Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

57 comentarii

  1. 4. stiu pe cineva care lucreaza la o firma de administrarea apartamentelor in regim hotelier.Dupa ce pleaca cei cazati a gasit termostatul setat si la 29 grade

    Comentariu apreciat.6113
    • geamurile deschise larg?

    • O fi făcut ceva greşit şi hotelieru’

      Comentariu apreciat.534
    • da, si geamurile deschise. Intr-o zi mi-a zis ca intr-un apartament era setat tot asa la ceva 25-28 grade si afara erau 15 grade.

      Indecis. Tu ce zici?256
    • acum 4+ ani am stat cca 3 nopți la hotel până am găsit chirie în orașul unde urma să lucrez. era sfârșit de noiembrie, destul de rece, dar mai ales umed și ceață.
      căldură în hotel nu funcționan deloc până după ora 17, când ajungeau cei mai mulți clienți.
      comunicat textual de la recepție.

      da, mențin temperatura în jur de 23 grade. o las puțin mai jos noaptea și când plec la serviciu. de asemenea, setez mult mai jos când aerisesc.
      cei care susțin că 19-21 e temperatura optimă să stea ei la temperatura aia, eu nu vin să fac poliția Celsius la ei acasă.
      am probleme cu tiroida, ceea ce mi-a defectat termostatul intern și, după o copilărie cu aproape la fel de multe straturi de haine în casă ca afară, efectiv nu mai suport mai multe straturi în afară de lenjeria intimă. nu am pretenție la pantaloni scuți și tricou, dar măcar pantaloni și bluză de bumbac lungi.

      Comentariu apreciat.8919
    • Intr-o noapte uita sotia termonstatul pe 26 de grade. Facusem baie copilului seara si sa fie cald. A doua zi dimineata ma trezesc lac. Ma duc la calculator, salut colegii din vestul Europei, vine si unul din sefi care fix atunci ma intreaba asa mai in gluma: Cat e temperatura la tine acasa acum?

      Zic ca acum sunt vreo 25 de grade. Asta, luat prin suprindere: Esti NEBUN!!? La noi a venit landlord-ul si ne permite maxim 15 grade in birouri.

      Indecis. Tu ce zici?1638
    • NOU
      #7

      Daca se pricepea la administrarea apartamentelor, ar fi instalat un termostat cu limitare de temperatura maxima.

      Comentariu apreciat.331
    • NOU
      #8

      Sfatuitoru, tu nu vezi ce dezbracate sunt minorele din poze? E clar ca le e prea cald…

      101
    • Am nimerit si termostate prin airbnb-uri unde nu se putea seta nimic. Setarile le facea prin internet proprietarul…doreai sa schimbi ceva…luai legatura cu el.
      Sau cum se spunea si mai sus…termostate unde nu puteai sa treci de 23 temp maxima.

      120
    • @Red, la ce temperaturi au fost iarna asta in Europa de Vest, ca sa ai 15 grade intr-o cladire de birouri cu o izolatie relativ noua, ar trebui sa pornesti aerul conditionat. Altfel se cam incalzeste de la sine mai mult de atat.

      149
    • With great power, comes great responsibility =))

      21
  2. 4. Ce chestie! O tara care pana acum 30 de ani murea (la propriu) de frig iarna in apartamente, a deprins obiceiul sa dea caldura la maxim cand i s-a oferit posibilitatea s-o faca. Nu m-as fi gandit.

    Comentariu apreciat.19320
    • 30 ani inseamnă o generație. e timpul să mai lăsăm baltă obiceiurile alea. pentru 10 ani de stat în frig acum ne scuzăm 100 de ani că bla bla?

    • @vali „Poporul Sfant” are scuze pentru tot felul de lucruri dupa aproape 100 de ani, trei-patru generatii. Noi de ce nu avem voie?
      Si, vorbind serios acum, eram mic la revolutie, dar am facut frigul inca vreo cinci ani dupa. Acum ca imi permit sa platesc facturile, am voie sa imi fac pe plac si sa stau iarna in chiloti in casa, sau trebuie sa ma supun unor directive?

      Comentariu apreciat.13126
    • pentru că ai doi neuroni, de aia nu avem voie.

    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 4269
    • @vali Ok, boss. Deci cine are o alta parere sau preferinta decat a ta, chiar daca este argumentata, justificata si nu ii poti faulta logica, este prost?

      Comentariu apreciat.9723
    • ce argumente, tati? mi-a fost frig acum 30 de ani? tu te auzi?

    • Da, mi-a fost frig acum 30 de ani de si acum imi aduc aminte cum era sa mor si eu si parintii mei de raceala pe care am avut-o intr-o iarna. Imi aduc aminte cum a facut taica-miu rost, pe sub mana, de un arzator cu gaz ca sa ne incalzim ca sa nu murim de frig, ca pe vremea aia erau ierni la Brasov, nu glume ca azi.
      Sunt cele doua lucruri care m-au impulsionat sa fac ceva in viata asta: sa nu mai fiu sarac si sa nu mai mor de frig. Vad asta in continuare la parintii mei, la unchi, la socrii. Daca tu poti sa treci asa de usor peste niste traume, nu inseamna ca toti pot sa faca lucrul asta, si cu siguranta nu sunt prosti.
      Acum am bani, facuti legal si taxati asa cum trebuie, pot sa platesc sa fie si 30 de grade iarna in casa. Nu ma plang de costuri, nu astept subventii si nici pomeni de la nimeni, de ce trebuie tu sa ma judeci si sa imi spui ca nu fac bine?

      Comentariu apreciat.20029
    • @vali: de ce ii fute pe alții grija ce temperatura au oamenii in casa?
      Vrem iar comunism? Vrei caldura, plătești. Care e problema?

      Comentariu apreciat.14018
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 27101
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 31122
    • @Matei, o mică diferență: locurile alea de parcare de care vorbești, dacă sunt pe stațiul public e o problemă care nu are nicio legătură cu temperatura pe care unii o păstrăm în casă și pentru care fucking plătim, din banii proprii, nu din banii publici.
      nu ne ducem într-un loc public, unde căldura e plătită din bani publici și avem acolo pretenții la temperaturi pe placul nostru.

      în momentul în care cumpăr efectiv, proprietate privată, un teren pt parcare, am voie să parchez câte mașini îmi încap pe terenul ăla. pentru că e al meu. și am voie să fac pe el absolut tot ce legea nu-mi interzice expres să fac.

      dacă eu am făcut frigul acum 40 de ani, pentru circa 1/4 din viața mea totală contează mai mult?!
      da, frigul și foamea îndurate atunci ne-au afectat sănătatea. pt partea de sănătate vorbește cu orice dentist sau gastroenterolog.

      Comentariu apreciat.883
    • Cei vindecați de traumele de acum 30 de ani ar putea trece la nivelul următor, să cumpere alimente pe cartelă, fără alinturi gen portocale, banane, excursii externe, samd.

      Indecis. Tu ce zici?4227
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1565
    • Problemele cu caldura nu s-au rezolvat acum 30 de ani. La inceputul anilor 2000 centralele de apartament inca erau ceva exotic si costau mult raportat la puterea de cumparare, iar sistemele centralizate de incalzire inca dadeau multe rateuri.

      Abia in 2005-2010 as zice ca a fost marea instalare de centrale, deci 15 ani de cand avem caldura la discretie.

      Comentariu apreciat.492
    • @Vali aici nu ai dreptate.
      Aveam 13 ani la revoluție, am stat la casă în București, deci încălzire cu sobă. Sau cu reșou artizanal făcut de tata cu nichelină și un bloc mare de bca. Care era și aragaz și boiler pentru apa caldă. Așa că acum, când îmi permit 24°c în casă, țin 24°. Și dau și drumul la aerul condiționat seara până când ajunge umiditatea la 50%. Știu că nu e pe placul ecologiștilor, dar la mine în casă fac ce vreau eu pe banii mei.

      Nu vreau să schimb robineții de calorifer cu din ăia cu Wi-Fi tocmai pentru că sigur se vor scula birocrații din UE să îmi impună cât de cald să am în casă. Spre binele meu, evident!

      Comentariu apreciat.5510
    • „30 ani inseamnă o generație. e timpul să mai lăsăm baltă obiceiurile alea.”

      Mai povesteste si despre clasa politica din Romania, doar a trecut o generatie.

      Motivul pentru care am centrala in casa e ca sa pun ce temperatura vreau cand vreau, si in miezul verii daca se intampla sa fie o perioada mai friguroasa, nu sa depind de 1 saptamana sub 10 grade sa se dea drumul la reteaua centrala doar iarna + sa fie surprinsi ca au avarii si atunci tre sa se repare, sau sa stau dupa pensionarii de la bloc care se incalzesc la aragaz numai ca sa nu porneasca centrala de bloc. Am trecut prin ambele situatii, never again.

      Comentariu apreciat.443
    • Eu nu inteleg de ce este problema celorlalti ca X vrea sa aiba 30 de grade caldura in apartament. Cu ce va afecteaza acest lucru?

      Nici eu nu suport caldura, dar imi este total indiferent ca vecinul vrea sa aiba sauna in locuinta, atata timp cat plateste pentru asta.

      @Matei, dar de ce sa punem restrictii doar la caldura? Haide atunci, daca tot vrem sa salvam resursele finite, sa punem restrictie si la carburant. Adica sa cumparam benzina/motorina doar pe cartela.
      Si mai departe sa limitam si calatoriile cu avionul sau cu trenurile diesel, ca si acestea consuma o multime de carburant.

      Adica mi se pare absurd sa limitam consumul de gaz si sa lasam la liber consumul de petrol.

      Comentariu apreciat.524
    • Pana la urma e vorba despre confortul fiecaruia. Mie nu imi place sa stau cu 3 pulovere pe mine in casa, stau in tricou fie ca e vara fie ca e iarna, si temperatura o tin la 21-22C, iar uneori cand vin inghetat de afara o dau si la 24C pana ma incalzesc.

      Nu o fac ca sa epatez, nu o fac „ca imi permit”, o fac pentru ca aia e limita de confort pentru mine. In timp ce pt altii e important sa aiba masina de $100k, pt mine e important sa stau in tricou in casa, iaca.

      230
  3. Eu personal am incercat. Am pus termostatul iarna trecuta pe 21. Mi-o plans nevasta toata iarna, cu 3 pulovere pe ea. Anul asta, o pus inapoi 22.5 si o vazut ca vine maxim 200 lei in plus. Mi-o zis ca pt 200 lei ea nu moare de frig si aia o fost, o masa in minus la restaurant. Sincer sa fiu, pentru 200 lei nici eu nu as sta sa imi fie constant rece. Si da, ce economiseam pe caldura anul trecut consumam pe apa calda ca facea 100 de bai fierbinti sa se incalzeasca.

    Comentariu apreciat.1436
    • Eu am constatat, dupa vreo trei ani de incercari, ca 22.5 sau 23 de grade inseamna temperatura optima pentru familia mea. Imi este OK si la 22, dar deja incepe sa se vaite nevasta (si fie-mea cand mai vine acasa). La 23 este armonie in familie :-) . De izolat am tot izolat, anul acesta probabil ca voi schimba centrala cu una noua (13 ani sunt de ajuns). Cea mai buna investitie a fost in camera de la strada, unde am mai montat un termopan (peste cel existent): zgomotul de la strada este abia audibil, iar temperatura in camera a crescut cu aproape doua grade.

      Comentariu apreciat.472
    • Eu m-am incalzit cu aparatele de aer conditionat si un calorifer electric. Am consumat cel mai mult 1000 KW intr-o luna, deci vreo 800 de lei. Am stat intre 22 si 25 de grade. Gazul m-ar fi costat tot atata.

      Daca pun inca un aparat in camera cu acel calorifer electric, consum vreo 700 de KW.

      195
  4. Eu doar la 22 grade sunt ok. Nu vreau sa stau iarna în chiloți în casa, la 29 de grade, dar nici sub 22 nu stau. Pentru ca la 19 grade mie mi-e frig. Nu cred ca fac o aroganta cu asta

    Comentariu apreciat.969
  5. 6. o sa aibă si japonezii alcool cu aroma de coniac.

    Comentariu apreciat.303
  6. 4. Eu cred ca tine si de izolarea proasta a caselor/apartamentelor.
    Ca degeaba setezi 19 grade daca la podea sunt 15. Sau aproape de un perete exterior/geamuri.

    Asa ca setezi minim 22 – 24 ca de fapt sa fie 19 – 20 mai peste tot.

    Comentariu apreciat.613
  7. Românilor le place căldura iarna

    In sondaj i-a cuprins si pe cei 7,5 milioane de români care se incalzesc cu lemne sau cu ce mai gasesc prin curte ?
    In sondaj i-a cuprins si pe cei cateva sute de mii care stau la mila radetului ?

    Mda, foarte util si pertinent articol.
    Nu stiam ca temperatura la soba cu lemne si la radet se poate regla pe termostat.

    Comentariu apreciat.535
  8. Ca să înțelegem de ce au ajuns frații neacoita să ceară 170 000 euro pe 3 camere la margine de București : pentru centralele termice 😀

    158
    • Nu e prost cine cere, e prost cine dă. Și crede-mă că-s mai mulți care cer față de cât se oferă în piață.

      Ce zicea Albert Einstein?
      „Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I’m not sure about the universe.”

      74
    • E prost cine da si nesimtit cine cere.

      83
  9. La articolul cu medicii, mi se pare ca se face extrem de mult balet in jurul problemei de fond. Si anume sistemul medical ca si cel educational este subfinantat, respectiv o mare parte din banii se duc pe salarii.
    Dupa asta vin problemele bine stiute, dar despre care nimeni nu o sa vorbeasca cu subiect si predicat. Mai precis sistemul medical din Romania este unul profund dominat de caste, iar asta se explica direct inca din facultate, unde numele de familie iti poate face viata foarte linistita. Apoi la rezidentiat o sa descoperi ca brusc copilul ia fix specialitatea pe care o are unul din parintii sai si fix in spitalul in care ei lucreaza. Asa ca alternativele pentru multi devin plecarea in strainatate si nu pentru ca acolo umbla cainii cu covrigii-n coada ci pentru acolo isi au locul. Stiu povestea ca exista o sansa sa lucrezi in privat, dar pana sa ajungi acolo trebuie sa faci un sclavism modern pe mosia unuia din sistem.
    Pur si simplu problema nu mai este ca fosilele nu mai pleaca ci pur si simplu fosilele au acaparat acest sistem prin diversi interpusi multi fiind rude apropiate care intretin acest sistem. Si asta se observa cel mai usor daca va uitati fix la cazul lui Cirstoiu care este emblematica pentru intreaga breasla.

    Comentariu apreciat.401
  10. NOU
    #42

    Nu inteleg care e problema cu incalzirea – temperatura in sine sau risipa de energie ?
    Nu cumva discutia ar trebui sa fie despre izolarea corespunzatoare a locuintelor ?

    262
    • Evident ca izolarea e o problema si pierderile sint o problema.
      Se uita si ca incalzirea si curentul sint subventionate in divere moduri .

      53
  11. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1441
  12. 200 de ani de revolutie industriala, 5G, sateliti, comunicare instantanee si am ajuns sa ne mandrim care mai de care cu statu iarna in confortul termic al unui taran din 1910…
    Hai ca in 5 ani incepeti sa va laudati care mancati mai multa leurda si faina de greieri
    V-am pupat de la un confortabil 23 Celsius

    Comentariu apreciat.519
  13. până prin 2010 nu aveam centrală și îmi aduc aminte ce friguroase erau lunile martie-aprilie, mai, la fel și august, septembrie înainte să dea căldura la termoficare. Acum prefer să am 23 de grade setat și să nu simt un discomfort când îmi schimb hainele, sau mă plimb în casă prin maiou, sau când merg la baie să mă spăl să nu o fac strângând din buci.

    Comentariu apreciat.310
  14. NOU
    #49

    Eu prefer sa stau relaxat in casa, chiar daca asta presupune costuri mai ridicate. Acum ca s-a oprit caldura in Bucuresti merg aerele pe cald in blana + o aeroterma la fi-miu in camera si drept urmare am un 24 de grade, elegant. Confortul nu are limita de pret.

    Comentariu apreciat.283
    • Eu sunt curios cum de ai nevoie de aer condiționat „in blana” ca să obții 24 de grade, când eu la ora asta am 23 de grade si geamul a fost rabatat de la prima oră. Centrala e pe 19, n-a mai pornit de o lună

      210
    • NOU
      #51

      @Ion. Afara sunt 10 grade, blocul in care stau nu este anvelopat și sub mine e spatiu nelocuit și drept urmare neîncălzit.
      Practic trebuie sa încălzesc foarte multi pereți bocnă.

      170
  15. De ce cacat ai sta in frig in casa? Da noaptea faci un 18 daca e… dar in rest de ce ai sta pe frig? 22-24 grade e chiar decent pe timp de zi.

    231
  16. Oare austriecii și elvețienii de proști țin termostatele pe la 20 de grade?

    216
    • Inca nu am inteles de ce conteaza ce fac altii. Indienii nu poarte sosete decat rar, ii vezi iarna la -5 grade in papuci si fara sosete, ar trebui sa port si eu asa?

      Nu este mai firesc ca fiecare sa faca asa cum considera?

      160
    • de săraci.

    • E problema lor. Eu nu mă duc la ei să-i frec la cap să țină 24 sau 27°C în casă.
      Suntem în anul 2024, ar trebui să putem să ne simțim confortabil fără frecuș la cap dacă plătim pt acel confort și numitul confort nu e ilegal.

      Suntem diferiți, cu nevoi diferite, cu idei diferite despre confort.

      113

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile