Știrile zilei – 12 februarie 2018

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

44 comentarii

  1. Tariceanu are dreptate, IT-istii trebuie sa plateasca impozit ca si restul, si-asa nu voteaza.

    • *nu voteaza cu el.

    • Motivul pentru care IT-isti sunt scutiti de impozit e pentru a fi incurajat sectorul IT din romania. Scutirea de impozit aduce doua beneficii: 1. Progrmatorii au venitul mai mare si aleg sa ramana in tara. 2. Firmele aleg sa deschida birouri in Romania datorita fortei de munca mai ieftine. Astfel intra foarte multi bani in tara, bani care intra in economia locala. IT-isti sustin astfel alte sectoare cum ar fi constructiile(toti isi permit case), industria auto dar si tot felul de mici afaceri pentru ca au venit extra pe care il pot cheltui si pe altceva in afara de nevoile de baza.
      Tariceanu si alti PSD-isti in marea lor intelepciune vor sa distruga treaba asta ca nu ii plac oamenii cu burta plina care au timp de proteste. Apeleaza astfel la fibra romanului traditional(ala cu capra vecinului): oamenii nu se intreaba ce pot face sa castige mai mult ci vor ca aia care castiga decent sa nu mai castige asa mult(chiaburii dracu’).
      O parte din IT-isti vor pleca pentru ca isi gasesc oriunde extrem de usor de munca si pe salarii mai mari decat in Romania.

    • Râdem, glumim, dar până la urmă deducerea asta a fost un ajutor, ca și prima casă, pentru a stimula industria. Vine un moment când acești stimuli trebuie să înceteze sau se mute către alte industrii cu probleme, gen sistemul medical sau în inginerie (unde există deducerea pentru activități de cercetare, dar privații nu o prea aplică).

    • @florin serios? Chiar poti sa spui asa ceva fara sa te umfle rasul? Deci trebuie sa ajutam un sector in care se castiga foarte bine sa castige si mai bine? Ok, a fost nevoie de acest stimulent, au venit in tara companii mari, s-au creat joburi.
      Dar man, te asigur ca si medicii, profesorii sau pompierii si-ar dori sa poata sustine economia locala, industria auto si de constructii, asa cum o faceti voi. Si, cumva, parca le-as da lor prioritate..

    • Salut, toata lumea vorbeste de IT, dar nimeni nu zice evidentul si nu inteleg de ce: sa dispara complet taxele/impozitele pe salarii.
      De ce trebuie sa platim ultimele masini pt Dragnea Jr sau inca un salariu lui Codrin Stefanescu? Spitale, autostrazi si decenta nu se pot face in Romania, deci de ce am vrea sa dam mai multi bani statului? Ca sa mai fure Vlad Cosma inca o casa in Valea Prahovei? Chiar asa de prosti suntem cu totii?
      Asta un motiv pt care au plecat si vor pleca inca multi: ignoranta/naivitatea vis-a-vis furtul masiv care se intampla fix sub nasul romanilor de catre politicieni.

    • @ubercool: Sa-ti explic de ce nu ai dreptate. Cand impozitezi o munca ia in calcul impactul asupra mediului inconjurator si depdenintele de infrastructura.

      Compara o cladire cu 2000 de programatori cu o fabrica de cherestea cu 2000 de angajati. Care-i efectul fabricii asupra mediului inconjurator? Care-i efectul miilor de tiruri care tranziteaza tara inspre si dinspre fabrica?

    • Când ai deficit de 50.000 de specialiști IT, adică ți-ar mai trebui încă 33% din totalul de acum eu zic că încă mai avem de stimulat.

      Și că vreți că nu vreți, IT-ul este viitorul, e nevoie de mai puțini ingineri/muncitori în alte sectoare pentru că sunt IT-iști care rezolvă problemele prin crearea de softuri ce ușurează munca / automatizări.

      România ar putea avea o pâine de mâncat mulți ani de acum dacă ar ști cum să încurajeze industria.

      Pentru cei din vest, a 2-a opțiune în termeni de costuri, după România, este India, însă calitatea muncii este net inferioară.

    • Astea cu criza pe piata fortei de munca sau cu beneficiile pt economie sunt deja manele ale companiilor. Chiar mai platesc unii investitori din IT pe pfa?

    • If it ain’t broke , don’t fix it

      Dar na, Tăriceanu , ai lui și pesedistii sunt că în filmele alea cu proști, Carry on.
      Asta ar fi Carry on to recession.

    • Florine aceeasi logica poti sa o folosesti pentru medici:

      Daca medicii nu mai platesc taxe si le cresti salariile, atunci cresc sumele care le vor cheltui in tara vor creste ajutind intreaga economie iar nivelul de sanatate al populatiei va creste. Daca sanatatea populatiei creste insemna ca numarul de concedii medicale se va micsora ce va aduce o la crestere a rentabilitatii companiilor. Asta ca sa nu mai amintesc de sumele de bani pe care statul le pierde prin educarea medicilor care pleaca din tara.

    • @Floo ține cont că IT-iștii lucrează mână în mână cu industria, nu sunt separați într-o bulă. Lucrează utilizând echipamente IT, scriu softuri pentru automatizarea unor fabrici sau sisteme de operare pentru dispozitive gen telefoane/televizoare sau chiar pentru autovehicule ori rachete spațiale. Soft-uri ce sunt utilizate în inginerie pentru calcul și proiectare și așa mai departe. IT-ul a apărut ca o nevoie a industriei.

      Bine, e clar că mă aflu pe un blog pe care predomină comentatorii din acest domeniu și nu am pretenția să îi conving că e normal să le scadă veniturile, dar asta cu deficitul de personal e valabil în toate domeniile, în România. Industria IT nu are nevoie de stimuli adiționali, având în vedere că salariile sunt deja printre cele mai mari din România, dar mai mici decât în vest. O companie din domeniu tot aici va prefera să vină, nu va pleca de la noi pentru că numai primesc angajații deduceri de impozit. Sistemul medical, în schimb, e unul cu adevărat în necesitate de stimuli, la fel ca și cel educațional. Numai zic de ingineri, că aș fi subiectiv și oricum nu o duc chiar așa rău, în comparație cu medicii și profesorii.

    • Senzatia mea este ca fiind ceva ce a dat rezultate atatia ani, se doreste extinderea acestei scutiri de impozit catre alte domenii, si nu eliminarea ei.

    • NOU
      #15

      ba ma lasi ? pentru aia 10% reducere, stau programatorii in tara ?

    • @Big T – nu iti inteleg logica, daca un domeniu este in deficit, de ce ar trebui stimulat? Daca o firma cauta 10 muncitori nu crezi ca e dispusa sa plateasca pretul pietei pentru acei 10 muncitori? De ce trebuie sa le ofer eu facilitati fiscale muncitorilor cand si asa sunt la mare cautare?
      Eu cred ca amesteci prea tare it-ul cu industria, explica-mi si mie concret ce fac armatelea alea de programatori in constructia de locuinte sau in agricultura ori in comert sau macar in transporturi. Nu metaforic si cu idei frumoase ci exemple concrete: echipa x de 10 programatori au facut asta si brusc nu mai e nevoie de tractoristi, de zidari sau de faiantari.

    • @ciocolatiulverde
      Majoritatea celor din IT nu stau pentru aia 10%. Insa o scadere cu 10% de la o zi la alta ii va face sa se gandeasca la plecare. Si unii chiar or sa plece. Daca pleaca mai mult de 1 din 10 statul va incasa in total mai putini bani decat acum cand e valabila scutirea.

    • Pentru că putem atrage capital străin. Mult. Și noi avem nevoie, că România/românii nu au bani de investit.

      IT-ul e ca o râmă pusă în capul undiței… Fishy fishy avem IT-iști buni. Bam un Amazon, bam un Intel, bam un IBM. Firme cu capital mare care investesc în România.

      O a 2-a industrie de care am putea profita este cea constructoare de mașini. Dar strigă niște băieți că ar dori să vină dar ar vrea puțină infrastructură înainte și nu-i ascultă nimeni de 10 ani. Măcar pentru IT avem internet de mare viteză :D .

      Toate acestea trebuie privite la nivel macro. Ce vrea România, cum câștigă România pe termen lung.

      De ce nu reduc din taxe și pentru medici? Pentru că nu ar face decât să mute niște bani dintr-un buzunar în celălalt buzunar.

      De ce nu reduc din taxe și în sistemul bancar? Pentru că nu o să vină nimeni pentru multitudinea de economiști ce sunt/rămân în țără. Chiar datorită softurilor făcute de IT-iști se dorește reducerea numărului lor.

      Și tot așa…

      Mai nou tractoarele se plimbă singure pe câmp fiind coordonate prin GPS. Au fost destule reportaje la TV în care vedeai cum intrau vacile singure la aparatele de muls. Acele mașinării au fost programate de IT-iști, nu de tanti Leana. Toate componentele modelate pe soft-uri făcute de IT-iști, nu schițate pe hârtie. Și probabil fermierul vede cantitatea totală de lapte rezultată pe un soft de management, nu măsoară fiecare găleată în parte.

    • @msx: Florin a pus foarte bine punctul pe „i”: dai in sectorul asta, strici un lucru care merge. Odata bulgarele pornit sa se rostogoleasca, oamenii sa plece si investitorii sa caute alte piete, sectorul va muri. Cine va pierde? Statul. Ce va castiga prostimea? Pai, multumirea ca va fi murit si capra vecinului, iar in buzunar, indirect, mai putini bani.

      Medicii, profesorii, pompierii: sa ma scuze pompierii, sunt putini, deci irelevanti in discutie.

      Despre medici si profesori: activitatile lor nu aduc influx de capital in economie in urma exporturilor. Nu ca as avea ceva cu ei, doar gandeste-te strict d.p.d.v. al balantei exporturi / importuri. Nu ca meseriile lor nu ar fi importante! Dimpotriva, sunt cruciale. Doar ca .. angajatorul lor este statul si, pentru medici, sistemul privat. Este rolul statului sa le mareasca salariile (si profesorii au chiar niste salarii indecente, femeia de serviciu ajunge sa castige cat un profesor). A, statul nu poate? Si ce face statul? Lanseaza o petarda, cum ca daca tot nu putem mari lefurile tuturor bugetarilor (cu exceptia parlamentarilor, pensiilor magistratilor si celor din ministere), ia hai sa le micsoram p-ale altora. Scuza-ma, statul asta e pus pe daramat, iar nu pe construit. Sau cum zicea Einstein: fereste-te de oamenii care la fiecare solutie gasesc o problema. Statul asta in loc sa gaseasca solutii, inventeaza probleme.

      Divide et impera …

    • Big T eu am impresia ca te imbeti cu apa rece. S-a eliminat impozitul pentru cei ce lucreaza in It de cel putin 20 de ani. Cit capital strain pentru IT a atras Romania in perioada asta? A devenit Romania o forta in IT? nu prea cred.

    • NOU
      #21

      @ic Ca-s dobitoci ministrii si fac schimbari de pe o zi pe alta, e alta mancare. Iti spun eu ca daca se decide ca de la.. 1 ian 2019 se elimina scutirea/subventia (sau ce e acum) nu o sa plece nimeni din cauza asta si in fapt nu se schimba mare lucru.

      @Big T Dupa logica ta, firmele ar trebui sa primeasca subventii, ca ele aduc capitalul in tara, nu gigel si marcel pe persoana fizica. Si apoi firma sa hotarasca daca da salarii mai mari, sau „optimizeaza” profitul (hahaha)

    • Hash,

      Cu adevarat ca medicii nu fac export direct cred ca intelegi ca o firma care face export poate ajunge in situatie de a nu-si onora contractele pentru ca angajatii sint obligati sa plece in alta tara pentru serviciii medicale pentru ca nu sint medici in Romania.
      In plus, faptul ca programatorii nu platesc taxe inseamna ca venitul la bugetul de stat este mai mic deci nu exista bani pentru salariile medicilor si profesorilor.

    • Nu cred ca IT-ul mai are nevoie de acea scutire de impozit, schimbarile astea de pe o zi pe alta nu sunt bune. Hai sa ne uitam la marile firme de IT ca dupa ce platesc salariile au un profit asa de ochii lumii in Romania , ca totul e facut prin Irlanda.

  2. Am văzut „Regele moare”, nu mi-a plăcut. Am ieșit din sala înainte de a se termina. :(

    • Adevărul e ca și eu am avut aceeași pornire, dar am tot sperat ca o sa fie mai bine…pana s-a terminat :D
      O piesa banala care nu trebuia pusa în scena.

    • Asta a fost si problema mea… parca nu se intampla nimic in piesa. Am tot asteptat… nimic. Am plecat. :(
      Pe de alta parte, „Rinocerii”, de acelasi autor, o ascult (in forma de teatru radiofonic) de multe ori pe an. As merge si la teatru, daca s-ar pune in scena.

  3. NOU
    #27

    Nimic despre dezvaluirile de aseara?

  4. Le tot spunem: între un om cu zero clase și unul cu 8 clase, angajatorul îl va alege pe cel cu 8 clase, fiindcă acest ciclu școlar presupune și că ai învățat o rigoare socială și că înțelegi cuvintele. Presupune că unii dintre cei despre care vorbim ar putea să mute o piesă metalică.

    Dar ei nu știu sensul acestui cuvânt, piesă.

    Nu știu cum e acum în clasele primare, dar pe vremea mea o parte din problemele de matematică erau din seria: un muncitor produce 10 piese pe ora, alt doilea muncitor produce 15 piese pe oră … Mă săturasem de ele și mă tot întrebam, de ce nu ne dau probleme fără muncitori și piese? Orice, numai nu cu piese.

    • Râdem, glumim, dar situația e dubioasă. Eram la un moment dat la poștă pt o chestie, un tip ( arata ok, nu chiar „muncă de birou”, dar era îmbrăcat ok, curat, haine întregi pe el, nu părea ca are probleme mentale) voia să trimită un pachet. A întrebat-o pe funcționara de la poștă unde scrie pe formular adresa lui și unde adresa celui care primea pachetul. Nu știa sensurile cuvintelor „expeditor” și „destinatar”. Și dacă ar fi fost singura dată când am observat faze de-asta, ar fi bine.
      Stau și mă întreb când, de unde și cum am învățat toate cuvintele astea care par să dea de furcă altora.

    • Mai e o chestie pe care n-ai spus-o: astia sunt din ce in ce mai multi. Prosti, fuduli, manevrabili, multi.

      Spunea Divertis o chestie daca o mai tineti minte: „Prostul nu rade. Se supara.”

  5. Eu ma intorc dupa telefon chiar de la serviciu. Plm – am un token pe telefon si nu ma pot loga… :)

  6. Deci Renault nu mai investeste in dizal? Si atunci de ce plua calului ofera transmisie integrala pe Kadjar sau Qashqai numai cu motor dizal si numai in versiunea de echipare de varf? Chiar ma tot intreb, mai vor sa vanda masinile alea, sau au vreun plan de sabotare a industriei? Cum dracu sa oferi in 2018 masini cu echipare restrictiva ca acum 10 ani, ia asta numai daca iei si asta?

    • Din ratiuni de costuri. O masina nu e chiar facuta din bucati de lego pe care le poti pune in toate combinatiile posibile cum bati din palme. E vorba de structuri ale liniilor de productie, schimbari de la o configuratie la alta. Daca analizand datele a rezultat ca respectivele configuratii ar raspunde la 98% din cerintele clientilor, nu era logica economica sa ofere altele pentru 2%.
      Si nu te lua dupa un articol de pe un site, care ia un citat si il transforma in sentinta generala. E vorba de 2 piete – franta si germania – iar renault vinde pe 200 de piete.
      Dar da…sigur mereu specialistii dintr-o anumita industrie care stabilesc ceva sunt niste idioti si noi, comentatorii de pe bloguri, suntem mai destepti.

  7. Merita citit:

    https://slate.com/gdpr?redirect_uri=%2Fbusiness%2F2018%2F02%2Fl-l-bean-has-ended-unlimited-returns-and-i-am-fairly-certain-its-my-fault.html%3Fvia%3Dgdpr-consent&redirect_host=https%3A%2F%2Fslate.com
    Uite ca mentalitatea de Gheorghe hot exista si la ei, si inca cum. Dupa ce in titlu zice fk, e si vina mea ca s-a terminat cu abuzul, are tupeul sa spuna:
    „I am nevertheless annoyed by his blamey statement. Customers of a retail store should not be expected to be strict Constitutional originalists. If the intent behind a given policy varies from the text of the policy, then it’s incumbent on the company to change the text of the policy to better reflect its intent. That’s not the customer’s responsibility.”

    annoyed by his blamey statement – adica si cu pretentii, pizdosentimentalisme si fofilari de hotoman aratat cu degetul, hot care in realitate se denunta singur, dar si cu explicatii cum de fapt uite, nu e vina clientilor, daca aveau voie de ce sa nu o faca?

    Da, da, sigur, doar ca nu.

    • teoretic, aveai voie, practic, după 5 ani de purtat își cam scoteau banii. e de porc ce au făcut și acum tot ei se plâng.
      e ca la refillul de la ikea sau din alte părți. civilizat, refill inseamnă 1 dat. refill. nu 12 refill. dar oamenii sunt căcănari, asta e natura lor, să tragă cât pot de unde pot.

    • @Alex

      Uite ca mentalitatea de Gheorghe hot exista si la ei, si inca cum.

      :roll:

      Eeeee Alexe… Știi și tu cum e, „ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face”… nu tot ce fac alții e bine.

  8. deci statistica cu telefoanele e sigur gresita, cei cu care interactionez au telefonul 99% din timp langa ei, poate cand dorm le pun pe noptiera/masa adica la max 1m de ei :)

    • Nu numa’ telefonu’, ci si tableta si ebook reader-u’. Asta cand nu ramane si laptopu’ deschis, si in drum spre budă mai bag un ochi pe mail ;p

  9. @mihai007: pana una-alta exista spitale si clinici private; cei din IT isi permit sa plateasca si asigurare optionala de sanatate, si tratamente la aceste clinici private – unde lucreaza doctori buni, platiti omeneste. Cumva e un sector normal – platesti pe masura si ai calitate pe masura. Daca vrei, pot reveni cu exemple. Si apropiati ai mei s-au tratat in privat – pe bani fireste.

    Despre impozitul care nu se intoarce la stat: nu gandi asa, este o gandire prea simpla. Daca statul o sa impoziteze peste masura un sector care merge bine, tendinta s-ar putea inversa – sectorul va putea scadea ca cifra de afaceri. In macroeconomie, se numeste curba Laffer.

    @wd: din fericire, guvernele de pana acum s-au bazat nu pe ce credeau ele, ci pe parerile fundamentate ale unor experti in domeniu. Ceea ce nu mai pare sa fie cazul acum :P

    Cat despre firmele care platesc impozitul p-airea: iarasi, gandesti simplist. Nu suntem noi singura tara cu programatori. India e o forta, de China ce sa mai zic – daca ne-apucam sa ‘inovam’ in materie de fiscalitate in IT, s-ar putea ca din impozitarea mai puternica a unui sector care contribuie cu 6% la PIB, sa luam … mai putin decat daca l-am fi lasat in pace. Mai ales incat astfel de ‘judecati de valoare’ sunt emise de un imbecil notoriu ca alde Motocicleanu.

    Ca sa nu mai punem la socoteala ca salariile platite in IT se intorc in economie – constructii, comert, servicii etc.

    Mai loviti voi mult in clasa de mijloc, ca o sa va plateasca pensiile tata mare din groapa.

  10. Pe ce se bazează informația conform căreia portul Constanța este în primele 10 în Europa?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)