Știrile zilei – 24 februarie 2020

  1. Biserică . Blondă . Roșcată . Blondă . Oraș . Oraș . Oraș . Șatenă . Brunetă . Apus
  2. Euro a trecut de 4,8 lei
  3. Vânzările auto în China au scăzut cu 93%
  4. Orban e pe treabă
  5. Berlinul îngheață chiriile la 1,5 milioane locuințe
  6. Românii descoperă hobbyurile
  7. Un idiot mai puțin
  8. Piața muncii pentru cei peste 40 de ani
  9. Cronica de tehnologie
  10. Cronica de business
  11. Hyundai Ioniq Hibrid 2020 review

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

34 comentarii

  1. “Achiziţionăm cât mai rapid, la începutul săptămânii viitoare, materiale, echipamente, substanţe, medicamente necesare pentru astfel de situaţii”(Orban). Aici spune indirect că nu suntem pregătiți. Mă întreb pentru câte cazuri de gripa sezoniera erau pregătiți.

    00
    • Vor fi același tunuri și șpăgi că pe vremea gripei aviare când s-au aruncat sute de milioane de euro că să fie spălate mașinile cu apa chioara deși nu exista nici un caz în România.

      00
  2. Ponta are dreptate, Arafat ar fi bun acum primministru.

    00
    • sper că-i o glumă!
      de ce ar fi bun? ca, atunci când apar primele probleme, el să nege realitatea și să spună că rezolvă totul, ca în apuseni, la sutghiol sau la colectiv?

      00
    • da.. a dovedit ca are calitati de prim-ministru. adica e degeaba.

      00
    • cred ca doar Mircea Lucescu ar fi mai bun prim-ministru ca el. ca si ala da vina mereu pe altii.

      00
    • Am ajuns sa considerăm oamenii competenți semizei. Da, Arafat a făcut o treaba extraordinara cu Smurdul, însă meritele lui nu-l fac o somitate care nu poate fi urnit din fotoliu. El și Isarescu vor muri in funcție, de parcă sunt singurii experții ai României, or exercitarea unei funcții mai mult de 5 ani te plafoneaza.

      00
    • … sau „am făcut totul, s-a lucrat cu profesionalism, medicii și voluntarii sunt niște eroi, am monitorizat totul, s-a constituit o celulă de criză etc”. Iar „ce s-a întâmplat e normal, peste tot exista excepții, greșeli, scăpări, nu ne cereți imposibilul, învățăm din mers, vom analiza cu răspundere etc”.

      00
    • Nici nu are rost sa citesti dupa „Ponta are dreptate”.

      00
    • Exact. Un om bun (sa zicem) la urgente medicale il iei de unde e bun si ii dai de lucru cu pensiile, cu salariul minim, cu autostrazi, cu educatie, cu economie, cu impozite, cu alegeri. Asa nu o sa mai aiba timp sa se ocupe de chestiile la care e bun.

      00
  3. „“Achiziţionăm cât mai rapid, la începutul săptămânii viitoare, materiale, echipamente, substanţe, medicamente necesare pentru astfel de situaţii”(Orban)”

    Excelent, vin alegerile, putem sa facem rapid bani de campanie. Sifonarea cu motoarele turate la maximum. Desi daca vine coronavirus peste noi fix in campanie si o sa ramanem cu chilotii in vine, nu doar votantii PSD vor muri, dar si toate problemele se vor sparge in capul PNL-ului. Doi dintr-o lovitura, poate scapam de ambele partide.

    00
    • Asta mă gândeam și eu. Nici nu s-au putut alinia planetele mai bine, decât ca virusul să vină în România taman în primăvara alegerilor locale (știu că nu e conspirație, doar n-au mers politicienii în china să facă viruși, geez) și prinde la perfect niște achiziții în regim de urgență.

      Toate primăriile vor trebui să facă achiziții din astea, cred că deja se aliniază firmele de casă, sau se deschis SRL-uri noi în prostie.

      Ce e nasol pentru ei e că probabil nu vor avea de unde să cumpere marfă ca să vândă la suprapreț :)

      00
  4. un idiot mai putin… eu chiar mi-as fi dorit sa reuseasca. sa ajunga sus, sa se intoarca si sa dea declaratii…

    00
    • Am citit pagina de Wikipedia: au folosit prostia cu „flat Earth” ca formă de atragere a atenției și de publicitate. Nu credea în așa ceva.

      00
    • Lasa ca desteptii ca el au mai demonstrat stiitific ca nu sunt prea destepti.
      https://www.iflscience.com/physics/flat-earthers-end-up-proving-that-the-earth-is-round-in-new-documentary/

      00
    • Treaba e clara…. a fost sabotat de catre reptilieni.

      00
    • Eh, zicea un prieten de-al lui că nu credea în prostia cu flat Earth, dar o folosea pentru marketing. Treaba e putin mai nuanțată decât o prezintă media românească.

      00
    • „In 2016, Hughes launched a failed fundraising attempt for a rocket that earned $310.[1][9] After professing his belief in a flat Earth later that year, Hughes gained support within the flat-Earth community. His post-flat-Earth fundraising campaign made its $7,875 goal.

      Following Hughes’ death, a public relations representative stated: „We used flat Earth as a PR stunt… Flat Earth allowed us to get so much publicity that we kept going! I know he didn’t believe in flat Earth and it was a schtick.”

      (Daca mă întrebi pe mine, e lăudabilă inițiativa lui de a lua banii fraierilor.)

      Dar na, „un adept al flat earth theory a murit încercând să dovedească că pământul e plat” vinde mai bine decât „un ins care și-a construit propria racheta a murit”.

      00
    • n-am mai ras demult asa la un clip.

      00
  5. Piața muncii peste 40 de ani: ”Experiența nu contează”. Uite de asta lumea spune că hașerizdele” sunt proaste. La vechiul loc de muncă dura cam 2 ani să devii complet autonom și să poți duce un proiect mare cap-coadă (vorbim de inginerie). Asta nu însemna, totuși, că erai expert, ci doar că ai trecut odată prin aproape toate activitățile și le poți face singur.

    La început, mă uitam la munca celor dinaintea mea (exact ca meșterii ăia de vin și zic că cei dinainte au făcut o lucrare de căcat) și mă întrebam de ce au făcut mizeriile alea. Mă apucam să repar și îmi dădeam seama că încep să apară diferite probleme. Astupam o gaură și apăreau 3. Apoi înțelegeam de ce nu s-au respectat procedurile și cum s-a ajuns să se facă acea mizerie. La început dura foarte mult până înțelegeam ce trebuie făcut și până finalizam o activitate. După 5 ani făceam în 2-3 săptămâni, ce făcea un începător în 1-2 luni și o făceam și mai bine, fără să întreb pe nimeni nimic. Ăsta e aportul experienției.

    Ok, am vorbit de inginerie. Autorul a și zis că sunt câteva domenii în care chiar contează asta. Dacă ești vânzător la supermarket, băiat care pune marfa pe raft, paznic la farmacie etc., nu contează experiența chiar așa de mult. Or mai fi și altele însă? Agent de vânzări, medic, șofer, programator, băieți/fete de la marketing, chiar hașerizdă?

    Nu am înțeles niciodată de ce o firmă preferă să îi plece un om cu experiență și să angajeze un proaspăt absolvent în locul lui. Totul pentru 200-300 lei în plus pe care îi cerea omul respectiv. Majoritatea noilor angajați freacă duda grav cel puțin 3 luni și le ia cam 6 să își intre în ritm. La asta se adaugă și stresul suplimentar asupra celor care rămân și trebuie să îi formeze pe cei noi.

    Cireașa de pe tort e atunci când refuză să ofere mărirea cerută și angajează un om mai scump. E frumos când știi că trebuie să formezi un om care câștigă cât tine sau mai mult. Am fost în ambele situații.

    00
    • „Nu am înțeles niciodată de ce o firmă preferă să îi plece un om cu experiență și să angajeze un proaspăt absolvent în locul lui.” – pentru ca „merge si-asa” nu e inventie carpatina. Pentru ca sunt multe situatii in care angajatorul prefera obedienta in ale executiei in loc de know-how tehnic, pentru ca la noi si la privat nu exista inca cultura masurarii obiectivelor (da, am tot fost intrebat daca stiu de OKR de firme care nu le foloseau de fapt, desi se laudau). Si atunci aduci pe unul care asculta, care „face sa mearga” pe bani putini si ce crapa e problema „firmei din viitor”, acum luam banii de la clienti chiar daca la cea mai mica schimbare crapa totul.
      Firmele de produs sunt un pic altfel, desi si acolo am vazut oameni care se comporta ca si cum produsul de acum ramane fix, utilizatorii nu vor mai cere vreodata nimic nou, iar in mentenanta nu e nici o problema sa repari o chestie si sa strici 10 altele (atata vreme cat ‘altele’ sunt chestii obscure folosite o data pe an).

      00
    • „Experienta nu conteaza” se aplica extrem de rar. Un om mai experimentat s-a lovit de mai multe situatii, si a invatat cate ceva din fiecare. Sunt curios daca autorul articolului respectiv ar prefera sa fie operat de un medic proaspat iesit de pe bancile facultatii sau de unul cu 20-30 de ani de experienta. Sau daca ar prefera un avocat cu un an de experienta sau unul cu 20. Sau daca ar prefera ca aplicatia de e-banking pe care o foloseste sa fie dezvoltata de un colectiv de studenti in internship. Sau ca taxiul/uberul care il duce acasa sa fie condus de un sofer incepator. Sau daca si-ar incredinta proiectul de casa unui arhitect incepator. Experienta isi are rolul ei, la fel cum isi are si energia/creativitatea tineretii. Un colectiv/o echipa trebuie sa contina ambele tipuri de persoane.

      Articolele de genul asta sunt unul dintre motivele pentru care oamenii fac misto de „influensari”.

      00
    • Ce mi se pare amuzat este că numiți 5-6 meserii din cele peste 1000 care sunt în COR și gata, experiența este cea mai importantă. Ca să vă distrați, vă mai povestesc eu câteva: arhitect, inginer structurist, auditor, consultant și dacă aș mai face un efort aș mai găsi vreo 10, poate chiar 20. Repet, din peste 1000 de poziții.
      Ca să conteze experiența este nevoie ca persoana respectivă să și învățat ceva din proiectele, activitățile pe care le-a desfășurat de-a lungul timpului. Dacă nu, e doar vechime. Altfel, ceea ce povestiți voi este exact ce am povestit la punctul 3 „bagajul”. Plus incapacitatea de a vedea dincolo de paradigma în care trăiește. Dar, voi iluzionați-vă că sunteți niște speciali. O să fie amuzant să vă citim poveștile în Republica.
      De ce refuză o firmă să dea unui angajat 300 de lei și preferă să o ia de la 0 cu un altul „mai ieftin”? Simplu. Să zicem că nu ar fi un efort mare anul acesta. Dar peste un an va mai vrea 300. Și apoi încă 300 și deja începe să devină o problemă, atunci este mai rentabil să o ia de la început cu un alt ciclu de 4-5 ani. Și pentru o firmă, și pentru angajați este ok o schimbare la 4-5 ani.

      00
    • @Cristian Banu – eu nu ma consider special, tu esti cel care ai spus ca experienta nu conteaza „in 95% din cazuri”. Da-ne 4-5 exemple de meserii (din cele 1000) in care experienta nu conteaza. Aici tu esti cel care vine cu „bagajul” si „frustrarile personale”. Experienta conteaza peste tot, la fel cum conteaza si energia/entuziasmul celor aflati la inceput de drum.

      Ca IT-ist pot sa iti spun ca, cel putin in domeniul asta, de fiecare data cand a plecat un „veteran” de pe un proiect s-a simtit. In ciuda hand-overului, procedurilor si documentarii. Pur si simplu nu poti transfera toate cunostiintele dintr-o data.

      Altfel sunt de acord cu tine ca o rotatie la cativa ani e bine venita pentru toata lumea. Dar hai sa nu mai aruncam verdicte si sa nu minimizam efortul si competentele celorlalti.

      00
  6. articolul despre piata muncii e pentru toate varstele nu doar celor peste 40 de ani.
    Nu inteleg de ce unii is pun in CV:
    -data nasterii
    -starea civila
    -adresa completa
    -numarul de copii
    -poze de prin cluburi sau de la mare
    -grupa sanguina
    -zodia

    00
    • Isi pun deoarece site-uri ca bestjos sau ejobs iti cer ,,obligatoriu” data nasterii. Completarea acelei ,,casute” nu este la alegere.

      00
    • Oricum mai treci școala și anul terminării, locurile pe unde ai lucrat și cât ai lucrat… Așa că orice om de la HR cu ceva creier își poate da seama de vârstă.

      00
    • @ic, tu presupui ca aia de la hr ar avea creier :))))))

      00
    • zodia- am întâlnit cazuri în care viitorul șef voia pe cineva dintr-o anumită zodie sau refuza complet pe cineva dintr-o anumită zodie pt că ”el/ea (de obicei ea) nu se înțelege bine cu berbecii/racii/you name it”.
      și de ce să-și streseze căpșoarele calculând zodia în funcție de data nașterii (pe care oricum o cer)?!
      din păcate nu mi-a picat fisa să indic zodia din zodiacul chinezesc sau ăla druidic/floral/whatever (nu că le-aș mai ști) atunci când am fost întrebată. :)

      00
  7. Eu as fi curios de un experiment.. Sa trimita pentru inceput cateva zeci/sute de suedeji in China unde e focarul, sa vada ca suedejii sunt specimene/mutanti si nu vor pati absolut nimic. Iarna, frig, aproximativ -12 grade, o suedejca cu 6 puradei dupa ea, desculti in pantaloni scurti, nu aveau absolut nimic.

    00
  8. Nimeni n-a comentat pana acum despre masura chiriilor din Berlin.
    :))

    00
  9. La punctul 6 – gen ei nu se gandesc ca daca fac ceea ce le place, creeaza un job din asta, efectiv vor reusi sa castige bani fara sa munceasca? Nu era vorba aia „Faci ce-ti place si nu vei munci o zi din viata ta”

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile