Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

23 comentarii

  1. Ref. pct 5 – știrea nu se referă la vameși ci la angajații CNAIR care lucrau la cântare. In rest titlul pe care tu l-ai dat este corect….mai ales cei care lucrează la granite extraconunitare si la birourile de interior.

  2. 3. Articol tradus prost si degeaba. Sa nu le plangem de mila britanicilor, o duc mai greu dupa Brexit, dar sunt cu 100 de ani inaintea noastra. Vine acum tanti Liz cu set de masuri sa ajute middle-class.

    • Să îngroape vrei sa spui. E Dancila a lor.

    • Nici in UE nu stau stralucit lucrurile:
      – Finland may resort to rolling blackouts this winter https://yle.fi/news/3-12567034
      – Fingrid: Rolling power cuts would be very last option https://yle.fi/news/3-12648016

      Cuvantul cheie e „poate”, dar in caz de urgente, sunt pregatiti sa deconecteze utilizatori casnici cu randul intre 30 de minute si 2 ore. Iar stirile din alte tari europene nu le urmaresc, dar nu m-as mira sa fie si acolo unele pregatiri de genul, numai la noi sunt lucrurile asa de bune incat nici nu se pune problema deconectarii.

  3. Propunerea de la punctul 3 cu întreruperea energiei pe o durata de 3 ore în diverse zone din Anglia ni se pare o nebunie pentru ca în România suntem obișnuiți sa fim mințiți și NE PLACE sa fim mințiți.

    Tarile dezvoltate au ajuns dezvoltate tocmai pentru ca oamenii sunt realiști- pot sa evalueze realist unde sunt si ce pot face ca să funcționeze și sa se dezvolte.

    Iar la energie este cam asa : național au disponibila cantitatea X de energie, dar se estimează un potential consum de X + 10%.
    Realist exista doar câteva opțiuni:
    -poți sa cumperi cei 10% din exterior, dar dacă toate tarile au probleme s-ar putea sa nu ai de unde;
    -poți sa construiești noi surse de producere a energiei- doar ca nu poți face asta peste noapte
    -oamenii ar putea consuma mai puțin – dar este posibil ca pe oameni sa nu ii intereseze reducerea consumului
    -sau dacă toate de mai sus nu funcționează poți pur și simplu sa oprești curentul câteva ore, prin rotație, în diverse zone – adică decât sa cada tot sistemul și sa rămână toată tara fără curent, mai bine oprești controlat în diverse zone.

    Este evident ca ultimul scenariu este unul extrem, dar mi se pare normal sa te pregătești pentru orice varianta.

    Acum, dacă situația asta ar fi în România nu ar putea nimeni sa vina sa spună, deoarece ar ieși un scandal monstru în ziare „Cum adică sa se oprească curentul ??” – iar cel care ar spune asa ceva ar fi demis instant.

    Iar cel care va urma după el va învață că e mai bine sa tacă și sa își vadă de treaba – daca e bine e ok, iar dacă nu e curent și cade tot sistemul asta este, se da vina pe rusi, pe vreme sau pe orice altceva.

    De asta în România lucrurile ne iau în general pe nepregătite- pentru ca nu evaluam realist situația, nu avem planuri pentru scenarii pesimiste deoarece nu vrem sa acceptam acele scenarii pesimiste

    • Să vă spun ce mi se pare mie nebunie:

      – să vii iarna de la -10 – -15°C și să intri într-un magazin la 23-24°C;
      – să vii vara de la 35-40°C și să intri într-un magazin la 20-21°C;
      – să stai iarna în casă în tricou și pantaloni scurți, în timp ce afară sunt -15°C;
      – magazinele să fie iluminate la fel (de se văd de pe lună), chiar și după ce sunt închise;
      – să găsești un frigider neînchis ermetic la fiecare casă de marcat;
      – să faci torturi în Bulgaria și să le imporți zilnic în România (nedelya?);

      Ne-au schimbat becurile pe scara blocului. Înainte apăsai pe un întrerupător (la orice etaj) și se aprindeau toate becurile de pe scară timp de 10-15 secunde. Acum au pus cu senzor, doar că se aprind la orice oră, când e detectată mișcare. Deci toată ziua se aprind becurile, când se perindă lumea pe scară. Eficiență energetică în context de criză.

    • Vino in germania, cladiri facute de 2 ani, apesi butonul pe scara la parter (ma rog, la orice etaj e la fel) si se aprind toate becurile pe toate holurile+scara, 7 etaje si subsol. Si NU se mai sting niciodata daca nu apasa cineva iar pe un un buton. Si sunt cate 5-6 becuri serioase pe fiecare hol de nici 10m lungime+cateva pe scari, lejer spre 60 de becuri.
      Din nefericire am fereastra de la dormitor catre 3 scari, e lumina ca ziua in aproape toate noptile.
      Or fi ele led dar totusi, asta nu e economie de energie…

  4. 6. Sincer nu inteleg treaba cu recoltarea probelor biologice. Care e scopul? Sa ii suspende permisul pe care oricum *nu il avea*.

  5. @2 „Este o perioadă în care piața rezidențială caută un punct de echilibru” iauz’ maica! In traducere: piata o ia la vale si cine nu scade pretul nu vinde.

    • In orasele mari se vinde si se inchiriaza orice la preturi bomba. Incearca daca ai vreun cotet pe undeva.
      Probat zilele trecute de un prieten, ap 2 camere la et10/10, cu radet (traducere fara apa calda si caldura, stiut asta de cativa ani), mobila nu „bunica” dar „parinti”, un cartier oarecare din București, a fost batalie pentru 300 eur.
      L-a dat in cateva ore iar telefonul a tot sunat vreo 2 zile.

  6. 7. Da’ ăsta are DPF OFF? Cam dă cu fum…. Ia să-l taxeze!

    PS. Aș vrea să văd un studiu despre echivalentul poluării produse de vulcan cu parcul auto (tiruri incluse) din toată Europa. Că tot sunt o grămadă de „oameni de știință” ecologiști. Și ce părerea are Greta despre asta. Dacă trebuie oprit sau nu….

    PS. 2 Nu am diesel…

    • Poate ne da o iarna mai rece, asa, ca pe vremuri…

    • Bine ar fi

    • Ăștia cu minusuri sunt ăia de țin 26° în casă.

      Toți s-au învățat prea bine: electrocasnice și electronice ce le fac treaba, cald la comandă, frig la comandă. Mâncare la comandă, porno la comandă.

      O perioadă într-adevăr grea, cu zăpezi de 2 metri, fără fresh food panda si Mac. Aia vă trebuie ca să vă treziți din lâcezeală!

  7. La doar 66 de ani s-a mai stins o pensie specială.
    ”chestorul-dan-fatuloiu-fost-sef-al-politiei-romane-a-murit”

  8. Se pregătesc magazinele de Black Friday, au crescut bine de tot preturile sa aibă de unde sa scadă/afiseze, conform cel mai mic preț din ultimele 30 zile

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile