De ce n-au știut ce e aia “perioada interbelică”

Discuția asta chiar a avut loc:

– Ce e istoria?
– E suma evenimentelor istorice!
(…)
– Ce e un eveniment istoric?
– E un eveniment care aparține istoriei!
– ?!??!?!?

Toți cei care îi judecați acum pe copiii ăia care nu au știut ce e aia perioadă interbelică ați uitat cât de stupidă e școala. Ați uitat că sunt o căruța de termeni pe care nu ți-i explică nimeni. Nu mai rețin dacă mi s-a explicat vreodată ce e aia perioadă interbelică, și am făcut istorie intensiv. Se presupune că știi sau că îți dai seama. Dar dacă tac-tu a făcut fizică și maică-ta economie, habar n-ai.

De aia mulți nu pot face o analiză pe text, pentru că nu au proprietatea termenilor, că nu li s-a explicat ce e aia metaforă și nici n-au, serios acum, un DEX acasă. La faza cu interbelic, ar fi interesant de aflat câți știu când au avut loc războaiele. Sau când și-a luat România independența.

Vă mai dau un exemplu: până la vârsta asta eu nu prea am fost bolnav, așa că, în afară de aspirină, paracetamol și nurofen, nu prea știu medicamente. Nu am avut niciodată nevoie de ele, nu am avut niciodată nevoie să le știu. După 35, lucrurile s-au schimbat un pic, acum nu mai pot bea bere cu pepene și iaurt, acum dacă mănânc ceva aproape de termenul de expirare mă pune în cap. Și în toate discuțiile cu bătrânii de vârsta mea se presupune că eu știu ce medicament e ăla sau ce boală e aia. Și nu știu, că nu m-am lovit de ele.

Eu n-am jenă. Când nu știu ceva, întreb. Așa e normal. Nu mă deranjează că mă desconsiderați că nu știu care e de strâns la burtă și care e de dat afară. Fuck you.

film-couples-retreat-2

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

59 comentarii

  1. Pentru a intelege cuvinte trebuie sa citesti carti nu etichete

    00
  2. Metafora, hiperbola, comparatia – elemente de stil literar, se preda prin clasa a 5-a. Cam foarte demult, insa…

    Interbelic – intre razboaie; legatura subtila cu latina aia de clasa a 8-a, parca ne-am mai ciondanit noi, nu repet.

    Imi aduc aminte de o scena din La Paris, doar cu buletinul – primarul betiv si curvar, care gavarea fluent pa ruski, filosofand:

    Noi romanii suntem francofoni de cand ne stim; n-aveam noi nevoie de Franceza si prostii. Engleza e mai buna, caci e limba de biznis…

    Citatul e aproximativ.

    00
    • latina e un cacat arhaic. numai ca sa zici belicos in loc de razboinic. muje latina si cine a inventat-o

      00
    • tot cam prin clasa a 5-a, daca nu chiar mai devreme, se preda si acordul subiectului cu predicatul.

      00
    • Cristiiii, ba Cristi! Nu exclud sa fi gresit.

      Numai ca as dori sa-mi bag pendula-n autospeller-ul de Android care de vreo 2 update-uri incoace corecteaza ce mortii lui vrea el, bazat pe cuvinte folosite ulterior ori pe ceva modul de AI.

      00
  3. De câţiva ani, înainte să-mi scriu părerea online când vine vorba de păreri pro şi contra, stau bine şi mă gândesc dacă nu care cumva îmi scapă ceva din punctul de vedere al celuilalt. Şi-am stat acum şi efectiv nu le găsesc argumente copiilor ălora. Şi-ţi explic de ce.
    S-ar putea să greşesc – zic ”s-ar putea” – dar nu cred că toate miile alea de semnături din petiţie au trecut prin liceu fără să li se explice ce înseamnă ”interbelic”. Sau fără să poată deduce asta, de nu li s-ar fi explicat. Când vreme de patru ani ţi se vorbeşte doar despre gloria ţăranului român, eroi, război şi ţi se dau mură-n gură comentarii despre ce-a vrut să spună cutare în cartea lui, eu zic că e imposibil să nu te loveşti de termenul respectiv.
    Dar hai să presupunem totuşi că toţi ăia n-au ştiut ce înseamnă ”interbelic” pentru că nu le-a explicat nimeni vreme de patru ani. Când dai de un termen pe care nu-l înţelegi iar termenul ăla e vehiculat des în discuţiile de la ore sau în textele din liceu, iar tu nu-l pricepi, nu e vina profesorului că nu ţi l-a explicat. E vina ta că n-ai întrebat. E uşor să ridici mâna şi să întrebi. Sau – dacă ţi-e jenă că râd colegii de tine că tu nu ştii în clasa a XII-a ce anume desemnează termenul ”interbelic” – abordezi profesorul pe coridor, în privat. Întrebi colegul de bancă. Întrebi un părinte sau un prieten. Dar chiar şi presupunând că toţi ăştia nu te pot lumina ori că jena a fost mai mare decât curiozitatea, ai o chestie numită ”internet”. Tu spui mai sus că acei copii n-au DEX. Sincer să fiu – nici eu nu am. Dar am Google şi absolut toţi copiii ăia care au semnat petiţia online au şi ei Google şi ştiu să-l folosească; nu e mare brânză. Au Dexonline, le-ar fi luat vreo 8 secunde să afle ce anume înseamnă ”interbelic”.
    Problema nu e că profesorul nu le-a explicat. Problema e că pe ei nu i-a interesat să ale. Şi acum semnează petiţii, să se schime, să se rezolve, să fie în aşa fel încât doi cu doi să facă şi patru, şi cinci.
    Faci mai sus paralela cu sănătatea şi medicamentele spunând că n-a fost nevoie să le ştii. Ori paralela nu e cea corectă, pentru că acei copii trebuiau să ştie ce anume înseamnă ”interbelic” după patru ani de liceu. Le-o cereau temele, tezele, iminenţa bacalaureatului. De termenul ”interbelic” te loveşti în manualul de română, cel de istorie şi – posibil – şi în alte manuale. Şi dacă alegi să mergi la bac cu lacune de acest gen, o faci pe propria răspundere şi o faci la risc.
    Citeam o ştire acum câteva săptămâni despre cum jumătate din elevii din România sunt analfabeţi funcţionali. Mă îndoiesc că 12 ani de şcoală cu vreo 20-25 de învăţători şi profesori diferiţi te transformă în analfabet din pricină că ăia n-au ştut să-ţi predea. Toţi ăia. Pentru mine e mai plauzibilă ideea că acelor copii nu le-a păsat de şcoală. Pentru că dacă într-un liceu, într-o promoţie, 50% pică şi 50% trec, vina – zic eu – nu mai e a profesorilor.
    Tu spui că n-au DEX. Eu zic că pur şi simplu n-au chef nici măcar de o căutare pe Google care ar dura mai puţin.

    00
    • FYI (and everybody else’s) – una dintre faimoasele petitii (cred că prima, de altfel) a fost semnata de unul dintre colegii fiica-mi, care dă bacul la momentul actual și a fost făcută cu inteția de a face mișto de colegii maneliști pe care au trebuit să-i suporte 4 ani de liceu în ăia nu au făcut nimic altceva decât să facă mișto de profesori, școală, carte, colegii care încercau să învețe. Extra bonus tip: sunt la unul dintre liceele de elită ale B, secția mate info intensiv!!

      10
    • Se vede boss, se vede.

      00
    • Ai idee ce greu e sa recunosti ca nu stii/nu intelegi/esti prost cand toti ceilalti par ca stiu/au inteles/sunt destepti?!
      In cls a ix-a nu intelegeam ceva la matematica oricat m-am straduit eu acasa (la inceputul anilor ’90 google era departe). Cu greu m-am decis sa cer profesoarei lamuriri suplimentare. Cand a cerut restului colegilor sa-mi explice ei daca au inteles s-a lasat o liniste de puteai auzi un ac cazand. Pana atunci primisem toate explicatiile fara sa le cer, atunci am invatat sa le cer. Tare bine mi-a prins in viata.

      00
    • NOU
      #12

      mai da-o in plm, daca elevul nu stie ce-i aia interbelimi-ai, dai vina ca nu stie sa caute pe net. Apoi cand il vezi pe elev ca cauta pe net ce-i aia, tipi la el ca de ce n-a fost atent la ore

      00
  4. Ba, serios, nu trebuie sa ti se dea tot mura in gura. Pune mana pe un dex sau gandeste. Nu fi asistat.

    00
  5. Sa nu stii e rau. Sa nu vrei sa stii e si mai rau!

    00
  6. daca nu iti spune nimeni ce e aia interbelic, dar il intalnesti la fiecare doi pasi in lectie.. nu intrebi si tu pe cineva sa te lamureasca? fie chiar si pe google?
    cum poti sa inveti !ectia daca nu o intelegi?

    00
    • Cum poti sa inveti lectia daca nu o intelegi?

      Ohohoho, pe de rost maestre! Ce? Ai uitat cate oi pe post de colegi/e ai avut in generala/liceu?

      00
  7. Ai scris randurile astea de pe wc? perioada interbelita e aia intre razcoaie….fetele stiu mai bine…

    00
  8. noul val nu deschide dictionare – sunt pentru prosti, la fel, au internet dar nu stiu decât să foloseasca fb si chatul din yh (înca il mai folosesc ;) chiar daca au si wtsp), asa ca nu ma mir ca habar n-au „termeni”, nici nu se chinuie sa se lamureasca, termenii sunt pentru prosti – de altfel au dreptate, angajatorii în realitate nu vor indivizi care sa gandeasca, le e suficient sa plateasca în alune niste maimute

    10
  9. Interbelic e atunci când aștepți respawn-ul

    00
  10. „[…] nu mai pot bea bere cu pepene și iaurt[…]”

    Dacă nu l-ai combinat și cu un curry nu ai fost hard core

    00
  11. Cred ca mai degraba confuzia mare s-a facut intre „roman aparut in perioada interbelica” si „roman a carui actiune se petrece in perioada interbelica”.
    Pentru ca sunt exact cum a gresit majoritatea. Si sub stress mi se pare o confuzie plauzibila pentru ametiti.
    Cat despre corporatistii sfatosi de pe-aici…In teorie capacitatile capatate in liceu sa pastreaza. Bagati asa o rezolvare scurta ca exercitiu in pauza de cafea cu colegii. Mai taie din avantul autosuficientei garantat.
    Stiu, voi ati trecut prin asta, nu va mai trebuie…

    00
    • La ce „capacitati” te referi?
      Intamplarea face ca stiam si matematica si fizica zdravan pentru bac + admitere facultate, acum 9 ani. Stiam atat de bine ca ii invatam si pe colegi si ii ajutam sa rezolve problemele mai dificile de prin variante (eu am prins unul dintre anii cu 100 variante de subiecte posibile pentru bac), am dat ambele examene fara nicio emotie si am luat peste 9.50 la ce era pe acolo.

      Desi am mai folosit ambele (fizica/mate) prin facultate, s-au sters complet, pentru ca nu le-am folosit deloc la munca sau in alte activitati. Nu prea vad cum as putea tine minte formule si metode de rezolvare.

      La romana posibil sa ma descurc, mi-a placut intotdeauna sa citesc si am pastrat obiceiul.

      00
    • Majoritatea materiei invatate prin liceu are doua scopuri:
      1. sa te invete metoda de abordare a unei probleme
      2. Sa iti ofere un bagaj de cultura generala.
      Evident cu trecere anilor o parte din cunostinte se estompeaza…dar 30% sa spunem, raman ca baza pentru reamintirea celorlalte…
      De exemplu, dupa atatia ani nu stiu cum se calculeaza un grafic al unei integrale, dar stiu ca linia aia curba rezulta dintr-o formula matematica supusa unor reguli, stiu cum arata o integrala, etc…Probabil ca, daca ai inteles ceva atunci, iti va lua putin timp sa-ti reamintesti, dar o vei face cu siguranta…
      Lipsa culturii generale insa nu poate fi scuzata prin lipsa de exercitiu…Acei 30% trebuie sa fi ramas acolo sa-ti foloseasca drept suport pentru restul cunostintelor capatate in fiecare zi. Din orice domeniu.

      00
  12. Mi se pare mult mai plauzibil sa nu se fi știut când au fost publicate romanele în loc de ce înseamnă interbelic, e un termen cu care te întâlnești de suficiente ori în școală.

    00
  13. Unde ai făcut tu istorie intensiv și nu ți s-a spus ce-i aia interbelic? Că eu am făcut liceu industrial și tot ni s-a băgat pe gât România în interbelic până la refuz. Cred că un trimestru întreg într-a 12-a doar de asta s-a vorbit.

    • de la folosirea termenului în exces și etichetarea a diverse opere cu el până la a explica ce e aia e drum lung, tovarășe. definiții circulare am mai auzit.

    • Unde mai pui că jumătate din operele romanești sunt din perioada interbelică, toți românii plâng după perioada aia in frunte cu monarhiștii și îți dai naibii seama din structura cuvântului.

      00
  14. O confuzie plauzibilă boss?
    Dacă scriu in 2016 un roman cu acțiune in 1932, e roman interbelic?

    00
    • NOU
      #29

      Un roman despre perioada interbelică. Sper să te ajute.

      00
    • NOU
      #30

      Practic si 2016 este perioada interbelica,adica intre WWII si viitorul razboi care va fi.Ala care a scris un roman interbelic in 1938,nu stia ca WWII va incepe peste doar un an.Asa ca noi suntem tot timpul in perioada interbelica.

      00
  15. Dacă n-au DEX acasă, nu e vina copiilor, e vina părinților.
    Puteau să le ia odraslelor telefoane mobile mai ieftine si să salveze 85 de lei pentru un exemplar nou (sau 20-30 de lei, pentru unul de anticariat).

    Pentru cei care vor să dea bac-ul anul viitor:

    00
    • Cum cer telefoane, haine si ce naiba mai cer pustii din zilele noastre, puteau sa ceara si un DEX.

      00
    • @A
      Eu aș zice mai degrabă așa:
      „Cum le cumpără telefoane, haine și ce naiba le mai cumpără părinții copiilor din zilele noastre, le puteau cumpăra și un DEX.”

      00
    • Ca nu exista dexonline de nu’s cati ani. Cine nu vrea sa ia cartoaiele in cauza, exista si pe neti informatie :D

  16. multi nu sunt pregatiti psihic pentru bac. daca tot tocesti la comentarii si bagi date in cap ca in stick, normal ca e nevoie de un pic de oboseala, plus ca incertitudinea si asa e la cote ridicate si iti bagi picioarele. am avut si eu colegi acum 4 ani…. iar daca ai niste supraveghetori cicalitori gata sa te streseze si aia e si mai rau.

    00
  17. N-ai nevoie de bani
    Ai internet. Dacă lași 5 minute la o parte pornosagurile ,feizbuku,filmele si jocurile ,afli foarte ușor ce înseamnă roman interbelic
    Dacă te interesează
    Dacă nu ,faci petiții

    00
    • NOU
      #37

      Pai daca e pe dinastea da-i in plm de profi, doar ai capacitati autodidactice de cand cu google doar ce plm

      00
  18. Eu imi amintesc cu siguranta ca am studiat metafora, hiperbola si restul figurilor de stil candva in cursul celor 12 ani de scoala. Am identificat la figuri de stil in texte de mi-a venit acru.
    Sa nu stii ce inseamna interbelic pt ca nu ti-a explicat nimeni e ca si cum te-ai plange ca ai gresit problema cu graficul pt ca nu scria ce reprezinta axele. Interbelic. Inter-belic. Belic-belicos=certaret, razboinic. Interbelic=intre razboaie. Acum, ca multi au vocabularul unui copil de 2 ani e alta povesteste. Sau hai, 3-4 ani, ca nepoata-mea de 2 ani si 2 luni inca nu stie ce inseamna belicos.
    Pt propria sanatate mintala voi spera ca au confundat momentul scrierii cartii cu momentul actiunii ei.

    00
  19. Vali tu ai dreptate ce zici in articol dar in cazul cuvantului interbelic nu cred ca se aplica. daca te uiti la orice, in afara de capatos, este imposibil sa nu iti fi trecut vreodata pe la ureche cuvantul interbelic si in plus de asta tin minte ca in cartea de istorie era ditamai capitolul numit „perioada interbelica” sau asa ceva…

    00
    • >Vali tu ai dreptate ce zici in articol dar in cazul cuvantului interbelic nu cred ca se aplica.

      Fire-ar al dracului de disonanta cognitiva, hotaraste-te: are sau nu dreptate??

      00
    • are dreptate pt alte exemple dar in cazul cuvantului interbelic nu se aplica

      00
  20. In programa scolara se invata si termenii astia, de-a lungul anilor de studiu. Dar daca Guguţă e atent la Guţă…

    00
  21. Cocletii din Bucale cred ca au stiut ca ei frecventeaza barul Interbelic din Centrul Istoric

    00
  22. DEX n-am nici eu aici unde locuiesc. N-am nici dicționare EN-RO, RO-EN, EN-EN în casă, deși cu traducerile mă ocup.

    De-aia e frumoasă viața în Anno Domini 2016, ca să intrăm pe dexonline.ro când avem nevoie de DEX și să verificăm cum se scriu diverse ciudățenii (gen Anno Domini).

    00
  23. Ma rog, n-au stiu ce e ala roman interbelic. Perioada interbelica stiau, de aici si confuzia.

    00
  24. „– Ce e istoria?
    – E suma evenimentelor istorice!
    (…)
    – Ce e un eveniment istoric?
    – E un eveniment care aparține istoriei!
    – ?!??!?!?” prea multa matematica dauneaza grav exprimarii in limba romana LOL

    00
  25. Un lucru e cert, acum vor ştii sigur ce înseamnă, aşa am învăţat şi eu multe chestii, când m-au afectat le-am memorat mai bine. Am făcut liceu industrial şi o oră de istorie pe săptămână, dar din 20 de inşi unul punea o întrebare, ce e aia interbelic şi auzea toată clasa, dacă era cazul, numai că nu era, ştiam că interbelic se referă la perioada aia dintre cele 2 mari războaie, şi România nu a participat la Vietnam sau ăla rece ca să o poţi da pe ocolite că nu ştii. Ştiam pentru că am citit măcar titlurile şi primele rânduri la toate manualele, ăştia nu îşi citesc manualele? se mai fac manuale ok? sau copiii se informează pe tpu, m-am uitat pe tpu şi scrie că Moromeţii roman e interbelic, problema e că sunt analfabeţi funcţionali mulţi.

    00
  26. NOU
    #52

    Așa, offtopic, vezi, când ești deranjat la stomac și vrei ceva să te strângă, ia un dulcolax!
    :)))))

    00
  27. Doar 8 clase sunt obligatorii. 12 nu sunt pt toată lumea, nu e o rușine. Acum 100 de ani bacul era mult mai greu se dădeau eventual și latina și greaca veche. Manualul de romana e plin de „scriitor interbelic, Roman interbelic, literatura interbelica” . De fapt aproape toate cărțile din liceu studiate sunt interbelice exceptând Moromeții și Moara cu noroc. Repet 12 clase nu sunt obligatorii…

    00
  28. NOU
    #54

    M-am apucat sa citesc la sfarsitul primului trimestru din clasa intai. Demult, prin 1970. Tata, Dumnezeu sa-l odihneasca, imi lamurea termenii intaliniti si nestiuti (logic la 6 ani si cu atat de multe cuvinte de invatat) si a facut-o pana prin clas a a doua. Apoi, prin primavara lui 1972 mi-a dat un dictionar si mi-a explicat cum sa caut cuvintele in el. Si nu l-am mai deranjat. Am continuat sa citesc cu dictionarul langa mine. Sau cu Istoria lumii in date, de la un moment dat, cand am inceput sa citesc Dumas si Zevaco, in gimnaziu. Si orice era legat de istorie. In clasa a saptea am inceput sa notez pe un caiet de biologie toate armele folosite de armatele combatante in cel de-al doilea razboi mondial. Si fiecare batalie dusa in cadrul acelui razboi. Si altele… Am facut tot ce mi-a stat in puteri sa-l conving pe fii-miu sa citeasca. N-am reusit. Cu toate ca am ditamai biblioteca in casa.
    Asa ca opinia mea este ca de vina nu sunt nici parintii si nici profesorii. De vina este televizorul, in primul rand (eu n-am avut televizor pana in clasa a cincea), si computerul….

    00
  29. Am luat un examen cu nota 7, examen la care am invatat 3 zile, si alea pe sarite. Dar in sala de curs am fost 100% atent. Chiar „activ” as putea spune, cu intrebari cand nu înțelegeam ceva. Nota 7.
    Sunt curios cat au fost atenti la ore aia cu „interbelic”…

    00
  30. NOU
    #58

    Comentez rar dar acum nu mă pot abtine să nu-ți zic că articolul ăsta e slabuț de tot, spre foarte prost.

    Iar la faza cu „am făcut istorie intensiv” corelată cu „nu mi s-a explicat ce inseamna interbelic”….las-o jos că măcăne!

    00
  31. A sti semnificatia cuvântului „interbelic” e o chestiune de cultura generala. Restul a gargara.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)