Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

56 comentarii

  1. 4. Eu nu inteleg cum ii prinde? Pont? Neglijenta? Lacomie? Toate 3?

    00
  2. 7. Excelenta legea. La noi ar ataca-o Avocatul Poporului la Curtea Constitutionala

    00
    • Dacă ai luat șpagă ai pierdut pensia și nu te mai poți angaja la stat. E suficientă impulsionare?
      Merit o promovare că nu fur și o prăjitură că nu îmi bat copilul(Chris Rock).

      00
    • Ăștia din „funcții speciale” cunosc de la bun început că postul este Fără Șpagă la care adăugăm că prin ceea ce au cerut se subînțelege că iau șpagă în prezent.

      00
  3. 8. În multe magazine din mall într-adevăr acum bâjbâi după produse. Intensitate luminoasă vizibil redusă….

    00
    • Ăsta e de fapt primul scop, să nu vezi bine produsul că este de calitate îndoielnică. N-ai văzut la Kaufland ce lumini roșii au deasupra tomatelor, ardeilor kapia și altor asemenea care trebuie să fie ”coapte” iar ele sînt crude (verzi) cînd ajungi acasă…

      00
    • @Marinel Vezi ca ai fost la standul cu gogonele!

      00
  4. 3. De ce sunt mafioți? Mai mult de 80% din producție e controlata de stat. Încearcă și tu ca orice jurnalist sa urmărești banii și apoi sa ne spui și noua ce se întâmplă. Ca asa cum ai formulat nu e tare diferit de articolul ala cu jurnaliștii plătiți pentru vaccinare…

    00
    • Sper ca explic corect. Producatorii trebuie sa vanda curentul cu pretul de 0.45 lei / kWh. Diferenta pana la 8 lei / kWh – pretul neplafonat al furnizorului este profitul furnizorului. Mafiotii sunt furnizorii care pot sa vanda cu oricat (mult) curentul produs si vandut ieftin de producator (stat)

      00
    • @Pablo nu explici corect. Aia cu 450 inca nu e in vigoare dar nici aia nu e corecta. Da, producatorii de stat vor fi obigati sa vanda lui OPCOM nu furnizorilor. OPCOM va deveni unic achizitor iar el va vinde la randul lui cu 450 de lei furnizorilor dar va cere apoi un tarif de unic achizitor. De asemenea, curentul pe care il consumam acum a fost achizitionat de catre furnizori anul trecut la preturile de anul trecut, la gen 2000 de lei per megawatt, da, de la Hidroelectrica, de la Nuclearelectrica si de la Complexul Energetic Oltenia. Oricum, furnizorii cumpara doar de pe BRM sau OPCOM energie electrica, nu ai voie sa faci contracte directe producator-furnizor. Energia electrica in Romania are urmatorul „traseu”: Producatorul vinde „wholesale” cu un pret care azi e 4000 de RON https://www.brm.ro/cotatii-energie-electrica/ la un cost aproximativ per MW de respectiv Hidro 125lei, SNN 35-40 eur, CEO 620-670lei, vine un trader si isi mai pune peste vreo suta de lei si apoi vine furnizorul care isi pune si el un procent marginal(1-2%) cu costuri mari date de contractarea consumatorilor, facturare, marketing samd. Sa nu mai zic ca la contractare, furnizorii trebuie sa isi asigure capacitate. Gen daca eu iau ca furnizor pe SC GigiConsumaCurent SRL, fac o prognoza, imi iese ca SRL-ul va consuma 1000de MW, eu trebuie sa fac achizitia ACUM, la preturile de ACUM, de pe BRM sau OPCOM, nu direct de la producator. Bineinteles, romanul se supara pe furnizor, ca de la ala primeste factura. Daca te uiti la cele mai profitabile companii din Romania, Hidroelectrica conduce detasat la profitabilitate(cam 65% din cifra de afaceri, prin comparatie Dedeman are cam 12-15%). Sper ca are sens ce am zis aici. Mai nou si ROMGAZ o sa isi ia licenta de furnizor de gaze naturale initial numai pe wholesale apoi pentru consumatorii casnici, probabil Engie va pleca atunci din Romania pentru ca va fi o Hidroelectrica dar pentru gaze naturale. De asemenea o informatie destul de ptin cunoscuta e ca numai consumatorii casnici au pret plafonat, consumatorii noncasnici platesc pretul intreg iar pretul ala de 0.25+taxe de la Hidroelectrica e doar pentru casnici. Discutia e mult mai larga dar concluzia e ca marele castigator e statul roman, prin companiile sale, acesta calareste valul asta al crizei energetice de cand s-au marit preturile la energie si noi am fost inclusi in bursele europene, dar costurile de productie nu s-au marit foarte mult – de 30 de ani nu s-a deschis nici un proiect nou de capacitate mare, urmeaza sa se deschida centrala de la Iernut la lui ROMGAZ, ba mai mult, s-au inchis din capacitati, vezi centrala de la Mintia si o sa se mai inchida. Presa ii da inainte ca furnizorii straini vin si sug sânjili poporului dar nu aia sunt vinovatii. TL;DR Suntem dezinformati de presa

      00
    • Si-atunci nu e mai buna o piata reglementata?

      Sau, si mai bine, o singura societate nationala de transport de energie, controlata si de stat.

      00
    • @hash: o piata reglementata nu functioneaza pentru ca nu poti sa decizi prin lege cat sa coste un bun sau un serviciu. Singurul rezultat va fi disparitia produselor sau a serviciilor.

      00
  5. @10 auch mama.Doamne ce pocitanie. Zici ca e un peste pe moarte.

    00
  6. 7. ar fi utilă o lege din asta și la noi fiindcă majoritatea șoferilor români sunt alcooliști.

    00
  7. 9. Ar fi super amuzant sa creasca Qatar-ul pretul la gaze pentru Europa, ca poate asa inteleg astia de la UE ca nu e bine sa isi bage nasul in treburile interne ale altor tari.

    00
  8. 12. Cronica Politica: Vali as fi interesat, asa ca la sfarsit de an, sa cunosc afinitatile politice ale cititorilor acestui Blog. Exista posibilitatea unui asemenea sondaj ?

    00
  9. 6. Din cate stiu, Regatul Spaniei nu accepta dubla cetatenie, fie esti cetatean spaniol, fie cetatean roman.

    00
    • Salut! Au cu Franța contract bilateral și se poate, în cadrul acelui acord, să păstrezi ambele cetățenii. Asta încearcă și România prin grupul de lucru anunțat (înțelegere bilaterală care să includă această excepție de la regula generală menționată de tine).

      00
    • Da, nu ca ar vota romanii din Spania cu PSOE, noi suntem mai mult pe VOX.

      Bine de stiut, sunt curios daca se va implementa, sunt alegeri generale peste vreo 6 luni, si romanii rezidenti nu au dreptul de vot.

      Probabil ca tocmai asta e ideea, cumparatul de voturi.

      Vom vedea.

      00
  10. Nu intram in schengen pentru ca in continuare coruptia de la noi se rezuma la nivelul de gainarii, spre deosebire de coruptia de la ei care este la rang de conspiratie.

    Pe scurt, nu intram in schengen pentru ca suntem saraci, avem adidasii patati si ne-a furat bully-ul scolii sapca.

    00
  11. 2. Românii au luat credite

    Prima Casa = cancerul pietei imobiliare

    00
    • Da si nu. Sa dispara prima casa sa vezi cum marja bancii si dobanzile la credite imobiliare cresc. Prima casa distorsioneaza piata. Genereaza o crestere de preturi la imobile din cauza ca le face accesebile pt patura saraca a populatiei. Statul iese pe plus, dezvoltatorii pe plus, bancile ies pe plus pe termen lung. Singurii car ies rau sunt cumparatorii care trebuie sa scoata mai multi bani.

      00
    • @Pavel unpopular opinion: daca nu permiti sa cumperi o casa cu credit, nu cumpara o casa cu credit. Stiu persoane care da 50% din salariu pe credit, din varii motive banca a dat unda verde la asa ceva…

      Iar acum ciuciu, creditul s-a triplat, mamica munceste ca si freelancer pe langa indemnizatia de maternitate, taticu’ a luat al doilea job. A meritat?

      00
  12. E plina Europa de parfumuri contrafacute. Cele originale sunt aproape exceptie inclusiv prin lanturile mari. Eu cred ca 25 milioane contrabanda e un mic procent din ce se întâmplă.

    00
  13. Mihaela Cernătescu este unul dintre românii care au un credit. S-a împrumutat prin programul „Prima Casă”, în 2014. Atunci rata era de aproximativ 900 de lei. Acum, banca tocmai a anunțat-o că are de plătit lunar dublu: 1800 de lei.
    Mihaela Cernătescu: „M-a obligat piața, economia României m-a obligat să fac asta”. Deci cumva e pistolul la tâmplă pentru că…ce variantă ai? Deci este singura variantă, nu poți să aștepți să îți moară părinții ca să ai o casă. Din salariu nu poți să strângi 40.000-50.000 de euro cum era acum câțiva ani, vreo 100.000 de euro cum e acum.
    –––––
    Cand nu iti permiti sa strangi o suma de bani pentru a cumpara o casa ori e casa prea scumpa ori e salariul prea mic .Asa ca solutia e sa te imprumuti la banca si sa platesti de 2X – 2.5X suma respectiva pe 25-30 de ani. Nu e nimic absurd in asta, nu?

    00
    • Pe logica asta, ipotecile in general sunt absurde.

      00
    • Pe logica asta, ipotecile in general sunt absurde.

      00
    • Poti sa elaborezi cu ce ti se pare tie absurd in toata povestea asta?

      00
    • sin – nu e nevoie sa elaborez se vede foarte clar situatia pentru cine nu si-a pierdut complet mintile si mai ales coaiele. majoritatea adora sclavia si mai doreste si explicatii de la cei care spun: ba, e sclavie chestia asta las-o dracu de vrajeala. sa platesti 80-90% din venit de la 25-30 de ani pana la pensie pe chestiile de baza: casa, hrana, haine. intretinere si sa te mire/supere cand unu’ ca mine zice ca nu e ok este nebunie nenicule.

      00
  14. 1. Blonda aia cu melci pe ea…..ce de fetișuri…..there’s a lot of sick people in this world (Mr Red din Cow and Chicken -Cartoon Network ~ 2000)

    00
  15. @8 – magazinele economisesc energie

    Nu prea se simte, tot ~30 de grade sunt prin mall-uri si hypermarket-uri.

    00
  16. 7. de ani buni în Polonia te bagă la rece dacă nu știi prins băut la volan 😅

    00
  17. 10. Pare apetisanta. O hibrida la 23k .. eeeh?

    00
  18. 10. Ce fain arata noul Mustang Mach-e…am vrut sa zic „Honda asta”!

    00
  19. Nimic de adevăratul Black Friday sau doar spoiala de la emag de acum două săptămâni se pune?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile