Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

16 comentarii

  1. Noi cu Polonia am avut mereu o relatie buna inca de acum cateva secole iar faptul ca le-am adapostit tezaurul si am primit peste 100.000 de polonezi ca si refugiati de razboi probabil au inchegat aceasta realatie pe vecie.Pentru microbisti la meciul tur cu Polonia noi am aruncat cu torte pe teren si au fost ceva scandaluri in schimb noi cand am jucat la ei tot stadionul a aplaudat la imnul nostru.Din Europa romanii sunt cel mai bine vazuti in Polonia.

    00
    • Eu cunoscut destui polonezi, toți tineri, mulți mi-au zis că la ei în țară pentru mulți român = suedez și că suntem văzuți prost de tot.

      00
    • @RobertD astea sunt romantismele din anii ’80, preluate din filmul „Trenul de aur”, care sunt hăăăt departe de realitatea de azi. După meciurile internaționale, citesc comentarii în ziarele din țările adversarilor. După România – Polonia 0-3, concluzia era de genul e normal că i-am bătut pe suedeji, oricum sunt o nație cu pendula scurtă. Când vine vorba de relația polono-română, ei referă foarte des un proverb care arată că între polonezi și unguri există încredere, deci cu românii viceversa. Iată aici despre proverb, care există și în ungurește https://en.wikipedia.org/wiki/Pole_and_Hungarian_cousins_be

      00
    • Cu Polonia ungurii au relatie buna, nu noi. Sarbii sunt cei care ne vad in relatii bune.

      00
    • Eu cunosc polonezi tineri și mai puțin tineri, care lucreaza pentru guvern (MAE-ul lor, în special), potrivit cărora destui conaționali de-ai lor au fost învățați despre perioada WW2 mai degrabă că românii le-au reținut și internat guvernul refugiat în România în 1939, și mai puțin despre cum le-am salvat aurul. Desigur, faptul că Antonescu a refuzat constant să-i predea pe miniștrii polonezi lui Hitler nici nu e menționat.
      Antipatia ar fi apărut, culmea, mult mai devreme, respectiv după ce am intrat peste unguri în 1919, ca să eliminăm regimul bolsevic instaurat la Budapesta de Bela Kuhn. Polonezii s-au cam speriat ei înșiși și și-au văzut amenințată poziția de lider regional.
      Accentuat post-Revoluția din 1956, sentimentul pro-maghiar (care în Polonia are rădăcini istorice, din Evul Mediu) a mers în paralel cu relativul dezinteres la adresa României (după 45 n-am mai avut graniță comună).
      Dezinteresul a devenit treptat dispreț, culminând în 1991 cu formarea Grupului de la Vișegrad, unde Polonia i-a ținut isonul Ungariei, să nu fim invitați, pe motiv că românii îi persecută pe etnicii maghiari din Transilvania, fiind date ca exemplu incidentele din 1990 de la Târgu-Mureș.
      Se pare că o parte a intelectualității poloneze a ales să susțină tabăra maghiară în dezbaterea despre Transilvania. Așa se face că în anii 90, unul dintre ziarele est-europene care înjurau constant România și românii, mai ales pe tema drepturilor minorității maghiare din Ardeal, a fost Gazeta Wyborcza, din Polonia. Stiu asta de la o colegă poloneză care și-a făcut lucrarea de diplomă (Stiinte Politice – RI) pe analiza modului în care discursul presei poloneze a influențat atitudinea guvernelor de la Varșovia în perioada 1990 – 2010 față de țările din Balcani (incluzand România). Mi-a zis o chestie interesantă, cum că a intervievat profesori de istorie și literatură care au predat în perioada comunistă și care erau profund nemulțumiți de modul în care „românii au trivializat campania lui Ioan al III-lea Sobieski în Moldova, la 1691”. Este vorba despre nuvela lui Negruzzi, „Sobieski si românii”, dar mai ales despre poezia lui Coșbuc, „Cetatea Neamțului”… (pentru cine nu știe despre ce-i vorba, poezia este aicii: http://www.poezie.ro/index.php/poetry/139505/Cetatea_Neam%C5%A3ului)

      Un tip mai în vârstă, care a fost și prin România de mai multe ori, mi-a zis că de vină pentru atitudinea asta a polonezilor (mai bine reliefată la popendulația educată în comunism) ar fi un complex de factori: polonezii de rând sunt mai religioși ca noi, ne văd ortodocși și cred că suntem pro-ruși, în timp ce o parte din elită resimte faptul că suntem latini (le-ar fi plăcut lor să fie, s-ar fi pupat perfect cu catolicismul) și nu-i convine că am insistat mereu pentru egalitate în raporturile bilaterale, polonezii dorind, se pare, să le recunoaștem statutul de putere regională, probabil cu niște plecăciuni :-)

      00
    • Robert traieste intr-o lume paralela. De fapt la Bucuresti, ultrasii lor strigau disperati „suedejii” si „ardealul e unguresc”. Uite un sondaj pe 2016 cu parerea lor despre altii
      De fapt am crescut in ochii lor fata de anii precedenti cand arabii erau mai sus. Imaginea se datoreaza valurilor de suedeji ca i-au invadat imediat dupa 90.
      Asta crede majoritatea. Aia mai deschisi la minte ca peste tot sunt foarte putini.

      00
  2. Baga si tu despre Jerry Lewis

  3. Man, azi ma intorc la lucru dupa concediu. Ceva stiri pozitive nu dai ?

    00
  4. Vezi ca a fost demisionat directorul Tarom.

    00
    • …iar Principele Nicolae (Nicolas) se insoara cu Alina Binder, fosta iubita a junelui Blaga (PDL), in Germania. Ce mica e lumea, meschin de mica…

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube