Știrile zilei – 13 mai 2024

  1. Galben . Apus . Pui . Roz . Pod . Blondă . Apus . Pistrui . Blondă . Brunetă
  2. Legea cu evaziunea de 1 milion a fost promulgată
  3. Ce glume are nenea de la One
  4. Un inspector ANAF își mărită fata
  5. Economia din Marea Britanie duduie
  6. De ce credeți că a făcut din astea?
  7. România 2024
  8. Milka se luptă cu supermarketurile
  9. De ce avem nevoie de eutanasie
  10. La școală cu forța
  11. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

58 comentarii

  1. Punctul 9…..nasoleala. Nu stiu ce sa zic. M-a socat un pic de dimineata

    Comentariu apreciat.622
    • Voiam să scriu același lucru, dar m-am pierdut în ce scriu oamenii prin comentarii.
      Sunt destui care spun ca are nevoie de ajutor de specialitate, în același timp femeia scrie ca au încercat toate variantele.

      Ce naiba faci în situația asta?

      Comentariu apreciat.512
    • Nu au incercat toate variantele, daca citesti mai e un comentariu al tipei care are sens. Este si varianta institutionalizarii fetei poate sunt profesionisti care ar putea-o ajuta. Dar sotul nu e de acord. De acolo si gestul ei de a pleca si a divorta, de inteles de altfel.

      Comentariu apreciat.692
    • Asta înseamnă să nu mai încerci, ci să te eliberezi (dacă se poate spune așa).

      167
    • Încerc să-mi imaginez un astfel de copil „integrat„ într-o clasă normală….

      Indecis. Tu ce zici?307
    • Da, una din cele mai nashpa situatii de viata. Copil bolnav. Psihic.

      Dar… eutanasie? Sper ca exista si alte solutii, pana acolo. Chiar explica unii despre NHS, pentru UK.

      Cred ca sistemele de asigurare de asta exista, pentru acesti (din fericire putini) oameni care au nevoie absoluta de ajutor.

      235
    • Eutanasiere la oameni e despre cum și când să te „sinucizi”sau cum și când să îi „sinucizi” pe alții.

      163
    • Eutanasie, eugenie… chestie de semantica. Eutanasia, cel putin umana, presupune acordul individului in totala constientizare a situatiei si repercursiunilor. In momentul in care nu exista un astfel de acord nu cred ca poate fi vorba de eutanasie.

      Comentariu apreciat.434
    • Situatia asta e unul din multele motive pentru care unii oameni nu fac deloc copii. Am o prietena cu un copil cu Down. Casnicia ei s-a dizolvat din cauza resentimentelor, a trecut in decurs de cativa ani de la „copilul asta e un inger plin de iubire” la „imi vine sa-i dau una in cap, nu-mi pasa daca ma duc la puscarie”. Riscul de a te trezi cu un copil care nu e normal e mult prea mare, pentru ca nu ai cum sa scapi de el. Stiu ca suna extrem de incorect politic ce am zis. Si e foarte infricosatoare ideea ca multi vor sa interzica avortul. Am o matusa foarte familista care a avortat 2 sarcini pe motiv de down. Cele doua verisoare de la ea au scapat doar cu niste probleme la musculatura picioarelor. Ma repet: e foarte riscant sa faci copii azi, de asta natalitatea scade in mod aberant in Europa si alte locuri. Restul planetei n-are greturi din astea!

      Comentariu apreciat.7010
    • sradu: Nu sunt putini, nu-i vezi tu.

      193
    • NOU
      #11

      Adica eutanasie INVOLUNTARA? Pe bune? Mai discutam de asta in 2024??

      Iti poti da seama de calitatea unei societati dupa modul in care si-i trateaza pe cei care nu se pot descurca singur, inclusiv bolnavii psihic. E vina lor? Nu. E vina noastra? Nu.

      Shit happens.

      E nevoie de izolare pt ei si sa fie platiti bine niste oameni care au destula inima si pricepere sa se ocupe de cazurile astea in locuri izolate, cu ajutor de la stat. Astea sunt prin definitie cazuri sociale, in sensul ca nu pot fi lasati liberi printre oamenii sanatosi datorita efectelor disruptive.

      De altfel, au mai incercat si altii. Tiergartenstraße 4. Stim cu totii ce a urmat.

      Indecis. Tu ce zici?3024
    • Am uitat sa zic un detaliu f important legat de prietena mea cu copil cu Down: la toate analizele din timpul sarcinii copilul era ok, a aflat la cateva zile dupa nastere.

      Indecis. Tu ce zici?274
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 3466
    • De unde stim ca ceea ce scrie la punctul 9 este 100% real si nu este invelit cu stanoil ca sa devina viral pen net pentru ca oile sa caște gura si sa devina vai, extrem de consternate …..

      Indecis. Tu ce zici?626
    • Stanciu: pentru ca suntem multi care cunoaste oameni in situatia aia sau mai rau!

      233
    • Si interesant e ca nu (prea) auzi de copii arabi cu sindrom Down, sau negrii cu Down. Singurii pe care i-am vazut sunt albi

      Indecis. Tu ce zici?1220
    • Vad multi viteji din spatelel tastaturii ca, cum ai putea sa faci asa ceva…v-ati mai schimba perspectiva daca ati avea un asa copil.Pur si simplu distruge viata la n persoane si el nu constientizeaza.Normal, nu este vina lui sau a parintilor(decat daca stiau inainte de nastere ca va avea probleme).

      20
    • zedicus: Pentru ca albii ii trateaza ca pe fiinte umane si nu le e rusine cu ei. In Asia e cam rusinos sa-ti afisezi copilul cu deficiente pe afara, se numeste „saving face”. Sau nu au obsesia sa-si salveze fiecare individ.

      Comentariu apreciat.326
    • Incidenta la sindrom down are mai multa legatura cu varsta mamei decat cu rasa. In state, incidenta cea mai mare e la populatia hispanica, asiatica si de-abia apoi la albi si negri. Probabil ultimii fac mai devreme copii. De exemplu incidenta creste de 10 ori la mamele peste 35 de ani.

      169
    • Nu va mai legati de cuvantul eutanasie, poate Vali se referea la mama nu la copil.

      317
    • La primul copil, aveam scor 1/10.000 de sindrom down la dublu/triplutest.
      La ultimul copil aveam scor 1/200. Am facut toate analizele posibile (genetice, au costat cam 700E parca) ca sa aflam daca e sau nu.

      140
    • Cica Romania are undeva la 500.000 de oameni de toate varstele si staudiile diagnosticati cu Autism.

      1 copil din 60 cica sufera de o forma din spectrul autismului.

      120
    • Mane, nu stiu ce e cu voi.

      Ii respect munca lui Vali si in 95% rezonez cu ce zice doar ca nu rezonez cu parerea lui in cazul copiilor cu dizabilitati. In cazul de acum indirect inteleg punctul lui de vedere, la rece copilul ala nu va face bine, sotii cel la probabil vor divorta, fratii vor creste cu PTSD si tot asa, doar ca pana la eutanariere e cale lunga. In nici un caz, asa orice persoana cu Alzeimer trebuie sa o eutanasiem?

      Acum strict pe postul respectiv. Fiecare copil cu autism e diferit. Problema e ca unii sunt foarte dificili, ca baiatul din post, violenti sau auto violenti (sau cum se zice) distrug prin casa, fac chestii riscante pe strada, ataca alti oameni, se baga in probleme, baga parintii si fratii in probleme. Nu prea sunt care sa ajute. Ei cresc, devin mai putetnici, mai greu de calmat poate cu pubertatea, parintii devin mai in varsta, mai slabi. Cred ca cea mai dura solutie din pacate e separat copilul cu unul din parinti momentan. Ori daca au casa facut camera separata, ori separat in apropiere. Institutionalizat direct si rapid nu se poate, nu ai cum sa renunti la obligatiile parintesti. Daca nu se decide separatea, se ajunge la divort, fratii cresc cu PTSD, crize, tipete, pereti de catre cel cu autism sever, politie prezenta unde exista riscul sa-l impuste pe copil pentru ca politistii aia nu-s prea inteligenti, nu inteleg ca acel copil nu raspunde la comenzi si ca intr-un atac de panica o sa vina spre politisti si aia e posibil sa traga. Institutionalizarea nu e usoara, exista un “waiting list” pe foarte multi ani, peste zece pentru group homes, iar copii cu autism sever si violenti nu prea sunt usor de bagat in case cu copii de genul . Exista un semi ajutor de la stat, statul poate oferi oameni, suplinitori sa vina sa stea cateva ore pe saptamana/luna, nu stiu cat e de simplu si daca pentru orice copil. Din pacate, la rece, in familie unul trebuie sa munceasca mult si unul sa stea cu copilul. Degeaba se bate tanti aia cu curul de pamant, barbatul ei trebuie sa munceasca mai mult decat un om obisnuit pentru a acoperi 2 joburi, pentru a plati cheltuielile normale plus terapiile si ce mai strica copilul prin casa. Daca nu-i convine femeii, sa ia job si sa inlocuiasca barbatul in atributiile respective iar barbatul sa stea acasa cu baiatul.

      158
    • cristi, ești pe aici de destul de mult timp să știi că sunt bou.
      dar in cazuri din astea, vorbesc din aproape cunoștință de cauză, avem in apropiere cazuri. it aint pretty.

    • Man nu am zis ca esti bou, dupa cum am zis, iti inteleg punctul de vedere. Am incercat sa prezint cu respect de ce vad altfel. Strict pe tema asta nu sunt de acord sau nu o vad eu ca solutie, in primul rand legal nu stiu daca poti decide ca parinte. Stiu si de alte articole in care ai prezentat chiar cunostinta unde mentionai ca a facut terapii multe si nu e o “vindecare” cum cred unii. La rece inteleg ce zici “omul ala (vorbesc de autism sever, violent nu asperger), nu se va face bine”. Doar ca eu nu vad eutanasierea o solutie aici.

      In fine, vorbind strict la rece (nu ca as face eu asa) tanti aia cred ca varianta e la divort si sa ii ofere custodie totala sotului (daca judecatorul accepta), sau la 18 ani a copilului sa nu faca actele de legal guardian si copilul ala ramane parasit daca celalat parinte nu face actele.

      63
  2. 3. Nenea de la one spune ca 90% din tranzacțiile imobiliare sunt cash. Cam asta e nivelul șpăgilor în romania.
    Având in vedere exodul romanilor, e posibil ca apartamentele astea să fie construite pentru viitorul popor ce va locui in această frumoasă țară.

    Comentariu apreciat.694
    • Sunt doua concluzii de aici:

      1. Sistemul bancar este absolut praf si traieste din creditat statul si din comisioane nesimtite
      2. Exista un potential enorm. Cand Romania va avea un sistem bancar normal si creditarea catre populatie si firme va fi in media UE, va fi o explozie a cererii si deci a preturilor.

      Indecis. Tu ce zici?1628
    • @beb, sri lankezi? N-au aia atatia bani decat daca-s aia din economia neagra ce se ocupa de chestii ilegale, insa revin multi „capsunari” in tara si atat timp cat inca avem o populatie considerabila la sate nu vad de ce sa scada preturile sau cererea cand mai sint destui de venit la oras.

      114
    • Zice ca 90% din tranzactii sunt fara credit, nu ca sunt cash. Care e legatura cu spaga?

      Indecis. Tu ce zici?2230
    • Sistemul bancar s-a adaptat la situația reală a țării. Daca nu sunt suficienti indivizi și suficiente firme ‘bancabile’, face ‘afaceri’ cu statul.

      Mai vedem despre potențialul ăsta, după 2026, când o să se cam închidă robinetul de bani de la UE. Să nu fie Valea Plângerii pe aici…sa ne aducem aminte cum eram înainte de intrarea în UE…

      126
    • Da fapt, m-am aruncat ca prostu’, omul spune „10% din romani nu au credit ipotecar”, ceea ce mi se pare normal in conditiile in care marea masa a proprietatilor sunt detinute in urma improprietaririi post revolutionare si ulterior prin mostenire directa.

      202
    • Pînă nu se trece la moneda euro sistemul bancar va fi tot pus pe japcă. Și să poți lua credit și din altă țară, dar asta numai cînd președintele va deveni guvernator local iar miniparlamentul local va fi doar pentru implementarea legilor eliberate de la Bruxell.

      108
    • Am întrebat acum două luni un dezvoltator din București care mai e balanța de credit versus banii jos. Peste 60 la sută cumpără cu banii jos, asta în timp ce în 2020 – ’21 erau sub 25 la sută.

      Apartamente normale pentru muritorii de rând, nu chestii de „lucs” de la One.

      230
    • @Rumbu: hai sa fim mai atenți un pic. Omul zice că sub 10% din oameni au credit ipotecar. Nu invers.

      Dorința de a cumpăra imobile există în România mai mult ca și în alte țări, dar nu se intersectează posibilitățile financiare cu prețurile actuale.
      Dacă cineva s-ar trezi peste noapte cu 100k euro, aproape sigur că și-ar cumpara un imobil. Cam asta face lumea la noi. Ca nu oricine are cunoștințe să înceapă și să dezvolte o afacere cu acei bani.
      Omul din interviu zice că un factor este „lipsa ofertei”. Da, lipsesc ofertele cu imobile la prețuri accesibile.
      Interviul acela este cu un mesaj pentru investitori și nu pentru populația de rând.

      220
    • E momentul pentru niște oferte de credite bancare in diverse rupii.

      65
    • @Jesus de BancaTransilvania a facut 1,3 miliarde de lei profit! doar in primele trei luni din 2024. Cum? Comisioane de bun simt desigur plus dobanzi uriase acordate depunatorilor.

      230
    • Da boss, 10% din romani (probabil vrea sa zica proprietari). Proprietara e si baba aia din bloc care a luat apartamentul de la ICRAL sau – daca intre timp s-a curatat – fiu-sau, proprietar este si ne Vasile pe bojdeuca de la tara.

      Diar ca ordin de masura, in primii 3 ani dupa revolutie, au fost „cumparate” 4 milioane de apartamente. In 35 de ani s-au construit 1,2 milioane de apartamente noi. Per total, stocul de apartamente noi este de 13% din total, ceea ce corespunde in mare masura celor 10%, deci probabil putem spune ca majoritatea apartamentelor noi sunt luate cu credit ipotecar.

      94
    • Nenea de la One spune aceeași tâmpenie pe care o spun majoritatea când se referă la proprietari: că „97% din români își dețin apartamentele”!
      Dacă 97% din români ar deține un apartament, ar însemna ca în România să fie cam 18 milioane de case, pe când, de fapt, există mai puțin de 10 milioane.
      În realitate, exprimarea corectă ar fi „97% din locuințe sunt deținute de cei care locuiesc în ele”, sau „97% din locuințe sunt locuite de familia proprietarului”.

      00
  3. 10 – nu sunt de acord cu „scoala cu forta” dar sunt de acord cu „accesul la scoala cu forta”, adica sa poti sa iti dezvolti ce abilitate vrei nu urmand o programa inutila si impusa de un mai mult sau mai putin idiot sistem
    2 – sa curga laptele si mierea din izvoare, ce scuza vor mai avea romanii ca nu sunt milionari?

    515
  4. 2. Gasisem si eu titlul, un clickbait cinstit ca de obicei, am dat click, am vazut CEO One, am inchis imediat. Timp de reactie 2 secunde, mai bine ca Mc Laren.

    Comentariu apreciat.433
  5. Din articolul de la 3:
    „În Vest situaţia este inversată pentru că foarte mulţi europeni bat palma cu băncile pentru a avea o locuinţă, iar proprietari sunt foarte puţini.”
    E și luni, e și 13, voi vedeți logica?

    231
  6. 10. Oare câți elevi SUNT la școală dar corespund descrierii de mai jos?
    „cei de la DGASPC au stabilit că micuții au lacune în ceea ce privește cunoștințele școlare și nivelul de clasă la care aceștia ar trebui să fie”

    Comentariu apreciat.344
    • Din burta, minim 40%.

      Cred ca sistemul de educatie din Romania e, de departe, cel mai ramas in urma sistem public de dupa revolutie. Suntem incapabil sa facem progrese aici. Nu bagam in el bani si resurse suficiente si nici nu avem vointa politica. In fapt, cum te-ai putea gandi la unu ca Ciolacu sa puna educatie la „prioritati”?

      172
    • Da-i mancare si o directie, avea dreptate ceausescu, omu bazic n-are nevoie de mai mult, si tot el a fost prost ca i-a luat una din astea doua ca altfel il salva gloata, cine spune ca n-a fost lovitura de stat e retardat mintal

      143
  7. 9. N-ai precizat la cine te referi. La copil, la mamă, la tată?

    Altfel, poate articole din astea te vor face mai tolerant cu adulții care mai fac vreo chestie care nu se pupă cu normele tale sociale. Zi mersi că nu eşti tu, la ruletă ai avut noroc, uită-te la copiii tăi că-s întregi la minte şi la corp şi mergi mai departe.

    Comentariu apreciat.475
  8. Ca să te citez , “ești un cârnat”, la ce titlul ai folosit la 9.

    Și din păcate, fericire, dracu mai știe, știu exact prin ce stări trece femeia din postul ăla.

    Câteodată mai respiră și gândește-te când faci câte un titlu isteț care nu rezumă articolul/postarea cum crezi tu ca o face.

    Așa ca lasă-ți cititorii să te tragă de mână și îmbrățișează faptul ca azi ești un cârnat.

    Comentariu apreciat.5212
    • Stai numai să mai îndraznească să facă ceva familia regală!

      102
    • sincer, nu exista solutie uneori. Deci eutanasie.

      512
    • Nico, am recitit putin si cred ca ai actionat emotional ca mai toti (inclusiv eu) care poate nu am fost de acord cu optiunea asta doar ca tu poate ai jignit (poate pe baza emotiilor generate) fara poate sa intelegi nuanta.

      Eu vad o diferenta de nuanta intre “de ce avem nevoie de eutanasie” si “hai sa ii eutanasiem ca ne deranjeaza” cum mentiona cineva mai sus.

      Uite daca iesi putin din emotii si incerci sa intelegi punctul se vedere, Vali (nu vreau sa sune ca ii iau apararea aici) a prezentat o posibila optiune, cum si in Elvetia e o optiune pentru bolnavii incurabili. Nu a zis “hai sa-i omoram ca ne detanjeaza” cum mentiona cineva mai sus. Bine, oricum, si daca ar fi de pus in practica nu ar fi din pix asa, trebuie sa fie niste doctori, niste evaluari, niste rapoarte, sa se dea niste decizii poate judecator ceva, nu se intampla intr-o zi, etc.

      Insa eu vad titlul de la punctul 9 ca existenta unei optiuni cand nu exista solutie. Asa cum si avortul e oferit ca o optiune. Ca tu sau eu nu am folosi-o, e alta discutie.

      106
  9. 3. Haha, ce amuzant e nenea de la One. Cica unul dintre motive pentru scaderea vanzarilor este dat de lipsa oferte. Adica, vezi domne, mai pe sleau, suspendarea PUZ-urilor facuta de ND duce la acest prapad imobiliar. Muriti in chinuri, panaramelor :))

    Comentariu apreciat.382
  10. 3. Capitanul ONE nu e singur pe lume.
    Mihaela Biriș – marketing manager Cosmopolit: Deschiderea aeroportului în 2023 a accelerat considerabil creșterea pietei imobiliare din Brașov. (playtech.ro)

    Exista o legatura suava intre aeroport si imobiliare…dar nici chiar asa

    71
  11. 6. Pentru ca nu stie ca nu face puscarie minim 5 ani pentru niste vitejii de genul asta. Cu anularea permisului si posibilitate de reexaminare doar dupa ce trece de un consult psihiatric pe bune.
    In Germania cine ajunge sa fie obligat la un consult medical psihologic dupa luarea permisului (MPU) din diverse motive…are sanse 50-60% sa il ia inapoi. Si 95% apeleaza la consilieri pentru pregatire in a lua testul MPU.
    Daca te simt aia ca tot cu capul ai ramas…adio permis.

    43
  12. Cum ar fi ca permisele sa fie valabile doar 10 ani? Dupa sa dai din nou. Cum ar fi ca dupa ce politia te-a prins mort de beat/drogat la volan sa ti-l anuleze plus interdictie de a conduce 5-10 ani?

    118
    • Ceva în genul ăsta am mai spus și eu mai demult (oooo, cîți au sărit înroșiți de mînie), inclusiv cu ANULAREA dreptului (pe viață) de a mai conduce autovehicule atunci cînd fac accident fiind beți sau drogați (cu sau fără morți).

      132
  13. NOU
    #56

    3. Ce ochi albastri are Capitanu’ (sunt sigur ca numele este absolut ironic, iar gradele sale sunt ceva mai mari) de la ONE.

    91
  14. @Scarile rulante de la Universitate: făceam mișto de asta cu nevastă¨-mea când am trecut ultima dată pe acolo că scările astea nu au mers niciodată și au rămas în memoria colectivă subiect de miștouri că nu vor merge niciodată. În spiritul acestor miștouri, nicio scară rulantă din pasajul ăla nu va merge vreodată, sau va merge vreo 2-3 luni după care se vor strica brusc și vor rămâne așa, pentru că tradiția trebuie să continue.

    40
    • Acum cateva luni, cand a fost inceputa achuzitia, ND explica faptul ca, pana acum, la Universitate au fost montate doar scari rulante de interior (din alea de magazin) si nu din cele speciale pentru exterior. Bineinteles ca alea de interior se stricau imediat, ca nu erau facute sa tina la ploaie, zapada, pamint, frunze, etc.
      Sper ca astea de acum, luate special pentru exterior vor tine ceva mai mult.

      60

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile