Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

74 comentarii

  1. 9. In Sectorul 1 din Capitala nu se mai ridica gunoiul.

    00
  2. Despre emigrare exista fel si fel de pareri https://www.contributors.ro/sfarsitul-emigratiei/

    00
    • partea funny e ca emigrația a rezolvat probleme care nu aveau rezolvare.
      cel puțin la mine în zonă s-a schimbat major demografia, implicit a scăzut infracționalitatea.

      să-i facă cineva statuie lu’ Emigrație, merită. ♥️

      00
    • Visați băieți, visați.

      00
    • Cel putin trei familii destul de înstarite (medici) din Belgia și Franța, români emigrați, vor sa revină acasă.
      Ca fost emigrant, care s-a intors iar acum vrea sa plece iar, nu am înțeles de ce un medic practicant in Belgia și/sau Franța, cu copii la școală acolo, vrea sa revină acasă. Care acasă nu e București (!), e Buhusi, Fălticeni, sau Zalău (orase numite aleatoriu).

      00
    • Mie îmi place ca omul ala vine cu cifre, statistici, comparatii, motivatii economice si sociale, exemple, etc.

      Articolul se incheie cu 100 de comentarii de la specialisti care stiu ei mai bine ca nu e asa.

      Fun fact: plimbandu-ma in road trip prin Portugalia, prin nord am fost socat de proportia de masini inmatriculate in Franta de pe sosele. Nu exagerez cand zic ca proporția pe autostrada era de 8 frantuzesti la 2 portugheze din 10.

      In consecinta, l-am sunat pe cel mai apropiat frantuz cunoscut si l-am intrebat daca francezii isi fac concediul in Portugalia cum si-l fac romanii in Bulgaria, ca altfel nu imi explic ce cauta atati francezii pe sosele.

      Raspunsul a fost neasteptat: „francezii” aia erau de fapt portughezi emigrati acum 30-40 de ani care veneau in vacanta in tara de bastina, pe stilul cum se umple Romania de Paste de masini cu numar de Italia sau Spania.

      00
    • Aș mai adăuga la statistica din articol faptul că salariul median brut* pentru 2020 este de ~2700 lei, adică ~1600 lei net.

      Asta înseamnă că la un număr total de angajați estimat grosier la 6 milioane și un salariu mediu brut declarat la 5500 lei, mai mult de 80% din forța de muncă câștigă în realitate sub salariul mediu. Adică vreo 5 milioane din 6. Deci realist suntem cam săraci.

      Dacă mergem și mai departe și ne uităm la distribuția salariilor per orașe/ sate/ zone industriale ghici unde e sărăcia mai mare și de ce emigrează/ a emigrat lumea.

      Singura chestie e că în calculul ăsta nu am văzut să fie luați în calcul și pfa-urile, patronii firmelor și alte profesii/ roluri care să completeze informațiile despre nivelul de trai. Și desigur economia gri și neagră. Părerea mea e că s-ar schimba destul de mult tabloul dacă am avea acces și la datele astea, fie ele și incomplete.


      * https://www.avocatnet.ro/articol_56826/Salariul-minim-mediu-%C8%99i-median-Cum-s-au-imp%C4%83r%C8%9Bit-ca%C8%99tigurile-salariale-in-Romania-anul-trecut.html

      00
    • @Cristi,multe pot fi spuse:

      -au nimerit in zone in care medicii locali nu stateau,zone nasoale,triste,fara viitor,pline de magrebieni/africani si infractionalitate
      -familiile lor nu au reusit sa se integreze,vorbesc limba fff prost,copii discriminati la scoala
      -vremea e oribila vs Romania
      -au visat milioane,dar au inceput sa plateasca taxe si impozite,si au realizat ca diferenta fata de Ro nu e asa mare
      -trebuie sa se comporte civilizat cu pacientii,nu ca in Romania
      -culinar nu s-au adaptat,si cel mai important,sunt habotnici ortodocsi si le e frica ca o sa ajunga copiii sa aiba prieteni musulmani(nu rade,real story,iar preotii ortodocsi ajunsi si aciuati prin vest impartasesc aceste temeri)
      -au familie acasa si vor sa stea aproape
      -sunt batuti in cap

      00
    • S-a redus decalajul fata de tari de nespalati care abia au evitat intrarea in default, yay, gata vine mierea si laptele :/

      00
    • Nu banii aduc bunastarea ci educatia.
      Dati-i unui prost fara scoala si cultura un sac de bani, o sa-si ridice o casa si o sa-si ia o masina bengoase si va continua sa traiasca in aceeasi ‘mlastina’ imputita, fara canalizare, fara drumuri, fara justitie, fara sanatate. Pentru ca atata il duce capul si pentru ca asta e modelul majoritar in societatea in care traieste disponibil pentru copiere (el nefiind capabil sa dezvolte un model propriu).

      Acum, uitati-va la profesorii care educa generatia urmatoare (cei de la stat, nu cei de la privat, in majoritate pregatiti sa se tireze imediat dupa clasa a 8a sau a 12a).
      Exact! Ala e viitorul care se cladeste local pentru urmatoarele 2-3 generatii.

      00
  3. adică ITiśtii ie la fel de prośti ca ăia de la țară?
    śoc śi groază

    00
  4. Legat de 7, cam aceeasi problema, dar nu la acelasi nivel, este si cu Wellcode a lui Trimbitasu. Se insista la telefon pe economiile tale si cam „cat vrei tu sa investesti in tine”. totusi la wellcode mai gasesti estimari ale costului pe site.

    00
    • Uita-te pe youtube la scam-urile celor din India si vezi cum decurge scam-ul… prima data sunt interesati de cati bani ai, ca sa stie ce pot mulge de la tine.

      00
  5. 4. Îi faci reclamă lu’ Sârbu&Co., se merită? Știrile din ăstea trebuie sancționate de CNA.

    5. Au avut Covid și au anticorpi; din cauza sistemului nasol (extrem de nasol) de sănătate, de unde să tresară încrederea dintr-o dată; izolarea (din rândul moșilor & babelor), care nu au chef & nu-i văd rostul să mai prelungească viața în țara de kk; propaganda rusă și rusofilii care au dat roade; ideatizarea sinuciderii (și dovada că ne trebuie un sistem de sinucidere/eutanasiere asistată); fatalism de tip „Ce-o fi, o fi, nu mă interesează”; asimptomatici care nu văd rostul…

    Sorin Ioniță explică pe partea de mass-media capturată, propagandă și lipsa de coerență pe termen lung: https://www.facebook.com/sorin.ionita.16/posts/10226762073699946

    6. Dacă toată camarila cu vârste peste 45-50 de ani din BNR nu sunt dați la o parte, nu vom vedea polițe monetare (că de acolo începe totul, fiscale mai târziu) coerente da’, poftim, după ce că facem parte din categoria de „low trust society”… mnoh, fiecare pentru el/ea.
    Eu am înțeles demult că autorul este un simpatizant socialist dar se vaită degeaba (probabil articolul e scris să îndeplinească cota lunară să primească salariul pe card).

    00
  6. Pentru 4: https://republica.ro/ce-le-lasam-copiilor-nostri

    Înțeleg că s-ar dat drumul la propaganda nativității? Mă întreb pentru ce subiecte/probleme e menită să ascundă săptămâna asta.

    00
    • Bun articolul, consider noi si copiii nostri avem un model de alergare de stafeta.

      Nu trebuie tu sa te simti dator sa faci imposibilul pentru copil. Trebuie sa-i oferi posibilitati mai multe decat ai avut tu, de acolo el preia, face niste alegeri si da mai departe urmasilor sai si le lasa mai multe optiuni. De exemplu, daca tu ai putut emigra abia la 50 de ani ca a fost Ceausescu si nu puteai pleca din tara, poate ca el acum poate sa plece de la 18. Daca tu nu aveai optiunea sa faci o facultate, poate el are. Daca tu nu ai iesit din tara, poate el poate sa mearga acum. Daca tu nu ai avut bani sa faci facultatea cu taxa pe care ti-ai dorit-o, poate ca pui bani deoparte pentru copil si cand ajunge sa dea la facultate il ajuti cu plata scolii unde isi doreste. Cam asta cred eu ca e maxim ce pot face si ce as putea direct controla. Si sa-i ofer o educatie cat ma pricep. In rest, pot vota dar nu pot controla ca sigur X va ajunge la putere. Nu pot controla coruptia si cat fura astia si ce contracte cu statul. Nu pot controla ca vecinul e un cocalar si parcheaza masina in scara blocului, nu pot controla ca politia cand ii suni asteapta 2 zile sa primeasca mandat sa intre peste ala in casa. Nu pot controla ca judecatorul considera ca pedofilul ala nu e un pericol public. Insa pot oferi posibilitatea ca al meu copil sa aiba optiuni, sa aleaga daca vrea sa plece sau sa stea.

      00
  7. 7. Cursuri de 5000 de euro? Pune cineva botul la aşa ceva? Oare băieții or fi încercat cu ceva gen 2000 Eur şi a mers aşa că joacă la rupere?

    00
  8. Hai să nu o mai zic pe aia cu populația scade, imobiliarele se scumpesc (pentru ăia care vor să comenteze, nu se scumpesc doar în București și Cluj, în plm), că v-am plictisit cu ea.

    Am alta: natalitatea scade de atâta timp, însă la grădinițele de stat e bătaie pe locuri în fiecare an. Aici aș avea ca explicație toate cartierele rezidențiale noi, fără grădinițe (fără nimic, în afară de blocuri, de fapt), unde oamnii își iau vize de flotant, ca să își poată înscrie copiii la grădinițe din oraș.

    00
    • Aia cu bătaie pe locurile la grădinițe este valabilă pentru orașele care absorb forță de muncă, adică Cluj, Timișoara, Iași, orașele mari.

      00
    • Legat de imobiliare, sunt două nuanțe.

      Prima și cea mai recentă, se scumpesc materialele de construcție.

      A doua, mai veche: https://project-e.ro/2021/02/12/mafia-imobiliara-manipuleaza-marea-masa-a-populatiei-pretul-imobiliarelor-este-supraevaluat/

      00
    • @Boros

      zice Iancu Guda: ”De ce sunt preturile la case exprimate în EUR?”

      De ce sunt prețurile la orice exprimate în euro? Ăsta e marele mister.

      De ce se vând automobilele în euro, de exemplu? Odată construit, prețul în lei se modifică zilnic.

      De ce poți cumpăra abonament de internet/televiziune, de la digi, exprimat în lei, dar cel pentru telefonie mobilă e exprimat în euro?

      De ce prețul rovinietei e calculat în euro!?

      De ce salariile sunt în lei? Angajatorii câștigă odată prin inflație și odată prin devalorizarea leului, dar îți dau mărire anuală de 3-5%.

      00
    • La mine prin cartier problema nu era aglomerația la grădinița de stat pentru că programul acolo se termina la patru jumătate iar la maxim ora 5 trebuia luat copilul. Pentru cei care nu au părinții în oraș sau program de mincă până la ora patru singura soluție sunt grădinițele private care au program până mai târziu. Așa că pentru al doilea copil nu sunt resurse.

      00
    • La unele grădinițe de stat e bătaie pe locuri, la altele doar bătaie și cele din categoria a treia care îndeplinesc ambele criterii. La figurat; nu există caz de grădiniță cu renume în care să iasă copilul și să îi zică părintelui că doamna e rea că astăzi și-a luat palma binemeritată peste frunte, părintele să ignore copilul și toată lumea să fie fericită. La școli la fel.
      Și în București și în Cluj vei găsi clădiri d-astea care nu își acoperă locurile nici la înscrierea din toamnă.
      Infrastructura de educație și sănătate a fost planificată în anii 70 la o natalitate de ~160.000 și populație de 16-17 mil. Deși statul a avut timp să suplinească cererea în creștere datorită decretului nu a făcut așa ceva și mulți au uitat că erau 42 în clasă și învățau în trei schimburi sau că au trăit cu cheia de gât. Are grijă creierul să estompeze amintirile mai puțin plăcute.

      00
    • @ubercool
      fenomenul se numeste „inlocuire valutara” – „currency substitution” sau „dollarization”.

      Apare controlat, atunci cand statul incearca o stabilizare a monedei si permite utilizarea in paralelel a unei monede mai puternice, practic leaga moneda locala, la o rata fixa, de alta valuta mai puternica. De genul ce a facut Bulgaria in anii ’90 cand a adoptat marca germana ca reper si a fixat cursul de schimb la 1DM = 1000 Leva.

      Sau necontrolat, cand populatia nu are incredere in moneda locala si atunci foloseste in paralel alte repere valorice, alte valute, pentru schimburile economice sau tezaurizare. In Romania, inainte de Euro, dolarul era moneda de schimb pentru bunurile cu valoare mare (masini, imobilaire, samd) cu un amendament pentru DM care circula masiv in Ardeal si Banat.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Currency_substitution
      https://www.investopedia.com/articles/04/082504.asp

      00
    • „Clug” e oras smart, in loc sa mearga copiii la gradinita azi maine vine gradinita la ei. Ce bataie pe locuri? ce piata imobiliara… ce preturi… ce natalitate? Tot ce auziti de rau despre Cluj e doar rautate si invidie fata de Boc, de fapt in Cluj totul e mai ceva ca-n Londra, Viena, Paris…

      PS: Pretul imobiliarelor din Ro nu au de ce sa mai creasca de acum inainte… nu ar avea sens, de ce sa platesti pe un apartament in Cluj ca pentru o vila in Turda, care e la 20 de min de Cluj? …mai ales daca toti vor sa lucreze de acasa.

      00
  9. 4 – natalitatea este mai degraba descurajata in tara noastra. ok, faci copilul si apoi ce faci cu el cand trebuie sa te intorci la munca? dai salariul castigat unei bone? nu exista crese, sa il poti lasa de la 1 an sau mai devreme. sa nu mai spun de conditiile din maternitatile de stat, unele zici ca-s macelarii. o familie cu salariu mai mic decat cel mediu nu isi permite sa plateasca 2-3000 de euro o nastere (care este un lucru atat de natural si totusi atat de complicat chiar riscant in spitalele de stat).

    00
    • Cine are bani, face copii, câți vrea.
      Cine nu are bani, nu face copii.

      Simplu.

      00
    • Nu am inteles niciodata cum am aparut pe lume in era fara Pampers, cu ambii părinți la serviciu.
      Enigmă si mai mare e cum au apărut părinții mei pe lume, in era in care nici macar hârtia igienică nu era „mainstream”.
      Cum au putut, ma, bunicii si părinții nostri, iar noi nu putem? Un copil, doi copii? PATRU! UNSPREZECE a avut „tanti Sanda, sora lui Nenea Nelu”. Cum de oamenii aia au putut asa ceva, iar noi nu mai putem? La țară, fără apă curentă!

      00
    • @Boros, cred că-i fix invers*.

      Cei cu bani mulți nu fac din comoditate, cei săraci rău (în special anumite … errr … categorii) fac mulți pentru ajutoare. Iar cei de mijloc fac maxim unul pentru că au anumite principii despre ce să le ofere şi nu-şi permit mai mulți.

      * din ce mai văd prin jurul meu

      00
    • Natalitatea e descurajata in romania??? In conditiile in care primesti aproape salariul intreg timp de 2 ani ca sa stai cu copilul acasa. In alte tari civilizate primesti 4 luni, gen USA. Sau 1 an in Germania.

      Locuri la gradinita de stat sunt tot timpul putine, dar cumva se pare ca toti gasesc loc la limita, dar gasesc. Asta si pt ca multi isi duc copiii la gradinite private care sunt mai aproape de casa sau sunt “mai bune” si costa de la 1200 la 3000, pt toate buzunarele.

      Daca nici asta nu este cel mai bun moment sa faci copii atunci nu stiu care este.

      00
    • Cristi, ce nivel de trai aveau familiile bunicilor si ale celor cu unspe copii? Eu stiu pe cineva de 65 de ani care a avut 6 frati si cand era ora de masa, daca nu te asezai din prima, riscai sa nu mai prinzi ceva de mancare.

      00
    • Anda, inca un motiv pentru a sublinia ca e plin de „snowflakes” in 2021, care o ard cu „nu putem, societatea nu ne incurajeaza, Statul nu ne da, nu ne face.”
      Mancat de cacat. Nu se vrea, nu se doreste. E ok, zi ca nu vrei copii, accept, nu o arde cu „nu am posibilități”.

      00
    • da, sunt snowflake pt ca nu vreau sa imi dedic toata viata ingrijirii unei echipe de handbal.

      00
    • Cristi, tu stii cati copii mureau in era “fara pampers” ? Nu stii. La tara se faceau copii multi si din alte motive. Ex: nu stiau cum sa se protejeze, mureau multi copii din cauze care ni se par banale si evitabile azi, aveau nevoie de “ajutoare” la treaba, copiii mai mari ii cresteau pe aia mici (mai ajutau si bunicii sau neamurile din sat) etc.

      00
    • @Boros

      exact invers. Nu faci copii, dispare tribul.

      00
    • @Oana, nu cred ca ai cui sa explici, omul se da specialist, cel mai probabil incel.

      00
    • @michael, ce nu spui tu e ca acolo ti se pune la dispozitie gradinita/cresa la sediul firmei, camera de alaptare, toate platite de angajator sau cu preturi pe care si le permite oricine. Vii dimineata la munca, lasi copilul la intrare si il iei cand pleci, eventual il mai vizitezi la cateva ore sa-i dai sa manance.

      00
    • Stați si sugeti-o intre voi, unul altuia, plângând cum nu va lasa conjunctura sa faceți copii.
      Repet: zi ca nu vrei, ca vrei „sa te bucuri de tinerețe” sau de ce puii mei vrei tu sa te bucuri (gaming, cursuri motivationale, excursii in Bali). Spune asta si suntem ok, e viata ta, fa ce vrei cu ea. Nu am opinie, nu comentez.
      Când vii sa o arzi tu cu motive ca „e greu”, „acum 100 de ani mureau copii”, deja devii penibila.
      Tocmai! Le mureau copiii, ba! Nu se plangeau ca nu pot bea cafea la Starbucks, LE MUREAU COPIII!
      Atât. Vrei copii, foarte bine. Nu vrei, si mai bine, că oricum ne apropiem de 8 miliarde.
      Dar opriti-vă cu „nu ne încurajează nimeni, nu avem X, Y, Z.”

      00
    • Pe Anda o stim de la alte comentarii la alte articole. Poate are puncte forte, dar inteligența și logica nu sunt printre ele.

      00
    • Cristi, mai bea o cafea si calmeaza-te. Tu ai adus argumentul pe care ti l-am desfiintat.
      Pacat ca nu ai si tu uter. Ai face un copil in fiecare an, asa-i?

      00
    • @Cristi, am zis şi mai sus, poate ai nişte principii despre cum ar trebui crescut copilul şi mai ales ce vrei să-i oferi. De la 500eur şcoala + chestii pentru unul, la 1000 eur pentru doi e ceva diferență, poate însemna o rată la casă.

      Există şi abordarea „hai să-i facem, că ne descurcăm noi cumva”, dar nu cred că e cea mai bună.

      00
    • Dincolo de elucubratiile noastre, cifrele ne spun ca stam bine in UE: pe locul 2, dupa Franta, la natalitate.

      Politicile de incurajare a natalitatii din jur ori au fost un esec (Ungaria) ori picaturi de ploaie in ocean (Polonia). Poti sa le dai romanilor orice, vor gasi motive sa nu puiasca, vor da vina ba pe situatia economica, ba ca nu sunt crese, ba ca bonele filipineze nu vorbesc romaneste.

      Dar nu de-aia nu puiesc, societatea s-a schimbat dramatic.

      Natalitatea scazuta e datorata unor factori sociali pentru care Europa nu a fost pregatita in avangardismul ei (femeile nu mai stau acasa ca pe vremuri, barbatii isi asuma responsabilitati mult mai tarziu, varsta procrearii s-a deplasat semnificativ cu vreo 10-15 ani in mai putin de 50 de ani).

      Daca europenii stiau secretul cresterii natalitatii, il puneau in aplicare pana acum. Nu poti sa dezemenacipezi femeile si nu poti sa convingii masculii ca e mai bine sa nu stea gratis cu mami si cu tati pana la adanci batraneti fara sa incalci anumite drepturi democratice (ex: interzicerea avortului).

      Concluzia este ca exista o singura solutie si e neplacuta pentru Romania avand in vedere rasismul ei nativ: imigratia masiva. Pana acum nu eram o tinta, dar cu cat ne departam pozitiv ca nivel de trai de medie, cu atat acest moment e mai aproape.

      00
    • @Cristi: cele 2 seturi de bunici ai mei au avut: 1 set 2 copii, că le-au murit 3 la vârste foarte mici (max 4 ani) și 1 set unul singur, că „mai întâi după taică-tu m-am păzit și după aia n-am mai rămas” (n-am insistat, dar suspectez niște avorturi cu consecințe nașpa).

      Bunica mea paternă a fost cea mai mare din 6 frați. Si-a crescut frații mai mici de la 7-8 ani. 80 de ani mai târziu își amintește cum veneau „Oară (diminutiv local de la Maria), ne e foame”, în loc de „mamă, ne e foame”. După școala primară ar fi vrut la școala de infirmiere, dar 1. Pur și simplu era fată. 2. Pierdeau omul care avea grijă de copii și casă (când nu era gravidă sau lăuză, străbunica muncea cu străbunicu’ la pădure). Bunică-mea își amintește și acum cum a mâncat bătaie pe la 6-7 ani că n-a putut spăla cu apă aproape fiartă oalele de smântână și s-a acrit tura următoare.
      Între noi fie vorba, nici băieții n-au făcut prea multă școală, din partea bunicii mele tata e singurul cu BAC și studii superioare inclusiv în generația lui.

      Ca chestie, în cartier bunică-mea e singura din generația ei, +/- 10 ani (bine, generația +10 ani nu mai există) care a avut un job salarizat și are o pensie proprie, restul prietenelor/surorilor ei au niște foarte jalnice pensii de urmaș.

      În partea ailaltă, unul din străbunicii materni a fost efectiv un vizionar pt generația și zona în care trăia (sudul foarte agricol, „unde să te duci la școală, avem pământ de muncit”), și-a trimis băieții (doar băieții), la școli de meserii.

      Zici de pamperși și alte alea, maică-mea fierbea în oală scutece, spăla, sau cel puțin clătea la mână până i se jupuia pielea de pe mâini, stătea la cozi și făcea naveta. Plângea de murea când se întorcea și ne găsea plângând singuri în casă. Taică-meu deja plecase la muncă și directoarea îi arăta ceasul. (Doamna în cauză a adoptat târziu o fetiță care la momentul adopției avea deja 7 ani; mulți ani mai târziu când își creștea nepotul doamna i-a cerut scuze tatălui meu pt faza cu ceasul „nu știam cum e cu copii mici”).
      Între atâtea treburi gospodărești (în condițiile în care și taică-meu făcea destule), plus job, maică-mea nu mai avea nicio secundă pt ea, pt un hobby, pt ceva. Din când în când ne reproșează că s-a sacrificat pt noi.
      Ah, și a făcut și 2 avorturi clandestine pe vremea lu’ Ceașcă, pt că nu putea crește alți copii.

      Ca chestie, pe noi (eu și frate-meu) ne-au crescut părinții. Peste 90% din colegii noștri de generație fie au crescut la țară până la vârsta școlară, fie au crescut cu bunicii în casă. Iar ceea ce erau atunci grădinițe cu program prelungit aveau activitate (educatoarele lucrau în 2 schimburi) după ora de terminare a programului de lucru în fabrici și birouri și, prin rotație, aveau program și vara.

      Te rog s-o lași mai moale cu bunicii/străbunicii au crescut nu știu câți copii, că să compari începutul anilor 1900 cu anul de grație 2021 la capitolul nivel de trai, joburi, școala și crescut copii, înseamnă să compari mere cu bujii.

      00
  10. 4. vad atat de multe articole despre cum „saracele femei nemiloase” lasa fara plozi maretul stat roman de parca se pregateste ceva gen interzicerea avorturilor si prezervative la 100 de lei bucata.

    00
  11. Valeriu Gheorghiță, după ce mai multe țări europene au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca: „România nu a primit doze din acest lot
    11.03.2021 17:56

    România a primit doze din lotul de vaccin AstraZeneca suspendat în regiunea italiană Piemont. Valeriu Gheorghiță: Avem nevoie de mai multe detalii
    Luni, 15 martie 2021, 14:16

    Lasand la o parte prostiile cu Gates, cipuri, rusia, Dumnezeu , oamenii nu se vaccineaza dintro neincredere sanatoasa in statul roman si daca ma uit la declaratiile de mai sus e si justificata. Bineinteles ca „n-avem lotul respectiv”, „vaccinarea continua”, „nu sunt efecte secundare” repetate ca de un papagal si in totala contradictie cu realitatea, au dus la faptul ca cu AZ nu se mai vaccineaza nici dracu
    Lucrurilr ar sta mai bine daca ar veni din sens invers, oamenii trebuie sa inceapa simta ca statului ii pasa de ei, adica trebuie sa-si redobandeasca increderea intrun sistem care pana acum s-a cam pişat pe ei
    Greu dar nu imposibil si ca prima masura venita de sus ar fi sa se spuna pe ce s-au dus alea dooj de miliarde de anul trecut, ca unii spun ca s-a cam furat. La greu

    00
    • mda, dar si cu ‘nu a murit nimeni’->’s-ar putea sa fi murit cineva’->’a murit cineva, dar nu e de la vaccin’->’investigam si va anuntam noi la toamna, intre timp ia uite ce a facut ala la onesti’…. ce incredere sa ai? dar e mai usor sa dai vina pe biserica.

      00
  12. 7. Legat de chestia cu cursul ăla de IT – merită ascultată conversația aia cu telemarketerul lor. E link prin text. Finalul clipului cu poza de pe UpWork e pur și simplu glorios.

    5. Prin 2014 (parcă) lansa Daniel David ”Psihologia poporului român” pe care mi-am cumpărat-o și-am citit-o râzând cu muci. Dă omul niște statistici acolo de toată frumusețea: după Turcia, românii sunt pe primul loc în Europa la
    – neîncrederea față de vecini;
    – credința în superstiții;
    – credința în figurile religioase ale religiei lor monoteiste (Isus, Maria, Dumnezeu, Duhul Sfânt);
    Suntem totodată printre primii la medicină alternativă (a se citi ”leacuri băbești”) în Europa și avem cel mai mare număr de biserici pe kilometru pătrat dintre toate țările din Europa. Conform cărții avem cel mai intens sentiment de ”posibil pericol exterior” dintre toate popoarele de pe continent, suntem locul II la mentalitate conservatoare (tot după turci) și suntem extrem de rezistenți în fața oricărei schimbări ce ar propune modificarea structurii sociale (tot locul I după turci).
    Cred că astea explică și ele destul de bine ce-i cu reziliența în fața măștii, poziția față de pandemie și alte chestii menționate în analiza aia sociologică.

    00
  13. Doar mie mi se pare o veste foarte bună că o să fim din ce în ce mai puțini?
    Care ar fi populația optimă a României având în vedere infrastructura dezastruoasă?
    Cum stăm cu natalitatea pe marile orașe care oferă loc de muncă față de zonele fără nici o posibilitate decât căpșunarit?
    Personal mi se par foarte bune condițiile de a face un copil în România pentru mamă, maxim 2 ani concediu pentru îngrijire și șanse foarte mari de a se întoarce la locul de muncă.
    Ai în DE, o femeie dacă ajunge să muncească pe o muncă mai importantă primește 1 an și de obicei un mare șut în fund după sau pe aproape, gen un job înapoi așa la mișto să aibă de unde să-si de-a demisia.
    Bineînțeles că asemenea practici sunt interzise legal, dar dacă nu ai asigurare de avocat te costă câteva zeci de mii de euro un avocat așa că …
    Între timp soțiile imigranților de anumite nații cresc vajnic natalitatea stând acasă…

    00
  14. 7. Chiar ma gandeam la tine Vali sa-ti dau postul dar se pare ca a ajuns inainte sa actionez..

    Am mai zis-o, desi avem acelasi prenume, n-am treaba cu Dascalu. Insa, cum vad eu treaba:

    Incep cu partile nasoale:
    – dubioasa strategia de vanzare a „angajatului” sau cine era ala din convorbirea telefonica. Te intreaba de bani, zice ca nu-s locuri, dintr-o data s-a gasit un ultim loc azi dar trebuie sa accepti acum. Sa accept ce? E 1 on 1, nu incep cursul. Nu pot sa-ti dau 5k fara sa stiu ce vorbesti. Parca la Amway sau nu stiu ce MLMuri te mai fortau asa.
    – Nu vad un cuprins al cursului, ce inveti acolo? Ma inveti bazele programarii sau ma inveti sa gasesc clienti? Unde gasesc clienti? Ceva mai mult de upwork si fiver unde te bati pe proiecte de 5-10$ pe ora? Pentru ca daca-s doar astia, nu merita.
    – Care e portofoliul lui Dascalu ca freelancer? Cate proiecte? Cati clienti? Cati ani? Ce cifra de afaceri/venit brut? Cate ore lucrate?
    – Diferentiere pe baza de cat castigi ca pe nenea ala il interesa financiar cat faci sa iti faca o oferta. Personal daca ai fi facut cursul as fi facut pe nivele daca vroiau sa ceara mai mult, plus sistem de payment plan (rate) + scolarship daca financiar nu iti permiti. Sincer as oferi gratuit pentru persoane de la tara care nu au posibilitati financiare.
    – As fi interesat de un feedback sincer si transparent de la cineva care a facut programul lor de mentorat. Testimoniale pot si eu sa fac rost, sincer. Lorand cu Pera isi dau testimoniale reciproc tot timpul.
    – Sunt interesat cat timp a lucrat Dascalu ca freelancer pentru ca sincer daca eu iti fac un curs de zidarie si ca experienta doar am vazut odata pe unul cum facea, nu stiu daca e relevant. Freelanceingul e mai mult decat programare, e arhitectura, design, negociere, vanzari, diferentiere, taxe, e colectarea de cerinte si livrarea produsului final, lucrezi pe time and material poate si nu fixed price si tot asa.

    Parti ok la Dascalu (nu am o intentie sa-l spal, doar ce consider ca merita mentionat)
    – Bai, nu e usor sa ajungi la Google chiar si intern. Ca o paranteza 100-200k total compensation (unde bani in mana poate sunt maxim 100 si restul actiuni daca treci anul) nu-s multi bani pentru San Francisco Bay area sau New York, Elvetia iarasi e foarte scumpa dar cred ca acolo totusi e mai ok. Dar revenind, nu se intra usor la Google nici ca intern, procesul de interviu e complex, daca reusesti sa fii sunat (undeva la 5% dintre aplicanti sunt sunati) dupa aia incepe screening, onsite (unde am impresia ca la google la intern e doar cu 1 intervievator onsite-ul iar ca full time e cu vreo 5, apoi hiring comitee). Si aici vorbim de Structuri de date si algoritmi, system design. Adica serios, simplu nu e. Bine, poate eu nu sunt in masura sa dau un exemplu ca sunt prost gramada si poate mi se pare ceva iesit din comun. Cel putin eu nu am reusit sa obtin un interviu telefonic inca, bine, am si un rol unde rar au poziti deschise. Dar am obiectiv sa-i fac sa ma sune pana la final de an.
    – Ideea in sine nu e neaparat rea, adica lucrezi ca si contractor si incerci sa iei cam cat ar lua firma care te angajeaza si te da la client. Incerci sa elimini intermediarii (sau macar o parte dintre ei) si sa te duci la clientul oarecum final. Insa sunt destule chestii de care trebuie sa te ocupi, sa ai clienti constanti, sa ai grija ca sa fie clientul multumit ca in general ala extinde contractul sau iti aduce alte contracte. Problema e ca nu tot timpul poti sa elimini intermediarii. De exemplu daca firma GIGI Srl are relatie de durata cu Google, eu nu pot intra direct la Google decat daca am lucrat o perioada lunga cu ei si imi propun ei sa trec direct la ei, insa, de obicei firmele cand colaboreaza intre ele au si cerinte de Quality, gen Certificari ISO, CMMI, de security sau alte chestii la care poate tu nu ai cum sa le prezinti. Deci daca GIGI Srl nu ar fi, tu n-ai avea intrare la Google.

    Acum, ce m-ar interesa e urmatorul lucru: Daca e doar un cacat de curs de programare, asta gasesti tone pe Youtube Udemi, timp si rabdare sa ai. Daca vine cu ceva in plus care iti aduce profit, e alta discutie. Ceva in plus insemnand: unde gasesc clienti? (nu fiver su upwork, altfel), cum semnez un contract? cum lucrez cu recrutorii? Cum gasesc un fel de brokeri sa ma plaseze ei sa-si ia un procent de la client? (Si aici nu sunt rasist dar as evita indienii aia care incearca sa te vanda pe 30$/ora si iti cer CNP, conturi bancare si toate dubioseniile). Se discuta de suma in sine de 5000. Ma intereseaza ce ofera de banii astia. Ca daca Dascalu ma pune in legatura cu astia de la Google si semnez un contract de 200k/an si fara el mi-ar fi fost greu sa intru acum sau ies cu el la cina si cu Zuck, poate ca merita cei 5000. Daca ma introduce intr-o lista de recrutori si incep sa fiu sunat, daca ma pune in legatura cu unii. Daca imi explica de Turbo Pascal, poate ca nu. De asta zic, trebuie vazut ce ofera de cei 5000.

    Inca o mentiune, lumea zice „ce imi garanteaza X dupa ce fac cursul”. Repet, nu vreau sa-l spal pe Dascalu, in primul rand nu a venit cu o replica la toata situatia asta de 2 ani, insa am o mentiune. Am facut un master intr-u n domeniu in trend acum si nu am lucrat o ora in domeniu, mai mult decat atat, nu am facut din proprie initiativa un proiectel in domeniul ala. Ar trebui sa ma duc la facultate sa le bat obrazul? Adica cacat, cumva aici e si treaba mea ce fac mai departe in zona aia nu doar a scolii. A, discutia e alta daca tu ma inveti „tehnici de agatat” si eu incerc sa le aplic si vin cu botul spart insa daca eu nu misc nimic, nu stiu daca profesorul are toata vina aici.

    Desi am lucrat cu cativa clienti nu pot zice ca am experienta. Interesant ar fi sa vina cineva cu mai multa experienta sa zica mai multe despre freelancing, Ionut parca avea multa experienta

    00
    • apropo, ala de la Wellcode, Trimbitas parca, tocmai ce este promovat de PROTV cu un interviu pentru emisiunea anonima iBani or something…

      00
    • coițe, cum ar fi să nu mai fii așa de prost? nu, serios, cum ar fi? ba te prefaci că nu știi cum îl cheamă pe trâmbițaș, ba nu știi la ce emisiune e…care e faza? pari mai interesat dacă vorbești de unul al cărui nume pretinzi că nu îl știi?

    • @Vali , cum ar fi daca ai pricepe doua cuvinte? nu am retinut numele lui si ma doare sincer in dos cum il cheama. asta era problema? nu faptul ca mizeria asta este in continuare promovata si pe tv? ai crezut ca ai prins pe vreunul de vrea sa le faca reclama pentru ca „nu exista reclama negativa”?

      00
    • ar fi o idee să te oprești din a face pe interesantul dacă tot speri la discuții civilizate și productive. ori ai coaie să spui ce ai de spus, ori o lași baltă.

    • imi place cum te concentrezi pe lucrurile care conteaza in acelasi timp ratandu-le cu succes la milimetru. eu eram aici subiectul? ok. uite cum invat de la tine cum sa duc o discutie „productiva” si „interesanta”, „coite”.

      00
    • lucrurile care contează le exprimăm coerent. nu „marcel sau cum îl cheamă” sau „emisiunea X sau cum o fi”.

    • mura-n gura era problema, nu coerenta. trebuia sa dai un search in plus sa vezi de emisiunea aia de care abia azi am auzit prima data si nu-i retinusem numele. sau poate ai crezut ca am venit sa-i faca reclama aici. geez…

      00
    • du-te tare, că ești pe lumea ta. nu trebuie să îndemni oamenii la search, trebuie să faci tu searchul ăla înainte de a lăsa un comentariu.

    • @Cristi
      Si eu as vrea un cuprins al cursului. O fi tehnic, o fi pe partea aia de clienti/business? N-au zis explicit. Eu presupun ca e pe aria aia de gasit clienti, facut relatii. Dar asta fiindca imi amintesc de promo-urile vazute de mult, in care spuneau ceva despre cum cauta ‘angajati in IT’, ca sa ii mute in freelancing. Daca te adresezi unor oameni angajati in IT, e ok sa presupun ca au deja ceva skill tehnic, nu?
      Dar daca la ei abordarea e cu targuiala din asta ieftina chiar si pt a afla pretul…e clar ca n-or sa fie mai transparenti nici legat de lucruri precum structura programului.
      Oare cum poti aplica schema asta de raspuns si la intrebarile despre content-ul cursului? conversatii imaginare…
      – Poti sa imi spui care e structura cursului, ce teme abordeaza?
      – Hm…depinde. Tu despre ce vrei sa fie?

      00
    • @Alexandra, nu-i cunosc, nici nu am lucrat vreodata cu ei, nu vreau sa fac nici o acuzatie/afirmatie pentru ca tocmai nu am experienta directa cu ei, nici nu ii apar, tocmai ca nu am experienta cu ei nu pot sa fac nici o parere, incerc oarecum sa fiu obiectiv. Apropo, de Dascalu am aflat tot de la Vali, a dat odata un articol cand abia incepuse el sa faca vlogging si omul parea ok.

      Din punctul meu de vedere:
      – la nivelul meu de experienta tehnica si non tehnica, Dascalu nu mi se pare prost atat ca gandire cat si tehnic. Repet, n-am ajuns la Google nici macar intern (desi am incercat si cu referal) deci, din punctul meu de vedere, la nivelul meu de experienta are un plus de la mine. Iar cum vorbeste in videouri e oarecum ok. Ignor momentan partea cu vandutul.
      – nu vreau sa zic ca e teapa sau nu tocmai ca nu cunosc practic situatia, detaliile, nu il cunosc si nu am fost vreodata implicat, nu am luat programul de mentorship (bun, aici exista riscul ca oamenii sa zica „huooo, te-a platit sa-i faci PR”, nu, habar n-am cine e si ce a facut)
      – e important/interesant de aflat structura programului. E un curs general sau e ceva de tip coaching/mentorship 1 on 1 si nu cum fac Amazonienii un curs pt toata lumea. Gen poate habar n-ai cum sa scrii un Hello world sau poate acum esti arhitect/lead, ai clienti dar nu stii sa-i pastrezi. Sau poate ai firma sau altii carora vrei sa subcontractezi si tu doar sa iei proiecte si altii sa livreze. „Libertate in IT” e vad si foarte general. Sunt diferite situatiile de la om la om. Iarasi, sunt roluri diferite, tehnologii diferite, am oarecum dubii ca se axeaza pe tehnic dar e doar o presupunere. De asta lumea crede ca poate e un curs de programare, poate ca nu e, nu stiu, poate dau si ei un cuprins sau revinde Dascalu si zice cam ce arii abordeaza (un pic mai mult decat solutiile date la fiecare pe site gen „lucrat la partea de mindset”). Totusi, parca ei ziceau ca dureaza 12 saptamani, cum au ajuns la 12 saptamani?
      – Nu stiu ce experienta are in freelancing/contractor. OK, e un screenshot parca de pe upwork dar nu putem sa ne bazam doar pe ala. Am si eu screenshot cu 0 de pe elance dar nu inseamna ca n-am muncit cu nimeni. Din punctul asta de vedere ei pot avea expertiza pana la un punct, poate asta afla la 1 on 1. Exemplu e complicat sa ma duc sa predau eu un curs la UIPath cum sa atraga fonduri cand eu n-am facut vreodata asa ceva. Dar da, la oricine te duci sa ii vinzi ceva, ala te intreaba cifre, pe care trebuie sa le prezinti.
      – Gasit clienti ce inseamna? pentru cineva poate care n-a gasit nici un client pana acum, Upwork,Fiver,Elance, Toptal poate sa fie ok. Poate chiar si spamat recruitorii in Linkedin pe diferite filtre gen „hiring” sa fie ok desi sincer functioneaza la nivel de statica (poate un pic mai bine decat cold email ca aia cauta oameni), poate glassdoor, dice, indeed, ziprecruiter si altele sa fie ok cand n-ai auzit de ele, linkedin cu diferite filtre gen remote, europe sau chiar grupuri unde sunt anunturi de joburi, sau grupuri de slack etc. Poate unul care deja face astea si vrea altceva, poate sa nu fie ok. Poate la inceput habar n-ai sa faci un cv sau n-ai auzit de leetcode si hackerrank si poate sa fie o mina de aur pt tine, poate unul deja stie treburile astea dar strica interviurile pe zona de behavior/team fit.
      – cel mai ok mi se pare un cuprins ca pe Udemy chiar daca e si o parte (procent) customizata pe fiecare client, stii ce zone se abordeaza, nu stii detaliile dar macar stii unde se misca treaba, pentru ca sincer, 12 saptamani e un timp destul de mare si ma astept sa fie multe punte care se discuta. Daca sunt sesiuni 1 on 1 sa specifice cate sunt incluse in pachet
      – Depinde si unde te afli. $35/h sa fie ok sau poate ca sa fie mult prea putin, bine, aici tine de negociere, client si buget.

      Ce vroiam sa zic cu asta, pentru cineva 5000 poate sa merite, pentru altcineva poate sa fie o pierdere de bani si timp. Depinde de experienta ta, de asteptarile tale, unde esti, experienta practica a trainerului, pentru ca eu nu-ti pot face curs de marketing si tot ce stiu este ca banner exchange e cea mai buna metoda. Exemplu concret la mine: pot sa-ti dau sfaturi cum sa treci interviurile pana la un punct, nivel si pe anumite companii cu care am experienta, dar nu pot sa-ti zic concret peste nivelul meu, nu pot sa iti zic cum sa intri la Google din moment ce nu m-au contactat. De asta conteaza unde esti si ce asteptari ai, poti sa fii super multumit cu ce primesti in urma participarii la curs/mentorship si 5000 sa merite pentru tine sau poate sa nu aduca valoare pentru tine si sa preferi sa mai pui niste bani sa platesti un MBA.

      Las asta la final, metoda de vanzare e cel putin dubioasa pentru mine si ma face sa nu incerc call-ul1 on 1. Daca mentalitatea lor e diferita de cea a angajatului lor (sau cine era) din video, serios, poate ar trebui sa lucreze la asta, personal de la un anumit nivel si cifra de afaceri as angaja pe cineva mai experimentat si sa-l platesc pe comision per client decat sa mai continui cu studentei pentru ca risc sa pierd clienti si sa am reputatia busita.

      00
  15. 7. Doar la licitatii trebuie sa te hotaresti pe loc daca dai sau nu banu’. Altfel miroase a teapa; nu neaparat in sensul penal, dar macar in sensul ca pretul este umflat si vanzatorul nu vrea sa-i dea cumparatorului timp sa se mai informeze si eventual sa se razgandeasca.
    Era o firma in SUA care vindea mobila in stilul asta: trebuia sa te duci la o prezentare de vreo 2-3 ore la sfarsitul caruia trebuia sa semnezi contractul sau sa pierzi pt totdeauna marea ocazie (pt ca alta invitatie nu mai primeai); daca erai casatorit, musai trebuia sa vii impreuna cu partenerul, ca sa semnati amandoi. Mai multe steaguri rosii decat la o conventie de partid comunist :)

    00
  16. 7. Saracilor, hai sa va invatam cum sa faceti bani, sa va permiteti si voi tricouri Tommy Hilfiger si Ralph Lauren cum avem noi in fiecare poza si video!

    00
  17. Dascalu e un sarlatan, ok. Dar dupa N reporturi la reclama, ce face facebook ? Exact, nimic. Banul e ban.

    00
  18. 4.

    Scenariul cu scăderea populației Rpmâniei cu doar 6,6 milioane în următorii zeci de ani e varianta optimistă. Potrivit simulărilor The Lancet, în 2100 vor râmâne doar 7,7 milioane de români în total care să cumpere imobiliare din ce în ce mai scumpe.

    https://www.economica.net/populatia-lumii-va-ajunge-la-8-8-miliarde-in-anul-2100-cu-2-miliarde-mai-putin-decat-a-estimat-onu-studiu_187351.html

    00
    • In 2100 imobiliarele care se construiesc acum vor fi deja de mult timp praf si pulbere. Iar canalizare si drumuri amenajate tot nu vor exista pe acolo.

      00
  19. Luati de aici – Boc insista infinit cu metroul (!), pentru care primeste (!!) 300 de milioane de euro prin Programul national de redresare si rezilienta. Iata ce spune studiul de prefezabilitate:”După stația Piața Mărăști, aproape toate forajele executate atât pe aliniamentul estic al metroului, cât și pe cel sudic au întâlnit, la adâncimi cuprinse între 12,50 și 25,0 metri, un masiv de sare care induce riscuri geotehnice asupra structurilor metroului”. Este vorba despre Piața Mărăști – Aurel Vlaicu până la IRA, apoi în Gheorgheni, spre Sopor, și în partea opusă, către CUG. Pe de altă parte, în Mănăștur s-a constatat că „terenul este format din argile/argile nisipoase și nisipuri/nisipuri argiloase, iar apropierea traseului metroului de râul Somesul Mic sau de Canalul Morii face posibilă interceptarea în cadrul acestor depozite de resturi lemnoase aflate in diverse faze de încarbonizare”.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)