Știrile zilei – 3 martie 2020

  1. Mov . Brunetă . Apus . Blondă . Blondă . Oraș . Apus . Apus . Brunetă . Creață
  2. A fost adoptată legea vaccinării
  3. Nu mai fiți săraci
  4. Ce contracte avea firma care i-a dat șpagă Sorinei Pintea
  5. PSD a crescut un pic în sondaje
  6. Explicația sondajului de mai sus
  7. Autostrada Pitești Sibiu e aproape gata
    Gata să nu fie începută, ce-aveți, nu mai știți de glumă?
  8. Nimic nou: bogații se îmbogățesc
  9. Băncile pun comisioane pe Revolut
  10. Cronica de business
  11. Cronica de tehnologie
  12. Dacia Spring Electric anuntata

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

40 comentarii

  1. Articolul cu bogatii este exemplul perfect de linkbait: titlul sustine ca “lumea e ingropata in saracie” dar nicio propozitie din articol nu reia si argumenteaza afirmatia. In realitate, “cocoasa” graficului https://www.gapminder.org/tools/#$chart-type=mountain se tot muta spre dreapta.

    00
    • Faptul că media veniturilor creşte nu înseamnă automat că sînt mai puţini săraci.

      00
    • In grafic nu e vorba despre media veniturilor, ci de procentul populației cu un anumit venit. Vă recomand https://youtu.be/hVimVzgtD6w

      00
    • graficul ăla ține cont și de inflație? Degeaba căștigi azi cu 3$ mai mult decât acum 50 de ani, dacă dolarul s-a devalorizat 1000% de atunci. (cifre scoase din cur).

      00
    • Din grafice (ajustate pentru inflatie) se poate deduce mediana, nu media. Pragul absolut al saraciei (stabilit de ONU si banca mondiala) este la un venit de 1.9$/zi. Evident, pragul real difera de la o tara la alta dar, in principiu, saracie absoluta inseamna sa nu poti sa-ti satisfaci nevoile primare (adapost si hrana) iar procentul la nivel global a scazut semnificativ in ultimii 50 de ani.

      La nivel european saracia are o definitie mai complexa, luand in calcul si excluziunea sociala. In UE pragul riscului de saracie este considerat la 60% din venitul median iar procentul populatiei din zona de risc nu a crescut in ultima vreme (https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Income_poverty_statistics/ro).

      Sunt curios ce intelegi tu prin saracie. Apartament cu doua camere in Berceni, luat cu Prima Casa si Logan?

      00
    • există foarte multe date despre sărăcie. cei de vârsta mea, care au amintiri conștiente de prin anii 80 ai secolului trecut își mai amintesc de imaginile de prin sahel cu copii descărnați de foamete, imagini prezentate în cele două ore de transmisie televizată ca reprezentare a prpbușirii capitalismului. și, la acea vreme, sărăcia extremă chiar era o problemă. în cifre absolute, la sfârșitul anilor 70 ai secolului trecut erau 2 miliarde de oameni în sărăcie absolută, cea mai mare cifră din istorie, la o populație de 3,5 miliarde de oameni. cifra asta, 2 miliarde în sărăcie absolută, a rămas constantă până la mijlocul anilor 90, populația totală crescând între timp. din anii 90 până acum, populația aflată în sărăcie extremă a scăzut de la 2 miliarde la vreo 600 de milioane, în vreme ce populația totală a crescut la peste 7,6 miliarde. din ăia 600 de milioane, peste 400 sunt tot în africa subsahariană, o zonă mâncată de războaie și, practic, lipsită de orice activitate economică.

      00
    • Ai fi surprins de cata activitate economica e în Africa subsahariana.

      00
    • da, trafic de carne vie

      00
    • Fix pe tema asta, va recomand Factfullness. Explica, pe undeva, si care e faza cu astfel de articole. Chiar daca e plina cu date, e usor de citit si abordeaza mai multe arii unde perceptia oamenilor e de mai rau decat o arata graficele.

      00
  2. Nu-mi place deloc Firea, dar articolul acela merita citit doar pentru a intelege cum se pot produce celebrele „fake news”.

    00
  3. Olivia ce parere are despre legea asta a vaccinarii?
    S-a apucat si ea sa faca o fundatie, sau un cont de unde sa ajute viitoarele familii lovite de aceasta lege nedreapta?

    00
    • Daca citesti legea, o sa-ti dai seama ca n-ai nevoie decat de o hartie cum ca copilul tau are ceva contraindicatii la vaccin si gata, nu mai trebuie sa-l vaccinezi. Cred ca nu-si inchipuie cineva ca e greu sa gasesti un medic spagar care sa-ti dea adeverinta necesara.
      La un moment dat (nu stiu cum mai e acuma), mamele primeau doi ani de concediu platit pt. ingrijirea copilului, plus un an bonus daca copilul avea ceva probleme de sanatate. Multe „mamici” n-aveau absolut nici o problema sa faca rost de o hartie de la vreun spagar in halat alb, cum ca copilul ar fi autist sau ar suferi de ceva deficiente de dezvoltare. La fel va fi si cu vaccinurile.

      00
    • II dau dreptate lui @laurentiu dar nu pot sa-i dau reply. Stiu caz concret al unei prietene apropiate ce nu a facut copilului niciun vaccin pentru ca medicul de familie i-a lipit inclusiv pe carnetul de vaccinari (nu inteleg cum pentru ca sunt unice acele coduri) coduri de pe etichetele transparente de vaccinuri.
      Noroc ca e plecat din tara acum intr-o alta unde protectia de turma este mai crescuta la chestii banale gen rujeola, rubeola etc. O fi bine, o fi rau? :(

      00
    • Sa nu se-nteleaga ca sunt de acord sau recomand asa ceva, spun doar ce stiu ca se intampla la faza cu concediile de maternitate si ce cred ca se va intampla si cu vaccinurile. Cum zice si Alina, asa-zisi medici dispusi la asa ceva se gasesc destui. In Romania, orice lege e de fapt un nou prilej pt. spaga.

      00
  4. 6. Sa compari un campionat de fotbal cu sondaje politice inseamna ca esti habarnist in niciun caz sociolog…🤦‍♂️
    4. Pun pariu ca la o cercetare mai amanuntita, toate contractele alea sunt luat cu spaga, TOATE.

    00
    • barbu mateescu nu face comparația dintre un sondaj și un campionat de fotbal, ci, practic, explică – plastic – faptul că o singură imagine decupată dintr-un șir de evenimente poate deturna percepția realității.
      în rest, amuzant cum un dan, fără să înțeleagă exact ce scrie omul, emite imediat sentințe absolute.

      00
    • ii zice „atentie” bre, nu „spaga”! nu esti la curent cu evolutia limbii romane moderne, maestre tz-tz-tz

      00
  5. Nu iau apărarea Revolutului, dar comisionarea diferențiată doar a transferului către Revolut suna a comision abuziv/anti-concurential. Operațiunea nu diferă cu nimic fata de un transfer sau plata obișnuită.
    Va fi interesant de urmărit cum va reacționa Revolut la aceasta măsură.

    00
    • Am sunat la ING si mi-au confirmat ca nu au comisioane pentru platile catre Revolut, ceea ce e normal, fiind o plata online care nu poate fi comisionata.

      De BCR nu stiu ca nu-s client si nu ma intereseaza.

      00
    • Aproape ca le plangeam de mila bancilor.

      00
    • Probabil taxa e daca faci transfer bancar din ING in Revolut. Daca incarci din Revolut folosind un cad ING, probabil nu costa nimic.

      00
    • Pot face schema pe care o face Unicredit, Bt, etc. Revolut face o tranzactie in lei pe cardul din Ro, dar e un procesator de plati din afara Ro. Banca o considera plata internationala si deconteaza suma RON-EUR-RON. La Unicredit ia cam 3-4% in plus.

      00
    • @cosmin , unicredit nu mai face treaba asta de ceva vreme

      00
    • @smk la pers juridica inca face asta

      00
  6. Mi-a placut declaratia Sarmei: „mici atentii” – se stie, sub 25.000 euro nici nu te dai jos din pat

    00
  7. nu a fost adoptată nicio lege a vaccinării. a trecut de abia de comisia de sănătate. ce va fi în plen… domnul cu mila.

    în rest, legea nu va rezolva nimic. din contră. singurele pedepse care se vor da părinților care refuză vaccinarea copiilor vor fi aplicate doar dacă acești părinți vor refuza nu doar vaccinarea, ci și cursurile de informare. or, astea, dacă vor avea loc, sunt ușor de bifat. altfel spus, un antivaccinist care se plictisește 2 ore la un asemenea curs (și după umple și internetul cu tot felul de aberații conspirativiste pe baza a ce a ascultat aolo) și după aia își ucide copilul prin nevaccinare (și, eventual, alți copii) nu pățește nimic. în schimb, atât medicul care face vaccinul, cât și producătorul vaccinului devin culpabili dacă are loc loc o reacție negativă la vaccinare.

    00
    • Va exista totdeauna un procent din populatie, „capete tari”, care vor refuza vaccinarea, indiferent de consecinte.

      Legea asta e foarte buna, va „presa” acel procent spre valori cat mai mici, spre nucleu dur fundamentalist al anti-vaccinistilor. Doar nu crezi ca 20% din populatie o sa doreasca sa plateasca amenzi din greu sau sa participe ore in sir la cursuri de informare. Daca se trece cu procentul de vaccinare de 90% – e bine.

      00
  8. Legat de Revolut, am o curiozitate cu o situatie similara.
    Cat de legal e ca Ing nu accepta pe card de pers juridica plata catre Transferwise, Transfergo? Efectiv ii da decline automat. Am intrebat la ei si au spus ca acesti procesatori sunt pe lista lor neagra sau ceva de genul.

    00
    • Probabil nu se cunoaste destinatia banilor si nici beneficiarul real al banilor (intra la categoria spalare de bani). Se poate da reject instant (scrie probabil prin conditiile de folosire ale cardului) si se raporteaza catre autoritatile competente. Cred ca ING-ul este patit de acum cativa ani (ceva scandal prin Europa), deci nu cred ca mai risca nimic. Daca se insista cu astfel de plati se poate merge pana la blocarea conturilor si investigare suplimentara. Nu stiu exact legea din Romania dar din moment ce reglementarile bancare internationale prevad aceste lucruri, sigur exista ceva si in legislatia noastra.

      00
    • Nu cred ca are legatura, transfer bancar poti face catre contul lor deschis tot in tara. Pe langa asta, pentru pers fizica accepta plata.

      00
  9. Inca nu-mi dau seama daca eroul meu e Keith Richards sau Ion Iliescu :))

    00
  10. ZF aceasta fituica proletara. Se gandeste careva sa il dea afara pe Hostiuc pana nu ii pune cruce.

    00
  11. Stie cineva de ce protesteaza si fac scandal jegosii de politisti?

    00
  12. Barbu Mateescu n-are habar despre ce vorbește la un sondaj făcut mult înainte de alegeri (minim 4 luni daca vor fi anticipate, aprox 10 luni daca vor fi la termen) contează cel mai mult trendul care arată că PNL e în scădere puternica, PSD în creștere iar USR in scădere ușoară, cu un asemenea trend daca alegerile vor fi la termen vom avea aprox. Aceleași rezultate că la alegerile din decembrie 2016.

    00
  13. Cum se desfunda jiglerele la Dacia Spring si be) ajuta sa mergi cu ea mai tura pe autostrada ca sa eviti fenomenul?

    Scremuta bine?!

    00
  14. stirea zilei este ca Vlad Voiculescu incepe sa-si aduca aminte diverse.

    00
  15. 12. Nu prea e sigur că se va construi în Romania. China, Maroc mai probabil. Autonomie maxima 200km… În mod real vreo 150, iarna la Brașov 100. Bineînțeles că toți discuta despre cat de mare va fi „subventia”. Un produs bun nu are nevoie de subvenții.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile