Știrile zilei – 14 decembrie 2023

  1. Brunetă . Oraș . Lac . Albastru . Pistrui . Brunetă . Blondă . Brunetă . Culori . Pistrui . Brunetă. Brunetă . Bruneta . Brunetă . Brunetă
  2. Rusia nu a dormit bine și e supi
  3. Un om de încredere la CNAS
  4. O “ușoară deteriorare” a capacității de plată a creditelor
  5. Carburanții se vor scumpi
  6. Prețurile plafonate sunt bune și rele
  7. Un vin de Recaș are probleme în UK
  8. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

41 comentarii

  1. 2 – cam cum a fost cu Belarusul, când au intrat rușii în Ucraina?

    • 2. in momentul de fata rusii nu mai pot duce un razboi direct nici macar cu Romania deci spor la latrat … cu tot neajutorul dat UA in ultima perioada, de mai bine de 5 luni razboiul este semi inghetat, momentan ambele tabere luptandu se pe bucatele de pamant cu pierderi umane si materiale imense dar fara vreun rezultat teritorial sau strategic din partea cuiva
      *iar un razboi proxi asa cum au facut in Israel si cum se pregatesc in America de Sud, nu prea au cum sa faca cu RO ca nu au pe cine sa atate impotriva noastra. Ar vrea cu HU dar lu Orban ii e bine, BG nici o treaba, SRB sunt prea izolati acolo deci doar Marea Neagra sa ne atace daca e intaratata.

    • Un razboi direct nu, dar niste rachete iskanlander sau niste drone shahid in bazele militare de la Bucuresti si Constanta, cred ca pot sa trimita.
      Da suntem in Nato, dar daca castiga Trump, s-ar putea sa nu mai conteze.

    • @florinel: confunzi lucrururile. Daca voiai sa faci o comparatie corecta cu situatia Belarusului e ca si cum NATO ar folosi ataca Rusia prin Finlanda. Altfel, rusii pot suge pl ca Ucraina nu este Rusia.

      @Andrei: :)))) acum daca au cazut cateva drone shahed in delta dunarii, tu crezi ca fac dronele alea mai mult de 100 de metri in directia bazei de la Kogalniceanu? :))
      Iar cu Iskander, ale cateva pe care le are o sa fie detectate de cand sunt lansate si probabil sa fie doborate de prin Marea Neagra.

    • @Andrei
      Adevarul este ca un razboi cu EU se planuieste dimineata la cafea, de azi pe maine si ca rachetele alea zburda ele asa libere pe unde vor ei. Da, au testat pe la Chilia cu niste drone si cam atat pot face momentan. Au planuit ani de zile preluarea UA in 3 zile si se duc deja spre 3 ani cu pagube imense militare, financiare si umane!
      Ok, RU ataca si ocupa RO, US se trag pe c**ur. RU ataca si ocupa si Tarile baltice. HU + Austria + Slovacia se alatura RU (ca deja sunt la nivel “diplomatic”). UE se prabuseste. Banii UE se opresc. Are cineva impresia ca RU in situatia de astazi poate tine pe banii ei juma’ de EU ocupata in conditiile in care aproape toate fostele state comuniste supravietuiesc datoria UE, rusii de rand o duc rau, economia le scartie, sunt multi si tara este imensa? Cel mai convenabil pentru RU este ca tarile foste comuniste sa fie in UE, sa traiasca pe banii UE dar sa faca la nivel de guvern politica RU!
      *iar daca o petarda din aia loveste o baza americana de oriunde din EU, americanii in frunte cu Trump o sa se ca***ce pe ei si o sa si faca bagajele si o sa plece si sa strige SLAVA PUTIN!

    • Dacă câștigă Trump o să pocnească din degete și jumătate din populația lumii o să dispară…

    • 2. E an electoral.Amenintarile alea sunt fix pentru votanții lui sosoaca sau Simion.

    • Totuși rusia e aliata cu china, iran si cu alți luptători pt „libertate”.

    • punKreas, ce anume confund?

      Cand Rusia a invadat Ucraina, a folosit și teritoriul Belarusului, da? A intrat slodatul rus și din Belarus, nu doar din Rusia.

      Acolo băteam eu: a plătit Belarusul in vreun fel pentru că a permis unei armate străine să atace Ucraina, de pe teritoriul Belarus?

    • @krakatau: asa. Si?

    • Vine Trump si murim toti. Pe bremea lui Truimp nu a fost nici un razboi, nici un dictator dement nu a miscat in front, dar presa leftarda a Sous ca incepe WW3. Uite ca incepe pe vremea lui Biden.

      Obama plus Biden: Putin intra in georgia, Putin ocupa Crimeea, America se retrage rusinos din afganistan, razboi in Israel, Iranul ataca nave Americane (nu mai vorbim de banii dati de Obama pentru programul civil hahaha nuclear).

      Trump: freza urata, nevasta tanara, crede ca exista 2 sexe, crede ca in Universitati trebuie intrat pe Merit, nu in functie de rasa si gaura in care ti o tragi.

      Dar internetul si spalarea pe creier fac minuni.

      Slava Biden!!!

    • Krakatau: Si? In primele zile după 7 octombrie, ce belicos era Iranul, ziceai ca in 3 zile sunt in Tel Aviv. A parcat Satana un grup naval in zona, au mieunat imediat ca habar nu aveau , câr, mâr….

    • @krakatau, alianțelele economice și militare dintre țările dictatoriale și autoritare nu funcționează decât atunci când singurul punct comun e un inamic. dar nici atunci, fiindcă o alianță are nevoie de mai mult decât un bau-bau extern pentru a fi viabilă, iar China și Rusia nu au nici pe departe interese comune. la prima divergență se vor poticni

    • De Iran aș mai zice, dar China e aliată doar cu China.
      Iran e sub sancțiuni ca Rusia, au multe motive să fie împreună.

      China latră dintr-o poziție la care Putin nici nu visează: are atâta valută (de la exporturi) de nu știe ce să facă cu ea. Putin între timp acumulează ruble indiene și se ceartă săptămânal cu Modi să-i dea dolari că ce mă-sa să facă el cu rublele lui. Dar alt client n-are așa că asta e.

      Indienilor le convine enorm: vând pe valută motorină/benzină și printează ruble rușilor din pix să îl cumpere. Și cică wow, sancțiunile nu au funcționat, se umple Rusia de bani :))

    • sanctiunile economice functioneaza asupra rusiei. nu se vede foarte tare pentru ca functioneaza in conditii de razboi. ptoduce armament si alte chestii necesare efortului de razboi si le plateste cu bani tipariti si in acelasi timp a nationalizat tot ce au lasat occidentalii in urma si produc cu ce materii prime au mai ramas sau pot produce ei intern, evident la o calitate inferioara, chiar daca la prima vedere e la fel.

      ei bine, in momentul in care conflictul se va termina sau raci, ca nu o sa dureze 1000 de ani, indiferent cum, cine va castiga, si care va fi situatia din teren, toata exonomia rusiei va face implozie. industria de război se va opri si banii tipariti fara o contravaloare reala (nu, racheta produsa azi si platita din pix si explodata maine pe cerul ucrainei nu are semnificatie economica) vor face ca rubla tinuta acum cu forta nu va mai valora nimic. foarte putini occidentali se vor intoarce si destul de repede vor pleca si aia care au ramas.

      si toti stiu asta. si americanii, si nato/ue, china, india, iran, rusia. si toti vor vrea o halca de acolo. inclusiv membrii gastii de hiene vor sari la gatul muribundului. si de asta rusia continua un efort stupid si cel mai probabil sortit esecului complet. poate poate reuseste sa salveze ceva….

    • Sunt multe domeniile in care rusii dau din colt in colt ca nu mai gasesc lucratori. Ciudat recrutezi si trimiti la moarte exact patura cea mai productiva si energica, ca sa constati ca ai nevoie fix de acei oameni.
      Apoi este aviatia civila in criza: in ultimele 14 zile au avut loc zece incidente aviatice, multe soldate cu aterizari fortate, incapacitatea cate unei aeronave de a decola de pe aeroporturi samd. Embargoul impus de Boeing si Airbus isi spune cuvantul.
      La fel industria auto, ultimul model rus de masina este o clona chinezeasca, fara nici macar 1% piese rusesti. Luand in considerare si cele scrise de altii, in momentul in care se vor termina ostilitatile intre rusi si ucraineni, va veni nota de plata in Rusia

    • @Bogdane mai lasa A3 si Propaganda estica!

      1.US au iesit din Afganistan prin accordul de la Doha din 2020 semnat de TRUMP si “democratii” Talibani (adica US a facut cadou Afganistanul RU)
      2. Georgia 2008 (republican BUSH JR)
      *Osetia de Sud s-a alipit la patria muma RU, prin “unirea” cu Osetia de Nord „datorita” politicii externe „minunate” a republicanilor
      3.Razboiul din Israel = razboi „Proxi” facut de RU prin Hamas + Hezbolah + Fratii musulmani Egipteni
      4. Crimea 2014 = un troc diplomatic pentru intrarea UA in UE negociat de adminsitratia OBAMA pana prin 2012 si in care PUTIN si-a bagat picioarele anexand si Donbas + Lugansk
      5. Cresterea economica „trumpista” = inertia politicilor lui OBAMA pe care TRUMP le-a facut ulterior praf, rezultand ce este acum la care s-a suprapus si Pandemia, Lockdown-ul, etc
      *TRUMP, precum PSD-ul, a dat in stanga si in dreapta pomeni electorale si se vede acum rezultatul
      6. conflicte in era TRUMP:
      -Libia
      *start 2011 (republicnaul Bush Jr) si cedat islamistilor radicali in era republicanului TRUMP
      -Sudanul de sud
      *start 2013 in urma unei “lovituri de stat” (vezi cine pe cine a dat jos si de ce)
      -Irak cedat in perioada Trumpista radicalilor islamisti
      -Yemen
      *start 2004 ( republican BUSH jr)
      -Venezuela
      *foametea la propriu din 2018 din perioada Trumpista si vezi si de ce s-a intamplat asta
      -Mali, Somalia, etc

      Marele pacifism a lui TRUMP reprezinta de fapt abandonarea tututuror aliatilor si cedarea catre RU si CN a tuturor zonelor de influenta Americane pentru interesul propriul a lui TRUMP!
      Pentru ca aia ca tine cred ca a ceda insemana pace si ca a ti micsora influenta globala dobandita in zeci de ani cu sacrificii materiale si umane inseamna pace!

      *a nu se intelege ca democratii sunt mai cu mot decat republicanii dar ma seaca retorica asta cu TRUMP salvatorul omenirii si pacifistul lumii

  2. Vali, poate ar fi mers si declaratia “Agentului 006” care iar ne spune ca mai avem mult pana in Schengen si indirect vorbeste iar de parca “tine partea” Austriei…

    E incredibil, dar totodata explicabil prin:
    – ai o casa care nu iti apartine dar incasezi chirie peste 10 ani
    – chiria nu e deloc modifxa si e FIX de la o banca austriaca

    Cine sunt eu?! “Agentul ŞASE case, Ghinion!”

  3. 4. Citez: ‘Debitorii vulnerabili, definiți ca acei debitori cu un grad de îndatorare de peste 45 la sută, înregistrează cea mai ridicată proporție în cazul creditelor de consum garantat (42 la sută) și al creditelor Prima Casă/Noua Casă (41 la sută, septembrie 2023)”.

    Imtrebare: Cum dumnezeu is considerati vulnerabili din start ? Nu era chiar limita acordarii unui credit 40-45% din venitul individual / familiei ?

    Daca in urma prelucrarii dosarului a vazut banca, ca exista riscul de incapacitate de plata de ce ii s-a mai acordat credit ? Sau se refera la cei ce iau imprumuturi de la IFN-uri iar pe cei de la IFN ii doare la basca faptul ca depasesti gradul de indatorare ?

    Ciudat e ca si cei care au luat ipotecare Prima Casa au probleme. Eu inteleg doar ca au devenit vulnerabili ambele tabere in timpul imprumutului, initial sau primele X luni aveau capacitatea financiara de plata a creditului.

    • Împrumuturilor sunt pe o perioadă mai mare, de cand le-au făcut poate a mai crescut rata si/sau poate au scăzut veniturilor.

    • @Tonu
      „Daca in urma prelucrarii dosarului a vazut banca, ca exista riscul de incapacitate de plata de ce ii s-a mai acordat credit ? ”

      Tu analizezi situația ca și cum toate creditele in derulare s-au dat ieri.
      Doar ca ele s-au dat acum 1 an, 5 ani, 15 ani etc. Și de exemplu acum 4-5 ani dobânda la creditele ipotecare era 4-5 % ceea ce însemna că la suma X pe care o împrumutat aveai rata Y – sa spunem 2.000 lei/luna ca să înțeleagă toată lumea. La un salariu de 6.000 lei net aveai un grad de îndatorare de 33%, mai mic decât limita de 40% a BNR.

      Acum dobânda a crescut la circa 9%. Fiecare creștere cu 1% a dobânzii la creditele ipotecare înseamnă o creștere a ratei cu circa 11%. Adică în mod concret dacă dobânda a crescut de la 5% la 9% rata a crescut de la 2.000 lei la circa 2.900 lei.
      La același salariu de 6.000 lei rata de 2.900 lei înseamnă un grad de îndatorare de 48 %.
      Deci depășești limita de îndatorare a BNR și exista un risc de neplată.

      Iar la asta se mai adaugă și faptul ca în ultimii 4-5 au crescut toate preturile, ceea ce înseamnă că persoana din exemplul de mai sus poate cumpăra mai puțin decât acum 5 ani cu cei 3100 lei care ii rămân după ce plătește rata.
      Adică ii rămân mai putini bani pentru ca rata a crescut si acei bani au o valoare mai mica și cumpara mai puțin ca acum 5 ani. Și toate astea cresc riscul de neplata a creditelor – asta spune practic BNR

    • io, pă persoană fizică, credit ”prima casă” în derulare de 13,5 ani. nici măcar nu mă raportez la acu’ 13-10-5 ani.
      rata mea pe luna decembrie 2023 a fost mai mare cu 85 de euro decât rata pe luna …. septembrie 2021. (în lei nu mai știu, că mi-e lene să verific cât era cursul), la același salariu.

      să nu mai discutăm de restul prețurilor.

  4. 7. Au făcut englejii (un ONG neica nimeni) la fel ca francejii, analize din care rezultă că numai oțetul lor e bun de băut la fripturi…

    • e bun nu are nimic, bea, dar incet…

    • Marinel, ce dracu e cu tine? Ți se zice obiectiv și „negru oe alb” ca are anumite elemente, si tu…ce zici?

    • asta e reactia celor de la Recas, de a denigra ONG-ul.
      ONG-ul a preluat analizele facute de institutiile publice. Ei nu se leagea de depasirea valorilor ci de prezenta multor pesticide (6) versus restul care au in medie 1-2 pesticide.
      Luate separate concentratiile minime de pesticide nu sunt daunatoare, articolul mentioneaza ca impreuna pot sa fie daunatoare.

    • Răspunsuri sefului Recas este OK.
      Să spui că doar vinurile organice sunt bune de consumat, asta este reclamă.
      Limitele pesticidelor detectate nu sunt prezentate și nu sunt corelate cu limitele permise. Limitele de detecție sunt și de 1000 de ori mai mici decât limitele admise.
      6 pesticide detectate la vinurile Recaș pot fi în cantitate mai mică decât 1 singur pesticid detectat la alte vinuri.
      Știu ce analize serioase se fac la vinuri în Moldova chiar România, nici un cumpărător din UE nu cumpără un vin fără buletin de analize conforme.

  5. 8. Kyievstar nu e compania aia unde l-au bagat in Consiliul director pe Mike Pompeo?

  6. @3 nici papusarii nu mai sunt ce erau odata: acum nu mai stau in umbra si incep sa iasa in fata

  7. #3 SRI și-a găsit timp să pună un general la comanda CNAS(bani mulți), dar nu și-a găsit timp să aibă și un director „civil” în șase luni.

    • Un general SRI are de-a face cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate așa cum spitalele CFR vor ajunge la SRI și MApN. Păi, voi vreți să se întârzie decontările?

  8. Jumătate dintre pozele de la punctul 1(500px) nu sunt link direct către resursă și necesită login:(

  9. 7. Sa bea ei vin „ecologic”. Eu prefer sa beau ceva omenesc. Daca voi credeti la Latour sau DRC nu pun nimic, mai bagati o fisa.

  10. 7. Legenda urbana din Timisoara – La Recas se aduc cisterne cu vin din port din Constanta. Plus ca s-ar produce „vinul din pastile”- adica arome + alcool + vin prost.
    Cam tot ce e vin vrac (ala de la nunti) cica nu prea e recomandat consumului.

  11. De cand se face vin la Recas ?

  12. NOU
    #40

    4. Deci e bine nu?!? Ca titlul zice ca estimam o crestere! Pai crestere e bine, chiar daca e a probabilitatii… probabilitatii de nerambursare…. adica cum? Mai putini oameni isi vor plati ratele? Deci e scadere! … dar e scadere in legatura cu probabilitatea de a rambursa, deci scade ceva de la rate…. pai asta e bine, nu?

  13. 7.Valabil si pentru multe legume si fructe din piete si supermarketuri, mustesc de pesticide si alte chimicale gen insecticide ca sa tina departe daunatorii si sa reziste cat mai mult la raft. Da, alea din piata sunt produse de tarani autentici, muncite cu truda si totul este natural si bio, asta asa ca sa radem cu gura pana la urechi dar sunt destui prosti care pun botu la povesti de astea rurale.
    Te dai vegan, si sportiv dar mori de cancer in timp ce la carnivor i se infunda arterele de atatea grasimi animale, acelasi rahat.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.