Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

20 comentarii

  1. Ma enerveaza haituirea oamenilor batrani, chiar daca in tinerete au facut fapte greu de descris. Pedepseste-i atunci, nu cand sunt, aproape, cu ambele picioare in groapa. Imi e mila de ei, chiar daca (probabil) lor nu le-ar fi de mine.

    00
  2. Interesanta povestea cu Sadoveanu. Uite-asa invata elevii cum sa faca afaceri, chiar la ora de romana.

    00
  3. La noi e reglementat „public domain” si la cat timp intra o opera in domeniul public?

    00
  4. In sfarsit arata si Qashqai ul mai ok.

    00
  5. Nu s-ar putea să îl retragă de tot pe Sadoveanu? Din manuale, din biblioteci, din librări, din online… Ar fi un cîștig pentru întreaga societate :)

    00
  6. #Perkele in acest domeniu se aplica aceasi legislatie ca e exact aia din ue cuvint cu cuvint (modul de gestionare e aiurea – vezi scandalurile cu osim). si intra dupa vreo 70 de ani de la moartea autorului doar daca nu exista urmasi care sa il gestioneze (urmasi naturali, fond sau trust, asociatie).

    00
  7. Dorin Lazar, sa ne ierti pe noi astia carora le place Sadoveanu, chiar daca a fost comunist, pentru ca da, legatura dintre scrierele sale si comunist e fix ceea ce e important. Probabil ar trebui sa ii ardem cartile, nemaifiind regimul sau la putere. incep sa inteleg cum se simteau aia de l-au ars pe comunistul de Giordano Bruno

  8. Pentru deștepții care au dat dislike la comentariul meu, poate ar trebui să recitească cel mai cunoscut text al lui: „Lumina vine de la răsărit”. Sadoveanu e un comunist împuțit, care ne-a tras țara și cultura în jos. Iar voi, niște idioți.

    00
  9. Nepotu lui Sadoveanu nu stie sa scrie prea bine romaneste, doar a trait toata viata in Olanda, e de inteles oarecum… nu degeaba a bagat bani in procese si eventual spagi nu? Nu ii place deloc sa i se aduca aminte cat de comunist a fost Sadoveanu la un moment dat si ca unul din motivele pentru care e asa de promovat e tocmai asta, a fost un comunist notoriu (dupa ce s-au instalat la putere desigur), a profitat la maxim de aceasta calitate. Asta nu inseamna ca nu are valoare literara, personal mi se pare ca ar fi mult mai bun decat multi autori vestici care acum fac banu gros din carti/scenarii.

    00
  10. Mi-am adus aminte de blonda aia ciudata care venea la net la CJI =))

    00
  11. @dorin: n-as spune ca Sadoveanu a fost chiar comunist, desi la un moment dat a fost presedinte al marii adunari nationale (aia in fata careia vroia Ceausescu sa fie judecat). A fost un oportunist, si un ins fara coloana vertebrala. Ca multi altii dintre marii scriitori si oameni de cultura ai vremii (Arghezi, Ralea, Sadoveanu sunt numele cele mai cunoscute dintre cei ce au ales sa colaboreze cu comunistii).
    @Adi: citeste articolul. Atita timp cit oamenii respectivi nu prea au remuscari, si atunci cind vorbesc despre faptele lor ridica din umeri si spun ca au indeplinit doar niste ordine, eu zic ca-si merita soarta. Cit despre „pedepseste-i atunci”, in mod evident n-ai citit articolul: scrie clar ca imediat dupa razboi Priebcke a fugit in Argentina, de unde a fost extradat dupa aproape 50 de ani.
    Celor interesati de subiect le recomend filmul „Massacre in Rome”. Poate fi gasit pe youtube.

    00
  12. Ai ratat stirea cu twitter

    00
  13. Dorin, degeaba ai dreptate daca drept argument aduci ” voi sunteți idioți „

    00
  14. @Arhi, omul spune ca a fost promovat masiv pt ca s-a combinat cu comunistii. cati scriitori nu sunt buni dar nu afli de ei? Nu zice nimeni ca Sadoveanu scria prost, scria destul d ebine, dar a fost foarte promovat pt ca a fost cu comunistii si asta nu se poate nega

    00
  15. Apropo de jurnalisti de doi lei care traduc sau fac sumarul prost, profitul Lenovo a crescut cu 36% fata de anul precedent, nu este 36%, cum se intelege din titlu.

    00
  16. Titlul cu Lenovo e gresit! Profitul a urcat cu 36% fata de perioada precedenta, nu este de 36% :)

    00
  17. Arhi, valoarea lui Sadoveanu e discutabilă. Activitatea de politruc comunist nu.

    Iar la discuția cu valoarea lui Sadoveanu eu o să-ți spun că valoarea lui e mult umflată din interese propagandistice, cam ca valoarea lui Eminescu. (Eminescu de care prin anii ’50 tov. Sadoveanu nu era foarte încîntat și îl scotea din literatură pentru că era burghez)

    Cînd ai citit ultima oară un roman de-al lui Sadoveanu?

    00
  18. Una e sa studiezi opera unui autor in contextul ideilor sau ideologiei acestuia. Alta e sa o critici pe baza acestora din urma si nu pe propiile merite.
    Recunoaste ca doar vrei sa pari interesant.

    00
  19. Sadoveanu a scris peste 100 de romane… singurele doua care le-am citit in liceu au fost Baltagul si Fratii Jderi… Baltagul l-am citit intr-o sambata dupamasa tot pentru ca asa roman slab n-am mai citit niciodata pana atunci, iar fratii Jderi am rezistat doar 67 de pagini, si alea greu de tot…
    PS: Sa va aud acum cu marele Sadoveanu si capodoperele lui… un fel de pierdere de vreme, care scria cate un roman in fiecare saptamana.
    E adevarat ca nu prea exita motivatie si competitie in aceea vreme… probabil de asta din lipsa de alte opere a ajuns si el mare… pentru mine totusi prea mic.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile