Daca se scumpeste porumbul se scumpesc si casele de la porumb?
NOU
#6
Dorin
Acum sa vad, cine a jucat pe porumb la bursa, toti crypto-crypto…
NOU
#7
AndreiofB
Si Vodka
NOU
#8
Laur
Germania va rupe la porumb. O iarna cu zăpadă destulă, o primăvară ploioasă, va făcea un porumb gros precum mâneca la cojoc!
NOU
#9
mihai
4. Cîțu vrea sa joace tare – lungă și pe sus. Dar reușește doar o bufa-bufa lungă și pe a doua. Așa și cu economia și vaccinarea, ai sau n-ai mingea tragi la poartă.
NOU
#10
D4n
bai fara metafore cu fotbal. Vali vrea si public feminin pe blog.
NOU
#11
Eugen
Tare, lungă și pe sus…
NOU
#12
alxzen
acolo, la Liceul Teologic Ortodox “Nicolae Steinhardt”, luni suna de la centru ca sa mergem in alta parte, am fost mutati.
Vaccinarea merge inainte, da sa nu incurcam un photo op prostia asta de vaccinare.
NOU
#13
alxzen
acolo, la Liceul Teologic Ortodox “Nicolae Steinhardt” e centru de vaccinare, l-au oprit si au mutat programarile in alte parti pentru sansa asta de filmulet.
NOU
#14
Robert
Joaca frumos Aur pe online. Bugete constante de promovare, pagini cu denumiri si logouri ce seamana cu publicatii mari (vox/digipres) si astea descoperite doar din ce e oficial si verificabil. Ma gandesc ca au si bots pentru comentarii si shareuri si multe alte traznai. O sa avem surprize iar la alegeri. Daca stia si psd-ul din astea mai era in carti si acum.
NOU
#15
Cosmin
Ma intreb de unde vin banii(tusind in ruseste).
NOU
#16
Nicu
Nici macar din Rusia nu vin banii de acolo vin doar liniile directoare, banii sunt uriasa subventie oficiala a partidelor. PNL USR spuneau ca vor reduce drastic subventia dar odata ajunsi la borcan nu vor sa-si faca lingura mai mica. Uimitor este procentul de idioti utili, GicaContra si teribilisti analfabeti care inconstient canta in struna Rusiei si a Chinei.
NOU
#17
bezmetique
Ce măgari, puteau și ei să cumpere o televiziune, un ziar, sau o întreagă rețea de presă, cu influenceri, deontologi și păreriști de serviciu cum fac celelalte partide. Dar ei au jucat murdar, au plătit publicitate la câteva pagini de Facebook. Nu e normal ce se întâmplă în țara asta. Dacă era Barna președinte nu s-ar fi întâmplat așa ceva.
NOU
#18
wtf
legat de scumpriri
ca niciodata in interval de 2-3 luni furnizorii au venit cu cresteri de minim 20% consecutiv.
nu doar ca s-a devalorizat leul, dar si euro/dolar s-a devalorizat.
ceva, ceva clar vine peste noi si nu seamana deloc cu 2008/2009
NOU
#19
caposu
La fier si otel crestere de aproape 60 la suta de la 1 ianuarie.
NOU
#20
Andrei
Turcan e proasta gramada. Faptul ca numarul celor cu salariu minim a crescut de 5 ori arata doua lucruri: salariul minim e o prostie artificiala care distorsioneaza piata muncii iar patronii fac o groaza de evaziune, cu salariul minim pe cartea de munca si restul banilor dati la negru.
NOU
#21
Zanghe
Daca nu ar fi salariul minim ar fin angajati cu 100 lei salariul, restul la negru. Si patronul dar si angajatul s-ar jura cu mana pe cravata ca 100 lei sunt songurii bani pe care ii ia angajatul intr-o luna.
NOU
#22
unsirb
@Andrei: cum o distorsioneaza, mai exact? Patronii ar vrea sa dea mai mult, dar au inteles gresit ca salariul minim este de fapt maxim? Fara salariul minim legal, ar fi mai mari salariile reale sau mai mici? Da-ne niste detalii, te rog.
NOU
#23
Andrei
Andrei vrea să spună, ca orice aiurit ajuns patron că nu-și permite să plătească un salariu minim dacă omul nu e capabil, om pe care tot de interviurile lui trece și nu este pus de stat.
NOU
#24
Asdad2005
Punctele 2 si 3 sunt oarecum legate, dar ne facem ca nu vedem conexiunile. In principiu, Romania are niste taxe foarte misto pentru companii, dar foarte naspa pentru angajati(desigur, daca nu lucrezi prin IT sau constructii). In acelasi timp, sistemul de taxare lasa niste portite de optimizari fiscale si pentru angajatii care doresc sa dea mai putine taxe. Faptul ca PFA/PFI au tot crescut in ultimii ani, cred ca prin 2019/2020 s-au mai temperat arata faptul ca sunt oameni ce castiga sa spunem bine si au la dispozitie resursele necesare pentru a se optimiza. Sigur, pe partea asta ANAF are o foarte mare vina pentru ca dosar cu sina.
Pe de alta parte imi place ca in marele articol dupa ce ne comparam cu alte tari privind nivelul de taxare, descoperim apa calda si anume chiar si cu un nivel scazut de taxare noi tot nu colectam cat ar trebui. Si de aici incepe o discutie urata, pe care nimeni nu prea vrea s-o aiba. Mai precis colectarea aia foarte nasoala, se datoreaza din cauza mai multor fapte:
1. Anumite entitati(persoane juridice sau fizice) au un spate politic si pur si simplu isi permit sa nu plateasca.
2. Anumite entitati au resurse maricele pentru a se optimiza fiscal.
3. Anumite entitati au facut un calcul simplu si isi permit sa puna de o evaziune fiscala. Aici merita o discutie separata, ca deh e si o lege data unde daca platesti prejudiciul dovedit scapi de tot.
4. O gramada de angajati ANAF sunt incompetenti si nu prea stiu legile si codul fiscal.
Si acum sa revenim la punctul 3. Povestea acelor oameni cu salariul minim in acte este trista, dar reflecta situatia din Romania. Mai precis in Romania, asigurarea aia de sanatate obligatorie este o chestie ninja pe care o folosesti foarte rar ca nu prea vrei sa ai de-a face cu spitalele romanesti(unde poti muri foarte usor din cauza incompetentei), iar pensia e si mai nasol. Concret nici un roman activ in campul muncii nu stie exact cati bani va primi la pensie din contributiile sale. Stiu exista fonduri de pensii si alte nebunii, dar suma aia e o chestie minuscula raportata la cat am cotizat la sistemul de stat. Prin urmare, orice roman sanatos la cap isi face un calcul simplu si vede ca nu e prea mare smecherie sa plateasca la stat toate taxele. Asa ca accepta plata la gri, minim pe acte restul la plic si absolut toata lumea este fericita. Desigur mai sunt si cazurile de optimizare fiscala, dar e o alta discutie.
Si inainte sa-mi sara careva in cap privind situatia nivelului de taxare in Romania, va rog sa luati cazul interesant al casei de asigurari de sanatate, unde a avut bani cacalau si sa vedeti cum se termina plafonul si efectiv omul ajunge sa se trateze in privat. Romania nu are nevoie de marirea taxelor acum ci mai degraba o colectare mai eficienta si o gestiune mai eficienta a acelor bani platiti din taxe si impozite. Crede cineva ca va fi in viata cand se va intampla aceste lucru? Eu sigur nu….
NOU
#25
Paco
Răspunsul primit la întrebarea,, ce faci la pensie ?,, este ,, cine plm mai apucă pensia?,, ha-ha ce funny ești. Asta de la persoane apropiate de mine ca vârstă. Tind să cred că mulți nu realizează , sau nu vor să accepte faptul că la un moment dat vor ajunge dependenți de stat. Chiar ieri m-a vizitat un românache de-al nostru, instalator, treaba merge brici face omul bani frumoși, dar la negru. Bă și ce plm faci la pensie? Ha ? Pensie bă, cot de țavă. Atunci când nu te mai țin șalele și îți dă statul bani de bere și pastile. Lasă bă, că mai e mult până atunci.
NOU
#26
caposu
Pertinent comentariu.Eu cred ca avem cele mai mici taxe din Europa.Si vad ca pe blogul asta de oameni bogati lumea se vaita de diverse taxe prea mari.Repet e paradis fiscal.Altele sint problemele.
NOU
#27
Asdad2005
@Paco
Povestea cu sistemul de pensii este una sublima si are la baza ca nu toata lumea se va bucura de pensie. Pe termen mediu(cam din 2030), acest sistem nu se va mai putea sustine. Practic vor fi mai multi beneficiari decat contribuitori din cauza ca speranta de viata a crescut si soc nu prea mai avem oameni sa contribuie.
Marota cu cine plm mai apuca pensia, well este misto pe la 20 de ani, dupa 30 sa nu zic 40 incepe sa nu mai fie asa misto si incepi sa realizezi problemele. Si problema multora nu este ca trebuie sa dea acei bani ci de faptul ca banii aia sunt ceva pe care ei nu vor pune mana vreodata. Intrebati pe cei care au iesit recent la pensie, ce pensie au raportat la venituri lor. Dupa ce faceti asta, puteti calcula si cam cat au virat la sistemul de stat, ei bine sumele alea ganditi-va ca puteau fi investite prin alte parti nu in statul roman. Asa ca daca aia care muncesc la negru sunt disciplinati si pun ceva, undeva deoparte, pe un termen lung s-ar putea sa iasa mai bine fata de varianta pensiei de stat. Pensie care oricum ii va veni, daca acesta a fost in campul muncii, indiferent de gradul de cotizare.
@Caposu
Ca si nivel procentual si felul in care impozitam, Romania poate fi privita ca un paradis fiscal. Cei care se plang de cate taxe platesc o fac pentru ca desi le platesc, nu fac evaziune desi ar putea s-o faca, nu primesc nimic in schimb. Si aici merita avuta o discutie privind toata nebunia, pentru ca fie vom merge catre sistemul socialist european(impozitare progresiva, cresterea taxelor pe proprietati/masini etc.), ori pe sistemul american unde fiecare e cu a masii. Nu am o problema cu vreunul din sisteme, insa am o problema cand incercam sa aplicam sistemul american peste sistemul socialisto-european si platim de 2 ori pentru niste servicii ce chipurile ar fi oferite de stat. Fix pentru chestii de acest fel, optimizarile fiscale ale unora le inteleg, pentru ca tu de fapt primesti nimic de acei bani.
NOU
#28
caposu
@Asdad
Este discutabil daca primesti sau nu primesti ceva in schimb.Cei cu salarii la al mari nu primesc,dar cei cu salariu minim in general primesc.Dar sint unele taxe aberant de mici,cum ar fi impozitul pe prpprietate.Sint de acord ca putinii bani colectati sint folositi in general foarte prost.
NOU
#29
Paco
@Asdad2005. Că pică sau nu, timpul ne va demonstra. Eu fac referire la o media mea de vărstă 45-50. Medie unde nu chiar toți au ceva palpabil, o imobiliară, o afacere, o ceva. Nu e SF, e matematică simplă. Dacă la 70 mă pensionez și mai trăiesc încă 18 ( la 88 de ani vă pupă tata), teoretic trebuie să am în cont cam 216.000 de euro, am pus 1000 de euro pe lună cheltuieli. Știu că sunt un sărac și mă învărt în cercuri dubioase, dar personal nu am nici un cunoscut care să aibă o minimă intenție / posibilitate să pună lunar 1000 de euro pentru bătrănețe. Și asta 20 de ani de acuma încolo, lună de lună.
NOU
#30
Asdad2005
@Paco
Suntem o natie de proprietari, unii cu mai mult de o proprietate. Simplul fapt, ca unii au reusit asta, le poate asigura o batranete sa-i spunem la limita decentei. De asemenea, nimic nu te opresti sa gasesti si alte surse alternative de economisire pentru batranete. Si fix de aici incepe discutia cu optimizarile fiscale si cu tot ce tin ele. Referitor la sistemul de pensii, pariurile sunt deschise, doar ca demografia noastra ca tara este destul urata daca ne raportam pe urmatorii 10-20 ani. Sigur sunt variante si variante pentru rezolvarea problemei, dar cam toate sunt foarte urate pentru muritorii de rand.
@Caposu
Stiu ca este mega discutabila chestia, privind ce primesti de taxele date. Doar ca o noua realitate se va suprapune peste noi in urmatorii ani. Si aici vorbesc de orasele mari:
1. Tot ce inseamna sistem de sanatate, o sa fie semi-privatizat. Ai o problema simpla mergi la privat, mai complicat incerci pe la marile retele de clinici. Beneficiul ala pentru corporatisti se va transforma incet, dar sigur intr-o asigurare suplimentara de sanatate privata.
2. Tot ce inseamna sistem educational de orice fel, va deveni de facto-privat. Momentan este o struto-camila, mai pui de o viza de flotant pentru o scoala buna, sau cauti un profesor bun sa-ti meditezi copilul. Doar ca in urmatorii ani, toate astea vor disparea incet-incet pentru ca este mai simplu sa faci o scoala privata. O sa inceapa exact ca retelele private de sanatate pana cand vor acapara. Sistemul universitar o sa supravietuiasca, dar o sa apara si acolo discutii de tipul sa marim locurile taxabile fata de cele subeventionate de bugetul de stat. Trendul reiese de ceva timp, doar ca nimeni nu stie.
Infrastructura publica de orice fel, nu va putea tine pasul cu vremurile. La 30 de ani de la revolutie nu avem o linie de mare viteza intre Bucuresti si marile orase:Cluj,Timisoara,Iasi. Inca nu avem niste autostrazi, care sa ne lege regiunile istorice, iar dosarul cu sina a fost inlocuit cu veniti pana la sediu cu actele astea pentru a va rezolva cererea online. Pe langa asta, adauga incompetenta crasa din domeniul de stat, unde nimeni nu stie de ce vine la serviciu cu cateva mici exceptii.
Nu vreau sa fiu pesimist sau sa deprim pe cineva, dar in acest moment in Romania problema nu a fost de bani sau de nivelul de taxare ci mai degraba de faptul ca oamenii care trebuiau sa munceasca si sa se implice in problemele cronice ale societatii noastre au preferat varianta sa nu faca nimic sau sa rezolve din pix.
NOU
#31
Dragoș
Să vezi ce mișto este să dai undeva la 1600 RON pe lună la sănătate si când ai nevoie de analize să ți se zică că nu mai sunt fonduri.
Ce faci în momentul ăla?
Stai cu salariu sau cauți alte alternative?
NOU
#32
alxzen
Tot pe cereale a fost zilele trecute o postare: se preconizeaza productie record, preturile cresc.
NOU
#33
N
Probabil sunt multi care au vazut noul video-reportaj de la Recorder dar in caz ca nu las mai jos
poate mi se pare mie, dar pe fata lui george simion se citeste bine personalitatea lui: bataus de cartier, incrucisat intre smardoi, misogin si combinator care se abtine din greu sa urle precum vadim. genul de barbat fata de care eu as trece strada fara sa ma asigur daca trec pe langa el.
NOU
#35
punKreas
Simion combinator? Lol, pare mai mult un maimutoi care se da rotund, desi e patrat. Mai combinatori mi se par colegii lui, Tanasa si Tarziu. Oricum, gurile rele spun ca Simion nu e chiar foarte straight :))
NOU
#36
S.S.
Am râs de m-am prăpădit la declarația lui George Simion pe rovox.ro: „Apa, gazul, curentul, chiar și telefonia mobilă, sunt resurse românești, construite prin efortul părinților noștri (…).”LOL. Omul nu e doar microcefal, ci vrea să se și știe asta :))))
Acu’, parcă mi-amintesc ceva, ceva, de prin ’88 toamna, când a venit tata obosit într-o seară de la uzină, și înjura de Nokia și Ericsson, că lucrase la telefonia mobilă și numa’ cu chei franceze d-alea grele, de-l durea mâna!…
Salut!
Dom’le da de cei 2000 de studenți la medicină la Iași care reclamă discriminare pe motiv că la examene cu prezență fizică îi obligă să aibă fie vaccin făcut fie test pcr, de ăia nu zici nimic?
@2: da, dar ia du-te pe la sediile ANAF sa vezi ce masini si ce tzoale au angajatii…’oameni suntem ce draq’….;-)
Dacă e așa de bine acolo, de ce nu te angajezi la ei?
Crezi ca are loc?
Inteligenta artificiala este prostibila?
https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/real-estate-constructii/ultima-ora-daniel-dines-ceo-uipath-unicornul-romanesc-proaspat-lansat-bursa-new-york-discuta-tranzactie-cumpere-inaintea-listarii-pachet-minoritar-actiunile-companiei-one-united-properties-20178054
Etica și ecologie
https://www.hotnews.ro/stiri-mediu-24792143-acordul-comercial-care-inlesni-reintroducerea-pesticidelor-otravitoare.htm
Daca se scumpeste porumbul se scumpesc si casele de la porumb?
Acum sa vad, cine a jucat pe porumb la bursa, toti crypto-crypto…
Si Vodka
Germania va rupe la porumb. O iarna cu zăpadă destulă, o primăvară ploioasă, va făcea un porumb gros precum mâneca la cojoc!
4. Cîțu vrea sa joace tare – lungă și pe sus. Dar reușește doar o bufa-bufa lungă și pe a doua. Așa și cu economia și vaccinarea, ai sau n-ai mingea tragi la poartă.
bai fara metafore cu fotbal. Vali vrea si public feminin pe blog.
Tare, lungă și pe sus…
acolo, la Liceul Teologic Ortodox “Nicolae Steinhardt”, luni suna de la centru ca sa mergem in alta parte, am fost mutati.
Vaccinarea merge inainte, da sa nu incurcam un photo op prostia asta de vaccinare.
acolo, la Liceul Teologic Ortodox “Nicolae Steinhardt” e centru de vaccinare, l-au oprit si au mutat programarile in alte parti pentru sansa asta de filmulet.
Joaca frumos Aur pe online. Bugete constante de promovare, pagini cu denumiri si logouri ce seamana cu publicatii mari (vox/digipres) si astea descoperite doar din ce e oficial si verificabil. Ma gandesc ca au si bots pentru comentarii si shareuri si multe alte traznai. O sa avem surprize iar la alegeri. Daca stia si psd-ul din astea mai era in carti si acum.
Ma intreb de unde vin banii(tusind in ruseste).
Nici macar din Rusia nu vin banii de acolo vin doar liniile directoare, banii sunt uriasa subventie oficiala a partidelor. PNL USR spuneau ca vor reduce drastic subventia dar odata ajunsi la borcan nu vor sa-si faca lingura mai mica. Uimitor este procentul de idioti utili, GicaContra si teribilisti analfabeti care inconstient canta in struna Rusiei si a Chinei.
Ce măgari, puteau și ei să cumpere o televiziune, un ziar, sau o întreagă rețea de presă, cu influenceri, deontologi și păreriști de serviciu cum fac celelalte partide. Dar ei au jucat murdar, au plătit publicitate la câteva pagini de Facebook. Nu e normal ce se întâmplă în țara asta. Dacă era Barna președinte nu s-ar fi întâmplat așa ceva.
legat de scumpriri
ca niciodata in interval de 2-3 luni furnizorii au venit cu cresteri de minim 20% consecutiv.
nu doar ca s-a devalorizat leul, dar si euro/dolar s-a devalorizat.
ceva, ceva clar vine peste noi si nu seamana deloc cu 2008/2009
La fier si otel crestere de aproape 60 la suta de la 1 ianuarie.
Turcan e proasta gramada. Faptul ca numarul celor cu salariu minim a crescut de 5 ori arata doua lucruri: salariul minim e o prostie artificiala care distorsioneaza piata muncii iar patronii fac o groaza de evaziune, cu salariul minim pe cartea de munca si restul banilor dati la negru.
Daca nu ar fi salariul minim ar fin angajati cu 100 lei salariul, restul la negru. Si patronul dar si angajatul s-ar jura cu mana pe cravata ca 100 lei sunt songurii bani pe care ii ia angajatul intr-o luna.
@Andrei: cum o distorsioneaza, mai exact? Patronii ar vrea sa dea mai mult, dar au inteles gresit ca salariul minim este de fapt maxim? Fara salariul minim legal, ar fi mai mari salariile reale sau mai mici? Da-ne niste detalii, te rog.
Andrei vrea să spună, ca orice aiurit ajuns patron că nu-și permite să plătească un salariu minim dacă omul nu e capabil, om pe care tot de interviurile lui trece și nu este pus de stat.
Punctele 2 si 3 sunt oarecum legate, dar ne facem ca nu vedem conexiunile. In principiu, Romania are niste taxe foarte misto pentru companii, dar foarte naspa pentru angajati(desigur, daca nu lucrezi prin IT sau constructii). In acelasi timp, sistemul de taxare lasa niste portite de optimizari fiscale si pentru angajatii care doresc sa dea mai putine taxe. Faptul ca PFA/PFI au tot crescut in ultimii ani, cred ca prin 2019/2020 s-au mai temperat arata faptul ca sunt oameni ce castiga sa spunem bine si au la dispozitie resursele necesare pentru a se optimiza. Sigur, pe partea asta ANAF are o foarte mare vina pentru ca dosar cu sina.
Pe de alta parte imi place ca in marele articol dupa ce ne comparam cu alte tari privind nivelul de taxare, descoperim apa calda si anume chiar si cu un nivel scazut de taxare noi tot nu colectam cat ar trebui. Si de aici incepe o discutie urata, pe care nimeni nu prea vrea s-o aiba. Mai precis colectarea aia foarte nasoala, se datoreaza din cauza mai multor fapte:
1. Anumite entitati(persoane juridice sau fizice) au un spate politic si pur si simplu isi permit sa nu plateasca.
2. Anumite entitati au resurse maricele pentru a se optimiza fiscal.
3. Anumite entitati au facut un calcul simplu si isi permit sa puna de o evaziune fiscala. Aici merita o discutie separata, ca deh e si o lege data unde daca platesti prejudiciul dovedit scapi de tot.
4. O gramada de angajati ANAF sunt incompetenti si nu prea stiu legile si codul fiscal.
Si acum sa revenim la punctul 3. Povestea acelor oameni cu salariul minim in acte este trista, dar reflecta situatia din Romania. Mai precis in Romania, asigurarea aia de sanatate obligatorie este o chestie ninja pe care o folosesti foarte rar ca nu prea vrei sa ai de-a face cu spitalele romanesti(unde poti muri foarte usor din cauza incompetentei), iar pensia e si mai nasol. Concret nici un roman activ in campul muncii nu stie exact cati bani va primi la pensie din contributiile sale. Stiu exista fonduri de pensii si alte nebunii, dar suma aia e o chestie minuscula raportata la cat am cotizat la sistemul de stat. Prin urmare, orice roman sanatos la cap isi face un calcul simplu si vede ca nu e prea mare smecherie sa plateasca la stat toate taxele. Asa ca accepta plata la gri, minim pe acte restul la plic si absolut toata lumea este fericita. Desigur mai sunt si cazurile de optimizare fiscala, dar e o alta discutie.
Si inainte sa-mi sara careva in cap privind situatia nivelului de taxare in Romania, va rog sa luati cazul interesant al casei de asigurari de sanatate, unde a avut bani cacalau si sa vedeti cum se termina plafonul si efectiv omul ajunge sa se trateze in privat. Romania nu are nevoie de marirea taxelor acum ci mai degraba o colectare mai eficienta si o gestiune mai eficienta a acelor bani platiti din taxe si impozite. Crede cineva ca va fi in viata cand se va intampla aceste lucru? Eu sigur nu….
Răspunsul primit la întrebarea,, ce faci la pensie ?,, este ,, cine plm mai apucă pensia?,, ha-ha ce funny ești. Asta de la persoane apropiate de mine ca vârstă. Tind să cred că mulți nu realizează , sau nu vor să accepte faptul că la un moment dat vor ajunge dependenți de stat. Chiar ieri m-a vizitat un românache de-al nostru, instalator, treaba merge brici face omul bani frumoși, dar la negru. Bă și ce plm faci la pensie? Ha ? Pensie bă, cot de țavă. Atunci când nu te mai țin șalele și îți dă statul bani de bere și pastile. Lasă bă, că mai e mult până atunci.
Pertinent comentariu.Eu cred ca avem cele mai mici taxe din Europa.Si vad ca pe blogul asta de oameni bogati lumea se vaita de diverse taxe prea mari.Repet e paradis fiscal.Altele sint problemele.
@Paco
Povestea cu sistemul de pensii este una sublima si are la baza ca nu toata lumea se va bucura de pensie. Pe termen mediu(cam din 2030), acest sistem nu se va mai putea sustine. Practic vor fi mai multi beneficiari decat contribuitori din cauza ca speranta de viata a crescut si soc nu prea mai avem oameni sa contribuie.
Marota cu cine plm mai apuca pensia, well este misto pe la 20 de ani, dupa 30 sa nu zic 40 incepe sa nu mai fie asa misto si incepi sa realizezi problemele. Si problema multora nu este ca trebuie sa dea acei bani ci de faptul ca banii aia sunt ceva pe care ei nu vor pune mana vreodata. Intrebati pe cei care au iesit recent la pensie, ce pensie au raportat la venituri lor. Dupa ce faceti asta, puteti calcula si cam cat au virat la sistemul de stat, ei bine sumele alea ganditi-va ca puteau fi investite prin alte parti nu in statul roman. Asa ca daca aia care muncesc la negru sunt disciplinati si pun ceva, undeva deoparte, pe un termen lung s-ar putea sa iasa mai bine fata de varianta pensiei de stat. Pensie care oricum ii va veni, daca acesta a fost in campul muncii, indiferent de gradul de cotizare.
@Caposu
Ca si nivel procentual si felul in care impozitam, Romania poate fi privita ca un paradis fiscal. Cei care se plang de cate taxe platesc o fac pentru ca desi le platesc, nu fac evaziune desi ar putea s-o faca, nu primesc nimic in schimb. Si aici merita avuta o discutie privind toata nebunia, pentru ca fie vom merge catre sistemul socialist european(impozitare progresiva, cresterea taxelor pe proprietati/masini etc.), ori pe sistemul american unde fiecare e cu a masii. Nu am o problema cu vreunul din sisteme, insa am o problema cand incercam sa aplicam sistemul american peste sistemul socialisto-european si platim de 2 ori pentru niste servicii ce chipurile ar fi oferite de stat. Fix pentru chestii de acest fel, optimizarile fiscale ale unora le inteleg, pentru ca tu de fapt primesti nimic de acei bani.
@Asdad
Este discutabil daca primesti sau nu primesti ceva in schimb.Cei cu salarii la al mari nu primesc,dar cei cu salariu minim in general primesc.Dar sint unele taxe aberant de mici,cum ar fi impozitul pe prpprietate.Sint de acord ca putinii bani colectati sint folositi in general foarte prost.
@Asdad2005. Că pică sau nu, timpul ne va demonstra. Eu fac referire la o media mea de vărstă 45-50. Medie unde nu chiar toți au ceva palpabil, o imobiliară, o afacere, o ceva. Nu e SF, e matematică simplă. Dacă la 70 mă pensionez și mai trăiesc încă 18 ( la 88 de ani vă pupă tata), teoretic trebuie să am în cont cam 216.000 de euro, am pus 1000 de euro pe lună cheltuieli. Știu că sunt un sărac și mă învărt în cercuri dubioase, dar personal nu am nici un cunoscut care să aibă o minimă intenție / posibilitate să pună lunar 1000 de euro pentru bătrănețe. Și asta 20 de ani de acuma încolo, lună de lună.
@Paco
Suntem o natie de proprietari, unii cu mai mult de o proprietate. Simplul fapt, ca unii au reusit asta, le poate asigura o batranete sa-i spunem la limita decentei. De asemenea, nimic nu te opresti sa gasesti si alte surse alternative de economisire pentru batranete. Si fix de aici incepe discutia cu optimizarile fiscale si cu tot ce tin ele. Referitor la sistemul de pensii, pariurile sunt deschise, doar ca demografia noastra ca tara este destul urata daca ne raportam pe urmatorii 10-20 ani. Sigur sunt variante si variante pentru rezolvarea problemei, dar cam toate sunt foarte urate pentru muritorii de rand.
@Caposu
Stiu ca este mega discutabila chestia, privind ce primesti de taxele date. Doar ca o noua realitate se va suprapune peste noi in urmatorii ani. Si aici vorbesc de orasele mari:
1. Tot ce inseamna sistem de sanatate, o sa fie semi-privatizat. Ai o problema simpla mergi la privat, mai complicat incerci pe la marile retele de clinici. Beneficiul ala pentru corporatisti se va transforma incet, dar sigur intr-o asigurare suplimentara de sanatate privata.
2. Tot ce inseamna sistem educational de orice fel, va deveni de facto-privat. Momentan este o struto-camila, mai pui de o viza de flotant pentru o scoala buna, sau cauti un profesor bun sa-ti meditezi copilul. Doar ca in urmatorii ani, toate astea vor disparea incet-incet pentru ca este mai simplu sa faci o scoala privata. O sa inceapa exact ca retelele private de sanatate pana cand vor acapara. Sistemul universitar o sa supravietuiasca, dar o sa apara si acolo discutii de tipul sa marim locurile taxabile fata de cele subeventionate de bugetul de stat. Trendul reiese de ceva timp, doar ca nimeni nu stie.
Infrastructura publica de orice fel, nu va putea tine pasul cu vremurile. La 30 de ani de la revolutie nu avem o linie de mare viteza intre Bucuresti si marile orase:Cluj,Timisoara,Iasi. Inca nu avem niste autostrazi, care sa ne lege regiunile istorice, iar dosarul cu sina a fost inlocuit cu veniti pana la sediu cu actele astea pentru a va rezolva cererea online. Pe langa asta, adauga incompetenta crasa din domeniul de stat, unde nimeni nu stie de ce vine la serviciu cu cateva mici exceptii.
Nu vreau sa fiu pesimist sau sa deprim pe cineva, dar in acest moment in Romania problema nu a fost de bani sau de nivelul de taxare ci mai degraba de faptul ca oamenii care trebuiau sa munceasca si sa se implice in problemele cronice ale societatii noastre au preferat varianta sa nu faca nimic sau sa rezolve din pix.
Să vezi ce mișto este să dai undeva la 1600 RON pe lună la sănătate si când ai nevoie de analize să ți se zică că nu mai sunt fonduri.
Ce faci în momentul ăla?
Stai cu salariu sau cauți alte alternative?
Tot pe cereale a fost zilele trecute o postare: se preconizeaza productie record, preturile cresc.
Probabil sunt multi care au vazut noul video-reportaj de la Recorder dar in caz ca nu las mai jos
https://www.youtube.com/watch?v=_VeoB8Wpc2Y
poate mi se pare mie, dar pe fata lui george simion se citeste bine personalitatea lui: bataus de cartier, incrucisat intre smardoi, misogin si combinator care se abtine din greu sa urle precum vadim. genul de barbat fata de care eu as trece strada fara sa ma asigur daca trec pe langa el.
Simion combinator? Lol, pare mai mult un maimutoi care se da rotund, desi e patrat. Mai combinatori mi se par colegii lui, Tanasa si Tarziu. Oricum, gurile rele spun ca Simion nu e chiar foarte straight :))
Am râs de m-am prăpădit la declarația lui George Simion pe rovox.ro: „Apa, gazul, curentul, chiar și telefonia mobilă, sunt resurse românești, construite prin efortul părinților noștri (…).”LOL. Omul nu e doar microcefal, ci vrea să se și știe asta :))))
Acu’, parcă mi-amintesc ceva, ceva, de prin ’88 toamna, când a venit tata obosit într-o seară de la uzină, și înjura de Nokia și Ericsson, că lucrase la telefonia mobilă și numa’ cu chei franceze d-alea grele, de-l durea mâna!…
Tot pe la stirile zilei:
https://www.youtube.com/watch?v=0d_h5uqnYOI
Salut!
Dom’le da de cei 2000 de studenți la medicină la Iași care reclamă discriminare pe motiv că la examene cu prezență fizică îi obligă să aibă fie vaccin făcut fie test pcr, de ăia nu zici nimic?
Viitorii doctori, dom’le, la ăștia ne va fi baza.
Auzi, da altă țară nu găsim pentru dânșii?
Cum stă treaba cu sursele?
https://www.facebook.com/andreea.pavel.391/posts/10221449298355054
Fratele meu cum arata genesisul ala nou, adica urmatoarea asemanatoare ajunge la 100k coco, bine nu se compara sub capota: https://www.autovit.ro/anunt/audi-rs6-ID7GIOuQ.html#5d570db79f
Da la diferenta aia de pret, chiar merita sa fie poser. Arata mult mai bine decat merge :))