Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

41 comentarii

  1. Street food a ajuns fitza. Auzi la Hădean că are aceleași costuri – are maxim 2-3 preparate fie pulled pork fie hamburger fie porumb prăjit la 10 lei, fitza. Sunt frumoase unele dube și cam atât, rar găsești ceva memorabil sau să aibă același gust de doua ori. Pahare de vin la 15 lei ? Ca în italia. Romanul nu știe de profit prin rulaj.

    00
    • E o observatie pertinenta si valabila la modul general.
      Problema e ca judeci toate dubele pe aceeasi logica. Intre porumb, prosseco si pulled pork sunt niste diferente mari.

      De exemplu, ca sa faci burgeri/ pulled pork pentru un eveniment de o zi, ai vreo 2-3 zile de munca inante pentru aprovizionare, pregatire ingrediente intr-o bucatarie (carnea sta la cuptor 5-6 ore).
      La asta mai adaugi transportul plus ce alte cheltuieli operationale si taxe ai de plata ca sa participi la eveniment. Plus ca munca asta se face in 3-4 oameni. Si peste toate astea mai e nevoie sa iti amortizezi si investitia si sa faci si bani.

      Si „prostul” de Hadean stie de ce zice ca sunt aceleasi costuri ca la restaurant. In mare parte pentru ca lucreaza in domeniu, spre deosebire de noi, priceputii la fotbal, poezie si la politica care il invatam de pe margine cum sta treaba de fapt.

      Asta desigur ca nu inseamna sa nu fim un pic sceptici si sa luam de bun tot ce vorbeste. Cam ceea ce am facut eu cu afirmatia ta :)

      00
    • mie mi-e sila de d-astea ca ma gandesc ca normele de igiena nu pot fi respectate 100% intr-o caruta de 2 m2

      00
    • Si cand mancam rosiile direct din vrej, fructele direct din pom si fragii de pe jos in padure nu ne mai agitam cu norme de igiena.
      Bucataria mea e curata, dar nu e aseptica gen sala de operatie sau laborator medical. Si nimeni n-a patit nimic desi alti oameni mananc ce gatesc eu de mai bine de 25 de ani.

      00
    • Sambata seara am ajuns pe Calea Victoriei, de curiozitate sa vedem cum e pietonal, nu mai prinsesem de la Spotlight Festival, ocaziile sunt rare. Jumatate din carosabil era ocupat de camioanele astea cu fast food, si ne-am adus aminte ca asa era si la Sunwell. Nu vii sa te bucuri de o plimbare nocturna sau de muzica, vii sa bagi in tine hamburgeri si placinte la miezul noptii. De asta au si succes.

      00
    • @adi – pulled pork inteleg ca e diferit, insa ce pregatire iti trebuie pentru burgeri? Ai niste cheltuieli cu truck-ul insa ma gandesc ca sunt mai mici decat la un restaurant unde platesti chirie, utilitati, chelneri etc si in timpii morti.

      00
    • foarte simpatici astia cu normele de igiena nu pot sa fie respectate intr-o rulota. chiar sunt curios ce norme de igiena are in cap un om gen maxp. banuiesc ca nu mananca in afara borcanului cu formaldehida in care sta.

      00
    • @ adi
      mda, maestrul hadean.
      Am mâncat la restaurantul patronat de el. Tot era excepțional în afară de mâncare și prețuri.
      Am dubii foaaaaarte mari asupra skill-urilor lui de bucătar.

      00
  2. Uite un articol bun de stirile zilei:

    Cel mai mare crescător de vaci de carne din România, compania olandeză Dutch Trading Inter­national, a adus 18 nepalezi pentru a lucra în fermele de vaci, în condiţiile în care nu a găsit români dispuşi să facă munca de îngrijitori de animale pentru un salariu de 2.500 de lei net pe lună, cât încasează nepalezii.
    „E dificil să găseşti muncitori în România. Acum aducem oameni din Nepal, pentru că muncitorilor buni din România nu le place să lucreze în ferme. Noi avem 18 angajaţi din Nepal pe care îi plătim la nivelul sa­lariilor medii din piaţă, respectiv 2.500 lei net, adică 3.500 lei brut. Sunt mulţi nepalezi în România, în jur de 5.000 de persoane“, a spus Gert Bronkhorst, admi­nistrator şi acţionar al Dutch Trading Inter­national, un business de 11 milioane de euro în 2016, cu sediul în Mizil (judeţul Prahova).

    https://www.zf.ro/companii/dramatic-cel-mai-mare-crescator-local-de-vaci-de-carne-din-romania-dutch-trading-spune-ca-romanii-nu-sunt-interesati-sa-lucreze-ca-ingrijitori-de-vite-pentru-2-500-de-lei-pe-luna-si-a-adus-nepalezi-16717299

    00
    • importul de forta de munca din asia si oriental mijlociu e singura solutie pentru ca Romania sa nu colapseze sub lene, emigrare si nepasare.
      Ar trebui toate companiile sa mearga direct pe a aduce forta de munca din afara fara sa-si mai bata capul sa caute romani.
      Romanii vor sta la birt si vor trai din impozitele platite de prostii aia care vin sa munceasca, visul umed al oricarui roman.

      00
  3. Pantazi de la hotnews avea un articol, care intre timp nu mai e pe prima pagina, in care venea cu o teorie la 180 de grade: Dragnea este enervat pe Tudose si ii pregateste o debarcare gen Grindeanu, iar Tutuianu e o victima a acestui razboi. Cam mare discrepanta de opinii intre doi redactori la acelasi site.

    00
  4. Legea care impune vestiar la farmacii vizeaza farmaciile independente si este folositoare lanturilor prezente la nivel national. Ca sa afli cine a initiat-o, nu trebuie decat sa te intrebi cui foloseste.

    00
    • Pentru cei care nu au cunoștințe în domeniu, farmaciile sunt rele :)
      Piața e blocată în orașe și, ca să deschizi o farmacie, trebuie să „cumperi” autorizația unei farmacii existente. In București se ajunge la câteva zeci de mii de euro, doar pentru autorizație, fără investiția în spațiu și stoc. Cei care au farmaciile independente nu vor sa renunțe la ele, ceea ce este foarte normal, doar că mizeriile numite lanțuri de farmacii, care în țările sănătoase la cap sunt interzise, vor să se extindă în continuare. Cam asta e povestea cu vestiarul…

      00
  5. Pai normal ca a scazut numarul de turisti in Sibiu. De cand a plecat neamtul e praf si pulbere. Tot centrul e plin de suedeji si cersetori, servicii de salubritate canci, iluminat stradal facut cu lanterna telefonului, autobuze scoase de pe traseu, taxe marite pentru restaurante si muzee ceea ce a dus si la preturi marite. Anul trecut a fost cel mai slab Targ de Craciun din ultima perioada, 4-5 tonete amarate dintre care doua vindeau kurtos.

    00
    • Pe dracu. Exagerezi. Normal ca-s suedeji pe centru (pietonala asa-zisa balcescu din centru o numim centru ca si nume de strada, de acolo „pe”-ul ala).Ce, in orasele turistice din vest cum e? Unde-i iluminatul ala stradal lipsa? Adica unde era si nu mai e? Au fost mai mult de 4-5 din alea la targul de craciun.
      Dar cu autobuzele ai dreptate. E crima.

      00
  6. „Food trucks”-urile mi se par gheretele alea distruse de basescu, dar acum au roti sa poata fugi in caz ca vine iar cu excavatorul.

    00
  7. Paulownia, venin de viperă, bășini de zambilă – noul El Dorado

    00
  8. Paulownia este un copac care este plantat de sute de ani in Japonia. Au si traditie si experienta in a-l folosi. Cred ca este vorba de aclimatizare, poate in Europa inca nu este momentul, sau mai dureaza. Cu siguranta in România suntem la inceputul inceputurilor, deci e normal sa fie multe sincope. Nu cred ca este un nou „El Dorado”, cred doar ca e nevoie de timp. Câteva generatii.

    00
    • Te referi la generatiile #PSD !?

      00
    • Nu merg aici. Trec aproape saptamanal pe langa o plantatie de gen. Dupa 5 ani inaltimea nu depaseste 4m. Mai repede cresc salcamii.

      00
    • Da, si la alea, dar mai ales la generatiile de paulownia :-)

      00
    • @Taipan – e foarte posibil.
      Sunt de principiul ca trebuie incercate lucruri, dar cel mai bine e sa te folosesti de ceea ce ai la indemâna si functioneaza de sute de ani. Cu privire strict la salcâm, este un lemn absolut minunat care nu este exploatat nici macar la 5% din valoarea lui. In afara de araci si câteva linguri/blide, nu prea stiu alta folosire inteligenta a lui.
      Poate multi nu stiu, dar chiar si la nivel de România, exista ferme pomicole in vreo 4 colturi ale tarii, de unde este indicat sa iti iei puietii de pomi fructiferi, in functie de zona in care locuiesti. Nu iei puieti de mar din sud daca esti la Sighetul Marmatiei. Chiar daca ai auzit tu ca sunt cei mai buni. Adica, poti sa iei, nu te opreste nimeni si nimic, dar nu te mira daca se usuca pomul laudat…

      00
  9. Maaan, Brașovul e piesă la capitolul turiste. Am mers prin centru puțin, e cu totul altceva față de acum 10 ani! :)

    00
  10. Aia cu Pawlovnia nu e chiar așa. Sunt mai multe specii, am vazut multe povesti cu eșecuri cu Pawlovnia. Sunt multe informații contradictorii. Am pus și eu 2 de test. N-au mers grozav, i-am scos.

    00
    • Man, n-ai inteles matale, nu plantezi pentru foc, mobila etc, plantezi sa ai de unde vinde butasi fraierilor. Le dai pliante in care le spui ca in doi ani poate ajunge la 20 de metri, ca atat creste el in China si sunt aclimatizati pentru Europa. Ma rog, aclimatizat poate insemna orice, in principiu ca nu crapa de frig in prima iarna, nicidecum ca o sa creasca ca in povesti. Daca dupa 2 ani vezi ca ai un hectar de ceva ce seamana cu niste trestii, aia e, ghinion, poate nu i-ai udat tu bine, planetele nu se aliniaza decat odata la 5 ani si nu ai picat tu pe ciclu, nici bolovani la colturi n-ai pus si s-a fut*ut fengshuiu’… Dar poti oricand sa cumperi butasi, sa mai plantezi un hectar… Si daca tii la partea cu „rog seriozitate” sa stii ca oamenii se ofera ca garantie sa iti cumpere toata cheresteaua …pe care o produci…sau nu :)

      00
    • Man, n-ai inteles matale, nu plantezi pentru foc, mobila etc, plantezi sa ai de unde vinde butasi fraierilor. Le dai pliante in care le spui ca in doi ani poate ajunge la 20 de metri, ca atat creste el in China si sunt aclimatizati pentru Europa. Ma rog, aclimatizat poate insemna orice, in principiu ca nu crapa de frig in prima iarna, nicidecum ca o sa creasca ca in povesti. Daca dupa 2 ani vezi ca ai un hectar de ceva ce seamana cu niste trestii, aia e, ghinion, poate nu i-ai udat tu bine, planetele nu se aliniaza decat odata la 5 ani si nu ai picat tu pe ciclu, nici bolovani la colturi n-ai pus si s-a fut*ut fengshuiu’… Dar poti oricand sa cumperi butasi, sa mai plantezi un hectar… Si daca tii la partea cu „rog seriozitate” sa stii ca oamenii se ofera ca garantie sa iti cumpere toata cheresteaua …pe care o produci…sau nu :)

      00
    • Paulonia e chiar țeapă.
      Multi si-au furat-o ascultand pivestea cu copCul minune a firmelor care vand rasaduri si înființează plantatii.
      Ce nuau facut amaratii afostsa citeasca contractul in care sunt trecute ingrijirile pe care le necesita paulonia.
      Practic trebuie sa stai intre ele cu sapa stropitoarea si fertilizantul ca altfel nu cresc.
      S-au trezit oamenii dupacativa ani cu banii luati si cu araci pentru fasole in loc de copaci falnici .

      00
    • Ion, s-au trezit cu banii dati ca nu i-a luat nimeni cu forta.
      Dupa ciupercarii, ferme de melci si vipere mai putem baga si pawlonia pe lista tepelor.
      Apropo, am aclimatizat seqvoia pitici de gradina. Daca vrea cineva ieftin un plan de afaceri pe 3 ani …

      00
    • Detaliați de ce e țeapă o ciupercărie.
      Fără mișto, ma interesează. De ce nu ar merge?

      00
    • Daca esti baiat de la oras, habar n-ai de agricultura si cumperi o afacere la cheie iti vei lua teapa cel mai probabil sau vei vinde si tu afaceri mai departe.
      Un vecin de-al soacrei, pensionar, fost ofiter prin bucuresti se chinuie de vreo cativa ani sa produca ciuperci si „sa traiti, pendula ciuperci”. Nu stiu amanunte. Daca pui mana si studiezi singur probabil e mai bine.
      Am uitat de stupii de albine. Pe astea le are soacra-mea. Acum vrea sa-i vanda.
      Eu chiar vreau s-o conving sa-si ia vreo 50 de prepelite sa am si eu oua :) dar nu prea vrea socru-miu sa mai puna botul dupa cativa ani de curcani. Nu glumesc. Daca nu-i pasiune, pendula afacere.

      00
  11. Nu suntem asa suparati, sibienii. Adica nu m-am uitat in comentarii, aia o fi suparati, sunt cateva fenomene pe turnul sfatului :)
    Nu suntem suparati pt ca statistica e pe judet, nu pe oras, iar judetul brasov parca are mai multe locuri de turism de masa decat sibiul. In plus, bucurestiul si prahova, cu popendulatiile lor mari sunt mai aproape.
    Ca daca ne uitam la turisti straini, diferenta e mult mai mica. Oricum, tre sa aiba si brasovul ceva, daca n-are aeroport :)
    Ps. Iubesc brasovul si brasovenii, stati linistiti

    00
  12. Mi se pare mie sau stirea despre noul Ecosport trece cam neobservata? Nimeni, nimic? Nici macar „m&!e Duster”? :(

    00
  13. aproape 2018 si inca avem o coada de topor pentru o cutie automata. De ce plm, Ford???

    00
  14. Boss, scrii și tu un articol în care explici cum stă treaba cu demografica unei popendulații ca să înțeleagă și iluștrii tăi cititori de ce sunt aduși imigranți la muncă.

    Nu de alta, da în fiecare săptămână e cate unul care descoperă focul și nu înțelege de ce numai sunt români dispuși să muncească.

    00
  15. Am un prieten ce a plantat Paulownia inainte sa fie la moda prin Romania (deabia ajunsese prin EU, rau ne pare ca n-am vandut lastari, era o treaba). Chestiunea e in felul urmator: soiul original de Paulownia nu rezista la inghet. Niste cercetatori spanioli au luat soiul si l-au modificat genetic astfel incat sa reziste la inghet. S-a castigat pe-o parte, s-a pierdut pe alta. Cine a avut cap sa studieze problema a aflat printre altele ca Paulownia are nevoie de doua chestii elementare: multa apa si sapat periodic.

    In teorie copacul creste, doar ca punand in calcul instalatia de irigare, facturile generate de pompele de apa + moto-sapa + munca depusa nu ramane cine stie ce profit. In practica ii uzi zilnic, sapi periodic dar ii mananca cartitele inainte sa creasca =))

    00
  16. … oricum erau prea multe farmacii. Eu le-as bloca la numarul de locuitori 1 la 5000 maxim.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile