Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

53 comentarii

  1. vali, văd că spui că ți se pare corect ca să-ți plătești studiile dacă nu activezi în meseria pentru care ai fost educat. tu ți le-ai plătit?

    00
    • Este vorba de un contract semnat între 2 părți.Simplu și clar.
      Restul este discuție la o bere.

      00
    • există așa un contract în românia? și, dacă există, are cumva vreun temei legal?

      00
    • cel puțin pentru școala de poliție știu sigur că există și ți se zice din prima perioada minimă pe care trebuie să o prestezi ca să poți să îți dai demisia fără nici un cost

      00
    • berenger, la școlile de politie ai totul asigurat – masa, uniforma, solda.. E totul perfect legal. Am un prieten care a stat 2 ani în academie, după a renunțat. Vreo 200 de milioane trebuie sa dea dacă îmi aduc bine aminte. Altul a renunțat în ultimul an la academia militara.. Lucrul asta e demult și mi se pare corect.

      00
    • Pnetru anumite categorii de job-uri exista. In special armata si politie. Esti obligat sa lucrezi un anumit nr de ani in domeniu si apoi poti sa pleci. Sau platesti cheltuielile scolare. Ar trebui si in medicina sa bage asa ceva.

      00
    • vorbiți de școala de ofițeri, și vorbim doar de cheltuielile de cazare, masă, nu de cele de școlarizare. pentru că dacă ceri cheltuieli de școlarizare într-un domeniu, în timp ce în altul nu ceri, asta e clar discriminare și, deci, o ilegalitate cât casa.

      00
    • Da, este legal si corect. Cat timp stai acolo, pe langa scolarizare, ai asigurate cazare, masa, haine, solda. Inainte de a incepe, ti se aduc la cunostinta toate detaliile, si daca iti convin accepti, daca nu, asta e.

      00
    • Sincer, nu imi dau seama daca esti prost sau te prefaci. Dar hai sa iti explic babeste. Sa consideram Politia ca fiind o firma, tu te duci sa te angajezi la ei, dar habar nu ai ce sa faci. Ei iti ofera un training, si chiar si o remuneratie lunara. Dar ai niste conditii, sa lucrezi pentru ei X ani. Si firmele private fac asta. Te trimit la specializari si trebuie sa stai o perioada la ei, daca nu, dai banii cheltuiti cu tine, inapoi.

      00
    • „pe vremea mea”, lumea mergea la scoala de poliție pentru că (unii) erau săraci.
      Scoala dr poliție iti dădea gratuit cămin, masă, haine, dar te obliga la minimum x ani în sistem.
      Aveam un tip care abia astepta sa treacă perioada pentru a-si da demisia. Nu și-o dădea mai devreme pentru ca semnase uj contract înainte de a intra în școală.
      Repet: nu e doar „scolarizare”, e masă, casă, haine… poate și solda.

      00
    • Exemplu personal : pe vremea lui nea Nicu, daca faceai Institutul de Marina de la C-ta (erau comuni primii doi ani cu cel Militar si erai obligat sa stai in cazarma; anii trei si patru puteai sta oriunde) si nu lucrai in efectiv minim 8 ani, trebuia sa platesti statului 40 000 lei (din vremea aceea). Nu trebuia sa navighezi neaparat, puteai lucra in port , in servicii de suport ale marinei comerciale.

      00
    • îmi place asta cu „nu imi dau seama daca esti prost sau te prefaci” și apoi compari poliția cu o firmă.

      oricum, între timp am aflat: nu se plătește școlarizarea (care ar fi la nivelul costului mediu pe elev/ student, care nu știu cât e în poliție, dar la nivelul anului 2019 e, pe întreg sistemul educațional, la o medie de 5700 lei per elev/ student), , căci e ilegal, dar se plătește cazarea (cu defalcări pe căldură, apă caldă, apă rece etc.), masa, solda, uniformele, transportul etc., altfel spus, toate beneficiile extrașcolare.

      00
    • Ești un bun român.Prima dată arunci piatra și pe urmă aștepți să vezi cîți se iau după tine.

      00
    • aș fi un bun român dacă aș cere legarea de glie pe principiul „Mi se pare corect: cineva a plătit pentru educația ta”. cum nu agreez ideea asta din varii motive, cred că sunt chiar un trădător de țară (de fapt, militez pentru ideea ca bucovina să revină la austria, deci chiar sunt trădător :) )

      00
    • Da, exista un asa contract. Acum cativa ani erai obligat sa lucrezi un numar de ani in domeniu, pentru care statul ti-a platit scolarizarea. Exista in toate structurile MAI si MAPN. Te pregatesc pentru ceva, iar tu refuzi acel ceva dupa ce au investit in tine. Statul isi recupereaza paguba. Simplu.

      00
    • Am trecut prin asta: nu se plateste scolarizarea. Contractul de 7-9 ani post absolvire este facut pentru a rambursa : mancarea, cazarea, echipamentul, tratamentele medicale oferite in perioada scolarizarii.

      00
    • La scoala de politie/militara e un contract care stipuleaza ca trebui sa lucrezi in sistem un nr de ani deoarece pe perioada scolarizarii dispui de hrana, cazare/internat in regim de cazarma, solda si haine/uniforma. E scoala cu regim special

      00
  2. fata vrea sa dea sursa si tu o faci analfabeta

    00
  3. Are dreptate si tanarul politist. Nu se poate sa lucrezi in conditiile alea.

    00
    • A crezut ca scapa de spaga. Si a ajuns la tara si acuma daca vrea sa scape tot trebuie sa scoata banu’.

      Totusi, eu nu inteleg ideea asta de politie nationala in care exista doar o scoala doua pe tara si muta gugulani in miticia si invers. De ce nu sunt scoli mai mici in fiecare judet?

      00
    • Chestia cu mutatul este o rămașiță din socialism.
      Dar cine să schimbe așa idioțenie, muye-psd?
      Este loc de împins șpaga astfel că nimeni nu va modifica legea.

      00
  4. De ce nu se aplica și în medicina același lucru? Sau la ase, la drept etc?

    00
    • Acolo n-au motiv.

      De ce și-ar da cu ciocanul în oo din moment ce foarte mulți beneficiază de pile, de relațiile lu’ tata/mama?

      Până și copiii de bani gata, care vor ajunge să aibă clinică particulară (privată) pe banii lu tati/mami, părinții îi vor sifona bani, iar colegii vor munci.
      La drept la fel, cu case de avocatură…

      00
    • @Cosmin: LoL cu medicina. Statul român infractor nu-i capabil să asigure loc de muncă medicilor care au promovat examenul de specialitate și tu vrei ca medicii să dea banii înapoi? ROFL
      Caz concret: am o prietenă care anul ăsta termină rezidențiatul pe chirurgie generală, iar tipa e foarte bună-n meseria ei. Am întrebat-o ce va face de la 1 ianuarie 2020 și mi-a zis că va pleca-n Germania sau Austria pentru că acolo își va găsi loc de muncă fără probleme, deoarece în România nu sunt scoase posturi la concurs.

      00
    • la ase, medicina sau drept se ofera cazare, mancare, educatie, salariu plus loc de munca asigurat? nu? nasol
      in armata si politie esti sclav pe plantatia tarii, cat e solda, atat castigi toata viata (pana la pensia de la 40 de ani), nu ai voie sa faci afaceri, sa pleci din garnizoana fara sa ceri aprobare de la superiori, sa faci politica, sa vii la servici cand vrei tu, sa pleci cand vrei tu, sa schimbi serviciul cum ai tu chef, cu alte cuvinte armata te cumpara sa le fii sclav, nu mai vrei, dai inapoi banii si te eliberezi din sclavie

      00
    • @John Temple, colega ta ar vrea cumva sa vina chirurg la o sectie exterioara a unui spital judetean de urgenta? Intr-un orasel de 25.000 de locuitori?
      Ca acum lucreaza pe baza de contract de colaborare un doctor de 67 de ani, care are domiciliul la 500km. Spitalul ii plateste chiria la o garsoniera, ii asigura transportul, omul e de peste Prut, are nevoie de bani, s-a bagat la garzi si la alt spital…vine?
      Aa, vrea doar in orase universitare, macar resedinte de judet – nu oricare!
      Medicina la tara e ptr altii.

      00
    • @Ovidiu: nu cred că merge pentru că…stagnare profesională.

      00
    • @John Temple, exact!
      nu puteau nenorocitii astia sa repare strada cand eram io-n concediu?

      00
  5. ”Sincer acum, pare genul care să fi citit ceva vreodată?”

    Un pic, îi compătimesc. Doar un pic.

    De ce: atât de mult zarzavat se face pe/despre drepturile de autor (pe urmă plătești mult dacă ai comis o eroare, there are no second chances) încât devii paranoic & tensionat, bombardat din împrejur „cu de toate”.
    Să râd așa de tare chiar nu-mi vine, indiferent că a citit ceva sau nu la viața ei (semidoctă clar).

    00
    • Duduia spera ca „Molier” ala sa fie mort de 100 de ani, ca sa nu plateasca drepturi de autor. Va reamintesc ca salariile in teatre s-au dublat in guvernarea psd, asa ca e loc de sinecuri si pile si amantlacuri. Calitatea spectacolelor: neglijabila. Recent, am facut o fotografie a programului Teatrului National (!) din Cluj, in zilele in care se suprapunea cu Les Films de Cannes a Cluj, Ce jucau ei? Chiritza in concert, suedejiada, Sanziana si Pepelea. Secolul XXI, oras cu pretentii de cultura… ‘DECAT’ pretentii.

      00
    • Si ce-ai vrea sa vezi Lara?! Puss in boots?

      00
  6. Un magazin care vinde chinezarii ieftine nu are furnizori romani? Cine s-ar fi asteptat?

    00
    • Furnizorii români – niște embleme ale calității, ultimele bastioane ale corectitudinii în afaceri, niște exemple de promptitudine și adaptare la piața concurențială, orientate către nou și inovație…

      00
  7. Faptul ca Pepco n-are nici un furnizor nu-i de mirare; motivul e unul corect si pana n-o sa se schimbe nimic in privinta asta o sa ramana valabila situatia.

    00
    • Prin natura muncii, sotia mea a ajuns sa vorbeasca cu cineva din lantul Meli-Melo. Aveau aceeasi problema – au incercat sa promoveze chestii autohtone, hand-made etc. dar nimeni nu era in stare sa livreze constant si la aceeasi calitate.

      00
    • Cand e vorba de chestii hand made e normal sa nu poti sa livrezi cantitate si aceeasi calitate (desi se pot negocia abateri acceptate). Cand vrei sa cumperi 50 mii de bucati de chestii hand made nu prea se mai numeste hand made ci industrie (chiar daca cineva le face de mana-si chinezu’ face multe „de mana” dar nu sunt hand-made)

      La noi hand-made inseamna un martisor, un gablont- toate facute de vreo corporatista/hipsterita/mamica ratacita

      00
  8. Ce prost e pulica franaru’ militian. trebuie sa returneze 9700 de lei. Lucrezi 3 luni, ai platit, ai plecat, ai aratat muie. Pa si pusi

    00
  9. Apropo de politie, mai ales ca tu ziceai ca vrei mai multa putere pt acestia.Bine, pana la uz arma mai este.

    „De la sfârșitul lunii ianuarie, polițiștii vor acționa conform modificărilor legislative din domeniul ordinii și siguranței publice adoptate recent.

    Conform acestora:

    #Polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul legitimării să țină mâinile la vedere și, după caz, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.

    Polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul controlului corporal să adopte o poziție inofensivă, ce permite realizarea efectivă și în siguranță a acestui control.

    Prin poziție inofensivă se înțelege:
    a) ținerea mâinilor deasupra capului sau paralel cu solul;
    b) depărtarea picioarelor;
    c) adoptarea poziției șezut;
    d) adoptarea poziției culcat;
    e) altă poziție a corpului, care previne săvârșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului și respectă demnitatea umană.

    Solicitarea de a adopta o poziție inofensivă trebuie să fie adecvată pericolului pe care îl poate reprezenta persoana și să nu depășească nevoile reale pentru atingerea scopului intervenției. Se interzice solicitarea adoptării poziției șezut sau culcat în cazul femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilități și copiilor.

    Prin atac armat se înțelege atacul săvârșit de o persoană cu o armă de foc sau cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.

    Se prezumă intenția săvârșirii unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului fapta persoanei de a se apropia de acesta după ce, în prealabil, a fost avertizată prin cuvintele: Poliția, stai! – Nu te apropia! ori de a nu se conforma solicitărilor polițistului, referitoare la renunțarea temporară la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.”

    https://www.politiaromana.ro/ro/comunicate/modificari-legislative-in-domeniul-ordinii-si-sigurantei-publice?fbclid=IwAR100CUGX9cdjt-eqeGfklRQpHF38fjg_kF2C8rHHQSMOFrfKrQrH0lHczA

    00
  10. Nimeni n-a prins-o p-aia cu milițianul care a trăit în Spania de la 3 ani până la majorat, apoi s-a întors aici să se facă polițist în Drajna sau nu știu pe unde? Câtă dedicație, cât patriotism, ce foame de șpagă și viață lejeră în țara natală, nu? Adică, de ce te-ai face polițist în Spania, unde e de muncă, sunt nebunii ăia prin Catalunia, ai de prins infractori minoritari etc., când poți freca duda pe bani mulți în țara natală? Nu prea i-a ieșit manevra.

    00
    • Iei max 3000 de lei ca agent debutant și în jur de 3300 ca ofițer.

      Nu lucrezi numai în orașe mari, ci poți să fii trimis și la țară.
      Riști să te înjure / atace lumea pe stradă dacă te vede în uniformă.
      Riști să-ți iei una în bot dacă te trimit la un scandal.
      Nu e chiar ușor.

      Nu mai bine te faci altceva, pe bani chiar mai mulți? Asta dacă te duce un pic capul.

      Iar dacă nu te duce, măcar nu îți iei bătaie aiurea ori nu ești înjurat/filmat săptămânal de un căutător de scandal.

      Da, unii o duc beton în poliție, ăia cu pile de stau prin birouri, în cazul în care voia cineva să sublinieze aspectul ăsta.

      00
    • riscurile alea le știai înainte să te apuci de școală, nu au apărut după.

  11. Simplu. Datorita costurilor. Una este sa ai 2 3 scoli, in care sunt concentrati 10 15 profesori si alta e sa ai 40 de scoli pentru fiecare judet, cu profesorii , comandanți/directorii, functionarii de la birouri, plus logistica.
    Nu este rentabil. Singurul mod in care ar putea fi evitată concentrarea in unitatii de invatamant ar fi perfecționarea la locul de muncă. Dai examen de admitere si in urma promovării iti este atribuit un tutore care ” te învață meserie”, iar la final dai un examen de verificare a competențelor. Academia de Poliție ar face exceptie , deoarece aceasta este facuta in sistem de facultate.

    00
  12. Cine mai e domle’ Molier asta?! Se vede si dupa poza de profil ca nu e instagramabil.Si sa nu aiba adresa de e-mail.E clar un salbatec care bate femei,copii si batrani.

    00
  13. politisti care ies din academie sunt mai toti niste snowflakes.
    daca aveam inca criminalitatea din anii 90 nu ar fii rezistat o luna in serviciu.
    Noroc cu UE ca au plecat o gramada de oameni „rai” si nebuni :)

    00
  14. 3. Daca are contract semnat, sa plateasca. Double whammy, plateste la admitere si plateste si la absolvire ca nu ii convine postul.

    6. Citesc presa romaneasca online (1-2 cotidiene plus ceva reviste) si aia e mic copil cu molieru ei. Ce prostii baga „ziaristii” de pe la ziare cu nume, te doare capul. Sintaxa, vocabular, articole traduse online si neadaptate, etc.

    00
    • n-am niciun interes la mega, nici măcar nu-mi fac cumpărăturile la ei, dar chestiunea cu prețurile ar putea fi o consecință a faptului că:
      1. magazinul din București față de care s-a făcut comparația să fie un ”shop and go”, care, din câte știu eu, sunt în franciză, iar ăla din Vrancea să fie pe firma-mamă. și, tot din câte știu, magazinele de genul ăsta au voie să practice un preț un piiiiic diferit decât firma mamă. dar e posibil să mă înșel.
      2. chiria în București e posibil să fie mai mare decât în Vrancea. de asemenea, în Vrancea poate salariații se mulțumesc cu minimul pe economie, dar în București, chiar și casierul din supermarket s-ar putea să vrea mai mult. nu știu care-s politice de salarizare pentru genul ăsta de firme. de asemenea, nu știu care e politica după care-și fac prețurile funcție de locația magazinului. gen baga toate cheltuielile la grămadă (bucurești plus restul țării), și apoi fac prețuri identice peste tot indiferent de ce cheltuieli au în zone diferite. sau fac prețurile în funcție de cheltuielile în zonă.

      nu știu dacă ce am scris mai sus se aplică, dar sunt două posibile cauze la care m-am gândit că ar putea genera acest gen de diferențe, fără să fie ”așa vrem noi, că fraierii din București au mai mulți bani”.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile