Știrile zilei – 21 octombrie 2013

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

15 comentarii

  1. Google face cu Android ceea ce trebuia să facă acum multă multă vreme: să facă niște aplicații solide la care să nu dea sursa și să-și folosească serviciile web cu ele.

    Android E open-source. Poți lua kernel-ul și distribuția – o poți porta pe diverse device-uri și tot așa. Dar ce crede lumea e că gata, pentru că Android e open-source toată lumea trebuie să umble în el, ceea ce e fals. Eu pot crea ceva open-source și tu, de exemplu, să nu vezi sursa deloc – cît timp nu ești plătitor de produsul meu. Și pînă acum nu știu pe nimeni care să fi ‘cumpărat’ Android – ci mai degrabă oameni care l-au primit gratuit pe telefoanele care au costat de la 1 leu la 2-3 mii de lei.

    00
  2. Cand am citit titlul cu „japonezii vor importa moldoveni in curand’ , pentru o clipa am simtit un fior de speranta.

    00
  3. Japonezii importa moldovence de mult, poate ca s-au prins ca trebuie moldoveni sa le tina in frau….

    00
  4. Foarte interesant articolul cu Android, nu cred ca e cineva in presa noastra de IT care sa poata scrie la nivelul asta, adica sa inteleaga despre ce scrie, sa argumenteze pertinent si sa nu o dea in senzationalisme (gen iPad killer-ul de la Allview).

    Google a fost fortat de imprejurari sa dea Android-ul la liber, alta sansa nu avea la momentul respectiv (probabil singura alternativa ar fi fost sa investeasca masiv in marketing si sa faca aplicatii proaste pentru iOS). Mi se pare oarecum logic sa treaca pe closed source aplicatiile respective, mai ales cand e vorba de serviciile lor. Ce e un pic de obraz e ca au lasat aplicatiile default in paragina si ce e si mai de obraz e ca trec multe API-uri pe closed source (aia cu location e chiar nesimtire, dar cu Maps e oarecum normal pentru ca e serviciul lor). Probabil ca s-au ars destul de tare cu Amazon si daca n-ar fi facut asta, Samsung si-ar fi facut de mult fork-ul lor care sa nu aiba vreo legatura cu Google.

    @Dorin: iar ii uram pe utilizatorii de Android ca-si iau telefoane ieftine, nu mai cumpara nimic in plus in afara de telefon si folosesc doar aplicatii gratuite?

    00
    • @Perkele: sunt câțiva care pot face asta. dorin lazăr, dorian prodan, alții. problema e că n-are cine citi. oamenii vor mizerii simpluțe, gen yoda.ro.

  5. La chestia cu parloagele apreciez un ,,arendas,, din Timis. A mers pe la localnici intr-o comuna, Le-a zis cat o sa primeasca la hectar. Majoritatea a zis ca nu, ca e prea putin si mai bine sa ramana parloage decat sa-l imbogateasca pe el. El a tinut cont de parearea lor astfel incat cultiva tot ce prinde liber :)) Localnicii merg cu scandal la primarie dar niciunul nu vrea sa faca ceva pe acel teren

    00
  6. @Dorin – „Eu pot crea ceva open-source și tu, de exemplu, să nu vezi sursa deloc – cît timp nu ești plătitor de produsul meu”. Cred ca e o usoara contradictie in termeni. Daca accepti sa il licentiezi open-source (Apache/GPL/BSD etc) , atunci dai acces la sursa oricui.

    In cazul de fata, AOSP este open-source (Apache v2.0) iar gapps sunt proprietare Google. Smecheria e ca au facut userii dependenti de aplicatii, nu de SO (nu stiu cine si-ar lua un smartphone android fara sa foloseasca implicit si magazinul google play impreuna cu search/maps/docs/youtube/gmail/calendar etc.) E ca si cum Microsoft ar da Windows-ul la liber dar ar taxa pentru Office, IE, Bing, Outlook, Media Center, Essentials, Windows Upgrade.

    Un altfel de model de business. Deocamdata e win-win.

    00
  7. Bun articolul despre Google si Android. Pana la urma Google face ce trebuie pentru a ajunge la monopolul dorit. Cei care visau sau viseaza si acum la open-source si alte gogosi progresiste, ar face bine sa se trezeasca.

    Punctul cheie e aici:
    „If a company does manage to fork Android and make something compelling outside of Google’s ecosystem, there’s the little matter of nearly every manufacturer being contractually barred from manufacturing a device that runs the new OS. Even if this new Android derivative is better, for an OEM jumping out of the Google ecosystem, it’s probably more trouble—and risk—than it’s worth.”

    De asta eu continui sa cred ca Nokia (obsesia mea, recunosc) a facut bine ca a evitat Androidul. Toate eforturile lor software ar fi fost aruncate la cosul de gunoi. Google nu ar fi permis jonglerii in interiorul ecosistemului lor asa cum MS permite (si nu din bunatate, mai degraba din slabiciune). Google astia pre multi or sa popeasca.

    00
  8. La cativa pasi de noi, la Sunny Beach in Bulgaria, e plin de fake-uri de Beats si cate si mai cate. Preturi de cativa euro bucata, am vazut destui care cumparau stiind ca sunt fake, dar „se aud bine”. E drept ca in 3 zile se dezmembrau. Totul se petrecea la vedere, n-am vazut picior de politist care sa se ia de vanzatori. Parerea mea, asta ar fi un motiv mult mai serios sa nu intram in Schengen decat orice scuza inventata.

    00
  9. Android-ul si problema prea multor optiuni https://www.webfx.com/blog/web-design/androids-problem/
    Samsung are TouchWiz, HTC – Sense, Xiaomi – MIUI si CyanogenMod s-a transformat in companie. Google trebuie sa aduca „experienta Nexus” in PlayStore pentru a permite utilizatorilor sa instaleze aplicatiile si sa foloseasca serviciile Google indiferent de producatorul telefonului. Asa ar putea rezolva si problema fragmentarii.

    00
  10. Discutia de pe reddit pe baza articolului respectiv

    https://www.reddit.com/r/technology/comments/1ovgg1/googles_iron_grip_on_android_controlling_open/

    Frumos oras Regensburg, e in bucket list o plimbare pe Dunare din satul natal (Galati) pana in Regensburg.

    00
  11. biznisul unui singur om e un articol care arata efectele probabil celei mai mari probleme a romaniei, dar nu o nominalizeaza: resursa umana.
    orice biznis incepe pe ambitia, viziunea si riscul unui singur om. intr-o economie sanatoasa, atunci cind biznisul respectiv ajunge la milioane de euro, viziunea patronului se transforma intr-un sistem auto-sustenabil, care poate performa si in lipsa patronului: fie din cauza de vacanta, retragere sau, cum e cazul in articol, moarte. in ro e greu sa faci asa ceva, pentru ca elementele care alcatuiesc sistemul respectiv sunt fie incompetente, fie fraudatoare – adica lipsiti de ochiul si biciul stapinului, angajatii omoara firma fie prin incompetenta fie prin furt. nu stiu daca exact asta a fost situatia la edy, dar cunosc zeci de patroni cu afaceri mari care toti se pling de acelasi lucru: resursa umana – nu au cu cine sa faca treaba. incompetenta, delasarea, hotia sunt pietrele care trag romania in jos.

    00
  12. @PCH: Ma lasi? Ajung des in firme unde angajatii fac proiectare in Autocad pe Pentium 4 cu 512 MB RAM in timp ce patronii ard gazul cu motoare de 4-5000 cc pe SUV-uri. De vile nu mai spun. Altii angajati ma suna pe 24 decembrie la ora 18 sa-mi spuna ca nu le merge nush’ ce rahat in tipografie. Alti angajati ingheata la 16-17 grade in magazin duminica seara la ora 22 pentru ca atunci se trezeste tanti biciclista sa-si ia doua felii de salam. Nu exista dram de compasiune pentru nevoile angajatului.

    In lumea civilizata angajatii cheie au actiuni ale firmei in care lucreaza, e interesul lor ca treaba sa mearga bine. La noi un boier bicuieste sclavii.

    00
  13. @petrescs: Nope. În momentul în care faci ceva open-source asta înseamnă că cei care îți cumpără produsul trebuie să aibă acces la codul sursă. Ăsta e motivul pentru care în afară de cei care au făcut tablete cu Android 3 nimeni nu a văzut codul sursă.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile