Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

25 comentarii

  1. Aia cu „România odihnită” mi se pare de o nesimțire cruntă. Vezi Doamne!, amărâții ăia refuză locurile de muncă, sunt niște puturoși care nu vor să muncească. Nu cumva ei, de fapt, refuză niște salarii mizerabile? Câți dintre superiorii care aici (și peste tot, de altfel) fac mișto de puturoșii ăia, s-ar duce să muncească pe un salariu net de 600 de lei/lună? A, ei sunt superiori, are valoare. Același lucru îl fac și englezii, spaniolii sau italienii, refuză slujbele pe salarii mizerabile. Diferența este că salariile mizerabile de la ei sunt mană cerească pentru sărăcimea noastră.

    Ceea ce mi se pare amuzant este fractura de logică a dreptarzilor: adică este ok pentru patron să plătească salarii de mizerii „că atâta permite piața pentru nivelul lor de calificare”, dar sărăntocii nu au voie să refuze, tot pe criteriul de piață al întâlnirii cererii cu oferta. Nu, ei trebuie să zică bogdaproste că cineva, în mărinimia lui, se gândește să le dea de muncă.

    00
    • De ce sa platesc eu sa stea ei acasa? Aaa eu sunt mai fraier ca ma duc la munca, platesc taxe etc. Sa ii puna sa mature strazi, sa tunda iarba, sa faca curat, macar sa foloseasca la ceva.

      00
    • Pai atunci ar trebui sa refuze si ajutoarele de la stat ca sunt prea mici.

      00
    • Daca doar ar refuza salariul de mizerie ar fi OK, in fond fiecare are dreptul sa isi faca alegerile in viata si sa suporte consecintele (bune sau rele), nu te obliga nimeni sa muncesti. Problema apare atunci cind, dupa ce refuza salariul ala de mizerie, se duce sa ceara ajutorul social (si el de mizerie dar, nu-i asa, este pe gratis). Iar ajutorul ala social este platit de ceilalti fraieri care muncesc si sunt platiti mai mult sau mai putin decent. Pentru ca sunt o multime de oameni care muncesc pentru salariul minim pe economie si care platesc impozite ca sa aiba si gura puturosului ce minca.

      00
    • Da gigi avem valoare. Se cheama educatie si experienta.
      dar ca tot romanul tu chiar nu intelegi ca aia nu au nici un drept „sa li se dea”.
      Nu-ti place salariul? Te duci inveti acumulezi experienta.
      de ce ar trebui sa plateasca cineva mai mult decat face munca unuia?
      Sau trebuie sa iti explicam cum functioneaza salarizarea?

      00
    • @Cristian Banu
      Patronul poate refuza orice angajat potențial, iar angajatul poate refuza orice salariu potențial, deci singura „fractură logică” e în capu’ tău.

      00
    • Un salariu de 600 lei e de mizerie intr-adevar, dar atat valoreaza munca lui. Am muncit si eu pe 600 lei, stiu cum e sa muncesti pe minimul pe economie, se pare ca atat valora in momentul ala munca mea.
      In conditiile in care as fi putut sa stau acasa, sa iau ajutor social si sa ma ajute ai mei, un 200 euro n-ar fi fost o povara pentru ei cu siguranta.
      Stand foarte mult pe bara, ai sanse foarte putine sa reusesti sa reintri pe piata muncii, angajatorii se feresc de oamenii care au stat mult acasa fara un motiv intemeiat.
      Nu-i placut sa muncesti 8ore/zi pentru 6 milioane, dar in mod normal daca iti dai silinta ai sanse mari sa cresti, acumulezi experienta, inveti lucruri noi si devii mai valoros pe piata muncii.

      00
    • Daca esti angajator si la 300 de joburi iti vin 28 de aplicanti, e ceva in neregula cu angajatorul.
      George Coman, angajator

      00
    • Cand m-am angajat prima data, am lucrat pe 600 de lei + bonuri de masa. Nu mi s-a parut salariu de mizerie, mi-a fost clar ca daca vreau mai mult trebuie sa arat ca merit. Nu inteleg de ce avem in continuare discutiile astea si de ce trebuie sa argumenteze careva ca trebuie sa pui si tu osul la treaba pentru mai mult.
      cum zice @elzorab… ajutorul de la stat n-o fi prea mic?

      00
    • Las-o ca macane, daca nu stii sa faci nimic cu cat ai vrea sa te plateasca? pai tu confunzi o firma utila care produce si isi plateste taxele cu bugetarii. Un mecanic, zugrav, betonist, lucrator la salubritate, sudor de ce nu e platit cu 600 de lei? bacalaureatul luat si facultatea + master nu sunt considerate pregatiri la angajare, sunt doar hartii trebuie sa ai eficienta de lucru.
      Dintre toti asistatii cei cu handicap si-ar dori sa lucreze cel mai mult, cei care iau bani degeaba aia nu lucreaza stau si freaca menta.

      00
    • Altă chestie amuzantă la dreptarzi este că refuză dreptul unei persoane de a-și stabili singură valoarea muncii sale. „Atâta valorează munca lor”. În baza cărui criteriu stabiliți voi că atâta valorează munca lor? Dacă eu zic că munca voastră valorează 300 de lei, câți veniți să lucrați la mine la firmă pe suma asta? A, nu șefu’, noi avem valoare, avem studii, avem experiență… ăia sunt niște țărani proști, nu se compară, noi suntem de la oraș.

      Să renunțe la ajutorul social… Nu e mai simplu să-i exterminăm pe toți puturoșii ăștia? Eventual să-i băgăm în niște lagăre de muncă, să mai facă un canal ceva, cum adică să stea ei de pomană pe banii mei

      Piața e mișto ca lozincă atunci când e în avantajul nostru. Când nu e

      00
    • Primul meu salariu a fost de 550 RON. Din el plăteam chirie în București, mai dădeam și pe la facultate. Deci da, nu vor sa munceasca.

      „Valoarea” aia la care te referi ti-o faci, nu te naști cu ea, ci o faci. Ghici cum, prin munca.

      Și da, sunt de acord ca în provincie e alta poveste, deși eu cunosc în Brașov student cu mai mult de 2000 de Roni. A, nu ai învățat măcar engleza și sa folosești calculatorul pentru altceva în afară de mess? Îți cam meriti soarta…

      Nu ai locuri de munca bine plătite în zona ta? Oare cu cine ai votat?

      00
    • porumbelule, esti putintel pe langa. Munca omului valoreaza atat cat este piata dispusa sa plateasca pentru ea.
      Daca stai in cur si nu faci nimic sa iti sporesti sansele si „valoarea adaugata”, nu meriti mai mult decat salariul minim.
      Stii de ce? Pentru ca munca ta tre’ sa-i aduca patronului cel putin triplu cat te plateste pe tine ca sa-si permita sa te tina, sa-si plateasca taxele, sa-si plateasca overheadul si sa faca profit ca sa continue sa te angajeze.

      PS: habar n-ai ce fac englezii si spaniolii. NU stiu de spanioli, dar englezii nu mai au luxul de a refuza o slujba.
      Nenea Cameron, care intamplator e o javra scarboasa dar de alta factura, si cu reptila aia baloasa de IDS le-au cam taiat macaroana- fie workfare fie isi cauta omuletii munca pe bune, si daca nu cauta suficient de tare- pac, pierd beneficiile pe o luna sau 6.

      si mandea, platitor de taxe in tara lu’Lulubeth, e perfect de acord cu asta.

      00
  2. Cocos plangea si Bica isi impletea parul. :-))

    00
  3. io nu-s fan al lu’Cameron, dar sa vezi lucrul dracului: cand au incept sa-i sanctioneze pe aia care luau ajutoare sociale(jobseekers’ allowance) fara sa-si caute un loc de munca… sa vezi cum a scazut somajul.
    Alternativ poti sa-i pui sa munceasca pentru ajutoarele alea sociale- la curatat strazi /parcuri etc. Workfare.

    00
  4. cocos a plans. mare lucru! ia 5,6,7 ani inchisoare. iese dupa 2,3. ramane cu destule milioane tupilate prin paradisuri. si vorba unui clasic in viata „ce? puscaria nu e pentru oameni? e pentru girafe?” uite la copos, un an si un pic si e curat,uscat, numai bun sa iasa afara sa se planga ca viata e scumpa

    00
  5. Ca sa clarificam putin, baietii aia care refuza posturi platite cu 600 de lei abuzeaza de sistem cu ajutorul celorlalti. Sa ma explic:

    Varianta 1: muncesc 8 ore / zi, probabil munca grea, necalificata, pentru 600 lei. Am contributiile sociale / impozitul / etc platite, dar mie mi se rupe de asta, ca nu inteleg cat e de important sa imi platesc impozitele si pentru mine si pentru restul societatii. Probabil sunt si usor cretin si o cred p-aia cu impozitul e furt.

    Varianta 2: iau ajutor social de la stat, ca sunt somer. In paralel, muncesc la negru, ca 60% din ‘patronii’ din Romania nu gasesc nimic imoral sau, mai grav, ilegal, in a plati oameni la negru, ca si ei sunt cretini si nu inteleg importanta impozitelor. Castig cumulat peste aia 600 de lei primiti drept ajutor social, muncesc tot atat si sunt doar doua dezavantaje: nu imi platesc contributiile sociale – dar asta pentru mine nu e dezavantaj, ca nu pricep importanta lor – si aialalti ma cred lenes – dar mie mi se rupe.

    Cam asta e explicatia in 90% din cazurile celor care refuza locurile de munca; ei nu refuza locurile de munca, ei refuza locuri de munca neplatite la negru si care ofera doar salarii mici.

    00
    • Exista si varianta 3 fiindca vorbim de oameni care locuiesc in mediul rural deci implicit au o casa si un pic de pamant, faptul ca munca lor (autoconsumul sau cum se numeste cand plantezi singur rosia in gradina) are de fapt o anumita valoare calculabila in bani. Adica, pe romaneste, au o „compensatie” mai buna (sa folosim un termen corporatist) la ei in curte decat ar avea in fabrica pe salariul minim pe economie.

      00
  6. Şi cocoşii plâng câteodată …

    00
  7. Fapt divers:
    Pornind de la știrea despre vânzările de smartfoane,
    Adaug:
    și
    http://www.gabrielresources.com/documents/Rosia_Montana_Technical_Report.pdf, pag 39, Table 15 – 1: SRK Audited Ore Reserve Statement + pag 6, paragraful 3.

    Puțină matematică:
    1.300.000.000 smartfoane vândute / 10.000 smartfoane/tonă = 130.000 tone de smartfoane
    130.000 tone de smartfoane x 10 uncii Au/tonă = 1.300.000 uncii Au au fost folosite la producerea smartfoanelor vândute anul trecut în lume.
    (1.300.000 uncii Au*31,103g/uncie)/1.000 = 40.434 kg Au ==> ceva mai mult de 40 de tone Au.

    Păstrând producția de smartfoane/an constantă, aceasta ar consuma toată producția de Au prognozată pentru zăcământul Roșia Montană, în mai puțin de 6 ani și jumătate.

    ;)

    00
  8. Observatie cu stirea despre credite: „cei cu credite de consum, ar urmă să scape de raţe după mai puţin de 5 ani”.
    Bietele ratze…

    00
  9. Daca locuiesti la sat si esti harnic, te duci si lucrezi cu ziua (70-80 de lei/zi plus mancare, bautura, tigari = 100 lei), deci in 6 zile ai incasat salariul minim oferit de jegosul de patron care te tine 10-12 ore la munca, 6 sau 7 zile pe saptamana.
    Daca esti puturos astepti ajutorul social care impreuna cu alte gratuitati (lemne, energie, impozite, mancare de la UE) se apropie de 600 de lei pe luna fara sa te doara capul cu programul de lucru.
    Pana cand salariul minim nu va fi de 1000 lei (oricum o bataie de joc=220 euro) situatia din articol se va tot repeta.
    PS: ati vazut ce furiosi erau „patronii” din firmele de transport cand au auzit ca trebuie sa-si plateasca obligatoriu soferii cu 9 euro pe ora (salariul minim in Germania) pe timpul tranzitului prin acea tara?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube