Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

82 comentarii

  1. Suceava se inchide…
    Daca s-a inchide Harghita si Covasna, oamenii de acolo s-ar bucura? Totusi, ar fi mai aproape de autonomie decat ij orice vis de-al lor.

    00
    • Lasa ca facem regiunea autonoma Bucovina, asta e primul pas din planul nostru sa scapam de regateni!

      PS: nu e de mirare ca epicentrul COVID e in Suceava, iti spun in caltate de sucevean ca spitalul de acolo e plin de incompetenti, era sa ii omoare pe tata, apoi pe mama si apoi pe sora mea, care din fericire au scapat cu viata doar pentru ca au fost mutati la spitalul din Iasi (tata cel putin daca mai ramanea o zi la Suceava era mort)

      PS2: sa nu uitam ca Suceava si toata zona s-au agitat foarte mult la referendumul contra homosexuali (cred ca au avut printre cele mai mari prezente la vot din tara) si s-au strans cu zecile de mii (mai ales neo-protentantii) sa protesteze contra statului norvegian, finlandez sau ce stat mai lua copii de la trogloditi de-ai lor. UNDE E DUMNEZEUL LOR ACUM?

      00
    • Da, a fost singurul județ cu prezenta peste 30% la referendumul ala.

      00
  2. 9. Nu plastic in general, nu peturile pe care le ard influenceritele, si pe care macar la nivel teoretic stim sa le reciclam, ci poliuretan.
    Spuma din saltele, de exemplu.
    Sau talpile de la adidași (partea aia alba).
    Sau caserolele alea albe si moi in care livreaza multe restaurante, si care ajung la gunoi, dar sunt foarte greu biodegradabile.
    Problema e ca nimeni nu colecteaza astea separat, deci pana sa ajungi la eliminarea lor in masa e cale lunga.

    00
    • @Sorin: caserolele alea nu sint facute din polietilena/polipropilena sau polistiren? N-am vazut inca caserole de poliuretan. M-as astepta ca poliuretanul sa fie doar un strat intermediar, pentru izolare.

      00
    • Caserolele alea moi nu sepot recicla. Nu mai puneti la reciclabile ale, pentru că sunt aproape imposibil de reciclat. :(
      Eventual puteti merge la magazin cu ceva cutii de înghețată – dacă sunteți un dement cu reciclarile, ca mine.
      Cutiile de înghețată sunt din PP-05 (polipropilena), iar pe lângă faptul ca sunt reciclabile, rezistă și la condiții extreme: congelator, spalare cu soda caustică (Triumf de aragaze).
      Dacă aveti posibilitatea, exista caserolae din sticlă.
      Vă rog, please, limitați uzul caserolelir din polistiren (alea moi, ca buretele).

      00
  3. Taiwan are cele mai putine decese. Au stiut sa controleze epidemia. Ei stiau de la sfarsitul lui decembrie 2019 si au luat masuri de preventie din timp. Nu prea au crezut ce declara OMS – stiti, ca putem sta linistiti, nu e o boala grava, nu se transmite de la om la om etc. Aia au invatat din criza SARS, cand la fel chinezii au mintit si au ascuns adevarul sub pres, OMS crezandu-i pe chinezi.
    La fel de bine sta Hong Kong.
    Aia din conducerea OMS sunt ca astia de la noi din institutiile publice, gen DSP, CAS si altele. Pusi pe criterii politice si sustinuti de anumite tari. De aia, nici nu au curajul sa spuna adevarul privind aceasta pandemie.

    00
    • Hong Kong și Taiwan cunosc bine seva comunistă a Chinei.

      00
    • one china policy, modafocas!

    • Hong Kong, Taiwa, Coreea de Sud, Singapore, toate au tinut epidemia sub control. O consolare slaba o am cand citesc materiale de prin State. Se pare ca mai dezorganizata decat administratia romaneasca este doar cea federala (bun organizator Trump asta)

      00
    • Partidul a rezolvat problema! Da? Zero cazuri. Aproape zero cazuri. Obisnuinta asta de a minti in raportari oficiale…
      https://www.ft.com/content/4aa35288-3979-44f7-b204-b881f473fca0

      00
    • Vietnam a închis toate granitele și a trimis armata sa bage in carantină păzită pe toți care veneau din afara de acolo numărul foarte mic de infectati și decese deși au granița comuna cu China.
      Pe de altă parte exemplele de iresponsabilitate sunt austriecii care menținut deschis stațiunea de schi de la ischgl ascunzând bolnavii deși islandezii cu câteva zile înainte că austriecii sa recunoască primul infectat, desemnaseră stațiunea că zona roșie, aceea stațiune de schi se crede că a fost primul focar de infecție din europa. In plus cam toată europa și america, cu unele mici exceptii, Ungaria, Serbia, s-au comportat iresponsabil închizând granitele și activitatea doar când era deja prea tarziu țări întregi devenind focare de infecție. Suedia nici acum n-a închis activitatea pt ei 14 morți la 1 milion de locuitori, una dintre cele mai ridicate valori din lume, e doar o statistica.

      00
    • Te face sa te întrebi cum ar fi fost dacă toată China ar fi rămas Republica China (adică Taiwan) și nu ar fi devenit Republica Populară Chineză.

      00
    • @killroy, nu tin partea americanilor, insa nu uita ca SUA e un stat federal. Multe decizii sunt si la nivelul statelor componente. De ex. Trump dorea sa inchida New York-ul (acolo e cea mai mare problema) si primarul nu a fost de acord.
      SUA a fost prima tara care a anulat toate zborurile catre din/catre China – si asta de la inceputul lunii februarie.
      E adevarat ca si ei au o criza de echipamente, dar ai vazut ca unele companii private au fost „fortate” prin decrete sa le produca.
      Ai vazut asa ceva in Romania? Eu, unul, nu.

      00
    • Suedezii, daca eliminam țări gen insulele Cayman, monaco, Saint Martin care au 1 singur deces sau Andorra care are 8 decese, sunt in primele 10 tari din lume că Nr de decese la 1 milion de locuitori în ciuda faptului că au una dintre cele mai mici densități de populație din lume. Ei insista cu placa pe care am auzit-o inclusiv la iohanis până acum 2-3 săptămâni, ca e doar o răceală banala.

      00
    • @Marin – trump a fost printre primii care au anulat zborurile din/spre europa iar în România încă mai sunt firme care exportă echipament de protecție in afara țării în condițiile în care cam toate tarile europene au interzis exportul:

      https://www.capital.ro/n-avem-echipamente-de-protectie-dar-romania-exporta-combinezoane.html

      00
    • @Vlad, e adevarat. Am uitat sa mentionez si acest aspect. Oricum, in momentul in care SUA a luat decizia anularii zborurilor din/spre Europa, aia de la UE au sarit ca arsi si au acuzat adm americana. Si mai ales Macron-ul, care e cel mai dastept dintre toti. Asta are tot timpul ceva de comentat, la orice subiect. Si realitatea ii cam da palme peste fata si niste suturi in poponet. Dupa nici 6 zile, s-au trezit si aia de la Bruxelles si au inceput sa anunte anulari de zboruri, inchideri de granite etc.
      Si referitor la SUA, astia din media romaneasca tot compara situatia de acolo cu cea din Italia. Spun ca SUA a depasit Italia, dar uita sa mentioneze ca tara europeana are o populatie de 60 mil si SUA are o populatie (oficiala, mare atentie) de aprox. 330 mil. Ca SUA sa-i depaseasca pe italieni ar trebui ca sa aiba infectati si decedati de cel putin 6 ori numarul raportat de Italia.

      00
    • @Marin- america are 496 de infectați la 1 milion de locuitori și sta mai bine decât toate tarile din vest-ul Europei Italia de ex are 1683 și Spania 1883, decese are 10 la 1 milion de locuitori fata de italia 192 sau Spania 165, toate astea in condițiile in care america a fost prima țară din afara Asiei care a înregistrat primul infectat pe teritoriul ei în 20 ianuarie, Italia și Spania doar in 29, respectiv 30 ianuarie au înregistrat primul infectat.

      00
    • @VladM: SUA e doar la „inceput”. Vorbim cam peste 2 saptamini.

      Natiunile care au actionat „brutal” si au inchis si testat tot pentru a impiedica raspandirea in lant a virusului au „castigat” batalia. Vezi Coreea de Sud. Taiwan s-a descurcat si mai bine, dar lumea se fereste sa zica ceva, ca na, China.

      China ar trebui cel putin „pleznita” peste mina pentru incercarea de a diminua gravitatea infectiei, intarzierea raportarii ei si ascunderea numarului real de bolnavi sau decese.

      In Europa sau America virusul nu a venit adus de vant, ci adus de oamenii infectati care au calatorit. Daca China dadea alarma si restul restrictionau schimburile si mai ales, fluxul de calatori din zonele atinse de infectie, altfel stateam acum.

      Dar oficialii au dat din gura ca totul e bine, va fi bine si nimic nu ne va lovi. Ala din Spania care declama asta foarte infatuat la o conferinta de presa, e infectat acum. In alte tari fug in cerc cu parul in flacari si nu prea au idee ce sa faca.
      Desi era clar de la inceput: rupe lantul infectarii prin interzicerea sau diminuarea contactului intre persoane.

      00
    • @Antohie, citeste declaratia iresponsabilului de la OMS data la inceputul lunii februarie: nu e nevoie de restrictionarea circulatiei persoanelor. Vezi mai sus link-ul.
      Pai, asta nu merita niste pumni in moaca?
      Si tine cont ca SUA a impus restrictii chiar la inceputul lunii februarie, fara sa tina cont de ametitul de la OMS. Plus, ca spre sf lunii februarie a impus restrictii si cu tarile din Europe.
      Problema la americani este in zonele aglomerate, gen New York, Seattle etc., unde sunt si comunitati mari de asiatici.
      Dar a fost prea tarziu, cred ca multi de prin Asia veneau prin Europa ca sa mearga in SUA.

      00
    • Suedia avea în 2019 în medie 298 decese pe zi. Dacă alea 146 sunt din ultimele 10 zile, media de 14/zi poate încă însemna că e vorba de oameni cu probleme care poate oricum ar fi murit.
      Posibil și la noi sa fie aceeași situație.

      00
    • *243, nu 298

      00
    • De fapt au început din 13 martie decesele, deci media e de sub 9/zi
      O fi anunțat ieri 36 de decese, dar și la noi alea 13 puse pe ziua de ieri, la Suceava, s-au întâmplat de fapt pe parcursul a câteva zile (scrie în comunicat).

      00
    • @Antohie – am scris deja că america e prima țară din afara Asiei care a înregistrat primul infectat in 20 ianuarie cu 10 zile înaintea Spaniei și italiei, prima țară din Europa unde s-au înregistrat primul infectat a fost franța în 23 ianuarie.
      @S – alea 240 de decese/zi sunt in urma a zeci de boli și afectiuni, majoritatea covârșitoare care nu se transmit adică nuse îmbolnăvește nimeni daca sta langa o persoana cu cancer sau care a suferit un infarct, iar cifrele sunt creștere și Italia la început avea puține decese/zi că să se ajungă la aproape 1000 decese într-o singură zi acum 2-3 zile.

      00
    • Bravo.Vorbiti cu atata admiratie de China, Corea etc da frumos e scrie in carti.
      Cum ar fi daca te ai trezi dimineata cu pistolul la cap si te ar trimite la pazit granita ?
      Parca numai suna atat de frumos…

      00
    • @Vlad – pt tine China=coreea de sud ?

      00
    • Vad ca multi analizeaza Suedia aici, dar se uita doar la niste cifre fara sa stie contextul.
      Cateva lamuriri. Suedia testeaza doar personalul medical si grupurile de risc (batrani, bolnavi etc), restul sunt rugati sa stea izolati acasa si sa se trateze singuri daca au simptome. Doar daca devine grav sa apeleze la autoritari.
      Media de decedati la numarul de persoane infectate e mare deoarece majoritatea celor detectati sunt in grupul de risc.
      Media de varsta al celor decedati pana saptamana trecuta era de 82 de ani.

      00
    • @mircea Suedia tocmai pt că testeaza foarte puțin au oficial puține cazuri în realitate probabil mare parte a populației deja e infectata și îi vor ajunge din urmă avalanșă de morți, același lucru care se întâmplă și aici unde s-a testat puțin că să se laude iohanis și Orban cat de bine s-au ocupat însă încep să-i ajungă din urmă valurile de morți.

      00
    • VladM, te rog frumos, respectuos, mai schimba placa.

      Inteleg ca iti deversi aici fricile si ai nevoie sa fii linistit, reconfortat, dar nu vei reusi in modul asta. Ai avut zeci de comentarii in care ai scuipat pe „1,5 milioane de diasporeni care s-au intors in România” (in realitate 200.000), acum ii dai de zor cu Orban si Iohannis. Ia o pauza, nu mai citi stiri, e ok sa bagi mai mult porn zilele astea, nu te judeca nimeni. Face mai bine la cap decât sa stai toata ziua pe cifrele cu morti si imbolnaviti. Sau cu gura pe aia de la Cotroceni.

    • @VladM
      Pai și decesele cu covid19 sunt la persoane cu cancer etc
      Cine poate spune cu siguranță câți nu ar fi murit oricum, când e vorba de doar 8 decese pe zi?
      Si lasă Italia, nu toate tarile urmeaza traiectoria aia.
      Nici toate regiunile din Italia. E puțin probabil ca oricare alta regiune din Italia sa ajungă la gravitatea din Lombardia.
      Da, datorita masurilor. Care s-au luat și în Suedia. Unele au fost recomandări, dar marea majoritate le urmează voluntar.

      00
    • Și ce te face sa crezi ca o sa fie avalanșă de morți? Lasă tu pe suedezi, ca aia nu sunt prosti. Știu sa stea cuminți și doar cu recomandari și nici nu le place sa se aglomereze ca noi ăștia mai sudici.

      00
    • Uită-te și la noi la cazurile 70 și 71, tocmai publicate. Erau pe moarte și fără covid. Cancer stadiu terminal și dializa+hepatita…

      00
    • Bai, suedejii sunt bipolari ma. Nu poti sa ii judeci ca pe oameni reali. Ei sunt un fel de ființe bipede umane.
      Guvernu acu o arde pe „fiți atenți, spalati-va la pula jegoșilor, nu va întâlniti prea mulți”. Între timp urla „bah vrem medici, acum, mulți”. Pe de alta parte nu te cheamă dacă le trimiți CV și nu ai experienta în Suedia.

      Altfel, la firul ierbii, se vede o restrângere a activității. ITul s-a cam retras în wfh. Construcțiile construiesc în continuare. Au închis restaurantele de la ikea. Autobuzele par mai goale, dar e irelevant ca le vad la prânz.
      Bătrânii continua sa iasă, 20% au măști și mănuși.
      In general e o stare de vacanta de vara cu ceva stres

      00
  4. Când vreodată a nimerit C Banu vreo profeție de-ale lui?
    Nu aș zice optimism, aș zice PSDism..

    00
    • Da. Opozitia a pierdut alegerile europarlamentare pe mesaj negativ vs mesajul super-pozitiv al PSD-ului si Iohannis a pierdut pe aroganta.
      Nu inteleg de ce apare in dailies. O avea vreun barter pe topoare cu Zoso. O fi sarcasm si nu intelegem noi…

      00
    • Nu inteleg de ce e promovat individul: scrie si prost, si pe langa subiect. basca are preferinte nationalist socialiste nefondate.

      00
    • UE si multinationalele au murit, traiasca PSD!

      00
    • La fiecare problema aparuta, indiferent cat de mare sau mica, sunt unii care striga ca din gura de sarpe „UE a murit”.

      Acu’ 13 ani, cand a intrat Romania in UE, CTP (parca) proorocea destramarea UE in cel mult 5 ani, argumentul lui fiind ca Romania se alatura imperiilor atunci cand ele sunt pe punctul de a se destrama.

      Criza din 2008-2009. Toti marii analisti ziceau ca asta e ultima zvacnire a UE, e gata, criza a terminat-o.

      Criza greceasca (plus problemele italiei, spaniei si portugaliei) gata, asta era pe bune sfarsitul UE, se rupe intr-un an

      Criza migrantilor, gata, s-a terminat cu UE, se rupe intr-un an din cauza lu’ tanti Merkel

      Brexit acu’ pe bune, va rugam sa ne credeti, brexit e inceputul sfarsitului. Intr-un an, votul de brexit va fi urmat de italexit, frexit si alte cele, toti extremistii de dreapta (sponsorizati de putin) vor castiga alerile europene si nationale prin franta, austria, italia, olanda si gata, s-a terminat cu UE.

      Acu… din nou… gata cu UE.

      00
    • @Sabotor – vezi că de data asta e cu zeci de mii de morți și o criza economica ce va urma fata de care criza din 2009-2011 va părea un fleac, s-ar putea că lucrurile sa evolueze diferit.

      00
    • Sabotoare, inainte de 2009 a fost o perioada de relativa prosperitate (vorbesc de Europa) si stabilitate. Asa ca era de unde.

      Dupa 2009, UE s-a salvat prin deversare de bani si reducerea dobanzilor la zero sau sub. Cand nici asta nu a mai ajuns (Italia sau Spania gafaiau deja), au introdus imprumuturile de la ECB, un fel de bani gratis, iar pe piata luau bani la cateva procente, comparat cu 10-15% inainte de 2009, cand nu era clar daca Germania/EU ar sari sa le garanteze creditele.

      Situatia de acum e alta. Nu mai ai cu ce sa sprijini, ca bani ieftini s-au tot dat, daca arunci si miliardele astea pe piata dai drumul la inflatie. Prin sprijinul de dupa 2009 au tinut in viata tot felul de intreprinzatori zombie, care intr-o economie normala ar fi dat faliment de mult.
      Pur si simplu trebuie sa mai rezolve o criza, dar nu mai au nici o parghie sau mijloc de a o face.
      Mai pune la socoteala mortii, miscarile de oameni si pierderea locului de munca pentru multi zilieri sau contracte pe scurta durata si ai in mina o criza bunicica.

      EU se cam uita sa imprumute cu girul Germaniei (Corona Bonds), problema e ca aia e o problema spinoasa la intern – dai bani sudului care istoric nu e chiar disciplinat financiar si are de fapt o mai mare avere pe cap de locuitor decit in Germania (uite aici un link, vezi unde sint Italia si Spania si unde sta Germania) iar Germania e deja in genunchi de la milioanele de „turisti arabi” luati din 2015 incoace si alte milioane de cetateni EU care atarna si eu la tita cu social welfare.

      Asa ca viitorul nu arata bine.

      00
    • Am uitat sa pun ghilimele, era un rezumat al profetiilor de la nr. 3.

      00
    • Cred ca mai repede se destramă SUA după chestia asta.

      00
    • @VladM
      dupa cum ti-a recomandat Fluture, mai ia o pauza de la citit stiri. Sau macar trece stirile alea prin filtrul ratiunii.

      Sa luam de exemplu numarul de morti din Italia si Spania, ca astea-s cele mai afectate tari Europene. Stii cum numara Italia si Spania mortii de coronavirus? La gramada. Daca e unu’ pe patul moarte din orice alta cauza, dar a tusit inainte sa moara, pac – e la corona. De altfel, ministrul sanatatii din Italia a declarat public ca 88% din cei morti de „corona” prezentau cel putin o premorbiditate; multi cu 2-3 sau chiar 4 premorbiditati. Dar deh, astea-s amanunte, cine mai sta sa numere si care ziar sa preia chestia asta; nuuuuu, virusul ucigas a rapus 10000 de italieni intr-o luna (din care 88% oricum ar fi murit si fara corona), ca senzationalul vinde. La fel, cine mai sta sa numere ca in mod normal, fara nici o corona, mor in jur de 50000 de italieni pe luna. Nuuuu, virusul ucigas o sa ne omoare pe toti, hai sa ne panicam si sa tremuram de frica si cine stie – poate asa se mai inscauneaza unu’ sef peste tara (vezi Orban), poate asa mai au ocazia politicienii locali sa ascunda mizeriile ce le fac in mod normal, poate asa mai poate rusia si china sa bage dezinformari pe banda rulanta – e misto aia cu ajutorul chinez dat italiei si spaniei, cu teste care nu functioneaza si echipamente de protectie defecte, dar au facut mare tam-tam, dar in schimb nu se aude/scrie nimic de ajutorul masiv dat de EU altor tari, inclusiv Chinei. Dar ne bagam in alte chestii si n-are rost acu….

      A, si pentru ca tot laudai US vs tarile Europene la cum au reactionat… pai ia baga tu un ochi sa vezi cum arata curba cazurilor totale din US vs alte tari din europa. Prin Europa, inclusiv Italia pe care toti o invinuiesc ca n-a raspuns cum trebuie, curba aia e mult aplatizata fata de cea din US, in US e abrupta rau. Dar e ok, ai vazut tu ca US a luat masuri bune de la inceput – probabil iei de bun tot ce turuie urangutanul portocaliu, nu stiu ce sa zic…

      In fine, ramane cum am stabilit: panic mode ON!!!!

      00
    • @Sabotor – clar e o mare conspirație internațională e doar o răceală banala – ți-ai pregătit coiful din staniol ?

      PS – vezi că mor inclusiv tineri de 30-40 de ani fara alte boli eu zic sa te duci sa te îmbolnăvești intenționat să ne demonstrezi pe viu că e doar o răceală banala.

      00
    • @VladM
      Aia de 30-40 fara nici un fel de boli mor si de la gripa aia obisnuita, asa, vo’ 0.1% din ei. Asa ca da, din nefericire se poate intampla ca si de la covid asta sa moara pe ici pe colo cate un tanar sanatos.

      Si, in plus, eu n-am zis ca trebuie ignorat virusul asta nou, nu trebuie sa ne culcam pe o ureche, dar nici sa ne panicam ca prostii, luand informatii doar din presa panicarda. Pula mea, serios, se pare ca in orice discutie/situatie lumea – in general – adopta pozitii polarizate maxim, de parca doar alb si negru exista, gen „covidul asta e un fleac” vs „virusul ucigas o sa ne omoare pe toti”. Si asta atrage tot felul de ciudatenii, de exemplu, din aia 25000 de morti au fost vo’ 25 de morti sub 50 de ani, fara alte boli? „Bawwawawwawawaw, covid nu iarta pe nimeni, MOR TINERII!!!!!” S-au intors in tara „valorile” odata cu pandemia asta? „Bawwawwawwwawawwawawawaw, s-au intors milioane-n tara!!!! MI-LI-OA-NE!!!!!!!!!!!”

      00
    • @Sabotor – pt gripa sezoniera exusta și vaccin și tratament pt coronavirus nu. Tineri de 30-40 de ani fara alte boli ajung in faza critică și chiar pot muri doar cei nu merg la spital și se tratează după ureche acasă agravând boala, de coronavirus au murit inclusiv tineri sănătoși care au primit de la început un tratament de specialitate, într-adevăr procentul e foarte mic însă pare că e in crestere pe măsuța ce virusul suferă mutații și pare a deveni tot mai agresiv pe măsură ce se transmite de la un individ la altul toți medicii din europa și america raportează in ultimele zile tot mai multe cazuri grave și critice la tineri sănătoși de 30-40 de ani fata de acum 2-3 săptămâni când cazurile grave erau preponderent la cei peste 65 de ani.

      00
    • @VladM

      pt gripa sezoniera exusta și vaccin și tratament pt coronavirus nu.

      Si cu tot tratamentul ala, 0.1% din tinerii sanatosi intre 20 si 50 de ani mor de la gripa sezoniera. Bai, cu tot cu tratamentul ala care exista, intelegi?

      toți medicii din europa și america raportează in ultimele zile tot mai multe cazuri grave și critice la tineri sănătoși de 30-40 de ani fata de acum 2-3 săptămâni când cazurile grave erau preponderent la cei peste 65 de ani.

      Bai, serios, nu te mai uita la stiri daca nu esti in stare sa judeci. Acum 3 saptamani erau cam 100k de cazuri de corona la nivel mondial. Acum sunt 800k. Cu cat creste numarul cazurilor, va creste si numarul tinerilor in stare grava. 0.1% din 100000 inseamna 100 de persoane; 0.1% din 800000 inseamna 800 de persoane, iar asta nu inseamna ca virusul a devenit mai agresiv si face ravagii.

      Nu-mi inchipuiam vreodata ca o sa ajung in situatia in care sa explic chestia de mai sus cuiva, sincer.

      00
    • Sabotor & co – de câteva zile, câte cineva se apuca sa-i raspunda lui VladM la toate fricile si, de multe ori, ineptiile aferente. Astazi ai intrat tu in jocul lui. Trebuie doar sa-l lasati in pace. Nu-i mai raspundeti, pentru ca oricât de normale si de bun simt sunt raspunsurile voastre, el o sa ramâna tot la fricile lui. E pur si simplu imposibil sa-l rezonati.

    • @Sabotor – rata de decese de 0.1% la gripa sezoniera e generală pt toată categoriile de vârstă pt cei bătrâni e mai mare pt cei tineri e mult mai mica căm 0.01 adică 1 din 10 000 care nu se duce la doctor se tratează aiurea acasă, agravează boala și nu mai ajunge la spital sau ajunge doar in stare critica când nu mai.poate respira.

      Vezi că la coronavirus acum 2 săptămâni Italia avea o rata de decese de 2-3% acum are peste 11%, Spania avea 2% acum are aproape 9% iar rata de decese e in crestere peste tot. Adică la 10 mii de bolnavi daca in urma cu 2 săptămâni în Italia mureau in jur de 200-300 de persoane și f putini tineri acum mor 1100 de persoane și tot mai mulți tineri

      @fluturas – am înțeles că ești zgomot de fond, poți veni cu ceva inteligent în discuție ?

      00
    • @fluture
      Am intrat si la discutia cu diaspora care s-a intors in tara. Dar e ok; daca pana la urma deschide ochii si revine cu picioarele pe pamant in urma discutiei de aici, eu zic ca e un lucru bun. Dar e un mare „daca”.

      00
    • Rata de decese de 0.1% pt gripa sezoniera e media pt toate categoriile de vârstă pt bătrâni e mult mai mare 1-2% fata de tineri unde e sub 0.01% adică 1 din 10 000.

      00
    • @VladM

      Vezi că la coronavirus acum 2 săptămâni Italia avea o rata de decese de 2-3% acum are peste 11%, Spania avea 2% acum are aproape 9% iar rata de decese e in crestere peste tot. Adică la 10 mii de bolnavi daca in urma cu 2 săptămâni în Italia mureau in jur de 200-300 de persoane și f putini tineri acum mor 1100 de persoane și tot mai mulți tineri

      Dupa cum am scris si inainte, vezi cum numara Spania si Italia mortii de „covid”. Aia o sa-ti explice de ce rata mortalitatii e mult mai mare decat in Germania, de exemplu.

      Si e normal ca acum mor mai multi oameni decat acum 2 saptamani. In primul rand, sunt mult mai multe cazuri decat acum 2 saptamani, si-n al 2-lea rand oamenii nu mor imediat ce contacteaza boala, ci dureaza intre o saptamana-doua. Asa ca, la o saptamana-doua dupa varful de cazuri noi inregistrate, va fi varful deceselor. E nasol, plm, dar asa merge treaba asta. Cat despre tot mai multi tineri in situatie grava, ti-am zis, sunt mult mai multi infectati, deci – evident – apar tot mai multi tineri in stare grava. Trebuie sa nu mai urmaresti cifre absolute (gen 400 de tineri fara nici o alta conditie au murit) ci sa urmaresti proportia fata de cazurile inregistrate.

      rata de decese de 0.1% la gripa sezoniera e generală pt toată categoriile de vârstă

      Mea culpa, e 0.02% pentru 18-50 de ani. Dar ideea ramane.

      Cum am zis, nu trebuie sa ne culcam pe o ureche cu covid asta, dar nici sa ne alarmam ampulea. Serios. In alta ordine de idei, il cunosc pe unu’ de a avut ghinionul sa ia covid19. Din descrierea lui:
      It started Wedesday afternoon with a very mild cough.
      It got a bit worse on Thursday in the evening. I had a minor muscle pain and I was a bit tired.
      Friday morning i had 38 temperature which decreased to 37,2 in the afternoon.
      Generally I’m feeling ok; I only get tired easily.

      Asta, desigur, nu inseamna ca toti vor trece la fel de usor peste, dar totodata iti arata si ca nu e „virusul ucigas” prezentat in presa.

      00
    • Sabotor – majoritatea cazurilor de coronavirus incep sa se agraveze începând cu ziua a 8-a, iar decesul survine in zilele 17-18, deci faptul că a 3-a zi se simte bine nu e relevant oricum multa sănătate și să se insanatoseasca fara a face o formă gravă.

      00
    • @VladM
      Aia a fost acu’ 3 saptamani. E ok.

      00
  5. dezvolta cineva faza cu guran si usr? adica nu era usr destul de in cacat inainte de treaba asta? consider ca s-a afundat si mai mult iar la urmatorele alegeri, or sa faca un tablou sau un monument cu aia 20% luati la europarlamentare…

    00
  6. „miliardarul cu metro si europa fm are corona” – asta e echivalent cu sentinta mortii pentru majoritatea afacerilor romanesti, alea in care doar pater famiglia are fraiele afacerii si care dau faliment la 2 luni dupa moartea proprietarului, alea in care safu isi cumpara 7 masini si angajatii n-au dupa ce bea apa (nici bezos nu-i mai breaz, agariciul ala infect cersea bani pentru angajati si el e cel mai bogat om din lume), are si coronavirusul asta beneficiile lui

    00
  7. No, dacă se anunțau cazurile pe județe, cum vor unii, nu ar fi anticipat unii deja situația și ar fi fugit de mult din Suceava? (deși îți cam dai seama și după distribuția deceselor unde e cam urata treaba).

    00
  8. @2 – România are o expunere importantă pe industria auto, care oricum era destul de afectată. Deci vom avea și noi scăderi semnificative pe zona asta, ceea ce va afecta tot ecosistemul. Dacia are avantajul că este low-cost și că, cel puțin pentru următoarea perioadă, discuțiile legate de ecologie și creșterea securității vehiculelor vor fi lăsate mai moale.

    Din contra discutiile despre ecologie s-au intetit. In toata presa sunt discutii despre reducerile masive de poluare de cand masinile nu se mai misca. Poate nu in presa romana dar in presa noastra altceva decat tate, buci, Gigi si Covid nu gasesc.

    00
  9. Gata, Guran e back in business? Banuiesc ca de luni reapare la Europa FM impreuna cu CTP care isi va primi inapoi fiul ratacitor.

    00
  10. In provincie e relax.
    Zice un cunoscut ca a sunat saptamana trecuta la dsp.
    Stiti, am intrat in contact acum doua zile cu o persoana care aseara m-a anuntat ca a fost gasita pozitiv la coronavirus, mai pot sa merg la job?
    Daca nu aveti simptome puteti merge. Cum vreti.
    Noroc ca respectivul e mai responsabil decat doamna de la dsp si a hotarat sa stea in casa.
    La fel cu soferii de tir de pe comunitate. Aia periodic vin acasa, stau 4 zile si pleaca. Pana saptamana trecuta familiile lor erau libere sa se duca la job. Nu cred sa se fi schimbat ceva intre timp.
    La fel in vestul tarii, in Nadlac. E plin netul de articole in care apar poze cu oameni ce vin in tara se plimba prin oras si-si cauta un mijloc de transport.
    Parca ni se spune una si se face alta. De aia e important sa evitam pe cat posibil aglomeratiile. Ca posibilitatea de contact cu oameni ce au boala e mare.

    00
    • Pai ieri noaptea pe otopeni erau la gramada sute de români veniți din anglia.

      00
    • La Nadlac cica se sta peste 5 ore la coada si inca intra mii de romania in tara.

      00
    • Nu ai de unde sa știi cât de mare e posibilitatea sau probabilitatea de a întra în contact cu oameni care au boala. Nimeni nu știe câți infectati sunt. Dar și faptul ca nu știi ar fi de ajuns sa fii precaut.

      00
    • Faza cu șoferii de tir cred că e cel mai prost exemplu: am o vagă senzație că măsurile de protecție la încărcare/descărcare, transport sunt destul de dure. Pt ăia cred că e mai mare riscul sa ia ceva acasă.
      Și citeam că în vremuri normale periodicitatea era: 6 săptămâni tir, 2 acasă.

      00
    • @S, mie mi se pare că faptul că nu știi câți infectați sunt, combinat cu știrile, postările pe FB, etc nu te fac precaut, te fac de-a dreptul paranoic.
      Așa simt eu că acționează asupra prea și mă enervează propria paranoie, așa că mi-am băgat picioarele în știri și discuții pe temă.

      00
    • S-a stabilit si pentru soferii de TIR in ordonanta 4:
      Art.4 – (1) La intrarea în țară, pentru protejarea propriilor familii, conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone optează pentru carantinare/izolare, dar nu mai mult de 14 zile, în perioada dintre curse, pentru una dintre următoarele modalități de protecție împotriva răspândirii COVID-19:

      a) carantinarea în spații puse la dispoziție de către angajator;

      b) izolarea la domiciliu împreună cu toate persoanele cu care locuiesc/se „gospodăresc, sau singuri, în alt spațiu locativ disponibil;

      c) carantinarea la cerere, în spațiile puse la dispoziție de autoritățile administrației publice, cu suportarea cheltuielilor aferente carantinării.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube