Știrile zilei – 31 ianuarie 2022

  1. Muncă ieftină
  2. De ce este Creangă important pentru literatura română
  3. Nu mergem la stomatolog
  4. 50% din elevi nu înțeleg ce citesc
  5. Resursele României și exploatarea lor
  6. Românii înșelați de influenceri
  7. Putin face bani doar amenințând
  8. Cronica de business
  9. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

56 comentarii

  1. Mi se pare mie sau articolul cu Putin este o propaganda pro-rusa ?

    00
    • @brosky: nu ți se pare, chiar este. Ăla-și face doctoratul în linsul anusului putinian. Peste ani îl vom vedea membru marcant al academiei rusești.

      00
  2. Vedeti voi, cauza 3 influenteaza 5. Mai exact am 2 copii unul e in clasa a 5-a si celalalt in clasa a 2-a. Cand cel din a 5-a a citit in clasa 1,2-a a citit carti adaptate zilelor noastre traduse din literatura straina pentru copii de clasa 1,2. Citeste perfect, acum citeste si carti in engleza, a terminat toate cartile Harry Potter … Ca idee. Fica mea, care e in clasa a 2-a acum citeste doar literatura romaneasca … Si ce pot sa spun e doar fuck it….. Explica tu copilului niste termeni care nu se folosesc, si actiunea e outdated sa spun asa … Si toate cartile acestea romanesti nu sunt pt copii mici. Diferenta e abordarea invatatorilor. Asta este experienta mea.

    00
    • Daaa e greu al dracu sa explici niște arhaisme/regionalisme, ptiuuu auzi, trebuie sa găsești sinonime!
      Și adevărul e că da, acțiunea e „outdated”, pe când ceea ce se întamplă in Harry Potter claaaar face parte din realitatea zilelor noastre.
      Normal, păi cine a mai auzit de copii care merg să se bălăcească în lac, ori care merg sa mănânce cireșe, în schimb vedem oameni zburând pe măturoi în fiecare zi, mergem cu trenuri la care dacă vrem sa ajungem trecem prin pereți, iar vâjhaț, alohomora, ori hipogrif sunt cuvinte absolut uzuale.

      00
    • In clasa a 5 – a citește cărți în limba engleză !!!!!!

      Probabil canta la pian, facă inot de performanță, iar la școala are numai 10.

      00
    • Mirel, nu e vb de copii mei, este despre invatatori si programa scolara. E mai simplu sa dai vina de angajati ca sunt prosti, cand sefii nu stiu sa explice sau sa faca si sa mentina un plan de business.

      00
    • Mirel, si referitor la cititul in engleza, merge la o scoala acreditata Cambridge, jumatate din ore le face in engleza.

      00
    • Bre, nu stiu ce citesc ei dar nu cred c-am inteles ce am citit eu….:))

      „Am doi copii, unul de-a 5-a care citeste perfect si engleza si unul de-a 2-a care citeste doar literatura romana, care e „outdated”
      ….si un cal alb care e mai incolo:))

      Cum devine problema, ca sa zic asa?

      00
    • „Acțiunea e outdated”. Cam asta se întâmplă când nu citești literatură română.

      Mi se pare absurd sa înveți limba română pe baza unor traduceri, vocabularul tău va fi limitat la vocabularul traducătorului. În traducere nu au nicio șansă să apara construcții specifice limbii române.

      00
    • @Habarnam, a vrut sa spună că are 2 copii:
      1. Un băiat mai mare care a avut noroc de o programă mai bună în clasa a 2-a și a citit cărți din literatura străină contemporană. Astfel a dezvoltat un apetit crescut pentru citit.
      2. O fată mai mică aflată acum în clasa a 2-a. Ea nu a avut același noroc si este nevoită să citească la școală nuvelele lui Ion Creangă. Faptul ca aceste nuvele sunt mai vechi, face foarte dificil pentru ea să le înțeleagă și automat nici nu-și dorește să citească în continuare.

      00
    • Rumbu mie mi se pare absurd sa citesti in clasa a doua Palatul de clestar si altele povesti la fel, pline de arhaisme si cu mesaj povestii fuck up.

      00
    • Cred ca voiai sa spui „fucked up”.

      00
    • Există și cărți în limba română, scrise de autori români, potrivite pt clasa a ii-a, a căror acțiune se petrece în zilele noastre, scrise intr-un limbaj al zilele noastre.
      De exemplu cărțile mult hulitei în ultima vreme Prințesa Urbana.
      De asemenea sunt câțiva autori români pt adulți care si-au încercat mâna în literatura pt copii. Am citit articole în care unii mărturiseau că a fost mult mai complicat să scrie „pt copii” decât pt adulți.
      Dacă Vali aprobă comentariul și există interes, pot încerca să revin pe seară cu nume de autori.
      Pt traduceri în limba română, editura „Cartea copiilor” are cărți drăguțe.

      00
    • AB pot sa confirm ca copilul meu de 2 ani a citit o carte scrisa de „printesa urbana” si anume Ema spune pofta buna in clasa pregatitoare, si pot sa confirm ca a captivat-o. La fel si Te rog multumesc, te iubesc. Ideea nu e romani vs ceilalti, ideea e nou vs vechi.

      00
    • De clasa a doua , nu de 2 ani.

      00
    • S-ar putea să nu-mi funcționeze mie circuitele, dar nu mai înțeleg nimic:
      1. Fiica de clasa a ii-a citește doar literatură românească, cu acțiunea outdated și pt care trebuie să explici termeni învechiți
      2. Fiica de clasă pregătitoare a citit literatură română modernă care i-a plăcut.

      În cazul în care este vorba despre aceeași fiică, de ce nu citește și acum, în clasa a ii-a literatură română care să-i placă?
      Spui că în clasa a ii-a citește DOAR literatură outdated și cu arhaisme.

      Cât despre vechi vs nou, arhaisme, eventual + regionalisme vs limbaj actual standadizat…… să zicem că am o opinie nuanțată, de nuanțe complet contrare:
      1. Sunt pe grupuri de cititori. Se pun întrebări „ce recomandați pt un copil de vârsta x pt a crea plăcerea cititului”. Mă scot din sărite ăia care recomandă aceeași cărți clasice care ni se recomandau și nouă acum 25-35 de ani (și probabil și generațiilor anterioare până la părinții noștri). Pt că eu îmi amintesc foarte precis că majoritatea colegilor meu de generație urau cărțile alea.
      2. Arhaismele și regionalismele îmbunătățesc vocabularul, ușurează conversația, ușurează și nuanțează exprimarea. Cică intuiții au ceva gen peste 20 de cuvinte pt zăpadă. :)
      O exprimare nuanțată ajută la exprimare mai precisă.
      În lipsa unui vocabular nuanțat, cu multe cuvinte, sinonime, chestii, socoteli, am putea ajunge niște roboței care folosesc toți un număr de x cuvinte și atât. Boring.

      O dau în bălării…

      Am o colegă din aceeași zonă geografică în care m-am născut și crescut. Am aterizat aici, la dracu-n praznic de casă, fiecare pe drumul propriu. Ea e ceva mai integrată, e aici de ceva mai mult timp, are familie, prieteni. Uneori folosesc cuvinte și expresii „de acasă”. E un pic amuzant cum sare în sus „uite, despre asta vorbeam, aici nimeni nu mă întelege/nu știe/n-a auzit”. Uneori e invers.

      Eu, astă vară, în concediu, pe un traseu, am rugat pe cineva să-mi facă 1-2 poze la un punct de belvedere. La un moment dat cineva-un m-a rugat să mă așez „pup” că se vede mai bine peisajul. M-am așezat pup deși olteanca de mine n-a auzit/folosit niciodată live cuvântul ăsta. Prietene din Ardeal îl știau de acasă, eu l-am întâlnit în „popa tanda” a lui Slavici (are dreptate Eftimie aici, e genială povestirea aia).

      Există câteva cuvinte și expresii despre care nu sunt sigură de unde le am, dacă aparțin vreuneia din zonele de proveniență ale părinților, fie aparțin familiei și atât. Nimeni altcineva nu a părut să le cunoască până acum. :)

      Sunt câteva cărți care folosesc un limbaj arhaic sau arhaicizat, pe care mi-ar fi părut rău să le ratez, dacă la momentul oportun n-aș fi citit Creangă și alți „arhaici”: seria Radu Andronic a Rodicăi Ojog-Brasoveanu, „calpuzanii”- Silviu Angelescu și 1001 de nopți.
      Mi se pare deosebit de amuzant că ultima are un limbaj atât de arhaicizat că mulți le consideră cărți pt copii, iar eu rar am citit ceva mai porno. Inclusiv cu gay și lesbi. :)

      00
  3. 7. ”Eram pe Instagram și am văzut o postare de la Abi Talent în care îmi vorbea despre pagina asta Nelson Finance” ahahahahaha. Un fel de ”Am intrat pe Instagram la Olivia Steer și vorbea despre FreeBSD și m-a convins”.

    00
  4. Când Eftimie nu prizează tămâie scrie destul de bine. :D

    00
  5. 5. 50% din elevi nu înțeleg ce citesc pentru că sunt tâmpiți, iar pentru ei viața se reduce la tiktok, facebook și youtube. Copii tâmpiți provin din părinți tâmpiți.

    00
    • *ERATĂ copiii tâmpiți provin din părinți tâmpiți.
      Am mâncat un i, de foame. Mea culpa.

      00
    • Nu stiu de tampiti, dar copiii au ingeneral prostul obicei de-a fi programati de evolutie sa imite adultii din jurul lor… Et tiens…

      00
    • Voi vă mințiți singuri când plecați de la premiza că pe vremea noastră nu erau copii/elevi tâmpiți. Erau și atunci și poate chiar mai mulți decât acum. Doar că nu aveam ocazia să îi vedem, aveam un orizont mult mai limitat.
      Acum ai nenumărate canale TV de știri, ai zeci/sute de bloguri unde poți participa la discuții depre situația analfabeților funcționali din țară. Învățământul nostru nu a excelat niciodată, de asta suntem la nivel ăsta mediocru.

      00
    • @Habarnam: și io ce-am zis? 🤔

      @Andrei G: pe vremea ailaltă aveau putorile o scuză că era lung drumul până la bibliotecă, dar azi nu mai pot spune asta.

      00
    • NOU
      #29

      @Andrei G & @John Temple, amandoi aveti dreptate.

      Asa parinti, asa copii. E la fel de adevarat ca prosti au existat din totdeauna in cadrul societatii noastre, dar dezvoltarea internetului, mai precis a Facebook-ului, a dat sansa prostiei sa se agrege si sa se considere egala desteptaciunii, a inteligentei.

      Inainte unul care era prost nu era asa „tare in gura”, dar azi orice imbecil isi gaseste foarte usor adeptii. Pe un grup de Fb, era postata o problema de matematica, o ecuatie banala unde trebuia sa rezvolti tinand cont de ordinea operatiilor. O banalitate. O cucoana, mamica, sustinea gresit un raspuns. Evident ca i s-a atras atenta ca in matematica nu exista sa ai partial dreptate, ori ai, ori nu ai. Ea simtindu-se lezata a replicat: ” asa si? asta e pararea mea!”. Cam asta e nivelul, fiecare prost cu parerea lui si trebuie musai sa i-o respecti.

      00
  6. 7. Ador sa ascult sfaturi financiare de la orice pisda care s-a intors din Ibiza!

    00
  7. Comparăm salariile brute, dacă le-am compara pe cele nete, ar fi și mai frumos.

    00
  8. 50% din angajatii digi24 provin dintre elevii romani

  9. 7. Multi, prea multi oameni naivi/idioti care nu fac un minim de cercetare inainte de a da o suma mare de bani in mana unor escroci. De aia avem stiri cu atatea metode de inselat. „Accidentul”, „Acoperisul”, „Cryptomonede/trading/broker”, „Pariu garantat cota 30x”, „Pensiune de revelion la juma de pret”, „Vacanta in Maldive la juma de pret”, „Apartament pe hartie la juma de pret”, „Bolid din Germania km reali” etc. In fiecare zi si la orice coltz dai peste unu care prea sa te tepuiasca in tara asta. Credeam ca ne-am invatat si mirosim tepele de la un km.

    00
    • Lacomia. Teribila „boala”, unii ar zice ca te incapaciteaza temporar intelectual (similar cum o fac saracia sau depresia), si chiar daca in alte ocazii ai gandi corect si ai evita teapa, uneori lacomia te impinge sa nu mai gandesti si sa te arunci… Poate ne elucidiaza T. Coloja la felul cum actioneaza asta asupra creierului uman, banuiesc ca il suprasolicita inundandul cu tot felul de ganduri/griji.

      00
    • Chiar ar fi interesant de citit un articol despre subiectul asta. Sper ca domnul Coloja ne aude.

      00
    • @Dorin, nu e neaparat lăcomia, e FOMO, Fear Of Missing Out.

      E un mecanism asemănător cu lăcomia dar nu chiar, trage spre frică (evident). Eu îți zic că uite, toți din jurul tău fac asta și vor fi bogați, vrei să rămâi tu singurul sărac?

      00
    • @manu144x sper sa nu ma insel dar vad FOMO ca si “am luat putin sa ma joc sa vad si eu cum e”, ce e dupa e pura lacomie. De altfel lacomie pare a fi si cand crezi ca faci un deal ca iti repari acoperisul la juma de pret, sau cumperi masina aia care e cu 30% mai ieftina ca restu sau cumperi fara acte ca e mai ieftin.

      00
  10. 50% nu inteleg ce citesc, pentru ca profesorii sunt cum sunt, si pentru ca in continuare la scoala se predau cacaturi inutile care plictisesc copiii!

    00
    • Dacă la școală se predau kk-uri inutile, cine pzm îi oprește/studieze să citească chestii interesante?!

      Mie personal în școală nu mi-a plăcut literatura română. Sau, mai precis, nu mi-a plăcut literatura română care se preda în școală. Cel puțin jumătate din lista de lecturi suplimentare pt orice clasă îmi trezea dorința să mă împușc.
      În schimb am citit cu polonicul de popotă literatură străină și alți autori români decât cei predați sau alte opere ale acestor autori, decât cele studiate.

      00
  11. Simpatic comentariul despre Creanga dar ma zgîrie 2 expresii:1) “scriitori putrezi de bogati” suna ca analfabeti functionali si 2) “o tîmpenie cît casa lui Càlinescu de mare” cind casa lui Calinescu e chiar micà, se poate observa, e pe strada George Calinescu linga Piata Dorobanti.

    00
  12. Nimic despre Digi24 care repeta succesul ProTV cu video care porneste imediat cum deschizi siteul?

    00
  13. Păcat de textul cu Creangă. Sâmburele lui e bun, dar e învelit cu pulpă de bășini autoimportante ale autorului, cu care ne-am obișnuit deja. Eu încă sper să-și revină.

    Mx

    00
  14. Vezi ca a explicat Gelu Duminica de ce i-a arătat sudezul ăla , pwula, soferului de autobuz, la Gara de Nord…are sens domle, zic sa-i integram mai repede, chiar sa imprumutam din gesturile si obiceiurile lor….de ex. intr-o sedinta la corporatie, daca nu esti de acord cu un participant, ii arati organele reproducatoare…

    00
    • Gelu Duminică – sociolog: ”În momentul în care vrei să-l jigneşti pe celălalt îi arăţi partea impură a corpului tău. Partea genitală şi dorsală e considerată impură în spaţiul românesc. Îl umileşti pe celălalt prin impuritate.”

    • Deci să înțeleg că „șatena” vrea să ne jignească ?

      00
    • Suedejii si-au dat seama de multa vreme ca suntem niste curve cacacioase si hoate si de aia isi bat pwula de noi.

      00
  15. Singurul articol cu adevărat important este cel de la punctul 6.
    Ca de obicei, toți cei de mai sus se/ne pierdem în detalii/chestii insignifiante. Și asta e chiar trist.
    Și mai trist este asta: „De la Guvern nu vrem nimic, doar să nu ne împiedice”, spune omul de afaceri.

    00
  16. Totusi lipsește o știre importantă, aud că ați primit ordine de încorporare, v-ați făcut valizele ? Așteptam un articol de la Vali despre cum să bricolezi o valiză de lemn :))

    00
  17. 4. Pentru ca e scump. Preventia in zona asta nu vine pe gratis. Eu duc copiii cam la 3-4 luni, sunt doar operatii minore gen sigilare sau curatare, plus cate o radiografie cand a fost cazul si sunt 1500-2000 de lei in total (la 3 copii). La asta aduna si costul de transport, ziua libera de la serviciu/scoala pentru cei ce nu locuiesc la orase.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile