitaţia asta.

    De ce contează de unde sunt produsele ?

    Eu n-am auzit de proteste pe nicăieri împotriva super/hyper/mega-giga market-urilor.

    Au primit mai toate undă verde şi absolut toţi suntem ipocriţi că vociferăm despre faptul că: ba a fost combinaţia lu’ băsescu, ba fac manevre fiscale, ba nu primesc producătorii autohtoni şi atunci când o fac le impun condiţii draconice.

    Cel mai bine ar fi să protestăm activ şi să-i dăm afară din ţară.

    Altfel, toate discuţiile sunt degeaba.

    00
  18. Eu am incercat 2 saptamani sa consum doar produse fabricate si ambalate in Romania. Cam greu sa mai gasesti ceva autohton si sa traiesti romaneste.

    00
  19. care din cele 4-5 fabrici cola zici ca se inchide???

    00
  20. daca ne spune-ai si cat au costat era o chestie ! mie mi-e frica sa ies din romania dar am o curiozitate legata de preturile dein vest in comparatie cu Romania !

    00
  21. Fabricile Coca Cola s-au inchis toate, ultima inchisa este cea de la Iasi, in fostele fabrici acum se depoziteaza coca cola facuta la fratii de peste prut, adica revolutionarii.

    00
  22. Si…unde…e…problema? Deja m-am plicitisit de subiectul asta. Sincer. Daca noi nu suntem competitivi, zburam de pe piata. Punct.

    Patronul ungur, sau ceh nu-si cumpara „mertzan” din primul profit. Nici „bemeveu'” pt. baiatzelul de pe-a doispea. AICI e diferenta. Mi-e sila.

    00
  23. Exact lista asta (identic pana ultima virgula)la am auzit-o la radio Zu azi dimineata.. dar era spusa ca si cum unul din moderatori era personajul principal, cel care a facut lista ..

    Lucrezi la Zu ? sau e plagiat ?

    00
  24. @eBogdan: Hai, sa mori tu ca s-au inchis toate!?!

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube