Știrile zilei – 25 aprilie 2024

  1. “Dreptul de a repara”
  2. E numită pe viață, i se rupe de presă
  3. Două cu Sănătate: Liviu și Rafilă
  4. Românii au făcut economii
  5. Jandarmeria a găsit de unde să cumpere marfă
  6. Europa s-a prins de o schemă
  7. Cum funcționa presa cu Trump
  8. Votul ei este egal cu votul meu
  9. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

90 comentarii

  1. 3.Pentru o schimbare a materiei vechi trebuie sa urnesti dinozaurii aia din minister, inspectorate si ce alte organisme de astea mai sunt in invatamant.
    Stati calmi, am glumit !

    Indecis. Tu ce zici?3512
    • una dintre cele mai mari probleme ale Invatamantului o reprezinta Inspectoratele Scolare care nu sunt altceva decat niste sinecuri pline de bosorogi si incompetenti care nu fac altceva decat sa fie intermediarii biznisurilor baietilor destepti din Ediucatie cu Statul roman.

      Comentariu apreciat.723
    • Da, hai sa schimbam materia, sa cream generatia tiktok …

      Indecis. Tu ce zici?3035
    • Da, tinerii invata mai multa franceza din ultimul hit al lui Tzanca decat la scoala. Sanfrasoafransoa.

      Nu desuetudinea materiei e de vina pentru superficialitatea si mediocritatea in care se complac elevii de azi. Invatamantul nu e democratie sa ii intrebi pe elevi ce si-ar dori sa invete sau sa citeasca. Ca asa faci maine un sondaj si intrebi populatia daca e de acord sa se desfiinteze taxele si impozitele, probabil 99% vor fi de acord. Asta era problema, de ce nu sunt imagini cu femei de succes in manuale.

      Pentru viata trebuie sa te pregateasca parintii, nu scoala. Plm, am avut petrecere in cartier ca a luat unul 8 la bac, o realizare deosebita in ochii parintilor alora care considera trecerea prin scoala ca un fel de „am scapat si de asta”.

      Comentariu apreciat.6426
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 955
    • @Rumbu, mai da-o-n pula mea de materie umflata cu cacat sub presiune generata de cretini care considera ca acolo e locul sa isi exercite fetish-urile de dominanta. Ingropati odata ideea aia cretina a individului multilateral dezvoltat.

      Ar fi mult mai eficient sa-l ghidezi pe ala micu in asemenea maniera sa fie foarte motivat si eficient in ceea ce face, nu-i fute si rabdarea si curiozitatea.

      Copiii nu-s toti la fel, fa in pula mea o analiza odata la 2 ani si vezi ce dracu vrea si el. Fa clase mixte cu jumatate din orar optionale serioase din generala si vezi unde alege sa mearga. Pana in liceu ala ar trebui sa stie macar directia.

      Ajuta-l sa conecteze cu lumea reala ce invata, dar nu … ca copilul trebuie sa stie domne de toate. Nu coaie, nu … nu chiar TOATE. E mult cacat acolo.

      Pana se dezmeticeste asta in facultate deja e in burnout si da fail. Sa nu mai zic si de un ADD (care evitent ca nu exista in Romania) .

      Indecis. Tu ce zici?3829
    • Săracu Rumbu, a dat în copii! De fapt a dat în părinți, că și ei sunt incapabili să înțeleagă materia aia „stufoasă”. Vor doar să știe cât fac 2+2, o poezie (dacă o știu și p-aia) și cam atât. Fac pariu că 50% din ăia de trec bacu nu știu tabla înmulțirii. Dar hei, materia e prea multă…..

      Comentariu apreciat.349
    • Cat de „invechita” e materia nu conteaza cand profesorul isi face datoria. E o diferenta majora cand un profesor spune „un corp se afla pe un plan inclinat” vs „Ionel se da cu sania pe derdelus”. In prima profesorul comunica sec si incurajeaza memorarea obsesiva a unei notiuni abstracte, in al doilea caz face o poveste interesanta la care elevul se poate raporta. Programa de la fizica normal ca descrie abstract planul inclinat, insa implementarea ei e in mana profesorului, nu ai cum sa pui in programa si metoda.

      Aplicabil si in latura umana a educatiei, Fefeleaga a fost pentru mine ceva plictisitor si de neinteles pana am avut un meditator la limba romana care a stiut sa o faca atragatoare pentru mine. Exista literatura contemporana sau moderna care sa prezinte drama supravietuirii propriilor copii? Sigur exista, dar e datoria profesorului sa te ajute sa intelegi ca Fefeleaga e mai mult decat o baba nebuna care vorbeste cu calul.

      Educatia nu e „scoala vietii” cum cred unii, ramane datoria parintilor sa isi pregateasca copilul pentru viata. Nu are cum sa iasa ceva bun daca incurajezi mediocritatea.

      183
    • @gigi nu tot ce e vechi e și rău:).
      @Adrian deja folosirea termenul asta cu burnout e cam exagerată.
      Dacă vrei sa fii bun cu adevărat într-un domeniu trebuie să muncești mult.
      Nu contează ca e sport sau fizică cuantică.

      173
    • @Adrian.

      Scoala generala este GENERALA.
      Adica faci si istorie si biologie si chimie si mate si romana si engleza/franceza/germana.
      Sa stii din toate cate putin si sa vezi ce-ti place.

      Acum daca nu stii anii de domnie a lu Mircea cel Batran iei 7 nu 10. Nu trebuie sa aiba toti 10.

      La liceu se continua chestia asta, doar ca accentul se pune pe mate-info pentru aia care vor sa se faca programatori, pe stiinte (fizica, chimie, biologie) pt viitorii doctori, pe filologie, pe etc.

      Comentariu apreciat.272
    • Ba nene da’ n-ar zice unu nimic de faptul ca arata bietii copii ca niste homelesi târând trollerele alea nenorocite ticsite cu kkturi inutile? Manual, culegere, 2 caiete de exercitii, la fiecare materie aproape… Deci, in loc sa scape de maculatura, au gasit solutia sa le ia bietilor copii trollere ca sa nu-si rupa spatele cu balastul ala inutil? TROLLERE IN PLM!!!

      125
    • burn-out cand termina facultatea? hai mai da-o dracu dectreaba.

      noi astia cum dracu om fi reusit?

      in clasa a 7-a aveam 33 de ore pe săptămână+ 1-2 de teme. joia stiu ca aveam 9 ore, ca aveam ‘atelier’ de la 9 la 11, plecam o ora acada si reveneam devlas 12 pentru restul de 7….

      trollere? saracii, nu pot duce 3 4 kg cat ori fi alea toate. bine, daca ii trimiti dupa cola, or sa-ti vina voiosi cu 2 sticle de 2.5.
      tot eu eram ala care se ducea mereu cu TOT. nu-mi lipseau niciodata manualele sau caietele sau ce mai era, acuarele, unelte, echipamentul de sport.

      nu mi-a carat nimeni niciodata ghiozdanul si nu m-am stricat. acum sunt doar mofturi.

      da, copiii sunt diferiti, dar majoritatea sunt lepre care in lipsa unor constrangeri nu ar face absolut nimic.

      si dupa ce le plangem duios de mila trecem la articolul urmator si incep infierarea cu ‘astia ne vor plati pensiile’.

      71
    • @thebblack, cu ghiozdanele n-ai nimerit-o, sunt realmente extrem de grele, nu-ș de ce dracu nu pot avea două seturi de manuale, unul să rămână în clasă. Am discutat problema … ”nu se poate”. Plus, caiete mari. Nu-s 100% sigur, dar eu nu țin minte să fi văzut caiet studențesc până în liceu. Poate doar alea cu teme pe vacanță.

      41
    • sunt mai mari mai grele manualele de acum decat alea ale noastre? ca daca nu, cum ziceam… 7 ore si eu caram totul fara probleme… si eram piticul clasei.

      31
    • @thebblack „burn-out cand termina facultatea? hai mai da-o dracu dectreaba. noi astia cum dracu om fi reusit?”

      Hai sa stabilim un lucru inainte de a ne arunca in argumente am pulea. Repeta dupa mine „NU SUNTEM TOTI LA FEL” . Nu toti provenim din aceeasi structura familiala. Nu toti avem aceleasi oportunitati.

      Ce zici, merita putina analiza inainte sa-i bagam pe toti in aceeasi oala sau ramanem pe ideea ta cum ca daca tie nu ti se intampla, da-i in pula ta pe restu, sa traga mai tare.

      Fiecare are niste particularitati, sigur … nu poti sa te tii acum scai de absolut fiecare, dar macar cazurile evidente si tot ar face o diferenta.

      @Vlad pana sa mi-o iau la nivel debilitant asa am zis si eu: cum altii pot si eu nu? Nu fac eu ceva bine?

      Doar ca am ajuns intr-un punct in care ma aplecam sa ma leg la sireturi si imi trebuia moment de pauza sa inteleg ce mama dracu fac acolo. Nu stiu daca poti sa intelegi deznadejdea si panica pe care o simti cand te intrebi daca „asta a fost? asa o sa decurga viata mea de azi inainte?”.

      Cei dimprejur pun presiune pentru ca nu sunt ei in pozitia ta, ti se spune vag „lasa ca si altora le e greu coaie”.

      Ai un picior rupt? lasa ca si altii schioapata cand se impiedica. E mai bine asa?

      Apoi mergi pe r/adhd , r/cptsd sa citesti niste stari interesante ignorate ca sport national traditional.

      03
    • @thebblack, cărat toate manualele, culegerile, echipamentele, draci, laci. făcut scolioză la 12-13 ani, operată la 14. cu repercusiuni pt tot restul vieții mele.

      după diagnostic, tata- prof la aceeași școală și cu orar care de vreo 2-3 ori pe săptămână începea în același cu al meu îmi verifica ghiozdanul: asta nu-ți trebuie, asta nu-ți trebuie și tot așa. era mai greu ghiozdanul meu decât servieta lui de prof+director, când plecam împreuna făceam schimb.

      dacă vreo femeie vi se vaietă că mereu îi alunecă sau i se lărgește mai mult o singură bretea de la sutien, aia e scolioză. nu suficient de nasoală, dar e scolioză.

      21
    • AB, pe Adrian o sa il ignor. e clar ca nu prea intelege.

      cum s-a mai zis, toti suntem diferiti. unii fac scolioza de la 2 kg. altii fac burn-out din clasa a 5-a. dar astia sunt cazuri punctuale. NU eu sunt ala care generaliza. majoritatea NU au problemele astea.

      hai sa ii ajutam pe cei putini cu ele sa treaca peste fara sa ii cocolosim pe ceilalti.

      11
  2. 3. Cine îi împiedică pe tinerii dornici de lecturi contemporane, moderne, să le citească în afara școlii?

    Indecis. Tu ce zici?3341
    • Scoala

      Comentariu apreciat.5914
    • Raspunsul este chiar Scoala insasi si mentalitatea comunista.
      Unul dintre kinderii mei la Clubul de Lectura si-a exprimat dorinta de a citi si altceva fata de ceea ce li s a dat (si altceva nu numai altceva) spunand ca nu intelege limbajul greoi si ca i se pare totul prea „invechit” din ceea ce i s a recomandat.
      I s-a raspuns ca NU se poate, ca trebuie sa urmeze programa si sa mai lase cititul cartilor in engleza sau a celor traduse din engleza in romana!
      Copilul si a facut fisele, a vrut sa povesteasca despre cartile citite (si altele decat cele recomandate de programa) si nu a fost lasat sa vorbeasca, nu i s a luat in considerare nimic si a mai fost si apostrofat.
      Spre deosebire de copilul mare care este mai revolutionar si la astfel de reactii se inchide in el demoralizat, cel mic se mobilizeaza si face numai impotriva „sistemului” citind in continuare destul de mult si majoritar ce i place nu ce i se spuna sa citeasca.
      Pentru Scoala romaneasca NU conteaza ca citesti conteaza ce citesti!

      Comentariu apreciat.7231
    • Cantitatea nebuna de teme pe care le primesc. Scoala 8 ore pe zi + 4 ore ar tb sa faci teme + 2 ore tramblarea de la punctul A la punctul B + ar trebui sa te pregatesti 1-2 ore la materiile unde ai examen = 14-16 ore scoala pe zi.

      Profesorii sunt ireversibil cretini daca nu sunt in stare sa corecteze asta.

      Comentariu apreciat.5724
    • fleoşc! când eram în școală am citit mai mult decât în perioada de adult.
      singura problemă era prețul, dar azi găseștii zeci de mii de cărți de piratat. în limba română.

      Comentariu apreciat.495
    • Este de rasu-plansu ca exista problema asta si dupa 40 de ani. Pana in clasa a IV-a citisem Cei trei muschetari, Comoara din insula si incepusem sa descopar Jules Verne. Citeam si Sadoveanu, dar evident ca in scarba. Profesoara mea preferata de romana a fost cea din clasele 11-12, care le spunea la cei care nu le aveau cu romana (liceu tehnologic) sa faca ce doresc, dar fara galagie si ne lua pe cei pasionati si ne intreba ce am mai citit

      Comentariu apreciat.376
    • @vali, bullshit, hai să-ți zic eu de ce copiii ”nu au timp, vai, durează prea mult temele”. Am auzit, intr-adevăr, câteva cazuri în care profesorii mai exagerează, dar astea-s destul de rare și se pot rezolva la o adică în ședințe cu părinții.

      Excluzând cazul în care pur și simplu nu-i duce capul (da, știu, șoc și groază), majoritatea copiilor petrec mult timp pentru teme din două mari motive.

      1. Minim interes pentru școală. Băi, tinzând spre zero, nu că ”am doar două-trei materii care-mi plac”. Nu, durere de cur. Asta vine la pachet cu lipsă de atenție la oră. Cine e cât de cât atent, vine acasă cu jumătate din cunoștințe deja în cap.

      2. Nu ȘTIU să învețe, nu consolidează cunoștințe de bază. Aici poate e și vina unor profesori, dar știu personal cazuri în care oricât a stat profesorul la niște module, degeaba, nu s-a lipit nimic de elevi. Și ăla la un moment dat trebuie să continue. Ei, chestia asta se propagă. De la clasa 0 în sus. Ai ajuns în clasa a 4-a fără să stăpânești cunoștințele de până atunci, ai belit-o. Recuperezi (dacă o faci) din ce în ce mai greu, nu înțelegi noi concepte (pentru că depind de ce trebuia să știi deja). De aia o să vedeți că dacă sunt trimiși la ”pregătire”, profesorii trebuie să-i ia de la zero. Și din cauza asta, la o temă care ar trebui să ia 30 de minute se stă două ore, oricum o face prost, o fac părinții sau, mai frecvent, n-o face deloc, așa că o copie de la un coleg în prima pauză de a doua zi.

      Dacă ai interes să înveți, ai suficient timp și să mergi la școală, și să-ți faci temele, și să dormi, și să te joci (tabletă + afară), și să citești extra. E nasol de cei care pierd prin trafic 1-2 ore pe zi, dar acolo-s de vină părinții.

      Comentariu apreciat.5614
    • @AlexAndu ce varsta are profesorul/profesoara care are astfel de abordari?

      13
    • Corect Alexandru. Am vrut saptamana trecuta sa citesc ceva sa-mi mai dezvolt mintea. Am avut de ales intre crima si pedeapsa de Dostoievski si sarutul ispitei de Sandra Brown. Ce bine ca am ales varianta a doua. La urma urmei conteaza ca am citit o carte . /s

      1017
    • @AB: Si eu am citit in scoala, ca aveam obligatoriu de rezumat vreo 10 carti per semestru, iar internetul la perioada respectiva nu era ca si astazi. Si-asa am frunzarit mai mult decat am citit. Totusi, din proprie initiativa nu cred ca as fi facut-o in generala si-n liceu. Pana la urma la varsta aia vrei sa fi si copil.

      @toti: Voi va ganditi ca daca lasam copiii sa citeaca ce vor ei nu mai avem cum sa le dictam ce vrea sa spuna autorul? S-ar putea dracu’ sa devina curiosi apoi.. sa inventeze ei chestii.

      @adyzah: Ai vazut cum faceau aia din „300” cu copiii slabi? Ce dracu’, e clar ca alta solutie nu avem. Copiii care nu trag de la 7 ani sa se trezeasca cu noapte si sa stea 5, 6 ore ascultand de niste batrani nici n-ar mai trebui sa faca scoala…

      Pe bune, ce naiba!? Am ajuns in halul asta incat sa nu realizam ca daca ajunge in clasa a 4-a si nu stie materia de baza de vina e scoala si (eventual) parintii.. Punem vina pe copil? Sa nu mai vorbim cat de usor vorbesti de pierdutul orelor spre/dinspre scoala. Esti total irealist cu numarul elevilor de gimnaziala si liceu ce fac naveta si au probleme mari cu orarul.

      412
    • dezvolt putin ideea lui Vali cu timpul: cand la scoala ai profesori incompetenti care nu sunt in stare sa predea, de cele mai multe ori solutia pt a avea o sansa copilul e sa faca meditatii. asa ca adaugi la programul de scoala si meditatii care practic dubleaza timpul pierdut la scoala cu profesori idioti, pui niste teme pt scoala, niste teme pt meditatii, niste lecturi obligatorii si ajunge copilul sa aiba programul ideal conform standardului romanesc, adica ala in care nu mai are timp liber deloc.

      04
    • @Cosmin, c’mon, la 7 ani desenează bețe, fac 1 + 1 = 2, stau pe afară, cântă și desenează. Nu stau ”5-6 ore ascultând bătrâni”. Apoi, pe măsură ce cresc, programa se diversifică dar trebuie să și vrei să ții pasul. Mai nou cică și tabla înmulțirii e prea grea, se decalează, se făcea prea repede pentru mințile sensibile ale copiilor de azi.

      Nu știu dacă ai contact cu ce se întâmplă prin școli, dar e jale, eu am un pui de om infliltrat în sistem. Copii de clasa a VI-a care nu știu să înmulțească sau ce e ăla unghi drept. Deja vorbim de lucruri care nu mai țin de profesori.

      132
    • @vali: care timp? ala de-l stau pe tableta sau pe steam?

      111
    • Am căutat puțin pe net niște studii, media zilnică de stat cu ochii în tabletă e 2-4 ore. Dar nu, profii sunt niște canalii…

      70
    • adyzah: Îmi permit o mică sugestie: când vă referiți la ce e în scoli scrieți jale cu majuscule. E JALE!

      21
    • @Cosmin, m-a durut la 3 m în spate de lectura obligatorie.
      citeam operele care se studiau la clasă, ca să am habar de problemă și în rest am citit ce-am vrut eu și mi-a picat în mână.
      începând cu 9 ani, pe finalul clasei a ii-a când cititul mi s-a consolidat și nu l-am mai perceput ca pe o muncă/temă/ceva obositor am citit de plăcere și din proprie inițiativă.
      fără rezumate, fără fișe, fără spanacuri.

      n-o să susțin în veci c-am citit Dostoievski la 11 ani sau mai știu eu ce (am citit doar ”crimă și pedeapsă”, mi-a luat tot semestrul ii din anul iii de facultate :) ), am citit cărți potrivite vârstei și poate, puuuuuuuuțin peste.

      70
    • „Unul dintre kinderii mei la Clubul de Lectura si-a exprimat dorinta de a citi si altceva fata de ceea ce li s a dat (si altceva nu numai altceva) spunand ca nu intelege limbajul greoi si ca i se pare totul prea „invechit” din ceea ce i s a recomandat. I s-a raspuns ca NU se poate, ca trebuie sa urmeze programa”

      Nu mai inteleg nimic. E copilul tau sau copilul „Clubului de lectura”?

      Mergi, nene, cu el in orice librarie si lasa-l sa aleaga ce carte vrea el. De orice fel. Doar sa citeasca. Incepe de la 7-8 ani. Mai ales inainte de vacante, ca vad ca multi nu realizeaza ca un copil are mai mult de 120 de zile de vacanta pe an in care oricum freaca menta.

      P.S. Daca tu nu cumperi carti odata cu el si nu citesti, e cam degeaba.

      51
  3. 7. Normal, cand nu prea mai merita sa cumperi nimic, ce sa faci cu banii? Ii pui la saltea.

    200
  4. 5. Dl Liviu cred ca e un bombardier dupa limbaj.

    123
  5. 2. oamenii s-au prostit atat de tare incat nici sa fure nu mai stiu

    114
  6. 7. banii care se duceau in mod normal in betoane au ramas in conturi sau Fidelis

    223
  7. 5. Judecatoarea e oglinda justitiei romane dar si jurnalistii sunt lepre mari. Deci jurnalistii ieri, s au pus in fata ei si femeia pur si simplu nu mai avea pe unde sa treaca. Blocata acolo, i au pus intrebari idioate peste intrebari idioate la care judecatoarea a facut ce trebuia sa faca, a tacut. Orice raspundea nu era bine….. dupa care au urmat jeguri de titluri clickbait in toata presa online ca si cum aia era obligata sa le raspunda lor la intrebarile de 2 lei. Iar ce fac jurnalistii in cazul de ieri cu jurnalista si alte cazuri e hartuire ca in definitia din codul penal

    Indecis. Tu ce zici?2739
    • Oricât de lepră ar fi, ultimul lucru pe care ar trebui să-l facă orice judecător este să dea declarații presei despre un caz care-i încă pe rol.

      Comentariu apreciat.421
    • @neaorin
      Judecatorul danilet abia astepta sa l bage presa in seama sa si dea cu parerea despre orice. Si mai si folosea termenul de “penali” pentru oameni care se bucurau de prezumtia de nevinovatie

      Indecis. Tu ce zici?1522
    • Ai dreptate in ciuda minusurilor. Dar asta nu justifica de ce CSM tine cu dintii sa judece doamna asta din moment ce a calcat de mai multe ori pe bec. Inteleg ca un judecator trebuie sa se distanteze sentimental de un caz pe care il judeca, sa dea dovada de cat mai putina empatie, dar toanta asta a dus prea departe principiile astea. Eu stiu ca statuia aia cu balanta e legata la ochi, dar asta e legata la minte, cum plm sa intrebi in sala unde e mortul?

      Puteau oricand sa mute procesul la alta judecatorie sau sa aleaga alt judecator, normal ca acum se da apa la moara tuturor conspiratiilor, e perfect legitim sa apara intrebari legate de influenta familiei Pascu.

      60
    • @Dan, Danileț a supărat mulți pesedei, știm cât de curați sunt și cum nu au încăput de un judecător care nu putea fi controlat politic.

      1110
    • Dan, macar de ar fi cei mai slabi judecatori din tara la nivelul lui Danilet. Omul e departe de a fi perfect, putin rupt de realitate (ca orice om care a lucrat toata viata doar la stat), dar are intentii bune sau in orice caz mai bune decat majoritatea magistratilor de la noi.

      135
    • @Dan
      „Judecatorul danilet abia astepta sa l bage presa in seama sa si dea cu parerea despre orice. ”

      Sa repetam unele fapte, nu pareri personale:
      1. Danilet a fost suspendat (exclus) din magistratura pentru un filmulet scurt personal pe TikTok in care facea unele miscari de karate
      2. Judecatoarea nu a fost suspendata pentru intrebarea daca mortul e prezent in sala de judecata (probabil si cu buletin la el dupa ce era dezgropat)
      3 (Bonus). Nu te mai uita la Antena3

      177
    • Mars cu antena3 de aici. De antena3 era vb ????!!!! Ma pis pe antena3. Era vb de niste kkturi de baza pe care ai voie sa le faci sau nu ai voie sa le faci daca esti magistrat ? Danilet cauta atentie si era circar pe internet cand ca si magistrat nici nu ai ce cauta pe social media.

      33
    • @me: Judecătorul nu prea știe pe nume sau nu poate identifica după fata persoanele din procese și are o lista. La persoanele decedate, de obicei, se trece și faptul că este decedat în dreptul numelui. Doar că există și o practică în a nu se trece decretat (că așa vor părțile) iar judecătorului poate sa ii scape și sa facă o duda cum s-a întâmplat. Acum sa fie linsata mediatic pentru asta, eu stupid.

      Legat de faptul că nu a scos un cuvânt: așa cere legea iar judecătoarea a făcut întocmai. Ce a greșit e că putea să spună „nu comentez nimic legat de un dosar pe rol, zi buna”

      Presimt că și la următorul judecător o sa fie cu linsaj in cazul care care încadrează faptele neconform cu ce vrea poporul. Doar că aici e treabă părților să construiască dosarul astfel încât judecătorul să poată avea baze pentru a da poporului (și părții vătămate) dreptatea

      53
  8. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1136
    • *mandri

      161
    • Daca citesc blogul asta zilnic se pune?

      113
    • @Andrei
      „Realitatea rece e că peste 11 milioane de români nu au citit o carte în ultimele 12 luni, conform Institutului Național de Statistică.” Restul au citit beletristică.”

      Intelegi faptul ca beletristica inseamna carti, nu ?

      240
    • @Me să citești literatură artistică e ca și cum te-ai uita la seriale și filme. Scuză-mă că ți-am dărâmat mitul.

      215
    • Andrei si cacaturile lui Sadoveanu si Creanga tot beletristica sunt, doar ca cineva care tine poarta a decis ca merita studiate in scoli, in timp ce capodoperele lui Asimov si Herbert si William Gibson nu.

      39
    • @Radu, pe cuvânt că sunteți de pe altă planetă. Ca să citești orice din ce ai enumerat acolo, îți trebuie cultură generală, o groază de referințe din tehnologie, istorie, religie, etc. Fiu-meu de exemplu mănâncă cărți pe pâine, nu fac față să-i cumpăr, are cultură generală mult peste medie, și cu toate astea îmi dau seama că nu pot să-i recomand o groază de cărți pentru că pur și simplu nu le-ar înțelege. Despre ce Herbert vorbim knd ei vbesc kam așhea?

      62
    • adyzah, nu ai prins ideea. Copiii pot să citească orice le face plăcere, fiindcă sunt la vârsta la care se dezvoltă. Dar să-mi vii tu, un adult și să te lauzi că citești căcaturi de ficțiune, pur și simplu arăți cât de limitat ești. Nu ai cum să te lauzi sau să te dezvolți doar consumând entertainment.

      210
    • @Andrei, tu ai venit să spui că e cineva din ocultă care forțează copiii să citească rahaturi. Am găsit chestia asta, multe par familiare cu ce a mai avut fiu-meu, probabil oricum există mici diferențe în funcție de profesor. E pentru clasa a V-a, zi-mi te rog, ce nu e bine, ce e forțat, ce e peste vârsta lor?

      Obligatoriu

      Arghezi, Tudor – Cartea cu jucarii;
      Blandiana, Ana – Intamplari din gradina mea
      Bogdan, Elvira – Talismanul de safir
      Caragiale, Ion Luca – Momente si schite
      Creanga, Ion – Amintiri din copilarie
      Eminescu, Mihai – Poezii; Fat-Frumos din lacrima
      Garleanu, Emil – Din lumea celor care nu cuvanta
      Ispirescu, Petre – Legendele sau basmele romanilor
      Mitru, Alexandru –Legendele Olimpului
      Moldovan, Alex – Olguta si un bunic de milioane
      Naum, Gellu – Cartile cu Apolodor
      Petrescu, Cezar – Fram, ursul polar
      Sadoveanu, Mihail – Dumbrava minunata
      Santimbreanu, Mircea, – Recreatia mare
      Sorescu, Marin – Unde fugim de-acasa?
      Tartler, Grete – Rasul ocrotit de lege
      Teodoreanu, Ionel – Ulita copilariei; In casa bunicilor

      Suplimentar

      Tartler, Grete – Rasul ocrotit de lege
      Bogdan, Elvira – Talismanul de safir
      Erich Kastner – Emil si detectivii
      Roald Dahl – Matilda
      Grace Lin – Batranul din Luna
      Alexandre Dumas – Cei trei muschetari
      Fratii Grimm – Hunsel si Gretel,
      H. Melville – Cele doua fete ale unei testoase
      Stephen Hawking – George si cheia secreta a universului
      J.K. Rowling – Seria Harry Potter
      Tom Michell – Lectia pinguinului. O poveste adevarata
      R.Kipling – Cartea junglei
      J.N. Barrie- Peter Pann

      100
    • @adyzah – iti spun eu ce nu este bine – ca baiat nu eram interesat in acele lecturi si termenul „obligatoriu” le facea si mai greu de acceptat.

      Acum sunt la nivel de parinte si imi este clar ca este o tocana, ceva de genul de produs in laborator care trebuie sa serveasca niste idei insa in realitatea nu este dorit de nimeni.

      Hai sa fim seriosi, Caragiale nu a scris pentru copii, de ce ii fortezi sa invete sau sa citeasca asa ceva? Ana Blandiana, etc – eu eram interesat in muschetari si Jules Verne.

      Insa as fi foarte curios daca acea lista de lecturi (sau programa) a fost facuta de profesori sau si de niste psihologi, psihopedagogi care sa analizeze cat intelege un copil din anumite opere? Nu stam sa despicam firul in 4 si sa discutam despre fiecare, insa sigur sunt interesante pentru copii la varsta la care sunt recomandate? Eu retin ca la varsta aia eram agitat si voiam sa citesc despre aventuri si batai, in nici un caz despre natura lui Blandiana si Arghezi sau poezia lui Eminescu.

      Si da, nu trebuie sa fie exact ce vor copiii insa daca nu ii intereseaza atunci in mod cert nu vor fi interesati de subiect si chiar daca ii fortezi sa invete/memoreze ceva o sa dispara instant din mintea lor dupa ce trece materia/examenul.

      34
    • @BigBear, sunt lecturi pe care copiii de vârsta aia le pot înțelege. Cu limbaj și subiecte cât de cât potrivite pentru vârsta aia. Dacă nu le înțelegi pe astea, de ce vorbim de Asimov, Herbert, etc? Și atunci, care-i soluția? Să nu citească deloc? Admit, nu-s toate plăcute, interesante, dar nu poți să negi că nu au rolul lor. Ce să citească altceva?

      Zici de Jules Verne. Nu-i de 12 ani, am încercat cu fiu-meu, nu a mers încă. Prea multe referințe pe care nu au cum să le cunoască. Sunt niște versiuni accesibile (editate la greu pentru vârsta lor) dar nici măcar pe alea nu le citesc copiii.

      Serios, eu nu vă înțeleg. Copiii nu au timp să citească, dar când au timp nu citesc pentru că lecturile obligatorii sunt depășite. Și atunci ce facem cu ei? Vă zic eu, majoritatea ălora care nu citesc măcar câteva din lecturile obligatorii nu citesc mai nimic altceva, să nu ne c@căm pe noi.

      31
    • @Adyzah, aici sunt de acord cu @Bigbear. nu zic că nu-s pentru vârsta lor, dar alea din lista ”obligatorie” sunt plicticoase cu crăci.
      cele mai multe mi s-au părut mie plicticoase cu crăci și eu eram fată, le-am citit acu’ 30+ ani și-mi plăcea să citesc.

      în momentul ăsta sunt pline librăriile de cărți pt copii, autori străini și români, scrise și pentru vârste mici, mult mai interesante și actuale.
      da, vor avea dificultăți cu cuvântul ”tartină” :) , dar măcar vor citi ceva. vor învăța alte cuvinte.

      12
    • @adyzah – hai sa nu ne agitam asa tare cu lectura, este un bonus doar in viata, nu o necesitate. Asta vine de undeva din trecut, de acum 50+ de ani unde era un mijloc de comparare, exact asa cum sunt aproape toate si oamenii se dadeau mari cu ce au citit, cate carti, etc.

      Copiii citesc si singuri, isi cauta carti si citesc, exact cum ai spus si tu. Scoala cu acele lecturi obligatorii ii forteaza sa consume ceva ce ei nu vor si nu faci decat sa trezesti repulsie pentru subiect.

      De curiozitate, ce crezi ca se intampla daca in alimentatia copilului introduci obligatoriu pui fiert cu conopida la abur? Este foarte sanatos si copilul ar trebui sa aiba asa ceva, insa nu este ceva ce isi doreste. Hai sa spunem ca 3 luni de zile, miercuri la 12 asta e masa lui obligatorie – pui fiert cu conopida la abur. Crezi ca o sa ii placa? O sa isi dezvolte gustul? O sa continue sa consume asa ceva dupa ce se termina perioada obligatorie?

      Sau o sa urasca cu pasiune felul ala de mancare pentru foarte multi ani?

      22
    • ” E pentru clasa a V-a, zi-mi te rog, ce nu e bine, ce e forțat”

      Cuvantul ala, „Obligatoriu” e fortat. Sa vrei sa ii bagi pe gat, la gramada, si Blandiana si Arghezi si Dumbrava Minunata si Fram, ursul polar. Obligatoriu, nimic altceva!

      Dar daca nu ii plac, pur si simplu? E peste poate sa iti imaginezi ca un copil de 12 ani se plictiseste de moarte citind „Dumbrava minunata”? Mie se pare cale singura sa il faci sa nu mai citeasca nimic mai tarziu. Iar perioada 8-12 ani e critica pentru formarea obiceiului de a citi.

      Altfel spus, era asa de greu sa scrie acolo „Recomandari de lectura pentru vacanta”?

      13
    • @BigBear, @silicon_v, dap, așa e, unele sunt lecturi plictisitoare. Nefolositoare? Aici părerile noastre diverg. Faza cu ”obligatorii” nu ar trebui să genereze indignare, și tabla înmulțirii e ”obligatorie” și nu ne agităm atât. E programă. Nu-i ideală, dar, să fim serioși, nu asta ne nenorocește copiii.

      Eu rămân la părerile mele că a) orice lectură ajută b) cine nu citește, nu citește nici obligatoriile, nici opționalele, nici ce-i zice ta-su, nici mă-sa, nici ce descoperă el prin bibliotecă (poate o fi 1 din 20, eu vorbesc acum la modul general)

      Vreau să văd că vine cineva cu copil de 11-15 ani și să zică ”fiu-meu nu citește c@caturile alea, dar uite ce a citit în ultimele 3 luni”, hai să vedem ce a fost așa de interesant.

      41
    • @adyzah – inteleg ce spui insa plecam de la o premiza diferita – eu nu cred ca orice lectura ajuta ci mai iute ca la mancare – practic poti mesteca si inghiti orice insa corpul nu sintetizeaza orice intra in el. Pentru unii lectura este imporanta, pentru altii nu. Nu cred ca exista studii care sa arate ca daca fortezi un copil sa citeasca el sigur se va dezvolta diferit.

      Am citit Shogunul la probabil 15 ani si a fost foarte misto cu Mariko, iubire, atacul samurailor, lupte, etc. Acum am vazut filmul si planurile alea sunt insignifiante, ma uitam la intrigi si jocurile lui Toranaga sau cum fiecare isi accepta soarta in sistemul lor.

      Si iti explic de ce nu cred ca lectura ajuta – eu am citit destul sau mult in copilarie pe cand altii de varsta mea nu. Insa si eu si ei am trecut prin viata, avem relatii, copii, joburi, case. Nu pot pune degetul pe ceva si sa spun „uite, eu am citit si vad altfel o situatie si asta ma face sa traiesc/ma simt mai bine”. Nu, traim la fel, fiecare in felul lui.

      In plus, cititul este foar o forma de informare, nu este nici o diferenta intre citit si privit, din acest pdv. Daca imi spui de dezvoltat imaginatia tind sa cred ca ai sau nu asa ceva, nu stiu cat se poate dezvolta, la fel cu alte abilitati.

      12
  9. 4. Sunt curios cum va functiona treaba asta la produsele Apple, cunoscuti pentru sistemul inchis de reparatii.

    170
  10. 11. ea votează în Scoția/UK, tu în România.
    nedumerirea mea cea mai mare e cum naiba a ajuns vie și întreagă la 72 de ani cu idei d-astea?

    178
    • Nu sunt ursi in Scotia

      Comentariu apreciat.312
    • și dacă nu sunt urși în Scoția ce?!
      în România nu sunt lei/pitoni/jaguari/canguri, dacă mă duc în safari în….. (insert ce țară/continent deține animalele enumerate mai sus) nu-mi închipui că jivinele alea vin la mine că vor să fie prieteni.

      pzm de viața, nici un om pe care nu-l cunosc, dacă vine spre mine, nu-mi imaginez că vrea să-mi fie prieten. în cel mai bun caz îmi închipui că vrea să mă întrebe cum ajunge la…. și chiar și atunci sunt un pic ”în gardă”.

      170
    • @AB – pentru ca sistemul e bine pus la punct si societatea permite cetatenilor sa existe si daca nu sunt mereu in garda, atenti la orice vs Romania unde sistemul este imperfect si omul este mereu in stare de alerta si se adapteaza la fiecare imprejurare/zi.

      42
    • Problema este că la noi este o impresie greșită tare când ne gândim la populația din vest. Din experiență pot sa va spun ca englezul de rand este cel puțin retardat și majoritatea nu știu nici să scrie calumea sau să înțeleagă o propoziție mai lunga de 5 cuvinte

      20
    • @Bigbear, sper din tot sufletul că trollezi.
      da, sistemul ajută omul să nu mai stea non-stop în gardă și eventual să-l protejeze pe prost de consecințele propriei prostii.
      dar sistemul este făcut pt relațiile sociale, pentru interacțiunea din om și alți oameni, dintre om și instituții publice și private, sistemul este pentru relațiile dintre oameni și alți oameni sau dintre oameni și constructe create de alți oameni.
      într-o oarecare măsură sistemul e făcut pt interacțiunea dintre oameni și animale sălbatice aduse între oameni.

      arată-mi mie sistem făcut pt relația dintre om și animal sălbatic în sălbăticie.
      altceva decât tot ce învățăm de dinainte să începem să vorbim, ”animalele sălbatice sunt big no-no”. de pe vremea cărticelelor cartonate/plastificate cu animale sălbatice și domestice sistemul încearcă să ne învețe că animalel sălbatice sunt periculoase.
      ce pzm ar trebui să facă sistemul să protejeze prostul de propria prostie atunci când se întâlnește cu un animal sălbatic în sălbăticie.

      că dacă îl punem pe prost sub interdicție, îi numim tutore și îl închidem în azil de proști, e hau-hau cu drepturile omului.

      01
  11. Departe de mine de a fi vreun fan al lui nea caisa Caciu sau al pesedistilor. Dimpotriva… dar stirea aia cu fondurile europene este destul de manipulativa… suntem intr-o perioada in care rata de absorbtie este mica pentru mai toate tarile, acum suntem in perioada in care ar trebui sa se faca plati de la buget pe diverse programe, pe care ulterior sa le deconteze Comisia Europeana. Ca vom vedea sau nu asta e alta poveste. Doar ca idee, Olanda e singura tara cu o rata de absorbtie de 2 cifre (14%), restul sunt ca noi, de o singura cifra…

    https://cohesiondata.ec.europa.eu/cohesion_overview/21-27

    126
  12. 10. Si cand apar trumptarzii sa planga cum este Trump nedreptatit de presa? Si, bineinteles, ca Trump este aparatorul exprimarii libere …

    518
  13. 10.Adica presa din americana e formata din National Enquire ?
    Ca mie tare greu sa cred ca alte ziare si televiziuni (cu-adevarat populare) ar fi refuzat sa scrie ceva negativ despre Trump…

    112
    • Este o mica diferenta – drepturile unui subiect se cumpara. Tehnic vorbind daca tu il vezi pe Gigel ca a spart un geam cu piatra, vii la mine (ziar), eu iti dau o suma de bani si cumpar drepturile povestii, contract, etc – tu nu mai ai voie sa spui nimanui ca Gigel a spart geamul ala si atunci povestea dispare, nu?

      30
  14. 11. si au devenit prieteni de sange ♥️

    51
  15. @3 sunt multe probleme in invatamant, iar rezolvarea lor nu aduce voturi, asa ca mai toti politicienii se feresc sa agite raha*ul
    – multe ore la gimnaziu. Noi aveam 27-28 de ore pe saptamana, ei au 30-32 de ore. Stau aproape zilnic o ora in plus la scoala fata de noi
    – materie inadecvata. Uitati-va pe un manual de fizica, chimie sau biologie de gimnaziu. Zici ca sunt luate dintr-un curs de anul I la facultate si ca ne pregatim sa ii facem pe toti fizicieni si chimisti si biologi si geografi in acelasi timp
    – unii profesori sunt slabi pregatiti. Cand te-a prins clasa ca esti pe langa, i-ai pierdut pe vecie
    – daca din manual nu pot invata, de la profesor nu, cam de unde ati vrea sa invete elevii, presupunand ca ar vrea?
    – pentru cei care pierd ritmul avem zero mecanisme de recuperare. Profesorul este obligat sa respecte programa, chiar si atunci cand stie ca toata clasa are lacune grave si nimeni nu intelege nimic
    – putine mecanisme de a recompensa financiar profesorii care isi dau interesul. Mai devreme sau mai tarziu, majoritatea profesorilor renunta sa se mai agite

    146
    • Eu sunt mai batran , asa ca :
      – in gimnaziu mergeam si sambata la scoala, asadar minim 30 ore/saptamana. La liceu 36/saptamana.
      – profesori slabi – o multime. La matematica profa de la scoala era considerata cea mai buna, nasa si matusa profe de mate. Nimic. In clasa a 8-a prof de mate, 32 ani, m-a facut sa inteleg materia si sa-mi placa (nu doar eu am zis asta). La chimie (eram indragostit de materie) m-am dus vesel la profa cu o reactie care imi parea mie ca se potriveste la o problema. Mi-a taiat-o scurt ca e imposibila. Mai tarziu aveam sa aflu ca era reactia standard din industrie (nu mergea in laborator, la 15C).
      – „daca din manual nu pot invata, de la profesor nu, cam de unde ati vrea sa invete elevii, presupunand ca ar vrea?” – biblioteca atunci, internet acum.
      – recuperare – si atunci 0 mecanisme
      – recompense pentru profesori – atunci primeau % la salariu pentru elevi care ajungeau la olimpiade nationale. Acum nu mai stiu.

      110
  16. Doamne cum e aia cu Jandarmeria cumpara uniforme … chinezarii, cum mah. Plina tara de firme, facem haine de la H&M pana la Gucci pentru toata lumea, facem haine pentru frontul din Ucraina cu camioanele…. dar hai sa luam ceva chinezarii pentru Jandarmerie

    bah asa ceva

    110
  17. Problema cu invatamantul este ca fiecare are o parere proprie despre cum ar trebuie sa se desfasoare lucrurile. Nimeni nu se poate pune de comun acord cum ar trebui sa arate structura acestuia si mai ales materia care sa fie predata si modul in care sa se noteze. Nu stiu ministru al invatamantului din 2000 incoace care sa nu aibe o proprie viziune despre cum sa se desfasoare lucrurile.
    La asta se adauga eternele discutii despre cum elevul este centrul sistemului si cum acesta ar trebui sa se bucure de invatat si sa faca totul cu placere. Ceea ce sa fim sincer este o utopie. Utopie in sensul ca procesul de invatare este anevoios uneori frustrant si implica o repetare pana la epuizare a anumitor lucruri. Iar asta este greu de explicat azi in epoca in care instant gratification este ceva la ordinea zilei. Caci chestiile alea practice despre care unii vorbesc fix la asta se rezuma. Dar na, hai sa mai dam niste bani pe niste studii si sa vedem cum putem sa facem si mai centrat sistemul pe elev….

    180
  18. 2. Banii europeni nu sunt gratus. România trebuie să asigure cofinanțare în diverse procente. Atât timp cât statul are ca singura grija cresterea salariilor bugetarili si a pensiilor speciale, este la mintea cocosului că nu are bani de investit. De gura lumii, caută să se împrumute pentru a susține câteva investiții. În 2024 sunt alegeri prea multe pentru ca statul mafiot să mai încerce creșteri de taxe, dar in 2025 o să avem parte de multe surprize neplăcute. Efectiv muncim pentru intretinerea funcționarilor publici si a specialilor.

    81
  19. 2. Si inca in rata asta de absortie nu intra fonduri ce e posibil sa le pierdem ca nu terminam proiectele la timp sau bani ce trebuie sa-i dam inapoi ca nu respectam proiectul sau alte chestii d-astea.

    10. Nu stiu altii cum sunt dar eu sunt de-a dreptul socat. Nu m-as fi gandit niciodata sa le trimit un mail cu o minciuna ca poate-mi da si mie 30jdemii numa’ sa nu mint si sa tac.

    Nu serios, exista careva cu bun simt care are impresia ca nu a existat presa aservita lui Trump mai ceva decat e Antena 3 aservita PSD-ului?

    42
  20. 6. Sistemul va găsi întotdeauna soluții. Ce este trist e ca a durat aproape un deceniu sa vorbească cineva public despre sparla asta. Sumele vehiculate in articol sunt bani de bacșiș nu pentru autorizarea de produse, ci mai degrabă pentru aprobări de preț, includeri in ghidurile naționale de practica, etc.
    Iar articolul pare a face parte din recuzita cu care s-au găsit să-i dea la temelie lui Rafila tocmai acum.

    10
  21. 5. Posteaza si tu un link, si nu mai fi misogin, cu o piesa in oglinda cu Mirela din Constantele. Imposibil ca global records si influencerii sa nu fie dezgustati de ce poate face o femeie in astfel de situatii, nu ? !

    02
  22. 11 – am varsat cafea pe laptop intr-o criza de ras :))

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile