Pe subiectul “primul român care a ajuns în spațiu”

Am o problemă cu subiectul ăsta. De obicei nu citesc știrile de gen, că mă enervez din titlu. Nu-mi dau seama dacă oamenii care le scriu știu contextul, îl ignoră sau pur și simplu se prefac că nu își dau seama cât rău fac și câtă mizerie e în spatele știrilor pe subiect.

Așadar, știrea nu e că “primul și singurul român care a ajuns în spațiu a făcut X”, ci “rușilor li s-a făcut milă de la atâta stat cu bocancul pe gâtul românilor că l-au luat pe unul cu ei în autobuz”.

Asta e știrea. Ăsta e contextul. Nu e o mare realizare a aeronauticii românești. Nu e un eveniment de pe urma căruia am câștigat naiba știe ce. Tezaurul nostru tot acolo e. Moldova tot sub influență rusă e. Nu e o știre care să sărbătorească ceva, e o știre care ne aduce aminte de mizerie și subjugare.

Primul român în spațiu. Acum 40 de ani. Ce-am mai făcut de atunci? Păi, nu suntem în stare de o autostradă. Orașele sunt pline de gropi. Sistemele IT nu merg. Votăm partide proruse în continuare. Dar ce mândri suntem…

 

amanet

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

75 comentarii

  1. pai cum sa nu votezi prorus cand chiar tu zici ca ne-au luat in spatiu? :)

    00
  2. Primul roman in spatiu pentru romania e un fel BMW-ul de 20k euro a lui Gianni, parcat in fatza apartamentului de 50k in care sta cu ma-sa.

    00
    • esti novice. eu am vecin cu ultimul model de seria 7 in apartament de 3 camere.

      00
    • @Anda
      daca locuinta in care stai are peste 2 camere si e la un etaj superior de unde ai Nice View nu se cheama Apartament ci Penthouse!

      00
    • @Anda: slab!
      Stiu eu unul cu apartament de doua camere si Mercedes clasa E nou, nici macar nu e in bucuresti! Bate-l pe asta! :)))

      00
  3. la fel este si cu sarbatorirea cupei campionilor din 86. alte tari au evoluat, au mai castigat cupe, au jucat finale, au pus mana pe trofee, noi sarbatorim la infinit cupa aia de acum 35 ani

    00
    • Normal ca o sarbatorim, alta n-o sa mai vedem in veci

      00
    • aoleu da. sunt mare microbist, nu stelist, dar nici eu nu inteleg cat ne mai agatam de cupa aia. in primul rand atunci traseul echipei pana in finala era muuult mai usor, gen 5-6 meciuri maxim din cate imi aduc aminte si exact cum zici si tu, alte echipe au mai castigat si in actualul format in care joaca o gramada de meciuri sa ajunga in finala

      00
    • @maxp nu fi hater. Dacă era așa ușor, de ce nu au făcut și alte echipe din România performanță? Gen Dinamo, care avea gheata de aur.

      00
    • …Plus manusile lui Duckadam pe care le-a vandut de cel putin cateva zeci de ori!

      00
    • @Gaby
      Este bine ca azi avem realizari extraordinare pe toate planurile.Fier beton si teava trasa din China,tabla din India,cartofi din Egipt,fasole din Sudan,rosii din Olanda,castraveti din Turcia,mere din Polonia,autobuze din Turcia, trandafiri din Africa de Sud si lista ar putea continua pe inca vreo cateva randuri.Acum mai producem doar dependenti de pacanele, alcoolisti, analfabeti, badigarji de farmacii si de „obective”, bugetari si politicieni.Plus clanurile interlopilor suedeji.

      00
    • Comentariul trebuia sa apara un pic mai jos.Berbec chior,scuze.

      00
  4. Plus influensari ca Bratu care ling bocancul securistoid al lui Tiriac cu nesat.

    00
  5. Aproape 80 la suta din ce folosim azi e construit de ceausescu.
    Cam trist nu? Totusi suntem o tara de IT care foloseste mult hartie.

    00
    • Ceausescu nu a construit nimic. Poporul si-a rupt spatele, la propriu, si a murit cu zecile si sutele de mii pe santiere megalomanice, gen „canal”, „casa poporului”, „canal Siret-Bistrita” (niciodata terminat), etc.
      Industria aia care s-a ridicat dupa momentul ’68, cu bani americani veniti sub forma de imprumuturi de la FMI (ironic, nu?) era deja depasita inca inainte de a se taia panglica iar acest lucru s-a vazut in momentul in care nu puteam exporta decat pe piete unde tarile respective erau afectate de diverse forme de embargo international si nu aveau de altundeva de unde sa ia decat de la noi sau URSS.
      Faptul ca majoritatea blocurilor inca sunt din perioada comunista nu inseamna si ca sunt bune sau trainice. Nici nu au fost gandite sa dureze prea multe zeci de ani si doar simplul fapt ca am fost scutiti de mari seisme in ultimii 30 de ani le mai tine in picioare.

      00
    • @Gaby eu nu ma refer la blocuri ca astea sunt facute gramada si dupa ceusescu.
      Eu ma refer la baraje drumuri cam tot ce tine de infrastructura inclusiv spitalele din ziua de azi sunt construite pe vremea lui.
      Ai vazut inundatiile recente ? Era un baraj inceput pe vremea lui dar nefinalizat de 30 de ani in vremea noastra.
      A da cu toata technologia din ziua de azi.

      00
    • Acelasi lucru pot sa-l zică si egiptenii, nimeni nu a mai facut piramide asa misto la ei de vreo 3000 de ani.

      E foarte ușor sa faci lucrari majore de infrastructura cu sclavi si cand nu trebuie sa despagubesti pe nimeni. Uite ce chestii misto face China de cativa zeci de ani.

      Toate astea suna misto pana esti TU pus la munca si pana cand casa TA sta in drumul lucrarii.

      00
    • @Rumbu gresesti enorm din punctul meu de vedere.Asa au fost vremurile alea si asa sa lucrat.
      Bunicul meu a fost sef de santier la multe constructii ridicate pe vremea lui ceausescu si era mandru cand imi povestea.Cand merg pe la barajele din Romania si stiu ca a lucrat cineva din familia mea sincer sunt mandru.
      Are @zoso un articol legat cum constructorii sunt mandri deoarece lucrarile lor raman si au ce se lauda la copii si la nepoti.
      Totul e legat de patriotism si iubirea de tara.
      Azi cu ce ne laudam ? Studii de fezabilitate ? Cand te intreaba copilulul acasa tu ce ii zici ? Plimb dosare dintr-un birou in altul ?
      Uitate la Israel ce putere militara are si acuma gandeste la Romania ca mai are 23 de Mig-urica restul s-au prabusit la antrenamente.

      00
    • Sa inteleg ca daca nu era Pantofarul nu aveam spitale, baraje, etc.?

      00
    • @Adrian pai pe vremea lui s-au facut.Dupa 30 de ani de cand sa terminat era lui nu s-au mai facut sau terminat alea incepute macar.
      Tu ce concluzie tragi?Mai stam inca 30 de ani poate poate ?
      Are mai multe sanse ca musk sa ajunga pe Marte.

      00
    • @vlad – newsflash: bunicul meu a lucrat pe unul din santierele alea mari ale patriei. Si crede-ma, cicatricile si traumele au ramas pana a murit. Langa cele de la razboi. Asa ca ce zicea cineva mai devreme ca e usor sa construiesti piramide cu sclavi – n’ai idee cat de adevarata e …

      00
    • @miticosule si vremurile de azi nu iti lasa cicatrice? Piatra Neamt Colectiv si multe multe alte exemple.

      00
    • @Vlad: „construit de ceausescu” :) Bre, ala n-a construit nimic. A zis doar „sa facem X”. Si nimeni nu i-a zis daca e bun sau rau. Uite, facem „reductio ad hitlerum”: a „construit” Hitler autostrazi + a pus bazele intregii industrii de masini germane?
      Toti cretinii aici in Canada erau cazuti pe spate ca tampitul asta de prim ministru a zis sa fie 30mii de ventilatoare in Intensive Units, anul trecut. Wow, ca a zis „sa fie”. Bine, dar de la „let it be” pana la fapta e ceva, nu?
      Inca ceva: crezi ca daca era Ceasca sau fiu-su nu se intampla Colectiv, Piatra Neamt etc? Uita-te la Cernobil ca sa afli raspunsul.

      00
    • @vlad: pentru o persoana asa mandra de natia ei, ma asteptam sa scrii corect in limba romana.

      Cifrele sunt urmatoarele: 300.000 de detinuti politici pusi la munca silnica, 520.000 de tineri inrolati fortat in detasamentele armate de munca. Alaturi de o cifra estimata de 2 milioane de alte persoane omorate, detasate, stramutate, inchise, deportate, evacuate, internate la nebuni.

      Bunicul tau nu putea fi sef de santier pe vremea aia daca nu era activist de partid. Bunicii altora au fost condamnati la munca silnica pentru simplul motiv ca aveau tractor, semn de chiaburime. De exemplu, eu nu ma simt mandru cand stiu ca rude de ale mele au murit de inanitie pe santierul ala de care esti tu mandru.

      Daca crezi ca valoarea unei tari se masoara numai in infrastructura, iti recomand Turkmenistan, toate cladirile sunt placate cu marmura alba si aur.

      00
    • Ce trist că încă sunt oameni (după downvotes) care cred și azi propaganda comunistă.

      Oameni care chiar cred că pe vremea aia nu au existat dezastre gen Colectiv, care cred că nu s-a murit pe șantiere, care cred că toate se întâmplau de la sine cu drag și spor, prin voința întregului popor…

      Existau destule dezastre, se murea de chestii de care azi s-ar ține dezbateri la TV un an de zile cred, dar atunci se bloca tot. Cu o presă 100% controlată nu înțeleg ce vă așteptați să știți.

      Marile realizări comuniste, făcute cu bani împrumutați de la capitaliști, că altfel eram poate și azi țara agrară furnizoare de grâu pentru URSS cum ne doreau ei.

      Până la urmă și Ceaușescu, așa prostalău cum era el cu mentalitatea lui de țăran, și-a dat seama că tot cu vestul trebuie să colaborezi dacă vrei să progresezi. Bani, împrumuturi, dobânzi, corect, dar și faci treabă: tehnologie, licențe, reactoare nucleare sigure, nu pocnitoarele alea RBMK.

      Toată industria comunistă se datorează 100% străinilor, europei și americanilor pe care mulți îi blamează. Ei ne-au dat banii inițiali, ne-au dat licențe, ne-au dat toate pe tavă, doar să punem osul la treabă. Și avem și azi exemplul suprem la Dacia, poate că nu e perfect, dar totuși se face treabă, se plătesc salarii bune, se mișcă treaba incomparabil peste orice întreprindere ‘de stat’ a avut România vreodată în istoria ei.

      Și pentru cei care zic că ne-au dat banii ca să le plătim dobânzi, mulți uită că eram țară comunistă, dacă mâine ziceam că nu plătim, ce ne puteau face? ne blocau economia? E ca și cum ai da azi împrumuturi de stat la Coreea de Nord sau Iran. Le faci ce exact? Că-s total deconectați instituțional de vest.

      Era un interviu cu șeful BNR la acea vreme, Florea Dumitrescu parcă-l chema, ascultați doar ce zice acel om. Noi ne-am milogit ani de zile la FMI și BM să ne bage-n seamă, nu invers. Și după ce am reușit, toate celelalte țări socialiste din nord vest (polonia, ceho-slovacia, ungaria) ne-au întrebam cum am reușit că și ei vor.

      https://www.youtube.com/watch?v=PE13khxFD3g

      De la 5:50.

      00
    • @Rambu in toata Europa a fost la fel nu numai in Romania.
      Poti sa o arzi cu detinuti etc peste tot a fost la fel.
      Dupa 90 majoritatea tarilor s-au dezvoltat Romania nu aici e problema nu trecutul ca pe ala nu poti sa il mai schimbi.
      Eu sunt mandru ca sunt roman tu poate nu doar ca esti liber sa iti schimbi cetatenia la orice ora.

      00
    • La fel, ca mandru roman, ma astept sa cunosti si istoria tarii.

      Nicaieri in Europa postbelica nu a fost folosita o mare parte din populatia propriei tari pentru niste proiecte megalomaniace a caror utilitate este mai mult decat discutabila.

      Nicio tara de dupa cortina de fier nu si-a deportat proprii cetateni in Siberia ca prizonieri de razboi.

      Nazistii au avut 65 de lagare in care au bagat straini sau o anumita etnie. Romania comunista a avut 72 de lagare de munca fortata in care si-a bagat proprii cetateni.

      Industrializarea fortata si nesustinuta economic nu a adus nimic bun, de-aia avem azi orase teoretic stralucitoare inainte de ’89, dar parasite acum de mandri romani care fac meserii necalificate prin Europa sau impanzesc lumea cu curve.

      Plm, eu nu am zis ca nu sunt mandru ca sunt roman, dar nu pot fi mandru de niste chestii de care ar trebui s aimi fie rusine.

      Primul pas catre un patriotism sanatos si benefic este de a accepta ceea ce esti cu bune si rele, altfel pici in capcana nationalismului. Un italian se simte mandru ca a imbogatit culinar o lume intreaga, dar nu il auzi ca e mandru ca practic a inventat cuvantul prin care desemnam crima organizata.

      Nu am de gand sa imi schimb cetatenia, este prea tarziu. Cand eram tanar, aveam asa o inocenta tampita, dublata de euforia post-revolutionara, am declinat orice oferta venita din-afara.

      Dar voi face tot posibilul sa si-o schimbe fiu-meu, in special din cauza oamenilor retrograzi ca tine care trag tara asta in jos si nu isi asuma greselile trecutului.

      00
    • @rambu deci te rog nemtii? Aia gazau evrei nu conta ca erau copii sau adulti uitate pe youtube ai filmari interesante.
      Au trecut 30 de ani.Toate tarile s-au dezvoltat in afara de Romania.
      Tu vii tare cu trecutul si istoria eu prezentul si faptele de azi.
      Au trecut 30 de ani de cand a murit ceausescu si ce avem in afara de lidal kaufland si Carrefour?
      4 milioane de români plecati in afara mai multi decat aia din Siria.

      00
    • NOU
      #30

      Mai incet cu aia 4 milioane plecati in strainatate, ca daca era voie sa pleci din tara pe vremea lui Ceasca, mai aveam poate maxim 4 milioane ramasi, nu plecati.

      00
    • @corcodusule ai dreptate sunt mai multi 9.6 milioane de romani plecati in străinătate.

      00
  6. Da, da. L-am vazut si eu cu mistria si canciocu’ la telejurnal. Il durea si spatele, saracu’

    00
  7. we love u, heitare :)

    00
  8. Sau stirea poate fi: Romania a fost ultima tara din spatele cortinei de fier care a fost invitata sa participe la programul spatial rusesc.

    00
    • Din documentele vremii, reiese dezinteresul profund fata de invitatia rusilor, Ceausescu se pare ca avut o atitudine calculata sa tergiverseze la nesfarsit prezenta romanilor in program din spirit de fronda.

      Sunt niste stenograme spumoase de atunci din care reiese ca romanii au fost singurii care nu au rambursat nici macar cheltuielile de transport la Moscova. Un fel de rupti in cur dar mandri.

      00
    • Zborurile în spațiu cu oameni din țări aflate sub inflența sovietică (oficial program de colaborare cu țările prietene) a fost în ordinea alfabetică (rușii folosesc alfabetului rusesc unde ordinea diferă). R-ul se află aproape de final.
      Nu îmi vine în cap nici o altă țară din blocul sovietic care începe cu literă aflată după R în ordinea lor..

      00
    • NOU
      #37

      Turkmenistan, Tadjikistan, Uzbekistan, Ukraina…

      00
  9. Povestea Prunariu ca trimisi de rusi in spatiu a fost un echipaj de bulgari (probabil carne de tun pt testat rachete ca baietilor li s-a defectat racheta si numai un noroc ia adus inapoi in siguranta).

    00
  10. Cei mai bravi și mai viteji dintre Traci.

    00
  11. Inteleg ca-ti alegi topicurile ca sa dezvolti discutii.
    Inteleg ca pui o nuanta personala care sa instige si sa polarizeze comentariile intr-o parte sau alta.
    Dar nu pot sa cred ca esti prost si nu poti sa zici doua vorbe de bine despre orice lucru (si acest topic in particular).
    Copil fiind, am trait cu Prunariu (si Mironov) la TV alb-negru si imaginatia invigorata de orice topic legat de calatorii spatiale, cosmos, etc.
    La nivelul de atunci, era un pic mai aproape de civilizatia vestica.

    00
    • pai nu ai cum sa intelegei ma Dane, ca tu esti ala de ai votat cu Ceasusescu si la alegerile de acum. Pari genul care zice Dumnezeu sa ii ierte pe aia cu Maserati de la cluj..

      00
    • Altcineva care l-a dibuit.

      00
    • in general oamenii care isi hranesc ego-ul cu faptele altora sunt oameni ce nu au realizat si nu vor realiza nimica seminificativ in viata

      00
    • @Andrei
      Cum mă disperă pe mine vorbitul la persoana I plural al suporterilor fanatici: am învins, am luptat, am jucat bine, am jucat prost, ne-au bătut.

      Cum zicea un clasic în viață: nu băi, ăia au jucat, ăia au câștigat, ăia au încasat banii în cont. Tu ai stat și te-ai uitat la ei doar :))

      00
  12. Probabil am și plătit biletul ala de autobuz :)

    00
  13. Pentru că asta suntem și asta vor oamenii să audă.

    Uită-te la știrile cu românii care sunt prezentați că oameni realizați in străinătate, că mai sunt pe la televiziuni. Unul era chirurg, dar era prezentat ca un chirurg extraordinar, oamenii de acolo erau înnebuniți după el.
    Altă este asistenta din Marea Britanie care a apărut pe nu știu ce afiș, cea mai buna asistenta medicala.
    Altul era prezentat ca lucrând în industria filmului, un om extrem de bine realizat, dar din reportaj rezultă că pe la vreo 50 de ani avea de fapt o firma cu maxim 10 angajați și avea contracte cu o companie care face filme.

    Ce vreau sa spun este că în mod evident toți oamenii ăștia prezentați în reportaje cu romani realizați in străinătate o duc bine, dar au slujbe absolut obișnuite pentru acele țări – însă asta este nivelul de aspirații din Romania.

    Adică oamenii nu visează să aibă ei un spital al lor în care sa angajeze asistente din Bulgaria (de ex.) ci visează să fie asistente intr-un spital.
    Oamenii nu visează să aibă o companie ca Google, ci visează să lucreze la Google.

    Este adevărat că nu toate visele se împlinesc, dar daca tu nici măcar nu visezi la mai mult este greu sa ai mai mult.
    Așa că da, este extraordinar că un român a ajuns in spațiu, chiar așa într-o misiune a altui stat deoarece oricum nimeni din Romania nu se gândește și nici măcar nu visează că o să facem în tara noastră ceva similar.

    00
  14. NOU
    #48

    In aceeasi idee, nici IT nu stim sa facem. Tot IT-ul e adus de straini la noi.

    00
  15. Și alții au avut „primul” în spațiu și nu o duc prea bine nici ei acum
    https://www.bbc.com/news/magazine-26648270

    00
  16. Și ce treabă avem noi cu Moldova?!
    În afară că le dăm energie electrică, bani, vaccinuri iar ei votează cu rușii și nu vor nici o unire cu România, ci doar să circule liber în UE…

    00
    • …și le luăm 500€ pe pașaport românesc

    • @Vali
      Gresit.Aia 500 de euro sunt luati de catre intermediarii care tot moldoveni sunt,dar care cunosc sistemul.

      00
    • Nu e ușor să ai păreri anti-ruse cu o divizie rusească de armată pe teritoriul tău.

      Așa cum nici noi nu știu cât am votat cu comuniștii cât timp aveau armata pe teritoriu nostru, undeva lângă clădirile guvernului.

      00
  17. N-o sa vezi realizari si inovatii romanesti fiindca suntem prea saraci. Atunci cand romanii au inventat ceva, au facut-o in afara Romaniei si cu suportul strainilor sau prin talentul nativ cand vorbim de performante sportive.

    Niciun patron roman nu e dispus sa investeasca in R&D ca sa dea posibilitatea unor minti neaose sa inoveze in vreun domeniu, fiindca nu exista aceasta cultura. Tunul si profitul imediat sunt mantrele patronatului roman, indiferent de domeniu.

    De cealalta parte, nici societatea romaneasca nu incurajeaza initiative de genul, vezi romanasii socati de cat costa un telefon comparand pretul de vanzare cu cel de productie, ultragiati de diferenta, ignorand voit banii „aruncati” de firmele respective zeci de ani in departamente de R&D si finantat universitati ca sa ajunga la tehnologiile din spatele acelui telefon.

    00
  18. Când a ajuns cu rușii în spațiu l-au scuipat în orbită…

    00
  19. Ce observ eu, noi trăim din amintiri, și cam aia e. Sunt chestii din astea pe care unii le fac regulat și nu e ceva foarte special. Hai, poate la aia cu spațiu, da, o fi cumva, dar la UCL…

    – 35 de ani de la Câștigarea actualei UCL
    – 40 de ani de la primul român în spațiu

    Oare Real Madrid și Barcelona, tot așa fac? 1 an de la câștigarea celei dea 100-a Ligi a Campionilor, al 1200-lea campionat din spania, 100.000 de goluri ale lui Messi etc….

    00
  20. Pleacă Prunaru la Moscova pentru programul spațial și îi lasă maicăsii bilet:
    „Am plecat în cosmos, mă întorc în două săptamâni.”
    Când se întoarce acasă găsește și el un bilet:
    „Am plecat la magazin după carne. Nu știu când mă întorc.”

    00
    • Era si ala cu „cum va fi in anul 2000”
      – In anul 2000, orice tovaras din URSS va avea avion cu reactie, proprietate personala
      – Si ce va face cu avionul personal?
      – Pai aude ca se baga branza in Kamciatka. Se suie in avion, zboara pana acolo, aterizeaza si se aseaza la coada

      00
  21. Dacă mai ținea un pic comunismul la ruși, ajungea și primul etiopian în spațiu.

    00
  22. Lasă ca si noi luam ruși moldoveni in spațiu, cate 1000 pe adresa uneori.

    00
    • NOU
      #62

      Daaa, de bunătate îi luăm, că sunt frații noștri de peste Prut!:)))))

      00
    • In sectorul 3 inainte de alegerile parlamentare erau la o adresa 3600 si ceva de moldoveni.S-au facut si liste electorale pe care bineinteles nu a votat nimeni.

      00
  23. Romanii n-au mai ajuns in spatiu pentru ca in vid nu se propaga manelele corect.

    00
  24. „Primul român în spațiu. Acum 40 de ani. Ce-am mai făcut de atunci? ” A scris Eftimie o carte despre programul spatial Romanesc cu un fel de Elon Musk romanesc.

    00
  25. Ffs, ne-am dat cu americanii dar astia nici macar in p..a cu satelitul nu vor sa ne ia!

    00
  26. L-am admirat pe Prunariu. Pe urma, la facultate mi-au spus de ce avea vanatai pe mana cand s-a intors (nu pune mana acolo :)
    In fine, toata simpatia mea pentru el a disparut complet cand a devenit PSD ist.

    00
  27. Vreau si eu EUR la 4.78 :D

    00
  28. NOU
    #72

    Un alt banc cu Prunariu.

    Misiune comuna, americano-ruso-romana. Americanii il trimit pe Spike, rusii pe Laika, romanii pe Prunariu.

    Din baza de la Cape Canaveral, americanii iau legatura cu Spike: „Efectueaza misiunea in cel mai mare secret. Ai grija sa nu te miroasa Laica”

    Din baza de la Baikonur, rusii iau legatura cu Laica: „Lucreaza doar cand doarme Spike! Ai grija ca uneori se preface. Da-te cu ceva sa ascunzi mirosul”.

    Din baza Silozului Poplaca, romanii iau legatura cu Prunariu: „Dumitre, ai dat bre de mancare la cainii ceia?”

    00
  29. vorbind de Prunariu, la un moment dat cand incepuse pandemia facea reclama pe Facebook la o chestie foarte dubioasa, un cub care emitea ozon, care cica rupea tot virusul si te mai vindeca si de alte treburi, purifica apa, aerul, alimentele etc.

    00
  30. Romania a platit a caruta de bani pentru zborul lui Prunariu. Nu vad nici o realizare mareata in asta.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile