Cuvânt înainte
Parcările din centrele comerciale sunt proprietăți private. Adică există un alt administrator al parcării și un alt aplicant al legii decât polițistul. Toate pozele de acolo ridică o problemă de bun simț, nu una legală.
Apoi, deși există spațiu destul, majoritatea acestor parcări au locuri desenate foarte înghesuit. Și nu toți oamenii se pricep la condus, alții au bărci, alții pur și simplu nu vor să le fie zgâriate. Motive sunt. Și eu parchez uneori pe două locuri când unul dintre vecini a călcat linia dintre locuri și nu pot deschide portiera. Dar la Brașov locurile de parcare sunt mai ok decât la București.
Problema nu e șoferul care parchează ca un bou
Băieții ăștia cu inițiativa au pornit greșit. Mesajul nu e “ai parcat ca un bou”, că nu pasă prea multor oameni de asta, ci “mi-ai blocat trotuarul, boule” sau “ai ocupat două locuri de parcare”. Sau, pentru mămici “bă, nu pot trece cu căruciorul pe aici”.
Viitorul
Ce urmează după ce stickerele nu vor avea succes? Poate niște incendieri, ca la nemți. Ar fi mișto, nu? Atâta timp cât nu suntem noi cei care parcăm aiurea. Sau, cum am mai citit prin alte părți, dacă avem urgențe. Deși urgența e variabilă.
Bizoni în trafic sunt mulţi, fie că conduc sau parchează. La Constanţa maşinile parcate pe locurile destinate persoanelor cu handicap se ridică de către Poliţia locală: https://www.replicaonline.ro/politia-locala-ridica-masinile-parcate-pe-locurile-pentru-persoanele-cu-handicap-vineri-au-actionat-la-maritimo-138847/
Sa-i vezi pe reddit ce au sarit de cur in sus cand le explicam ca nu e o solutie spre rezolvarea problemei aplicarea unui sticker pe oglinda, si am exemplificat acolo de ce. Si eu sunt deranjat de cei ce parcheaza aiurea, de multe ori ar fi putut pune masina mai ok dar sunt indolenti.
@CristiN: pe mine m-a amuzat ăla care lătra că dacă el are o urgență nu ii pasa unde parchează.
E vina lu Nina, daca e prosta si se casatoreste cu toii ciate goale fara bani de SUV ..
@vali: deci avem o lege, dar nu avem norme de aplicare. Un fel de caruta in fata calului. Nu mai ramane decat regula bunului simt.
Am fost in Germania acum vreo 8 ani si eram in masina cu o persoana ce suferise un accident vascular cerebral. Am parcat pe un loc pentru persoane cu handicap si nici nu am apucat sa opresc motorul ca s-a si infiintat un agent de paza langa masina sa ma intrebe de sanatate. In situatia respectiva evident ca nu am avut nici o problema, am vrut doar sa subliniez ca in alte parti se poate.
Pe aceeasi tema..
buna moldoveanca…despre ce vorbea?
Deci trebuie să facem parcări mai multe pentru că una l-a lăsat pe unu’ să o lase gestantă?
Codul rutier e valabil si in parcari. Ca veni vorba, azi abia ajunsesem in parcarea unui supermarket si langa mine a parcat un nene cu logan. In spatele lui, politia rutiera. Buna, actele la control, n-ati dat prioritate mai devreme la trecerea de pietoni. Ii intrerup doar ca sa atrag atentia politistului ca langa el erau aproape toate locurile de parcare pentru persoane cu handicap ocupate(desi la doi pasi parcarea era goala, fiind inca dimineata), fara sa fi vazut pe nicio masina insemne ca ar avea loc sa parcheze acolo. Da, ne ocupam si de astia, imi raspunde suav politistul, fara sa ma convinga. Si, intr-adevar, dupa ce ies din supermarket, contravenientul (era inca acolo, isi punea actele in regula) imi confirma ca politistul l-a amendat, dar nu s-a mai sinchisit de toti astia care ocupau locurile persoanelor cu handicap.
Faptul ca politistul a decis ca o astfel de incalcare a legii nu este sanctionabila (desi era acolo pentru a pedepsi o alta contraventie) spune multe despre ocuparea abuziva a unor locuri de parcare sau parcarea in locuri nepermise. A devenit o cutuma incalcarea regulilor, fapt acceptat chiar si de catre autoritate, in conditiile in care nu e suficient de ostentativa (desi aici sunt grade diferite de apreciere, in functie si de marca masinii) sau nu produce efecte semnificative (daca nu blochezi tramvaiul, e ok). Cata vreme nu reduce si politia un pic nivelul de toleranta, grupurile astea de initiativa raman fara efect.
@dan: nu, nu e valabil și in parcări. dacă te uiți atent, există afișe care spun că ei nu sunt responsabili pentru bunurile lăsate in parcarea lor și că e o parcare privată. parcare privată = parcarea orientativă.
1. Vad 3 masini parcate pe spatiile rezervate celor cu handicap.
2. Imi dau seama brusc ca niciunul nu e handicapat, nu insoteste vreo persoana cu handicap, nu e (cu) o persoana gravida.
3. Lipesc autocolant pe parbriz/masina/oglinda, sa se chinuie sa dezlipeasca si sa se invete minte
4. Fac poze si trimit repede la toate siturile
5. Sunt mandru, tocmai am facut lumea mai buna
Ah, era cu handicap? Asta e, de unde era sa stiu…
Poti sa te duci la asigurator, e o hotarare CSA care reglementeaza asta, dar nu stiu daca sunt obligati sa faca ceva
Indiferent de locul in care s-a produs accidentul de vehicul, pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulatiei publice, in incinte si in orice alte locuri,
atat in timpul deplasarii, cat si in timpul stationarii vehiculului asigurat, asiguratorul RCA acorda despagubiri pana la limita de despagubire prevazuta in polita de asigurare RCA…
Intreb doar.. Nu cumva legea ii obliga pe cei care dezvolta astfel de supermarketuri sa aiba locuri de parcare pentru persoane cu dizabilitati? Daca da, se mai numeste parcare orientativa? Ceva nu se leaga.. De ce ii obligi sa creeze astfel de spatii, daca respectarea lor e orientativa / facultativa si nu te implici activ in respectarea acelor reguli?
@Mimanu: nu are cine sa se implice. poliția nu are ce face, ca e pe teren privat, iar proprietarii nu vor sa aplice vreo sancțiune, ca un au ce sancțiune să aplice.
Asta cu stikerele o vedeam la rusi acum 3-4 ani
https://youtube.com/watch?v=69wHrvmW0A4
Iar la aia era lupta de guerila, nu asa parsiveste ca la noi.
Lipesti stikerul si fugi sa nu te vada propietaru.
„CEREM AJUTORUL BĂRBAȚILOR!”
Exact!
„Art. 4
Din punct de vedere al circulatiei drumurile se împ
art în:
a) drumuri deschise circulatiei publice, care cuprind toate drumurile publice si acele drumuri de utilitate privata care asigura, de regula, accesul nediscriminatoriu al vehiculelor si pietonilor;
b) drumuri închise circulatiei publice, care cuprind
acele drumuri de utilitate privata care servesc obiectivelor la care publicul nu are acces, precum si acele drumuri de utilitate publica închise temporar circulatiei publice.
(la data 09-iul-2002 Art. 4 din capitolul I, sectiunea II modificat de Art. I, punctul 2. din Legea 413/2002)”
Parcarile centrelor comerciale sunt deschise circulatiei publice(chiar daca sunt pe teren privat) si se aplica codul rutier in totalitate. De altfel proprietarii acelor parcari au nevoie de avizul Politiei Rutiere inainte de a da drumul circulatiei.
Sunt unele centre comerciale unde e si specificat negru pe alb ca fiind drumuri deschise circulatiei publice codul rutier se aplica si acolo.
Lasand la o parte discutia cu parcarile private deoarece conform legi din tara nostra politia nu are acoperire iar propietarul are alta treaba mai buna decat sa „supere clientii” as sublinia ca atat in zona in care stau eu cat si in alte zone unde se parcheaza ” la nesimtire” nu am vazut nici o reactie a sticletior. Poate or avea misiuni mai importante, poate ca mi se pare mie ca vad semnul care zice ca nu e bine sa opresti daramite sa mai si parchezi acolo
(http://s1.cursuriauto.ro/indicatoare/thumbs/600_indicatoare%20de%20interzicere%20sau%20restrictie_0039_oprirea%20interzisa.jpg). Poate am inteles eu gresit semnificatia. Poate ca uneori ceea ce mie mi se pare o incalcare a regulilor domnul politist o percepe ca o stare naturala a lucrurilor.Poate camera aia de pe bord poate fi folosita si altfel decat la prinderea vitezomanilor.
Sincer eu nu am vazut cat e ziua de lunga un politist care sa dea o amenda pentru parcare. La ei treaba e simpla ziua cu radaru-n boscheti iar vinerea si sambata seara cu fiola pe smecherasi. Si in rest in timpul zilei la ciupeala la o dacioara sau „bulgaroaica”. Restu da-i dreacu ca e prea mare bataia de cap si leafa-i mica.
Cat despre revolutionarii parcarilor ce sa zic. Ideea lor poate ca-i buna dar e atat de prost pusa-n practica incat nu stiu daca sa rad sau sa plang.
Iar despre povestea nemtilor cred ca la noi ar functiona cam asa. X are o masina frumoasa.Si scumpa. La care pe langa rate mai plateste si un CASCO maricel. Dar nu conteaza ca oricum e pe firma. Si o parcheaza unde vrea pla lui. Si cum vrea pla lui. Ca doar el e bosu’. Y o vede si se gandeste ca trebuie sa faca ceva. Sa-i dea foc. SI isi ia inima-n dinti si bricheta-n mana si o face. Peste cateva zile x se plimba cu noua lui masina. Ce bine ca aia veche incepuse sa aiba un miros ciudat de cand a varsat ala micu….nu mai conteaza. Un nene de la primarie a vazut pe una din camere cum y a dat foc la masina. Si politia il cauta. Pt ca e un huligan. Toata lumea e suparata pe el. Mai putin X.
Emisiune sponsorizata de Adrian Videanu :))
+1 Adrian.
Oare de ce exista semnele alea de cedeaza in toate parcarile astea „private” de care tot vorbiti?
si totusi in cel putin doua dintre parcarile supermarket-urilor din Brasov am vazut scris in aceasta parcare se aplica legea circulatiei pe drumurile publice.
@un om: daca eu scriu la mine pe poartă că sunt liderul universului, tu crezi?